|
|
|
|
1632
Na temelju odredbi članka 9. stavka 4., članka 16.
stavka 3., članka 17. stavka 2., i članka 25. stavka 1. Zakona o ugostiteljskoj
djelatnosti (»Narodne novine«, broj 49/03 – pročišćeni tekst i 117/03),ministar
mora, turizma, prometa i razvitka, donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se vrste, minimalni
uvjeti, kategorije i elementi za kategorije, minimum ugostiteljskih i drugih usluga
koje se moraju pružati u pojedinoj vrsti, označavanje i način razvrstavanja i
kategorizacije smještajnih objekata koje čine druge vrste objekata za smještaj
iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«.
Članak 2.
(1) Drugom vrstom smještajnog objekta iz skupine
»Kampovi i druge vrste objekata za smještaj« podrazumijeva se poslovni objekt
kao funkcionalna cjelina, kojim posluje ugostitelj (pravna ili fizička osoba
registrirana za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u toj skupini) ili pravna
osoba koja nije ugostitelj, ali pod uvjetima propisanim zakonom za ugostitelja
može obavljati ugostiteljsku djelatnost.
(2) Smještajni objekt iz stavka 1. ovog članka
smatrat će se postojećim smještajnim objektom ako je ispunjen jedan od
sljedećih uvjeta:
1. da objekt na dan stupanja na snagu ovog
Pravilnika ima rješenje nadležnog upravnog tijela o utvrđenim minimalnim
uvjetima, ili minimalnim uvjetima i kategoriji, a utvrđenom vrstom pripada u
neku od skupina smještajnih objekata.
2. da se objektu vrsta i kategorija utvrđuju u
skladu s ovim Pravilnikom, a objekt ima rješenje kao postojeći smještajni
objekt, a utvrđenom vrstom pripada nekoj od skupina smještajnih objekata,
sukladno ovom Pravilniku ili drugom propisu.
3. da je objekt na dan stupanja na snagu ovog
Pravilnika zatečen u postupku kategorizacije koji se vodi kod nadležnog
upravnog tijela, a zahtjevom je zatraženo razvrstavanje u neku od vrsta iz
skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj« ili u neku od vrsta smještajnih
objekata koja nije propisana ovim Pravilnikom, a naknadno je zatraženo
razvrstavanje u vrstu iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«.
4. da je konačna ili pravomoćna građevinska
dozvola za gradnju objekta ishođena prije ili najviše godinu dana poslije
stupanja na snagu ovog Pravilnika, pod uvjetom da gradnja objekta započne u
roku godine dana od konačnosti ili pravomoćnosti građevinske dozvole;
5. da se radi o rekonstrukciji (adaptaciji,
dogradnji, nadogradnji) objekta za smještaj ili prenamjeni iz objekta druge
namjene, ili bez namjene, u objekt za smještaj, a ti objekti su izgrađeni prije
stupanja na snagu ovog Pravilnika;
(3) Dokazi o konačnosti i/ili pravomoćnosti
građevinske dozvole, o vremenu izgradnje, iz stavka 2. točke 4. i 5. ovog
članka, jesu isprave pribavljene sukladno posebnim propisima.
(4) Postojećim smještajnim objektom smatrat će
se i objekt/i u domaćinstvu građana koji na dan stupanja na snagu ovog
Pravilnika imaju, ili su imali rješenje nadležnog upravnog tijela o utvrđenim
minimalnim uvjetima, ili minimalnim uvjetima i kategoriji, ili su zatečeni u
postupku razvrstavanja i kategorizacije.
(5) Svi ostali smještajni objekti smatrat će se
novim smještajnim objektima.
II. RAZVRSTAVANJE DRUGIH
VRSTA OBJEKATA ZA SMJEŠTAJ IZ SKUPINE »KAMPOVI I DRUGE VRSTE OBJEKATA ZA
SMJEŠTAJ«
Članak 3.
(1) U drugim vrstama objekata za smještaj iz
skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, pružaju se usluge
smještaja.
(2) U objektima iz st. 1. ovog članka koji se
kategoriziraju, osim vrste: Kuća za odmor, mogu se pružati usluge doručka.
(3) U objektima iz stavka 1. ovog članka koji se
ne kategoriziraju, osim vrste: Objekt za robinzonski smještaj, mogu se pružati
usluge prehrane, pića, napitaka i slastica.
(4) Vrsta smještajnog objekta iz stavka 1. ovog
članka određena je ovisno o: vrsti ugostiteljskih usluga koje se u objektu
moraju obvezno pružati, pretežitosti i obveznom minimumu ugostiteljskih usluga,
načinu usluživanja, te drugim uvjetima propisanim ovim Pravilnikom (minimumu
uređenja, opreme i dr. elemenata).
(5) Smještajni objekt može poslovati:
– tijekom cijele godine,
– sezonski,
– povremeno,
– sezonski i povremeno.
(6) Smještajni objekt posluje sezonski, ako
posluje najduže 6 mjeseci neprekidno u bilo kojem razdoblju tijekom godine.
(7) Smještajni objekt posluje povremeno, ako
posluje tijekom trajanja blagdana, sajmova i prigodnih manifestacija.
(8) Smještajni objekt posluje ljeti, ako posluje
unutar razdoblja: 1. svibnja – 31. listopada.
(9) Smještajni objekt za vrijeme rada, neovisno
o broju gostiju koji u njemu borave, mora u cijelosti ispunjavati uvjete
propisane ovim Pravilnikom za utvrđenu vrstu.
Članak 4.
Druge vrste objekata za smještaj iz skupine
»Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, su:
1. Soba za iznajmljivanje
2. Apartman
3. Studio apartman
4. Kuća za odmor
5. Prenoćište
6. Odmaralište
7. Hostel
8. Planinarski dom
9. Lovački dom
10. Učenički dom ili studentski dom
11. Objekt za robinzonski smještaj.
Članak 5.
(1) Da bi smještajni objekt iz članka 4. ovog
Pravilnika bio razvrstan u pojedinu vrstu, mora ispunjavati sljedeće uvjete
propisane ovim Pravilnikom:
1. opće uvjete za vrstu,
2. minimalne uvjete,
3. elemente za najnižu kategoriju za smještajne
objekte koji se kategoriziraju:
Prilozi I. – VIII., koji su sastavni dijelovi
ovog Pravilnika,
4. minimalne uvjete za vrste, za smještajne
objekte koji se ne kategoriziraju:
Prilozi IX. i X., koji su sastavni dijelovi ovog
Pravilnika.
III. OPĆI UVJETI ZA
VRSTE – DEFINICIJE VRSTA
1. Vrsta Soba za
iznajmljivanje
Članak 6.
(1) Soba za iznajmljivanje je smještajni objekt
u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati i usluge
doručka.
(2) Soba za iznajmljivanje se sastoji od:
predprostora (obvezno za nove objekte), spavaćeg dijela sobe i kupaonice.
2. Vrsta Apartman
Članak 7.
(1) Apartman je smještajni objekt u kojem se
gostima pružaju usluge smještaja, a opremljen je tako da gost sam može
pripremati i konzumirati hranu.
(2) U apartmanu se mogu pružati usluge doručka.
(3) Apartman se sastoji od: predprostora
(obvezno za nove objekte), prostorije(a) za spavanje, prostorije za boravak,
kuhanje i blagovanje, kupaonice(a), i zasebnog zahoda, ako ovim Pravilnikom
nije drukčije propisano.
3. Vrsta Studio apartman
Članak 8.
(1) Studio apartman je smještajni objekt u kojem
se gostima pružaju usluge smještaja, a opremljen je tako da gost u jednoj
prostoriji može spavati, boraviti, pripremati i konzumirati hranu, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) U Studio apartmanu se mogu pružati usluge
doručka.
(3) Studio apartman se sastoji od: predprostora
(obvezno za nove objekte), prostorije s dijelovima namijenjenim i opremljenim
za spavanje, za boravak, za kuhanje i blagovanje, te kupaonice, ili iznimno,
prostorije za spavanje i odvojene prostorije za boravak, blagovanje i kuhanje,
te kupaonice.
4. Vrsta Kuća za odmor
Članak 9.
(1) Kuća za odmor je smještajni objekt u kojem
se gostima pružaju usluge smještaja i korištenja okućnice, opremljen tako da
gost sam može pripremati i konzumirati hranu.
(2) Kuća za odmor je funkcionalna cjelina koju
čini jedna građevina s okućnicom, a sastoji se od: predprostora (obvezno za
nove objekte), prostorije(a) za spavanje, prostorije za boravak, blagovanje i kuhanje,
kupaonice(a), i zasebnog zahoda, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
5. Vrsta Prenoćište
Članak 10.
(1) Prenoćište je smještajni objekt u kojem se
gostima pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati i usluge prehrane, pića,
napitaka i slastica.
(2) Prenoćište se sastoji od: prostora za prijam
gostiju, smještajnih jedinica, sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje,
zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica
uz smještajne jedinice (ulaz iz hodnika), kompletnih kupaonica u smještajnim
jedinicama (ulaz iz smještajne jedinice), i ugostiteljskih sadržaja, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) Smještajne jedinice u Prenoćištu su sobe.
(4) Ugostiteljski sadržaji u Prenoćištu mogu
biti smješteni i u građevini koja se nalazi u neposrednoj blizini i izvan
građevine u kojoj se nalaze smještajne jedinice.
6. Vrsta Odmaralište
Članak 11.
(1) Odmaralište je smještajni objekt zatvorenog
tipa u kojem se djelatnicima, članovima, umirovljenicima, članovima uže
obitelji djelatnika i umirovljenika, pravnih i fizičkih osoba, pružaju usluge
smještaja, a mogu se pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i slastica.
(2) Odmaralište se sastoji od: prostora za prijam
gostiju, smještajnih jedinica, prostorije za boravak, sanitarija uz
ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne
jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz
hodnika), kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne
jedinice), i ugostiteljskih sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(3) Smještajne jedinice u Odmaralištu su: sobe
i/ili spavaonice.
(4) Ugostiteljski sadržaji u Odmaralištu mogu
biti smješteni i u građevini koja se nalazi u neposrednoj blizini i izvan
građevine sa smještajnim jedinicama.
7. Vrsta Hostel
Članak 12.
(1) Hostel je smještajni objekt u kojem se
pretežito mlađim gostima pružaju usluge smještaja, a mogu se pružati i usluge
prehrane, pića, napitaka i slastica.
(2) Hostel se sastoji od: prostora za prijam
gostiju, smještajnih jedinica, prostorije za boravak, sanitarija uz
ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne
jedinice, zajedničkih kompletnih kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz
hodnika), i kompletnih kupaonica u smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne
jedinice), ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) Smještajne jedinice u Hostelu su sobe i/ili
spavaonice.
(4) Ugostiteljski sadržaji u Hostelu mogu biti
smješteni i u građevini koja se nalazi u neposrednoj blizini i izvan građevine
u kojoj se nalaze smještajne jedinice.
8. Vrsta Planinarski dom
Članak 13.
(1) Planinarski dom je smještajni objekt u kojem
se gostima, u prirodnom brdsko-planinskom okruženju, pružaju usluge smještaja,
a mogu se pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i slastica, kao i usluge
korištenja zasebne prostorije i/ili prostora za pripremanje jela s jednostavnom
pripremom, u kojima gosti sami na svoj način i na svoju odgovornost pripremaju
i konzumiraju jela, i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu.
(2) Planinarski dom se sastoji od: smještajnih
jedinica, prostorije za boravak, sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje,
zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne jedinice, zajedničkih kompletnih
kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz hodnika), i kompletnih kupaonica u
smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne jedinice), i ugostiteljskih
sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) Smještajne jedinice u Planinarskom domu su:
spavaonice i/ili sobe.
(4) Ugostiteljski sadržaji u Planinarskom domu
mogu biti smješteni i u građevini koja se nalazi u neposrednoj blizini i izvan
građevine u kojoj se nalaze smještajne jedinice.
9. Vrsta Lovački dom
Članak 14.
(1) Lovački dom je smještajni objekt u kojem se
gostima, u prirodnom okruženju uz lovišta, pružaju usluge smještaja, a mogu se
pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i slastica, kao i usluge korištenja
zasebne prostorije i/ili prostora za pripremanje jela s jednostavnom pripremom,
u kojima gosti sami na svoj način i na svoju odgovornost pripremaju i
konzumiraju jela, i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu.
(2) Lovački dom se sastoji od: smještajnih
jedinica, prostorije za boravak, sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje,
zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne jedinice, zajedničkih kompletnih
kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz hodnika), i kompletnih kupaonica u
smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne jedinice), i ugostiteljskih
sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) Smještajne jedinice u Lovačkom domu su
spavaonice i/ili sobe.
10. Vrsta Učenički dom
ili studentski dom
Članak 15.
(1) Učenički dom ili Studentski dom je smještajni
objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja u vrijeme školskih praznika,
a mogu se pružati i usluge prehrane, pića, napitaka i slastica.
(2) Učenički dom ili Studentski dom se sastoji
od: smještajnih jedinica, sanitarija uz ugostiteljske i ostale sadržaje,
zajedničkih sanitarija za goste uz smještajne jedinice, zajedničkih kompletnih
kupaonica uz smještajne jedinice (ulaz iz hodnika), kompletnih kupaonica u
smještajnim jedinicama (ulaz iz smještajne jedinice), i ugostiteljskih
sadržaja, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) Smještajne jedinice u Učeničkom domu ili
Studentskom domu su sobe.
(4) Učenički dom ili Studentski dom mora
udovoljavati minimalnim uvjetima iz ovog Pravilnika samo ako usluge smještaja
pruža gostima za vrijeme školskih praznika, i u to vrijeme ne može pružati
smještaj studentima i đacima, osim u izdvojenim građevinama u kojima ne borave
gosti.
11. Vrsta Objekt za
robinzonski smještaj
Članak 16.
Objekt za robinzonski smještaj je smještajni
objekt koji se nalazi u prirodnom okruženju, a sastoji se od prostorije/a ili
prostora u kojima se gostima pružaju usluge smještaja u neuobičajenim
okolnostima i uvjetima.
IV. MINIMALNI UVJETI
1. Opći minimalni uvjeti
Članak 17.
(1) Druge vrste objekata za smještaj iz skupine
»Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, osim Objekta za robinzonski
smještaj, moraju ispunjavati opće minimalne uvjete, ako ovim Pravilnikom nije
drukčije propisano.
(2) Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka, po
posebnom zahtjevu ugostitelja, a uz prethodno pribavljene isprave na temelju
propisa o zaštiti povijesno-kulturnih dobara, ministar nadležan za
ugostiteljstvo i turizam (u daljnjem tekstu: Ministar) može odobriti odstupanja
od minimalnih uvjeta, odnosno uvjeta za kategoriju propisanih ovim Pravilnikom.
Ovo odobrenje ne može se dati za propisani modul i površinu smještajne
jedinice, te u slučaju ako nisu osigurani uvjeti za nesmetanu i potpunu
funkcionalnu namjenu smještajnog objekta.
(3) Ako je smještajni objekt u postupku iz
stavka 2. ovog članka pribavio isprave na temelju propisa o zaštiti
povijesno-kulturnih dobara, a dijelom je na taj zaštićeni dio nadograđivan ili
dograđivan novi dio, cijeli objekt tretirat će se kao zaštićeno
povijesno-kulturno dobro i kategorizirati kao funkcionalna cjelina.
1.1. Nesmetano kretanje i boravak gostiju i zaposlenog
osoblja
Članak 18.
(1) Smještajni objekti moraju biti uređeni i
opremljeni tako da omogućuju: nesmetano i sigurno kretanje i boravak gostiju i zaposlenog
osoblja, nesmetan prijenos stvari, te odgovarajuće čuvanje robe, namirnica i
pića, ako se pruža usluga prehrane i pića.
(2) Vanjski izgled objekta i okoliš, podovi,
zidovi, stropovi, stolarija, uređaji, oprema i ostalo, u smještajnom objektu ne
smiju biti dotrajali i oštećeni, i moraju biti stalno u ispravnom i
funkcionalnom stanju.
(3) Osoblje u smještajnom objektu mora biti
osposobljeno za stručno usluživanje gostiju.
1.2. Priključak na infrastrukturu, instalacije i komunalni
otpad
Članak 19.
(1) Smještajni objekt mora stalno raspolagati
dovoljnim količinama higijenski ispravne vode koja se osigurava priključkom na
javni vodovod, a gdje javni vodovod ne postoji, to se mora osigurati na drugi
način sukladno posebnim propisima.
(2) Otpadne vode moraju se iz objekta odvoditi
zatvorenim sustavom sukladno posebnim propisima.
(3) Smještajni objekt mora biti priključen na
javnu električnu mrežu ili na drugi odgovarajući način biti opskrbljen
električnom energijom.
(4) Smještajni objekt mora biti priključen na
javnu telefonsku mrežu, osim na mjestima gdje takve mogućnosti ne postoje.
(5) Električno osvjetljenje mora biti osigurano
u svim prostorijama smještajnog objekta.
(6) U smještajnom objektu moraju noću biti
potpuno ili orijentacijskim svjetlom osvjetljene sve prostorije i prostori gdje
se kreću i borave gosti.
(7) U svim prostorijama smještajnog objekta u
kojima borave gosti, mora biti osiguran odgovarajući način grijanja prostorija
do temperature od najmanje 18,5° C, uz mogućnost prozračivanja.
(8) Komunalni i ostali otpad mora se redovito
odstranjivati iz smještajnog objekta sukladno posebnim propisima.
(9) Iznimno od stavka 4. ovog članka, ako zbog
objektivnih uvjeta nije osigurana mogućnost korištenja javne telefonske mreže,
ugostitelj u smještajnom objektu mora gostima, na njihov zahtjev, osigurati
mogućnost uporabe mobilnog telefona.
(10) Iznimno od odredbi stavka 7. ovog članka, u
smještajnom objektu u kojem se posluje samo ljeti, ne mora biti osigurano
grijanje prostorija.
1.3. Zaštita od požara, buke i prašine
Članak 20.
(1) Smještajni objekt mora ispunjavati uvjete za
zaštitu od požara sukladno posebnim propisima.
(2) Pored uvjeta iz stavka 1. ovoga članka,
smještajni objekt mora:
1. kod svakog dizala (ako ih objekt ima)
istaknuti zabranu korištenja dizala u slučaju požara, osim kod sigurnosnih
dizala (ako ih objekt ima) za osobe s invaliditetom;
2. imati pisane upute za osoblje za slučaj
nastanka požara, te s tim uputama upoznati svakog zaposlenika;
3. posebnim oznakama o zabrani pušenja označiti
sve opasne zone (dizala, kuhinja, kotlovnica, praonica rublja i dr.);
4. imati kontejnere i koševe za otpatke od
vatrootpornog materijala, ako ovim Pravilnikom nije drukčuje propisano;
5. kontinuirano osigurati da sigurnosna ili
panik rasvjeta na svim putovima za evakuaciju dobro funkcionira.
(3) Prostorije smještajnog objekta moraju
ispunjavati uvjete za zaštitu od buke sukladno posebnim propisima.
(4) Oprema i pribor, u vrijeme kada nisu u
uporabi, moraju biti zaštićeni od prašine.
1.4. Unutarnje visine prostorija
Članak 21.
(1) U smještajnim objektima, unutarnja visina
(visina od poda do stropa) zajedničkih prostorija: za boravak, za blagovanje,
za usluživanje gostiju (prostorija u kojoj se nalazi i točionik), sanitarija uz
ugostiteljske i ostale sadržaje, zajedničkim sanitarijama uz smještajne
jedinice, za pripremanje jela (kuhinje), centralne pripremnice za obradu
namirnica, te ostalih zajedničkih prostorija, mora biti najmanje 2,80 m, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. Iznimno, u objektima koji se
kategoriziraju, visina prostorije/a za pripremu i usluživanje samo doručka,
može biti najmanje 2,40 m.
(2) U smještajnim jedinicama i modulima, te
komunikacijama uz njih, unutarnja visina (visina od poda do stropa) mora biti
najmanje 2,40 m, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(3) Iznimno od odredbi stavka 1. i 2. ovog
članka u postojećim smještajnim objektima smatraju se dostatnim unutarnje
visine prostorija zatečene na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika, uz uvjet
da postoji sustav prozračivanja i da je osigurano nesmetano i sigurno kretanje
gostiju i osoblja.
(4) Iznimno od odredbi stavka 1., 2. i 3. ovog
članka, u svim prostorijama s koso izvedenim stropom ili stropom različitih
visina, prosječna unutarnja visina mora biti sukladna odredbama stavka 1., 2. i
3. ovoga članka, s time da u novim smještajnim objektima najniža unutarnja
visina od poda do kosog stropa ne može biti niža od 1,20 m.
(5) Iznimno od odredbi stavka 1., 2. i 3. ovog
članka, u postojećim smještajnim objektima u kojima će se sustavi hlađenja
ugrađivati nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika, smatraju se dostatnima niže
visine prostorija uvjetovane ugradnjom tih sustava uz uvjet da je osigurano
nesmetano i sigurno kretanje gostiju i osoblja.
1.5. Uvjeti za osobe s invaliditetom
Članak 22.
(1) Novi smještajni objekti u dijelu: ulaza,
komunikacija u zajedničkim prostorima i sanitarijama uz ugostiteljske i ostale
sadržaje ako postoje, moraju ispunjavati uvjete za osobe s invaliditetom
sukladno posebnim propisima, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Na ulaznim vratima smještajne jedinice
moraju biti označene odgovarajućim reljefnim oznakama. Dizala, ako ih
smještajni objekt ima, moraju imati odgovarajuću ploču za upravljanje dizalom s
reljefnim oznakama i sustav zvučnog informiranja o smjeru kretanja dizala.
2. Minimalni uvjeti za
smještajne objekte koji se kategoriziraju
2.1. Isticanje oznake
vrste i kategorije te naziva objekta
Članak 23.
(1) Na glavnom ulazu u smještajni objekt mora
biti vidno istaknuta propisana oznaka utvrđene vrste i kategorije. Pored oznake
propisane ovim Pravilnikom za označavanje vrste te kategorije, ugostitelj mora
na primjeren način istaći naziv smještajnog objekta te tvrtku trgovačkog
društva ili obrta.
(2) Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka, u
smještajnom objektu koji se nalazi u građevini koja je zaštićena kao
povijesno--kulturno dobro, oznake propisane ovim Pravilnikom mogu se postaviti
unutar glavnog ulaza i sl.
(3) Oznake o vrsti i kategoriji smještajnog
objekta moraju se isticati na standardiziranoj ploči sukladno članku 54. ovog
Pravilnika.
(4) Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka,
ako ugostitelj u jednoj građevini ima više smještajnih objekata iste vrste i
kategorije, tada je dovoljno istaći na vidnom mjestu, jednu zajedničku
propisanu oznaku vrste i kategorije.
2.2. Površina smještajnog objekta – modul
Članak 24.
(1) Ukupna korisna površina (neto površina na
uporabi gostu) smještajnog objekta koji se kategorizira, naziva se modul.
(2) Modul smještajnog objekta propisan je ovisno
o vrsti i kategoriji smještajnog objekta.
(3) Minimalni modul smještajnog objekta je modul
propisan za najnižu kategoriju pojedine vrste smještajnog objekta.
(4) Propisana veličina modula u novim
smještajnim objektima, ista je bez obzira na mogući kapacitet sobe propisan
člankom 26. stavkom 2. ovog Pravilnika.
Članak 25.
(1) U postojećim smještajnim objektima, bez
obzira na vrstu i kategoriju koja se objektu utvrđuje, dozvoljava se odstupanje
od propisanih modula smještajnih objekata:
– 1 m2 za modul: sobe,
– 2 m2 za modul: studio apartmana,
apartmana i kuće za odmor.
(2) Iznimno od stavka 1. ovog članka, umjesto
odstupanja dozvoljenih odredbama toga stavka, u postojećim smještajnim
objektima koji posluju ljeti, bez obzira na vrstu i kategoriju koja se objektu
utvrđuje, dozvoljava se u modul uračunati stvarnu površinu terase, lođe ili
balkona:
do 2 m2
za modul: sobe,
do 3 m2
za modul: studio apartmana;
do 4 m2
za modul apartmana i kuće za odmor s jednom prostorijom za spavanje, a za svaku
dodatnu prostoriju za spavanje 2 m2.
2.3. Kapacitet smještajnog objekta
Članak 26.
(1) Kapacitet smještajnog objekta, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano, određuje se:
1. za postojeće objekte prema broju kreveta
ovisno o površini propisanog modula,
2. za nove objekte prema broju kreveta neovisno
o površini propisanog modula.
(2) S obzirom na kapacitet soba za
iznajmljivanje može biti:
1. jednokrevetna – ima jedan krevet za jednu
osobu,
2. dvokrevetna – ima dva kreveta za jednu osobu
ili jedan krevet za dvije osobe.
(3) Iznimno od stavka 2. ovog članka, u
postojećim smještajnim objektima, soba za iznajmljivanje, s obzirom na
kapacitet može biti i trokrevetna ako je površina modula sobe veća za 3 m od
površine propisane za dvokrevetnu sobu za iznajmljivanje.
(4) Iznimno od stavka 2. ovog članka, u
jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi za iznajmljivanje, ako je površina modula
veća za 3 m od propisane za utvrđeni kapacitet sobe za iznajmljivanje, na
zahtjev gosta, može se namjestiti dodatni krevet.
(5) S obzirom na kapacitet: studio apartman,
apartman i kuća za odmor, mogu biti:
1. Studio apartman s najviše četiri kreveta
(pomična i/ili fiksna ako su ovim Pravilnikom dozvoljeni),
2. Apartman s najviše šest kreveta u tri
prostorije za spavanje, odnosno najviše dva kreveta u svakoj prostoriji za
spavanje.
3. Kuća za odmor s najviše dva kreveta u svakoj
prostoriji za spavanje.
(6) Iznimno od stavka 5. ovog članka, na
prostorije za spavanje u apartmanu i kući za odmor, odgovarajuće mogu se
primjeniti odredbe stavka 3. i 4. ovog članka.
(7) Iznimno od stavka 5. ovog članka, u
smještajnom objektu iz istog stavka, osim studio apartmana, u prostoriji za
boravak mogu biti dva dodatna kreveta, ako dodatnih kreveta nema u
prostoriji/ma za spavanje, ili ako prostorije za spavanje nisu trokrevetne.
(8) Kreveti u smještajnom objektu, iznimno, mogu
biti smješteni i jedan iznad drugoga – kreveti na kat. Uz krevet na katu
također se obvezno nalaze na odgovarajući način postavljeni propisani elementi.
Kod utvrđivanja površine modula, krevet na katu smatra se kao svaki drugi
krevet za jednu osobu.
(9) Pod pojmom »dodatni krevet« iz odredbi ovog
članka podrazumijeva se krevet postavljen na zahtjev gosta, koji nije stalno
namješten u smještajnoj jedinici. Uz takav krevet ne moraju se nalaziti
obvezatni propisani elementi (noćni ormarić i noćna svjetiljka). Takav krevet
ne izražava se u kapacitetu smještajnog objekta.
2.4. Minimalni uvjeti za pripremu i usluživanje doručka
2.4.1. Opće odredbe
Članak 27.
(1) Ugostitelj za goste u smještajnim objektima
vrsta: soba za iznajmljivanje, studio apartman i apartman, može pružati uslugu
doručka.
(2) Ako ugostitelj za goste smještene u jednom
ili više objekata iz st. 1. ovog članka, pruža uslugu doručka, mora u blizini
navedenih objekata imati ugostiteljski objekt, odnosno, ugostiteljske sadržaje
odgovarajućeg kapaciteta, opremljene i uređene na prikladan način za pripremu i
konzumiranje hrane.
(3) Ako ugostitelj pruža uslugu doručka za
goste, u jednom ili više objekata iz st. 1. ovog članka, ukupnog kapaciteta do
20 kreveta, uslugu doručka mora pružati u ugostiteljskom objektu po posebnom
propisu, ili u ugostiteljskim sadržajima sukladno čl. 28. ovog Pravilnika.
(4) Ako ugostitelj pruža uslugu doručka za goste
u objektima iz st. 1. ovog članka ukupnog kapaciteta preko 20 kreveta, uslugu
doručka mora pružati u ugostiteljskom objektu po posebnom propisu, ili u
ugostiteljskim sadržajima sukladno čl. 32. – 35. i 37. – 49., te prilogu IX. –
točkama 2., 8., 9., 10. i 11. ovog Pravilnika.
2.4.2. Ugostiteljski sadržaji za pripremu i
usluživanje doručka, smještajnog kapaciteta do 20 kreveta
Članak 28.
(1) Ugostiteljski sadržaji iz čl. 27. st. 3.
ovog Pravilnika su prostorija za pripremu i blagovaonica za usluživanje
doručka.
(2) Prostorija za pripremu i blagovaonica moraju
imati opremu, uređaje i pravila postupanja sukladno Prilozima I. – VI. ovog
Pravilnika.
3. Minimalni uvjeti za smještajne
objekte koji se ne kategoriziraju, osim Objekta za robinzonski smještaj
3.1. Isticanje oznake vrste i naziva objekta
Članak 29.
Na glavnom ulazu u smještajni objekt ugostitelj
mora na primjeren način istaknuti naziv vrste i naziv smještajnog objekta, te
tvrtku trgovačkog društva ili obrta.
3.2. Kapacitet smještajnog objekta
Članak 30.
(1) Kapacitet smještajnog objekta utvrđuje se
prema broju i vrsti smještajnih jedinica i njihovom kapacitetu.
(2) Kapacitet smještajne jedinice određuje se
prema broju kreveta:
1. Spavaonica – najmanje pet kreveta
2. Soba – najviše četiri kreveta.
(3) Kreveti u smještajnoj jedinici mogu biti i
jedan iznad drugoga – kreveti na kat.
Uz krevet na katu obvezno se nalaze postavljeni
propisani elementi. Krevet na katu mora zadovoljiti propisanu površinu za
krevet.
(4) Jednom smještajnom jedinicom smatrat će se
sve prostorije i prostori unutar smještajne jedinice u koju se ulazi kroz jedna
vrata.
3.3. Zajedničke sanitarije i kupaonice za gosteuz smještajne
jedinice
3.3.1. Opće odredbe
Članak 31.
(1) Smještajni objekt mora imati zajedničke
sanitarije za goste uz smještajne jedinice.
(2) Zajedničke sanitarije za goste uz smještajne
jedinice, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano, čine:
1. sanitarije za žene koje se sastoje od:
predprostorije i prostorije sa zahodskom školjkom (zahodska kabina), prostorije
s umivaonikom i tuš kabinom, ili odvojene prostorije s umivaonikom, i odvojene
prostorije s tuš kabinom
2. sanitarije za muškarce koje se sastoje od:
predprostorije ili prostorije u kojoj je pisoar, i prostorije sa zahodskom
školjkom (zahodska kabina), prostorije s umivaonikom i tuš kabinom, ili
odvojene prostorije s umivaonikom, i odvojene prostorije s tuš kabinom.
(3) Smještajni objekt može imati kompletnu
kupaonicu u smještajnoj jedinici, zajedničku kompletnu kupaonicu i zajedničku
djelomičnu kupaonicu uz smještajne jedinice:
1. Pod pojmom »kompletna kupaonica« u
smještajnoj jedinici podrazumijeva se kupaonica koja se nalazi u sobi (ulaz iz sobe),
i ima: zahodsku školjku, umivaonik s ogledalom i policom za odlaganje stvari,
kadu ili tuš kadu ili tuš.
2. Pod pojmom »zajednička kompletna kupaonica«
podrazumijeva se kupaonica koja se ne nalazi u smještajnoj jedinici (ulaz iz
hodnika ili spavaonice), i ima: zahodsku školjku, umivaonik s ogledalom i
policom za odlaganje stvari, kadu ili tuš kadu ili tuš.
3. Pod pojmom »zajednička djelomična kupaonica«
podrazumijeva se kupaonica koja se ne nalazi u smještajnoj jedinici (ulaz iz
hodnika ili spavaonice), i ima: samo umivaonik s ogledalom i policom za
odlaganje stvari, samo zahodsku školjku, samo kadu ili tuš kadu ili tuš, ili
kombinaciju bilo koja dva naprijed navedena sanitarna elementa.
(4) Smještajni objekt može imati djelomičnu
kupaonicu u sobi, ali se sanitarni elementi ne uračunavaju u potreban broj
sanitarnih elemenata.
3.4. Sanitarije uz ugostiteljske i ostale sadržaje
3.4.1. Opće odredbe
Članak 32.
(1) Smještajni objekt koji ima zajedničke
prostorije, mora uz njih imati uređene i opremljene sanitarije (uz prostor za
boravak gostiju, uz ugostiteljske i ostale sadržaje). Te sanitarije, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano, čini:
1. zahod za žene koji se sastoji od: prostorije
u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina), i predprostorije u kojoj je
umivaonik,
2. zahod za muškarce koji se sastoji od:
prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina), predprostorije u
kojoj je umivaonik, i prostorije u kojoj je pisoar.
(2) Zahodi u smještajnom objektu se moraju
nalaziti u blizini prostorija i prostora gdje gosti najčešće dulje borave
(prostorije za boravak, ugostiteljskih i drugih sadržaja).
(3) U sanitarijama iz ovoga članka mora biti
besprijekoran red i čistoća, a prostorije moraju biti dezinficirane.
(4) Iznimno od stavka 1. točke 2. ovog članka, u
postojećim smještajnim objektima u zahodu za muškarce i umivaonik i pisoar mogu
se nalaziti u predprostoriji, uz uvjet da je prostor između umivaonika i
pisoara dijelom pregrađen odgovarajućom vizualnom pregradom.
3.4.2. Prostorija sa zahodskom
školjkom (zahodska kabina)
Članak 33.
(1) Broj prostorija sa zahodskom školjkom, ako
ovim Pravilnikom nije drukčije propisano, mora biti razmjeran kapacitetu
smještajnog objekta izraženom brojem konzumnih i/ili sjedećih mjesta u
ugostiteljskim i ostalim sadržajima smještajnog objekta u čijoj se blizini
nalaze, i to:
– do 80 mjesta, jedna prostorija sa zahodskom
školjkom u zahodu za žene i jedna prostorija sa zahodskom školjkom u zahodu za
muškarce, s prostorijom u kojoj je jedan pisoar,
– do 160 mjesta, dvije prostorije sa zahodskom
školjkom u zahodu za žene i jedna prostorija sa zahodskom školjkom u zahodu za
muškarce, s prostorijom u kojoj su dva pisoara,
– do 550 mjesta, tri prostorije sa zahodskom
školjkom u zahodu za žene i dvije prostorije sa zahodskom školjkom u zahodu za
muškarce, s prostorijom u kojoj su tri pisoara,
– više od 550 mjesta, četiri prostorije sa
zahodskom školjkom u zahodu za žene i tri prostorije sa zahodskom školjkom u
zahodu za muškarce, s prostorijom u kojoj su četiri pisoara.
(2) Iznimno od odredbi stavaka 1. ovoga članka,
postojeći smještajni objekti koji imaju više ugostiteljskih i drugih sadržaja u
neposrednoj blizini jedan do drugoga, pri kapacitetu većem od 80 mjesta mogu
odstupiti od propisanog razmjernog broja prostorija sa zahodskom školjkom, i
pisoara, ali najviše 25%.
Članak 34.
(1) Svi zahodi moraju imati visoku zahodsku
školjku (školjku sa sjedalom) na ispiranje tekućom vodom.
(2) Pisoar u zahodu za muškarce mora biti zidna školjka
s ispiranjem tekućom vodom te treba biti postavljen ili ograđen tako da se ne
vidi izvan prostorije u kojoj se nalazi.
3.4.3. Pretprostorija s
umivaonikom
Članak 35.
(1) U pretprostoriji zahoda mora biti umivaonik
s tekućom toplom i hladnom vodom.
(2) Broj umivaonika iz stavka 1. ovog članka
mora biti razmjeran broju konzumnih i/ili sjedećih mjesta u ugostiteljskim i
drugim sadržajima u neposrednoj blizini, u smještajnom objektu i to:
– do 160 mjesta – jedan umivaonik u svakoj
pretprostoriji (posebno za žene i posebno za muškarce),
– do 320 mjesta – dva umivaonika u svakoj
pretprostoriji (posebno za žene i posebno za muškarce),
– od 320 mjesta na više – tri umivaonika u
svakoj pretprostoriji (posebno za žene i posebno za muškarce).
(3) Iznimno od odredbe članka 32. stavka 1. i
stavka 1. ovog članka, u postojećim smještajnim objektima može se u zahod za
žene i zahod za muškarce ulaziti kroz zajedničku pretprostoriju. Tada se u toj
zajedničkoj pretprostoriji mogu nalaziti umivaonici. Broj umivaonika mora biti
razmjeran broju konzumnih i/ili sjedećih mjesta u ugostiteljskim i ostalim
sadržajima:
– do 80 mjesta dva umivaonika,
– do 160 mjesta tri umivaonika,
– do 320 mjesta četiri umivaonika,
– od 320 na više pet umivaonika,
3.4.4. Sanitarije uz
bazene
Članak 36.
(1) Smještajni objekt koji ima bazen na
otvorenom ili u zatvorenom prostoru mora imati sanitarije namijenjene
korisnicima bazena.
(2) Na sanitarije iz stavka 1. ovog članka,
odgovarajuće se primjenjuju odredbe ovog Pravilnika o sanitarijama uz ugostiteljske
i ostale sadržaje smještajnog objekta.
(3) Uz bazen mora biti tuš i kabina za
presvlačenje.
3.5. Minimalni uvjeti za ugostiteljske sadržaje
3.5.1. Opće odredbe
Članak 37.
(1) Smještajni objekt, bez obzira na vrstu kojoj
pripada, ukoliko nudi usluge prehrane te uslužuje pića, napitke i slastice,
mora, u prostoru objekta odnosno u okviru funkcionalne cjeline objekta (u
zatvorenom prostoru, i/ili na otvorenom natkrivenom prostoru, terasi, uz bazen,
na plaži ako je ima) imati odgovarajuće ugostiteljske sadržaje za pružanje tih
usluga.
(2) Ugostiteljski sadržaji iz stavka 1. ovoga
članka uređenjem, opremom, uslugama i održavanjem, moraju ispunjavati uvjete
sukladno odredbama ovog Pravilnika kojima su propisani uvjeti za ugostiteljske
sadržaje.
(3) Iznimno od stavka 2. ovog članka,
ugostiteljski sadržaji iz stavka 1. ovog članka, bez obzira koliko ih
smještajni objekt ima, vodeći računa da se radi o ugostiteljskim uslugama
smještajnog objekta kojem funkcionalno pripadaju, mogu imati jednu zajedničku
kuhinju, te odgovarajuće zajedničke prostorije, prostore i sanitarije kojima se
koriste i drugi sadržaji u smještajnom objektu.
(4) Prostor ugostiteljskog sadržaja unutar
funkcionalne cjeline smještajnog objekta, ugostitelj može ustrojiti kao svoj
ugostiteljski objekt ili ga iznajmiti ili dati u zakup drugoj tvrtki radi
obavljanja ugostiteljske djelatnosti.
(5) U slučaju iz stavka 4. ovog članka
ugostitelj odnosno tvrtka najmoprimatelj ili zakupac u prostoru ugostiteljskog
sadržaja mora sukladno zakonu ustrojiti ugostiteljski objekt odgovarajuće
vrste. Taj ugostiteljski objekt mora ispunjavati uvjete za vrstu u koju je
razvrstan po posebnom propisu i na odgovarajući način: kvalitetom usluga,
uređenja i održavanja, mora ispunjavati uvjete sukladno vrsti smještajnog
objekta u čijoj se funkcionalnoj cjelini nalazi. Iznimno, taj ugostiteljski
objekt ne mora imati zasebne sanitarije za goste, već se dostatnima smatraju
sanitarije uz ugostiteljske i ostale sadržaje smještajnog objekta ako se nalaze
u neposrednoj blizini.
Članak 38.
(1) Ugostitelj koji posluje smještajnim objektom
ugovorom će obvezati druge ugostitelje koji posluju ugostiteljskim objektima u
funkcionalnoj cjelini smještajnog objekta da ti objekti moraju na odgovarajući
način, standardom opreme, uređenja i održavanja, ispunjavati uvjete sukladno
vrsti smještajnog objekta.
(2) Elementi opreme, uređenja i održavanja, te
sadržaj i kvaliteta usluga ugostiteljskih objekata iz stavka 1. ovog članka
podliježu provjeri u postupku razvrstavanja smještajnog objekta, bez obzira tko
njima posluje. Provjera će se obaviti na odgovarajući način: utvrđivanjem
činjeničnog stanja sukladno ovom Pravilniku i propisima koji se primjenjuju na
ugostiteljske objekte.
3.5.2. Prostorije i
prostori za usluživanje gostiju
Članak 39.
(1) U smještajnom objektu usluživanje gostiju
jelom, napicima i pićem obavlja se u blagovaonici ili drugoj prostoriji ili
prostoru za usluživanje.
(2) Blagovaonica je prostorija koja služi za
blagovanje, a opremljena je namještajem prikladnim za blagovanje.
(3) Prostorija za usluživanje je prostorija koja
služi za usluživanje drugih ugostiteljskih usluga, u jednom dijelu, a u drugom
dijelu te prostorije mogu se naočigled gostiju pripremati jednostavnija topla
i/ili hladna jela i napici.
(4) Prostorija za usluživanje u jednom dijelu
može imati namještaj prikladan za blagovanje, a u drugom dijelu točionik koji
može sadržavati prostor za pripremanje jela, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano.
(5) Ako se u prostoriji za usluživanje u okviru
točionika obavlja pripremanje jela, prostor za pripremanje mora biti opremljen
opremom sukladno složenosti jela koja se pripremaju. U prostoriji za
usluživanje ne može se obavljati čišćenje i obrada namirnica.
(6) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, u
smještajnim objektima koji posluju ljeti, a nemaju prostoriju za usluživanje,
prostorijom za usluživanje smatra se i natkriven prostor na otvorenom.
(7) Prostor za usluživanje na otvorenom može
biti dio prostora: plaže, vrta, terase, i sl., u kojem se uslužuju gosti, a u
drugom dijelu tog prostora, mogu se naočigled gostiju pripremati jela. Na
prostor za usluživanje na otvorenom odgovarajuće se primjenjuju odredbe stavka
4. i 5. ovoga članka.
Članak 40.
(1) Blagovaonica i prostorija za usluživanje
gostiju moraju imati dobro odzračivanje. Blagovaonica, prostorija i prostor za
usluživanje gostiju, moraju imati dobro osvjetljenje.
(2) Blagovaonica i prostorija za usluživanje
gostiju moraju imati dovoljan broj vješalica za odlaganje odjevnih predmeta
gostiju prema broju konzumnih mjesta. Ako postoji garderoba smještena izvan tih
prostorija mora biti odgovarajuće čuvana ili u njoj istaknuta obavijest gostima
da se stvari odložene u garderobi ne čuvaju.
3.5.3. Kuhinja
Članak 41.
(1) Kuhinju mora imati svaki smještajni objekt u
kojem se gostima pružaju usluge prehrane uključujući i ako se pruža samo usluga
doručka.
(2) Kuhinja iz stavka 1. ovog članka kapacitetom
mora odgovarati potrebama ponude, odnosno asortimana jela, napitaka, pića i
slastica, te uobičajenom broju konzumenata u smještajnom objektu.
(3) Kuhinja mora imati prostore, opremu, uređaje
i pravila postupanja sukladno Prilogu IX. ovog Pravilnika.
(4) Iznimno od odredbi stavka 3. ovoga članka, u
smještajnom objektu u kojem se samo dogotovljavaju (samo termički obrađuju) već
pripremljena jela (namirnice za dogotavljanje jela dostavljaju se kao proizvodi
drugih proizvođača ili iz centralne pripremnice namirnica koja to obavlja za
više smještajnih objekata), kuhinja ne mora imati prostore i uređaje za
čišćenje i obradu namirnica.
(5) Iznimno od odredbi stavka 3. ovog članka,
smještajni objekt u kojem ugostitelj priprema i uslužuje hladna i topla jela s
jednostavnijom pripremom (roštilj, ražanj, peka, ploča i sl.), ili ne pruža
usluge prehrane, već pruža usluge korištenja prostorija i/ili prostora za
pripremu hladnih i toplih jela s jednostavnijom pripremom (roštilj, ražanj,
ploča, peka i sl..) u kojima gosti sami na svoj način i na svoju odgovornost
pripremaju jela, ne mora ispunjavati propisane uvjete za kuhinju, nego za
točionik iz članka 45. ovog Pravilnika.
Članak 42.
U kuhinji mora biti besprijekoran red i čistoća,
a otpaci se moraju redovito odstranjivati.
3.5.4. Centralna
pripremnica namirnica – prostorija za obradu namirnica za više smještajnih
objekata kojima posluje jedan ugostitelj
Članak 43.
(1) Ugostitelj koji posluje s više smještajnih
objekata u kojima se pružaju usluge prehrane, može pripremu i obradu namirnica
za pripremanje jela u tim smještajnim objektima organizirati na jednom mjestu –
u centralnoj pripremnici namirnica.
(2) Centralna pripremnica namirnica mora
zadovoljiti elemente sukladno Prilogu IX. ovog Pravilnika.
(3) Na centralnu pripremnicu namirnica
odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 41. stavka 2. i 3., i odredbe članka
42. ovog Pravilnika.
3.5.5. Prostorije i
priručni prostori za čuvanje namirnica i pića, te način čuvanja
Članak 44.
(1) U smještajnom objektu prostorije i priručni
prostori za spremanje i čuvanje namirnica i pića moraju biti odvojeni od:
kuhinje, prostorije za usluživanje u kojoj se nalazi točionik, prostora za
pripremanje jela ako se radi o centralnoj pripremnici, ako ovim Pravilnikom
nije drukčije propisano. Te prostorije i prostori moraju biti opremljeni
odgovarajućim policama i/ili ormarima s pretincima za smještaj namirnica i
pića.
(2) Prostorije i priručni prostori za čuvanje
lako pokvarljivih namirnica moraju biti opremljeni rashladnim komorama ili
hladnjacima odgovarajućeg kapaciteta, kojima se omogućava odvojeno čuvanje
namirnica različitog porijekla (biljnog, životinjskog i dr.).
3.5.6. Točionik
Članak 45.
(1) Ugostiteljski sadržaj, u smještajnom
objektu, u kojem se uslužuju pića i napici mora imati točionik odgovarajuće
površine.
(2) Točionikom se smatra uređen i opremljen
prostor u kojem se pripremaju, izdaju ili uslužuju napici i izdaju ili uslužuju
pića, a mogu se pripremati, izdavati ili usluživati i hladna i jednostavna
topla jela i slastice.
(3) Točionik je samostalna funkcionalna cjelina
u zasebnoj prostoriji ili prostoru koji se nalaze u neposrednoj blizini
blagovaonice, prostorije ili prostora za usluživanje hrane. Točionik može biti
i samostalna funkcionalna cjelina u prostoriji za usluživanje gostiju odnosno
prostoru za usluživanje gostiju na otvorenom.
(4) Točionik, ako postoji kao ugostiteljski
sadržaj u smještajnom objektu, minimalno mora imati:
1. mješalicu s toplom i hladnom vodom i odvodom;
2. uređaje i opremu za odlaganje pića i
napitaka;
3. rashladne uređaje za pića;
4. odgovarajući šank s radnom plohom od
nehrđajućeg materijala koji se lako čisti;
5. dvodjelni sudoper ili jednodjelni sudoper i
stroj za pranje čaša;
6. espresso-aparat ako se uslužuju napici.
(5) Iznimno od stavka 4. točke 5. ovog članka,
dvodjelni ili jednodjelni sudoper i stroj za pranje čaša, mogu biti smješteni i
izvan točionika u neposrednoj blizini koja s točionikom čini funkcionalnu
cjelinu.
(6) Ako se uz točionik pripremaju i uslužuju
hladna i topla jela s jednostavnijom pripremom, tada, osim elemenata iz stavka
4. ovog članka, točionik mora imati i:
1. termički blok,
2. radnu površinu za obradu namirnica,
3. uređaj za odvođenje pare, dima i mirisa,
dovoljnog kapaciteta odzračivanja, osim kada se pripremaju i uslužuju isključivo
hladna jela,
4. dvodjelni sudoper s tekućom toplom i hladnom
vodom,
5. rashladni uređaj za hladna jela i slastice.
(7) Ako se iz točionika naposredno uslužuju
gosti, točionik mora imati šank.
3.5.7. Jelovnik, ponuda
menija i karta pića i napitaka
Članak 46.
(1) Ugostiteljski sadržaj, ako postoji u
smještajnom objektu, mora imati dovoljan broj jelovnika ili ponuda menija, i
karti pića i napitaka, koji se moraju staviti na raspolaganje gostu na njegov
zahtjev ili na svakom stolu mora biti jelovnik i karta pića i napitaka, ako
ovim Pravilnikom nije drugačije propisano.
(2) Ako se gosti uslužuju za šankom točionika,
tada jelovnik, ponuda menija i karta pića i napitaka, moraju biti izloženi na
šanku.
(3) U jelovniku, ponudi menija i karti pića i
napitaka navode se jela, pića i napici i druge ugostiteljske usluge koje se
nude gostima.
(4) Jelovnik ili ponuda menija, i karta pića i
napitaka ispisuju se na hrvatskom i najmanje na jednom stranom jeziku.
(5) Na jelovniku, ponudi menija i karti pića i
napitaka za svaki ponuđeni proizvod mora biti istaknuta prodajna cijena s
porezom.
(6) Jelovnik ili ponuda menija, i karta pića i
napitaka obvezno se stavljaju na uvid gostu prije preuzimanja narudžbe.
(7) Jela, napici i pića, te druge usluge
navedene u jelovniku, ponudi menija, i karti pića moraju se uslužiti ako ih
gost zahtijeva.
(8) Ovjereni primjerci normativa jela, pića i
napitaka, obvezno se stavljaju na uvid gostu na njegov zahtjev.
Članak 47.
(1) Iznimno od odredbi članka 46. stavka 1. ovog
Pravilnika, ugostitelj ne mora stavljati gostu na raspolaganje jelovnik niti
ponudu menija, u slučaju kada se usluge prehrane pružaju s integral postave i
nude u zasebnim gastro posudama tako da gost ponuđena jela odabire po želji i
poslužuje se sam ili ga na njegov zahtjev uslužuje kuhar koji je na
raspolaganju gostima kod odabira jela.
(2) Kada se u ugostiteljskom sadržaju
primjenjuje način usluživanja iz stavka 1. ovog članka umjesto jelovnika ili
ponude menija, ponuđena jela moraju biti gostu predstavljena putem
odgovarajućih oznaka sa ispisanim nazivom jela i/ili vrstom jela postavljenima
na pultu uz svaku gastro posudu ili na drugi odgovarajući i primjeren način
tako da gost bude obaviješten o kakvom se jelu radi.
3.6. Minimalni uvjeti i prostori za zaposleno osoblje
Članak 48.
(1) Osoblje zaposleno na poslovima rukovanja
živežnim namirnicama, poslovima pripremanja i usluživanja jela, mora
udovoljavati stručnim i zdravstvenim uvjetima propisanim posebnim propisima.
(2) Osoblje mora biti uredno, čisto i primjereno
odjeveno.
(3) Osoblje ne smije pušiti za vrijeme
obavljanja poslova na radnom mjestu.
(4) Izvan radnog vremena osoblje se ne smije
zadržavati u prostorijama i prostorima smještajnog objekta gdje borave gosti.
Članak 49.
(1) Za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru
(uz kuhinju) smještajni objekt mora imati garderobu i sanitarije, sukladno
Prilogu IX. ovog Pravilnika.
(2) Sanitarije za zaposleno osoblje moraju biti
smještene tako da im osoblje može prići ne prelazeći prostorijama i prostorima
namijenjenim gostima smještajnog objekta, te moraju biti u blizini radnih
prostorija toga osoblja odnosno u prostoru koji s tim prostorijama čini
funkcionalnu cjelinu.
4. Minimalni uvjeti za
Objekt za robinzonski smještaj
Članak 50.
(1) Minimalni uvjeti za vrstu Objekt za
robinzonski smještaj, propisani su u prilogu X ovog Pravilnika, koji čini
njegov sastavni dio.
(2) Inspektor zaštite od požara nadležne
policijske uprave može, s obziroma na lokaciju Objekta za robinzonski smještaj,
zahtjevati provedbu dodatnih mjera zaštite od požara.
V. KATEGORIZACIJA
SMJEŠTAJNIH OBJEKATA
1. Opće odredbe
Članak 51.
(1) Od drugih vrsta objekata za smještaj iz
skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, ovisno o uređajima,
opremi, uređenju, uslugama, održavanju i ostalim elementima i uvjetima
propisanim ovim Pravilnikom, kategoriziraju se sljedeće propisane vrste:
– Soba za iznajmljivanje,
– Apartman,
– Studio apartman, i
– Kuća za odmor.
(2) Svaki smještajni objekt iz navedenih vrsta
kategorizira se pojedinačno.
(3) Smještajni objekt stalno za vrijeme rada
(bez obzira na broj gostiju koji u njemu boravi) mora u cijelosti ispunjavati
uvjete propisane ovim Pravilnikom za kategoriju koja mu je utvrđena.
(4) O svakoj promjeni u svezi s propisanim
uvjetima iz stavka 3. ovog članka, a poglavito ako smještajni objekt zbog
faktičnog prestanka korištenja poslovne prostorije ili prostora po bilo kojoj
osnovi izgubi funkcionalnu cjelinu, ugostitelj je dužan bez odlaganja od
nadležnog tijela državne uprave koje je provelo postupak kategorizacije
smještajnog objekta pribaviti rješenje o novonastalom činjeničnom stanju u
smještajnom objektu.
(5) Ako ugostitelj ne postupi sukladno odredbama
stavka 4. ovog članka, smatrat će se da su prestali postojati uvjeti utvrđeni
rješenjem o kategorizaciji smještajnog objekta. Po saznanju za nastale promjene
u smještajnom objektu nadležno tijelo državne uprave koje je donijelo rješenje
o kategorizaciji odgovarajućim aktom utvrdit će prestanak uvjeta utvrđenih rješenjem
o kategorizaciji smještajnog objekta.
2. Kategorije
smještajnih objekata
Članak 52.
(1) Postojeći smještajni objekti kategoriziraju
se u sljedeće kategorije:
1. Vrsta Soba za iznajmljivanje kategorizira se
u tri kategorije:
– dvije zvjezdice,
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice.
2. Vrsta Apartman kategorizira se u četiri
kategorije:
– dvije zvjezdice,
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice,
– pet zvjezdica.
3. Vrsta Studio apartman kategorizira se u tri
kategorije:
– dvije zvjezdice,
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice
4. Vrsta Kuća za odmor kategorizira se u četiri
kategorije:
– dvije zvjezdice,
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice,
– pet zvjezdica.
(2) Novi smještajni objekti kategoriziraju se u
sljedeće kategorije:
1. Vrsta Soba za iznajmljivanje kategorizira se
u dvije kategorije:
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice.
2. Vrsta Apartman kategorizira se u tri
kategorije:
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice,
– pet zvjezdica.
3. Vrsta Studio apartman kategorizira se u dvije
kategorije:
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice.
4. Vrsta Kuća za odmor kategorizira se u tri
kategorije:
– tri zvjezdice,
– četiri zvjezdice,
– pet zvjezdica.
3. Elementi za
kategorizaciju
Članak 53.
(1) Smještajni objekti kategoriziraju se na
temelju propisanih obveznih elemenata u svezi s opremom, uređenjem, uređajima,
uslugom, održavanjem i dr.
(2) Elementi za kategorizaciju smještajnih
objekata utvrđeni su u prilozima ovoga Pravilnika i to:
– Prilog I. – Elementi za kategorizaciju Sobe za
iznajmljivanje – postojeći objekti,
– Prilog II. – Elementi za kategorizaciju Sobe
za iznajmljivanje – novi objekti,
– Prilog III. – Elementi za kategorizaciju
Apartmana – postojeći objekti,
– Prilog IV. – Elementi za kategorizaciju
Apartmana – novi objekti,
– Prilog V. – Elementi za kategorizaciju Studio
apartmana – postojeći objekti,
– Prilog VI. – Elementi za kategorizaciju Studio
apartmana – novi objekti,
– Prilog VII. – Elementi za kategorizaciju Kuće
za odmor – postojeći objekti,
– PrilogVIII. – Elementi za kategorizaciju Kuće
za odmor – novi objekti.
4. Način označavanja
vrste i kategorije smještajnog objekta
Članak 54.
(1) Vrsta i kategorija smještajnog objekta
označavaju se standardiziranom pločom.
(2) Na standardiziranoj ploči navodi se naziv
vrste smještajnog objekta, i to za:
– vrstu Soba za iznajmljivanje: SOBE,
– vrstu Apartman: APARTMAN,
– vrstu Studio apartman: STUDIO APARTMAN,
– vrstu Kuća za odmor: KUĆA ZA ODMOR.
(3) Pored naziva iz stavka 2. ovog članka na
standardiziranoj ploči iz stavka 1. ovog članka navodi se i odgovarajući broj
zvjezdica kao oznaka za kategoriju.
(4) Standardiziranu ploču iz stavka 1. ovog
članka veličine 30/30 cm ima Kuća za odmor, a 25/25 cm: Sobe, Apartman i Studio
apartman. Standardizirana ploča je od visokopoliranog nehrđajućeg čelika na
kojem je otisnuto tamnoplavo polje u okviru od nebojanog visokopoliranog
nehrđajućeg čelika. Na ploči se u gornjem dijelu nalazi zlatnom bojom otisnuta
oznaka kategorije (zvijezdice). Neke vrste smještajnih objekata imaju ispod oznake
kategorije odgovarajući simbol. Neobojenim nehrđajućim čelikom na sredini
ploče, ispisana je vrsta smještajnog objekta, a uz donji rub ploče ispisano je:
REPUBLIKA HRVATSKA, MINISTARSTVO MORA, TURIZMA, PROMETA I RAZVITKA.
(5) Grafička rješenja standardiziranih ploča iz
st. 1. ovog članka propisana su u Prilogu XI. ovog Pravilnika, te čine njegov
sastavni dio.
(6) Odabir proizvođača standardiziranih ploča iz
stavka 1. ovog članka u nadležnosti je Ministarstva nadležnog za ugostiteljstvo
i turizam (dalje u tekstu: Ministarstvo).
(7) Standardiziranu ploču iz stavka 1. ovog
članka ugostitelj naručuje direktno od proizvođača, te snosi troškove izrade i
dostave standardizirane ploče.
5. Promjena vrste i/ili
kategorije smještajnog objekta
Članak 55.
(1) Ako tijekom poslovanja objekt prestane
ispunjavati propisane uvjete za vrstu ili vrstu i kategoriju koju ima
ugostitelj je obvezan podnijeti zahtjev za novo razvrstavanje ili razvrstavanje
i kategorizaciju smještajnog objekta, bez odlaganja. Ako ugostitelj ne podnese
zahtjev u skladu s odredbama ovog stavka, smatrat će se da su prestali
postojati uvjeti utvrđeni rješenjem o kategorizaciji smještajnog objekta. Po
saznanju za nastale promjene u smještajnom objektu nadležno tijelo državne
uprave koje je donijelo rješenje o kategorizaciji odgovarajućim aktom utvrdit
će prestanak uvjeta utvrđenih rješenjem o kategorizaciji smještajnog objekta.
(2) Ako se u kategoriziranom smještajnom objektu
činjenično stanje promijeni tako da objekt naknadno ispuni uvjete za drugu vrstu
i /ili višu kategoriju, ugostitelj, neovisno o bilo kakvom roku, može podnijeti
zahtjev za novo razvrstavanje u drugu vrstu i/ili kategorizaciju smještajnog
objekta u višu kategoriju.
(3) Ako se tijekom poslovanja s razvrstanim i
kategoriziranim smještajnim objektom promijeni ugostitelj, novi ugostitelj je
obvezan pribaviti rješenje o razvrstavanju i kategorizaciji objekta na svoju
tvrtku.
VI. NAČIN RAZVRSTAVANJA
I KATEGORIZACIJE – OPĆENITO
Članak 56.
(1) U skladu sa zakonom zahtjev za razvrstavanje
i kategorizaciju smještajnih objekata u vrste: Kuća za odmor, Apartman, Studio
apartman, Soba za iznajmljivanje, Prenoćište, Odmaralište, Hostel, Planinarski
dom, Lovački dom, Đački dom ili Studentski dom i Objekt za robinzonski
smještaj, podnosi se Uredu državne uprave u županiji.
(2) Zahtjev iz stavka 1. ovog članka, u pravilu,
sadrži podatke o:
1. podnositelju zahtjeva (tvrtka, sjedište,
registrirana djelatnost);
2. adresi, nazivu objekta, razdoblju poslovanja;
3. vrsti i kategoriji koja se zahtijeva utvrditi
za smještajni objekt, broju i vrsti smještajnih jedinica i uslugama koje će se
u objektu pružati;
4. površinama modula, njihovom uređenju i opremi
i dr., sanitarijama i pojedinim sanitarnim elementima za goste uz ugostiteljske
i ostale sadržaje (vrstama i broju sanitarnih elemenata), te drugim obveznim i
neobveznim elementima i sadržajima u objektu;
5. dokazu o pravu korištenja na temelju kojeg se
koristi poslovni prostor u kojem se objekt nalazi;
6. dokaznom sredstvu o uporabljivosti građevine
u kojoj se nalazi smještajni objekt;
7. voditelju poslovanja.
(3) Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka, može se
podnijeti i propisani Prilog ovog Pravilnika za pojedinu vrstu smještajnog
objekta, uz uvjet da se preslik Priloga koristi kao obrazac i podaci popune u
koloni »REZULTAT« koja je utvrđena u nastavku materijalnog dijela propisa, a
ostali traženi podaci u skladu s ovim člankom daju se na posebnom podnesku.
(4) Zahtjev iz stavka 1. ovog članka je, u
pravilu, popraćen sljedećim dokaznim sredstvima:
1. izvatkom iz Sudskog registra o registriranoj
djelatnosti i osobama ovlaštenim za zastupanje podnositelja zahtjeva, odnosno
rješenjem o upisanom obrtu i/ili preslikom obrtnice;
2. aktom o imenovanju (rasporedu na poslove) i
preslikom radne knjižice voditelja poslovanja ili drugim dokumentima iz kojih
je čitljiv radni status voditelja poslovanja u objektu i stručna sprema kojom
raspolaže;
3. o pravu korištenja poslovnog prostora,
4. o uporabljivosti građevine u kojoj se nalazi
smještajni objekt (uporabna dozvola, odnosno drugi odgovarajući dokaz u skladu
s posebnim propisima iz područja graditeljstva);
5. grafičkim rješenjem smještajnog objekta
(skice, idejna rješenja, idejni projekt i sl.)
6. na zahtjev voditelja postupka, po ukazanoj
potrebi, drugim dokumentima kojima se potkrepljuju činjenice koje treba
utvrditi u skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom.
(5) Za objekte za robinzonski smještaj, zahtjevu
iz stavka 1. ovog članka, prilaže se i mišljenje nadležne policijske uprave o
provedbi zadovoljavajućih mjera zaštite od požara.
Članak 57.
(1) Razvrstavanje i kategorizacija smještajnih
objekata provodi se primjenom:
1. Zakona o općem upravnom postupku, i to:
uvidom i
analizom podnijetog zahtjeva i priloženih dokaza,
utvrđivanjem činjenica očevidom/ima u
smještajnom objektu s obzirom na postavljeni zahtjev, te primjenom:
1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti,
2. Zakona o gradnji,
3. ovog Pravilnika i
4. posebnih propisa iz drugih područja.
(2) Očevid u smještajnom objektu obavlja povjerenstvo
Ureda koje sačinjavaju dva člana, i to: službenik Ureda koji je voditelj
postupka do donošenja rješenja i vodi povjerenstvo i drugi službenik toga
Ureda, raspoređeni na poslove ugostiteljstva i turizma, a iznimno i ostali
službenici, te pomoćnik predstojnika Ureda nadležan za ugostiteljstvo i
turizam. Osobe koje mogu biti članovi povjerenstva imenuje čelnik Ureda, uz
prethodno pribavljenu suglasnost Ministra nadležnog za poslove ugostiteljstva i
turizma, i to posebno za: sjedište Ureda i za svaku ispostavu Ureda. Pojedinim
članovima povjerenstva čelnik Ureda može odrediti zamjenike.
Članak 58.
Ugostitelj snosi troškove postupka razvrstavanja
i kategorizacije smještajnog objekta, u skladu sa zakonom. Troškove postupka
čine: dnevnice, troškovi prijevoza i smještaja članova povjerenstva.
VII. PRIJELAZNE I
ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 59.
Ugostitelji koji obavljaju ugostiteljsku
djelatnost u drugim vrstama smještajnih objekata iz skupine »Kampovi i druge
vrste objekata za smještaj« prema ranije važećem propisu, dužni su smještajni
objekt uskladiti s odredbama ovog Pravilnika, odnosno, pribaviti rješenje o
vrsti, odnosno, o vrsti i kategoriji smještajnog objekta, najkasnije u roku tri
godine od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.
Članak 60.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika
prestaju važiti odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i
kategorizaciji ugostiteljskih objekata (»Narodne novine«, broj: 57/95.,
110/96., 24/97., 61/98., 137/98., 19/99., 39/99., 52/99., 43/00., 52/00., 57/00.,
63/00., 18/01, 33/01., 48/02., 21/03., 175/03., 52/04. i 106/04.), kojima su
propisane druge vrste smještajnih objekata iz skupine »Kampovi i druge vrste
objekata za smještaj«, te odredbe Priloga Pravilnika:
– Prilog VI. »Elementi i mjerila za kategorizaciju
apartmana«;
– Prilog VII. »Elementi i mjerila za
kategorizaciju kuća za odmor«;
-Prilog VIII. »Elementi i mjerila za
kategorizaciju soba za iznajmljivanje«;
Članak 61.
Na ugostiteljske objekte vrste: Odmaralište –
apartman i Odmaralište – apartmani, primjenjivat će se odredbe ovog Pravilnika
kojima su propisani smještajni objekti vrsta: Studio apartman ili Apartman,
odnosno, odredbe ovog Pravilnika u skladu sa zahtjevom ugostitelja.
Članak 62.
Na ugostiteljske objekte vrste: Omladinski hotel
i Omladinski hostel, primjenjivat će se odredbe ovog Pravilnika kojima je
propisan smještajni objekt vrste Hostel, odnosno, odredbe ovog Pravilnika u
skladu sa zahtjevom ugostitelja.
Članak 63.
Na ugostiteljski objekt vrste Odmaralište –
kamp, primjenjivat će se odredbe Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim
uvjetima i kategorizaciji smještajnih objekata kampova iz skupine »Kampovi i
druge vrste objekata za smještaj«, kojima su propisani smještajni objekti
vrsta: Kamp i Kampiralište, odnosno, odredbe Pravilnika u skladu sa zahtjevom
ugostitelja.
Članak 64.
Iznimno od odredbi članka 60. ovog Pravilnika,
dok se ne usklade s odredbama ovog Pravilnika, na postojeće druge vrste
smještajnih objekata iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, kojima
posluju ugostitelji, primjenjivat će se i dalje odredbe Pravilnika o
razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata
(»Narodne novine«, broj: 57/95., 110/96., 24/97., 61/98., 137/98., 19/99.,
39/99., 52/99., 43/00., 52/00., 57/00., 63/00., 18/01., 33/01., 48/02., 21/03.,
175/03., 52/04. i 106/04.).
Članak 65.
(1) Zahtjevi za utvrđivanjem minimalnih uvjeta i
uvjeta za kategoriju, te upis u upisnik smještajnog objekta, koji su u postupku
upravnog rješavanja na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika, rješit će se u
skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom, ili, na izričit zahtjev ugostitelja, u
skladu s Pravilnikom iz članka 60. ovog Pravilnika.
(2) U slučaju kada se ugostitelj odluči da se
zahtjev iz stavka 1. ovog članka riješi u skladu s propisom koji je bio na
snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva iz članka 60. ovog Pravilnika, dužan je po
primitku rješenja o razvrstavanju i kategorizaciji objekta, podnijeti zahtjev
za kategorizaciju objekta sukladno čl. 59. ovog Pravilnika.
Članak 66.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/04-01/145
Urbroj: 530-13-04-1
Zagreb, 30. svibnja 2005.
Ministar
Božidar Kalmeta, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |