POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA, POVOLJNO I KVALITETNO
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

1516

Na temelju članka 35. stavaka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 117/03, 130/03, 48/04), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

PRAVILNIK

O ULJIMA OD PLODA I KOMINE MASLINA

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom uređuju opći zahtjevi kakvoće ulja od ploda i komine maslina (u daljnjem tekstu: proizvodi) koja se stavljaju na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču, a odnose se na:
– kategorizaciju i nazivlje;
– fizikalno-kemijska i senzorska svojstva;
– fizikalno-kemijska i senzorska svojstva sirovina, vrstu i količinu sirovina, dodataka i drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi;
– tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i preradi;
– dodatne ili specifične podatke koji trebaju biti navedeni na deklaraciji, ambalažu i uvjete pakiranja;
– metode uzorkovanja i analize fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava u svrhu utvrđivanja sukladnosti proizvoda sa zahtjevima propisanim ovim Pravilnikom.

POSEBNE ODREDBE

Kategorije, nazivi i definicije proizvoda

Članak 2.

Proizvodi se razvrstavaju u kategorije i stavljaju na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču pod sljedećim nazivima:
1. Djevičanska maslinova ulja
a) Ekstra djevičansko maslinovo ulje je proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1., koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio;
b) Djevičansko maslinovo ulje je proizvod dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
2. Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja je proizvod dobiven miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
3. Ulje komine maslina je proizvod dobiven miješanjem rafi­niranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.

Članak 3.

Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točke 2. i 3. ovoga Pravilnika koriste se kao sirovine sljedeći proizvodi:
1. Rafinirano maslinovo ulje koje je dobiveno rafinacijom djevičanskih maslinovih ulja, koje ne sadrži više od 0,3 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koje udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika;
2. Rafinirano ulje komine maslina koje je dobiveno rafinacijom sirovog ulja komine maslina, koje ne sadrži više od 0,3 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koje udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika;
3. Maslinovo ulje lampante koje je djevičansko ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koje udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika;
4. Sirovo ulje komine maslina koje je dobiveno preradom komine maslina mehaničkim postupcima i/ili ekstrakcijom komine maslina organskim otapalima, bez rafinacije i reesterifikacije, te bez miješanja s uljima druge vrste, koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva

Članak 4.

Kriteriji za razvrstavanje proizvoda iz članaka 2. i 3. ovoga Pravilnika su fizikalno-kemijska i senzorska svojstva propisana u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.

Tehnološki postupci koji se primjenjuju u proizvodnji

Članak 5.

Proizvodi iz članaka 2. i 3. ovoga Pravilnika dobivaju se izravno od ploda masline (Olea europaea L.) i/ili krutog ostatka (komine) koji ostaje nakon dobivanja ulja izravno iz ploda masline.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika koriste se plodovi stabla masline (Olea europaea L.) koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjena sastojaka ulja, te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili biokemijskog djelovanja. Proizvodi iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika mogu se podvrgnuti isključivo postupcima pranja, centrifugiranja, dekantacije i/ili filtracije.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točka 2. ovoga Pravilnika koristi se ulje dobiveno rafinacijom djevičanskih maslinovih ulja i djevičanska maslinova ulja iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika.
Za proizvodnju proizvoda iz stavaka 2. i 3. ovoga članka nije dozvoljeno korištenje ulja dobivenih upotrebom organskih otapala, reesterifikacijom i miješanjem s uljima druge vrste.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točke 3. ovoga Pravilnika koristi se ulje iz članka 3. točka 2., te djevičanska maslinova ulja iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika.
Za proizvodnju proizvoda iz stavka 5. ovoga članka nije dozvoljeno korištenje ulja dobivenih postupkom reesterifikacije i miješanjem s uljima druge vrste.

Pakiranje i ambalaža

Članak 6.

Proizvodi iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika stavljaju se na tržište radi prodaje krajnjem potrošaču kao pakovine čiji je najveći obujam pet litara.
Iznimno od odredbi stavka 1. ovoga članka proizvodi namijenjeni opskrbi ugostiteljskih objekata, kantina, bolnica, dječjih vrtića, škola, ustanova socijalne skrbi i drugih subjekata u poslovanju s hranom koji opskrbljuju krajnjeg potrošača s pripremljenom hranom, mogu se pakirati u ambalažu čiji je obujam veći od pet litara.
Ambalaža u koju se pakiraju proizvodi iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika mora imati zatvarač koji se nakon prvog otvaranja ne može dovesti u prvobitno stanje.

Deklariranje ili označavanje

Članak 7.

Kod deklariranja ili označavanja proizvoda primjenjuju se od­red­be posebnog propisa kojim se propisuje opće deklariranje ili označavanje hrane, te sljedeće odredbe:
1. Osim naziva proizvoda iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika jasnim i neizbrisivim slovima moraju biti navedene i sljedeće informacije o kategoriji proizvoda:
– za ekstra djevičansko maslinovo ulje: »ulje visoke kakvoće dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima«;
– za djevičansko maslinovo ulje: »ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima«;
– za maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja: »ulje dobiveno miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i (ekstra) djevičanskog maslinovog ulja«;
– za ulje komine maslina: »ulje dobiveno miješanjem rafiniranog ulja komine masline i djevičanskog maslinovog ulja« ili »ulje koje se sastoji isključivo od ulja dobivenog obradom komine masline i ulja dobivenog izravno iz ploda masline«.
2. Za proizvode iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika mogu se navesti i podaci o:
– udjelu slobodnih masnih kiselina ili maksimalnom, udjelu slobodnih masnih kiselina uz obavezno navođenje vrijednosti peroksidnog broja, količine voskova, vrijednosti K232, K270 i K utvrđenih metodama koje su propisane posebnim propisom, znakovima iste veličine, u istom vidnom polju;
– senzorskim svojstvima, ako se temelje na rezultatima senzorske analize provedene prema metodi koja je propisana posebnim propisom, te korištenjem isključivo pojmova koji su navedeni u toj metodi.
3. Navod »prvo hladno prešanje« može se navesti samo za djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi prerade nižoj od 27°C prvim mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta hidrauličnom prešom;
4. Navod »hladni postupak« može se navesti samo za djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi prerade nižoj od 27°C procjeđivanjem ili centrifugiranjem maslinovog tijesta.

Članak 8.

Ukoliko se prisutnost proizvoda iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika u mješavini s drugim biljnim uljima, naglašava na deklaraciji riječima, slikama ili crtežima, na drugom mjestu osim u popisu sastojaka, takva mješavina mora nositi naziv »mješavina biljnih ulja (ili određeni naziv biljnih ulja prema vrsti sirovine) i maslinovog ulja (ili naziv kategorije maslinovih ulja iz čanka 2. toč­ka 1.)« iza čega neposredno slijedi postotni udio maslinovih ulja u mješavini.
Na deklaraciji mješavine iz stavka 1. ovoga članka prisutnost proizvoda iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika može biti naglašena slikama ili crtežima ako čine više od 50% mješavine o kojoj se radi.
Ukoliko su maslinova ulja sastojak hrane, a na deklaraciji se osim u popisu sastojaka njihova prisutnost naglašava riječima, slikom ili crtežom, onda neposredno uz naziv hrane mora biti navedena količina izražena u postotku (%) na ukupnu neto masu hrane.
Postotak (%) dodanih maslinovih ulja u odnosu na ukupnu neto masu hrane može se zamijeniti postotkom na ukupnu masu masnoće, uz dodavanje riječi postotak masnoće.
Ukoliko se na deklaraciji mješavine ulja ili na deklaraciji proizvoda naglašava prisutnost ulja komine maslina iz članka 2. točka 3. ovoga Pravilnika primjenjuju se stavci 1., 2., 3. i 4. ovoga članka pri čemu se mijenjaju riječi »maslinova ulja« u »ulje komine maslina«.

Označavanje podrijetla proizvoda

Članak 9.

Za ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika može se označavati podrijetlo uz uvjete propisane u stavcima 3., 4., 5., 6. i 7. ovoga članka.
Označavanje podrijetla u smislu ovoga Pravilnika podrazumijeva upućivanje na zemljopisno područje navedeno na deklaraciji.
Označavanje regionalnog podrijetla dozvoljeno je samo za proizvode koji imaju registriranu »oznaku izvornosti« i registriranu »oznaku zemljopisnog podrijetla«, sukladno posebnom propisu o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane.
U drugim slučajevima označavanje podrijetla se sastoji od upućivanja na zemlju u kojoj je proizvod dobiven.
Označavanje podrijetla koja upućuje na zemlju podrijetla mora odgovarati zemlji u kojoj se nalazi područje u kojem su masline ubrane i u kojoj se nalazi pogon u kojem su te masline prerađene u ulje.
Ako su masline ubrane u jednoj, a njihova prerada u svrhu dobivanja ulja obavljena u drugoj zemlji, označavanje podrijetla treba sadržavati sljedeći tekst: »(ekstra) djevičansko maslinovo ulje dobiveno u (slijedi naziv zemlje o kojoj se radi) od maslina ubranih u (slijedi naziv zemlje o kojoj se radi)«.
U slučaju miješanja ulja različitog podrijetla unutar iste kategorije, ekstra djevičanskog ili djevičanskog maslinovog ulja, ukoliko 75% ili više ulja potječe iz jedne zemlje, kao podrijetlo može se navesti dotična zemlja, uz naznaku minimalnog udjela (75% ili više) toga ulja u mješavini.

Proizvođačka dokumentacija

Članak 10.

Subjekt u poslovanju s hranom, odnosno proizvođač ili onaj koji proizvode iz članka 2. ovoga Pravilnika stavlja na tržište, dužan je u slučaju zahtjeva dati na uvid nadležnom inspektoru proizvođač­ku dokumentaciju.
Proizvođačka dokumentacija je dokument koji, za svaku seriju proizvoda koji se stavlja na tržište, sadrži:
1. podatke iz deklaracije;
2. podatke o proizvedenim količinama gotovog proizvoda;
3. podatke o vrsti, količini i podrijetlu korištenih sirovina, pomoćnih sredstava te vrsti ambalaže;
4. kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje;
5. za proizvode s navodima iz članka 7. točka 2. ovoga Pravilnika, izvješća o provedenim analizama;
6. za proizvode s navodima iz članka 7. stavaka 3. i 4. ovoga Pravilnika, zapise ili dokumentaciju kojom se dokazuju uvjeti i način prerade;
7. za proizvode s navodima iz članka 9. stavci 4., 5. 6. i 7. ovoga Pravilnika, dokumentaciju kojom se dokazuje podrijetlo plodova i/ili mjesto prerade maslina ili podrijetlo ekstra djevičanskog odnosno djevičanskog maslinovog ulja.
8. za proizvode s navodima iz članka 3. ovoga Pravilnika, dokaze o registraciji oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla.

Utvrđivanje sukladnosti

Članak 11.

Za utvrđivanje sukladnosti fizikalno – kemijskih i senzorskih svojstava proizvoda iz članaka 2. i 3. ovoga Pravilnika s propisanim zahtjevima kakvoće koriste se metode uzorkovanja i analize navedene u Prilogu 2., koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Metode za utvrđivanje udovoljavanja zahtjevima maslinovih ulja navedene u Prilogu 2. ovoga Pravilnika se propisuju posebnim propisom.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 12.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o temeljnim zahtjevima za ulja od ploda i komine maslina (»Narodne novine« broj 35/99, 44/00, 109/00, 158/03).
Proizvodi proizvedeni i deklarirani u skladu s propisom iz stavka 1. ovoga članka mogu se stavljati na tržište najkasnije do 31. prosinca 2006. godine i mogu se nalaziti u maloprodaji do isteka roka valjanosti proizvoda.

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/06-01/3
Urbroj: 525-11-06-1
Zagreb, 22. svibnja 2006.

Ministar
Petar Čobanković, v. r.

Napomena: prilozi i dodaci ispušteni su u ovom info pregledu

 




 
IZRADA WEB STRANICA

Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo nekoliko razloga zašto bi trebali imati web stranice:

Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama tvrtke u bilo koje vrijeme.

Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.

Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.

Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, chatova, foruma, društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.

Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.

Branding: Web stranice su važan alat za branding, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.

Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoje marketinške aktivnosti.

Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.

Link na našu ponudu za izradu web stranica - Provjerite!
 










POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga