![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Istraživanje tržišta Poslovni izvještaji Internet marketing Izrada web stranica Imenici i baze podataka Poslovni ugovori Poslovni planovi za kredite Poslovne usluge i ponude Trgovačko posredovanje Poslovna psihologija Poslovni programi Oglasi i obavijesti Korisni linkovi Besplatno za poduzetnike Nove poslovne ponude ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
KONTAKT PODACI ZA Poslovni forum d.o.o. Link na web stranicu sa e-mail adresama i telefonima Upiti, narudžbe, savjeti...
Izrada web stranica za tvrtke, obrte i privatne osobe. Kvalitetna izrada web stranica prilagođenih mobilnim uređajima. Privucite korisnike suvremenim web stranicama. Iskoristite priliku! Pregledajte recenzije naših klijenata i uvjerite se zašto smo mi Vaš pravi izbor. Izrada web trgovina. Web shop i web stranice prilagođene vašem poslovanju i budžetu. Savjetovanje i Podrška. Napredne funkcionalnosti. Vrhunska usluga. Povoljne cijene. SEO Optimizacija. Suvremen dizajn i visoka tehnička kvaliteta izrade internet stranica. Besplatna izrada web stranica u sklopu naših promotivnih akcija. Besplatne stranice za poduzetnike i udruge. Besplatne stranice za obrtnike i male poduzetnike. Izrada web stranica besplatno brzo i povoljno!
|
![]() |
![]()
![]()
Kontrola hrane Hrvatskom ponovno kruži popis aditiva u hrani i piću koji mogu biti opasni za zdravlje Oprez: Dodaci hrani koji mogu izazvati rak Hrvatska nema dobro razrađen sustav nadzora nad kvalitetom hrane, što je iznimno bitno jer je upravo pitanje zdravstvene ispravnosti namirnica političko pitanje. Istaknuo je to jučer Hugh Quigley, šef Odjela za hranu i veterinarstvo Europske komisije. Loše ocjene Nakon četverodnevnog posjeta, Quigley je do toga zaključka došao nakon što je posjetio brojne hrvatske zavode i institute te ministarstva koja se brinu o kvaliteti hrane. Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj se o kvaliteti prehrambenih proizvoda brine Agencija za kontrolu hrane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva. U svakom slučaju, riječ je o previše institucija, ali je zapravo najveći problem što te institucije međusobno ne komuniciraju i ne izmjenjuju podatke, smatra izaslanik EK-a. Iako nije želio iznijeti konkretnu ocjenu o stanju u hrvatskom prehrambenom sektoru, iz Ministarstva poljoprivrede doznali smo kako je najviše primjedaba bilo na rad Agencije za kontrolu hrane te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Izvješće za 10 dana A upravo su to institucije koje bi se najviše trebale brinuti o tome što građani konzumiraju. Tako je, primjerice, ovih dana Hrvatskom ponovno počeo kružiti popis štetnih aditiva koje svakodnevno unosimo u organizam bilo u hrani ili piću. Riječ je o emulgatorima, konzervansima, pa i naizgled bezopasnoj limunskoj kiselini. Prema popisu koji smo dobili na adresu redakcije, uz aditive spojeni su i neki hrvatski proizvodi koji sadrže te navodno štetne supstancije te one koje uzrokuju rak. Riječ je o proizvodima najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih artikala kojima se koristi većina naših građana. Iako je naš Pravilnik o aditivima usklađen s onim Europske unije, u Zavodu za javno zdravstvo ističu kako EU ima nešto restriktivniju listu aditiva nego mi te smatraju da se građani ne moraju previše brinuti zbog toga jer se stvari drže pod kontrolom. No, hoće li to doista biti tako, hrvatska bi javnost mogla doznati već za desetak dana, kad izaslanstvo Komisije pošalje prvo izvješće u kojemu će navesti (ne)pravilnosti u našem prehrambenom sustavu. A to je posebno bitno jer će Hrvatska, kad uđe u Uniju, moći izvoziti hranu na tržište od 500 milijuna ljudi. Sve ovisi o količini Sve je toksikološki provjereno i ne postoji neposredna opasnost od aditiva tvrdi Marijan Katelenić, šef Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u Zavodu za javno zdravstvo. Dodaje da je, ako se sve koristi u količinama koje su predviđene, vrlo mala vjerojatnost da se dosegne preporučeni dnevni unos aditiva. Drugim riječima, najvažnije je koliko se dnevno unese aditiva. Želeći cijelu priču neutralizirati, Katelenić je naveo primjer soli: posoli li tlakaš previše juhu, naravno da će imati problema. Izvor: Večernji list, 11.03.2005 ![]()
8. 4. 2025. |