|
|
|
|
1002
Na temelju članka 11. stavka 2. Zakona o
veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Sadržaj i područje primjene
Članak 1.
1) Ovim se Pravilnikom propisuju način praćenja zoonoza i uzročnika zoonoza,
praćenje njihove otpornosti na antimikrobna sredstva, epidemiološko
istraživanje mehanizma i uvjeta nastajanja bolesti koje se prenose hranom i
razmjena podataka vezanih za zoonoze i uzročnike zoonoza u ljudi i životinja, u hrani i stočnoj hrani.
2) Svrha je ovoga Pravilnika osigurati pravilno
praćenje zoonoza, uzročnika zoonoza
i njihove otpornosti na antimikrobna sredstva te pravilno epidemiološko
istraživanje mehanizma i uvjeta nastajanja bolesti koje se prenose hranom kako
bi se zajamčilo prikupljanje podataka nužnih za procjenu njihovih trendova i
izvora.
3) Ovaj Pravilnik ne isključuje zahtjeve
određene posebnim propisima iz područja zdravlja ljudi i životinja, hranidbe
životinja i higijene hrane.
Pojmovnik
Članak 2.
Za potrebe ovoga Pravilnika, pojedini pojmovi
imaju sljedeće značenje:
(a) »zoonoza« označava bolest i/ili zarazu koja se prirodno
prenosi izravno ili neizravno između životinja i ljudi;
(b) »uzročnik
zoonoze« označava bilo koji virus, bakteriju,
gljivicu, parazit ili drugi biološki agens koji bi mogao biti uzročnik zoonoze;
(c) »otpornost
na antimikrobna sredstva« označava sposobnost mikroorganizma određene vrste
da preživi ili naraste u prisutnosti date koncentracije antimikrobnog sredstva,
koja je obično dovoljna da spriječi rast ili ubije mikroorganizam iste vrste;
(d) »pojava
bolesti koja se prenosi hranom« označava pojavu, promatranu pod danim
okolnostima, iste bolesti i/ili zaraze kod dva ili više slučajeva među ljudima,
ili situaciju u kojoj promatrani broj slučajeva nadilazi očekivani broj i gdje
su slučajevi povezani ili su vjerojatno povezani s istom hranom kao izvorom
zaraze;
(e) »praćenje«
(monitoring) označava način prikupljanja,
analiziranja i davanja podataka o pojavi zoonoze,
uzročnika zoonoze i njihove otpornosti na
antimikrobna sredstva;
(f) »subjekt
u poslovanju s hranom« je fizička ili pravna osoba, registrirana za
obavljanje određenih djelatnosti vezanih uz poslovanje s hranom, odgovorna za
osiguravanje nesmetane provedbe propisa o hrani i ovoga Pravilnika, unutar svog
poslovanja;
(g) »Međuresorno
povjerenstvo za zoonoze«, je Međuresorno
povjerenstvo za zoonoze pri Ministarstvu zdravstva i
socijalne skrbi;
(h) »nadležno
tijelo za zakonodavstvo o zdravlju životinja« je Ministarstvo
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Uprava za veterinarstvo;
(i) »nadležno
tijelo za zakonodavstvo o zdravlju ljudi« je Ministarstvo zdravstva i
socijalne skrbi;
(j) »nadležno
tijelo za zakonodavstvo o stočnoj hrani« je Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva;
(k) »nadležno
tijelo za zakonodavstvo o higijeni hrane« su Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva, Uprava za veterinarstvo i Ministarstvo
zdravstva i socijalne skrbi.
(l) »epidemiologija«
je znanost o zakonitostima pri pojavljivanju mnoštvenih
bolesti.
(m) »posebni
propisi« su propisi s područja zdravlja ljudi, zdravlja životinja, stočne
hrane i higijene hrane.
Opće obveze
Članak 3.
1) Nadležna tijela iz članka 2. ovoga Pravilnika
jamče da se podaci o pojavi zoonoza i uzročnika zoonoza i njihovoj otpornosti na antimikrobna sredstva
prikupljaju, analiziraju i objavljuju bez odlaganja u skladu s uvjetima ovoga
Pravilnika i bilo kojim odrebama usvojenim prema
njemu.
2) Sva nadležna tijela iz članka 2. ovoga
Pravilnika određuju ustanovu i/ili nadležnu jedinicu u sastavu ministarstva u
skladu s ovim Pravilnikom o čemu obavještavaju Međuresorno povjerenstvo za zoonoze. Ako nadležno tijelo odredi više od jedne nadležne
jedinice u sastavu ministarstva, ono:
(a) obavještava Međuresorno povjerenstvo za zoonoze koja će nadležna jedinica u sastavu ministarstva
biti zadužena za komunikaciju s Međuresornim povjerenstvom za zoonoze, i
(b) jamči da nadležne jedinice u sastavu
ministarstva surađuju kako bi se osigurala pravilna primjena odredbi ovoga
Pravilnika.
3) Sva nadležna tijela iz članka 2. ovoga
Pravilnika jamče uspostavu učinkovite i trajne suradnje temeljene na razmjeni
općih i prema potrebi specifičnih podataka između nadležnih tijela ili više
nadležnih jedinica u sastavu ministarstva određenih u svrhu provedbe ovog
Pravilnika, i to:
(a) nadležno tijelo za zakonodavstvo o zdravlju
životinja;
(b) nadležno tijelo za zakonodavstvo o zdravlju
ljudi;
(c) nadležno tijelo za zakonodavstvo o stočnoj
hrani;
(d) nadležno tijelo za zakonodavstvo o higijeni
hrane;
(e) ostala tijela i nadležne organizacije.
4) Sva nadležna tijela iz stavka 2. ovoga članka
obvezna su osigurati trajno funkcioniranje službi i djelatnosti te sustavno
usavršavanje stručnjaka na području veterinarstva, mikrobiologije i
epidemiologije iz područja svoje nadležnosti za potrebe provođenja ovoga
Pravilnika.
Poglavlje II.
PRAĆENJE ZOONOZA I
UZROČNIKA ZOONOZA
Opća pravila o praćenju zoonoza i
uzročnika zoonoza
Članak 4.
1) Sva nadležna tijela iz članka 2. ovoga Pravilnika
prikupljaju odgovarajuće i usporedive podatke u skladu s posebnim propisima
kako bi se prepoznale i opisale opasnosti, procijenile izloženosti i utvrdili
rizici pojave zoonoza i uzročnika zoonoza.
2) Praćenje se odvija u fazi ili fazama prehrambenog
lanca koji je najprikladniji za pojavu zoonoze ili
dotičnog uzročnika zoonoze, i to:
(a) na razini primarne proizvodnje; i/ili
(b) u drugim fazama prehrambenog lanca,
uključujući hranu i stočnu hranu.
3) Praćenje obuhvaća zoonoze
i uzročnike zoonoza navedene u Dodatku I., Poglavlju
A. ovoga Pravilnika. Ako epidemiološko stanje u državi to zahtijeva, mora se
pratiti i zoonoze i uzročnike zoonoza
iz Dodatka I., Poglavlja B. ovoga Pravilnika.
4) Lista zoonoza i
uzročnika zoonoza iz Dodatka I. ovoga Pravilnika može
se izmijeniti i dopuniti kako bi se uvrstile i druge ili brisale uvrštene zoonoze ili uzročnici zoonoza,
vodeći posebice računa o sljedećim kriterijima:
(a) njihovoj pojavi u životinja, ljudi, stočnoj
hrani i hrani;
(b) važnost njihovih učinaka na ljude;
(c) gospodarske posljedice zbog poremećenoga
zdravstvenog stanja ljudi i životinja, te posljedice na industriju hrane i
stočne hrane;
(d) epidemiološki trendovi u životinja i ljudi,
stočnoj hrani i hrani.
5) Praćenje se temelji na raspoloživim sustavima
u nadležnim tijelima. Međutim, kako bi se olakšalo prikupljanje i uspoređivanje
podataka, Međuresorno povjerenstvo za zoonoze mora
utvrditi detaljna pravila za praćenje zoonoza i
uzročnika zoonoza navedenih u Dodatku I. ovoga
Pravilnika, koja obuhvaćaju:
(a) praćenje zoonoza u
ljudi, populaciji ili pod-populaciji životinja ili faze prehrambenog lanca;
(b) prirodu i vrstu podataka koje se prikuplja;
(c) definiciju slučajeva;
(d) sheme uzimanja uzoraka;
(e) laboratorijske metode koje se koriste u
testiranju; i
(f) učestalost izvješćivanja, uključujući
smjernice za izvješćivanje između lokalnih, regionalnih i središnjih vlasti,
uzimajući u obzir posebne propise.
6) Prilikom razmatranja o tome je li potrebno
predložiti detaljna pravila u skladu sa stavkom 5. ovoga članka o usklađivanju
rutinskog praćenja zoonoza i uzročnika zoonoza, Međuresorno povjerenstvo za zoonoze
daje prednost zoonozama i uzročnicima zoonoza navedenima u Poglavlju A Dodatka I. ovoga
Pravilnika.
Usklađeni programi praćenja
Članak 5.
1) Ukoliko podaci prikupljeni rutinskim
promatranjem u skladu s člankom 4. ovoga Pravilnika nisu dostatni, mogu se
utvrditi usklađeni programi praćenja jedne ili više zoonoza
i/ili uzročnika zoonoza. Usklađeni programi praćenja
donose se, poglavito ako se utvrde posebne potrebe, kako bi se procijenili
rizici ili odredile polazišne vrijednosti koje se odnose na zoonoze
ili uzročnike zoonoza na razini države.
2) Minimalna pravila za uspostavu usklađenog
programa praćenja jedne ili više zoonoza i/ili
uzročnika zoonoza utvrđena su u Dodatku III. ovoga
Pravilnika.
Dužnosti subjekta u poslovanju s hranom
Članak 6.
Nadležna tijela jamče da će u slučaju kada
subjekt u poslovanju s hranom bude obavljao ispitivanja radi utvrđivanja
prisutnosti zoonoza ili uzročnika zoonoza
prema članku 4. stavku 2. ovoga Pravilnika:
(a) čuvati rezultate i pobrinuti se za čuvanje
bilo kojega dotičnog izolata u razdoblju koje je
utvrdilo nadležno tijelo; i
(b) priopćiti rezultate i/ili dostaviti izolate nadležnom tijelu na zahtjev.
Poglavlje III.
OTPORNOST NA
ANTIMIKROBNA SREDSTVA
Praćenje otpornosti na antimikrobna sredstva
Članak 7.
U skladu sa zahtjevima navedenima u Dodatku II.
ovoga Pravilnika nadležna tijela jamče da praćenje pruža usporedive podatke o
pojavi otpornosti na antimikrobna sredstva u uzročnika zoonoza
i drugih uzročnika u onoj mjeri u kojoj isti predstavljaju prijetnju za
zdravlje ljudi.
Poglavlje IV.
POJAVA BOLESTI KOJE SE
PRENOSE HRANOM
Epidemiološko istraživanje bolesti koje se prenose hranom
Članak 8.
1) Nadležna tijela iz članka 2. ovoga Pravilnika
jamče da će u slučaju kada subjekt u poslovanju s hranom bude davao podatke
istima u skladu s člankom 6. ovoga Pravilnika, sačuvati dotični prehrambeni
proizvod ili njegov odgovarajući uzorak kako se ne bi otežalo njegovo
pretraživanje u laboratoriju ili istraživanje o pojavi bilo koje bolesti koje
se prenose hranom.
2) Nadležno tijelo iz članka 2. ovoga Pravilnika
istražuje izbijanje bolesti koje se prenose hranom. Istraživanje pruža podatke
o epidemiološkom profilu, prehrambenim proizvodima koji su moguće bili povezani
s izbijanjem bolesti i mogućim uzrocima izbijanja bolesti. Istraživanja će
uključiti, što je više moguće, provedbu odgovarajućih epidemioloških i
mikrobioloških studija. Nadležno tijelo šalje Međuresornom povjerenstvu za zoonoze sažetak izvješća o rezultatima provedenih
istraživanja, obuhvaćajući podatke iz Poglavlja E Dodatka IV. ovoga Pravilnika.
3) Stavci 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se ne
dovodeći u pitanje i u skladu s odredbama posebnih propisa o sigurnosti
proizvoda, o sustavima ranog upozorenja i odgovora na sprječavanje i kontrolu
prenosivih bolesti u ljudi i životinja, higijeni hrane, posebice onih o hitnim
mjerama i postupcima za povlačenje hrane i stočne hrane s tržišta.
Poglavlje V.
RAZMJENA PODATAKA
Procjena trendova i izvora zoonoza,
uzročnika zoonoza i otpornosti na antimikrobna
sredstva
Članak 9.
1) Nadležna tijela iz članka 2. ovoga Pravilnika
procjenjuju trendove i izvore zoonoza, uzročnika zoonoza i otpornosti na antimikrobna sredstva na području
svoje nadležnosti.
2) Svako nadležno tijelo šalje Međuresornom
povjerenstvu za zoonoze do kraja travnja svake
godine, za prethodnu godinu, s područja svoje nadležnosti Izvješće o trendovima
i izvorima zoonoza, uzročnika zoonoza
i otpornosti na antimikrobna sredstva, obuhvaćajući podatke prikupljene u
skladu s člankom 4., 7. i 8. ovoga Pravilnika.
3) Minimalni zahtjevi za Izvješće o trendovima i
izvorima zoonoza, uzročnika zoonoza
i otpornosti na antimikrobna sredstva utvrđeni su u Dodatku IV. ovoga
Pravilnika.
4) Međuresorno povjerenstvo za zoonoze može zatražiti dodatna izvješća i posebne
informacije od nadležnih tijela iz članka 2. ovoga Pravilnika, koja su ih dužna
dostaviti nakon navedenog zahtjeva, a mogu to učiniti i na vlastitu
inicijativu.
5) Međuresorno povjerenstvo za zoonoze analizira izvješća iz stavka 2. ovoga članka i do
kraja lipnja tekuće godine izrađuje Izvješće o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnika zoonoza i
otpornosti na antimikrobna sredstva.
6) Kod pripreme Izvješća o trendovima i izvorima
zoonoza, uzročnika zoonoza
i otpornosti na antimikrobna sredstva, Međuresorno povjerenstvo za zoonoze može uzeti u obzir i druge podatke prikupljene
provođenjem propisa s područja zdravlja životinja, zdravlja ljudi, stočne hrane
i higijene hrane.
7) Izvješće o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnika zoonoza i
otpornosti na antimikrobna sredstva, Međuresorno povjerenstvo za zoonoze upućuje na mišljenje u Referalni centar za
epidemiologiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
8) Međuresorno povjerenstvo za zoonoze do kraja rujna tekuće godine dostavlja na znanje
nadležnim tijelima iz članka 2. ovoga Pravilnika završno Izvješće o trendovima
i izvorima zoonoza, uzročnika zoonoza
i otpornosti na antimikrobna sredstva za prethodnu godinu.
9) Izvješća o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnika zoonoza i
otpornosti na antimikrobna sredstva i bilo koji njihovi sažeci stavljaju se na
raspolaganje javnosti u skladu s posebnim propisima.
Poglavlje VI.
LABORATORIJI
Referentni laboratoriji
Članak 10.
1) Referentni laboratoriji za analiziranje i
testiranje zoonoza i uzročnika zoonoza
i njihove otpornosti na antimikrobna sredstva određuju se u skladu s posebnim
propisima.
2) Odgovornosti i zadaci referentnih
laboratorija, posebice u pogledu koordinacije njihovih aktivnosti određuju se
posebnim propisima.
3) Nadležna tijela iz članka 2. ovoga Pravilnika
određuju referentne laboratorije za svako područje iz svoje nadležnosti i o
tome obavještavaju Međuresorno povjerenstvo za zoonoze.
Poglavlje VII.
PRIMJENA
Izmjene i dopune Dodataka
Članak 11.
Međuresorno povjerenstvo za zoonoze
prati nova znanstvena postignuća na temelju suvremenih stručnih i znanstvenih
postignuća te aktualne situacije u zemlji i svijetu za bilo koja pitanja obuhvaćena
ovim Pravilnikom, te predlaže izmjene i dopune Dodataka iz ovoga Pravilnika ili
uspostavu usklađenih programa praćenja u skladu s člankom 5. ovoga Pravilnika.
Dodaci
Članak 12.
Dodaci I. – IV. tiskani
su u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.
Stupanje na snagu
Članak 13.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od
objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/04-01/80Urbroj:
525-01-05-01Zagreb, 7. travnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
DODATAK I.
A. Zoonoze i uzročnici zoonoza
uključeni u praćenje
– bruceloza i njezini
uzročnici
– kampilobakterioza i
njezini uzročnici
– listerioza i njezini
uzročnici
– salmoneloze, salmonelne infekcije i njihovi uzročnici
– trihineloza i njezini uzročnici
– ehinokokoza i njezini
uzročnici
– tuberkuloza uzrokovana Mycobacterium bovis
– Escherichia coli koja izlučuje verotoksin
– Bjesnoća
– Q groznica
– Bedrenica
B. Popis zoonoza i uzročnika zoonoza koji
se prate u skladu s epidemiološkim stanjem
1. Virusne
zoonoze
– kalicivirus
– hepatitis A virus
– virusi gripe
– virusi koje prenose artopodi
– coronavirus
– SARS CoV
2.
Bakterijske zoonoze
– borelioza i njezini
uzročnici
– botulizam i njezini
uzročnici
– leptospiroza i
njezini uzročnici
– klamidioza i njezini
uzročnici
– mikobakterioze osim
tuberkuloze uzrokovane Mycobacterium bovis
– vibrioza i njezini
uzročnici
– jersinioza i njezini
uzročnici
3.
Parazitske zoonoze
– anisakija i njezini
uzročnici
– kriptosporidioza i
njezini uzročnici
– cisticerkoza i
njezini uzročnici
– toksoplazmoza i
njezini uzročnici
– lišmanijaza
4. Ostale zoonoze i uzročnici zoonoza
DODATAK II
Uvjeti za praćenje otpornosti na antimikrobna sredstva u
skladu s člankom 7.
A. Opći
uvjeti
Sustav praćenja otpornosti na antimikrobna sredstva
predviđen člankom 7. ovoga Pravilnika treba pružiti najmanje sljedeće podatke:
1. životinjske vrste uključene u praćenje;
2. bakterijske vrste i/ili sojevi uključeni u
praćenje;
3. način uzimanja uzoraka koji se primjenjuje
kod praćenja;
4. antimikrobna sredstva uključena u praćenje;
5. laboratorijske postupke primjenjive za
otkrivanje otpornosti;
6. laboratorijske postupke primjenjive za
identifikaciju mikrobnih izolata
7. metode koje se koriste za prikupljanje
podataka.
B. Posebni
uvjeti
Sustav praćenja pruža odgovarajuće podatke barem
u pogledu reprezentativnog broja izolata Salmonella spp, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli u
goveda, svinja i peradi kao i hrane životinjskog podrijetla koja potječe od tih
vrsta.
DODATAK III.
Usklađeni programi praćenja iz članka 5.
Kad se ustanovi usklađeni program praćenja,
potrebno je utvrditi najmanje sljedeća programska obilježja:
– svrhu,
– trajanje,
– zemljopisno područje ili regiju,
– zoonoze i/ili
uzročnike zoonoza,
– vrste uzoraka i ostale tražene podatake,
– najmanji broj uzoraka i način uzimanja
uzoraka,
– vrste laboratorijskih postupaka,
– zadatke nadležnih tijela,
– resurse koje treba uključiti,
– procjenu troškova i financiranje,
– metode i vrijeme za izvješćivanja o
rezultatima.
DODATAK IV.
Izvješće o trendovima i izvorima zoonoza,
uzročnika zoonoza i otpornosti na antimikrobna
sredstva
Izvješće sadržava najmanje sljedeće podatke:
A. Pri prvom izvješćivanju treba navesti
sljedeće podatke za svaku zoonozu i uzročnika zoonoze:
(a) sustavi praćenja (način uzorkovanja,
učestalost uzimanja uzoraka, vrste uzoraka, definicija slučajeva, dijagnostički
postupci koji se primjenjuju);
(b) politika cijepljenja i ostale preventivne
mjere;
(c) kontrolni mehanizmi i/ili programi;
(d) mjere u slučaju pozitivnih nalaza ili pojava
sporadičnih slučajeva;
(e) važeći sustavi obvezne prijave bolesti;
(f) povijest bolesti u zemlji.
Svako sljedeće izvješćivanje sadrži samo
promjene.
B. Svake godine treba navesti sljedeće podatke:
(a) relevantna prijemljiva populacija životinja
(zajedno s datumom na kojeg se podaci odnose);
– broj stada ili jata,
– ukupan broj životinja;
– ako je potrebno, podatke o načinu držanja i
uzgoja životinja;
(b) broj i opće podatke laboratorija i
institucija uključenih u praćenje.
C. Svake godine treba navesti sljedeće
pojedinosti o svakom uzročniku zoonoze i podataka
koji se odnose na zoonoze uključujući i njihove
posljedice:
(a) promjene kod već opisanih sustava;
(b) promjene prethodno opisanih metoda;
(c) rezultate istraživanja i daljnjih
tipiziranja ili ostalih metoda identifikacije u laboratorijima (za svaku
skupinu podataka posebno);
(d) procjenu dosadašnjeg stanja, trenda i izvora
zaraze na nacionalnoj razini;
(e) važnost bolesti kao zoonoze;
(f) važnost otkrića uzročnika kod životinja i u
hrani kao mogućeg izvora zaraze ljudi;
(g) utvrđene mjere kontrole koje se mogu
koristiti za sprječavanje ili smanjenje prijenosa uzročnika zoonoze
na ljude;
(h) po potrebi posebne mjere o kojima odluče
nadležna tijela ili ih Međuresorno povjerenstvo za zoonoze
predloži na temelju aktualnog stanja.
D. Izvješćivanje o rezultatima istraživanja
Rezultati istraživanja sadrže: broj pretraženih
epidemioloških cjelina (jato, stado, uzorci, količine) i broj pozitivnih uzoraka
prema definiciji slučaja. Ukoliko je potrebno, rezultati se prikazuju na način
da sadrže zemljopisnu proširenost zoonoza ili
uzročnika zoonoze.
E. Za podatke o izbijanju bolesti koje se
prenose hranom:
(a) ukupan broj izbijanja tijekom jedne godine;
(b) broj oboljelih ljudi i broj smrtnih
slučajeva prilikom spomenutog izbijanja;
(c) uzročnike izbijanja bolesti koje se prenose
hranom, uključujući ako je moguće serotip ili drugi
konačni opis uzročnika. Ako identifikacija uzročnika nije moguća, treba navesti
razlog nemogućnosti identifikacije;
(d) prehrambene proizvode povezane sa izbijanjem
bolesti i ostale moguće prijenosnike (vehikuli);
(e) identifikaciju vrste mjesta gdje su se
proizveli/kupili/nabavili/konzumirali sumnjivi prehrambeni proizvodi;
(f) ostale čimbenike kao npr.
nedostatak higijene prilikom obrade hrane.
Dijelovi od A do D primjenjuju se na izvješća o
praćenju provedena u skladu s člankom 4. ili 7. ovoga Pravilnika.
Dio E primjenjuje se na izvješća o praćenju
provedena u skladu s člankom 8. ovoga Pravilnika.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |