Pregledna tablica rezultata ocjene svojstava kvalitete slavonskih domaćih kulena 2000. – 2002. godine u Večernjakovoj Kulenijadi
|
SVOJSTVA KVALITETE |
GODINA |
2000. |
2001. |
2002. |
PROGRAMSKI CILJ |
|
||||||
|
BODOVI |
% |
% |
% |
|
||||||||
Izgled vanjske površine proizvoda |
ostvareni neostvareni |
88,82 11,21 |
89,82 10,28 |
88,84 11,16 |
94/96 4-6 |
|
|||||||
Konzistencija, jednina i prerez proizvoda |
ostvareni neostvareni |
82,40 17,60 |
89,98 10,02 |
91,35 8,65 |
94/96 4-6 |
|
|||||||
Izgled i boja prereza |
ostvareni neostvareni |
86,66 13,34 |
90,17 9,84 |
90,06 9,94 |
94/96 4-6 |
|
|||||||
Izgled i boja ruba nadjeva proizvoda |
ostvareni neostvareni |
86,19 13,81 |
88,14 11,86 |
87,84 12,16 |
92/94 6-8 |
|
|||||||
Okus i miris proizvoda |
ostvareni neostvareni |
88,56 11,44 |
89,67 10,33 |
86,66 13,34 |
92/94 6-8 |
|
|||||||
Opći dojam domaćeg kulena |
ostvareni neostvareni |
81,26 18,74 |
82,48 17,52 |
84,81 15,19 |
92/94 6-8 |
|
|||||||
Prosjeci svih uzoraka 2000. - 2002. |
ostvareni neostvareni |
86,20 13,80 |
88,98 11,02 |
88,83 11,17 |
92,5 7,5 |
|
|||||||
Dodijeljena odličja |
zlatne srebrne brončane bez odličja |
Ø 16 (25,4%) 27 (42,8%) 20 (31,7%) |
8 (11,4%) 25 (35,7%) 26 (35,7%) 11 (15,7%) |
4 (6,0%) 23 (34,8%) 29 (43,9%) 10 (15,0%) |
15% 35% 45% 5% |
|
|||||||
Budući ciljevi i programski prosjek |
ostvareni neostvareni |
|
92-94 6-8 |
|
|||||||||
Kratki komentar uz tablicu zbirnih ocjena svojstava kvalitete kulena 2002. godine:
Svojstvo 1 – |
Umanjeni učinak je 11,06 (%). Nastao je pretežito zbog primjene gumenih i plastičnih mrežica koje nisu autohtone i ostavljaju miris po gumi. |
Svojstvo 2 – |
Umanjeni učinak je 8,05 (%). Taj postotak pokazuje da je čvrstoća i jedrina ocjenjenih uzoraka dobra i da je to najviše ocjenjeno svojstvo koje bi trebalo zadržati na toj razini i poboljšati (prerez nadjeva). |
Svojstvo 3 – |
Umanjeni učinak je 10,00 (%). Kao svojstvo 2, boja proreza je bila razmjerno dobra. Trebalo bi izbjeći pojave slojeva različitih inteziteta boje. Različitost je u vezi s neodgovarajućom početnom klimom kod ujednačavanja temperature nadjeva i predzrenja te dimljenja. Razlozi su niske početne vanjske temperature i meso različite kvalitete i starosti u nadjevu. |
Svojstvo 4 – |
Umanjeni učinak je 12,6 (%). To, dosta veliko, umanjenje učinka svojstva kvalitete se odnosi većinom na tamni rub nadjeva. O toj pojavi je često raspravljano jer se ona smatra ozbiljnim problemom. Radi se o održavanju početne temperature, vlažnosti zraka i prozračivanju prostorija za zrenje i dimljenje u razdoblju ekstremno niskih vanjskih temperatura. Toj fazi procesa mora se posvećivati znatno više pažnje. Stoga treba precizno kontrolirati početnu klimatsku razinu zrenja i dimljenja. S tim u vezi treba odabrati vrijeme za početak dimljenja i započeti dimljenje nešto kasnije, 7 – 10 dana nakon prve faze ujednačavanja temperature nadjeva. U toj fazi svojstava imaju utjecaja različite veličine omotača sa povećanom masom nadjevenosti i učinak ispravog nadjevanja. |
Svojstvo 5 – |
Umanjeni učinak u svojstvu 5 je 14,62 (%). Razmjerno značajno umanjenje učinka je uvjetovano većim brojem važnih čimbenika u svojstvu 5. To zbirno umanjenje stvara neodgovarajući upliv soli u nadjevu, loša kvaliteta paprike, dodatak feferona, stari i loš češnjak u prevelikoj količini. Zatim uporaba vlažne i pljesnive piljevine, neodgovarajući izbor drveta i materijala za dimljenje s primjesama stranih mirisa. Osim toga se pojavljuje užeženost nadjeva različitog stupnja i topljenje «mekane masnoće» kod viših temperatura zrenja. Čimbenicima koji se ocjenjuju u svojstvu 5 treba u proizvodnji pristupiti posebno pažljivo i savjesno zbog toga što su oni najvažniji za okus i miris proizvoda. |
Svojstvo 6 – |
Dobilo je najviše umanjeni učinak 16,19 (%). U tom svojstvu je sabran utjecaj svih svojstava i čimbenika. On stvara znatan gubitak učinka u zbiru bodova. Tu stavku će trebati podrobnije analizirati i posvetiti joj posebnu pažnju. Treba ići do podrobnosti, od izbjegavanja loših utjecaja tijekom proizvodnje ako se želi postići vrhunsku, šampionsku kvalitetu kulena. Zaključak: konačno je utvrđeno da su od 66 uzorka, četiri uzorka postigla zlatnu medalju. Najbliži šampionskoj kvaliteti (97 bodova) su bili kuleni Hruška Vjenceslava iz Kutjeva. Srebrne medalje su dobila 23 uzorka, a brončane 29 uzoraka. Deset uzoraka je ostalo bez odličja sa konstatacijom da su dobri za užitak. |
Svojstvo 7 – |
Ukupni prosječni zbir učinka 88,83 boda pokazuje da je prosječna kvaliteta kulena 2002. godine na razini gornjeg dijela «brončane» kvalitete kod uzoraka s odličjem. Zbog toga treba povećati nastojanja da se postigne prosjek ocjenskih bodova u razini srednjeg «srebrnog» uzorka ili do 92 – 93 boda. To ne bi trebalo zadavati posebne teškoće. |