Poslovni Forum - naslovna Baza podataka Primjer baze Adresar WEB katalog Izrada WEB stranica | ||
ADITIVI I DRUGI PREPARATI U HRANI Prehrambenim aditivima se smatraju tvari točno poznatog kemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, i nisu tipičan sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava. Aditivi su dodatne tvari hrani i pićima u prehrambenoj industriji, a neki aditivi koriste se i u famaceutskoj industriji. Te tvari služe najlešće za poboljšanje boja, okusa i mirisa i konzerviranje. Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakiranja, transporta i čuvanja. Dodaci (aditivi) prehrambenim proizvodima obično se označuju E - brojevima i ti su brojevi jedinstveni i točno utvrđeni za svaki spoj. Na naljepnici sa deklaracijom nalaze se i podaci o dodanim aditivima u obliku oznaka sa E - brojevima. Ti brojevi odnose se na umjetne i prirodne aditive čija je upotreba odobrena u zemljama Europske zajednice, a odobrena je i u Hrvatskoj "Pravilnikom o aditivima koji se mogu nalaziti u namirnicama". Često se i pojavljuju članci kojima je navodno svrha upozoriti potrošače na razne dodatke prehrambenim proizvodima. No, večina članaka je senzacionalističkog tipa sa poluinformacijama. Svi dodaci hani koji su označeni sa E - brojevima su pomno ispitani. Ukoliko je neki dodataka stvarno štetan tada je njegova uporaba propisom ograničena ili potpuno zabranjena. Sigurno će još neki biti zabranjeni ako se pokaže da su štetni ili im se nađe bolja zamjena. Bitan je i podatak koliko se određenog dodatka dodaje hrani, odnosno, konzumira. Svi su dozvoljeni aditivi sigurni u granicama prosječnog konzumiranja. Zakoni strogo kontroliraju ovakve stvari pa tako i kod nas postoji Pravilnik o aditivima koji se mogu nalaziti u namirnicama koji je objavljen u Narodnim novinama, broj 130/98, 122/00 i 129/03. Neki od dodataka su dokazano štetni, na primjer nitrati. Ali opasnost od nitrata u mesnim prerađevinama je mnogo manja od trovanja pokvarenim mesom (botulizam). Slično je sa svim drugim konzervansima. Sve su namirnice lako pokvarljiva roba, vrlo ograničenog trajanja, a osobito onda kada se radi o namrnicama životinjskog podrijetla. Svrha dodavanja konzervansa je stabiliziranje proizvoda, produženje njihove održljivosti i prevencija kvarenja odnosno mikrobiološke kontaminacije. Najpoznatiji konzervans, koji je ujedno i najmanje opasan jeste kuhinjska sol, koja se obično ne proziva kao kemijski dodatak, ali ona to ustvari je (NaCl), isto kao i ocat, šečer, sorbati i slično. Najveći problem predstavlja skupina konzervansia za očuvanje boje proizvoda i svježine mesa (nitrati, nitriti) radi mogućnosti njihove konverzije (pomoću crijevne mikroflore) u toksične i karcinogene spojeve (nitrozamin, methemoglobin). Oni koji se hrane salamurenim pa potom odimljenim mesom ili salamurenom ribom, moraju biti svjesni da će dobiti stanovitu količinu tih aditiva u obroku, koja doza, u normalnim okolnostima i normalnim količinama konzumiranja, ne bi trebala imati štetnih učinaka na zdravlje. Postoje i slučajevi kada se radi ostvarenja veće zarade u proizvode dodaju nedopuštene tvari preko svake mjere. Bez obzira radi li se o potpuno neotrovnom škrobu u suhomesnatim proizvodima ili o opasnom glikolu u vinu. Takvi postupci su zabranjeni i naravno nikada neće pisati na etiketi. No tu nije riječ o normalnoj uporabi aditiva, već o njihovoj zlouporabi. I na selu, gdje je navodno hrana zdrava, mogu se naći antifriz u vinu, minij u mljevenoj paprici, modra galica u krastavcima i šećer u rakiji, a naročito tragovi pesticida. Hrana prerađena u industriji podliježe strogom nadzoru, no kakav nadzor i ispitivanja su provedena nad hranom koju kumice prodaju na placi, i za koju nas spremno uvjeravaju da je zdrava? Sa aditivima (konzervansima) se štitimo od najgoreg tj. od pokvarenih ili kontaminiranih namirnica. Citiramo sa: http://www.hzjz.hr/zdr_ekologija/priopcenja/aditivi/ PREHRAMBENI ADITIVI - JE LI ZDRAVLJE UGROŽENO? mr. sc. Marijan Katalenić Hrvatski zavod za javno zdravstvo Oduvjek se kod ljudi u susretu s nepoznatim javlja strah, nelagoda, što nerjetko vodi prema potpunom negiranju bez obzira o čemu se radi. Tijekom nekoliko proteklih godina kruži uradak koji poziva na oprez ili izbjegavanje konzumiranja namirnica koje sadrže pojedine aditive. Nažalost, autor nije potpisan ali se i pored toga preslike istog objavljuju i komentiraju u nekim novinama. U uratku se navode i izvori informacija (jedna je i klinika za pedijatriju i onkologiju iz Dusseldorfa) iako tako nestručan i površan pamflet ne bi uradili oni koji se brinu o zdravlju. No, i pored svega to je dobar povod da se o prehrambenim aditivima kaže nešto više ne komentirajući citirani pamflet. To će biti jasnije ako se komentira samo podatak da se E330, limunska kiselina, prisutna u većini voća i povrća, navodi kao uzročnik upale usne šupljine, kao najopasniji dodatak koji, strašne li optužbe, izaziva rak (čega ?). LISTA ADITIVA E-broj naziv aditiva osnovno funkcionalno svojstvo, tehnološki učinak i ostala svojstva E100 Curcumin (C.I. 75300) bojilo bojenje E101 Riboflavin (I) - Riboflavin-5’-fosfat (II) E102 Tartrazine ( C.I. 19140) E104 Quinoline Yellow (C.I. 47005) E110 Sunset Yellow FCF, Gelborange S (C.I. 15985) E120 Carmines, Cochenille, Carmine acid (C.I.75470) E122 Azorubine, Carmoisine (C.I. 14720) E123 Amaranth (C.I: 16185) E124 Ponceau 4R, Cochenille red A (C.I. 16255) E127 Erythrosine (C.I. 45430) E128 Red 2G (C.I. 18050) E129 Allurared AC (C.I. 16035) E131 Patentblue V ( C.I. 42051) E132 Indigotine (C.I. 73015 ) E133 Brillantblue FCF (C.I. 42090) E140 Chlorophylle (a) (C.I. 75810) - Chlorophhylline (b) (C.I .75815) E141 Bakreni kompleks (C.I. 75810) E141a Chlorophylle E141b Chlorophylline E142 Green S (C.I. 44090) E150a Obični, jednostavni Caramel E150b Caramel - sulfitno kiseli E150c Caramel - amonijačni E150d Caramel - sulfitno/amonijačni E151 Brillantblack BN (C.I. 28440) E153 Biljni ugljen bojenje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za bistrenje, filtraciju i adsorpciju) E154 Brown FK bojenje E155 Brown HT (C.I. 20285 ) E160 a Carotenes (C.I. 75130) / Smjesa Carotenes (I) , b Caroten (II) / E160b Anatto, Bixin, Norbixin (75120) E160c Paprica extract, Capsanthin, Capsorubin E160d Lycopin E160e b-apo-8’-carotenal (C30) (40820) E160f b-apo-8’-carotenal (C30) ethylester(40825) E161b Lutein E161g Canthaxanthin (C.I. 40850) E162 Beet red, Betain E163 Anthocyanins E170 Kalcijev karbonat (I) (C.I. 77220) bojenje, tvari za sprečavanje zgrudnjavanja i tvari za postizavanje klizavosti , stabilizator pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E171 Titanov dioksid (C.I. 77891) bojilo bojenje E172 Željezni oksidi i hidroksidi za bojenje E173 Aluminij ( C.I. 77000) bojenje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (katalizator) E174 Srebro bojilo, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (katalizator s ostatakom < 1 mg/kg u namirnici) E175 Zlato za bojenje E180 Litholrubin BK E200 Sorbinska kiselina konzervans, konzerviranje E202 Kalijev sorbat E203 Kalcijev sorbat E210 Benzojeva kiselina E211 Natrijev benzoat E212 Kalijev benzoat E213 Kalcijev benzoat E214 Etil p-hidroksibenzoat konzerviranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E215 Natrijev etil p-hidroksibenzoat konzerviranje E216 Propil p-hidroksibenzoat konzerviranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E217 Natrijev propil-p-hidroksibenzoat konzerviranje E218 Metil p-hidroksibenzoat konzerviranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E219 Natrijev metil-p-hidroksibenzoat konzerviranje E220 Sumporni dioksid konzerviranje, antioksidans, katalizator, tvari za taloženje, tvari za kontrolu rasta mikoorganizama E221 Natrijev sulfit konzervirenje, antioksidans, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E222 Natrijev hidrogensulfit E223 Natrijev metabisulfit konzervirenje, antioksidans, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (katalizator, ostale tvari) E224 Kalijev metabisulfit konzervirenje, antioksidans E226 Kalcijev sulfit E227 Kalcijev hidrogensulfit E228 Kalijev hidrogensulfit E234 Nizin E235 Natamicin konzervans, konzerviranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za kontrolu rasta mikoorganizama) E242 Dimetildikarbonat konzervans konzerviranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za kontrolu rasta mikrooganizama) E249 Kalijev nitrit konzerviranje, tvari za zadržavanje boje E250 Natrijev nitrit E251 Natrijev nitrat E252 Kalijev nitrat konzerviranje, tvari za zadržavanje boje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E260 Octena kiselina konzerviranje, regulatori kiselosti, kiselina, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E252 Kalijev nitrat konzervans konzerviranje, tvari za zadržavanje boje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E260 Octena kiselina konzerviranje, regulatori kiselosti, kiselina, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E261 Kalijev acetat (I) regulatori kiselosti reguliranje kiselosti - Kalijev hidrogenacetat (II) E262 Natrijev acetat (I) - Natrijev hidrogenacetat E263 Kalcijev acetat konzervans, stabilizator, regulatori kiselosti E270 Mliječna kiselina regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E280 Propionska kiselina konzervans konzerviranje E281 Natrijev propionat E282 Kalcijev propionat E283 Kalijev propionat E284 Borna kiselina E285 Natrijev tetraborat (Borax) E290 Ugljični dioksid potisni plin, za potisak, tvari za otapanje i ekstrakciju, tvari za podhlađivanje i hlađenje E296 Jabučna kiselina regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, kiselina E297 Fumarna kiselina, pomoćne tvari u procesu proizvodnje ( ostale tvari ) E300 Askorbinska kiselina antioksidans antioksidativno djelovanje, kiselina, za tretiranje brašna, tvari za zadržavanje boje E301 Natrijev askorbat antioksidativno djelovanje, tvari za zadržavanje boje E302 Kalcijev askorbat E304 Masni esteri askorbinske kiseline antioksidativno djelovanje - Askorbil palmitat - Askorbil stearat E306 Mješavina tokoferola - koncentrirana E307 a-tokoferol atioksidans antioksidativno djelovanje E308 g-tokoferol E309 d-tokoferol E310 Propil galat antioksidativno djelovanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari ) E311 Oktil galat antioksidativno djelovanje E312 Dodecil galat E315 Izoaskorbinska kiselina antioksidativno djelovanje, tvari za zadržavanje boje E316 Natrij izoaskorbat E320 Butilhidroksianisol (BHA) antioksidativno djelovanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E321 Butilhidroksitoluen (BHT) antioksidans antioksidativno djelovanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E322 Lecitini antioksidativno djelovanje, emulgator, modifikator kristalizacije masnoća, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E325 Natrijev laktat antioksidans antioksidativno djelovanje, regulator kiselosti, tvari za zadržavanje vlage, povečivać volumena E326 Kalijev laktat antioksidativno djelovanje, regulatori kiselosti E327 Kalcijev laktat regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, tvari za tretiranje brašna E330 Limunska kiselina - reguliranje kiselosti, antioksidans, kiselina, sekvestrant, pomoćna tvar za taloženje-filtraciju E331 Natrijev citrat (I) reguliranje kiselosti, sekvestrant, emulgator, stabilizator, antioksidans E332 Kalijev citrat (I) reguliranje kiselosti, sekvestrant, stabilizator, antioksidans, pomoćne stvari u procesu proizvodnje E333 Kalcijev citrat (I) reguliranje kiselosti, sekvestrant, učvršćivać, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (I) (ostale tvari) E334 Vinska kiselina reguliranje kiselosti, sekvestrant, sinergist, antioksidans, kiselina, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E335 Natrijev tartarat (I) stabilizator stabiliziranje, sekvestrant, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E336 Kalijev tartarat (I) stabiliziranje, sekvestrant, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E337 Natrijkalijev tartarat stabiliziranje, sekvestrant E338 Fosforna kiselina regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, antioksidans, sinergist, za taloženje, filtraciju E339 Natrijev fosfat (I) raguliranje kiselosti, emulgator, stabilizator, sekvestrant, pomoćne tvari za taloženje E340 Kalijev fosfat (I) raguliranje kiselosti, emulgator, stabilizator, sekvestrant , pomoćne tvari u procesu proizvodnje E341 Kalcijev fosfat (I) regulator kiselosti reguliranje kiselosti, tvari za tretiranje brašna, učvrščivać, tvari za sprečavanje zgrudnjavanja, pomoćne tvari u procesu proizvodnje tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje... E343 Magnezijev fosfat (I) reguliranje kiselosti, tvari protiv zgrudnjavanja i za povečanje klizavosti E350 Natrijev malat (I) reguliranje kiselosti, tvari za poliranje i zadržavanje vlage E351 Kalijev malat (I) regulator kiselosti reguliranje kiselosti E352 Kalcijev malat (I) E353 Metavinska kiselina reguliranje kiselosti, kiselina E354 Kalcijev tartarat reguliranje kiselosti, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E355 Adipinska kiselina reguliranje kiselosti E356 Natrijev adipat E357 Kalijev adipat E363 Jantarna kiselina E380 Triamonijev citrat E385 Kalcijevdinatrijevmetilen-diamintetraacetat reguliranje kiselosti, antioksidans, konzervans, sekvestrant E400 Alginska kiselina zgušnjivač mjenjanje konzistencije, stabilizator E401 Natrijev alginat mjenjanje konzistencije, stabilizator, tvari za želiranje, tvari za taloženje, filtraciju E402 Kalijev alginat mjenjanje konzistencije, stabilizator E403 Amonijev alginat E404 Kalcijev alginat zgušnjivač mjenjanje konzistencije, stabilizator, tvari za želiranje, tvari protiv pjenja E405 Propilenglikolalginat mjenjanje konzistencije, emulgator E406 Agar mjenjanje konzistencije, tvari za želiranje, stabilizator, pomoćne tvari u procesu proizvodnje npr. taloženje i filtraciju E407 Karagenan E407a PES (Pročišćena morska alga Eucheuma) E410 Karuba guma, za mjenjanje konzistencije, stabilizator E412 Guar guma E413 Tragakant guma mjenjanje konzistencije, stabilizator, emulgator E414 Guma arabika mjenjanje konzistencije, stabilizator, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za taloženje-filtraciju) E415 Ksantan guma mjenanje konzistencije, stabilizator E416 Karaja guma E417 Tara guma E418 Gellan guma zgušnjivač mjenjanje konzistencije, stabilizator, tvari za želiranje E420 Sorbitol (I) tvari za zaslađivanje zamjena za šećer, preparati za zadržavanje vlage, sekvestrant, emulgator - Sorbitolni sirup E421 Manitol zamjena za šećer, tvari protiv zgrudnjavanja E422 Glicerol tvari za zadržavanje vlage zadržavanje vlage, stabilizator, tvari za podhlađivanje i hlađenje, tvari za otapanje E431 Polioksietilen (40) stearat emulgator povečivać volumena , homogenizacija masti i vode E432 Polioksietilen (20) sorbitan monolaurat; Polisorbat 20 E433 Polioksietilen (20) sorbitan monooleat; Polisorbat 80 E434 Polioksietilen (20) sorbitan monopalmitat; Polisorbat 40 homogenizacija masti i vode, modifikatori kristalizacije masnoća E435 Polioksietilen (20) sorbitan monostearat; Polisorbat 60 emulgator homogenizacija masti i vode, modifikatori kristal. masnoća E436 Polioksietilen (20) sorbitan tristearat ; Polisorbat 65 E440 Pektin (I) zgušnjivač mjenjanje konzistencije, stabilizator, tvari za želiranje - Amidirani pektin (II) E442 Amonijeva sol fosfatidne kiseline emulgator homogenizacija masti i vode E444 Saharoza acetat izobutirat homogenizacija masti i vode, stabilizat. E445 Esteri smola drveta E450 Dinatrijev difosfat (I) emulgatorska sol, stabilizator, regulatori kiselosti, tvari za tretiranje brašna, sekvestrant, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za taloženje (II) , tvari za podmazivanje, otpuštanje, za oblikovanje, tvari protiv sljepljivanja E451 Pentanatrijev trifosfat (I) sekvestrant čini kompleksne spojeve s ionima, regulatori kiselosti E452 Natrijev polifosfat (I) emulgator emulgatorska sol, stabilizator, tvari za rahljenje, sekvestrant, skidanje ljuske, kore, kožice E459 Beta-ciklodekstrin zgušnjivač, mjenjanje konzistencije E460 Mikrokristalinična celuloza (I) emulgator emulgiranje smjese, tvari protiv zgrudnjavanja, tvari za taloženje i filtraciju E461 Metil celuloza zgušnjivač mjenjanje konzistencije, emulgator, stabilizator E463 Hidroksipropil celuloza E464 Hidroksipropilmetil celuloza E465 Metiletil celuloza E466 Natrijev karboksimetil celuloza mjenjanje konzistencije, emulgator, stabilizator E467 Enzimatski hidrolizirana karboksi metil celuloza tvari za tretiranje brašna mjenjanje konzistencije E468 Umrežena Na-karboksimetil celuloza zgušnjivač mjenjanje konzistencije E469 Enzimatski hidrolizirana karboksimetil celuloza zgušnjivač mjenjanje konzistencije E470a Natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli masnih kiselina emulgator homogenizacija masti i vode, stabilizator, protiv zgrudnjavanja E470b Magnezijeve soli masnih kiselina - tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje... E471 Mono i digliceridi masnih kiselina emulgator homogenizacija masti i vode, stabilizator, tvari protiv pjenjenja E472a Ester octene kiseline mono i diglicerida masnih kiselina homogenizacija masti i vode, stabilizator, protiv pjenjenja E472b Ester limunske kiseline mono i diglicerida masnih kiselina
E473 Saharozni ester masnih kiselina emulgator homogenizacija masti i vode E474 Saharogliceridi E475 Poliglicerolni esteri masnih kiselina za homogenizaciju masti i vode, modifikatori kristalizacije masnoća E476 Poliglicerolni ester interesterificirane ricenoleinske kiseline ; poliglicerolpoliricinolat E477 Propilen glikolni ester masnih kiselina E479 b Termooksidirano sojino ulje sa mono i digliceridima masnih kiselina, homogenizacija masti i vode E481 Natrijevsteroil-2-laktilat homogenizacija masti i vode, stabilizator E482 Kalcijevsteroil-2-laktilat E483 Stearil tartarat tvari za tretiranje brašna podešava tehnološka svojstva E491 Sorbitanmonostearat emulgator homogenizacija masti i vode, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E492 Sorbitantristearat E493 Sorbitanmonolaureat homogenizacija masti i vode E494 Sorbitanmonooleat E495 Sorbitanmonopalmitat E500 Natrijev karbonat (I) regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, tvari za tretiranje brašna, tvari protiv zgrudnjavanja, stabilizator, tvari za rahljenje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ljuštenje i skidanje ljuske, kore, kožice, ostale tvari ) E501 Kalijev karbonat (I) reguliranje kiselosti, stabilizator, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E503 Amonijev karbonat (I) regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, tvari za rahljenje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E504 Magnezijev karbonat (I) reguliranje kiselosti, tvari protiv zgrudnjavanja, tvari za zadržavanje boje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E507 Kloridna kiselina reguliranje kiselosti, kiseline, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari ) E508 Kalijev klorid tvari za želiranje dodatkom u određeni medij stvara želatinoznu konzistenciju E509 Kalcijev klorid tvari za učvršćivanje tkiva voća, povrća i tvari koja se pri tome koriste za želiranje održava konzistenciju voća, pomoćne tvari u procesu proizvodnje ( tvari za pranje, ljuštenje i skidanje ljuske, kore, kožice, katalizator ,ostale tvari ) E511 Magnezijev klorid održava konzistenciju voća, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E512 Kositar - (II)- klorid antioksidans, sprečava oksidaciju, tvari za zadržavanje boje voća (protiv posmeđivanja) E513 Sufatna kiselina regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, kiselina E514 Natrijev sulfat (I) regulator kiselosti reguliranje kiselosti, tvari za stabiliziranje, zadržavanje i intenziviranje boje E515 Kalijev sulfat (I) reguliranje kiselosti, tvari za stabiliziranje, zadržavanje i intenziviranje boje, pomoćne tvari E516 Kalcijev sulfat tvari za tretiranje brašna podešava tehnološka svojstva brašna, sekvestrant, tvari za učvršćivanje tkiva voća, povrća i tvari koja se pri tome koriste za želiranje E517 Amonijev sulfat podešava tehnološka svojstva brašnu, stabilizator, pomoćne tvari za taloženje i sl. E520 Aluminijev sulfat E521 Aluminijnatrijev sulfat E522 Aluminijkalijev sulfat regulatori kiselosti regulira kiselost, stabilizator, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E523 Aluminijamonijev sulfat stabilizator stabilizira sustav, tvari za učvršćivanje tkiva voća, povrća i tvari koja se pri tome koriste za želiranje, stabilizator, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E524 Natrijev hidroksid regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, lužina, tvari za pranje, ljuštenje i skidanje ljuske, kore, kožice... E525 Kalijev hidroksid E526 Kalcijev hidroksid regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, tvari za učvršćivanje tkiva voća, povrća i tvari koje se pri tome koriste za želiranje, lužina, tvari za pranje, ljuštenje i skidanje ljuske, kore, kožice... E527 Amonijev hidroksid reguliranje kiselosti, lužina E528 Magnezijev hidroksid reguliranje kiselosti, tvari za zadržavanje, stabiliziranje boje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje E529 Kalcijev oksid reguliranje kiselosti, tvari za tretiranje brašna, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za bistrenje, filtraciju i adsorpciju, tvari za pranje, ljuštenje i skidanje ljuske, kore, kožice, ostale tvari E530 Magnezijev oksid tvari za sprečavanje zgrudjavanja sprečava zgrudnjavanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (katalizator, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje, ostale tvari ) E535 Natrijev ferocijanid sprečava zgrudnjavanje E536 Kalijev ferocijanid sprečava zgrudnjavanje, pomoćno sredstvo u procesu proizvodnje (sredstvo za taloženje-filtraciju) E538 Kalcijev ferocijanid tvari za sprečavanje zgrudjavanja sprečava zgrudnjavanje E541 Natrijaluminijev fosfat - kiseli regulatori kiselosti reguliranje kiselosti, emulgator, tvari za otpuštanje E551 Silicijev dioksid - amorfni sprečava zgrudnjavanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za taloženje-filtraciju, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E552 Kalcijev silikat sprečava zgrudnjavanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za taloženje-filtraciju, sredstvo za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E553 a Magnezijev silikat (I) sprečava
zgrudnjavanje E554 Natrijaluminijev silikat tvari za spečavanje zgrudnjavanja sprečava zgrudnjavanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (molekularno sito, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E555 Kalijaluminijev silikat sprečava zgrudnjavanje E556 Kalcijaluminijev silikat sprečava zgrudnjavanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (molekularno sito, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E558 Bentonit sprečava zgrudnjavanje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za bistrenje, filtraciju i adsorpciju, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E559 Aluminij silikat (kaolin) sprečava zgrudnjavanje E570 Stearinska kiselina tvari o za održavanje pjene stabilizira pjenu, tvari protiv zgrudnjavanja i postizanje klizavosti , pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje) E574 Glukonska kiselina regulatori kiselosti regulira kiselost, tvari za rahljenje, kiselina E575 Glukono-d-lakton E576 Natrijev glukonat sekvestrant stvara kemijske komplekse sa ionima metala E577 Kalijev glukonat E578 Kalcijev glukonat regulatori kiselosti regulira kiselost, tvari za učvršćivanje tkiva voća, povrća i tvari koja se pri tome koriste za želiranje E579 Željezni (II) glukonat zadržavanje i intenziviranje boje voća, namirnice očuvanje boje voća, stabilizator E585 Željezni (II) laktat očuvanje boje voća, stabilizator E620 Glutaminska liselina pojačivač okusa ističe ili poboljšava okus E621 Mononatrijev glutaminat E622 Monokalijev glutaminat E623 Kalcijev diglutaminat E624 Monoamonijev glutaminat E625 Magnezijev diglutaminat E626 Guanilna kiselina E627 Dinatrijev 5’- guanilat E628 Dikalijev 5’-guanilat E629 Kalcijev 5’-guanilat pojačivač okusa E630 Inozinska kiselina E631 Dinatrijev 5’-inozinat E632 Kalijev 5’-inozinat E633 Kalcijev 5’-inozinat E634 Kalcijev 5’-ribonukleotid E635 Dinatrijev 5’-ribonukleotid E640 Glicin i njegove natrijeve soli ističe ili poboljšava okus E650 Cinkov acetat regulator kiselosti regulira kiselost E900 Polidimetilksiloksan tvari protiv pjenjenja tvari za spečavanje zgrudnjavanja i za postizavanje klizavosti E901 Pčelinji vosak tvari za poliranje za dobivanje sjajne i glatke površine, tvari za podmazivanje, otpuštanje, oblikovanje E902 Kandeila vosak dobivanje sjajne i glatke površine E903 Karnauba vosak dobivanje sjajne i glatke površine, tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje E904 Šelak E905 Mikrokristalični vosak E907 za dobivanje sjajne i glatke površine, za zadržavanje vlage, Hidrogenirani poli-1-decen E912 Ester montanske kiseline za dobivanje sjajne i glatke površine, za zadržavanje vlage, E914 Oksidirani polietilenski vosak E920 Cistein (I), L-cistein tvari za tretiranje brašna poboljšava tehnološka svojstva, Natrijev ili Kalijev cisteinhidroklorid (II) E927 b Karbamid poboljšava tehnološka svojstva, tvari za kontrolu rasta mikrooganizama, tvari za pranje i ljuštenje, kore E938 Argon potisni plin, plin za pakiranje za postisak i stvaranje potrebne atmosfere u pakovini E939 Helij E941 Dušik plin za pakiranje stvaranje potrebne atmosfere u pakovini, pomoćne tvari u procesu proizvodnje, za podhlađivanje E942 Dušikov oksid potisni plin za potisak, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (tvari za otapanje i ekstrakciju) E943 a Butan E943 b Izo-Butan E944 Propan E949 Vodik potisni plin za postisak, plin za pakiranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje (ostale tvari) E948 Kisik E950 Acesulfam-K tvari za zaslađivanje umjetno sladilo, pojačivač okusa E951 Aspartam umjetno sladilo, pojačivač okusa E952 Ciklaminska kiselina (I) umjetno sladilo - Natrijeva, kalijeva i kalcijeva - sol ciklaminske kiseline (II) E953 Izomalt umjetno sladilo, tvari protiv zgrudnjavanja, pojačivač okusa, tvari za poliranje E954 Saharin (I) umjetno sladilo - Natrijeva, kalijeva i kalcijeva - sol saharina E955 Sucralose tvari za zaslađivanje umjetno sladilo E957 Taumatin umjetno sladilo, pojačivač okusa E959 Neohesperidin DC umjetno sladilo, pojačivač okusa E962 Aspartam-acesulfamova sol umjetno sladilo E965 Maltitol (I) zamjena za šećer, stabilizator, emulgator - Maltitol sirup (II) E966 Laktitol zamjena za šećer E967 Ksilitol zamjena za šećer, tvari za zadržavanje vlage, stabilizator, emulgator E999 Quillaia ekstrakt tvari za zadržavanje pjene stabilizira pjenu E1103 Invertaza enzim djelovanje na saharozu E1105 Lizozim konzervans za konzerviranje E1200 Polidekstroza A i N povečivač volumena povečanje i oblikovanje strukture, stabilizator, zgušnjivač, za zadržavanje vlažnosti E1201 Polivinilpirolidon stabilizator za zadržavanje postojanog oblika proizvoda, tvari za dispergiranje, tvari za taloženje-filtraciju E1202 Polivinilpolipirolidon koloidni stabilizator i stabilizator za bojila E1404 Škrob oksidirani modificirani škrob povečivać volumena, emulgator, stabilizator, zgušnjivač E1410 Monoškrobni fosfat E1412 Diškrobni fosfat esterificirani E1413 Diškrobni fosfat fosfatizirani E1414 Diškrobni fosfat acetilirani E1420 Acetilirani škrob E1422 Acetilirani diškrob adipat E1440 Hidroksipropil škrob E1442 Hidroksipropil diškrobni fosfat E1450 Natrijev oktenil jantarat - škrob E1451 Acetilirani oksidirani škrob E1505 Trietil citrat tvari za održavanje pjene drži postojanost pjene, sekvestrant E1510 Etilni alkohol pomoćne tvari u procesu proizvodnje tvari za otapanje i ekstrakciju E1518 Glicerintriacetat (Triacetin) tvari za zadržavanje vlage priječi isušivanje, tvari za poliranje E1520 Propan-1,2-diol priječi isušivanje, tvari za poliranje, pomoćne tvari u procesu proizvodnje, tvari za otapanje i ektrakciju
Krom Bakar Bakreni kromat Bakreni kromit Željezni sulfat Mangan Molibden Nikal Paladij Platina Kalijev metal Kalijev metilat (metoksid) Kalijev etilat (etoksid) Natrijev amid Natrijev etilen (natrijev etilat) Natrijev metal Trifluormetan sulfonska kiselina Cirkonij Amonij Amonijev bisulfid Natrijev metabisulfit Natrijev metilat Adsorbirajuće gline (izbjeljene, prirodne ili aktivirane zemlje) Albumin Klormetilirana aminirana stiren-divinilbenzen smola Diatomejska zemlja Divinilbenzen-etilvinilbenzen kopolimer Fulerova zemlja Kaolin Polimaleinska kiselina i Na-polimaleat Poliakrilamid/polinatrij akrilat kopolimer Magnezijev acetat Diklorofluoro metan Diklorodifluoro metan Oksistearin Natrijev dodecilbenzen sulfonat Perlit Polimaleinska kiselina i natrij polimaleat Biljni ugljen (aktiviran) Drvna prašina Oktadecil amonium acetata ( u amonijevom kloridu ) Natrijev dodecilbenzensulfonat Natrijev lauril sulfat Metil glukozid estera kokosovog ulja Kvarterni amonijevi spojevi Natrijev ksilen sulfonat Akrilat-akrilamid smola Sušeni riblji mjehur Kompleksi topljivih aluminijevih soli i fosforne kiseline Dimetilamin-epiklorhidrin kopolimer Osušena i usitnjena krvna plazma Modificirana akrilamidna smola Poliakrilna kiselina i njene soli Poliakrilamid Potpuno hidrolizirani kopolimeri metilakrilata i divenilbenzena Potpuno hidrolizirani terpolimeri metilakrilata, ( ili strirena) divinilbenzina i akrilonitrila Metil akrilat-divinilbenzendietilen glikol divinil eter terpolimer ( i varijacije ) Umreženi polistiren ( prvo klormetiliran, zatim aminiran sa trimetilaminom, dimetilaminom, dietilentriaminom, trietilentetraminom) Dietilentriamin, trietilentetramin, tetraetilenpentamin umrežen sa epiklorhidrinom Epiklorhidrin umrežen s amonijakom Polistiren-divinilbenzen umrežen sa trimetilamonijskim grupama Reakcijska smolna smjesa od formaldehida, acetona i tetraetilen pentamina Stiren-divinilbenzen umreženi kopolimer, najprije klormetiliran, zatim aminiran sa dimetilaminom i oksidiran sa hidrogenperoksidom od čega smola ne sadrži više od 15 % vinil N,N-dimeti-benzilamin-N-oksida i ne više od 6, 5 % dušika. Sulfit modificirani umreženi fenol-formaldehid sa rezultirajućom modifikacijom u grupama sulfonske kiseline u bočnim lancima Sulfonirani antracitni ugljen (spec. čistoće) Sulfonirani kopolimer stirena i divinil benzena Polietilen-polistiren baza modificirana reakcijom sa klormetileterom, a zatim aminirana trimetilaminom, dietilentriaminom ili dimetiletanolaminom Polimeri i polietilen - polistirenske baze modificirane reakcijom s klormetileterom te nakon toga aminirane s trimetilaminom, dietilentriaminom ili dimetiletanolaminom Sulfonirani tetrapolimer stirena, divinilbenzena i akrilonitrila i metil akrilata deriviran iz smjese monomera koja je sadržavala ne više od 2 % akrilonitrila i metil akrilata Polimeri i kopolimeri koji sadrže slijedeće komponente: celuloze, polisulfon sulfoniran polisulfonom, polietilensulfon sulfoniran poletilensulfonom, fluoropolimeri, polisulfonamidi, alifatski/aromatski poliamidi i kopoliamidi, poliesteri, poliolefini, poliakrilonitrili, polistiren sulfoniran polistirenom, hitin/hitosan i derivati, poliurea-poliuretani, polieteri i poliamini Butil stearat Ricinusovo ulje Etoksilirani mono i digliceridi Ester octene kiseline mono i diglicerida masnih kiselina Masnoće i voskovi biljnog i životinjskog podrijetla Masne kiseline iz: loja, pamučnog sjemena i sojinog ulja Oksidabilno polimerizirano sojino ulje Djelomično hidrogenirano biljno ulje Poliglicerolni ester dimernih masnih kiselina sojinog ulja Poliglicerol polilinoleat Stearati (kalcijev, aluminijev, kalijev i natrijev ) Biljni trigliceridi Hipoklorit Jodofori Kvarterni amonijevi spojevi Laktoperoksid sistem ( laktoperoksidaza, glukoza oksidaza, soli tiocijanata) Dinatrijev cijanoditioamidokarbonat Dinatrijev etilen bis ditiokarbamat Etilendiamin N-alkil (C12-C16) dimetil benzilklorid Dušična kiselina Peroctena kiselina Kalijev-N-metilditiokarbamat Propilen oksid Natrijev klorid Natrijev dimetilditiokarbamat Klorin doksid Vodik peroksid Salamura (sa NaCl) Glicerol mono, di i triacetat Voda Glicerol tributirat Izobutanol Aceton (dimetilketon) Butil acetat Etil acetata Diklormetan Etilmetilketon (butanon) Butan-1-ol Butan-2-ol Heksan Metilacetat Cikloheksan Dietileter Izobutan Metilpropan-1-ol Smjesa alkilen oksida, alkil alkohola i masnih kiselina Smjesa alifatskih kiselina (valerijanske, kapronske, kaprilne i pelargonske ) a-alkil-omega-hidroksi-polioksietilen Dialkanoamin Ditiokarbamat Etilen diklorid Etilenglikol monobutil eter Oleinska kiselina Linearna undecilbenzensulfonska kiselina Monoetanol amin Monoetanol 8 % Natrijev 2-etilheksil sulfat Natrijev hipoklorit Na-naftalenmetil sulfonati Trietanolamin Tetranatrijev EDTA Organofosfati Natrijev n-alkilbenzen sulfonati Amonijev ortofosfat Kalijev bromid Aluminijev oksid Amonij nitrat Alkilen oksid Akrilni ester sa primarnim i tercijalnim aminogrupama Alil izocijanat Giberelinska kiselina Glicerolni ester adipinske kiseline Metil glikozid ni ester kokosovog ulja Masne kiseline sojinog ulja Etilen oksid-propilen oksid kopolimeri i blokkopolimeri Masni alkohol-glikolni eter Hidrofilni masni acil esteri Metil glikozidna voda Modificirani viši alkoholi Neionogeni alkilen oksid sa emulgatorom Oksalna kiselina Polialkilen oksid, u smjesi sa masnim kis.kiselinama Polietoksilirani alkohol, modificirani Poliglikol kopolimer Kalijev giberelat Natrij poliakrilat - akrilamidna smola Taninske kiseline sa quebracho ekstraktom Amonijev nitrat Amil acetat Kalcijev sulfat Kokosovo ulje Glicerol tripropionat Izopropilni alkohol Laktilirani mono esteri Magnezijev citrat Magnezijev tartarat Mješavina etilen i propilen oksida, kopolimera i estera, ricinusovog ulja i polietilen glikola Mješavina prirodnih i sintetskih masnih acil derivata uz dodane emulgatore Poliakrilat Poliakrilati sa karboksilnim grupama Polietilen glikol Polivinil polipirolidon Polivinil pirolidon Kalijev klorid Natrij Natrijev heksametafosfat Natrijev poliakrilat Otopina: polifosfata, soli polikarboksilne kiseline, polialkilen glikola, natrijevog hidroksida Sorbitan masni acil esteri i polioksietilen-20-sorbitan masni acil esteri Sulfonirani kopolimeri stirena i divinilbenzena Biljni esteri masnih kiselina Acil ( hidrofilni) masnih kiselina Ksiloza Alkilen oksid Kokosovo ulje Etilenoksid-propilenoksid kopolimeri Polialkilen glikolester masnih kiselina (sa 1-5 mola etilen oksida ili propilen oksida) Glikol ester masnih alkohola Masni alkoholi (C8-C30) Hidrogenizirano kokosovo ulje Hidrofilni masni acilesteri, lančasti a-metilglikozid, vodena otopina Smjesa etilen i propilen oksida, kopolimeri i esteri ricinusovog ulja i polietilen glikol esteri Neionogeni alkilen oksid s emulgatorima Oksoalkoholi (C8-C30) Polialkilen oksid u kombinaciji sa masnim kiselinama Poliglikol kopolimer Polioksietilen esteri (C8-C30) masnih kiselina Polioksipropilen esteri (C8-C30) masnih kiselina Polioksietilen esteri (C8-C30) oksoalkohola Polioksipropilen esteri (C8-C30) oksoalkohola Metilglikozid ester kokosovog ulja Smjesa polioksietilen i polioksipropilen estera (C8-C30) masnih kiselina Polioksietilen (20) sorbitan acil ester i sorbitan acilni ester masnih kiselina Površinski aktivne tvari sa neutralnim nosiocima Acilni esteri biljnih masnih kiselina (hidrofilni) Polipropilen-polietilen blok polimer
Naziv preparta Alfa-amilaza Alfa-amilaza TS, rDNA Alfa-amilaza maltog.,rDNA Alfa-galaktozidaza Melibiaza imobilizirana Alkohol dehidrogenaza Arabino-furanozidaza Beta-amilaza Beta-amilaza, r-DNA Beta-glukanaza Celobiaza Celulaza Dekstranaza Endo-beta-glukanaza Esteraza Egzo-alfa-glukozidaza Glukoamilaza Glukoamilaza imobilizirana Fitaza Fosfataza kisela Fosfolipaza Glukoza-izomeraza Glukoza-oksidaza Hemicelulaza Inulinaza Invertaza Izoamilaza Lizozim (muramidaza) Lipoksidaza Katalaza Ksilanaza Ksilanaza imobilizirana Beta-ksilozidaza Laktaza Laktaza r-DNA Lipaza Lipaza r-DNA Laktoperoksidaza Maceraza Malat-dehidrogenaza Maltaza Nitrat reduktaza Pektinaza Pektin-esteraza Pektin-liaza Poligalakturonaza Proteaza kisela Proteaza neutralna Proteaza alkalna Subtilizin r-DNA Bromelin Ficin Kimozin Kimozin r-DNA Kimopapain Kimotripsin Pankreatin(elastaza) Papain Pepsin Tripsin Pululanaza Tanaza
|