|
|
|
|
2747
Na temelju članka 6. stavka 3. Zakona o posebnim
uvjetima za stavljanje brašna na tržište (»Narodne novine« br.
48/04, 130/04 i 140/05) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva donosi
Članak 1.
1. Ovim Pravilnikom propisuju se najviše
količine brašna utrošene za proizvodnju pojedinih pekarskih proizvoda i način
vođenja evidencije o tome.
2. Najviša količina brašna utrošena za
proizvodnju pojedinih pekarskih proizvoda (u daljnjem tekstu: utrošak brašna) u
smislu ovog Pravilnika podrazumijeva najvišu količinu brašna koju pravne i
fizičke osobe koje se bave proizvodnjom pekarskih proizvoda (u daljnjem tekstu:
proizvođači pekarskih proizvoda) mogu utrošiti za proizvodnju proizvoda iz
članka 2. ovoga Pravilnika za zamjes i posip.
3. Za proizvode koji nisu navedeni u članku 2.
ovoga Pravilnika u pogledu vrste ili pojedinačne mase gotovog proizvoda,
utrošak brašna računa se prema sličnoj vrsti proizvoda iz tablice, a za
različite mase gotovog proizvoda razmjerno pojedinačnim masama navedenim u
tablici.
Članak 2.
Za
proizvodnju sljedećih vrsta proizvoda mogu se utrošiti količine brašna kako
slijedi:
(g)
Redni broj |
Vrsta proizvoda |
Pojedinačna masa gotovog proizvoda (g) |
Najviša količina utroška brašna (g) |
Kruh |
|||
1. |
Bijeli |
1500 |
1100 |
2. |
Bijeli |
1200 |
880 |
3. |
Bijeli |
1000 |
735 |
4. |
Bijeli |
800 |
590 |
5. |
Bijeli |
700 |
520 |
6. |
Bijeli |
500 |
380 |
7. |
Bijeli |
400 |
305 |
8. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
1500 |
1095 |
9. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
1200 |
880 |
10. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
1000 |
735 |
11. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
800 |
590 |
12. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
700 |
520 |
13. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
500 |
375 |
14. |
Polubijeli,
crni, raženi, kukuruzni, miješani, posebnih vrsta, iz drugih žitarica i drugi |
400 |
300 |
Peciva |
|||
1. |
Peciva pojedinačne mase do 50 g |
1000 |
840 |
2. |
Peciva pojedinačne mase od 51 do 100 g |
1000 |
810 |
3. |
Peciva pojedinačne mase 101-250
g |
1000 |
785 |
Ostali proizvodi |
|||
1. |
Burek, savijače i sl. |
1000 |
550 |
2. |
Krafne (punjene, prelivene, posute), piroške i sl. |
1000 |
540 |
3. |
Proizvodi od lisnatog tijesta |
1000 |
750 |
Članak 3.
Najviše količine utroška gotovih (namjenskih)
smjesa i koncentrata za proizvodnju 1000 g gotovog proizvoda:
• 650 g smjese za krafne
• 850 g smjese za croissante
• 500 g koncentrata za kruh odnosno prema
recepturi, ili uputi za upotrebu koju propisuje proizvođač gotovih smjesa ili
koncentrata.
Članak 4.
1. Proizvođači pekarskih proizvoda dužni su
voditi evidenciju pekarske proizvodnje, nabave i potrošnje brašna.
2. Evidencija pekarske proizvodnje, nabave i
potrošnje brašna vodi se u knjizi evidencije utroška brašna (u daljnjem tekstu:
Knjiga (KEUB).
3. Knjiga (KEUB) mora se nalaziti u svakom
proizvodnom objektu/pogonu u kojem se odvija proizvodnja pekarskih proizvoda.
Članak 5.
1. Knjiga (KEUB) se sastoji od dvanaest setova samokopirnog papira (original i kopija) A3
formata, uvezanih u tvrdi uvez koji su numerirani i služe za unos podataka o
mjesečnoj proizvodnji pekarskih proizvoda po danima, te evidentiranju ulaza i
potrošnje brašna.
2. Na predlistu knjige
(KEUB) napisane su upute za njeno ispunjavanje i vođenje.
3. Proizvođači pekarskih proizvoda dužni su
sukladno uputama:
• evidentirati sve ulaze brašna odmah po
primitku brašna u objekat,
• svakoga dana do 12 sati upisati proizvedene
količine pekarskih proizvoda za prethodni dan.
• za dane kada u objektu/pogonu nema proizvodnje
pripadajući red precrtati.
4. Uz knjigu (KEUB) proizvođači pekarskih
proizvoda dužni su imati valjane dokumente o ulazu brašna.
Članak 6.
1. Proizvođači pekarskih proizvoda dužni su
prije početka kalendarske godine knjigu (KEUB) ovjeriti svojim pečatom i
potpisom odgovorne osobe, a potom ovjeriti pečatom i potpisom nadležnog
inspektora Državnog inspektorata.
2. Sukladno odredbi iz stavka 1. ovoga
Pravilnika, proizvođači pekarskih proizvoda koji se bave proizvodnjom pekarskih
proizvoda sezonski tijekom godine ili su tijekom godine započeli proizvodnju,
dužni su prije početka proizvodnje knjigu (KEUB) ovjeriti svojim pečatom i
potpisom odgovorne osobe, a potom ovjeriti pečatom i potpisom nadležnog
inspektora Državnog inspektorata.
Članak 7.
Proizvođači pekarskih proizvoda dužni su
prilikom nadzora, ili tijekom godine na njihov zahtjev, dati na uvid knjigu
(KEUB) i ostale potrebne dokumente nadležnom inspektoru Državnog inspektorata,
te djelatnicima Ministarstva financija.
Članak 8.
1. Proizvođači pekarskih proizvoda dužni su po
završetku kalendarske godine, a najkasnije do 31. siječnja knjigu (KEUB) iz
prethodne godine dati na uvid nadležnom inspektoru Državnog inspektorata.
2. Proizvođači pekarskih proizvoda dužni su
knjigu (KEUB) čuvati najmanje 2 godine.
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od
dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. 1. 2006. godine.
Klasa:
011-02/05-01/73
Urbroj: 525-1-05-2
Zagreb,
9. prosinca 2005.
Ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |