|
|
|
|
127
Na
temelju članka 32. stavak 6. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva donosi
I.
OPĆE ODREDBE
Članak
1
Ovim
Pravilnikom propisuju se uvjeti i postupak za dobivanje rješenja o označavanju
vina oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla.
II. UVJETI ZA OZNAČAVANJE KONTROLIRANOG ZEMLJOPISNOG
PODRIJETLA
Članak
2.
Vino proizvedeno u Republici Hrvatskoj može nositi
oznaku kontroliranog zemljopisnog podrijetla ako:
1. potječe s određenog i ograničenoga vinorodnog
područja pri čemu:
a.
stolna vina s oznakom kontroliranoga zemljopisnog podrijetla
potječu iz jedne ili više vinogradarskih podregija,
ali u okviru jedne proizvodne zone i proizvedena su od sorata sukladno članku
2. stavku 3. Zakona o vinu i Pravilniku o nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze;
b.
kvalitetna vina s oznakom kontroliranoga zemljopisnog podrijetla potječu s
vinorodnih područja unutar jedne vinogradarske podregije
i proizvedena su od sorata sukladno članku 2. stavku 5. Zakona o vinu i
Pravilniku o nacionalnoj listi priznatih kultivara
vinove loze;
c.
vrhunska vina s kontroliranih i ograničenih vinorodnih područja potječu sa
jednog ili više vinogradarskih položaja unutar jednog vinogorja i proizvedena
su od sorata sukladno članku 2. stavku 5. Zakona o vinu i Pravilniku o
nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze;
d.
vrhunska vina s kontroliranih i ograničenih specifičnih vinorodnih područja
potječu s jednog vinogradarskog položaja i mogu nositi ime tog položaja, a
proizvedena su od sorata sukladno članku 2. stavku 5. Zakona o vinu i
Pravilniku o nacionalnoj listi priznatih kultivara
vinove loze;
e.
vrhunska predikatna vina potječu iz vinorodnih područja unutar jedne
vinogradarske podregije i proizvedena su od sorata
sukladno članku 2. stavku 5. Zakona o vinu i Pravilniku o nacionalnoj listi
priznatih kultivara vinove loze;
2. su
ispunjeni svi ostali uvjeti propisani Pravilnikom o proizvodnji vina.
III.
POSTUPAK DOBIVANJA OZNAKE KONTROLIRANOG ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA
Članak
3.
Rješenje
o označavanju proizvoda oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla izdaje
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u daljnjem
tekstu: Ministarstvo) na osnovu prijedloga Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i
vinarstvo (u daljnjem tekstu: Zavod).
Zahtjev
za izdavanje rješenja iz stavka 1. ovog članka proizvođač podnosi Zavodu na
Obrascu-KZP.
Obrazac-KZP
tiskan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Članak
4.
Uz
zahtjev proizvođač dostavlja izvod iz Upisnika proizvođača grožđa, vina i voćnih vina (u daljnjem tekstu:
Upisnik).
Članak
5.
Podatke
navedene u Obrascu – KZP na terenu provjerava i zapisnički utvrđuje Zavod.
Podaci navedeni u Obrascu – KZP, odnosno zapisnički
utvrđeni, moraju biti u potpunosti u skladu s Upisnikom do uspostave
Vinogradarskog katastra.
Ukoliko podaci navedeni u Obrascu – KZP nisu u skladu
sa stvarnim stanjem na terenu, Zavod će odbiti davanje prijedloga za dobivanje
rješenja o označavanju vina oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla i o
tome obavijestiti podnositelja zahtjeva.
Članak 6.
Na osnovi zahtjeva proizvođača i dokumenta navedenog
u članku 4. ovog Pravilnika, Zavod predlaže Ministarstvu izdavanje rješenja o
označavanju vina oznakom kontroliranoga zemljopisnog
podrijetla.
Zavod u svom prijedlogu mora navesti oznaku
zemljopisnog podrijetla koju proizvođač može dobiti.
Rješenje o označavanju vina oznakom kontroliranog
zemljopisnog podrijetla mora se izdati u roku 6 mjeseci od podnošenja zahtjeva.
Članak 7.
Rješenje o označavanju vina oznakom kontroliranog
zemljopisnog podrijetla sadrži podatke o podnositelju, proizvod koji se zaštićuje
i oznake zemljopisnog podrijetla.
V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak
8.
Stupanjem
na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o vinu (»Narodne
novine« br. 96/96, 7/97, 117/97 i 57/00) koje se
odnose na označavanje vina oznakom kontroliranog podrijetla.
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/04-01/116
Urbroj: 525-1-04-1
Zagreb, 10. siječnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković,
v. r.
Obrazac
– KZP
1. |
Ime i prezime – Naziv
proizvođača: |
|
|
|
|
|
||
2. |
Adresa; tel./fax; e-mail |
|
|
|
|
|
||
3. |
JMBG/MB |
|
|
|
|
|
||
4. |
Proizvod za koji se traži KZP |
|
|
|
|
|
||
5. |
Podaci o vinogradima u kojima se proizvodi grožđe za
predmetni proizvod: |
|||||||
Podregija |
Vinogorje |
Položaj |
Kat. |
Kat. |
Površina |
Sorta/e |
Broj |
Broj iz Upisnika i sjedište ureda državne uprave |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(1*) UKUPNO: |
|
|
|
|
7. |
Uzgojni oblik/ci |
|
|
|
|
|
||
8. |
Razmak/ci sadnje |
|
|
|
|
|
||
9. |
Podloga/e |
|
|
|
|
|
||
10. |
Prosječni prirod po trsu (kg) |
|
|
|
|
|
||
11. |
Prosječni prirod po hektaru (kg) |
|
|
|
|
|
||
12. |
Ukupni prirod (kg) |
|
|
|
|
|
(1*) – ako se radi
o više sorata, za svaku sortu pojedinačno se upisuje podatak o ukupnoj površini
–––––––––––––––––––––––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––
(mjesto i datum) (potpis)
Podnošenjem zahtjeva ispunjeni su uvjeti iz članka 5. ovog Pravilnika za provjeru podataka na terenu kod proizvođača.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |