|
|
|
|
1218
Na temelju članka 11. stavka 11. točke 18.
Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97., 105/01. i 172/03.),
ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
Zabranjuje se
uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i
svinja) i divljih papkara;
b) sjemena od domaćih i divljih papkara;
c) embrija/jajnih stanica od domaćih i divljih
papkara;
d) svježeg i smrznutog mesa domaćih i divljih
papkara;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih papkara
koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus slinavke i
šapa;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od
papkara) namijenjenih prehrani ljudi, prehrani životinja ili za poljoprivrednu
ili industrijsku upotrebu, životinjske hrane i stelje biljnog podrijetla;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od
papkara) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) upotrebi;
h) bioloških proizvoda koji nisu sterilni,
radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku
zarazne bolesti slinavke i šapa.
Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na
pošiljke živih papkara koje se provoze preko područja zemalja koje nisu
navedene u točki III. ove Naredbe, bez obzira na njihovo podrijetlo.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne
primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) mesa goveda podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Falklandski otoci, Grenland, Srbija i Crna Gora
isključujući Kosovo,
b) mesa ovaca i koza podrijetlom iz sljedećih
zemalja: Falklandski otoci, Grenland, Srbija i Crna
Gora isključujući Kosovo,
c) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova
podrijetlom iz Grenlanda,
d) mesa goveda isključujući iznutrice (osim
ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da
je meso iskošteno i da je dobiveno od trupova s kojih
su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2C kroz najmanje 24 sata
prije nego su kosti bile odstranjene i u
kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja,
bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva
proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja
od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima,
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Argentina: Provincije Buenos Aires, Catamarca,
Corrientes, Entre Rios, La Rioja,
Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, San Juan, San Luis, Santa Fe i Tucuman, pod uvjetom da je
meso dobiveno od životinja koje su
zaklane nakon i uključujući 1. veljače 2002. godine.
La Pampa
i Santiago del Estero, pod
uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 9.
ožujka 2002. godine.
Cordoba, pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 27. ožujka 2002.
godine.
Chubut, Santa Cruz i Tierra del
Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja
koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Formosa (samo teritorij Ramon Lista) i Salta (samo okruga Rivadavia),
pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane od 1. veljače
2002. do i uključujući 10. srpnja 2003. godine.
Salta (samo okrug General Jose
de San Marin, Oran, Iruya i
Santa Victoria), pod uvjetom da je meso dobiveno od
životinja koje su zaklane od 1. veljače 2002. do uključujući 4. rujna 2003.
godine.
Chaco, Formosa
(osim teritorija Ramon Lista), Salta (osim okruga
General Jose de San Martin, Rivadavia,
Oran, Iruya i Santa Victoria)
i Jujuy, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja
koje su zaklane od 1. veljače 2002. do i uključujući 7. listopada 2003. godine.
Chaco, Formosa,
Salta Jujuy, sa iznimkom tampon područja od 25 km od
granice s Bolivijom i Paragvajem koja se proteže od općine Santa Catalina
u pokrajini Jujuy, do općine Laishi
u pokrajini Formosa, pod uvjetom da je meso dobiveno
od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 18. ožujka 2005. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne
zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9. i 18., pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja
koje su zaklane nakon i uključujući 7. lipnja 2003. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12,
13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i
uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo i iskošteno
meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Brazil: Države Paraná, Minas Gerais
(osim područnih jedinica Oliveira, Passos, So Gonçalo de Sapucai, Setelagoas i Bambuí), So Paulo, Espíritu Santo, Mato Grosso do Sul (osim općina Sete Quedas, Sonora, Aquidauana, Bodoqueno, Bonito, Caracol, Coxim, Jardim, Ladario, Miranda, Pedro Gomes, Porto Murtinho, Rio Negro, Rio Verde of Mato Grosso i Corumbá), Santa Catarina, Goias i regionalne jedinice Cuiaba
(osim općine Caceres), Lucas
do Rio Verde, Rondonopolis
(osim općine Itiquiora), Barra
do Garça i Barra do Burges u Mato Grosso.
Država Rio Grande do Sul, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su
zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2001. godine.
Država Mato Grosso do Sul, općina Sete Quedas, pod
uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane prije i uključujući
31. listopada 2002. godine.
Južnoafrička
Republika:
Cijela zemlja osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa
smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i
Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma
veterinarskog područja Natal i u graničnom području s
Bocvanom istočno od 28 paralele, i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21
dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog
zida koji se proteže od Palgrave Pointa
na zapadu do Gama na istoku, zrelo iskošteno meso
smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Paragvaj: Središnji Chaco i područja San Pedro, pod
uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1.
rujan 2002. do 19. veljače 2003. godine.
Swaziland: Područje zapadno od
»crvenih linija« ograda koje se protežu
sjeverno od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i
cijepljenja protiv slinavke i šapa, pod uvjetom da je meso dobiveno od
životinja koje su zaklane nakon i uključujući 4. kolovoza 2003., zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Urugvaj: pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. studenoga 2001.
godine.
e) mesa ovaca i koza isključujući iznutrice
(osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso iskošteno
i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni
čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2C kroz najmanje 24
sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa,
elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja,
bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva
proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do
pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima,
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Argentina: Chubut,
Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane
nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne
zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod
uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7.
lipnja 2003. godine, zrelo iskošteno meso smije se
uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12,
13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno
od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Južnoafrička
Republika:
Cijela zemlja osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa
smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i
Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma
veterinarskog područja Natal i u graničnom području s
Bocvanom istočno od 28 paralele i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21
dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog
zida koji se proteže od Palgrave Pointa
na zapadu do Gama na istoku, zrelo iskošteno meso
smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Urugvaj: pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. studenoga 2001.
godine
f) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova
isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso iskošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi,
koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2C kroz najmanje 24 sata prije
nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski
izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i
prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso
držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja
i uskladištenja do pakiranja od ostalog
mesa koje ne udovoljava istim
uvjetima,
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Bocvana: Veterinarske kontrolne
zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja
koje su zaklane nakon i uključujući 7. lipnja 2003. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja ili odstrela životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12,
13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i
uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo iskošteno
meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Južnoafrička
Republika:
Cijela zemlja osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa
smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i
Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma
veterinarskog područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28°
paralele i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal, zrelo iskošteno
meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Namibija: Južno od obrambenog
zida koji se proteže od Palgrave Pointa
na zapadu do Gama na istoku, zrelo iskošteno meso
smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Swaziland: Područje zapadno od
»crvenih linija« ograda koje se protežu sjeverno od rijeke Usutu do granice s
Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja ili odstrela životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i
cijepljenja protiv slinavke i šapa, pod uvjetom da je meso dobiveno od
životinja koje su zaklane nakon i uključujući 4. kolovoza 2003., zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja ili odstrela životinja.
g) hermetički zatvorene toplinski obrađene
konzerve od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo
vrijednosti 3 i više, odnosno trajne konzerve;
h) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan
od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti
12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH
vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože
bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20° C;
gdje način obrade mora biti naznačen na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
i) toplinski obrađena tehnička mast i želatina
gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu proizvoda od
najmanje 70° C;
j) vuna prana u alkalnoj vodenoj otopini pri pH
vrijednosti 10, uz dodatak natrijeva karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2
g na litru, i sušena u zračnoj struji pri temperaturi 80° C;
k) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što
je wet-blue koža, kromirana
koža, kuhane čekinje i slično;
l) mlijeko i proizvodi od mlijeka gdje je sirovo
mlijeko bilo pasterizirano pod nadzorom ovlaštenog veterinara na temperaturi od
71,7° C kroz 15 sec, nakon čega je bilo podvrgnuto:
– daljnjoj termičkoj obradi, nakon koje je peroksidaza test dao negativnu reakciju; ili
–procesu sušenja koje uključuje zagrijavanje s
jednakim učinkom toplinske obrade kao i u prethodnom stavku; ili
– obradi kojom je postignuta pH vrijednost manja
od 6 kroz najmanje 1 sat;
m) crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini
ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i niže;
n) trofeji divljih životinja, kuhani u kipućoj
vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pandži
ili zubi;
o) trajni suhomesnati proizvodi ukoliko
udovoljavaju sljedećim uvjetima: aktivnost vode od 0,93 ili manje, pH
vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja najmanje 9 mjeseci i težina od najmanje
5,5 kg.
III.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz
sljedećih zemalja:
Albanija Japan Portugal
Australija Kanada Rumunjska
Austrija Koreja Singapur
Belgija Kosta
Rika Sjedinjene
Bosna
i Hercegovina Kuba Američke Države
Bugarska Latvija Slovačka
Cipar Litva Slovenija
Češka Luksemburg Španjolska
Čile Madagaskar Švedska
Danska Mađarska Švicarska
El Salvador Makedonija Ujedinjeno Kraljevstvo
Estonija Malta Ukrajina
Finska Mauricijus Vanuatu
Francuska Meksiko
Grčka Nikaragva
Gvajana Nizozemska
Gvatemala Norveška
Honduras Nova Kaledonija
Island Novi Zeland
Indonezija Njemačka
Irska Panama
Italija Poljska
IV.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje
važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja
Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i
divljih papkara, proizvoda od papkara kao i životinjske hrane i stelje radi
sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa
(»Narodne novine« br. 106/2004.).
V.
Ova
Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
322-01/05-01/44
Urbroj: 525-01-05-1
Zagreb,
9. svibnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |