info
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
|
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
Na temelju članka 35. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 117/03,
130/03, 48/04) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi
PRAVILNIK
O KAVI, KAVOVINAMA TE PROIZVODIMA OD KAVE I KAVOVINA
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom uređuju opći zahtjevi kakvoće za kavu, kavovine te proizvode
od kave i kavovina (u daljnjem tekstu: proizvodi) koji se stavljaju na tržište,
a odnose se na:
– kategorizaciju i nazivlje;
– senzorska svojstva i sastav;
– vrstu i količinu sirovina i drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i
preradi;
– tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i preradi;
– dodatne ili specifične zahtjeve deklariranja ili označavanja.
Članak 2.
Značenje pojedinih pojmova u smislu ovoga Pravilnika navedeno je u Prilogu 1.
koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 3.
Na deklariranje proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe
posebnog propisa o općem deklariranju ili označavanje hrane kao i odredbe ovoga
Pravilnika o njihovom deklariranju.
Članak 4.
Deklaracija proizvoda pored podataka propisanih posebnim propisom iz članka 3.
ovoga Pravilnika mora sadržavati i sljedeće podatke:
– za sirovu kavu bez kofeina i prženu kavu bez kofeina najveću dozvoljenu
količinu kofeina (izraženo u postocima);
– za kavovine i mješavine kavovina količinu ekstrakta (izraženo u postocima).
Deklaracija na proizvodima iz skupnog pakovanja, koji se prodaju pojedinačno
mora u istom vidnom polju sadržavati najmanje naziv hrane, neto količinu, rok
valjanosti, naziv i adresu proizvođača ili onoga koji proizvode stavlja na
tržište.
Ostali podaci propisani propisom o općem deklariranju ili označavanju hrane te
ovim Pravilnikom moraju biti navedeni na skupnom pakovanju te biti dani na uvid
potrošaču u slučaju njegovog zahtjeva.
Članak 5.
Korištenje aditiva propisano je posebnim propisom kojim se uređuju prehrambeni
aditivi dozvoljeni u hrani.
Članak 6.
Proizvodi iz članka 1. ovoga Pravilnika moraju se u fazi proizvodnje, prerade i
distribucije čuvati i pakirati na način koji jamči očuvanje kakvoće proizvoda do
isteka deklariranog roka valjanosti.
II. POSEBNE ODREDBE
SIROVA KAVA
Članak 7.
Sirova kava je naziv za osušene sjemenke (zrna kave) kultivara roda Coffea,
dobivene odgovarajućim tehnološkim postupkom od ploda kave, uz uklanjanje
mezokarpa, endokarpa i po mogućnosti potpuno ili djelomično tegumenta
(srebrnaste opne), a stavlja se na tržište pod nazivom:
– sirova kava;
– sirova kava bez kofeina.
Sirova kava, ovisno o botaničkoj vrsti, razvrstava se kao: Arabika, Robusta,
Liberika, Ekscelsa i Arabusta.
Članak 8.
Deklaracija sirove kave koja se stavlja na tržište u vrećama
i/ili kontejnerima, mora sadržavati najmanje: naziv kave, zemlju podrijetla,
oznaku lota i neto masu, dok se ostali podaci moraju nalaziti na popratnoj
dokumentaciji sukladno stavku 2. ovoga članka.
Popratna dokumentacija koja prati sirovu kavu pri stavljanju na tržište, te
dostavi na analizu, mora sadržavati ove podatke:
– naziv kave (Minas, Santos, Cherry i dr.);
– tip kave (oprana, neoprana, monsunska i dr.);
– naziv proizvođača i uvoznika;
– zemlja podrijetla;
– godina berbe;
– oznaka lota i broj vreća u lotu;
– krupnoća zrna (prema broju sita);
– dokaz o pripadnosti razredu na temelju propisa zemlje izvoznice;
– neto masa vreće sirove kave.
Članak 9.
Sirova kava koja se stavlja na tržište mora udovoljavati ovim uvjetima:
1. ne smije sadržavati više od 12% vode odnosno ne više od 11%, za kavu bez
kofeina;
2. ne smije sadržavati više od 5,5% ukupnog pepela;
3. ne smije sadržavati više od 0,5% stranih primjesa;
4. količina otpadnih primjesa ne smije biti veća od 10% za sve vrste kave, osim
za kavu Robustu i neopranu Arabiku za koje ta količina ne smije biti veća od
15%;
5. ne smije biti zagađena kukcima bilo u kojem stadiju razvoja;
6. ne smije sadržavati smrdljiva zrna;
7. ne smije biti oštećena vodom ili morskom vodom;
8. ne smije imati strani miris;
9. mora biti karakteristične i ujednačene krupnoće, oblika i boje zrna za
deklariranu vrstu kave;
10. da daje napitak karakterističnih senzorskih svojstava;
11. uzorak od 300 grama ne smije imati više od ukupno 140 negativnih bodova,
odnosno 180 negativnih bodova u slučaju Robuste, kao što je propisano u članku
10. ovoga Pravilnika.
Sirova kava ima ujednačenu krupnoću zrna ako najmanje 80% zrna zaostaje
prosijavanjem kroz tri uzastopna sita za kavu u nizu. Standardi sita u nizu
propisani su u tablici 1. iz Priloga 2 koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov
je sastavni dio.
Članak 10.
Sirova kava se, ovisno o ukupnom broju negativnih bodova, te o broju crnih zrna,
razvrstava u šest razreda sukladno tablici 2. iz Priloga 2 ovoga Pravilnika.
Nije dopušteno stavljanje na tržište sirove kave koja ima više negativnih bodova
nego što je propisano šestim razredom.
Članak 11.
Broj negativnih bodova za pojedinačne nedostatke, utvrđenih u članku 10. ovog
Pravilnika, u uzorku koji predstavlja prosječan uzorak i teži 300 grama sirove
kave određuje se sukladno tablici 3. iz Priloga 2 ovoga Pravilnika.
Ukupan broj negativnih bodova u prosječnom uzorku dobiva se zbrajanjem
negativnih bodova za pojedinačne nedostatke kako je navedeno u stavku 1. ovoga
članka.
Ako isto zrno pokazuje više nedostataka, dodjeljuje mu se broj negativnih bodova
koji odgovara najvećem nedostatku što ga sadrži.
Članak 12.
Pod nazivom »sirova kava bez kofeina« može se na tržište stavljati kava koja
udovoljava uvjetima iz članka 8. i 9. ovog Pravilnika, s tim da količina kofeina
ne premašuje 0,1%.
U proizvodnji »sirove kave bez kofeina« mogu se upotrebljavati sljedeća sredstva
za otapanje i ekstrakciju: etilacetat, metilacetat, etilmetilketon, tekući
ugljični dioksid, diklormetan i voda.
PROIZVODI OD KAVE
Članak 13.
Proizvodi od kave su:
– pržena kava;
– ekstrakti kave.
Pržena kava
Članak 14.
Pržena kava može se stavljati na tržište pod nazivom:
1. pržena kava u zrnu;
2. mješavina pržene kave u zrnu;
3. pržena kava bez kofeina u zrnu;
4. mješavina pržene kave bez kofeina u zrnu;
5. mljevena kava;
6. mješavina mljevene kave;
7. mljevena kava bez kofeina;
8. mješavina mljevene kave bez kofeina.
Članak 15.
Pržena kava koja se stavlja na tržište mora udovoljavati sljedećim uvjetima:
1. ne smije sadržavati više od 5% vode;
2. ne smije sadržavati više od 6% ukupnog pepela;
3. količina ukupnih stranih primjesa ne smije biti veća od 0,1%;
4. ne smije sadržavati više od 2% preprženih (ugljeniziranih) zrna;
5. mora sadržavati najmanje 22% ekstraktivnih tvari topljivih u vodi, osim
pržene kave bez kofeina koja mora sadržavati najmanje 20%;
6. ne smije davati napitak neugodnih senzorskih svojstava.
Članak 16.
Pod nazivom »mješavina pržene kave« na tržište se može stavljati proizvod
dobiven miješanjem dviju ili više vrsta pržene kave čija je kvaliteta određena
ovim Pravilnikom.
Mješavina pržene kave može nositi naziv po vrsti sirove kave koja je postotno
najviše zastupljena u mješavini, s tim da taj postotak ne smije biti manji od
jedne trećine.
Članak 17.
Pod nazivom »pržena kava bez kofeina« na tržište se može stavljati pržena kava
koja ne sadrži više od 0,1% kofeina.
Pržena kava bez kofeina može sadržavati sredstva za ekstrakciju kofeina sukladno
posebnim propisima kojima se uređuju prehrambeni aditivi dozvoljeni u hrani, a
ne smije sadržavati druge primjese koje potječu od postupka prerade kave u kavu
bez kofeina.
Ekstrakti kave
Članak 18.
Ekstrakti kave su proizvodi dobiveni ekstrakcijom iz prženih zrna kave, pri čemu
se kao sredstvo za ekstrakciju koristi samo voda, a isključuje svaki postupak
hidrolize dodavanjem kiseline ili lužine. Ekstrakt kave mora sadržavati samo
topive i aromatske sastojke kave, uz netopive tvari koje je tehnički nemoguće
odstraniti te netopiva ulja koja potječu iz kave.
Ekstrakti kave se stavljaju na tržište pod nazivom: ekstrakt kave, topivi
ekstrakt kave, topiva kava ili instant kava.
Članak 19.
Sadržaj suhe tvari kave u ekstraktima kave iz članka 18. ovoga Pravilnika mora
biti:
a. najmanje 95% mase u slučaju suhog ekstrakta kave;
b. 70 – 85% mase u slučaju ekstrakta kave u pasti;
c. 15 – 55% mase u slučaju tekućeg ekstrakta kave.
Ekstrakt kave u prahu ili pasti ne smije sadržavati druge tvari, osim onih, koje
se dobiju ekstrakcijom kave. Tekući ekstrakt kave može sadržavati jestive
šećere, pržene ili ne, u udjelu koji ne prelazi 12% mase.
Članak 20.
Deklariranje ili označavanje proizvoda iz članka 18. ovoga Pravilnika mora
udovoljavati i sljedećim zahtjevima:
1. nazivi proizvoda mogu se upotrebljavati samo za proizvode koji ispunjavaju
uvjete iz članka 19. ovog Pravilnika i moraju ovisno o vrsti proizvoda biti
popraćeni sljedećim navodima:
– »pasta« ili »u obliku paste« ili
– »tekućina« ili »u tekućem obliku«;
2. nazive proizvoda može pratiti navod – »koncentriran«:
– u slučaju proizvoda iz članka 19. točke c. ovog Pravilnika koji imaju više od
25% mase suhe tvari kave;
3. deklaracija proizvoda mora sadržavati navod »bez kofeina«, pod uvjetom da
sadržaj kofeina nije veći od 0,3% mase suhe tvari kave, koji se mora nalaziti u
istom vidnom polju kao i naziv proizvoda;
4. deklaracija proizvoda iz članka 19. točke c. ovoga Pravilnika mora
sadržavati navod: »sa...«, »konzervirano sa...«, »s dodatkom...« ili »prženo
s...« iza čega slijedi naziv(i) upotrebljenog(ih) šećera, koji mora biti u
istom vidnom polju kao i naziv proizvoda;
5. proizvodi iz članka 19. točke b. i c. moraju imati označen minimalni sadržaj
suhe tvari kave izražen kao maseni postotak gotovog proizvoda.
Članak 21.
Dopuštena je proizvodnja proizvoda od kave dobivenih miješanjem instant kave ili
instant kave bez kofeina sa šećerom, mlijekom u prahu, biljnim masnoćama i
drugim dodacima.
KAVOVINE
Članak 22.
Kavovine su prženi plodovi i prženi dijelovi jestivih biljaka bogatih škrobom,
šećerima i inulinom koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se
upotrebljava kao zamjena za kavu ili kao dodatak kavi.
Kao osnovne sirovine za proizvodnju kavovina mogu se upotrebljavati: ječam, raž,
pšenica, ječmeni slad i slad drugih žitarica, korijen cikorije, smokva, rogač,
slanutak, drugi jestivi plodovi bogati škrobom ili šećerom te soja.
Kao pomoćne sirovine za proizvodnju kavovina mogu se koristiti i drugi plodovi i
dijelovi drugih jestivih biljaka i to najviše do 20% od ukupne količine
upotrijebljenih osnovnih sirovina.
Kavovinama se mogu dodavati: prženi šećer, škrobni sirup, melasa s najmanje 50%
šećera i jestiva biljna ulja.
Članak 23.
Kao kavovina pod nazivom »sladna kavovina« na tržište se može stavljati samo
prženi ječmeni slad.
Sladna kavovina proizvedena od drugih vrsta proklijalih žitarica stavlja se na
tržište pod nazivom »... sladna kavovina« uz obavezno navođenje naziva sirovine
od koje je kavovina proizvedena (ražena sladna kavovina i sl.).
Članak 24.
Kavovine koje se stavljaju na tržište moraju udovoljavati ovim uvjetima:
1. moraju biti svijetlosmeđe do tamnosmeđe boje, a napitak spravljen njihovim
kuhanjem ili otapanjem u vodi mora imati senzorska svojstva karakteristična za
određenu kavovinu;
2. kavovine koje su proizvedene od: proklijalih žitarica moraju sadržavati
najmanje 35% ekstrakta topljivog u vodi, soje – najmanje 20%, a ostale kavovine
– najmanje 40% tog ekstrakta, bez dodanog šećera;
3. ne smiju biti prepržene odnosno ugljenizirane;
4. da daju napitak karakterističnih senzorskih svojstava;
5. ne smiju biti proizvedene od zaraženih sirovina, sirovina koje nisu očišćene
od urodica i mineralnih primjesa te bezvrijednih sirovina (prevrela komina,
trop, ekstrahirani rezanci šećerne repe i sl.);
6. ne smiju biti proizvedene uz upotrebu mineralnih ulja;
7. sirovine od kojih se proizvode sladne kavovine moraju sadržavati najmanje 70%
proklijalih zrna s klicom razvijenom najmanje do polovice zrna;
8. količina vode, pepela i pijeska za pojedine vrste kavovina ne smije biti veća
od vrijednosti danih u tablici 4. iz Priloga 2 ovoga Pravilnika.
Članak 25.
Kavovine se na tržište stavljaju samljevene i zapakirane.
Dopuštena je proizvodnja mješavine više kavovina, koja se na tržište stavlja pod
nazivom: »mješavina kavovina«, uz uvjet da udovoljava uvjetima iz članka 24.
ovog Pravilnika.
Članak 26.
Dopuštena je proizvodnja mješavina: pržene i mljevene kave s prženom i mljevenom
kavovinom pod nazivom proizvodi od kave i kavovina.
EKSTRAKTI KAVOVINA
Članak 27.
Ekstrakti kavovina su proizvodi dobiveni vodenom ekstrakcijom iz prženih
kavovina po odgovarajućem tehnološkom postupku.
Ekstrakti kavovina, osim ekstrakta cikorije, stavljaju se na tržište pod
nazivom: tekući ekstrakt kavovine, instant kavovina ili ekstrakt kavovine u
prahu.
Članak 28.
Proizvodi iz članka 27. stavka 2. točke 2. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati
ovim uvjetima:
1. njihova topljivost u vodi mora biti najmanje 99,5%;
2. količina vode ne smije biti veća od 5%;
3. ne smiju biti pljesnivi;
4. pripremljeni napitak mora imati karakteristična senzorska svojstva.
Članak 29.
Dopuštena je proizvodnja proizvoda dobivenih miješanjem ekstrakta kavovina sa
šećerom, mlijekom u prahu, biljnim masnoćama i drugim dodacima.
Dopuštena je proizvodnja proizvoda dobivenih miješanjem ekstrakta kave i
kavovina sa šećerom, mlijekom u prahu, biljnim masnoćama i drugim dodacima.
Ekstrakt cikorije
Članak 30.
Ekstrakt cikorije je koncentrirani proizvod, dobiven ekstrakcijom iz pržene
cikorije, pri čemu se kao sredstvo za ekstrakciju koristi samo voda, a
isključuje se svaki postupak hidrolize dodavanjem kiseline ili lužine.
Cikorija podrazumijeva korijen Cichorium inthybus L. koji se, primjereno očišćen
za sušenje i prženje, upotrebljava za proizvodnju napitaka kavovine.
Za proizvodnju kavovine ne dopušta se korištenje krmnog radiča (Cichorium
inthybus var. sativus).
Ekstrakti cikorije se stavljaju na tržište pod nazivom: ekstrakt cikorije,
topiva cikorija ili instant cikorija.
Članak 31.
Sadržaj suhe tvari u ekstraktima cikorije iz članka 30. ovoga Pravilnika mora
biti:
a. najmanje 95% mase u slučaju suhog ekstrakta cikorije;
b. 70 – 85% mase u slučaju ekstrakta cikorije u pasti;
c. 25 – 55% mase u slučaju tekućeg ekstrakta cikorije.
Ekstrakt cikorije u prahu ili pasti ne smije sadržavati više od 1% mase tvari
koje nisu iz cikorije.
Tekući ekstrakt cikorije može sadržavati jestive šećere pržene ili ne, u udjelu
koji ne prelazi 35% mase.
Članak 32.
Deklariranje ili označavanje proizvoda iz članka 30. ovoga Pravilnika mora
udovoljavati i sljedećim zahtjevima:
1. nazivi proizvoda mogu se upotrebljavati samo za proizvode koji ispunjavaju
uvjete iz članka 31. ovoga Pravilnika i moraju ovisno o vrsti proizvoda biti
popraćeni sljedećim navodima:
– »pasta« ili »u obliku paste«, ili
– »tekućina« ili »u tekućem obliku«;
2. nazive proizvoda može pratiti navod – »koncentriran«:
– u slučaju proizvoda iz članka 31. točke c. ovog Pravilnika koji imaju više od
45% mase suhe tvari cikorije;
3. deklaracija proizvoda iz članka 31. točke c. ovog Pravilnika mora sadržavati
navod: »sa...«, »konzervirano sa...«, »s dodatkom...« ili »prženo s...« iza čega
slijedi naziv(i) upotrebljenog(ih) šećera koji mora biti u istom vidnom polju
kao i naziv proizvoda;
4. Proizvodi iz članka 31. točke b. i c. ovog Pravilnika moraju imati označen
minimalni sadržaj suhe tvari cikorije izražen kao maseni postotak gotovog
proizvoda.
III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 33.
Danom početka primjene ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o
kvaliteti kave, proizvoda od kave i surogata od kave (»Narodne novine« 53/91,
158/03).
Članak 34.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«,
a primjenjuje se od 1. siječnja 2005. godine.
Klasa: 011-02/04-01/103
Urbroj: 525-1-04-1
Zagreb, 3. prosinca 2004.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1.
ZNAČENJE POJMOVA
1. Kava općenito – opći naziv za plodove i sjemenke biljke roda Coffea, općenito
uzgojenih vrsta, kao i proizvoda od ovih plodova i sjemenki u različitim fazama
proizvodnje i uporabe, pripremljenih za potrošnju.
– Arabika kava – kava botaničke vrste Coffea arabica Linnaeus;
– Robusta kava – kava botaničke vrste Coffea canephora Pierre ex Froehner;
– Liberika kava – kava botaničke vrste Coffea liberica Hiern;
– Ekscelsa kava – kava botaničke vrste Coffea dewevrei De Wild i Durand var.
excelsa Chevalier;
– Arabusta kava – hibrid između vrsta Coffea arabica x Coffea canephora Capot i
Ake Assi.
2. Tipovi kave:
– Plod kave – nesušeni plodovi biljke roda Coffea nakon berbe;
– Kava u ljusci; suhi plod kave – plodovi kave nakon sušenja;
– Kava u pergamentnoj ljusci – zrna kave obavijena endokarpom,
– Sirova kava; zelena kava – zrno kave dobiveno uklanjanjem (ljuštenjem)
pergamentne ljuske;
– Oprana kava; kava proizvedena mokrim postupkom – sirova kava proizvedena iz
plodova mokrim postupkom;
– Blaga (mild) kava – sirova arabika kava proizvedena mokrim postupkom;
– Neoprana kava; kava proizvedena suhim postupkom – sirova kava proizvedena
suhim postupkom;
– Oprana i očišćena kava – sirova kava proizvedena suhim postupkom s koje je
srebrnasta pokožica uklonjena mehanički uz prisutnost vode;
– Monsunska kava – sirova kava dobivena od neoprane kave koja je bila izložena
vlažnoj atmosferi, što je prouzročilo apsorpciju vode, bubrenje i promjenu boje
zrna u zlatnožutu do svijetlosmeđu;
– Polirana kava – sirova kava proizvedena mokrim postupkom s koje je mehanički
uklonjena srebrnasta pokožica, što daje sjaj i bolji izgled zrna;
– Ostatak od prosijavanja – strane tvari, druge primjese podrijetlom od ploda
kave i oštećena (defektna) zrna izdvojena prečišćavanjem, prosijavanjem sirove
kave;
– Pržena kava – kava dobivena prženjem sirove kave;
– Ekstrakt kave – proizvod dobiven isključivo iz pržene kave fizičkim postupcima
uporabom vode kao jedinog sredstva za ekstrakciju a koja nije podrijetlom od
kave;
– Pržena mljevena kava; mljevena kava – proizvod dobiven mljevenjem pržene kave.
3. Tipovi instant kave:
– Instant kava; topiva kava; osušeni ekstrakt kave – osušeni proizvod topiv u
vodi, dobiven isključivo iz pržene kave fizičkim postupcima uporabom vode kao
jedinog sredstva nosioca koji nije podrijetlom iz kave;
– Ekstrakt kave osušen raspršivanjem; ekstrakt kave u prahu – instant kava
dobivena postupkom kojim se tekući ekstrakt kave raspršuje u toploj atmosferi i
isparavanjem vode pretvara u osušene čestice;
– Aglomerirana instant kava – instant kava dobivena postupkom kojim se osušene
čestice ekstrakta kave međusobno udružuju oblikujući veća zrna;
– Liofilizirana kava; liofilizirani ekstrakt kave; liofilizirana instant kava;
liofilizirana topiva kava – instant kava dobivena postupkom kojim se ekstrakt
kave smrzava i led izdvaja sublimacijom;
– Kava bez kofeina – kava dobivena ekstrakcijom kofeina;
– Napitak od kave – napitak dobiven bilo od pržene mljevene kave s vodom ili
dodatka vode ekstraktu kave, instant kavi ili liofiliziranoj kavi.
4. Dijelovi ploda kave (nesušeni):
– Plod kave; svježi plod kave – svježi cjelokupan plod stabla kave;
– Meso; pulpa – dio ploda kave koji se uklanja pulpiranjem a sastoji se od
egzokarpa i većeg dijela mezokarpa;
– Pergamentna ljuska – endokarp ploda kave.
5. Dijelovi ploda kave (osušeni):
– Suhi plod kave – osušeni plod stabla kave, koji uključuje vanjske ovojnice i
jedno ili više zrna;
– Zrno u pergamentnoj ljusci – zrno kave potpuno ili djelomično zatvoreno u
svojoj pergamentnoj ljusci (endokarpu);
– Ljuska – sveukupna vanjska ovojnica (perikarp) suhog ploda kave,
– Suha pergamentna ljuska – osušeni endokarp ploda kave;
– Srebrnasta pokožica; suha testa – suha sjemena ovojnica (tegument) zrna kave,
općenito srebrnastog ili bakrenastog izgleda;
– Zrno kave – komercijalni naziv za suhe sjemenke biljke kave.
6. Sirova kava – morfološka svojstva:
– Plosnato zrno – zrno kave s jednim zamjetljivim plosnatim licem;
– Perl zrno – zrno kave približno ovalnog oblika nastalo razvojem jednog zrna u
plodu;
– Slonovsko zrno – srasla zrna (obično dva, ponekad više) nastala lažnom
poliembrioniom;
– Promjer – promjer najmanjeg okruglog otvora kroz koji može proći zrno kave.
7. Strane tvari kod sirove kave:
– Strane tvari – mineralne, biljne ili životinjske tvari koje nisu podrijetlom
od ploda kave;
– Veći kamenčić – kamenčić koji se zadržava na situ s okruglim otvorima promjera
8,00 mm;
– Srednji kamenčić – kamenčić koji prelazi kroz sito s okruglim otvorima
promjera 8,00 mm, a zadržava se na situ s okruglim otvorima promjera 4,75 mm;
– Manji kamenčić – kamenčić koji prolazi kroz sito s okruglim otvorima promjera
4,75 mm;
– Veći komadić drveta – komadić drveta približne dužine 3 cm (obično od 2 do 4
cm);
– Srednji komadić drveta – komadić drveta približne dužine 1,5 cm (obično od 1
do 2 cm);
– Manji komadić drveta – komadić drveta približne dužine 0,5 cm (obično kraće od
1 cm);
– Grudica zemlje – granula združenih čestica zemlje;
– Veća grudica zemlje – grudica zemlje koja se zadržava na situ s okruglim
otvorima promjera 8,00 mm;
– Srednja grudica zemlje – grudica zemlje koja prolazi kroz sito s okruglim
otvorima promjera 8,00 mm, a zadržava se na situ s okruglim otvorima promjera
4,75 mm;
– Manja grudica zemlje – grudica zemlje koja prolazi kroz sito s okruglim
otvorima promjera 4,75 mm.
8. Nedostaci koji potječu od ploda kave:
– Komadić ljuske – dio osušene vanjske ovojnice ploda (perikarpa);
– Komadić pergamentne ljuske – dio osušene pergamentne ljuske (endokarpa);
– Školjkasto zrno – izobličeno zrno s jednim vidljivim udubljenjem;
– Komadić zrna – dio zrna obujma manjeg od obujma polovice zrna;
– Polomljeno zrno – dio zrna obujma jednakoga ili većeg od obujma polovice zrna;
– Izobličeno zrno – zrno kave jasno uočljiva neprirodnog oblika;
– Kukcem oštećeno zrno – zrno kave koje je izvana ili iznutra oštećeno napadom
kukca;
– Živim kukcem zagađeno zrno – zrno kave koje sadrži jednog ili više živih
kukaca u bilo kojem stadiju razvoja;
– Uginulim kukcem zagađeno zrno – zrno kave koje sadrži jednog ili više uginulih
kukaca ili djeliće kukaca;
– Suhi plod – osušeni plod kave koji uključuje njene vanjske ovojnice i jedno
ili više zrna;
– Zrno u pergamentnoj ljusci – zrno kave potpuno ili djelomično zatvoreno u
svojoj pergamentnoj ljusci (endokarpu);
– Crno zrno – zrno kave kojem je polovica ili više od polovice vanjske površine
ili unutrašnjosti crne boje, izvana i iznutra;
– Polucrno zrno – zrno kave kojem je polovica ili manje od polovice vanjske
površine ili unutrašnjosti crne boje, izvana i iznutra;
– Nezrelo zrno – zrno kave koje je nedozrelo, često s naboranom površinom;
– Spužvasto zrno – zrno kave strukture slične plutu koje se može zgnječiti i
prstom ruke, a općenito je bjeličaste boje;
– Bijelo zrno male gustoće – zrno kave bjeličaste boje, a mase i gustoće znatno
manje od zdravog zrna;
– Smrdljivo zrno – zrno kave koje pri presijecanju vrlo neugodno miriše, može
biti svijetlo smeđe ili smeđe boje ili imati voštani izgled;
– Kiselo zrno – zrno kave oštećeno prekomjernom fermentacijom, čija je
unutrašnjost svijetlosmeđe – crvenkaste boje i koje, nakon prženja, napitku daje
neugodan kiseli okus;
– Zrno s mrljama – zrno kave s mrljama netipične zelenkaste, bjeličaste ili
žućkaste boje;
– Pljesnivo zrno – zrno kave koje pokazuje rast plijesni ili dokaz napada
plijesni vidljiv golim okom;
– Uvenulo zrno – zrno kave koje je izvana naborano i manje mase;
– Pulperom oštećeno zrno – zrno kave proizvedeno mokrim postupkom koje je
zarezano ili ostrugano pri pulpiranju, često sa smeđim ili crnkastim mrljama.
9. Ekstrakti kavovina:
– Instant kavovine – osušeni, u vodi lako topivi proizvodi, dobiveni isključivo
iz prženih kavovina fizikalnim postupcima, uz korištenje vode koja se uvodi kao
jedino sredstvo za ekstrakciju kavovina;
– Ekstrakt kavovine u prahu – lako topljiv proizvod od kavovine dobiven
postupkom kojim se tekući ekstrakt kavovine raspršuje u toploj atmosferi i
pretvara u osušene čestice isparavanjem vode;
– Aglomerirani ekstrakt kavovine – lako topljiv proizvod od kavovine dobiven
postupkom pri kojem se osušene čestice međusobno spajaju formirajući veće
granule;
– Liofilizirani ekstrakt kavovine – lako topljiv proizvod od kavovine, dobiven
postupkom kojim se tekući ekstrakt kavovine zamrzava i led izdvaja sublimacijom.
10. Pržena kava – strane tvari:
– Strane tvari – sve tvari mineralnoga, biljnoga ili životinjskog podrijetla,
koje nisu podrijetlom od ploda kave;
– Veći kamenčić – kamenčić koji se zadržava na situ s okruglim otvorima promjera
8,00 mm;
– Srednji kamenčić – kamenčić koji prolazi kroz sito s okruglim otvorima
promjera 8,00 mm, a zadržava se na situ s okruglim otvorima promjera 4,75 mm;
– Manji kamenčić – kamenčić koji prolazi kroz sito s okruglim otvorima promjera
4,75 mm;
– Veći komadić drveta – komadić drveta približne dužine 3 cm (obično od 2 do 4
cm);
– Srednji komadić drveta – komadić drveta približne dužine 1,5 cm (obično od 1
do 2 cm);
– Manji komadić drveta – komadić drveta približne dužine 0,5 cm (obično kraće od
1 cm).
11. Nedostaci nađeni u prženim zrnima kave:
– Komadić ljuske; dio ljuske – dio osušene vanjske ovojnice ploda (perikarp);
– Komadić pergamentne ljuske – dio osušene pergamentne ljuske (endokarpa);
– Školjkasto zrno – izobličeno zrno konkavna izgleda ili vanjski dio
prošupljenog zrna;
– Komadić zrna – dio zrna kave obujma manjega od jedne polovice zrna;
– Kukcem oštećeno zrno – zrno kave koje je oštećeno napadom kukca;
– Suhi plod – osušeni plod stabla kave koji uključuje njene vanjske ovojnice i
jedno ili više zrna;
– Zrno u pergamentnoj ljusci – zrno kave potpuno ili djelomično zatvoreno u
svojoj pergamentnoj ljusci i endokarpu;
– Crno zrno – zrno kave izvorno crno, izgleda slična ugljenu i mrke mutne boje,
općenito zrnate vanjske površine;
– Djelomično crno zrno – zrno kave kod kojeg je manje od polovice zrna s
izgledom sličnim ugljenu;
– Pougljeno zrno – crnkasto zrno kave, građe slične drvenom ugljenu, lako
lomljivo pritiskom prsta u sitne djeliće;
– Zrno s mrljama – zrno kave s mrljama netipične boje;
– Svijetlo zrno – zrno kave znatno svijetlije boje od drugih prženih zrna,
– Smrdljivo zrno, zrno neugodna mirisa – zrna kave koja otpuštaju neugodan
miris, obično potječu od smrdljivih zrna ili kiselih zrna;
– Nezrelo zrno – nepotpuno oblikovano zrno, koje nije doseglo najviši razvoj i
svijetlije je boje od drugih prženih zrna.
PRILOG 2.
Dostupan samo ugovornim korisnicima Poslovnog Foruma
|
Admin; adresar imenik
|
POSLOVNI FORUM pored centralne baze podataka, poduzetnicima pruža i druge usluge i djelatnosti:
- trgovačko posredovanje na domačem i inozemnom tržištu
- konzalting u području investicija, izrada investicijskih studija i njihova ocjena (Poslovni planovi / Investicijski projekti)
- izrada web stranica (internet stranica); pisanje programa prema uputama i potrebama korisnika
- obradu podataka uz uporabu programa korisnika ili vlastitog programa i usluge unosa podataka
- razvoj baze podataka: povezivanje podataka iz različitih izvora, pohranjivanje podataka
- ispitivanje mogućnosti tržišta prodaje za proizvode i ispitivanje javnoga mnijenja o političkim, ekonomskim i sl. pitanjima
- kreiranje i provođenje promidžbenih djelatnosti; organiziranje sajmova, izložaba i kongresa
- agencijsko posredovanje u korist pojedinaca za dobivanje angažmana (zaposlenja) u filmskoj i drugim djelatnostima
Ukoliko Vam je potrebna neka od navedenih usluga, kontaktirajte nas!
Kontakt podaci za Poslovni forum d.o.o. -
POSEBNA PONUDA: IZRADA WEB STRANCA
Izrada web stranica za tvrtke, obrte i privatne osobe. Kvalitetna izrada web stranica prilagođenih mobilnim uređajima. Privucite korisnike suvremenim web stranicama. Iskoristite priliku! Pregledajte recenzije naših klijenata i uvjerite se zašto smo mi Vaš pravi izbor. Izrada web trgovina. Web shop i web stranice prilagođene vašem poslovanju i budžetu. Savjetovanje i Podrška. Napredne funkcionalnosti. Vrhunska usluga. Povoljne cijene. SEO Optimizacija. Suvremen dizajn i visoka tehnička kvaliteta izrade internet stranica. Besplatna izrada web stranica u sklopu naših promotivnih akcija. Besplatne stranice za poduzetnike i udruge. Besplatne stranice za obrtnike i male poduzetnike. Izrada web stranica besplatno brzo i povoljno!
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
|
|
|
IZRADA WEB STRANICA
Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo nekoliko razloga zašto bi tvrtka trebala imati web stranice:
Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama tvrtke u bilo koje vrijeme.
Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.
Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.
Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, chatova, obrazaca za kontakt, društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.
Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.
Branding: Web stranice su važan alat za branding tvrtke, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.
Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoje marketinške aktivnosti.
Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.
Link na našu ponudu za izradu web stranica - Provjerite!
|
|
|
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
|
|