|
|
|
|
1887
Na temelju članka 25. stavka 4. Zakona o
veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), te članka 79. stavka
2. Zakona o hrani (»Narodne novine«, broj 117/03, 130/03 i 48/03), ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I. Sadržaj i područje primjene
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti kojima
moraju udovoljavati objekti i subjekti u poslovanju s hranom za životinje, kao
i postupak odobravanja objekata, te vođenje Upisnika odobrenih objekata.
II. Pojmovnik
Članak 2.
Za potrebe ovog Pravilnika pojedini pojmovi
imaju sljedeće značenje:
1. Hrana
za životinje je svaka dozvoljena tvar ili proizvod, uključujući i
dozvoljene dodatke hrani za životinje, prerađen, djelomično prerađen ili
neprerađen, a namijenjen je hranidbi životinja koje proizvode hranu ili se
upotrebljavaju za proizvodnju hrane.
2. Dodatak
hrani za životinje (u daljnjem tekstu: dodatak) je svaka dozvoljena tvar,
mikroorganizam ili proizvod koji, kad je ugrađen u hranu za životinje, može
utjecati na njezina svojstva, na uzgoj životinja koje proizvode hranu ili se
upotrebljava za proizvodnju hrane namijenjene ljudskoj konzumaciji.
3. Predsmjesa
ili premiks je proizvod bogat vitaminima, mineralnim tvarima, hranjivim
tvarima ili drugim dopuštenim dodacima hrani za životinje, koji služi za
proizvodnju potpunih i dopunskih krmnih smjesa.
4. Poslovanje
s hranom za životinje je poslovanje bez obzira na to je li poduzeto zbog
ostvarivanja dobiti ili ne, u sklopu kojeg se obavljaju poslovi proizvodnje,
prerade, skladištenja, prijevoza ili distribucije hrane za životinje,
uključujući i proizvodnju, preradu ili skladištenje hrane za životinje
namijenjene ishrani životinja na vlastitom gospodarstvu.
5. Subjekt
u poslovanju s hranom za životinje (u daljnjem tekstu: subjekt) je fizička
ili pravna osoba, registrirana za obavljanje određenih djelatnosti vezanih uz
poslovanje s hranom za životinje, odgovorna da osigura provođenje propisa o
hrani unutar poslovanja kojim upravlja.
6. Objekt
u poslovanju s hranom za životinje (u daljnjem tekstu: objekt) je svaki
objekt odobren od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva,
Uprave za veterinarstvo (u daljnjem tekstu: Uprava) u kojem se proizvodi,
prerađuje, skladišti, pakira, prodaje ili isporučuje proizvod namijenjen hranidbi
životinja.
7. Obiteljsko
gospodarstvo je organizacijski i poslovno zaokružena gospodarska cjelina,
koja u okviru poljoprivredno stočarske djelatnosti proizvodi krmne smjese
isključivo za potrebe vlastitog gospodarstva i nije registrirana kao trgovačko društvo
ili obrt.
8. Potencijalno
opasne tvari su tvari koje mogu, u količinama većim od propisanih, ugroziti
zdravstvenu ispravnost hrane za životinje.
9. Zdravstvena
ispravnost hrane za životinje podrazumijeva neškodljivost hrane za zdravlje
životinja, te posredno za zdravlje ljudi koji konzumiraju proizvode dobivene od
tih životinja, a s obzirom na prisutnost određenih bioloških, kemijskih ili
fizičkih tvari u hrani za životinje.
10. Pakiranje
je postupak stavljanja proizvoda u vreće, omot, posudu ili drugu ambalažu koja
se koristi u poslovanju s hranom, pri čemu proizvod dolazi u neposredan dodir s
unutarnjom površinom ambalaže.
11. Proizvodna
serija (radni nalog) skupina je proizvoda iste vrste proizvedena unutar
jedne tehnološke cjeline u određenom vremenskom razdoblju, od materijala iste
kvalitete, označenih istim serijskim brojem. Sadrži više proizvodnih šarži.
12. Proizvodna
šarža je određena količina proizvoda istog sastava, proizvedena istom
opremom, pod jednakim uvjetima, u jednom proizvodnom procesu (jedno miješanje).
13. Dobra
proizvođačka praksa u poslovanju s hranom za životinje (u daljnjem tekstu:
dobra proizvođačka praksa) podrazumijeva dio sustava osiguranja kakvoće kojim
se postiže da se hrana za životinje dosljedno i trajno proizvodi i provjerava
prema odgovarajućim standardima kakvoće u skladu s njezinom namjenom.
14. Stavljanje
na tržište je držanje hrane za životinje u svrhu prodaje, uključujući i
ponudu za prodaju, prodaju, distribuciju ili bilo koji drugi oblik prometa na
području Republike Hrvatske, bez obzira na to je li besplatan ili nije.
15. Trgovina
i posredništvo je stavljanje na tržište hrane za životinje, uključujući
uvoz, pakiranje, prijevoz i skladištenje od strane subjekta u poslovanju s
hranom za životinje, koji nije njezin proizvođač.
16. Sljedivost
je mogućnost ulaženja u trag hrani za životinje, životinji koja proizvodi
hranu, odnosno služi za proizvodnju hrane, tvari koja je namijenjena
ugrađivanju ili se očekuje da će biti ugrađena u hranu za životinje, kroz sve
faze proizvodnje prerade i distribucije.
III. Proizvodnja, trgovina,posredništvo i promet
Članak 3.
Subjekti
u poslovanju s hranom za životinje su:
1.
proizvođači hrane za životinje i obiteljska gospodarstva,
2.
trgovci i posrednici.
Članak 4.
Proizvođači i obiteljska gospodarstva se prema
vrsti proizvoda kojeg proizvode i dodataka hrani za životinje koje koriste u
proizvodnji svrstavaju u:
1. Proizvođače dodataka hrani za životinje (za
proizvodnju premiksa) iz članka 6. točke 1. – 11. Popisa 1 i proizvoda iz
Popisa 2 ovoga Pravilnika;
2. Proizvođače predsmjesa (premiksa), koji
sadrže dodatke iz članka 6. točke 1. – 5. Popisa 1 i dodatke iz Popisa 2 ovoga
Pravilnika;
3. Proizvođače krmnih smjesa, koje sadrže
premikse proizvedene s dodacima iz članka 6. točke 1. – 3. Popisa 1 ovoga
Pravilnika i proizvođače ljekovite hrane s dozvoljenim ljekovitim dodacima;
4. Proizvođače krmnih smjesa s tvarima i
proizvodima visokog sadržaja potencijalno opasnih tvari;
5. Proizvođače predmješavina (premiksa) s
dodacima iz članka 6. točke 6. – 11. Popisa 1 ovoga Pravilnika;
6. Proizvođače krmnih smjesa koje sadrže
predmješavine (premikse) proizvedene korištenjem dodataka iz članka 6. točke 4.
– 11. Popisa 1 ovoga Pravilnika;
7. Obiteljska gospodarstva, koja isključivo za
vlastite potrebe proizvode premikse i krmne smjese s dodacima iz članka 6.
točke1. – 12. Popisa 1 i proizvode iz Popisa 2, ovoga Pravilnika te ljekovitu
hranu iz dozvoljenih ljekovitih dodataka;
8. Obiteljska gospodarstva koja isključivo za
potrebe vlastitog gospodarstva proizvode krmne smjese s premiksima sa dodacima
iz članka 6. točke 4. – 12. Popisa 1 ovoga Pravilnika;
9. Obiteljska gospodarstva koja isključivo za
vlastite potrebe proizvode krmne smjese iz dopunskih krmnih smjesa;
10. Proizvođače dodataka iz članka 6. točke 12.
Popisa 1 ovoga Pravilnika.
Članak 5.
Trgovci i posrednici s obzirom na vrste
proizvoda koje stavljaju na tržište razvrstani su kao trgovci i posrednici:
1. Dodacima i hranom za životinje proizvedenom s
dodacima iz članka 6. točke 1. – 11. Popisa 1 i proizvodima iz Popisa 2 ovoga
Pravilnika;
2. Premiksima koji sadrže dodatke hrani za
životinje iz članka 6. točke 1. – 5. Popisa 1 ovoga Pravilnika;
3. Dodacima hrani za životinje iz članka 6.
točke 12. Popisa 1, te premiksa koji sadrže dodatke iz točke 6. – 11. Popisa 1
ovoga Pravilnika;
4. Uvoznici hrane za životinje.
Članak 6.
POPIS 1
Popis
dozvoljenih dodataka po skupinama u Republici Hrvatskoj:
1.
Antibiotici svi iz grupe;
2.
Antikokcidijska sredstva i druge ljekovite tvari – svi iz grupe;
3.
Pospješivači rasta – svi iz grupe;
4.
Vitamini A i D, provitamini i kemijski slične tvari (s učinkom sličnim
vitaminima A i D);
5.
Mikroelementi: Cu i Se;
6.
Ostali vitamini, provitamini i kemijski slične tvari s učinkom sličnim
vitaminima;
7.
Ostali mikroelementi;
8.
Enzimi – svi iz grupe;
9.
Mikroorganizmi;
10.
Karotinoidi i ksantofili – svi iz grupa;
11.
Antioksidanti – samo oni za koje je određena najveća dozvoljena količina;
12.
Ostali dodaci za koje je određena najveća dozvoljena količina (arome i mirisna
sredstva, emulgatori, stabilizatori, sredstva za zgušnjavanje i želiranje,
konzervansi, veziva pri proizvodnji peleta, sredstva za sprječavanje stvaranja
gruda, koagulanti, regulatori kiselosti i adsorbensi mikotoksina i
radionuklida).
POPIS 2
Proizvodi koji su posredni ili neposredni izvor
bjelančevina proizvedeni po propisanim tehničko tehnološkim postupcima:
1. Bjelančevine, dobivene iz mikroorganizama,
koji pripadaju skupinama bakterija, kvasaca, algi i gljivica – svi iz grupe
osim podgrupe kvasnica, uzgojenih na supstratu biljnog ili životinjskog
podrijetla;
2. Tvari s nebjelančevinastim dušičnim
spojevima;
3. Aminokiseline i njihove soli – sve u grupi;
4. Hidroksi analogne tvari aminokiselinama – sve
u grupi.
Članak 7.
1) Stavljanje na tržište dodataka hrani za
životinje iz Popisa 1 i Popisa 2 članka 6. ovoga Pravilnika i premiksa koji
sadrže dodatke iz točke 1. – 5. Popisa 1, dozvoljeno je samo između odobrenih
subjekata za poslovanje s navedenim dodacima i premiksima u skladu s člancima
4. i 5. ovoga Pravilnika.
2) Proizvođači koji hranu za životinje proizvode
ili skladište u gospodarskoj cjelini u čijem krugu se nalazi stočarski
objekt/farma ne smiju je stavljati na tržište odnosno iznositi izvan kruga
gospodarske cjeline.
3) Obiteljska gospodarstva koja proizvode hranu
za životinje isključivo za vlastite potrebe ne smiju je iznositi izvan kruga
obiteljskog gospodarstva.
IV. Uvjeti kojima moraju udovoljavati objekti za
proizvodnju i skladištenje
Objekti i oprema
Članak 8.
1) Objekti za proizvodnju, skladištenje i
prepakiravanje moraju biti smješteni na području gdje nema čimbenika koji mogu
štetno utjecati na higijensko stanje objekata i opreme te zdravstvenu ispravnost
sirovina i gotove životinjske hrane. Moraju udovoljavati uvjetima dobre
proizvođačke/skladišne prakse, u skladu s unaprijed opisanim postupcima.
2) Objekti iz stavka 1. ovoga članka moraju biti
projektirani i izgrađeni od čvrstog građevinskog materijala, a prostorije
izolirane od vlage te zaštićene od ulaska kukaca, ptica i glodavaca, uređene
tako da se mogu učinkovito čistiti i dezinficirati te tako smanjiti rizik od
kontaminacije, unakrsne kontaminacije te drugog štetnog učinka na higijensku
ispravnost i kakvoću proizvoda.
3) Pojedine proizvodne jedinice moraju biti
međusobno funkcionalno povezane.
4) Objekti iz stavka 1. ovoga članka moraju se
opskrbljivati vodom iz javne vodovodne mreže ili iz izvora koji osigurava
potrebne količine higijenski ispravne vode, koja po kakvoći odgovara
tehnološkom postupku proizvodnje.
5) Proizvođači iz članka 4. točaka 1. – 6. ovoga
Pravilnika, obiteljska gospodarstva iz točke 7. istoga članka te trgovci i
posrednici iz članka 5. točke 1. – 4. ovoga Pravilnika moraju posjedovati
primjerene sanitarne prostorije u sastavu objekta, putovi u krugu objekta
moraju biti asfaltirani ili betonirani, a krug objekta prikladno ograđen.
6) Otpadne vode moraju se ispuštati u javnu
kanalizacijsku mrežu ili u sanitarno ispravan taložnik.
7) Higijenski neispravna hrana za životinje te
otpaci nastali u postupku proizvodnje i pakiranja moraju se odlagati u
prikladnim spremnicima, na za to prilagođeno mjesto na način da se spriječi
daljnja kontaminacija.
8) U svim prostorijama mora biti osigurano
prirodno ili umjetno prozračivanje, a otvori za prozračivanje biti opskrbljeni
zaštitnim mrežicama.
9) U svim prostorijama mora biti osigurano
primjereno osvjetljenje.
10) Na svim ulaznim vratima prostorija u sastavu
objekta moraju biti istaknuti natpisi s namjenom njihovog korištenja.
11) Oprema za proizvodnju hrane za životinje
mora biti izrađena tako da onemogućava zagađivanje životinjske hrane štetnim
tvarima, te da se može lako čistiti i dezinficirati u skladu s propisanim
postupcima. Mješalice, mjerni uređaji i instrumenti moraju biti atestirani i
baždareni.
12) Objekti za skladištenje gotove hrane za
životinje u sastavu farmi moraju udovoljavati uvjetima iz stavka 1., 2., 7., 8.
i 9. ovoga članka, a objekti u sastavu farmi iz članka 18. stavka 1. Zakona o
veterinarstvu moraju biti odobreni u skladu s člankom 18. ovoga Pravilnika.
Osoblje
Članak 9.
Proizvođači, trgovci i posrednici moraju imati u
skladu s opsegom i vrstom poslovanja zadovoljavajući broj stručnog osoblja
odgovarajućeg stupnja i vrste obrazovanja, te radnog iskustva iz područja
hranidbe životinja, i to:
1. Proizvođači dodataka, premiksa i krmnih
smjesa najmanje 1 osobu visoke stručne spreme, veterinarske ili poljoprivredne
struke s najmanje 2 godine radnog iskustva u struci.
2. Proizvođači odobreni za proizvodnju ljekovite
hrane najmanje 1 doktora veterinarske medicine s položenim državnim stručnim
ispitom za zvanje veterinarskog inspektora.
3. Nositelji obiteljskih gospodarstava iz članka
4. točke 7. ovoga Pravilnika najmanje 1 osobu visoke stručne spreme
veterinarske ili poljoprivredne struke za vođenje proizvodnje i kontrolu
kakvoće, a na odgovornost nositelja obiteljskog gospodarstva. Ako nositelj
obiteljskog gospodarstva nema takvu osobu može za vođenje proizvodnje i
kontrolu kakvoće ovlastiti drugu osobu koja ispunjava takve uvjete. Obiteljska
gospodarstva čiji su objekti odobreni za proizvodnju ljekovite hrane moraju
sklopiti ugovor s ovlaštenom veterinarskom organizacijom za vođenje proizvodnje
i kontrolu kakvoće ljekovite hrane za životinje.
4. Nositelji obiteljskih gospodarstava iz članka
4. točke 8. ovoga Pravilnika najmanje 1 osobu srednje stručne spreme
veterinarske ili poljoprivredne struke. Ako nositelj obiteljskog gospodarstva
nema takvu osobu može za vođenje proizvodnje i kontrolu kakvoće ovlastiti drugu
osobu koja ispunjava takve uvjete i izvršava naloge na zahtjev i odgovornost
nositelja obiteljskog gospodarstva.
5. Trgovci i posrednici iz članka 5. točke 1. i
2. ovoga Pravilnika najmanje 1 osobu visoke stručne spreme veterinarske ili
poljoprivredne struke.
6. Trgovci i posrednici iz članka 5. točke 3. i
4. ovoga Pravilnika najmanje 1 osobu srednje stručne spreme veterinarske ili
poljoprivredne struke.
7. U odsutnosti osobe koja ispunjava propisane
uvjete duljoj od 30 dana proizvođači, trgovci i posrednici dužni su ovlastiti
drugu osobu koja ispunjava uvjete. Proizvođači, trgovci i posrednici, osim
obiteljskih gospodarstava, moraju izraditi sistematizaciju radnih mjesta s
naznakom osposobljenosti i odgovornosti osobe. Svi djelatnici moraju biti
upućeni pisanim putem o svojim dužnostima, odgovornostima, ovlaštenjima i
promjenama u vezi s tim.
Sustav samokontrole
Članak 10.
1) Proizvođači i obiteljska gospodarstva moraju
osigurati da se pojedini dijelovi proizvodnje izvode tako da se postigne i
održi zdravstvena ispravnost i visoka kakvoća proizvoda.
2) Proizvođači iz članka 4. točaka 1. – 6. ovoga
Pravilnika moraju osigurati:
a) da se pojedini dijelovi proizvodnje odvijaju
po unaprijed pismeno utvrđenim postupcima i načelima dobre proizvođačke prakse
čiji je cilj određivanje, kontroliranje i praćenje kritičnih točaka u
proizvodnom procesu (Hazard analysis and critical control points system – u daljnjem
tekstu HACCP);
b) organizacijsko tehničke uvjete da se spriječi
zamjena, kontaminacija ili unakrsna kontaminacija proizvoda.
3) Proizvođači i obiteljska gospodarstva iz
članaka 4. točke1. – 8. ovoga Pravilnika moraju osigurati izvođenje tehničkih i
organizacijskih postupaka za postizanje homogenosti proizvoda. Test homogenosti
proizvoda za svaku proizvodnu liniju mora se obaviti jedan put godišnje i/ili
pri svakoj promjeni tehnološke opreme.
Članak 11.
1)
Proizvođači iz članka 4. točaka 1. – 6. ovoga Pravilnika moraju:
a)
Organizirati osposobljen i opremljen laboratorij za kontrolu higijenske
ispravnosti i kakvoće sirovina i proizvoda, te sukladnosti istih s deklaracijom
i glede homogenosti. Laboratorij također provjerava da su sirovine i proizvodi
proizvedeni u skladu s dobrom proizvođačkom praksom. Ukoliko proizvođač nema
vlastiti laboratorij, mora za kontrolu higijenske ispravnosti i kakvoće
sirovina i proizvoda sklopiti ugovor s ovlaštenim laboratorijem o obavljanju
laboratorijskih pretraga;
b)
Pismeno odrediti osobu odgovornu za kontrolu higijenske ispravnosti i kakvoće
sirovina i proizvoda, stručno osposobljenu u skladu s člankom 9. ovoga
Pravilnika. Ako proizvođač nema takvu osobu može na vlastiti zahtjev i
odgovornost za poslove unutarnje kontrole angažirati vanjsku stručnu osobu,
osposobljenu u skladu s člankom 9. ovoga Pravilnika.
c)
Izraditi u pisanom obliku i implementirati program unutarnje kontrole
higijenske ispravnosti i kakvoće sirovina i proizvoda s težištem na kontroli
kritičnih mjesta proizvodnog procesa (HACCP), učestalost i načine uzimanja
uzoraka, načine i vrste analiza, sukladnost s deklaracijama, te postupak i
mjesto skladištenja sirovina i proizvoda u slučaju njihovih odstupanja od
propisanih parametara;
2)
Obiteljska gospodarstva navedena u članku 4. točkama 7. i 8. ovoga Pravilnika
moraju sklopiti ugovor s ovlaštenim laboratorijem o obavljanju laboratorijskih
pretraga u postupku praćenja higijenske ispravnosti i kakvoće sirovina i
proizvoda.
3)
Odredbe stavka 1. ovoga članka se odnose i na posrednike koji prepakiravaju
sirovine i proizvode.
Uzorkovanje
Članak 12.
1)
Uzorke sirovina i svake proizvodne serije proizvoda pri kontinuiranoj
proizvodnji mora uzeti odgovorna osoba, u dovoljnoj količini, po unaprijed
utvrđenom programu u skladu s posebnim propisom koji određuje načine uzimanja
uzoraka. Uzorci moraju biti zapakirani i označeni na način da se spriječi
njihova zamjena i miješanje. Podaci moraju omogućiti identifikaciju i
slijedivost proizvoda. Uzorke treba skladištiti u uvjetima koji onemogućavaju
zamjenu i promjene sastava i higijensko zdravstvene ispravnosti.
2)
Uzorke treba čuvati:
a)
za dodatke: najmanje 6 mjeseci po isteku roka valjanosti navedenog u
deklaraciji;
b)
za premikse: najmanje 3 mjeseca po isteku roka valjanosti navedenog u
deklaraciji;
c)
za krmne smjese: najmanje do isteka roka valjanosti navedenog u deklaraciji;
3)
Odredbe ovog članka se odnose i na posrednike koji prepakiravaju sirovine i
proizvode.
Skladištenje
Članak 13.
1)
Proizvode i sirovine treba pakirati u primjerenu ambalažu i skladištiti u
takvim prostorima koji su predviđeni, prilagođeni i održavani da zadovoljavaju
načela dobre skladišne prakse i u skladu s člankom 8. točkama 1. – 10. ovoga
Pravilnika.
2)
Proizvode i sirovine treba skladištiti na način da ih je moguće lako
identificirati, pratiti njihovu sljedivost i spriječiti zamjenu, kontaminaciju
ili unakrsnu kontaminaciju s drugim sirovinama, proizvodima ili štetnim
organizmima.
3)
Skladišni prostori moraju biti zatvoreni i dostupni samo osobama koje imaju
dozvolu proizvođača ili odgovorne osobe.
V. EVIDENCIJE
Vođenje evidencije
Članak 14.
1) Proizvođači moraju izraditi dokumetacijski
sustav koji označava kritična mjesta proizvodnog procesa (HACCP), plan kontrole
kakvoće, rezultate kontrola i analiza te predviđene mjere za otklanjanje
nepravilnosti.
2) Dokumentacija se mora voditi na način da je
moguće pratiti proizvodni postupak za svaku vrstu i proizvodnu seriju proizvoda
koji su stavljeni u promet i utvrditi odgovornost u slučaju pritužbi i
reklamacija.
3) Dokumentacija i evidencije se mogu voditi
računalno, a u pisanom obliku treba ih čuvati najmanje 3 godine.
4) Odredbe ovog članka se odnose i na posrednike
koji prepakiravaju sirovine i proizvode.
Vrste evidencije
Članak 15.
1)
Proizvođači, obiteljska gospodarstva, trgovci i posrednici koji
prepakiravaju proizvode moraju u svrhu praćenja sljedivosti voditi sljedeće
evidencije:
1. za dodatke navedene u Popisu 1 i proizvode
navedene u Popisu 2 članka 6. ovoga Pravilnika:
a) datum proizvodnje, vrstu, količinu, broj
radnog naloga i redni broj šarže;
b) za dodatke i proizvode koji su stavljeni u
promet: ime/naziv tvrtke i sjedište (identifikacijski podaci) kupca, vrstu, količinu,
broj radnog naloga i redni broj šarže te datum nabave;
2. za premikse s dodacima iz Popisa 1 članka 6.
ovoga Pravilnika:
a) za sirovine: identifikacijski podaci o
proizvođačima i dobavljačima dodataka, vrstu, količinu, datum nabave te broj
radnog naloga i redni broj šarže;
b) za premikse: datum proizvodnje, vrstu,
količinu, broj radnog naloga i redni broj šarže;
c) za premikse koji su stavljeni u promet:
identifikacijski podaci o kupcu, datum otpreme, vrsta premiksa, te broj radnog
naloga i redni broj šarže;
3. za krmne smjese koje sadrže dodatke iz Popisa
1 članka 6. ovoga Pravilnika ili premikse s proizvodima iz Popisa 2 članka 6.
ovoga Pravilnika:
a) za sirovine: identifikacijski podaci o
proizvođačima i dobavljačima dodataka i premiksa, zajedno s brojem radnog
naloga i rednim brojem šarže, te vrstom i količinom upotrebljenih premiksa ili
dodataka;
b) za krmne smjese: vrstu, količinu i broj
radnog naloga i redni broj šarže s datumom proizvodnje;
4. za krmne smjese proizvedene iz proizvoda s
visokim udjelom potencijalno opasnih tvari (premiksima):
a) identifikacijski podaci o proizvođačima i
dobavljačima proizvoda s visokom udjelom potencijalno opasnih tvari, datum
nabave, vrstu i količinu proizvoda s visokom udjelom potencijalno opasnih
tvari, te vrstu i koncentraciju potencijalno opasnih tvari u krmnim smjesama
(rezultati analiza), datum proizvodnje, vrstu i količinu krmne smjese, te broj
radnog naloga i redni broj šarže proizvedene krmne smjese;
5. za krmne smjese, proizvedene s dodatkom
ribljeg brašna i krmne smjese s dodatkom sirovina životinjskog podrijetla:
a) za sirovine: identifikacijske podatke o
proizvođačima i dobavljačima ribljeg brašna odnosno sirovina životinjskog
podrijetla;
b) za krmne smjese: datum proizvodnje, vrstu,
količinu i broj radnog naloga i redni broj šarže.
2) Trgovci i posrednici koji ne prepakiravaju
proizvode moraju zbog praćenja sljedivosti proizvoda voditi sljedeće
evidencije:
a) identifikacijske podatke o proizvođačima i
dobavljačima sirovina i proizvoda;
b) podatke o datumu nabave, vrsti i količini
nabavljenih proizvoda;
c) identifikacijske podatke o kupcima;
d) za proizvode koji su stavljeni u promet:
podatke o vrsti, količini proizvoda i broju radnog naloga te rednog broja
šarže.
Članak 16.
1)
Proizvođači, trgovci i posrednici koji stavljaju proizvode i sirovine na
tržište moraju voditi evidenciju o reklamacijama i povlačenju proizvoda.
2)
Proizvođači i posrednici koji stavljaju proizvode i sirovine na tržište moraju
imati pisani program za primanje i rješavanje pritužbi te sustav za povlačenje
proizvoda iz distribucijske mreže. Ukoliko je povod za povlačenje proizvoda
zdravstvena neispravnost ili prisutnost nedozvoljenih tvari u proizvodu,
proizvođač mora izvijestiti nadležnu veterinarsku inspekciju, koja će odrediti
mjere. Prije ponovnog stavljanja proizvoda na tržište povučeni proizvod treba
biti ponovo kvalitativno i higijenski zdravstveno ispitan. O provedenim
postupcima, mjerama i kontrolama treba voditi evidenciju.
VI. ZAHTJEV ZA
UTVRĐIVANJE UVJETA, ODOBRENJE I UPIS U UPISNIK ODOBRENIH OBJEKATA
Članak 17.
1) Zahtjev za utvrđivanje uvjeta za izgrađeni
ili rekonstruirani objekt se podnosi Upravi na posebnom obrascu (Prilog 1 ovoga
Pravilnika).
2) Potrebna dokumentacija koja se prilaže uz
zahtjev za utvrđivanje uvjeta navedena je u Prilogu 2 ovoga Pravilnika.
3) Proizvođači dodataka iz članka 4. točke 1. i
10. ovoga Pravilnika koji imaju rješenje o odobrenju Uprave u skladu s
propisima koji uređuju veterinarske lijekove i veterinarsko medicinske proizvode
dužni su dostaviti ispunjeni zahtjev Upravi na obrascu (Prilog 1 ovoga
Pravilnika) i potrebnu dokumentaciju iz obrasca (Priloga 2 ovoga Pravilnika).
4) Trgovci i posrednici koji imaju rješenje o
odobrenju Uprave u skladu s propisima koji uređuju veterinarske lijekove i
veterinarsko medicinske proizvode, a stavljaju na tržište hranu za životinje
dužni su prilagoditi svoje poslovanje odredbama ovoga Pravilnika.
Članak 18.
1) Objekti u poslovanju s hranom za životinje u
kojima posluju subjekti iz članka 4. i 5. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati
propisanim uvjetima, te se upisuju u Upisnik odobrenih objekata s pripadajućim
veterinarskim kontrolnim brojem na temelju rješenja ravnatelja Uprave, koje
donosi na prijedlog stručnog povjerenstva.
2) Rješenje iz stavka 1. ovoga članka izdaje se
na razdoblje od 5 godina.
3) Proizvođači koji udovoljavaju propisanim
uvjetima iz članka 4. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika istovremeno
udovoljavaju propisanim uvjetima potrebnim za proizvođače iz članka 4. točke 4.,
5., 6. i 10. ovoga Pravilnika.
4) Trgovci i posrednici koji udovoljavaju
uvjetima iz članka 5. točke 1. i 2. ovoga Pravilnika istovremeno udovoljavaju
uvjetima potrebnim za trgovce i posrednika iz članka 5. točke 3. i 4. ovoga
Pravilnika.
Članak 19.
Popis odobrenih objekata u poslovanju s hranom
za životinje objavljuje Uprava jednom godišnje u »Narodnim novinama«.
Članak 20.
Ukidanje rješenja iz članka 18. stavka 1. ovoga
Pravilnika i brisanje iz Upisnika odobrenih objekata provodi se u slučajevima:
1. prestanka obavljanja djelatnosti;
2. zbog utvrđenih nepravilnosti, neispunjavanja
propisanih uvjeta za obavljanje pojedinih djelatnosti ili neispunjavanja uvjeta
u opsegu dodjeljenih odobrenja;
3. ako nepravilnosti utvrđene inspekcijskim
nadzorom ne otkloni u propisanom roku;
4. istekom roka od 5 godina, od dana donošenja
rješenja o odobrenju, ako se isto prethodno valjano ne produži.
Članak 21.
Proizvođači, trgovci i posrednici dužni su
izvijestiti Upravu u roku osam dana o svakoj statusnoj promjeni, promjeni
odgovorne osobe i izmjeni opreme objekta radi promjene podataka u Upisniku iz
članka 18. stavka 1. ovoga Pravilnika.
Članak 22.
Popis odobrenih objekata u poslovanju s hranom
za životinje iz članka 19. i Priloga 3 ovoga Pravilnika sljedećeg je sadržaja:
Stupac 1. Veterinarski kontrolni broj
(registarski broj, broj upisnika) sastoji se od:
1. a:
označava odobrene proizvođače iz članka 4. točaka 1. – 6. ovoga Pravilnika,
posrednike i trgovce iz članka 5. točaka 1. i 2. ovoga Pravilnika;
2. 191: ISO kod Republike Hrvatske;
3. 01 – 21 (oznaka županije na području koje se
nalazi proizvođač, obiteljsko gospodarstvo, trgovac ili posrednik);
4. XXX (troznamenkasta oznaka proizvođača,
trgovca ili posrednika iz Upisnika);
Stupac 2. Šifra djelatnosti – svaka odobrena
djelatnost proizvođača, trgovca ili posrednika propisana člankom 4. i 5. ovoga
Pravilnika posebno se upisuje u Popis;
Stupac 3. Naziv i sjedište subjekta u poslovanju
s hranom za životinje;
Stupac 4. Naziv i adresa objekta u poslovanju s
hranom za životinje;
Stupac 5. Bilješke.
VII. PRIJELAZNE I
ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 23.
Postojeći subjekti u poslovanju s hranom za
životinje moraju uskladiti poslovanje s odredbama ovoga Pravilnika te dostaviti
zahtjev za utvrđivanje uvjeta i upis u Upisnik odobrenih objekata Upravi u roku
od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.
Članak 24.
Prilozi
1, 2 i 3 tiskani su u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.
Članak 25.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika
prestaje važiti Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za
proizvodnju i skladištenje životinjske hrane (»Narodne novine«, broj 159/98).
Članak 26.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
322-01/05-01/287
Urbroj:
525-6-05-07
Zagreb,
22. srpnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v.
r.
PRILOG 1
ZAHTJEVZA UTVRĐIVANJE
UVJETA I UPIS U UPISNIK ODOBRENIH OBJEKATA
I.
Subjekt
1.
Naziv (puni i skraćeni naziv tvrtke, za obiteljska gospodarstva
osobno ime nositelja i MBPG)
|
2.
Sjedište (adresa i županija)
|
3.
Objekt (naziv i adresa izvan sjedišta)
|
II.
Djelatnost |
|
|
|
Proizvodnja dodataka |
|
|
|
Trgovina i posredništvo – skladištenje i prodaja dodataka |
|
|
|
Proizvodnja proteinskih dodataka |
|
|
|
Trgovina i posredništvo – skladištenje i prodaja
proteinskih dodataka |
|
|
|
Proizvodnja premiksa |
|
|
|
Trgovina i posredništvo – skladištenje
i prodaja premiksa |
|
|
|
Proizvodnja potpunih i dopunskih
krmnih smjesa |
|
|
|
Trgovina i posredništvo –
skladištenje potpunih i dopunskih krmnih smjesa |
|
|
|
Proizvodnja potpunih krmnih smjesa za
vlastite potrebe |
|
|
|
Ostalo (navesti) |
|
|
|
III. Vrste životinja kojima su namijenjeni proizvodi |
Da |
Ne |
|
Goveda |
|
|
|
Svinje |
|
|
|
Perad |
|
|
|
Mali preživači |
|
|
|
Krznaši |
|
|
|
Ribe |
|
|
|
Ostalo (navesti) |
|
|
|
IV.
Godišnje proizvedene količine |
|
Djelatnost Godišnje proizvedene količine u tonama |
|
Proizvodnja dodataka krmnim
smjesama |
|
Proizvodnja proteinskih
dodataka |
|
Posrednici i trgovci – skladištenje
i trgovina dodacima krmnim smjesama |
|
Posrednici i trgovci –
skladištenje i trgovina proteinskim dodacima |
|
Posrednici i trgovci –
skladištenje i trgovina potpunim i dopunskim krmnim smjesama |
|
Proizvodnja
premiksa |
|
Posrednici i trgovci –
skladištenje i trgovina premiksima |
|
Proizvodnja
potpunih krmnih smjesa |
|
Proizvodnja
potpunih krmnih smjesa za vlastite potrebe |
|
Proizvodnja
dopunskih krmnih smjesa |
|
Proizvodnja
ljekovite hrane za životinje |
|
Uvoznici
(dostaviti popis vrsta i godišnjih količina uvezenih proizvoda) |
|
V.
Upotreba sirovina |
|
|
Upotreba ribljeg brašna |
|
|
Proizvodnja ljekovite hrane |
|
|
Upotreba drugih sirovina životinjskog podrijetla |
|
|
VI.
Dodaci (ispunjavaju proizvođači dodataka) |
|
|
|
Vrste
dodataka |
|
|
|
Antibiotici |
|
|
|
Antikokcidijska sredstva |
|
|
|
Stimulatori rasta |
|
|
|
Vitamini A i D |
|
|
|
Mikroelementi Cu i Se |
|
|
|
Ostali vitamini i mikroelementi |
|
|
|
Enzimi |
|
|
|
Mikroorganizmi |
|
|
|
Boje, pigmenti, karoteni i ksantofili |
|
|
|
Antioksidanti |
|
|
|
Ostali dodaci za koje je propisana
najviša koncentracija |
|
|
|
Posredni
ili neposredni izvori bjelančevina |
|
|
|
Ostalo (upisati) |
|
|
|
VII.
Premiksi (ispunjavaju proizvođači premiksa) |
|
|
|
Vrste
dodataka u premiksu |
|
|
|
Antibiotici |
|
|
|
Antikokcidijska sredstva |
|
|
|
Stimulatori rasta |
|
|
|
Vitamini A i D |
|
|
|
Mikroelementi Cu i Se |
|
|
|
Ostali vitamini i mikroelementi |
|
|
|
Enzimi |
|
|
|
Mikroorganizmi |
|
|
|
Boje, pigmenti, karoteni i ksantofili |
|
|
|
Antioksidanti |
|
|
|
Ostalo (upisati) |
|
|
|
VIII.
Krmne smjese |
|
|
Vrsta
dodataka u krmnoj smjesi |
|
|
Antibiotici |
|
|
Antikokcidijska sredstva |
|
|
Stimulatori rasta |
|
|
Vitamini A i D |
|
|
Mikroelementi Cu i Se |
|
|
Ostali vitamini i mikroelementi |
|
|
Enzimi |
|
|
Mikroorganizmi |
|
|
Boje, pigmenti, karoteni i ksantofili |
|
|
Antioksidanti |
|
|
Prilog 2
Dokumentacija
koju je potrebno priložiti uz Zahtjev za utvrđivanje uvjeta
I.
Proizvođači iz članka 4. točaka 1. – 6. i točke 10. ovoga Pravilnika i obiteljska gospodarstva iz
članka 4. točke 7. ovoga Pravilnika:
1.
Rješenje trgovačkog suda i izvadak iz sudskog registra s predmetom djelatnosti
(za pravne osobe),
2.
veterinarsko – zdrastvenu suglasnost – izdaje nadležni Veterinarski ured,
3.
telefonski broj odgovorne osobe, tvrtke ili vlasnika,
4.
za objekt:
a)
smještajni plan (katastarski izvadak),
b)
tlocrt i nacrt objekta s prikazom i veličinom svih radnih prostorija,
c)
rješenje o udovoljavanju veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za proizvodnju i
skladištenje životinjske hrane, izdano od MPŠVG – Uprave za veterinarstvo (ako
posjeduje),
d)
tehnički podaci o opremi (transport, miješanje, pakiranje),
5.
za proizvodnju i skladištenje:
a)
shema proizvodnje s proizvodnim tokovima i opisom tehnoloških postupaka,
b)
opis pomoćnih faza proizvodnje (prijem sirovina, skladištenje, proizvodnja,
pakiranje, skladištenje i stavljanje na tržište gotovih proizvoda),
c)
opis alata i opreme s programom održavanja,
d)
procijenjeni dnevni, godišnji i maksimalni, proizvodni i/ili skladišni
kapaciteti,
6.
za program održavanja čistoće, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije:
a)
nalaz o higijensko-zdravstvenoj ispravnosti vode,
b)
program čišćenja,
c)
ugovor s ovlaštenom organizacijom o obavljanju dezinfekcije, dezinsekcije i
deratizacije,
7.
o osoblju:
a)
broj zaposlenih djelatnika (za pravne osobe),
b)
sistematizacija radnih mjesta,
c)
popis odgovornih osoba za proizvodnju, kakvoću i zdravstvenu ispravnost
sirovina i proizvoda,
d)
program stručnog usavršavanja djelatnika,
8.
o kontroli kakvoće:
a)
dokumentacijski sistem koji označava kritična mjesta proizvodnog procesa,
b)
test homogenizacije,
c)
uzorkovanje i program kontrole kakvoće,
d)
atest mjernih uređaja,
e)
vrste analitičkih metoda za ispitivanje kakvoće i zdravstvene ispravnosti koje
koriste vlastiti laboratoriji ili ugovor s ovlaštenom organizacijom o
obavljanju laboratorijskih pretraga.
II.
Trgovci i posrednici iz članka 5. točaka 1. – 5. ovoga Pravilnika:
1.
Rješenje trgovačkog suda i izvadak iz sudskog registra s predmetom djelatnosti
(za pravne osobe),
2.
veterinarsko-zdravstvena suglasnost koju izdaje nadležni Veterinarski ured,
3.
telefonski broj odgovorne osobe, tvrtke ili vlasnika,
4.
za objekt:
a)
smještajni plan (katastarski izvadak),
b)
nacrt i tlocrt objekta s prikazom i veličinom svih radnih prostorija,
c)
rješenje o udovoljavanju veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za skladište
životinjske hrane, izdano od MPŠVG – Uprave za veterinarstvo (ako posjeduje),
d)
program čišćenja,
e)
ugovor s ovlaštenom organizacijom o obavljanju dezinfekcije, dezinsekcije i
deratizacije,
4.
spisak odgovornih osoba.
III.
Obiteljska gospodarstva iz članka 4. točaka 8. i 9. iobjekti za skladištenje
gotove hrane za životinje iz članka 8. stavka 12. ovoga Pravilnika:
1.
nacrt ili skicu objekta,
2.
veterinarsko-zdravstvena suglasnost koju izdaje nadležni Veterinarski ured,
3.
spisak odgovornih osoba,
4.
telefonski broj odgovorne osobe, tvrtke ili vlasnika,
5.
tehničke podatke o mješalici (za proizvodnju),
6.
opis pojedinih faza proizvodnje,
7.
program čišćenja,
8.
ugovor s ovlaštenom organizacijom o obavljanju dezinfekcije, dezinsekcije i
deratizacije,
9.
ugovor s ovlaštenom organizacijom o obavljanju laboratorijskih pretraga.
IV.
Proizvođači dodataka iz članka 4. točaka 1. i 10. ovoga Pravilnika i
proizvođači dodataka koji imaju rješenje o odobrenju Uprave u skladu s
propisima koji uređuju veterinarske lijekove i veterinarsko--medicinske
proizvode:
1.
rješenje o odobrenju Uprave,
2.
popis vrsta dodataka koje proizvode s generičkim i trgovačkim nazivom,
kvantitativni i kvalitativni sastav djelatnih i pomoćnih tvari, kojim
životinjskim vrstama je namijenjen, te brojem rješenja o odobrenju za
stavljanje u promet dodataka, godišnja proizvedena količina izražena u
kilogramima, za svaki dodatak,
3.
popis odgovornih osoba za proizvodnju, kakvoću i zdravstvenu ispravnost
proizvoda,
4.
program uzorkovanja i kontrole kakvoće,
5.
priložiti rješenje o udovoljavanu uvjeta za ispitni laboratorij ili ugovor s
ovlaštenim laboratorijem koji obavlja analize kakvoće i zdravstvene ispravnosti
uzoraka s navedenim analitičkim metodama,
6.
pisani program povlačenja proizvoda s tržišta u slučaju potrebe.
Prilog
3.
POPIS ODOBRENIH OBJEKATA
Veterinarski kontrolni broj |
Šifra |
Naziv
i sjedište |
Naziv i adresa |
Bilješke |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |