246
Na
temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne
novine«, broj 70/97. , 105/01. i 172/03), ministar poljoprivrede, šumarstva i
vodnoga gospodarstva donosi
I.
1) Radi
sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku transmisivnih spongiformnih
encefalopatija zabranjuje se uvoz u Republiku Hrvatsku sljedećih pošiljaka:
1.
živih goveda;
2.
proizvoda podrijetlom od goveda;
3.
tkiva specificiranog rizika podrijetlom od sljedećih životinja:
–
cijela glava (isključujući jezik), uključujući mozak, oči, ganglije trigeminusa
i tonzile; timus; slezena i kičmena moždina goveda starijih od šest mjeseci, te
crijeva od duodenuma do rektuma životinja svih dobnih kategorija;
–
kralježnica, uključujući i dorzalni korijen ganglija, od goveda starijih od 30
mjeseci;
–
lubanja uključujući mozak i oči, tonzile i leđna moždina ovaca i koza starijih
od 12 mjeseci ili koje imaju probijene trajne sjekutiće u gingivi, i slezena
ovaca i koza svih dobnih kategorija;
–
strojno otkošteno meso, dobiveno od kosti kralježnica goveda, ovaca ili koza;
– ako
sa trupa životinja namijenjenih ljudskoj prehrani nisu uklonjena tkiva navedena
u podstavcima 1 – 4 ove točke, cijeli trup, odnosno njegovi dijelovi koji
sadrže navedena tkiva, smatraju se tkivom specificiranog rizika.
4.
životinjski proteini i masnoće, koji se koriste u ishrani svih vrsta životinja čije
meso se koristi u prehrani ljudi:
–
mesno-koštano brašno;
– mesno
brašno;
–
koštano brašno;
– krvno
brašno;
–
jetreno brašno;
– kožno
brašno;
–
sušena plazma i ostali krvni proizvodi;
–
hidrolizirani proteini životinjskog podrijetla;
– brašno
od papaka;
–
brašno od rogova;
– mesno
brašno peradi;
–
brašno od perja;
– suhi
čvarci;
–
riblje brašno;
–
dikalcijev fosfat;
–
želatina;
– svi
ostali proizvodi koji sadrže proteine životinjskog podrijetla;
– sve
vrste krmiva i gotove stočne hrane koje sadrže bilo koju komponentu navedenu u
prethodnim podstavcima ove točke.
2)
Zabrana nevedena u stavku 1. točki 3. ove točke, ne primjenjuje se na soljena
goveđa crijeva ukoliko potječu iz zemalja navedenih u Prilogu 1., pod
Kategorijom 1. ove Naredbe, te ukoliko su ispunjeni sljedeći
veterinarsko-zdravstveni uvjeti koji moraju biti navedeni u
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu), koju potvrđuje ovlašteni
veterinar zemlje izvoznice:
– da
životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i ostalim krmivima životinjskog
podrijetla koja sadrže tkiva sisavaca;
II.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
1.
riblje brašno i
stočna hrana koja sadrži riblje brašno za prehranu životinja osim preživača,
ukoliko je riblje brašno proizvedeno u proizvodnim objektima koji proizvode
isključivo proizvode ribljeg podrijetla i stočna hrana koja sadrži riblje
brašno je proizvedena u objektima koji ne proizvode stočnu hranu za preživače,
2. mlijeko i proizvodi od mlijeka;
3. mliječne zamjenice pod uvjetom da ne sadrže
proteine dobivene iz tkiva sisavaca i masnoće životinjskog podrijetla;
4. sjeme životinja za umjetno osjemenjivanje,
goveđe jajne stanice i embriji;
5. kože, sirove, soljene, namijenjene isključivo
industrijskoj uporabi;
6.
želatina
koja nije dobivena iz tkiva preživača;
7.
želatina, dobivena
iz tkiva preživača, koji su bili pregledani prije i poslije klanja i
procijenjeni zdravstveno ispravnim, i u slučaju, ako je govedo starije od 30
mjeseci, da je bilo pregledano na prisutnost uzročnika GSE (pregled nije
obvezan za goveda, koja su bila rođena, uzgajana i zaklana u zemljama navedenih
u Prilogu 1., pod Kategorijom 1., ove Naredbe i pod uvjetom da je želatina
dobivena po jednom od sljedećih postupaka:
–
ukoliko je dobivena iz kože preživača, postupkom obrade s kiselinom ili
lužinom, kojem slijedi jedno ili više ispiranja i potrebno je naknadno
prilagoditi pH. Želatinu je potrebno izdvojiti uzastopnim jednokratnim i
višekratnim zagrijavanjem, kojem slijedi čišćenje s filtriranjem i
sterilizacijom; ili
– ukoliko je dobivena iz kostiju preživača, postupkom
prerade kojim je sav koštani materijal u potpunosti zdrobljen i odmašćen vrućom
vodom te obrađen razrjeđenom solnom kiselinom (s najmanjom koncentracijom od 4%
i pH < 1,5), u razdoblju od najmanje dva dana, nakon čega slijedi postupak
zasićenom lužnatom otopinom (pH > 12,5) u razdoblju od najmanje 20 dana, i
postupak sterilizacije pri 138 °C – 140 °C u trajanju od 4 sekunde.
8. kolagen, dobiven iz kože goveda koja su bila
pregledana prije i poslije klanja i
procijenjena zdravstveno ispravnim, i u slučaju, ukoliko je govedo
starije od 30 mjeseci, da je bilo pregledano na prisutnost uzročnika GSE
(pregled nije obvezan za goveda koja su bila rođena, uzgajana i zaklana u
zemljama navedenim u Prilogu 1, pod Kategorijom 1. ove Naredbe), putem postupka
koji sadrži sljedeće faze:
– lužnata obrada najmanje 24 sata kod pH 13, odnosno
druga odgovarajuća obrada u intervalu do pH ne manje od 11,5 i najmanje 48
sati;
– neutralizacija;
– ekstrakcija s kiselinom pri pH 0,8 najmanje 6 sati
na sobnoj temperaturi, odnosno druga odgovarajuća obrada u intervalu do pH
najviše 3,3 u trajanju od najmanje 48 sati pri sobnoj temperaturi;
– sušenje pri najmanje 80°C;
9. dikalcijev fostat, bez ostataka proteina i
masnoća, za prehranu životinja, osim preživača, ukoliko su ispunjeni sljedeći
uvjeti:
– da je dobiven u odobrenim objektima za preradu,
odnosno nije dobiven u objektima za preradu životinjskih otpadaka;
– da je dobiven iz kostiju goveda, koje je bilo
pregledano prije i poslije klanja i ocijenjeno kao zdravstveno ispravno, i u
slučaju, ukoliko je govedo starije od 30 mjeseci, da je bilo pregledano na
prisutnost GSE (pregled nije obvezan za goveda, koja su bila rođena, uzgajana i
zaklana u zemljama navedenim u Prilogu 1., pod Kategorijom 1. ove Naredbe);
– da je dobiven postupkom koji osigurava da je sva
koštana masa fino zdrobljena i odmašćena vrućom vodom, te obrađena razrjeđenom
HCl (pri minimalnoj koncentraciji 4% i pH < 1,5), u razdoblju od najmanje
dva dana, nakon čega slijedi obrada dobivene fosforne otopine vapnom, što
uzrokuje taloženje dikalcijevog fosfata pri pH 4 – 7, koji se na kraju suši
zrakom ulazne temperature od 65°C do 325°C i izlazne temperature od 30°C do
65°C, ili jednako vrijednim postupkom, za koji garantira proizvođač;
10. hidrolizirani životinjski protein iz koža životinja s
molekularnom težinom ispod 10 000 daltona, namijenjen za ishranu
životinja, osim preživača, ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
– da je dobiven u odobrenim objektima za preradu,
odnosno nije dobiven u objektima za preradu životinjskih otpadaka;
– da je dobiven iz koža životinja, koje su bile
zaklane na klaonici i pregledane prije i poslije klanja, te ocijenjene
zdravstveno ispravnima za prehranu ljudi;
– da je dobiven proizvodnim postupkom, koji uključuje
odgovarajuće mjere za svođenje na minimum opasnosti od kontaminacije koža,
prepariranje sirovih koža stavljanjem u rasol, obrada vapnom i intenzivnim
pranjem nakon čega slijedi termička obrada sirovih koža pri pH > 11 u
trajanju 3 sata pri temperaturi > 80°C, te toplinska obrada na > 140°C u
trajanju od 30 minuta pri tlaku višem od 3,6 bara, ili da su dobiveni
jednakovrijednim postupkom kojeg garantira proizvođač;
11.
hrana za pse i mačke, osim ukoliko ne sadrže tkiva goveda podrijetlom iz zemalja navedenim u
Prilogu 1. pod Kategorijom 4. ove Naredbe.
III.
Uz
pošiljke navedene u točki II. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u zemljama, navedenim u Prilogu 1. pod Kategorijom 1. ove Naredbe:
1.
živa goveda, ovce i koze, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti,
koji moraju biti potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi
(certifikatu):
– da
životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i stočnom hranom koja sadrži
tkiva sisavaca;
2.
konfekcionirano meso goveda bez kosti, te meso ovaca i koza. Na veterinarsko-zdravstvenoj
svjedodžbi (certifikatu) moraju biti potvrđeni sljedeći dodatni uvjeti:
– da
životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i stočnom hranom koja sadrži
tkiva sisavaca;
– da je
u zemlji izvoznici uveden sistem koji omogućava praćenje podrijetla svježeg
mesa dobivenog od goveda, ovaca ili koza, do proizvodnih objekata u kojima je
bilo proizvedeno;
3.
mesne prerađevine i drugi proizvodi dobiveni od mesa goveda, ovaca i koza, ukoliko su ispunjeni
sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i
stočnom hranom koja sadrži tkiva sisavaca;
– da je u zemlji izvoznici uveden sistem koji
omogućava praćenje podrijetla mesnih prerađevina i drugih proizvoda dobivenih
od goveda, ovaca ili koza, do proizvodnih objekata u kojima su bili
proizvedeni;
4. tkiva specificiranog rizika;
5. loj, namijenjen prehrambenoj industriji, ukoliko su ispunjeni
sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i
stočnom hranom koja sadrži tkiva sisavaca;
– da je u zemlji izvoznici uveden sistem koji
omogućava praćenje podrijetla svježeg mesa i mesnih prerađevina dobivenih od
goveda, do proizvodnih objekata u kojima su bili proizvedeni;
6. loj, namijenjen industrijskoj preradi, ukoliko su ispunjeni
sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na veterinarsko-
-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da
životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i stočnom hranom koja sadrži
tkiva sisavaca;
7.
topljenih masnoća, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti
potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da
životinje nisu hranjene mesno-koštanim brašnom i stočnom hranom koja sadrži
tkiva sisavaca;
IV.
Uz
pošiljke navedene u točki II. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u zemljama, navedenim u Prilogu 1. pod Kategorijom 2. ove Naredbe:
1.
živa goveda, ukoliko
su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
hranidba preživača proteinima dobivenim od sisavaca zabranjena, te da je
zabrana učinkovito provođena;
– da su
životinje, koje su namijenje izvozu u Republiku Hrvatsku, trajno označene u
skladu sa sistemom identifikacije, koji omogućava praćenje unatrag do majke
goveda i stada podrijetla, i nisu potomstvo ženke kod koje je postojala sumnja
na GSE;
2.
žive ovce i koze, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti
potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
a) da
je hranidba preživača proteinima dobivenim od sisavaca zabranjena, te da je
zabrana učinkovito provođena;
b) ovce
i koze za rasplod, da su:
– ili u
kontinuitetu držane od rođenja ili najmanje u posljednje tri godine u uzgojima
koji udovoljavaju sljedećim kriterijima:
–
provodi se redovna veterinarska kontrola;
–
životinje su označene;
–
grebež ovaca (Scrapie) nije bio potvrđen;
–
provodi se uzorkovanje starih ženskih životinja namijenjenu izlučenju;
– u
uzgoj se uvode samo životinje koje udovoljavaju istim kriterijima,
ili
– su
ovce ARR/ARR prionsko proteinskog genotipa te potječu iz uzgoja u kojem grebež
ovaca (Scrapie) nije bio utvrđen u posljednjih šest mjeseci;
3.
meso goveda, ovaca i koza, te drugih proizvoda dobivenih od mesa goveda, ovaca
ili koza,
ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici na snazi zabrana prehrane
preživača proteinima dobivenim od sisavaca i stočnom hranom koja sadrži tkiva
sisavaca, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da je
na snazi obvezno prijavljivanje i ispitivanje na prisutnost GSE svakog goveda,
koje pokazuje kliničke znakove GSE-a;
– da životinje nisu zaklane nakon omamljivanja
korištenjem plina, ubrizganog u kranijalnu šupljinu, niti su istom metodom
ubijane odmah, niti su zaklane nakon omamljivanja laceracijom središnjih
živčanih tkiva pomoću produženog instrumenta u obliku štapa, koji se uvodi u
kranijalnu šupljinu;
– prerađevine i drugi proizvodi dobiveni od mesa
goveda, ovaca i koza ne smiju sadržavati niti su dobiveni od tkiva navedenih u
točki I. stavku 1. točki 3. ove naredbe, s iznimkom soljenih goveđih crijeva
podrijetlom iz zemalja navedenih u Prilogu 1. pod Kategorijom 1. ove Naredbe;
– da
prerađevine i drugi proizvodi ne sadrže strojno otkošteno meso, dobiveno s
kostiju goveda, ovaca ili koza;
– da je
u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici uveden sistem koji omogućava
praćenje podrijetla svježeg mesa, mesnih prerađevina i drugih proizvoda
dobivenih od goveda, ovaca ili koza, do proizvodnih objekata u kojima su bili
proizvedeni;
4.
tkiva specificiranog rizika podrijetlom od sljedećih životinja:
–
lubanja uključujući mozak i oči, tonzile i leđna moždina goveda starijih od 12
mjeseci, te crijeva od duodenuma do rektuma goveda svih dobnih kategorija;
–
lubanja uključujući mozak i oči, tonzile i leđna moždina ovaca i koza starijih
od 12 mjeseci ili koje imaju probijene
trajne sjekutiće u gingivi, i slezena ovaca i koza svih dobnih kategorija;
5.
loj, namijenjen prehrambenoj industriji, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji
moraju biti potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici na snazi zabrana prehrane
preživača proteinima dobivenim od sisavaca i stočnom hranom koja sadrži tkiva
sisavaca, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da
životinje od kojih je dobiven loj nisu bile hranjene krmivima animalnog
podrijetla;
– da je
na snazi obvezno prijavljivanje i ispitivanje na prisutnost GSE svakog goveda,
koje pokazuje kliničke znakove GSE-a;
– da je
u zemlji izvoznici uveden sistem koji omogućava praćenje podrijetla svježeg
mesa, mesnih prerađevina i drugih proizvoda životinjskog podrijetla dobivenih
od goveda, do proizvodnih objekata u kojima su bili proizvedeni;
6.
loj, namijenjen industrijskoj preradi, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji
moraju biti potvrđeni na veterinarsko-
-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici na snazi zabrana prehrane
preživača proteinima dobivenim od sisavaca i stočnom hranom koja sadrži tkiva
sisavaca, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da je
na snazi obvezno prijavljivanje i ispitivanje na prisutnost GSE svakog goveda,
koje pokazuje kliničke znakove GSE-a;
7.
topljene masnoće, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti
potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
hranidba preživača proteinima dobivenim od sisavaca zabranjena, te da je
zabrana učinkovito provođena;
– da
životinje od kojih su dobivene sirovine nisu bile hranjene krmivima animalnog
podrijetla;
– da je
na snazi obvezno prijavljivanje i ispitivanje na prisutnost GSE svakog goveda,
koje pokazuje kliničke znakove GSE-a;
– da ne
sadrže i nisu dobiveni od tkiva navedenih u točki 4. ove točke.
V.
Uz
pošiljke navedene u točki II. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u zemljama navedenim u Prilogu 1. pod Kategorijom 3. ove Naredbe:
1.
živa goveda,
ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
hranidba preživača proteinima dobivenim od sisavaca zabranjena, te da je
zabrana učinkovito provođena;
– da su
životinje, koje su namijenje izvozu u Republiku Hrvatsku, trajno označene u
skladu sa sistemom identifikacije, koji omogućava praćenje unatrag do majke
goveda i stada podrijetla, i nisu potomstvo ženke kod koje je postojala sumnja
na GSE,
– da su
goveda bila oteljena, uzgojena i ostala u stadima u kojima nije bilo niti
jednoga potvrđenog slučaja GSE u posljednjih 7 godina, i da govedo, koje je
bilo u stadu naknadno uključivano, potječe iz stada, odnosno gospodarstava s
jednakim statusom, ili da su goveda bila rođena nakon datuma od kojega se
učinkovito provodi zabrana hranidbe preživača proteinima dobivenim od sisavaca;
2.
žive ovce i koze, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti
potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
a) da
je hranidba preživača proteinima dobivenim od sisavaca zabranjena, te da je
zabrana učinkovito provođena;
b) ovce
i koze za rasplod, da su:
– ili u kontinuitetu držane od rođenja ili najmanje u
posljednje tri godine u uzgojima koji udovoljavaju sljedećim kriterijima:
– provodi se redovna veterinarska kontrola;
– životinje su označene;
– grebež ovaca (Scrapie) nije bio potvrđen;
– provodi se uzorkovanje starih ženskih životinja
namijenjenu izlučenju;
– u uzgoj se uvode samo životinje koje udovoljavaju
istim kriterijima,
ili
– su ovce ARR/ARR prionsko-proteinskog genotipa te
potječu iz uzgoja u kojem grebež ovaca (Scrapie) nije bio utvrđen u posljednjih
šest (6) mjeseci;
3. meso goveda, ovaca i koza i prerađevina, te
drugi proizvodi dobiveni od mesa goveda, ovaca ili koza, ukoliko su ispunjeni
sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je hranidba preživača proteinima dobivenim od sisavaca
zabranjena, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da svježe meso i proizvodi podrijetlom od goveda
namijenjeni izvozu u Hrvatsku ne sadrže tkiva specificiranog rizika, navedena u
točki I. stavku 1. točki 3. ove Naredbe s iznimkom soljenih goveđih crijeva
podrijetlom iz zemalja navedenih u Prilogu 1. ove Naredbe;
– da prerađevine i drugi proizvodi ne sadrže strojno
otkošteno meso, dobiveno s kostiju kralježnice ili glave goveda;
– da je svako govedo, od kojeg je dobiveno meso i prerađevine,
te drugi proizvodi, ukoliko je starije od 30 mjeseci, nakon klanja pregledano
na prisutnost GSE, s negativnim rezultatom;
– da je govedo od kojega je bilo dobiveno meso i prerađevine,
te drugi proizvodi od mesa goveda, koje nije bilo pregledano na prisutnost GSE,
bilo mlađe od 6 mjeseci;
– da zemlja podrijetla, odnosno zemlja izvoznica
provodi redovito testiranje na prisutnost GSE svih goveda koja su pokazivala
kliničke znakove oboljenja središnjega živčanog sustava, svih koja su zaklana u
nuždi, oboljelih i uginulih životinja starijih od 24 mjeseca (što treba
potvrditi i u slučaju uvoza mesa životinja mlađih od 24 mjeseca);
– da
životinje nisu zaklane nakon omamljivanja korištenjem plina, ubrizganog u
kranijalnu šupljinu, niti su istom metodom ubijane odmah, niti su zaklane nakon
omamljivanja laceracijom središnjih živčanih tkiva pomoću produženog
instrumenta u obliku štapa, koji se uvodi u kranijalnu šupljinu;
– da je u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici
uveden sistem koji omogućava praćenje podrijetla svježeg mesa, mesnih
prerađevina i drugih proizvoda dobivenih od goveda, ovaca ili koza, do
proizvodnih objekata u kojima su bili proizvedeni;
4. tkiva specificiranog rizika podrijetlom od
sljedećih životinja:
– lubanja uključujući mozak i oči, tonzile i leđna
moždina goveda starijih od 12 mjeseci, te crijeva od duodenuma do rektuma
goveda svih dobnih kategorija;
– lubanja uključujući mozak i oči, tonzile i leđna
moždina ovaca i koza starijih od 12
mjeseci ili koje imaju probijene trajne sjekutiće u gingivi, i slezena
ovaca i koza svih dobnih kategorija;
5. loj, namijenjen uporabi u prehrambenoj
industriji,
ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti potvrđeni na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici
na snazi zabrana prehrane preživača proteinima dobivenim od sisavaca i stočnom
hranom koja sadrži tkiva sisavaca, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da je svako govedo od kojeg je dobiven loj, ukoliko
je starije od 30 mjeseci, nakon klanja pregledano na prisutnost GSE, s
negativnim rezultatom;
– da zemlja podrijetla, odnosno zemlja izvoznica
provodi redovito testiranje na prisutnost GSE svih goveda koja su pokazivala
kliničke znakove oboljenja središnjega živčanog sustava, svih koja su zaklana u
nuždi, oboljelih i uginulih životinja starijih od 24 mjeseca, (što treba
potvrditi i u slučaju uvoza loja, dobivenog od životinja mlađih od 24 mjeseca);
– da je u zemlji izvoznici uveden sistem koji
omogućava praćenje podrijetla svježeg mesa, mesnih prerađevina i drugih proizvoda
životinjskog podrijetla dobivenih od goveda, do proizvodnih objekata u kojima
su bili proizvedeni;
6.
loj, namijenjen industrijskoj preradi, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji
moraju biti potvrđeni na veterinarsko-
-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je
u zemlji podrijetla, odnosno zemlji izvoznici na snazi zabrana prehrane
preživača proteinima dobivenim od sisavaca i stočnom hranom koja sadrži tkiva
sisavaca, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da je
svako govedo od kojeg je dobiven loj, ukoliko je starije od 30 mjeseci, nakon
klanja pregledano na prisutnost GSE, s negativnim rezultatom;
– da
zemlja podrijetla, odnosno zemlja izvoznica provodi redovito testiranje na
prisutnost GSE svih goveda koja su pokazivala kliničke znakove oboljenja
središnjega živčanog sustava, svih koja su zaklana u nuždi, oboljelih i
uginulih životinja starijih od 24 mjeseca, (što treba potvrditi i u slučaju
uvoza loja, dobivenog od životinja mlađih od 24 mjeseca;
7.
topljene masnoće, ukoliko su ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti, koji moraju biti
potvrđeni na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi (certifikatu):
– da je hranidba preživača proteinima dobivenim od
sisavaca zabranjena, te da je zabrana učinkovito provođena;
– da životinje od kojih su dobivene sirovine nisu
bile hranjene krmivima animalnog podrijetla;
– da je
svako govedo od kojeg su dobivene sirovine za proizvodnju topljenih masnoća,
ukoliko je starije od 30 mjeseca, nakon klanja pregledano na prisutnost GSE, s
negativnim rezultatom;
– da
zemlja podrijetla, odnosno zemlja izvoznica provodi redovito testiranje na
prisutnost GSE svih goveda koja su pokazivala kliničke znakove oboljenja
središnjega živčanog sustava, svih životinja koje su zaklane u nuždi, oboljelih
i uginulih životinja starijih od 24 mjeseca, što treba potvrditi i u slučaju
uporabe sirovina govedskog podrijetla, dobivenih od životinja mlađih od 24
mjeseca;
– da ne
sadrže i nisu dobiveni od tkiva navedenih u točki I. stavku 1. točki 3. ove
Naredbe.
VI.
Uz pošiljke navedene u točki II. ove Naredbe, u
Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od
životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u zemljama, navedenim u Prilogu 1. pod
Kategorija 4. ove Naredbe:
1. Proizvodi i prerađevine, koji sadrže tkiva goveda,
ukoliko su namijenjeni izložbama, edukaciji, znanstvnim proučavanjima, posebnim
studijama i analizama, pod uvjetom da nakon završetka navednih aktivnosti ne
budu korišteni za prehranu ljudi i životinja, te da budu po uporabi neškodljivo
uništeni;
2. Dijagnostički kitovi, dijagnostički serumi i
ostali dijagnostički materijali koji sadrže materijal podrijetlom od goveda,
ovaca i koza, pod uvjetom da se po uporabi neškodljivo unište.
VII.
1) Sva goveda koja se uvoze za rasplod i tov moraju
se nakon uvoza i provedenih dijagnostičkih postupaka u karanteni upisati u
Jedinstveni registar domaćih životinja. Sva goveda iz uvoza, u slučaju klanja
iz nužde ili bilo kojeg razloga isključenja iz uzgoja s upućivanjem na klanje
ili neškodljivo uništavanje, obvezno moraju biti testirana na prisutnost GSE
bez obzira na starost životinje.
2) Sve ovce i koze koje se uvoze za rasplod moraju se
nakon uvoza i provedenih dijagnostičkih postupaka u karanteni upisati u poseban
REGISTAR OVACA I KOZA IZ UVOZA pri Upravi za veterinarstvo.
3) Sva goveda, ovce i koze iz uvoza moraju biti
praćene u skladu s Programom praćenja i dijagnostike animalnih spongiformnih
encefalopatija.
4) Program praćenja i dijagnostike animalnih
spongiformnih encefalopatija provodi Uprava za veterinarstvo i Hrvatski
veterinarski institut.
VIII.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti
Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku radi sprječavanja unošenja
transmisivnih spongiformnih encefalopatija (»Narodne novine«, br. 79/2004).
IX.
Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim
novinama«.
Klasa:
322-01/04-01/95
Urbroj: 525-01-05-01
Zagreb, 4. siječnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
Prilog 1.
Kategorija 1. |
Kategorija 2. |
Kategorija 3. |
Kategorija 4. |
Argentina |
Indija |
Albanija |
Ujedinjeno |
|
|
|
Kraljevstvo |
|
|
|
Velike Britanije |
|
|
|
i Sjeverne Irske |
Australija |
Kanada |
Andora |
|
Botsvana |
Kenija |
Austrija |
|
Brazil |
Kolumbija |
Belgija |
|
Čile |
Kosta Rika |
Bjelorusija |
|
Island |
Mauricijus |
Bugarska |
|
Namibija |
Nigerija |
Cipar |
|
Nikaragva |
Pakistan |
Češka |
|
Norveška |
SAD |
Danska |
|
Nova Kaledonija |
Švedska |
Estonija |
|
Novi Zeland |
|
Finska |
|
Panama |
|
Francuska |
|
Paragvaj |
|
Grčka |
|
Salvador |
|
Italija |
|
Singapur |
|
Izrael |
|
Svaziland |
|
Japan |
|
Urugvaj |
|
Latvija |
|
Vanuatu |
|
Litva |
|
|
|
Luksemburg |
|
|
|
Mađarska |
|
|
|
Makedonija |
|
|
|
Malta |
|
|
|
Nizozemska |
|
|
|
Njemačka |
|
|
|
Poljska |
|
|
|
Portugal |
|
|
|
Republika Irska |
|
|
|
Rumunjska |
|
|
|
San Marino |
|
|
|
Slovačka |
|
|
|
Slovenija |
|
|
|
Švicarska |
|
|
|
Španjolska |
|
|
|
Turska |
|
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |