|
|
|
|
1096
Na temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
1) Radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku klasične svinjske kuge
zabranjuje se ulazak iz Njemačke u Republiku Hrvatsku sljedećih pošiljaka:
a) živih domaćih i divljih svinja;
b) sjemena domaćih i divljih svinja;
c) embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) svježeg mesa domaćih i divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način
kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu,
industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili
medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
h) patološki materijal i biološki proizvodi (od svinja) koji nisu bili obrađeni
na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge.
2) Pošiljke domaćih i divljih svinja koje potječu iz Njemačke ili drugih država
a provoze se prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske preko teritorija
regija Rheinland-Pfalz i Nordrhein-Westphalen, moraju se provoziti isključivo
glavnim cestovnim ili željezničkim prometnicama i mora biti onemogućeno da
svinje koje se provoze dođu u direktan ili indirektan kontakt s drugim svinjama
tijekom transporta.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih
konzervi;
b) proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu
postignuta temperatura od minimalno 70°C;
c) termički neobrađene šunke težine od najmanje 5,5 kg koje su podvrgnute
prirodnoj fermentaciji i zrenju najmanje 9 mjeseci i u kojima je:
– aktivnost vode < 0,93 i
– pH vrijednosti < 6,0.
d) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati,
te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10
sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su
tako obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu
podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20°C
s tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj
svjedodžbi;
e) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana
koža, kuhane čekinje, i slično;
f) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade
postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70°C;
g) crijeva ukoliko su bila obrađena na jedan od sljedećih načina;
– soljena s NaCl kroz 30 dana;
– bijeljena;
– sušena nakon struganja.
s tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj
svjedodžbi;
h) trofeji divljih životinja kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su
otklonjena sva tkiva osim kosti, papaka, pandži ili zubi i koji su bili
dezinficirani sredstvom odobrenim od nadležnog tijela države izvoznice, naročito
upotrebom peroksida kod trofeja koji sadrže kosti
s tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj
svjedodžbi.
III.
Uz pošiljke navedene u točki II. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko ne potječu iz regija Rheinland-Pfalz i
Nordrhein-Westphalen:
a) Svinja namijenjenih neposrednom klanju, pod uvjetom da su svinje boravile
tijekom posljednjih najmanje 60 dana, ili od rođenja, ako su mlađe od 60 dana u
jednom objektu, koji nije primao žive svinje tijekom perioda od 60 dana prije
datuma otpreme svinja;
b) Sjemena domaćih i divljih svinja pod uvjetom da potječu od životinja držanih
u Centrima za umjetno osjemenjivanje;
c) Embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) Svježeg mesa domaćih i divljih svinja, pod uvjetom da ne potječu od
životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u navedenim regijama;
e) Proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način
kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge, pod uvjetom da
ne potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u navedenim regijama;
f) Proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu,
industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge, pod uvjetom da ne potječu
od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u navedenim regijama;
g) Proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili
medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge, pod uvjetom da ne potječu
od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u navedenim regijama;
h) Patološki materijal i biološki proizvodi (od svinja) koji nisu bili obrađeni
na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge, pod
uvjetom da ne potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u navedenim
regijama.
IV.
Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/06-01/33
Urbroj: 525-01-06-1
Zagreb, 12. travnja 2006.
Ministar
poljoprivrede, šumarstva
i vodnoga gospodarstva
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |