|
|
|
|
2330
Na temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97., 105/01. i 172/03.), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
Zabranjuje se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara;
b) sjemena od domaćih i divljih papkara;
c) embrija/jajnih stanica od domaćih i divljih papkara;
d) svježeg i smrznutog mesa domaćih i divljih papkara;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih papkara koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus slinavke i šapa;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih prehrani ljudi, prehrani životinja ili za poljoprivrednu ili industrijsku upotrebu, životinjske hrane i stelje biljnog podrijetla;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) upotrebi;
h) bioloških proizvoda koji nisu sterilni
radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa.
Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na pošiljke živih papkara koje se provoze preko područja zemalja koje nisu navedene u točki III. ove Naredbe, bez obzira na njihovo podrijetlo.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) mesa goveda podrijetlom iz sljedećih zemalja: Falklandski otoci, Grenland, Srbija i Crna Gora isključujući Kosovo.
b) mesa ovaca i koza podrijetlom iz sljedećih zemalja: Falklandski otoci, Grenland, Srbija i Crna Gora isključujući Kosovo.
c) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova podrijetlom iz: Grenlanda
d) mesa goveda isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso iskošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2 °C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima,
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Argentina: Provincije Buenos Aires, Catamarca, Corrientes, Entre Rios, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, San Juan, San Luis, Santa Fe i Tucuman, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. veljače 2002. godine.
La Pampa i Santiago del Estero, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 9. ožujka 2002. godine.
Cordoba, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 27. ožujka 2002. godine.
Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Chaco, Formosa, Salta Jujuy, sa iznimkom tampon područja od 25 km od granice s Bolivijom i Paragvajem koja se proteže od općine Santa Catalina u pokrajini Jujuy, do općine Laishi u pokrajini Formosa, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 18. ožujka 2005. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. lipnja 2003. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Brazil: Minas Gerais (osim područnih jedinica Oliveira, Passos, So Gonçalo de Sapucai, Setelagoas i Bambuí), Espíritu Santo, Santa Catarina, Goias i područne jedinice Cuiaba (osim općina San Antonio de Leverger, Nossa Senhora do Livramento, Pocone i Baro de Melgaço), Caceres (osim općine Caceres), Lucas do Rio Verde, Rondonopolis (osim općine Itiquiora), Barra do Garça i Barra do Burges u Mato Grosso.
Država Rio Grande do Sul, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2001. godine.
Država Mato Grosso do Sul, Paraná i So Paulo pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane prije i uključujući 30. rujna 2005.
Južnoafrička Republika: Cijela zemlja osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele, i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu do Gama na istoku, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Swaziland: Područje zapadno od »crvenih linija« ograda koje se protežu sjeverno od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i cijepljenja protiv slinavke i šapa, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 4. kolovoza 2003, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Urugvaj: pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. studenog 2001. godine.
e) mesa ovaca i koza isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso iskošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2 °C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima,
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Argentina: Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. lipnja 2003. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Južnoafrička Republika: Cijela zemlja osim:
- kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu do Gama na istoku, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Urugvaj: pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. studenog 2001. godine
f) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso iskošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2 °C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima,
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. lipnja 2003. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Južnoafrička Republika: Cijela zemlja osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu do Gama na istoku, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Swaziland: Područje zapadno od »crvenih linija« ograda koje se protežu sjeverno od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i cijepljenja protiv slinavke i šapa, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 4. kolovoza 2003., zrelo iskošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
g) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajne konzerve;
h) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20 °C;
gdje način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
i) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70 °C;
j) vuna prana u alkalnoj vodenoj otopini pri pH vrijednosti 10, uz dodatak natrijeva karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2 g na litru, i sušena u zračnoj struji pri temperaturi 80 °C;
k) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čekinje i slično;
l) mlijeko i proizvodi od mlijeka gdje je sirovo mlijeko bilo pasterizirano pod nadzorom ovlaštenog veterinara na temperaturi od 71,7 °C kroz 15 sec, nakon čega je bilo podvrgnuto:
– daljnjoj termičkoj obradi, nakon koje je peroksidaza test dao negativnu reakciju; ili
– procesu sušenja koje uključuje zagrijavanje s jednakim učinkom toplinske obrade kao i u prethodnom stavku; ili
– obradi kojom je postignuta pH vrijednost manja od 6 kroz najmanje 1 sat;
m) crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i niže;
n) trofeji divljih životinja, kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pandži ili zubi;
o) trajni suhomesnati proizvodi ukoliko udovoljavaju sljedećim uvjetima: aktivnost vode od 0,93 ili manje, pH vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja najmanje 9 mjeseci i težina od najmanje 5,5 kg.
III.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Albanija Japan Portugal
Australija Kanada Rumunjska
Austrija Koreja Singapur
Belgija Kosta Rika Sjedinjene Američke Države
Bosna i Hercegovina Kuba Slovačka
Bugarska Latvija Slovenija
Cipar Litva Španjolska
Češka Luksemburg Švedska
Čile Madagaskar Švicarska
Danska Mađarska Ujedinjeno Kraljevstvo
El Salvador Makedonija Ukrajina
Estonija Malta Vanuatu
Finska Mauricijus
Francuska Meksiko
Grčka Nikaragva
Gvajana Nizozemska
Gvatemala Norveška
Honduras Nova Kaledonija
Island Novi Zeland
Indonezija Njemačka
Irska Panama
Italija Poljska
IV.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara, proizvoda od papkara kao i životinjske hrane i stelje radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa (»Narodne novine« br. 64/2005.).
V.
Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/05-01/44
Urbroj: 525-01-05-2
Zagreb, 19. listopada 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |