|
|
|
|
215
Na temelju
članka 58. stavka 2., članka 55. stavka 2., i članka 66. stavka 5. Zakona o
veterinarstvu (»Narodne novine«, br. 70/97, 105/01 i 172/03) i članka 26.
stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 117/03, 130/03 i 48/04) ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se način utovara,
pretovara, istovara i veterinarsko-zdravstvenog pregleda pošiljaka životinja,
proizvoda i otpadaka životinjskog podrijetla, sjemena za umjetno osjemenjivanje
i oplođenih jajnih stanica za oplodnju životinja u unutarnjem i međunarodnom
prometu, uvjeti kojima mora udovoljavati prijevozno sredstvo i
veterinarsko-zdravstveni uvjeti kojima mora udovoljavati pošiljka.
Članak
2.
Prijevoz
živih životinja mogu obavljati pravne i fizičke osobe registrirane za
djelatnost prijevoza, trgovine životinjama, klaonička ili prerađivačka
djelatnost ili vlasnik životinje osobno.
I.
NAČIN UTOVARA, PRETOVARA I ISTOVARA POŠILJAKA ŽIVOTINJA I HIGIJENSKO-
-TEHNIČKI UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI PRIJEVOZNA SREDSTVA
ZA PRIJEVOZ ŽIVOTINJA
Članak
3.
Kao opći
i posebni uvjeti za prijevoz životinja u smislu ovoga Pravilnika, primjenjuju
se odredbe Zakona o dobrobiti životinja (»Narodne novine« broj 19/99) i
pripadajućeg Pravilnika o uvjetima i načinu prijevoza životinja (»Narodne
novine« broj 71/2001).
Članak
4.
Ako se
utovar riba, rakova, mekušaca i školjkaša obavlja odmah nakon izlova i
istovara s broda, obvezan veterinarsko-
-zdravstveni pregled obavlja se samo prilikom utovara u drugo prijevozno
sredstvo.
Članak
5.
(1)
Prilikom prijevoza pčela, košnice s pčelinjim zajednicama moraju imati
ventilacijske otvore prekrivene žičanom mrežom.
(2) Košnice
se u prijevozno sredstvo mogu utovarivati u dva ili više redova u visinu, uz
uvjet da se između pojedinih redova ostavi dovoljno prostora za ventilaciju.
Članak
6.
Sjeme
za umjetno osjemenjivanje, oplođene jajne stanice i embriji životinja moraju
se, ovisno o načinu pripreme, prevoziti u za to prilagođenim posudama
(kontejnerima).
II.
POSTUPAK S OZLIJEĐENIM, OBOLJELIM ILI UGINULIM ŽIVOTINJAMA TIJEKOM PRIJEVOZA
Članak
7.
(1) Ako
tijekom prijevoza pošiljke životinja pojedina životinja oboli, ugine ili se
ozlijedi, mora se odvojiti od ostalih životinja. Pošiljka životinja mora se
zaustaviti i obaviti istovar takve životinje u pristaništu ili mjestu u kojem
je sjedište ovlaštenog veterinara ili nadležnoga Veterinarskog ureda koje ne
mora biti označeno u pratećoj dokumentaciji kao uputna stanica ili mjesto
istovara, te im se mora čim prije osigurati pomoć i veterinarska skrb.
(2) Ako se pregledom utvrdi da ne postoje smetnje
za daljnji prijevoz ostalih životinja u pošiljci ili bolesne životinje,
nadležno tijelo mora na popratnom dokumentu zabilježiti nalaz i odobriti daljnju
otpremu životinja.
(3) Ako se pregledom pošiljke utvrdi da postoji
zaraza ili sumnja na zarazu, nadležno tijelo mora narediti mjere predviđene člankom
41. Zakona o veterinarstvu (u daljnjem tekstu: »Zakon«).
(4) U slučaju da pošiljka životinja strada u
prometnoj nezgodi, nadležni ovlašteni veterinar ili nadležni veterinarski
inspektor dužan je osigurati veterinarsku pomoć ozlijeđenim životinjama, stručnom
uputom odrediti mjere potrebne za zaštitu ozlijeđenih životinja i okoliša, te
organizirati otpremu uginulih životinja na neškodljivo uklanjanje. Otpremu životinja
s mjesta nezgode osigurava najbliža odobrena klaonica.
Članak
8.
(1) Lešine
životinja uginulih za vrijeme prijevoza istovarivaju se u stanici ili pristaništu
iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika i otpremaju na mjesto za neštetno uklanjanje
lešina, na kojem se, ako je potrebno, obavlja razudba i uzima materijal za
laboratorijske pretrage radi utvrđivanja uzroka uginuća. Ako se sumnja na
zaraznu bolest, prijevozno sredstvo mora se zadržati na stanici, pristaništu
ili mjestu na kojem je lešina istovarena.
(2)
Nije dopušteno za vrijeme prijevoza izbacivati lešine uginulih životinja na
usputnim stanicama i pristaništima.
(3) Ako
od trenutka uginuća životinje, prijevoz morskim plovilom do pristaništa iz članka
7. stavka 1. ovoga Pravilnika traje dulje od 12 sati, lešina se mora neštetno
ukloniti bacanjem u more, zapakirana tako da sigurno potone, a o uginuću životinje
sastavlja se zapisnik u kojem se mora navesti: vrsta životinje, spol,
identifikacijska oznaka životinje i druge oznake, te okolnosti u kojima je životinja
uginula.
(4)
Zapisnik iz stavka 3. ovoga članka predaje se nadležnom Veterinarskom uredu u
mjestu ili pristaništu iz članka 7., stavka 1. ovoga Pravilnika.
Članak
9.
(1) Za
vrijeme prijevoza nije dopušteno izbacivati otpatke životinjskog podrijetla te
stelju (prostirku) iz prijevoznog sredstva.
(2) Ako
za vrijeme prijevoza pošiljaka životinja bude potrebno, prijevozno sredstvo
se mora očistiti, a gnoj istovariti na stanici ili pristaništu na kojem za to
postoje uvjeti.
(3) Prije
čišćenja prijevoznog sredstva, životinje moraju biti istovarene i smještene
na način da se ne ugrozi njihovo zdravlje i dobrobit.
III.
NAČIN UTOVARA, PRETOVARA I ISTOVARA POŠILJAKA SIROVINA, PROIZVODA I OTPADAKA ŽIVOTINJSKOG
PODRIJETLA
Članak
10.
(1)
Meso se utovaruje kao ohlađeno, smrznuto i dubokosmrznuto, upakirano i
neupakirano.
(2) Ohlađeno meso u trupovima, polovicama i četvrtima
ili polovicama razrezanim u ne više od 3 veleprodajna dijela, mora biti ovješeno
na kuke u okomitom položaju, tako da donji dijelovi ne dodiruju pod. Ako se
meso prevozi na udaljenost veću od 200 km i ako se izvozi, trupovi, polovice i
četvrti moraju biti vezani i pričvršćeni za kuke u prijevoznom sredstvu.
(3) Meso iz stavka 2. ovoga članka za pošiljke u
izvozu, na zahtjev zemlje uvoznice i na zahtjev kupca u unutarnjem prometu može
biti prevučeno stokinetama (vrećama od
rijetko tkanog platna).
Članak
11.
(1)
Ohlađeno meso u velikoprodajnim (makrokonfekcija) i u maloprodajnim komadima
(mikrokonfekcija) može se utovariti u prijevozno sredstvo slaganjem ambalažnih
jedinica jedne na drugu, ako je pakirano u odgovarajuću ambalažu. Na pod
prijevoznog sredstva prije utovara postavljaju se podlošci od materijala koji
ne hrđa i ne upija vlagu.
(2)
Meso iz stavka 1. ovoga članka ne smije se prevoziti u prijevoznom sredstvu s
drugim proizvodima koji bi mogli ugroziti higijenu mesa ili ga kontaminirati.
(3)
Pakirano meso i mesni proizvodi smiju se prevoziti istim prijevoznim sredstvom
u kojem se prevozi neupakirano meso, ukoliko je unutar prijevoznog sredstva
osigurano fizičko odvajanje.
(4)
Iznutrice moraju biti u posebnoj ambalaži, koja mora udovoljavati higijenskim
zahtjevima i koja ne propušta tekućine i masnoću.
(5)
Odredbe stavka 1. ovoga članka, za prijevoz ohlađenog mesa u trupovima,
polovicama i četvrtima odnose se i na utovar u plovilo i zrakoplov.
Članak
12.
(1)
Ohlađeno, smrznuto i dubokosmrznuto meso u trupovima, polovicama i četvrtinama
utovaruje se u prijevozno sredstvo vješanjem na kuke na viseću cijevnu tračnicu
(kolosijek) ili na drugu odgovarajuću opremu, a smrznuto konfekcionirano meso
iz članka 12. stavka 1. ovoga Pravilnika utovaruje se tako da se slaže na
palete ili na drugi odgovarajući način s tim da se u prijevoznom sredstvu
tijekom utovara i prijevoza osigura temperatura od najviše –12°C, odnosno najviše
–18°C, ako se prevozi dubokosmrznuto meso.
(2)
Smrznuto konfekcionirano meso i drugi smrznuti jestivi dijelovi, koji se
prevoze, moraju biti pakirani u plastične folije i odgovarajuću kartonsku ili
drugu ambalažu.
Članak 13.
(1)
Mlijeko koje nije upakirano mora se prevoziti u posebnim cisternama,
kontejnerima ili posudama. Pakirano mlijeko utovaraju se u odgovarajuću plastičnu
ili drugu ambalažu.
(2)
Cisterne, kontejneri i druge posude u kojima se prevozi mlijeko, ne smiju se
upotrebljavati za prijevoz drugih tekućina.
(3)
Unutarnje stijenke spremnika (cisterni, kontejnera), posuda i druge ambalaže
koje dolaze u izravni dodir s mlijekom, moraju biti izrađene od materijala koji
se lako čisti, pere i dezinficira, te koji udovoljava propisima Pravilnika o
uvjetima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe koji se mogu
stavljati u promet.
(4)
Cisterne za prijevoz mlijeka moraju imati vlastiti sustav hlađenja za vrijeme
prijevoza ili termoizolirane komore koje osiguravaju temperaturu od +4°C do
+10°C.
Članak 14.
Prije
stavljanja u promet jaja moraju biti pakirana u posebnu papirnu ili plastičnu
ambalažu za jednokratnu uporabu, a zatim u kartonske kutije, koje se mogu
slagati jedna na drugu. U prijevoznom sredstvu za prijevoz jaja mora biti
osigurana temperatura do +10°C.
Članak
15.
Svježa,
ohlađena i smrznuta riba stavlja se u posude ili posebnu ambalažu i utovaruje
u vozila s mogućnošću hlađenja, te održavanja i praćenja odgovarajuće
temperature za vrijeme prijevoza, ovisno o tome da li se radi o svježoj, ohlađenoj
ili smrznutoj ribi.
Članak
16.
(1)
Proizvodi od mesa, mlijeka, jaja, sladoled, proizvodi od riba, med i proizvodi
od meda, te jestive masnoće životinjskog podrijetla, utovaruju se u prijevozno
sredstvo upakirani u odgovarajuću ambalažu.
(2) Ambalažne jedinice mogu se slagati jedna na
drugu.
(3) Za proizvode iz stavka 1. ovoga članka, prijevoz
je potrebno obavljati posebnim prijevoznim sredstvom, opskrbljenim uređajem
koji osigurava propisane temperature za pojedine proizvode, s mogućnošću
kontrole temperature putem termografske liste.
(4) Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka u unutarnjem
prometu mogu se prevoziti u istom prijevoznom sredstvu, uz uvjet da su
upakirani, te po vrstama proizvoda svrstani u prijevoznom sredstvu, s ugrađenim
pregradama koje sprečavaju kontaminaciju namirnica i onemogućuju širenja
mirisa, te u kojima je omogućeno strujanje ohlađenog zraka.
Članak 17.
(1) Sirove i soljene kože moraju se utovariti u
prijevozno sredstvo upakirane na palete i zaštićene nepromočivom folijom, te
prevoziti prijevoznim sredstvom koje ne propušta tekućinu.
(2) Osušene kože utovaruju se balirane u obično
prijevozno sredstvo.
Članak 18.
Vuna, dlaka i čekinje upakirani u nepromočivu ambalažu,
balirani ili u rinfuzi, utovaruju se u zatvoreno prijevozno sredstvo, ovisno o
stupnju obrade.
Članak 19.
Crijeva se utovaruju pakirana u bačve ili drugu
odgovarajuću ambalažu, ovisno o stupnju obrade.
Članak 20.
Kosti se utovaruju samo u kontejner ili u hermetički
zatvoreno prijevozno sredstvo s rashladnim uređajem.
Članak
21.
Životinjski
otpatci i konfiskati utovaruju se u prijevozno sredstvo posebno pripremljeno
za tu namjenu, a u skladu s Pravilnikom o načinu postupanja sa životinjskim
lešinama i otpadom životinjskog podrijetla te o njihovom uništavanju
(»Narodne novine« broj 24/03).
IV.
HIGIJENSKO-TEHNIČKI UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI PRIJEVOZNA SREDSTVA ZA
PRIJEVOZ POŠILJAKA SIROVINA, PROIZVODA I OTPADAKA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Članak
22.
(1)
Prijevozna sredstva (željeznička i cestovna, plovila, zrakoplovi i
kontejneri) za prijevoz pošiljaka proizvoda i otpadaka životinjskog podrijetla
moraju biti izrađena tako da se onemogući njihovo zagađivanje kontaminentima
ili stranim mirisom, a s unutarnje strane moraju biti obložene materijalom
koji se može lako čistiti, prati i dezinficirati.
(2)
Prijevozna sredstva iz stavka 1. ovoga članka prije utovara moraju biti čista i
dezinficirana.
(3) Obična
prijevozna sredstva iz stavka 1. ovoga članka jesu zatvorena željeznička ili
cestovna vozila, bez vlastitog sustava hlađenja, koja osim što udovoljavaju
uvjetima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, moraju imati gladak pod, koji se lako
pere i ne propušta tekućinu, te ventilaciju. Pošiljka mora biti zaštićena od
nepovoljnih atmosferskih uvjeta i prašine, mora imati dovoljan broj kuka od
nehrđajućeg materijala za vješanje proizvoda i biti opremljena tako da se
spriječi narušavanje osnovnih svojstava proizvoda.
(4) Posebna prijevozna sredstva iz stavka 1. ovoga članka
osim što moraju udovoljavati uvjetima iz stavka 1. do 3. ovoga članka, moraju
imati vlastite uređaje za hlađenje ili uređaje sa sekundarnim izvorima hlađenja,
te ventilatore ili termoregulatore za automatsku regulaciju temperature u
prijevoznom sredstvu kojima se osigurava propisana temperatura ovisno o vrsti
pošiljke, za vrijeme utovara i tijekom prijevoza pošiljke. U takvom
prijevoznom sredstvu može biti više komora sa različitim temperaturnim režimom.
Članak 23.
(1) U običnim prijevoznim sredstvima u unutarnjem
prometu, bez vlastitog sustava hlađenja, može se prevoziti ohlađeno meso i
ostali proizvodi životinjskog podrijetla, uz uvjet da se, pri utovaru i
prijevozu, unutar komore osigura temperatura do +4°C.
(2) U prijevoznim sredstvima iz stavka 1. ovoga članka
mogu se prevoziti proizvodi životinjskog podrijetla samo za potrebe opskrbe tržišta
na području epizootiološke jedinice.
Članak 24.
(1) Posebna prijevozna sredstva kojima se prevozi
smrznuto i dubokosmrznuto meso u trupovima, polovicama i četvrtima, te
konfekcionirano pakirano smrznuto meso, moraju biti takva da tijekom prijevoza
osiguravaju održavanje temperature postignute u smrznutoj ili dubokosmrznutoj
pošiljci prije utovara.
(2) U prijevoznom sredstvu iz stavka 1. ovoga članka
kojim se prevozi ohlađeno upakirano meso i proizvodi životinjskog podrijetla,
mora tijekom utovara i prijevoza biti osigurana temperatura do +4°C.
(3) Ako se u prijevoznom sredstvu ne može osigurati
temperatura iz stavka 1. ovoga članka, smrznuto i dubokosmrznuto meso utovaruje
se u kontejnere s agregatima za održavanje odgovarajuće temperature do –18°C.
Članak 25.
(1) U plovilima i zrakoplovima, kojima se prevozi
ohlađeno ili smrznuto meso i ohlađeni ili smrznuti proizvodi životinjskog
podrijetla, mora biti osigurano odgovarajuće hlađenje prostora za smještaj tih
proizvoda.
(2) Prostor za smještaj pošiljaka iz stavka 1. ovoga
članka za vrijeme utovara mora se rashladiti na temperaturu do najviše +4°C.
Ako to nije moguće utovar se mora obavljati u najhladnijim razdobljima dana i
ne smije trajati dulje od dva sata.
Članak 26.
(1) Pod i bočne stranice prijevoznog sredstva kojim
se prevoze sirovine i otpaci životinjskog podrijetla (sirova, soljena i sušena
koža, kosti, rogovi, dlaka, vuna, perje i dr.) ne smiju propuštati tekućine, a
unutrašnjost mora biti izražena tako da se lako čisti, pere i dezinficira.
(2) Ako
se pošiljke iz stavka 1. ovoga članka prevoze otvorenim prijevoznim
sredstvima, to sredstvo mora imati odgovarajuće pokrivalo.
V.
MJESTA NA KOJIMA SE OBAVLJAJU VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI PREGLEDI POŠILJAKA ŽIVOTINJA
PRI UTOVARU, PRETOVARU I ISTOVARU
Članak
27.
(1)
Mjesta na kojima se obavljaju veterinarsko-zdravstveni pregledi pošiljaka životinja
pri utovaru i istovaru su:
1) stočni sajmovi, tržnice, dogoni, otkupi, pristaništa,
zračne luke, dražbe, izložbe i javne smotre životinja;
2) objekti za uzgoj i držanje životinja;
3) objekti za klanje životinja;
4) objekti za proizvodnju rasplodne peradi i jaja;
5) objekti za valenje domaće peradi i pernate divljači;
6) uzgajališta riba i školjaka;
7) mrijestilišta riba;
8) sabirališta rakova, puževa i žaba;
9) karantenski objekti.
(2) Veterinarsko-zdravstveni pregled pošiljaka
sirovina, proizvoda i otpadaka životinjskog podrijetla pri utovaru i istovaru
obavlja se u odobrenim objektima i to u:
1) objektima za klanje životinja, rasijecanje,
obradu i preradu mesa i izradu proizvoda životinjskog podrijetla;
2) objektima za hlađenje, smrzavanje i skladištenje
proizvoda životinjskog podrijetla;
3) objektima za proizvodnju ovitaka za kobasice od
sirovina životinjskog podrijetla;
4) objektima za obradu, doradu, preradu i skladištenje
crijeva;
5) objektima za sortiranje, pakiranje i skladištenje
jaja;
6) objektima za pripremu i preradu jaja;
7) objektima za konzerviranje, obradu i preradu
ribe;
8) objektima za uskladištenje ribe i morskih
organizama;
9) objektima za rasijecanje i preradu rakova, školjki,
puževa i žaba;
10) brodovima za izlov, hlađenje i sortiranje
morske ribe i drugih morskih organizama;
11) objektima za sakupljanje i preradu mlijeka i
skladištenje mliječnih proizvoda;
12) objektima za proizvodnju sirila;
13) objektima za preradu meda i pčelinjih proizvoda
i njihovo skladištenje;
14) objektima za konzerviranje, smještaj i uskladištenje
sirovih koža;
15) objektima za preradu i štavljenje krzna;
16) objektima za proizvodnju i skladištenje stočne
hrane i komponenata za proizvodnju stočne hrane;
17) objektima za skladištenje veterinarskih lijekova
i veterinarsko medicinskih proizvoda;
18)
objektima za skladištenje sjemena za umjetno osjemenjivanje kao i oplođenih
jajnih stanica;
19)
objektima za utilizaciju i neštetno uklanjanje životinjskih lešina, otpadaka
i konfiskata životinjskog podrijetla.
(3)
Objekti iz stavka 2. točke 1. do 13. ovoga članka moraju odgovarati uvjetima
propisanim Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje
životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla
(»Narodne novine« broj 20/92, 27/92, 75/93), te biti upisani u upisnik
odobrenih objekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva, kao i ostali objekti iz stavka 2. ovoga članka.
VI.
VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI POŠILJKE ŽIVOTINJA,
PROIZVODA I OTPADAKA ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Članak
28.
(1) Pod
veterinarsko-zdravstvenim uvjetima kojima mora udovoljavati pošiljka životinja,
prema ovom Pravilniku, razumije se:
1) da životinje
potječu iz nazaraženog područja;
2) da
su obavljena propisana dijagnostička ispitivanja ili preventivna cijepljenja;
3) da
su životinje namijenjene klanju označene i da nisu tretirane tvarima s
farmakološkim djelovanjem zbog kojih se meso može ocijeniti neupotrebljivim
za javnu potrošnju;
4) da
pošiljku životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u unutarnjem prometu
prati svjedodžba o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja, ili
potvrda o zdravstvenoj ispravnosti pošiljke;
5) da pošiljku životinja i proizvoda životinjskog
podrijetla u međunarodnom prometu prati međunarodna svjedodžba (certifikat) o
zdravlju životinja i zdravstvenoj ispravnosti s podacima o podrijetlu,
identitetu, odredištu, prijevoznom sredstvu i zdravlju životinja, ili
zdravstvenoj ispravnosti proizvoda životinjskog podrijetla;
6) međunarodna svjedodžba (certifikat) mora biti
izvorna, sastavljena na dan otpreme pošiljke za jednu vrstu životinja i
proizvoda, za jednog primatelja, ovjerena na propisan način i označena
serijskim brojem. Za pošiljke koje se uvoze i provoze, međunarodna svjedodžba
mora biti pisana na hrvatskom jeziku i na jeziku zemlje podrijetla te kod
provoza na jeziku krajnjeg primatelja.
(2) Pošiljke
životinja (kopitara i papkara), koje se izvoze, uvoze ili provoze, osim što
moraju udovoljavati uvjetima iz stavka 1. ovoga članka, moraju biti obilježene.
Uz svjedodžbu o podrijetlu i zdravlju pošiljke životinja, mora se priložiti
i specifikacija identifikacijskih oznaka životinja na koje se svjedodžba
odnosi.
Članak
29.
(1) Pod
svojstvima veterinarsko-zdravstveno ispravnih pošiljaka proizvoda životinjskog
podrijetla i drugih predmeta kojima se može prenositi zarazna bolest i ugroziti
zdravlje ljudi i životinja, u smislu ovoga Pravilnika, razumije se:
1)
senzorska i mikrobiološka ispravnost,
2) dopuštena
količina štetnih tvari,
3)
ispravnost sastava, koja utječe na biološku vrijednost proizvoda,
4) dopuštenost
uporabe aditiva.
(2) Pod
veterinarsko-zdravstveno neispravnim pošiljkama proizvoda životinjskog
podrijetla i drugih predmeta kojima se može prenositi zarazna bolest i ugroziti
zdravlje ljudi i životinja, u smislu ovoga Pravilnika, razumije se:
1) ako
su sastav i senzorska svojstva zbog fizioloških, kemijskih, mikrobioloških ili
drugih procesa izmijenjeni u takvoj mjeri da nisu prikladni za prehranu ili
preradu,
2) ako
sadrže patogene mikroorganizme ili parazite,
3) ako
sadrže bakterijske toksine, mikotoksine, histamin i njemu slične tvari iznad
količina utvrđenih propisima,
4) ako
sadrže prirodne toksine ili druge prirodno toksične tvari u količinama štetnim
za zdravlje,
5) ako
sadrže pesticide, metale, nemetale i ostatke veterinarskih lijekova i druge
otrovne tvari u količinama štetnim za zdravlje,
6) ako
sadrže aditive koji nisu dopušteni za javnu uporabu, ili nedopuštene količine
aditiva koji su utvrđeni propisima,
7) ako
sadrže radionuklide iznad propisane granice ili su ozračene iznad granice utvrđene
propisima,
8) ako
su mehanički onečišćene primjesama koje mogu biti štetne za zdravlje ljudi
ili izazivaju gađenje,
9) ako
potječu od uginulih životinja ili od životinja oboljelih od bolesti koje štetno
utječu na zdravlje,
10) ako sadrže druge mikroorganizme, parazite ili
tvari u količinama štetnim za zdravlje,
11) ako im je istekao rok uporabe označen na njihovoj
deklaraciji ili ako nemaju podatke o roku uporabe.
(3) Pod uvjetima kojima mora udovoljavati pošiljka
proizvoda životinjskog podrijetla, prema ovom Pravilniku, razumije se:
1) da proizvod potječe od zdravih životinja pregledanih
prije i poslije klanja, te poslije odstrela, ulova ili izlova;
2) da je pošiljka proizvedena i skladištena u
odobrenom objektu koji je upisan u upisnik Ministarstva;
3) da je obavljen veterinarsko-zdravstveni pregled
na mjestu proizvodnje i skladištenja;
4) da pošiljku u unutarnjem prometu prati
veterinarsko-zdravstvena potvrda;
5) da pošiljku pri uvozu, izvozu i provozu prati
veterinarsko-zdravstvena svjedodžba (certifikat);
6) da je proizvod ohlađen, smrznut ili duboko
smrznut, te pakiran i utovaren na propisan način.
Članak 30.
Pri utovaru proizvoda životinjskog podrijetla stupanj
ohlađenosti i smrzavanja, kako higijensko-tehnički uvjet, mora iznositi:
1) za ohlađeno meso, te za meso peradi i divljači od
0°C do +4°C;
2) za ohlađene iznutrice i jestive dijelove do +3°C;
3) za
ohlađene mesne proizvode (barene i kuhane) do +4°C;
4) za
pasterizirano mlijeko i mliječne proizvode od +8°C do +10°C;
5) za
mlijeko iz sabirališta koje se čuva do 48 sati od +1°C do +4°C;
6) za
smrznuto meso, iznutrice i druge proizvode životinjskog podrijetla najmanje
–12°C;
7) za
dubokosmrznuto meso, iznutrice i druge proizvode životinjskog podrijetla najmanje
–18°C;
8) za
ribe, rakove, školjke, puževe i žabe +/–4°C;
9) za
jaja do +10°C.
Članak
31.
Pod
uvjetima kojima mora udovoljavati pošiljka sirovina i otpadaka životinjskog
podrijetla, prema ovom Pravilniku, razumije se:
1) da
sirovine i otpaci potječu od životinja koje nisu bolovale od zaraznih bolesti
iz članka 8. Zakona,
2) da
je pošiljka propisno utovarena i pakirana.
Članak
32.
(1)
Veterinarsko-zdravstveni pregled pošiljaka životinja, sirovina, proizvoda i
otpadaka životinjskog podrijetla obavlja ovlašteni veterinar ili nadležni
veterinarski inspektor prije utovara, za vrijeme pretovara, te prilikom
istovara.
(2)
Radi pregleda iz stavka 1. ovoga članka nadležno tijelo mora biti obaviješteno
o mjestu i vremenu utovara, pretovara ili istovara pošiljke, i to najmanje 24
sata prije utovara, a pri pretovaru i istovaru odmah nakon prispjeća pošiljke.
Članak 33.
(1) Pošiljke
u prometu mogu biti pretovarene iz jednog vozila u drugo neposredno ili nakon
istovara u skladišni prostor, uz kontrolu nadležnog veterinarskog inspektora
ili ovlaštenog veterinara.
(2)
Uvjeti za pretovar moraju odgovarati uvjetima za utovar i istovar pošiljaka,
navedenim ovim Pravilnikom.
Članak 34.
(1) Pošiljatelj
pošiljke je dužan nadležnom tijelu (ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ili
veterinarskom uredu) podnijeti prijavu i to najkasnije 24 sata prije planiranog
utovara.
(2) U
mjestima gdje je organiziran centralni istovar ili ako je pošiljka za više
primatelja unutar jedne epizootiološke jedinice, prispjeće pošiljke mora
nadležnom tijelu prijaviti pošiljatelj ili prijevoznik pošiljke. Primatelj
je obavezan prijaviti prispjeće pošiljke nadležnom tijelu ako je pošiljka
prispjela samo za jednog primatelja ili ako nije uspostavljen centralni
istovar.
(3)
Prispjeće se prijavljuje najbržim načinom odmah po saznanju o očekivanom
vremenu prispjeća ili trenutno po prispjeću pošiljke na odredište.
Članak 35.
(1)
Veterinarsko-zdravstveni pregled pošiljke pri utovaru, pretovaru ili
istovaru sastoji se od:
1) pregleda
prateće dokumentacije i podataka u svjedodžbi;
2)
provjere identiteta svake pošiljke, kako bi se uvjerili da pošiljke
odgovaraju podacima navedenim u pratećim dokumentima (uključujući veterinarsku
svjedodžbu);
3)
provjere, kojom se utvrđuje da li su u pratećim dokumentima (uključujući
veterinarsku svjedodžbu) pravilno otisnuti žigovi, te navedene službene i
zdravstvene oznake koje identificiraju objekt i zemlju podrijetla;
4)
provjere, da li za upakirane pošiljke postoji posebna naljepnica ili etiketa
odobrenog objekta;
5) pregleda
prijevoznog sredstva i potvrde o obavljenoj dezinfekciji.
(2)
Potvrda iz stavka 1. točke 5. ovoga članka vrijedi do prvog sljedećeg utovara
nakon izvršene dezinfekcije, a pohranjuje se uz karton o utovaru u
veterinarskoj organizaciji koja je izvršila pregled prijevoznog sredstva
prilikom utovara.
Članak
36.
Pošiljke
se moraju pregledati pri dnevnom svjetlu. Ako se pregledaju noću ili u
zatvorenom prostoru, mora biti osigurana umjetna rasvjeta od najmanje 550
luksa.
Članak
37.
(1)
Nakon pregleda, ako nema smetnji za utovar pošiljke u unutarnjem prometu,
nadležni ovlašteni veterinar postupa na sljedeći način:
1) za
utovar pošiljke životinja, za koje je obvezna svjedodžba o zdravstvenom stanju
životinja, izdaje se Obrazac HVI 1-1.
2) za
utovar pošiljke životinja za koje se ne izdaje svjedodžba o zdravstvenom stanju
izdaje se Obrazac HVI 1-2;
3) za
utovar pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi
izdaje se potvrda o podrijetlu i zdravstvenom stanju pošiljke:
a) na
Obrascu HVI 1-3 za svježe meso i proizvode od mesa;
b) na
Obrascu HVI 1-3A za sve ostale proizvode životinjskog podrijetla namijenjenih
prehrani ljudi;
Ukoliko
se jednim prijevoznim sredstvom otprema pošiljka na više epizootioloških
jedinica, obrasci HVI 1-3 i 1-3A se popunjavaju pojedinačno za svaku
epizootiološku jedinicu prispjeća pošiljki.
4) za
utovar pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih hranidbi životinja
izdaje se Potvrda o podrijetlu i zdravstvenom stanju pošiljke na obrascu HVI
1-3B;
5) za
utovar pošiljke sirovina i proizvoda životinjskog podrijetla namijenjene
industrijskoj i farmaceutskoj uporabi ili daljnoj preradi izdaje Potvrdu o
podrijetlu i zdravstvenom stanju pošiljke na obrascu HVI 1-4,
6) za
utovar pošiljke otpada životinjskog podrijetla namijenjene toplinskoj
preradi i utovar pošiljke poluprerađevina namijenjenih spaljivanju, izdaje
Potvrdu na obrascu HVI 1-5.
(2) Pošiljke
kopitara i papkara iz stavka 1. točke 1. ovoga članka, do odredišta prati
povratnica na obrascu HVI 1-1A, kojom ovlašteni veterinar ili nadležni
veterinarski inspektor potvrđuje prispjeće pošiljke životinja, te da je pošiljka
istovarena pod njegovim nadzorom.
(3) Ako
je za pošiljku životinja izdano više svjedodžbi, one se međusobno moraju
povezati jamstvenikom ili se preko presavinutih rubova stavlja sigurnosna naljepnica
ovjerena pečatom ovlaštenog veterinara, a tako uvezanim svjedodžbama prilaže
se odgovarajući HVI obrazac;
(4)
Povratnica iz stavka 2. ovoga članka dostavlja se ovlaštenoj veterinarskoj
organizaciji koja je obavila pregled pošiljke prilikom utovara redovnom poštom
ili drugom dostavom, najkasnije u roku od 8 dana od dana prispjeća pošiljke.
(5)
Ukoliko prispjeće pošiljke nije potvrđeno na način i u roku iz stavka 4. ovoga
članka (dostava povratnice), ovlaštena veterinarska organizacija koja je pošiljku
pregledala prilikom utovara, dužna je bez odlaganja pismeno izvijestiti nadležni
veterinarski ured.
Članak
38.
(1) Pošiljke
iz članka 37. stavka 1. točke 1., 2., 3., 4., 5. i 6. ovoga Pravilnika uvijek
podliježu obveznom veterinarsko-zdravstvenom pregledu prilikom utovara i
pretovara.
(2)
Veterinarsko-zdravstvenom pregledu prilikom utovara ne podliježu pošiljke životinja
koje vlasnik osobno pješice ili vlastitim prijevozom otprema na sajam, dogon
ili izložbu unutar iste epizootiološke jedinice. Za ove životinje vlasnik je
obvezan posjedovati valjanu svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja koja
vrijedi samo do sajma ili do povratka kući vlasnika prodavatelja ako
kupoprodaja nije obavljena.
(3)
Veterinarsko-zdravstveni pregled pri istovaru obvezan je za pošiljke iz članka
37. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Pravilnika, sve školjkaše, kao i sve pošiljke
iz članka 37. koje se dopremaju u objekte upisane u Upisnik odobrenih objekata
– registrirane objekte.
(4)
Veterinarsko-zdravstveni pregled pri istovaru obvezan je za pošiljke iz članka
37. točke 3. podtočke a) i b) ovoga Pravilnika koje se dopremaju iz drugih
epizootioloških područja.
(5) U skladu sa člankom 55. stavkom 2. Zakona,
veterinarsko-zdravstvenom pregledu iz stavka 4. ovoga članka prilikom istovara
ne podliježu: pakovine pasteriziranog i steriliziranog mlijeka i mliječnih
proizvoda, mlijeko u prahu, pakovine svježeg mesa (ohlađeno, smrznuto i
dubokosmrznuto), pakovine mesnih proizvoda, pakovine riba, rakova, školjkaša,
morskih ježeva, žaba, kornjača, puževa i njihovih proizvoda, konzerve svih
vrsta životinjskog podrijetla, konzumna jaja i med. Pod pakovinom se
podrazumijeva svaki pojedinačni proizvod, a sastoji se od hrane i ambalaže u
koju je hrana stavljena prije nego što je ponuđena na prodaju, bilo da ambalaža
u potpunosti ili samo djelomično zatvara hranu, te je zatvorena na način da joj
se naznačeni sastav i količina ne mogu promijeniti bez otvaranja ili očevidne
promjene ambalaže. Pakovine moraju biti deklarirane u skladu s Pravilnikom o općem
deklariranju ili označavanju hrane (»Narodne novine« br. 114/04) i moraju
sadržavati veterinarski kontrolni broj.
(6) Veterinarsko-zdravstveni pregled prilikom
istovara pošiljaka iz stavka 4. ovoga članka namijenjenih za više primatelja
u istom mjestu, obavlja se na jednom središnjem mjestu (centralizirano) koje
odredi nadležni Veterinarski ured. Središnje mjesto na kojem se obavlja
veterinarsko-zdravstveni pregled mora biti u skladu s člankom 36. ovoga
Pravilnika.
(7) Ovlašteni veterinar ili nadležni veterinarski
inspektor dužan je popratnu dokumentaciju (izdatnicu, otpremnicu) za pojedine
dijelove pošiljke ovjeriti službenim pečatom, faksimilom i vlastoručnim
potpisom sa upisom mjesta, datuma i vremena (sata) centralno obavljenog
veterinarsko-zdravstvenog pregleda tijekom istovara. Pošiljatelj pošiljke
po prispjeću predočava popunjenu popratnu dokumentaciju pošiljke
(otpremnica/izdatnica) iz članka 37. stavka 1. točke 3. sa upisom količine
dijela pošiljke na koju se ista dokumentacija odnosi te broja HVI obrasca,
koju ovlašteni veterinar ili nadležni veterinarski inspektor ovjerava vlastoručnim
potpisom, faksimilom i službenim pečatom.
(8) Nakon obavljenog pregleda prilikom istovara,
HVI obrazac ostaje u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ili nadležnom
Veterinarskom uredu u mjestu istovara pošiljke i čuva se 2 godine od dana
izdavanja.
(9) Za
pošiljke iz članka 37. stavka 1. točka 3. ovoga Pravilnika, koje se otpremaju
i istovaruju na više mjesta unutar istog epizootiološkog područja (te ne
podliježu obvezi veterinarsko-
-zdravstvenog pregleda pri istovaru), ovlašteni veterinar ili nadležni
veterinarski inspektor dužan je prigodom utovara ovjeriti popratnu
dokumentaciju (otpremnica izdatnica) službenim pečatom, faksimilom i vlastoručnim
potpisom s upisom mjesta utovara i mjesta odredišta pošiljke, datumom,
vremenom i rednim brojem evidencije obavljenog veterinarsko-zdravstvenog pregleda.
Članak
39.
(1) O
obavljenom pregledima pri utovaru i istovaru pošiljki ovlašteni veterinar
ili nadležni veterinarski inspektor vodi evidenciju na Kartonu utovaru i
Kartonu o istovaru pošiljaka životinja, sirovina, proizvoda i otpadaka životinjskog
podrijetla.
(2) Obrazac kartona za utovar (HVI-I) je žute boje, a
obrazac kartona za istovar (HVI-II) je ružičaste boje.
Članak 40.
(1) U odobreni objekt za klanje životinja, životinje
moraju biti dopremljene sa ovjerom pregleda prilikom utovara.
(2) Ovlašteni veterinar ili nadležni veterinarski
inspektor u odobrenom objektu za klanje životinja, iznimno može dopustiti klanje
životinja i ako nema ovjerenog pregleda prilikom utovara, a o tome je dužan
izvijestiti nadležni veterinarski ured pismeno u roku od 8 dana od dana
prispijeća pošiljke bez ovjerenog pregleda prilikom utovara.
VII.
NAČIN VETERINARSKO-ZDRAVSTVENOG PREGLEDA POŠILJAKA PRI UVOZU, IZVOZU I PROVOZU
Članak
41.
(1) Način
obavljanja veterinarsko-zdravstvenog pregleda pošiljaka živih životinja,
proizvoda životinjskog podrijetla, gotove stočne hrane, aditiva veterinarskih
lijekova, pri uvozu, izvozu i provozu obavlja se prema odredbama Pravilnika o
načinu obavljanja veterinarsko-zdravstvenog pregleda i kontrola proizvoda životinjskog
podrijetla u prometu preko granice Republike Hrvatske (»Narodne novine« broj
147/04), Pravilnika o načinu obavljanja veterinarsko-zdravstvenog pregleda i
kontrola živih životinja u prometu preko granice Republike Hrvatske (»Narodne
novine« broj 147/04) i Pravilnika o načinu obavljanja veterinarsko-zdravstvenog
pregleda gotove stočne hrane, aditiva i lijekova u prometu preko granice
Republike Hrvatske (»Narodne novine« broj 151/04).
(2) O pregledima pošiljaka obavljenim na graničnim
prijelazima vodi se evidencija na obrascu HVI-III, posebno za pošiljke koje se
uvoze, izvoze i provoze.
VIII.
EVIDENCIJE O PROMETU POŠILJAKA
Članak
42.
(1) O
pregledima pošiljaka pri utovaru, pretovaru i istovaru pošiljaka vode se
evidencije sukladno članku 37. za unutarnji promet te sukladno članku 41.
ovoga Pravilnika za uvoz i izvoz.
(2)
Evidencije se vode u obliku kartoteke na kartonima sa otisnutim serijskim
brojem, a mogu se voditi i računalno na programu.
(3)
Evidencija o vraćenim povratnicama iz članka 37. stavka 2. ovoga Pravilnika
vodi se na kartonima o pregledu pošiljki prilikom utovara odnosno prilikom
istovara (u organizaciji koja je pošiljku pregledala prilikom istovara).
Primjerci vraćenih HVI 1-1A obrazaca čuvaju se kronološki u arhivi veterinarske
organizacije 5 godina.
(4)
Ovlaštene veterinarske organizacije su dužne voditi evidenciju zaduženih
obrazaca HVI 1-1A prema obrascu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.
Članak
43.
(1) Za
svaku vrstu pošiljke s brojčanom oznakom grupa od 1 do 19 upotrebljava se
poseban karton evidencije o obavljenim veterinarsko-zdravstvenim pregledima,
u kojem se u rubriku: »Vrsta pošiljke« upisuje jedna od odgovarajućih vrsta pošiljki,
a u rubriku: »Bliža oznaka vrste pošiljke« – predmet pošiljke, prema ovim
nazivima:
1) za kopitare: pastusi, kobile, konji, ždrebad, mazge,
mule, magarci, poniji;
2) za goveda: bikovi, volovi, krave, junad muška,
junad ženska, telad, bivoli;
3) za svinje: odojci, prasad, tovljenici, nazimice,
krmače, nerastovi;
4) za ovce i koze: ovnovi, ovce, šilježad, janjad,
koze, jarci, jarad;
5) za perad i kuniće: kokoši, pilenke, jednodnevna
perad, guske, patke, pure, nojevi, kunići;
6) za divljač: divlje svinje, zečevi, srne,
jeleni, pernata divljač;
7) za pčele: pčele, matice, bumbari;
8) za ribu, rakove i žive školjkaše: ribe iz uzgajališta,
ribnjaka i ulova, mrijest mlađ, školjkaše iz uzgajališta i otpremnog centra
te morske organizme, rakove i puževe;
9) za ostale životinje: ukrasne ribice, žabe,
ukrasni glodavci, pijavice, kornjače, zmije i druge gmazove, golubove, ukrasne
i druge ptice, laboratorijske životinje, zvijeri, krznaše, kukce, gliste i
drugo;
10) za svježe meso: konjsko, goveđe, juneće, teleće,
svinjsko, ovčje, janjeće, kozje, jareće, meso paradi i nojeva, meso divljači
(uzgojene i iz odstrela), meso kunića, jestivi unutarnji organi svih vrsta životinja;
11) za životinjske proizvode od mesa namijenjene za
prehranu ljudi: usitnjeno meso i proizvodi, trajni proizvodi, obareni
proizvodi, kuhani proizvodi, polutrajni proizvodi, konzerve, jela u ambalaži,
zamrznuta gotova jela, slanine, mast, loj, čvarci i drugi proizvodi;
12) za pčelinje proizvode: med, saće, vosak, drugi pčelinji
proizvodi i proizvodi na bazi meda;
13) za mlijeko i proizvode od mlijeka: mlijeko svježe,
mlijeko pasterizirano, mlijeko sterilizirano, fermentirani proizvodi od
mlijeka, sladoled, zgusnuto mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje, maslac, sir
meki, sir tvrdi, sir topljeni i dr.;
14) za proizvode od riba: riba soljena, riba dimljena,
riblje konzerve, zamrznuti riblji proizvodi, proizvodi od puževa i drugi
proizvodi od jestivih morskih i riječnih organizama;
15) za jaja: jaja svježa, jajni melanž, žumanjak,
bjelanjak, jaja u prahu, zamrznuta jaja i proizvodi od jaja;
16) za životinjske proizvode namijenjene
industrijskoj uporabi: kože konjske, goveđe, juneće, teleće, ovčje, kozje, svinjske,
kože od divljači, krzno, vuna, dlaka, čekinje, perje, papci, kosti, rogovi,
poluprerađena-soljena crijeva, jestivi ovici i dr.;
17) za životinjske
proizvode namijenjene industrijskoj, farmaceutskoj uporabi ili sirovinama za
daljnju preradu: nekonfekcionirani med, sirovo mlijeko, nesortirana jaja, žlijezde,
životinjsko tkivo, tjelesne tekućine i dr.;
18) za životinjske
proizvode namijenjene hranidbi životinja: riblje brašno i druge odobrene životinjske
bjelančevine, životinjska mast, gotova hrana, sijeno, proizvodi mlinske
industrije i dr.;
19) za
otpad životinjskog podrijetla: lešine i životinjski otpad namijenjen
toplinskoj preradi te životinjski proteini i životinjska mast namijenjena
spaljivanju.
(2)
Ukoliko u rubrici: »Bliža oznaka pošiljke« zbog nabrajanja proizvoda nema
dovoljno rubrika, za dopunu se uzima novi karton.
Članak
44.
(1)
Količina pošiljaka životinja označenih brojčanom oznakom 1 do 9 obilježava
se u komadima, osim pošiljka označenim brojčanom oznakom 8 koje se mogu označavati
i u kilogramima, odnosno tonama. Količine pošiljaka označenih brojčanim
oznakama 10 do 19 obilježava se u neto kilogramima ili tonama.
(2) U rubriku: »Oznaka kartona« upisuje se rimski
broj I. kojim je ovaj karton označen za evidenciju utovara, a u drugi karton
upisuje se rimski broj II. kojim je ovaj karton označen za evidenciju istovara.
(3) U rubriku: »Oznaka kartona« evidencije o obavljenim
veterinarsko-zdravstvenim pregledima u prometu preko granice Republike
Hrvatske upisuje se rimski broj III., a u zaglavlju se zaokružuje riječ:
»Uvoz-Izvoz-Provoz«, prema namjeni evidencije.
(4) U rubriku: »Karton broj« upisuje se brojčana
oznaka vrste pošiljke od 1 do 19 kako je utvrđeno u članku 55. stavku 1. ovoga
Pravilnika.
(5) U rubriku: »Stranica« upisuju se redni brojevi
stranica ovoga, kao i daljnjih dopunskih kartona unutar jedne godine.
Članak 45.
(1) Prilikom popunjavanja potvrda o utovaru iz članka
37. ovoga Pravilnika (HVI obrasci) u rubriku: »Veterinarski broj utovara«
upisuju se tri broja koji su međusobno spojeni crticom.
(2) Prvi je od njih rimski broj I., kojim je označen
karton o utovaru, drugi broj označava vrstu pošiljke utvrđene brojem od 1 do
19, a treći je redni broj pod kojim je pošiljka u kartonu zavedena.
ZAVRŠNE
ODREDBE
Članak
46.
(1) Za
obavljeni pregled utovara, pretovara ili istovara pošiljaka životinja, životinjskih
proizvoda i otpadne animalne tvari plaća se naknada u iznosu koji je propisan
Pravilnikom o visini pristojbi za obveze veterinarsko-zdravstvene preglede i
kontrole.
(2) Naknade za preglede kod utovara pošiljaka plaća
pošiljatelj.
(3) Naknade za pregled kod pretovara pošiljaka plaća
prijevoznik pošiljke.
(4) Naknade za preglede kod istovara pošiljaka u
slučaju centralnog pregleda ili više primatelja jedne pošiljke plaća pošiljatelj
ili prijevoznik, a u slučajevima pojedinačnog pregleda plaća primatelj.
Članak
47.
Svi
obrasci tiskani u prilogu ovoga Pravilnika njegov su sastavni dio, a izdaje
ih i distribuira Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva
i vodnoga gospodarstva.
Članak
48.
Danom
stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu utovara,
pretovara i istovara pošiljaka životinja, sirovina, proizvoda i otpadaka životinjskog
podrijetla i higijenski-tehničkim uvjetima kojima mora udovoljavati prijevozno
sredstvo i pošiljka u unutarnjem i međunarodnom prometu (»Narodne novine«,
br. 97/98).
Članak
49.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu 1. ožujka 2005. godine.
Klasa:
322-01/05-01/4
Urbroj: 525-01-05-01
Zagreb, 12. siječnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |