info
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
|
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
Na temelju članka 16. stavka 1. podstavka 1. Zakona o hrani (»Narodne novine«,
br. 117/03, 130/03 i 48/04) ministar zdravstva i socijalne skrbi uz suglasnost
ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi
PRAVILNIK O PREHRAMBENIM ADITIVIMA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom utvrđuju se uvjeti pod kojima se pojedine toksikološki
evaluirane kemijske tvari smatraju prehrambenim aditivima (u daljnjem tekstu
aditivi), razvrstavaju u pojedine skupine (kategorije), propisuje njihova
zdravstvena ispravnost i dopuštenost uporabe za pojedine skupine i vrste hrane
te uvjeti pod kojima se pojedini aditivi mogu miješati u odgovarajuće smjese.
Ovim Pravilnikom, aditivima se utvrđuju i aditivima slične tvari: arome, pomoćne
tvari u procesu proizvodnje i enzimi.
Članak 2.
Aditivima se smatraju tvari točno poznatog kemijskog sastava, koje se ne
konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu
vrijednost, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih
svojstava.
Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme,
obrade, prerade, oblikovanja pakiranja, transporta i čuvanja.
Članak 3.
Aditivi se rabe za: bojenje, konzerviranje, sprječavanje oksidacije,
emulgiranje, stabiliziranje, zgušnjavanje, želiranje, reguliranje kiselosti,
pojačavanje okusa, zaslađivanje, poliranje, održavanje svježine, tretiranje
brašna i druge namjene predviđene ovim Pravilnikom.
Aditivima slične tvari rabe se za aromatiziranje, enzimatska djelovanja te kao
pomoćne tvari u procesu proizvodnje.
Članak 4.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje su tvari ili materijali, koji se ne smatraju
sastojkom hrane, ali se namjerno rabe u proizvodnji sirovina, hrane ili njihovih
sastojaka u svrhu zadovoljenja određenih tehnoloških potreba za vrijeme
tretiranja ili proizvodnje. Mogu postati nehotičan, ali neizbježan zaostatak ili
derivat u krajnjem proizvodu.
Članak 5.
Mješavinom aditiva razumijeva se mješavina dvaju ili više aditiva iste skupine
ili različitih skupina, sa ili bez nosača ili razrjeđivača, uz uvjet da je takvo
miješanje tehnološki opravdano.
Nosači aditiva, uključujući otapala su tvari koje se koriste za otapanje,
razrjeđivanje, raspršivanje ili fizikalno mijenjanje prehrambenog aditiva na
neki drugi način bez da promijene njegove tehnološke funkcije. Nosači i otapala
nemaju tehnološko djelovanje, a rabe se u svrhu lakšeg rukovanja u primjeni
aditiva.
Članak 6.
U smislu odredbi ovoga Pravilnika, aditivima se ne smatraju:
– kemijska onečišćenja,
– tvari dodane radi poboljšanja prehrambene vrijednosti hrane (vitamini i
minerali),
– kuhinjska sol (NaCl),
– tvari za tretiranje vode za piće,
– baza za žvakaću gumu,
– amonij klorid (E 510),
– »tekući pektin« – proizvodi koji sadrže pektin i koji potječu iz sasušne
jabučne komine (pulpe) ili kore citrus voća, ili njihove mješavine, a koji se
dobivaju djelovanjem razrjeđene kiseline i djelomično neutralizacijom,
– bijeli ili žuti dekstrin (E1400), prženi ili dekstrinirani škrob, škrob
modificiran kiselinama (E1401) i lužinama (E1402), bijeljeni škrob (E1403),
fizički modificirani škrob, škrob tretiran amilolitičkim enzimima (E1405),
cistin, Na-cistinhidroklorid, K– cistinhidroklorid ( E921),
– krvna plazma, jestiva želatina, hidrolizati bjelančevina i njihove soli,
mliječne bjelančevine i gluten,
– aminokiseline i njihove soli (izuzev glutaminske kiseline, glicina, cisteina)
koje nemaju nikakvu funkciju aditiva,
– kazein i kazeinati,
– inulin.
Članak 7.
Aditivi i njihove mješavine mogu se dodavati hrani uz sljedeće uvjete:
– da su toksikološki evaluirani i uključeni u Liste ovoga Pravilnika,
– da je njihova uporaba tehnološki opravdana, osim ako se konačni učinak ne može
postići načinima koji su ekonomski i tehnološki primjenjiviji,
– da se dodaju hrani u količinama dopuštenim (propisanim) ovim Pravilnikom,
– da se njihovim dodavanjem potrošač ne dovodi u zabludu u pogledu prave
prirode, sastojaka ili prehrambene vrijednosti hrane,
– da bitno ne utječu na prirodno svojstveni okus i miris hrane kojoj su dodani,
osim ako im to nije posebna namjena,
– da se njihovim miješanjem i dodavanjem hrani ne stvaraju toksične tvari
(produkti) tijekom prerade, čuvanja i uporabe.
Članak 8.
Aditivi i njihove mješavine navedeni u Listama 1. – 4. ovoga Pravilnika, kao i
arome, enzimi i pomoćne tvari u procesu proizvodnje, moraju glede zdravstvene
ispravnosti udovoljavati zahtjevima propisanim ovim Pravilnikom.
Članak 9.
Ako Listama aditiva ovoga Pravilnika nije predviđen aditiv koji se rabi u
pojedinim državama i nalazi se na listama tih država, dopušta se za uporabu uz
suglasnost Povjerenstva za prehrambene aditive ministarstva nadležnog za
zdravstvo prema uvjetima iz članka 7. ovoga Pravilnika.
Članak 10.
Aditivi i njihove mješavine koje se stavljaju na tržište moraju na omotnici,
posudi ili naljepnici imati deklaraciju koja sadrži:
1. naziv aditiva i E broj, odnosno naziv mješavine aditiva u koju je uključena i
namjena te trgovačko ime ako ga proizvod ima,
2. naziv i adresu proizvođača ili pravne, odnosno fizičke osobe koja aditive ili
njihove mješavine pakira i/ili stavlja na tržište, a za uvozne proizvode pored
naziva i adrese sjedišta proizvođača i naziv i adresu sjedišta uvoznika te
državu podrijetla,
3. oznaku »za hranu« ili u slučaju ograničene uporabe i oznaku hrane ili skupine
(kategorije) hrane za koju su namijenjeni,
4. neto količinu izraženu u jedinicama mase ili obujma,
5. datum roka valjanosti do kojeg proizvod zadržava svoja specifična svojstva uz
pravilno uskladištenje označava se: »najbolje upotrijebiti do …« (ako datum
uključuje naznaku dana, mjeseca i godine) ili »najbolje upotrijebiti do kraja …«
(ako datum uključuje mjesec i godinu). Aditivi ili njihove mješavine koji su s
mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljive i predstavljaju neposrednu opasnost za
ljudsko zdravlje, minimalni rok trajanja mora biti označen riječima
»upotrijebiti do …..«,
6. posebne uvjete čuvanja ili upozorenja ako je to potrebno,
7. oznaku serije ili lota,
8. sastojke padajućim redom njihove masene ili volumne zastupljenosti, pri čemu
se aditivi označavaju oznakom skupine i E brojem ili nazivom. Ako je uporaba
nekog aditiva ili bilo kojeg drugog sastojka u hrani ograničena, potrebno je
navesti i njihovu količinu u postocima,
9. uputu o načinu uporabe.
Aditivi i njihove mješavine namijenjene za daljnju industrijsku preradu mogu
podatke iz točke 7. i 8. stavka 1. ovoga članka imati navedene samo u popratnim
dokumentima vezanim uz isporuku.
Članak 11.
U deklaraciji za arome, njihove smjese sa razrjeđivačima i otapalima mora se
osim podataka navedenih u članku 10. ovoga Pravilnika navesti i vrsta arome i to
na jedan od navedenih načina:
1) prirodna aromatska tvar u slučajevima tvari definirane člankom 17. točka
1.(a) ovoga Pravilnika,
– aromatska tvar identična prirodnoj u slučajevima tvari definirane člankom 17.
točka 1.(b) ovoga Pravilnika,
– umjetna aromatska tvar u slučajevima tvari definirane člankom 17. točka 1.(c)
ovoga Pravilnika,
– aromatski pripravak u slučajevima pripravka definiranog člankom 17. točka 2.
ovoga Pravilnika,
– prirodna aroma dobivena posebnim tehnološkim postupcima u slučajevima
proizvoda definiranog člankom 17. točka 3. ovoga Pravilnika,
– aroma dima u slučajevima preparata definiranog člankom 17. točka 4. ovoga
Pravilnika.
Članak 12.
U deklaraciji za enzimske preparate moraju se osim podataka navedenih u članku
10. ovoga Pravilnika, navesti i ovi podaci:
– tip enzimskog preparata (topljivi, netopljivi, rekombinantni);
– aktivnost enzimskog preparata u određenim jedinicama;
– upozorenje o pažljivom rukovanju i mjerama predostrožnosti.
Mješavine aditiva koje sadrže enzime trebaju u deklaraciji sadržavati naziv
dodanih enzima.
Članak 13.
U mješavini aditiva ne smiju se međusobno miješati sljedeći aditivi:
1. bojila,
2. kalijev i natrijev nitrat,
3. natrijev nitrit,
4. bifenil,
5. ortofenilfenol i natrijev ortofenilfenolat,
6. tiabendazol,
7. hexametilentetramin,
8. borna kiselina i natrijev tetraborat,
9. arome,
10. trietilcitrat.
Ova odredba ne odnosi se na miješanje bojila i aroma te aroma i trietilcitrata,
a miješanje kalijevog i natrijevog nitrata s natrijevim nitritom uređeno je
posebnim odredbama ovoga Pravilnika.
Mješavine aditiva u čijem su sastavu natrijev nitrit i kalijev nitrit ne smiju
sadržavati bjelančevine, hidrolizate bjelančevina i druge bjelančevinaste
preparate, začine, ekstrakte začina i eterična ulja, zbog opasnosti od stvaranja
škodljivih spojeva.
Nitritna sol za salamurenje ( NaCl + 0.5 – 0.6 % nitrita izraženog kao NaNo2)
kao i nitritna sol za salamurenje s 1% salitre (NaCl + 0.5 – 0.6% nitrita
izraženog kao NaNo2 i 0.9 -1.2% salitre izražene kao NaNO3 ili KNO3), a i
mješavine natrijevog nitrita ili kalijevog nitrita s drugim aditivima mogu se
stavljati u promet samo u originalnom pakovanju, čvrstoj i dobro zatvorenoj
ambalaži.
Deklaracija za soli i mješavine iz stavka 4. ovoga članka mora sadržavati
sukladno članku 10. stavku 1. točki 6. ovoga Pravilnika oznake : »pozor –
uporaba samo prema uputi« i »držati na suhom mjestu« te »dodavati maksimalno do
2.5 %«.
Natrijev nitrit, namijenjen za proizvodnju nitritne soli za salamurenje ili
nitritne soli za salamurenje s 1% salitre, kao i za mješavine natrijevog ili
kalijevog nitrita s drugima aditivima, mora se vagati i čuvati u posebnoj
prostoriji u kojoj se ne smije čuvati druga hrana i u koju je dopušten pristup
samo osobama koje se bave proizvodnjom tih soli i njihovih mješavina.
Članak 14.
Aditivi se prema načinu djelovanja razvrstavaju u skupine:
1. Bojila – su čiste tvari, koncentrati ekstrakata jestivih sirovina ili
sintetskim postupkom proizvedeni kemijski spojevi poznatog sastava, a dodaju se
u malim količinama za bojenje hrane, ne mijenjajući ostala svojstva proizvoda;
2. Konzervansa – koji dodani hrani, uz odgovarajuće uvjete sprječavaju ili
usporavaju razmnožavanje mikrooganizama u hrani ne utječući bitno na senzorska
svojstva;
3. Antioksidansa – koji sprječavaju oksidativne promjene u hrani, pojačavaju
antioksidativni učinak drugih tvari, ali mogu imati i neka druga djelovanja;
4. Emulgatora – koji omogućuju homogeno miješanje ulja i masti s vodom ili vode
s uljima i mastima, a i homogeno miješanje drugih sastojaka;
5. Stabilizatora – koji omogućuju stabilizaciju topljivih koloidnih sustava
(sustava koji se ne miješaju).
U širem smislu u grupu stabilizatora svrstavaju se:
– Tvari za stabiliziranje, zadržavanje boje koje se koriste kao stabilizatori za
očuvanje ili pojačavanje intenziteta boje u hrani, a nisu svrstani u grupu
bojila.
– Tvari za održavanje pjene – koje se koriste da zadrže, stabiliziraju
ravnomjerno dispergiranu plinovitu fazu u tekućoj hrani.
6. Zgušnjivača – koji omogućuju vezivanje tekuće faze od određene viskoznosti do
potpunog zgušnjavanja;
7. Tvari za želiranje – koje dodatkom hrani stvaraju želatinoznu konzistenciju;
8. Regulatora kiselosti – koji podešavaju i održavaju kiselost ili lužnatost
hrane;
9. Kiselina koja dodana hrani mijenja njenu kiselost ili lužnatost i time utječu
na njezin okus;
10. Tvari za sprječavanje zgrudnjavanja – koje dodatkom praškastoj hrani
sprječavaju nastajanje većih nakupina ili gruda;
11. Pojačivača okusa – koji dodatkom hrani ističu ili poboljšavaju djelovanje
prisutnih aroma bez obzira potječu li one od sastojaka hrane ili su dodane;
12. Tvari za zaslađivanje ili sladila – koje dodane hrani nadopunjuju ili
stvaraju sladak okus. Obično se dijele na zamjene za šećer (poliole) i umjetna
sladila ili samo sladila;
13. Modificiranih škrobova – kojima su za razliku od običnog škroba kemijskim,
fizikalnim ili enzimatskim postupkom izmijenjena originalna svojstva, a sve u
svrhu određivanja konzistencije različitih vrsta hrane;
14. Tvari za poliranje – koje služe za dobivanje glatke i sjajne površine, za
zaštitu hrane od isušivanja;
15. Tvari za zadržavanje vlage – koje vezivanjem vode zadržavaju svježinu i
karakterističnu konzistenciju proizvoda;
16. Tvari za tretiranje brašna – koje dodane brašnu ili tijestu poboljšavaju
tehnološka svojstva;
17. Učvrščivača – koji dodani proizvodima i prerađevinama učvršćuju tkivo voća
ili povrća, ali i sredstava za želiranje koji se pri tome upotrebljavaju;
18. Povećivača volumena – koji uz povećanje volumena zadržavaju vlažnosti,
stabiliziraju, zgušnjavaju i oblikuju strukturu, ne povećavajući energetsku
vrijednost;
19. Potisnih plinova – koji se koriste za istiskivanje hrane iz posebnih posuda
pod tlakom. Zrak se ne svrstava u skupinu potisnih plinova;
20. Emulgatorske soli – koje dodatkom u sustave koji sadrže masti, vodu i
proteine, raspršuju proteine ujednačujući raspodjelu vode i masti oko njih (npr.
topljeni sir);
21. Tvari protiv pjenjenja – koje sprječavaju pjenjenje tijekom tehnološkog
procesa kao i u gotovom proizvodu;
22. Tvari za rahljenje – koje se koriste pojedinačno ili u kombinaciji sa
tvarima koje otpuštaju plin i time bitno povećavaju volumen proizvoda.
Članak 15.
Aditivima slične tvari se prema načinu djelovanja razvrstavaju u skupine:
1. Aroma – koje se dodaju hrani radi aromatiziranja ili dopunjavanja arome;
2. Enzimskih preparata – koji su po djelovanju katalizatori biokemijskih
reakcija, čija je aktivna komponenta bjelančevina kombinirana s metalima,
ugljikohidratima i/ili lipidima, a dobiva se iz živog organizma (životinjskog,
biljnog ili mikrobiološkog podrijetla);
3. Pomoćnih tvari u procesu proizvodnje – koje se koriste u tehnologiji
proizvodnje hrane u skladu s odredbama članka 4. ovoga Pravilnika, ne stupaju u
kemijske reakcije s ostalim sastojcima hrane, a njihovi mogući ostaci u hrani
određeni su u Listi 2. ovoga Pravilnika.
Članak 16.
Aditivi (osim aroma i enzima) svrstani su u Listu 1. i Listu 2. ovoga
Pravilnika.
Lista 1. sadrži prehrambene aditive označene E-brojevima, uz naznaku osnovnog i
ostalih funkcionalnih svojstava.
Lista 2. sadrži prehrambene aditive koji nemaju određeni
E-broj, a većinom se razvrstavaju u pomoćne tvari u procesu proizvodnje (osim
dijela tvari za sprječavanje pjenjenja). U Listi 2. naznačeno je tehnološko
funcionalno svojstvo i ograničenje količine dopuštenog ostatka u hrani.
Lista 1. i Lista 2. nalaze se u privitku ovoga Pravilnika i njegov su sastavni
dio.
Članak 17.
Arome su koncentrirani preparati sa ili bez drugih dodataka i kao takve nisu
namijenjene za konzumiranje. Dodane hrane dopunjuju postojeći ili joj daju
sasvim novi okus i miris (uz iznimku slanog, slatkog i kiselog okusa).
Arome označavaju aromatske tvari, aromatske pripravke, arome dobivene posebnim
tehnološkim postupcima, arome dima i mješavine navedenih aroma.
1. Aromatske tvari su tvari poznatog kemijskog sastava koje se dodaju hrani zbog
svojih aromatskih svojstava.
(a) Prirodne aromatske tvari su kemijski definirane tvari koje se dobivaju
fizikalnim (uključujući destilaciju i ekstrakciju otapalima), enzimskim ili
mikrobiološkim postupkom iz sirovina biljnog ili životinjskog podrijetla u
sirovom stanju ili obrađene nekim od tradicionalnih postupaka za pripravljanje
hrane (sušenje, fermentacija i sl.).
(b) Aromatske tvari identične prirodnima su kemijski definirane tvari koje su
sintetizirane ili kemijskim postupkom izolirane iz prirodnih sirovina, a
kemijski su identične tvarima prisutnim u prirodnom materijalu biljnog ili
životinjskog podrijetla navedenim u točki 1(a) ovoga članka koje neprerađene ili
prerađene, služe prehrani ljudi.
(c) Umjetne aromatske tvari su kemijski definirane tvari, dobivene kemijskom
sintezom, a koje još nisu nađene u prirodnim sirovinama biljnog ili životinjskog
podrijetla koje prerađene ili neprerađene služe u prehrani ljudi.
2. Aromatski pripravak označava prirodni proizvod, različit od tvari definiranih
pod točkom 1(a) koncentriran ili ne, koji se rabi zbog svojih aromatičnih
svojstava i dobiva prikladnim fizikalnim (uključujući destilaciju i ekstrakciju
otapalima), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz prirodnih sirovina
biljnog ili životinjskog podrijetla sirovih ili obrađenih nekim od
tradicionalnih postupaka za pripravljanje hrane (sušenje, fermentacija i sl.).
3. Arome dobivene posebnim tehnološkim postupkom označavaju proizvode dobivene
termičkom reakcijom aminokiselina sa reducirajućim šećerima.
4. Arome dima su koncentrirani preparati koji se rabe u tradicionalnim
postupcima dimljenja hrane, a dobivaju se iz prirodnih sirovina (ali ne od
dimljenih).
Arome dima ne smiju sadržavati više od: 10 mg/kg benzopirena i 20 mg/kg
benzoantracena.
Arome mogu sadržavati nosače uključujući i otapala čije je djelovanje u hrani
sukladno odredbama članka 5. ovoga Pravilnika.
Aditivi koji se rabe u aromama, a mogu imati aktivno djelovanje nakon dodavanja
u hranu, moraju se deklarirati uz naznaku količine izraženo u postotku.
Članak 18.
Uporaba aroma u hrani ne smije uzrokovati prisustvo 3,4-
-benzopirena u količini većoj od 0.03 mg/kg ili mg/l hrane.
Članak 19.
Uporaba aroma ili drugih sastojaka u hrani ne smije uzrokovati u hrani
prisutnost biološki aktivnih tvari svrstanih u Listu 3. ovoga Pravilnika u
količinama većim od onih navedenih u Listi.
Lista 3. nalazi se u privitku ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio.
Biološki aktivne tvari s iznimkom kinina i kofeina, ne smiju se u čistom obliku
dodavati hrani.
Članak 20.
Aktivne komponente enzimskih preparata su biološki aktivni proteini kombinirani
metalima, ugljikohidratima i/ili lipidima i obuhvaćaju tvari izolirane iz
životinjskih, biljnih ili mikrobnih izvora, a mogu sadržavati cijele stanice,
dijelove stanica ili stanične ekstrakte podrijetlom iz navedenih izvora.
Članak 21.
Enzimski preparati mogu sadržavati jednu ili više aktivnih komponenata.
Enzimski preparati mogu sadržavati nosače uključujući i otapala čije je
djelovanje u hrani sukladno odredbama članka 5. ovoga Pravilnika.
Aditivi koji se rabe u enzimskom preparatu, a mogu imati aktivno djelovanje
nakon dodavanja u hranu, moraju se deklarirati uz naznaku količine izraženo u
postotku.
Tvari koje nisu dopuštene ovim Pravilnikom, a nužne su za uspješno djelovanje
enzima tijekom tehnološkog procesa, moraju biti netopljive u hrani kako bi se
potpuno uklonile nakon završetka procesa.
Članak 22.
Enzimski preparati se stavljaju u promet kao:
1) tekući enzimski preparati;
2) polutekući enzimski preparati;
3) suhi enzimski preparati
s naznakom da li sadrže nativne topljive ili vezane (imobilizirane) netopljive
enzime, dijelove stanica ili cijele imobilizirane stanice.
Članak 23.
Kod primjene netopljivih imobiliziranih enzimskih preparata, količina otpuštenog
glutaraldehida ne smije biti veća od 10 mg/kg preparata. Svi ostali parametri
uporabe imobiliziranih enzima moraju biti u skladu s načelima dobre proizvođačke
prakse.
Kod primjene rekombinantnih enzimskih preparata dobivenih s genetski
modificiranim mikroorganizmima potrebno je pružiti genetske i fiziološke
karakteristike donora, vektora i novog proizvodnog mikroorganizma s temeljitim
toksikološkim dokazima o prihvatljivosti i sigurnosti ovih preparata.
Članak 24.
U Listi 4. koja se nalazi u privitku ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni
dio, navedeni su enzimski preparati koji se mogu koristiti u proizvodnji hrane.
Članak 25.
Ako nije drukčije propisano ovim Pravilnikom, zabranjeno je dodavanje
prehrambenih aditiva:
– neprerađenoj hrani,
– medu,
– neemulgiranim uljima i mastima biljnog i životinjskog podrijetla,
– maslacu,
– nearomatiziranom pasteriziranom i steriliziranom mlijeku (uključujući i UHT
steriliziranom) te vrhnju bez obzira na sadržaj masnoća u originalnom obliku,
– fermentiranim nearomatiziranim mliječnim proizvodima i svježem siru,
– prirodnim mineralnim vodama i izvorskoj vodi,
– kavi i ekstraktu kave (osim aromatiziranim instant proizvodima),
– nearomatiziranom čaju,
– šećeru ( uključujući i mono i di saharide ),
– običnoj suhoj tjestenini,
– nearomatiziranoj mlaćenici.
Pod neprerađenom hranom razumijeva se hrana koja nije podvrgnuta nikakvoj obradi
koja bi dovela do bitne promjene prvobitnog stanja hrane. Hrana može biti
podijeljena na dijelove, rascijepljena, isječena, očišćena od kostiju,
usitnjena, oderana, oguljena, samljevena, odrezana, očišćena, podrezana, duboko
smrznuta, zamrznuta, ohlađena, samljevena u mlinu, oljuštena, zapakirana ili
nezapakirana.
Članak 26.
Ako nije drukčije propisano ovim Pravilnikom, zabranjeno je dodavanje bojila
sljedećoj hrani:
– svim vrstama pakiranih voda,
– čokoladnom mlijeku, vrhnju i vrhnju u prahu,
– uljima i mastima životinjskog ili biljnog podrijetla,
– jajima i proizvodima od jaja,
– brašnu i drugim mljevenim proizvodima te raznim vrstama škroba,
– kruhu i sličnim proizvodima,
– koncentratu rajčice i proizvodima od rajčice u konzervi ili staklenkama,
– umacima na bazi rajčice,
– voćnim sokovima i nektarima te soku od povrća,
– voću, povrću i gljivama i njihovim prerađevinama u konzervama ili bocama kao i
u sušenom obliku,
– ekstra džemu, marmeladi i voćnom želeu te kesten pireu,
– ribi, školjkašima i rakovima, mesu peradi i divljači kao neprerađenoj hrani,
– kakau i proizvodima, čokoladi i čokoladnim dijelovima u proizvodima,
– prženoj kavi, čaju i cikoriji, čajnom ekstraktu i ekstraktu cikorije,
pripravcima od čaja, bilja, voća kao pojedinačnoj sirovini ili u smjesi u
originalnom ili instant obliku,
– soli i nadomjescima za sol, začinima i mješavinama začina,
– vinu od grožđa i sličnim fermentiranim proizvodima,
– Korn, Kornbrad, voćnim alkoholnim pićima, žestokim voćnim pićima, OUZO,
GRAPPA, TSIKOUDIA s Krete, TSIPOURO iz Makedonije, TSIPOURO iz Tesalije,
TSIPOURO iz Tirnavosa, eau de vie de marc marque nationale luxembourgeoise, eau
de vie de seigle marque nationale luxembourgeoise te londonskom ginu,
– SAMBOUKA; MARASCHINO I MISTRA, SANGRIA; CLAREA I ZURRA,
– vinskom octu,
– hrani za dojenčad i malu djecu,
– sladu, proizvodima od slada i
– ovčjem i kozjem siru.
Ako se sirovinama za izradu navedenih proizvoda dopušta uporaba bojila u
njihovoj proizvodnji, onda se primjenjuje princip »prijenosa« (carry over).
Članak 27.
Aditive je dopušteno dodavati u sljedeće skupine i vrste hrane:
1. mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, tjestenina, brzo smrznuti i
srodni proizvodi,
2. proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi,
3. mlijeko i mliječni proizvodi, sladoled i puding,
4. voće, povrće, gljive i proizvodi,
5. ribe, školjke, rakovi, glavonošci, mekušci i proizvodi,
6. jestiva ulja, masti, margarini, majoneze, umaci, preljevi i njihove salate,
7. kakao proizvodi, proizvodi slični čokoladi, krem proizvodi i bombonski
proizvodi,
8. alkoholna pića,
9. bezalkoholna osvježavajuća pića,
10. vino, pivo i bezalkoholno pivo,
11. juhe, koncentrati za juhe, koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni
proizvodi,
12. začini, ekstrakti začina i začinske mješavine,
13. ocat, vinski, voćni i aromatizirani ocat,
14. jaja i proizvodi od jaja,
15. kava, kavovine i njihove prerađevine,
16. čajevi i čajni pripravci,
17. kvasac,
18. prašak za pecivo, vanilin šećer, aromatizirani šećer i šećer u prahu,
19. prašak za: puding, kreme, deserte i srodne proizvode,
20. snack – proizvodi,
21. senf,
22. sol,
23. stolna umjetna sladila,
24. hrana za dojenčad i malu djecu,
25. hrana za posebne prehrambene potrebe (ili »dijetetska namirnica«).
Dopuštenost uporabe pojedinih aditiva u skupinama i vrstama hrane prikazana je
tabelarno sa sljedećim podacima:
– redni broj aditiva,
– E-broj, naziv aditiva,
– namjena – funkcionalno svojstvo,
– dopuštenost uporabe i najveća dopuštena količina, ukoliko se ista propisuje.
Navedeni tabelarni prikazi dani su tablicama 1. – 25. koje se nalaze u privitku
ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.
Najveća dopuštena količina nekog aditiva u hrani odnosi se na hranu pripremljenu
za uživanje prema uputi proizvođača.
Članak 28.
Arome se označavaju s »aroma« ali se mogu pobliže pojasniti nekim specifičnim
imenom ili opisom koji označava vrstu arome. Oznaka »prirodna« ili druga riječ
istog značenja dodaje se samo kada su aromatizirajuće komponente sastojka
dobivene fizičkim postupcima (uključujući i destilaciju i ekstrakciju
otapalima), enzimskim ili mikrobiološkim načinom od izvornih sirovina biljnog i
životinjskog podrijetla.
Uz oznaku »prirodna« ili druga riječ istog značenja na deklaraciji navodi se i
izvor arome.
Uporaba enzima u hrani deklarira se samo u slučaju kada se enzimi nalaze u
aktivnom obliku.
U slučaju kada je količina SO2 manja od 10 mg/kg ili 10 mg/l smatra se kao da
nije prisutan u hrani i ne deklarira se.
Označavanje aditiva propisano je propisom kojim se uređuje opće deklariranje ili
označavanje hrane.
Članak 29.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o aditivima koji
se mogu nalaziti u namirnicama (»Narodne novine«, br. 130/98., 122/00 i 129/03).
Članak 30.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/04-04/11 Urbroj: 534-07-02/1-04-3
(N.N. 173/04)
Zagreb, 20. srpnja 2004.
===================================
Lista 1.
Sadrži prehrambene aditive i neke aditivima slične tvari iz skupine pomoćnih
tvari u procesu proizvodnje označene E-brojevima, uz naznaku osnovnog i ostalih
funkcionalnih svojstava.
Tablica (Tablice su dostupne samo registriranim ugovornim
korisnicima)
Lista 2.
Lista 2. sadrži prehrambenim aditivima slične tvari koje nemaju određeni E-broj,
a većinom se razvrstavaju u pomoćne tvari u procesu proizvodnje, nisu nabrojane
u Listi 1. ( osim dijela tvari za sprječavanje pjenjenja). U Listi je naznačeno
tehnološko funcionalno svojstvo i ograničenje količine dopuštenog ostatka u
hrani.
Tablica
Lista 3.
Aromatske i druge tvari čija je količina u hrani posebno ograničena
Tablica
Lista 4.
Enzimski preparati i izvori njihovog dobivanja
Tablica
Legenda: taksonomske promjene:
Klebsiella planticola (ranije Klebsiella aerogenes)
Kluyveromyces marxianus var. fragilis (ranije Kluyveromyces lactis)
Trichoderma logibrachiatum (ranije Trichoderma reesei)
Microbacterium arborescens (ranije Flavobacterium arborescens)
r-DNA = oznaka za korištenje genetski modificiranih organizama u proizvodnji
rekombinantnih enzimskih proteina.
Tablica 1.
MLINSKI I PEKARSKI PROIZVODI, KEKSI, KOLAČI, TJESTENINA,
BRZO SMRZNUTI I SRODNI PROIZVODI
Tablica
Tablica 2.
PROIZVODI MESA STOKE ZA KLANJE, DIVLJAČI I PERADI
Tablica
Tablica 3.
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI, SLADOLED I PUDING
Tablica
Tablica 4.
VOĆE, POVRĆE, GLJIVE I PROIZVODI
Tablica
Tablica 5.
RIBE, ŠKOLJKE, RAKOVI, GLAVONOŠCI, MEKUŠCI I PROIZVODI
Tablica
Tablica 6.
JESTIVA ULJA, MASTI, MARGARINI, MAJONEZE, UMACI, PRELJEVI I NJIHOVE SALATE
Tablica
Tablica 7.
KAKAO PROIZVODI, PROIZVODI SLIČNI ČOKOLADI, KREM PROIZVODI I
BOMBONSKI PROIZVODI
Tablica
Tablica 8.
ALKOHOLNA PIĆA
Tablica
Tablica 9.
BEZALKOHOLNA OSVJEŽAVAJUĆA PIĆA
Tablica
Tablica 10.
VINO, PIVO I BEZALKOHOLNO PIVO
Tablica
Tablica 11.
JUHE, KONCENTRATI ZA JUHE, KONCENTRATI ZA UMAKE, DODACI JELIMA I
SRODNI PROIZVODI
Tablica
Tablica 12.
ZAČINI, EKSTRAKTI ZAČINA I ZAČINSKE MJEŠAVINE
Tablica
Tablica 13.
OCAT, VINSKI, VOĆNI I AROMATIZIRANI OCAT
Tablica
Tablica 14.
JAJA I PROIZVODI OD JAJA
Tablica
Tablica 15.
KAVA, KAVOVINE I NJIHOVE PRERAĐEVINE
Tablica
Tablica 16.
ČAJEVI I ČAJNI PRIPRAVCI
Tablica
Tablica 17.
KVASAC
Tablica
Tablica 18.
PRAŠAK ZA PECIVO, VANILIN ŠEĆER, AROMATIZIRANI ŠEĆER I ŠEĆER U PRAHU
Tablica
Tablica 19.
PRAŠAK ZA PUDING, KREME, DESERTE I SRODNE PROIZVODE
Tablica
Tablica 20.
SNACK–PROIZVODI
Tablica
Tablica 21.
SENF
Tablica
Tablica 22.
SOL
Tablica
Tablica 23.
STOLNA UMJETNA SLADILA
Tablica
Tablica 24.
HRANA ZA DOJENČAD I MALU DJECU
Mliječna hrana za dojenčad i malu djecu smije sadržavati E 414 (guma arabika) i
E 551 (silicijev dioksid) kao posljedicu dodavanja hranjivih tvari, koje sadrže
najviše 150 g/kg E 414 i 10 g/kg E 551, kao i E 421 (manitol) koji se rabi kao
nositelj vitamina B12 (najmanje jedan dio vitamina B12 na 1000 dijelova
manitola). Carry over E 414 u gotovom proizvodu, koji je pripremljen za uporabu,
ne smije biti veći od 10 mg/kg.
Proizvodi i hrana za dojenčad i malu djecu smiju sadržavati E 301 (natrijev
L-askorbat) rabljen po principu DPP u obliku dodataka prehrani, koji sadrže
višestruko nezasićene masne kiseline. Carry over E 301 u gotovom proizvodu, koji
je pripremljen za uporabu, ne smije biti veći od 75 mg/kg.
Najveća dozvoljena količina za uporabu odnosi se na gotovu hranu, koja se
priprema prema uputi za uporabu.
I – ADITIVI, DOZVOLJENI U PRILAGOĐENOM MLIJEKU
Ako se hrani dodaje više od jedne tvari E 322, E 471, E 472c i E 473 najveća
dozvoljena količina u toj hrani za svaku od navedenih tvari mora biti umanjena
za relativni udio, koji iznose sve prisutne tvari u toj hrani.
II – ADITIVI, DOZVOLJENI U DJELOMIČNO PRILAGOĐENOM MLIJEKU ZA DOJENČAD
1. Ako se hrani dodaje više od jedne tvari E 322, E 471, E 472c i E 473, najveća
dozvoljena količina u toj hrani za svaku od navedenih tvari je niža za relativni
udio, koji iznose sve prisutne tvari u toj hrani.
Ako se hrani dodaje više od jedne tvari E 407, E 410 i E 412 najveća dozvoljena
količina svake od navedenih tvari propisana za tu hranu, smanjuje srazmjerno
ukupni dio drugih tvari koje su prisutne u toj hrani.
III – ADITIVI, DOZVOLJENI U HRANI ZA DOJENČAD I MALU DJECU
IV – ADITIVI DOZVOLJENI U HRANI ZA DOJENČAD I MALU DJECU, ZA POSEBNE ZDRAVSTVENE
NAMJENE
Rabe se i aditivi navedeni u I – III ove Tablice.
Tablica
Tablica 25.
HRANA ZA POSEBNE PREHRAMBENE POTREBE
Tablica
* – ne smiju se rabiti u proizvodnji dehidriranih proizvoda
E 952 ciklaminska kiselina i njene soli Na i Ca, najveća dopuštena količina za
uporabu računa se kao kiselina
E 954 saharin i njegove soli Na, K i Ca, najveća dopuštena količina za uporabu
računa se kao saharin (ili imid)
|
Admin; adresar imenik
|
POSLOVNI FORUM pored centralne baze podataka, poduzetnicima pruža i druge usluge i djelatnosti:
- trgovačko posredovanje na domačem i inozemnom tržištu
- konzalting u području investicija, izrada investicijskih studija i njihova ocjena (Poslovni planovi / Investicijski projekti)
- izrada web stranica (internet stranica); pisanje programa prema uputama i potrebama korisnika
- obradu podataka uz uporabu programa korisnika ili vlastitog programa i usluge unosa podataka
- razvoj baze podataka: povezivanje podataka iz različitih izvora, pohranjivanje podataka
- ispitivanje mogućnosti tržišta prodaje za proizvode i ispitivanje javnoga mnijenja o političkim, ekonomskim i sl. pitanjima
- kreiranje i provođenje promidžbenih djelatnosti; organiziranje sajmova, izložaba i kongresa
- agencijsko posredovanje u korist pojedinaca za dobivanje angažmana (zaposlenja) u filmskoj i drugim djelatnostima
Ukoliko Vam je potrebna neka od navedenih usluga, kontaktirajte nas!
Kontakt podaci za Poslovni forum d.o.o. -
POSEBNA PONUDA: IZRADA WEB STRANCA
Izrada web stranica za tvrtke, obrte i privatne osobe. Kvalitetna izrada web stranica prilagođenih mobilnim uređajima. Privucite korisnike suvremenim web stranicama. Iskoristite priliku! Pregledajte recenzije naših klijenata i uvjerite se zašto smo mi Vaš pravi izbor. Izrada web trgovina. Web shop i web stranice prilagođene vašem poslovanju i budžetu. Savjetovanje i Podrška. Napredne funkcionalnosti. Vrhunska usluga. Povoljne cijene. SEO Optimizacija. Suvremen dizajn i visoka tehnička kvaliteta izrade internet stranica. Besplatna izrada web stranica u sklopu naših promotivnih akcija. Besplatne stranice za poduzetnike i udruge. Besplatne stranice za obrtnike i male poduzetnike. Izrada web stranica besplatno brzo i povoljno!
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
|
|
|
IZRADA WEB STRANICA
Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo nekoliko razloga zašto bi tvrtka trebala imati web stranice:
Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama tvrtke u bilo koje vrijeme.
Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.
Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.
Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, chatova, obrazaca za kontakt, društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.
Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.
Branding: Web stranice su važan alat za branding tvrtke, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.
Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoje marketinške aktivnosti.
Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.
Link na našu ponudu za izradu web stranica - Provjerite!
|
|
|
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
|
|