|
|
|
|
1442
Na temelju članka 35. stavka 2. Zakona o hrani
(»Narodne novine« broj 117/03, 130/03, 48/04), ministar poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom uređuje kakvoća proizvoda
sličnih čokoladi, krem-proizvoda i bombonskih proizvoda (u daljnjem tekstu:
proizvodi) koji se stavljaju na tržište, a odnosi se na:
• nazive, definicije i opće zahtjeve kojima
moraju udovoljavati;
• sastav;
• vrstu i količinu sirovina i drugih tvari koje
se koriste u proizvodnji i preradi.
Članak 2.
Nazivi, definicije i opći zahtjevi kakvoće
proizvoda koji su predmet ovoga Pravilnika propisani su u Prilogu 1. koji je
tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 3.
Na deklariranje ili označavanje proizvoda iz
članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe posebnog propisa o općem
deklariranju ili označavanju hrane.
Članak 4.
Korištenje aditiva propisano je posebnim
propisom kojim se uređuju prehrambeni aditivi dozvoljeni u hrani.
Članak 5.
Proizvodi mogu sadržavati i druge šećere koji
nisu propisani u posebnom propisu kojim se uređuje kakvoća šećera.
II. POSEBNE ODREDBE
A. PROIZVODI SLIČNI
ČOKOLADI
Članak 6.
Proizvodi slični čokoladi su dobiveni od kakaova
praha (kakaa) ili kakaova praha smanjene masti (kakaa smanjene masti) ili
kakaove mase, pojedinačno ili u kombinaciji, šećera, mlijeka ili mliječnih
proizvoda, biljnih masnoća i drugih sirovina i aditiva, kojima se postižu
karakteristična svojstva za ove proizvode.
Proizvodi slični čokoladi mogu biti punjeni i s
dodacima.
Članak 7.
Proizvodi slični čokoladi stavljaju se na
tržište pod nazivom:
• kakaova ploča;
• mliječna kakaova ploča;
• kakaov preljev;
• mliječni kakaov preljev;
• mliječni preljev.
B. KREM-PROIZVODI
Članak 8.
Krem-proizvodi su dobiveni odgovarajućim
tehnološkim postupkom od šećera, biljnih masnoća, mliječnih proizvoda, kakaovih
proizvoda, drugih sirovina i aditiva.
Po konzistenciji, krem-proizvodi su mazivi.
Na tržište se mogu stavljati mješavine
krem-proizvoda.
Članak 9.
Krem-proizvodi stavljaju se na tržište pod
nazivom:
• kakaov krem-proizvod;
• mliječni krem-proizvod;
• lješnjak, badem, kikiriki ili sličan
krem-proizvod;
• krem-proizvod s dodatkom….
C. BOMBONSKI I SRODNI
PROIZVODI
Članak 10.
Bombonski i srodni proizvodi su dobiveni
odgovarajućim tehnološkim postupcima od šećera, drugih sirovina, aditiva i
tvari koje se dodaju radi povećanja biološke vrijednosti proizvoda.
Članak 11.
Bombonski i srodni proizvodi mogu biti s
dodacima, mogu se puniti, prelijevati, djelomično prelijevati, dražirati,
komprimirati, kandirati, ukrašavati, posipavati i drugo.
Članak 12.
Bombonski i srodni proizvodi se stavljaju na
tržište pod nazivom:
• tvrdi bombon;
• tvrdi svileni bombon;
• karamela;
• draže proizvod;
• fondan proizvod;
• žele proizvod;
• gumeni bombon;
• pjenasti proizvod;
• lakric proizvod;
• likerni bombon;
• komprimirani bombon (komprimat);
• marcipan proizvod;
• persipan proizvod;
• nougat proizvod;
• bijeli nougat proizvod;
• grilaž (krokant) proizvod;
• halva;
• rahatlokum;
• guma za žvakanje;
• preljev za slastice.
III. UTVRĐIVANJE
SUKLADNOSTI
Članak 13.
Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda s
propisanim općim zahtjevima kakvoće u svrhu službene kontrole koriste se metode
propisane posebnim propisom te druge validirane i međunarodno priznate metode.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE
ODREDBE
Članak 14.
Danom početka primjene ovoga Pravilnika prestaju
važiti odredbe Pravilnika o temeljnim zahtjevima za kakao-proizvode, proizvode
slične čokoladi, krem-proizvode i bombonske proizvode (»Narodne novine« 90/96,
12/97) u dijelu koji se odnosi na proizvode slične čokoladi, krem-proizvode i
bombonske proizvode.
Proizvodi proizvedeni do dana početka primjene
ovoga Pravilnika sukladno odredbama Pravilnika iz stavka 1. ovoga članka mogu
se stavljati na tržište do iskorištenja zaliha, a najkasnije do 31. prosinca
2006. godine.
Članak 15.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2006. godine.
Klasa: 011-02/05-01/39
Urbroj: 525-1-05-1
Zagreb, 13. lipnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1
NAZIVI, DEFINICIJE I
OPĆI ZAHTJEVIKAKVOĆE PROIZVODA
A. PROIZVODI SLIČNI
ČOKOLADI
1. Kakaova ploča mora sadržavati
najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova i 21% ukupne masnoće,
računato na gotov proizvod.
2.
Mliječna kakaova ploča mora sadržavati najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakaovih
dijelova, 5% suhe tvari mlijeka i 25% ukupne masnoće, računato na gotov
proizvod.
3. Kakaov
preljev
mora sadržavati najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova i 25% ukupne
masnoće, računato na gotov proizvod.
4.
Mliječni kakaov preljev mora sadržavati najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakaovih
dijelova, 7% suhe tvari mlijeka i 25% ukupne masti, računato na gotov proizvod.
5.
Mliječni preljev
mora sadržavati najmanje 12% suhe tvari mlijeka i 25% ukupne masnoće, računato
na gotov proizvod.
B. KREM-PROIZVODI
1. Kakaov
krem-proizvod
mora sadržavati najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova i 25% ukupne
masnoće, računato na gotov proizvod.
2.
Mliječni krem-proizvod mora sadržavati najmanje 15% suhe tvari mlijeka i 25%
ukupne masnoće, računato na gotov proizvod.
3.
Lješnjak, badem, kikiriki ili slični krem-proizvod je proizvod dobiven od
jednog od krem proizvoda iz B točke 1. i 2., uz dodatke po kojem nose ime.
4.
Krem-proizvod s dodatkom … je proizvod dobiven od jednog od krem proizvoda iz B
točke 1. i 2. uz dodatak različitih sastojaka.
C. BOMBONSKI I SRODNI
PROIZVODI
1. Tvrdi
bombon
je proizvod dobiven od bombonske mase i odgovarajućih sirovina i aditiva kojima
se postižu izgled, okus i miris svojstven pojedinoj vrsti bombona.
2. Tvrdi
svileni bombon
je proizvod dobiven kao i tvrdi bombon, s tim što bombonska masa mora biti
obrađena tako da gotovi bombon dobije svilenkast sjaj.
3.
Karamela
je proizvod dobiven od šećera, uz dodatak masnoće, s dodatkom mlijeka ili bez,
odnosno proizvoda od mlijeka.
4. Draže
proizvod
je proizvod koji se sastoji od unutarnjeg dijela (jezgre) i plašta.
5. Fondan
proizvod
je proizvod dobiven od fondan mase. Fondan masa dobiva se ukuhavanjem otopine
šećera odgovarajućim tehnološkim postupkom.
6. Žele
proizvod
je proizvod dobiven od šećera i sredstava za želiranje i drugih sirovina koje
mu daju odgovarajuću konzistenciju.
7. Gumeni
bombon
je proizvod dobiven od šećera uz dodatak sredstava za želiranje i drugih
sirovina, koje mu daju odgovarajuću konzistenciju.
8.
Pjenasti proizvod
je proizvod dobiven odgovarajućim tehnološkim postupkom od šećera, sredstava za
pjenjenje i drugih sirovina, koje proizvodu daju pjenastu konzistenciju.
9. Lakric
proizvod
je proizvod dobiven od šećera i lakrica, koji daje karakteristična svojstva
proizvodu.
10.
Likerni bombon
je proizvod dobiven lijevanjem zasićene otopine šećera, uz dodatak alkoholnih
pića, u različit oblik. Likerni bombon sastoji se od karakterističnog šećernog
plašta (kore) i tekućeg alkoholnog punjenja.
11.
Komprimirani bombon (komprimat) je proizvod dobiven postupkom prešanja šećera i
drugih sirovina.
12.
Marcipan proizvod
je proizvod dobiven od marcipanske mase, s dodatakom ili bez. Sirova
marcipanska masa dobiva se od šećera i najmanje 50% oguljenih slatkih badema s
najviše 4% gorkog badema i do 3,5% škrobnog sirupa. Količina bademova ulja u
sirovoj marcipanskoj masi mora iznositi najmanje 28%.
13.
Persipan proizvod
i persipan sirova masa odgovaraju po svojim karakteristikama marcipan proizvodu
i marcipan sirovoj masi, ali umjesto badema sadrže jezgre koštice marelice,
šljive, breskve, višnje, trešnje ili gorkog badema, iz kojih je pretežno
uklonjen amigdalin. Količina zaostalog amigdalina u tretiranim jezgrama smije
iznositi najviše 0,17% računato na suhu tvar, a u gotovom persipan proizvodu
najviše 0,09% računato na gotov proizvod.
14. Nougat
proizvod
je proizvod dobiven od nougat mase i kakaovih proizvoda. Nougat masa može biti:
• lješnjak nougat masa koja se izrađuje od
lješnjaka, šećera i aditiva, a sadrži najmanje 30% masnoće;
• badem nougat masa koja se izrađuje od badema,
šećera i aditiva, a sadrži najmanje 28% masnoće;
• lješnjak-badem nougat masa koja se izrađuje od
lješnjaka, badema, šećera i aditiva, a sadrži najmanje 28% masnoće.
Nougat masama dodaju se kakaovi dijelovi, tako
da ukupni sadržaj masnoće odgovara propisanim količinama za pojedine vrste
nougat masa.
15. Bijeli
nougat
je proizvod dobiven od šećera i/ili zamjena za šećer, bjelančevina, meda, s
dodatkom badema ili bez, lješnjaka, oraha i kandiranog voća.
16. Grilaž
(krokant) proizvod
je proizvod dobiven od najmanje 20% badema, lješnjaka ili drugog lupinastog
voća, karameliziranog šećera, a može sadržavati masnoće, bjelančevine, mliječne
proizvode, voćne proizvode, škrobni sirup i marcipan ili persipan masu. Grilaž
proizvod može biti tvrd ili mekan ili lisnat.
17. Halva je proizvod dobiven od
šećera i sezamove (tahan) mase, uz dodatak ekstrakta korijena biljke
saponarija. Halva može biti:
• tahan halva žuto-bijele do žuto-sivkaste boje,
vlaknaste strukture, sa sadržajem od najmanje 22% sezamovog ulja iz sezamove
mase;
• crna halva tamne boje, vlaknaste strukture sa
sadržajem od najmanje 20% sezamovog ulja iz sezamove mase i sadržajem lupinastog
voća, karameliziranog šećera i kakaovog praha;
• bijela halva kao tvrda i ljepljiva masa bijele
boje, sa sadržajem pržene jezgre oraha, badema, lješnjaka i sezamovog sjemena,
osim ekstrakta korijena biljke saponarija.
18.
Rahatlokum
je proizvod dobiven od šećera i odgovarajućih vrsta škroba.
19. Guma
za žvakanje
je proizvod dobiven od šećera i/ili drugih sirovina i gumi baze.
20. Preljev za slastice je proizvod dobiven miješanjem škrobnog sirupa, otopine šećera i drugih sirovina.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |