|
|
|
|
1565
Na temelju Zakona o hrani (»Narodne novine« broj
117/03, 130/03, 48/04) članka 45. stavka 2., članka 46. stavka 2., članka 47.
stavka 5. i članka 64. stavka 7. uz suglasnost ravnatelja Državnog zavoda za
mjeriteljstvo, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Predmet pravilnika
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom propisuje postupak za registraciju
oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla hrane (u daljnjem tekstu:
prehrambeni proizvod), podaci koje sadrži zahtjev za registraciju i
specifikacija proizvoda, sadržaj, oblik i način vođenja Registra oznaka
izvornosti i Registra oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda (u
daljnjem tekstu: Registri), postupak upisa i brisanja korisnika iz Upisnika
korisnika registriranih oznaka izvornosti i Upisnika korisnika registriranih
oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda (u daljnjem tekstu:
Upisnici), sadržaj, oblik i način vođenja Upisnika, sustav utvrđivanja
sukladnosti, uvjeti koje moraju zadovoljiti pravne osobe koje provode postupak
ocjenjivanja sukladnosti te način kontrole.
(2) Odredbe ovog Pravilnika ne primjenjuju se na
prirodne mineralne i izvorske vode, jaka alkoholna pića, vina, voćna vina i
druge proizvode od grožđa i vina, osim vinskog octa, koji su uređeni posebnim
propisima.
Definicije
Članak 2.
U smislu ovoga Pravilnika pojedini izrazi imaju
sljedeće značenje:
1. »Oznaka
izvornosti« naziv je regije, određenog mjesta ili, u iznimnim slučajevima,
zemlje, koji se rabi za označavanje prehrambenog proizvoda:
– koji potječe iz te regije, odnosno iz tog
mjesta ili iz te zemlje, i
– čija kakvoća ili karakteristike, u bitnom ili
isključivo, nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika
određene zemljopisne sredine i njegova se proizvodnja, prerada i priprema u
cijelosti odvija u tom zemljopisnom području.
2. »Oznaka
zemljopisnog podrijetla« naziv je regije, određenog mjesta ili, u iznimnim
slučajevima, zemlje, koje se rabi za označavanje prehrambenog proizvoda:
– koji potječe iz te regije, odnosno iz tog
mjesta ili iz te zemlje, te
– koji ima specifičnu kakvoću, ugled ili drugo
obilježje koje se pripisuje njegovom zemljopisnom podrijetlu i njegova se
proizvodnja i/ili prerada i/ili priprema odvija u tom zemljopisnom području.
3. »Generički
naziv« je naziv koji je, iako se odnosi na određeno mjesto ili na određenu
regiju u kojoj je prehrambeni proizvod izvorno proizveden ili stavljen na
tržište, postao uobičajen naziv za taj proizvod.
4. »Homonimi«
podrazumijevaju naziv dvije ili više regija ili mjesta podrijetla prehrambenog
proizvoda koji su jednaki ili gotovo jednaki u pisanom ili govornom obliku.
5. »Grupa«
podrazumijeva svako udruženje proizvođača i/ili prerađivača određenoga
prehrambenog proizvoda (u daljnjem tekstu: udruženje), bez obzira na pravni
status koji to udruženje ima.
6. »Registracija«
je zaštita oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla.
Odstupanje od definicija
Članak 3.
(1) Tradicionalni zemljopisni ili nezemljopisni nazivi koji se rabe za označavanje
prehrambenog proizvoda, koji potječe iz neke regije ili iz nekoga određenog
mjesta mogu se registrirati kao oznake izvornosti, ako taj prehrambeni proizvod
udovoljava uvjetima navedenim u članku 2. točka 1. alineja 2. ovoga Pravilnika.
(2) Iznimno od odredbi članka 2. točke 1.,
zemljopisne oznake koje imaju dokazano tradicionalno obilježje, izniman ugled i
dobro su poznate, registriraju se kao oznake izvornosti i u slučaju kada
sirovine za prehrambeni proizvod potječu iz područja koje je šire ili različito
od područja prerade, pod uvjetom da:
– je područje proizvodnje sirovina ograničeno,
– postoje posebni uvjeti za proizvodnju
sirovina, i
– postoji sustav inspekcijske kontrole koji će
osigurati provođenje tih uvjeta.
(3) Sirovine iz stavka 2. ovoga članka samo su
žive životinje, meso i mlijeko. Iznimno, Povjerenstvo za registraciju oznaka izvornosti
i oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda može odobriti i druge
sirovine ako su udovoljeni svi uvjeti iz stavka 2. ovoga članka.
Generički naziv, naziv koji se ne može registrirati
Članak 4.
(1) Naziv koji je postao generički ne može se
registrirati.
(2) Pri utvrđivanju je li neki naziv postao
generički ili ne, uzimaju se u obzir svi čimbenici, a osobito:
– situacija u zemljopisnom području iz kojeg taj
naziv potječe i u područjima potrošnje proizvoda,
– situacija u drugim zemljama,
– važeći nacionalni propisi.
(3) Naziv se ne može registrirati kao oznaka
izvornosti ili oznaka zemljopisnog podrijetla u slučaju kad je jednak s nazivom
biljne vrste ili životinjske pasmine te uslijed toga može dovesti javnost i
potrošače u zabludu o stvarnom podrijetlu prehrambenog proizvoda.
Homonimi
Članak 5.
(1) Zaštita homonima oznakom zemljopisnog
podrijetla ili oznakom izvornosti odobrit će se svim podnositeljima zahtjeva
koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o hrani i ovim Pravilnikom, ali samo
u slučaju da takav naziv ne dovodi javnost i potrošača u zabludu o zemljopisnom
podrijetlu prehrambenog proizvoda odnosno da proizvod dolazi iz nekoga drugog
područja.
(2) Homonimi iz stavka 1. moraju se rabiti na
način da se neposredno pored zaštićena naziva mjesta podrijetla prehrambenog
proizvoda naznači naziv zemlje i/ili mjesta njegova podrijetla i to u svim
oblicima označavanja prehrambenog proizvoda, kao i u ispravama, promidžbenome
materijalu i u medijskim porukama.
(3) Naziv koji je homonim nekog već
registriranog naziva, neće biti registriran ako dovodi javnost i potrošača u
zabludu o zemljopisnom podrijetlu prehrambenog
proizvoda odnosno, upućuje da isti dolazi iz nekoga drugog područja, premda je
naziv ispravan u pogledu njegovog izričaja koji uključuje pravo zemljopisno
područje, regiju ili mjesto podrijetla.
II. POSTUPAK ZA
REGISTRACIJU
Tijelo koje provodi postupak za registraciju
Članak 6.
(1) Postupak za registraciju oznake izvornosti i
oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda pokreće se zahtjevom koji
se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u
daljnjem tekstu: Ministarstvo).
(2) Postupak iz stavka 1. ovoga članka provodi
Povjerenstvo za registraciju oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla
prehrambenih proizvoda (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) koje osniva ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u daljnjem tekstu: ministar).
(3) Povjerenstvo je sastavljeno od stalnih
članova od kojih je najmanje jedan prehrambeni tehnolog, jedan agronom i jedan
pravnik iz Ministarstva te članova koji se mijenjaju
ovisno o kategoriji prehrambenog proizvoda za koji se traži oznaka.
Poslovi Povjerenstva
Članak 7.
Povjerenstvo iz članka 6. stavka 2. obavlja
sljedeće poslove:
– razmatra zahtjeve za registraciju oznake
izvornosti odnosno oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda i
predlaže ministru donošenje rješenja o registraciji oznake;
– razmatra pristigle prigovore;
– traži dopunu zahtjeva za registraciju oznake
izvornosti odnosno oznake zemljopisnog podrijetla;
– razmatra zahtjeve za naknadnu izmjenu i dopunu
specifikacije prehrambenog proizvoda u smislu članka 18. ovoga Pravilnika;
– razmatra o zahtjevu za pravo uporabe
registrirane oznake izvornosti odnosno oznake zemljopisnog podrijetla.
Osobe koje imaju pravo podnošenja zahtjeva za registraciju
Članak 8.
(1) Zahtjev za registraciju oznake izvornosti
ili oznake zemljopisnog podrijetla za pojedini prehrambeni proizvod može
podnijeti grupa proizvođača i/ili prerađivača toga proizvoda.
(2) Pojedini proizvođač i/ili prerađivač,
neovisno o tome je li fizička ili pravna osoba, može podnijeti zahtjev za
registraciju iz stavka 1. ovoga članka samo:
– ako je u vrijeme podnošenja toga zahtjeva
jedini proizvođač, odnosno prerađivač prehrambenog proizvoda za koji zahtjeva
registraciju oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla u određenom
zemljopisnom području;
– ako jedino on rabi izvorne i nepromjenjive
lokalne postupke;
– ako zemljopisno područje ima svojstva koja se
znatno razlikuju od svojstava susjednih područja i/ili ako se svojstva
prehrambenog proizvoda razlikuju.
(3) U slučaju iz stavka 2. ovoga članka
pojedinačna fizička ili pravna osoba koja je podnijela zahtjev za registraciju
oznake predstavlja grupu u smislu članka 2. točke 5. ovoga Pravilnika.
Sadržaj zahtjeva
Članak 9.
(1) Zahtjev za registraciju oznake izvornosti
odnosno oznake zemljopisnog podrijetla iz članka 6. stavka 1. sadrži:
– podatke o podnositelju zahtjeva odnosno
udruženju, te o svakom njezinom pojedinom članu, koji je proizvođač odnosno
prerađivač prehrambenog proizvoda za koji se traži oznaka (ime i prezime
odnosno naziv pravne ili fizičke osobe ili poljoprivrednoga obiteljskog
gospodarstva, punu adresu odnosno sjedište te matični broj istih, a u slučaju
udruženja također i pravni status udruženja)
– oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog
podrijetla koja se namjerava registrirati;
– statut udruženja;
– naziv certifikacijskog tijela iz članka 23. stavka
1. ovoga Pravilnika kojega je podnositelj zahtjeva izabrao za utvrđivanje
sukladnosti i kontrolu te pismenu suglasnost tog tijela o prihvaćanju istoga;
– potvrdu o sukladnosti;
– specifikaciju prehrambenog proizvoda sukladno
članku 10. ovoga Pravilnika;
– punomoć, ako podnositelja zastupa ovlašteni
zastupnik ili opunomoćenik;
– potpis podnositelja zahtjeva, zastupnika
odnosno opunomoćenika;
– sažetak zahtjeva sukladno Prilogu 1. koji je
tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio;
(2) Podaci iz stavka 1. ovoga članka prilažu se
uz ispunjeni i potpisani Obrazac za registraciju oznaka koji je tiskan uz ovaj
Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Sadržaj specifikacije
Članak 10.
Specifikacija prehrambenog proizvoda (u daljnjem
tekstu: specifikacija) sadrži:
– naziv prehrambenog proizvoda uključujući
oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog podrijetla;
– opis prehrambenog proizvoda uključujući i opis
sirovine u smislu osnovnih fizikalnih, kemijskih, mikrobioloških odnosno organoleptičkih karakteristika;
– razgraničavanje zemljopisnog područja
proizvodnje odnosno prerade;
– dokumentaciju koja dokazuje da prehrambeni
proizvod potječe iz toga zemljopisnog područja;
– dokumentaciju koja dokazuje neposrednu
povezanost prehrambenog proizvoda s tim zemljopisnim područjem ili zemljopisnim
podrijetlom;
– opis postupka dobivanja prehrambenog
proizvoda, te ako je potrebno i opis autentičnih i stalnih lokalnih metoda, kao
i informacije koje se tiču pakiranja, ako udruženje koje podnosi zahtjev utvrdi
i opravda da se pakiranje mora provoditi u ograničenom zemljopisnom području
kako bi se osigurala kakvoća, sljedivost ili
kontrola;
– podaci o certifikacijskom tijelu iz članka 23.
stavka 1. ovoga Pravilnika;
– posebne pojedinosti u vezi označavanja
prehrambenog proizvoda koji se odnose na oznaku izvornosti ili oznaku
zemljopisnog podrijetla, koja god da je primjenjiva, ili odgovarajuće
tradicionalne nacionalne oznake;
– izjava o sukladnosti s odredbama propisa koji
se odnose na hranu.
Postupak formalnog ispitivanja zahtjeva
Članak 11.
(1) Povjerenstvo utvrđuje potpunost zahtjeva iz
članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika u roku od 30 dana od dana zaprimanja
zahtjeva.
(2) Ukoliko je zahtjev nepotpun, podnositelj
zahtjeva se poziva da u roku od 30 dana ukloni uočene nedostatke.
(3) Ako podnositelj zahtjeva u određenom roku iz
stavka 2. ovoga članka ne ukloni uočene nedostatke, ministar zaključkom
odbacuje zahtjev za registraciju oznake izvornosti odnosno oznake zemljopisnog
podrijetla prehrambenog proizvoda.
(4) Ukoliko je zahtjev potpun, obavijest o
zaprimljenom zahtjevu za registraciju oznake izvornosti odnosno oznake
zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda objavljuje se u »Narodnim
novinama«, te svaka fizička ili pravna osoba može u svezi određenog zahtjeva
uložiti prigovor.
(5) Objava iz stavka 4. ovoga članka uključuje
kratki sažetak zahtjeva sukladno Prilogu 1. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i
čini njegov sastavni dio.
Prigovor na objavljeni zahtjev
Članak 12.
(1) Prigovor na objavljeni zahtjev za
registraciju oznake izvornosti odnosno oznake zemljopisnog podrijetla
prehrambenog proizvoda podnosi se u roku od tri mjeseca računajući od dana
objave sažetka zahtjeva u »Narodnim novinama«.
(2) Uz prigovor iz stavka 1. ovoga članka
podnose se dokazi.
(3) Prigovor se može podnijeti ako:
– nije udovoljeno uvjetima članka 2. točke 1. i
2. i uvjetima članka 3. ovoga Pravilnika;
– bi predložena registracija oznake ugrozila
postojanje potpuno ili djelomično istovjetne oznake ili žiga ili postojanje
proizvoda koji su zakonito na tržištu najmanje pet godina prije dana objave
zahtjeva u »Narodnim novinama« sukladno članku 11. stavku 4. ovoga Pravilnika;
– je oznaka, za čiju je registraciju podnesen
zahtjev, po svojoj prirodi generička, o čemu podnositelj mora dostaviti
potrebne dokaze.
(4) Rok za podnošenje prigovora iz stavka 1.
ovoga članka ne može se produžavati.
Postupak povodom prigovora
Članak 13.
(1) Povjerenstvo iz članka 6. stavka 2. ovoga
Pravilnika rješava o prigovoru.
(2) Ako Povjerenstvo utvrdi da prigovor ne
ispunjava formalne uvjete propisane člankom 12. ovoga Pravilnika, prigovor se
zaključkom odbacuje o čemu se obavijesti podnositelja zahtjeva i podnositelja
prigovora, te se postupak za registraciju nastavlja.
(3) Ako prigovor ispunjava formalne uvjete iz
članka 12. ovoga Pravilnika, Povjerenstvo dostavlja prigovor s priloženim
dokazima podnositelju zahtjeva za registraciju i poziva ga da u roku od 30 dana
dostavi pisano očitovanje o prigovoru.
(4) Rok za očitovanje na prigovor može se na
zahtjev podnositelja zahtjeva za registraciju iz opravdanih razloga produžiti
za još najviše 30 dana.
(5) Ako podnositelj zahtjeva za registraciju u
propisanom roku ne dostavi očitovanje na prigovor, donosi se rješenje o
odbijanju zahtjeva.
Ispitivanje osnovanosti prigovora
Članak 14.
(1) Ako se podnositelj zahtjeva za registraciju
očituje na podneseni prigovor, Povjerenstvo ispituje osnovanost prigovora u
okviru razloga zbog kojih je podnesen.
(2) U svrhu razmatranja prigovora, Povjerenstvo
može zatražiti sastanak sa svim zainteresiranim stranama radi postizanja
dogovora.
(3) Zaključak o dogovorenom objavljuje se u
»Narodnim novinama«.
(4) Ministar donosi rješenje o odbijanju
zahtjeva za registraciju oznake, ako utvrdi da je prigovor osnovan i o tome
obavještava podnositelja zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora.
(5) Ministar donosi rješenje o odbijanju
prigovora ako utvrdi da je prigovor neosnovan i o tome obavještava podnositelja
zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora.
Okončanje postupka i upis u Registar
Članak 15.
(1) Na temelju provedenog postupka za
registraciju i prijedloga Povjerenstva, ministar donosi rješenje o registraciji
oznake izvornosti odnosno oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda
(u daljnjem tekstu: rješenje o registraciji).
(2) Danom pravomoćnosti rješenja o registraciji,
oznaka se upisuje u odgovarajući Registar, a svaki pojedini član udruženja koji
je proizvođač odnosno prerađivač prehrambenog proizvoda s registriranom oznakom
upisuje se u odgovarajući Upisnik.
(3) Registrirana oznaka izvornosti odnosno
oznaka zemljopisnog podrijetla objavljuje se u »Narodnim novinama«.
Označavanje
Članak 16.
Prehrambeni proizvodi s registriranom oznakom
izvornosti odnosno oznakom zemljopisnog podrijetla moraju na deklaraciji pored
registriranog naziva imati vidljivi navod »OZNAKA IZVORNOSTI« odnosno »OZNAKA
ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA«.
Sadržaj Registra oznaka
Članak 17.
(1) U Registre se upisuju sljedeći podaci:
– registarski broj oznake izvornosti odnosno
oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda;
– naziv prehrambenog proizvoda koji se štiti
oznakom izvornosti odnosno oznakom zemljopisnog podrijetla;
– kategorija prehrambenog proizvoda sukladno
Prilogu 2. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio, te
potkategorija prehrambenog proizvoda koji se štiti oznakom izvornosti odnosno
oznakom zemljopisnog podrijetla;
– podatke o podnositelju zahtjeva odnosno
udruženju (naziv udruženja te adresa i zemlja);
– izgled (oblik) oznake izvornosti odnosno
zemljopisnog podrijetla, ako je podnositelj zahtjeva ima;
– datum podnošenja zahtjeva;
– datum objave zahtjeva u »Narodnim novinama«;
– prigovor, ako je podnesen (broj, datum, podaci
o podnositelju);
– datum donošenja rješenja o registraciji oznake
i upisa u Registar te broj rješenja;
– datum objave registrirane oznake u »Narodnim
novinama«;
– naziv i adresa certifikacijskog tijela koje
obavlja kontrolu.
(2) Registri iz članka 1. stavka 1. ovoga
Pravilnika su javni.
(3) Zainteresirana osoba može od Ministarstva
zatražiti izvadak iz Registara.
Izmjene i dopune specifikacije
Članak 18.
(1) Podnositelj zahtjeva već registriranih
oznaka može uputiti Ministarstvu zahtjev za izmjenu ili dopunu specifikacije.
Zahtjev mora sadržavati:
– podatke o podnositelju zahtjeva odnosno
udruženju, te o svakom njezinom pojedinom članu, koji je proizvođač odnosno
prerađivač prehrambenog proizvoda koji nosi registriranu oznaku (ime i prezime
odnosno naziv pravne ili fizičke osobe ili poljoprivrednog obiteljskog
gospodarstva, punu adresu odnosno sjedište te matični broj istih, a u slučaju
udruženja također i pravni status udruženja);
– popis (listu) izmjena i dopuna specifikacije.
(2) Ako se izmjene odnosno dopune odnose na
modernizaciju postojećih ili uvođenje novih tehnologija radi znanstvenog i
tehnološkog razvoja ili promjenu zemljopisnog područja, tražene izmjene i
dopune razmatra Povjerenstvo te o svojoj odluci obavještava certifikacijsko
tijelo.
(3) Ministar na temelju pozitivnog mišljenja
Povjerenstva odlučuje o izmjenama odnosno dopunama specifikacije.
(4) Izmjena odnosno dopuna specifikacije
objavljuje se u »Narodnim novinama«.
Pravo uporabe registriranih oznaka
Članak 19.
Pravo uporabe registrirane oznake izvornosti ili
oznake zemljopisnog podrijetla pripada svim proizvođačima i/ili prerađivačima
prehrambenog proizvoda (u daljnjem tekstu: ovlašteni korisnici), dok za to
udovoljavaju uvjetima određenim ovim Pravilnikom.
Postupak upisa novih korisnika registriranih oznaka
Članak 20.
(1) Postupak za upis novih korisnika
registrirane oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla pokreće se
podnošenjem zahtjeva za pravo uporabe registrirane oznake izvornosti odnosno
registrirane oznake zemljopisnog podrijetla, Ministarstvu.
(2) Zahtjev za pravo uporabe sadrži:
– registarski broj oznake izvornosti odnosno
oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda;
– naziv oznake izvornosti ili oznake
zemljopisnog podrijetla;
– podatke o podnositelju zahtjeva (ime i prezime
odnosno naziv pravne ili fizičke osobe ili poljoprivrednoga obiteljskog
gospodarstva, punu adresu odnosno sjedište te matični broj istih, a u slučaju
udruženja također i pravni status udruženja);
– naziv certifikacijskog tijela iz članka 23.
stavka 1. ovoga Pravilnika
kojega je podnositelj zahtjeva izabrao za utvrđivanje sukladnosti i kontrolu te
pismenu suglasnost tog tijela o prihvaćanju istoga;
– potvrdu o sukladnosti;
– specifikaciju prehrambenog proizvoda sukladno
članku 10. ovoga Pravilnika;
– punomoć, ako podnositelja zastupa ovlašteni
zastupnik ili opunomoćenik;
– potpis podnositelja zahtjeva, zastupnika
odnosno opunomoćenika.
(3) Podaci iz stavka 1. ovoga članka prilažu se
uz ispunjeni i potpisani Obrazac za upis korisnika registriranih oznaka koji je
tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
(4) Na temelju pozitivnog mišljenja
Povjerenstva, ministar donosi rješenje o pravu uporabe registrirane oznake
izvornosti odnosno registrirane oznake zemljopisnog podrijetla.
(5) Danom pravomoćnosti rješenja o pravu uporabe
registrirane oznake izvornosti odnosno registrirane oznake zemljopisnog
podrijetla prehrambenog proizvoda, novi korisnik se upisuje u odgovarajući
Upisnik.
Brisanje iz Upisnika korisnika
Članak 21.
Na temelju mišljenja Povjerenstva, ministar
donosi rješenje o brisanju ovlaštenih korisnika registrirane oznake izvornosti
odnosno registrirane oznake zemljopisnog podrijetla iz odgovarajućeg Upisnika,
ukoliko se utvrdi da je došlo do kršenja odredaba ovoga Pravilnika i/ili na
prijedlog certifikacijskog tijela.
Sadržaj Upisnika
Članak 22.
(1) U Upisnike se upisuju sljedeći podaci:
– registarski broj oznake izvornosti odnosno
oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda;
– podaci o korisniku registrirane oznake (ime i
prezime odnosno naziv pravne ili fizičke osobe ili poljoprivrednog obiteljskog
gospodarstva, punu adresu odnosno sjedište te matični broj istih)
– registrirana oznaka izvornosti odnosno
registrirana oznaka zemljopisnog podrijetla za koju je korisnik dobio pravo
uporabe;
– datum donošenja i broj rješenja o pravu
uporabe registrirane oznake;
– datum upisa korisnika;
– datum prestanka prava uporabe registrirane
oznake izvornosti odnosno registrirane oznake zemljopisnog podrijetla te pravni
temelj prestanka uporabe registrirane oznake;
– naziv certifikacijskog tijela koje obavlja
kontrolu (adresa).
(2) Upisnici iz članka 1. stavka 1. ovoga
Pravilnika su javni.
III. SUSTAV UTVRĐIVANJA
SUKLADNOSTI I KONTROLA
Certifikacijsko tijelo
Članak 23.
(1) Ministar ovlašćuje pravne osobe (u daljnjem
tekstu: certifikacijsko tijelo) za utvrđivanje sukladnosti proizvodnje, prerade
i samoga prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i provedbu kontrole nad
proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom, na temelju natječaja.
(2) Popis ovlaštenih certifikacijskih tijela
objavljuje se u »Narodnim novinama«.
(3) Nadzor nad radom certifikacijskog tijela
provodi Ministarstvo.
Tehnički i organizacijski uvjeti, koje mora ispunjavati
certifikacijsko tijelo
Članak 24.
(1) Certifikacijsko tijelo, koje provodi
kontrolu proizvodnje odnosno prerade prehrambenih proizvoda mora ispunjavati
sljedeće tehničke i organizacijske uvjete:
1. biti akreditirano u skladu s uvjetima
hrvatske norme HRN EN 45011;
2. imati Poslovnik kakvoće odobren od
Ministarstva;
3. imati jasne i detaljno razrađene kontrolne
točke i kriterije za ocjenjivanje prehrambenog proizvoda koji nosi oznaku
izvornosti odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla, prije izdavanja potvrde o
sukladnosti;
4. imati uspostavljen sustav rješavanja pritužbi
u skladu sa standardom iz točke 1. ovoga stavka;
5. biti tehnički osposobljen za provođenje
kontrole proizvodnje i prerade prehrambenog proizvoda te mora definirati
postupak uzorkovanja;
6. pri izdavanju potvrde o sukladnosti biti
neovisno i nepristrano;
7. u radnom ili ugovornom odnosu imati
angažirane ekspertne članove prehrambeno-tehnološke i agronomske struke sa
stručnim referencama ovisno o kategoriji prehrambenog proizvoda;
8. osigurati zaštitu podataka u skladu s
propisima o zaštiti osobnih podataka, kao i zaštitu poslovne tajne.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. točke 1. ovoga
članka, ministar može ovlastiti certifikacijsko tijelo iz članka 23. stavka 1.
ovoga Pravilnika i u slučaju kada tijelo još nema akreditaciju, ali je pokrenut
postupak akreditacije. Certifikacijsko tijelo dužno je ishoditi akreditaciju u
roku od dvije godine od dana ovlašćivanja.
Zahtjev za utvrđivanje sukladnosti
Članak 25.
(1) Postupak utvrđivanja sukladnosti provodi se
prije pokretanja postupka registracije oznake izvornosti odnosno oznake
zemljopisnog podrijetla i prije pokretanja postupka za upis prava uporabe
registrirane oznake izvornosti odnosno registrirane oznake zemljopisnog
podrijetla.
(2) Zahtjev za provedbu postupka utvrđivanja
sukladnosti podnosi se certifikacijskom tijelu.
(3) Zahtjev iz prethodnog stavka sadrži:
– podatke o podnositelju zahtjeva odnosno
udruženju, te o svakom njezinom pojedinom članu, koji je proizvođač odnosno
prerađivač prehrambenog proizvoda za koji se traži oznaka ili pravo uporabe
registrirane oznake (ime i prezime odnosno naziv pravne ili fizičke osobe ili
poljoprivrednoga obiteljskog gospodarstva, punu adresu odnosno sjedište te
matični broj istih, a u slučaju udruženja također i pravni status udruženja)
– naziv prehrambenog proizvoda uključujući i
naziv oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla;
– specifikaciju proizvoda iz članka 10. ovoga
Pravilnika;
– dokaze o udovoljavanju svim općim ili
specifičnim uvjetima higijene u proizvodnji i preradi prehrambenog proizvoda;
– opis unutarnje kontrole te način vođenja
dokumentacije proizvodnje.
Prva kontrola
Članak 26.
(1) Na osnovi podnesenog zahtjeva iz članka 25.
stavka 2. ovoga Pravilnika, certifikacijsko tijelo prije prve kontrole priprema
upute za provođenje iste.
(2) Nakon provedene kontrole sastavlja se
zapisnik, koji se dostavlja proizvođaču odnosno prerađivaču.
(3) Ako se utvrde nedostaci u proizvodnji ili
preradi prehrambenog proizvoda, u zapisniku se zahtijeva njihovo uklanjanje.
(4) Nakon što se ustanovi da su svi nedostaci
uklonjeni, te na osnovi rezultata laboratorijskih analiza certifikacijsko
tijelo izrađuje završno izvješće.
(5) Ukoliko je završno izvješće pozitivno,
certifikacijsko tijelo podnositelju zahtjeva izdaje potvrdu o sukladnosti.
Kontrola
Članak 27.
(1) Kontrolu pravnih ili fizičkih osoba, koje
proizvode ili prerađuju prehrambeni proizvod s oznakom izvornosti odnosno
oznakom zemljopisnog podrijetla, provodi certifikacijsko tijelo sukladno Planu
kontrole.
(2) Plan kontrole izrađuje certifikacijsko
tijelo, prema uputama Ministarstva.
(3) Plan kontrole odobrava Ministarstvo.
(4) U proizvodnji se kontrola obavlja najmanje
jednom godišnje, ukoliko Planom kontrole nije drugačije određeno. O svakoj
kontroli se sastavlja zapisnik.
(5) Nakon obavljene kontrole certifikacijsko
tijelo je o tome dužno obavijestiti Ministarstvo i na njegov zahtjev dostaviti
mu zapisnik o kontroli.
(6) Ako se kontrolom utvrdi da prehrambeni
proizvod više nije u skladu sa specifikacijom, certifikacijsko tijelo predlaže
Ministarstvu da se proizvođač odnosno prerađivač briše iz Upisnika navedenih u
članku 1. stavku 1. ovoga Pravilnika te o tom postupku certifikacijsko tijelo
obavještava fizičku ili pravnu osobu nad kojom je proveden postupak kontrole.
Obim proizvodnje
Članak 28.
(1) Proizvođači odnosno prerađivači prehrambenih
proizvoda koji nose oznaku izvornosti odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla
dužni su dostaviti podatke o količinama sirovina i izvještaj o količini
proizvedenih prehrambenih proizvoda certifikacijskom tijelu sukladno Planu
kontrole.
(2) Certifikacijsko tijelo dužno je dostaviti
sve tražene podatke iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvu na njegovo traženje.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE
ODREDBE
Članak 29.
(1) Rješenja o upisu oznake zemljopisnog
podrijetla i rješenja o upisu oznake izvornosti kao i rješenja o pravu
korištenja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili oznake izvornosti donesena
na temelju Zakona o oznakama zemljopisnog podrijetla proizvoda i usluga
(»Narodne novine« br. 78/99, 127/99) ostaju na snazi
i priznaju se do donošenja rješenja prema odredbama ovoga Pravilnika.
(2) Nositelji prava iz rješenja navedenih u
stavku 1. ovoga članka dužni su pokrenuti postupak za registraciju oznake
izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda kao i
postupak za uporabu registriranih oznaka prema odredbama ovoga Pravilnika
najkasnije do 31. prosinca 2006. godine.
Članak 30.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od
dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. studenoga 2005. godine.
Klasa: 011-02/05-01/44
Urbroj: 525-1-05-1
Zagreb, 24. lipnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1.
STANDARDNI SAŽETAK
1. Udruženje
1.1.
Naziv:
1.2.
Adresa:
Tel.:
Faks:
[E-pošta:]
2. Kategorija
proizvoda (sukladno Prilogu 2.):
3. Specifikacija
proizvoda
3.1.
Naziv
3.2.
Opis
3.3.
Zemljopisno područje
3.4.
Dokaz o podrijetlu
3.5.
Detaljan tehnološki postupak proizvodnje
3.6.
Neposredna povezanost sa zemljopisnim područjem
3.7.
Certifikacijsko tijelo:
Naziv:
Adresa:
Tel.:
Faks:
E-pošta:
3.8.
Deklariranje
PRILOG 2
KATEGORIZACIJA PREHRAMBENIH PROIZVODA
1. Svježe meso i jestive iznutrice;
2. Mesni proizvodi (kuhani, soljeni,
dimljeni, i dr.);
3. Sirevi;
4. Drugi
proizvodi životinjskog podrijetla (jaja, med, mliječni
proizvodi
osim maslaca);
5. Ulja i masti, maslinovo ulje (maslac,
margarin, ulja, i dr.);
6. Voće, povrće, žitarice, prerađene ili neprerađene;
7. Svježa riba, mekušci, rakovi, školjke i
njihovi proizvodi;
8. Pivo;
9. Pića proizvedena od biljnih ekstrakata;
10. Kruh, pecivo, kolači, slastice, keksi i
drugi pekarski
proizvodi;
11. Masline;
12. Ostali prehrambeni proizvodi.
OBRAZAC ZA REGISTRACIJU
OZNAKA
MINISTARSTVO
POLJOPRIVREDE,
ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
Ulica grada Vukovara 78
10 000 ZAGREB
Popunjava MPŠVG |
Datum podnošenja
zahtjeva, klasifikacijska oznaka i urbroj: |
Popunjava podnositelj
zahtjeva
1. OZNAKA KOJA SE NAMJERAVA
REGISTRIRATI (zaokružiti):
(a)
oznaka izvornosti
(b)
oznaka zemljopisnog podrijetla
2. PODACI O PODNOSITELJU ZAHTJEVA
Naziv udruženja |
|
|
Adresa |
|
|
Pravni status
udruženja |
|
|
Podaci o svakom
pojedinom članu udruženja |
||
Ime i prezime ili
naziv |
Puna adresa ili
sjedište |
Matični broj |
|
|
|
|
|
|
3. PODACI O OVLAŠTENOM
ZASTUPNIKU ILI
OPUNOMOĆENIKU
Ime
i prezime |
|
Puna
adresa |
|
4. CERTIFIKACIJSKO TIJELO
Naziv
certifikacijskog tijela |
|
Adresa
certifikacijskog tijela |
|
5. PRILOZI UZ ZAHTJEV
staviti križić x |
Dokumentacija |
|
Statut
udruženja |
|
Pismena
suglasnost certifikacijskog tijela |
|
Potvrda
o sukladnosti |
|
Specifikacija
prehrambenog proizvoda sukladno članku 10. Pravilnika |
|
Sažetak
zahtjeva sukladno Prilogu 1 |
|
Punomoć |
_______________________
Potpis podnositelja zahtjeva
OBRAZAC ZA UPIS
KORISNIKA REGISTRIRANIH OZNAKA
MINISTARSTVO
POLJOPRIVREDE,
ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
Ulica grada Vukovara 78
10 000 ZAGREB
Popunjava MPŠVG |
Datum podnošenja
zahtjeva, klasifikacijska oznaka i urbroj: |
Popunjava podnositelj
zahtjeva
1. OZNAKA KOJA SE NAMJERAVA KORISTITI (zaokružiti):
(a)
oznaka izvornosti
(b)
oznaka zemljopisnog podrijetla
2. REGISTARSKI BROJ OZNAKE: _____________
3. PODACI O PODNOSITELJU ZAHTJEVA
Ime i prezime ili
naziv |
|
Puna adresa ili
sjedište |
|
Matični broj |
|
Pravni status
udruženja (u slučaju udruženja) |
|
4. PODACI O OVLAŠTENOM
ZASTUPNIKU ILI
OPUNOMOĆENIKU
Ime
i prezime |
|
Puna
adresa |
|
5. CERTIFIKACIJSKO TIJELO
Naziv
certifikacijskog tijela |
|
Adresa
certifikacijskog tijela |
|
6. PRILOZI UZ ZAHTJEV
staviti križić X |
Dokumentacija |
|
Pismena suglasnost
certifikacijskog tijela |
|
Pismena
suglasnost certifikacijskog tijela |
|
Potvrda
o sukladnosti |
|
Specifikacija prehrambenog proizvoda sukladno
članku 10. Pravilnika |
|
Sažetak
zahtjeva sukladno Prilogu 1 |
|
Punomoć |
_______________________
Potpis podnositelja zahtjeva
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |