|
|
|
|
1738
Temeljem članka 61. Zakona o vinu (»Narodne
novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva
i vodnoga gospodarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju uvjeti i način
proizvodnje, prometa, označavanja te uvoza i izvoza voćnih vina.
Članak 2.
U smislu ovog Pravilnika značenje pojmova je
sljedeće:
1. »voćno vino« je prehrambeni proizvod dobiven
fermentacijom soka ili masulja od svježeg i za to
pogodnog koštičavog, jezgričavog,
jagodičastog, bobičastog ili ostalog voća i ima
minimalni sadržaj prirodnog alkohola 1,2 % vol.;
2. svrstavanje pojedinih voćnih vrsta u koštičavo, jezgričavo i jagodičasto ili bobičasto voće obavlja se u skladu s
Prilogom 1. ovog Pravilnika. Sve ostale voćne vrste svrstavaju se u ostalo
voće. Grožđe ne spada u voće u smislu ovog Pravilnika;
3. »desertno voćno vino« je voćno vino kojem su
dodani alkohol voćnog podrijetla i/ili voćna rakija, šećer, voćni sok i/ili
koncentrirani voćni sok i koje, preračuna li se alkohol u šećer, sadrži više od
260 g/L šećera i najmanje 13,0 % vol. stvarnog alkohola, ali najviše 22,0 %
vol. ukupnog alkohola;
4. »aromatizirano voćno vino« je prehrambeni
proizvod dobiven od voćnog vina čiji sadržaj stvarnog alkohola iznosi najmanje
13,0 % vol., ali najviše 22,0 % vok ukupnog alkohola
i u čijoj se proizvodnji koriste prirodne arome, prirodni aromatski pripravci
te aromatične biljke i njihovi plodovi. Pri tome je dopuštena uporaba aditiva i
pomoćnih sredstava sukladno odredbama Pravilnika o prehrambenim aditivima.
Pored toga, smiju se dodavati voćni sok, koncentrirani voćni sok, alkohol
voćnog podrijetla, voćna rakija i šećer (saharoza) i pri tome udio temeljnog
vina mora iznositi najmanje 75 %;
5. »biser voćno vino« je voćno vino koje ima minimalni
sadržaj alkohola od 5 % vol. i u zatvorenim posudama ima tlak ugljične kiseline
od najmanje I,0 bara i najviše 2,5 bara pri 20°C;
6. »pjenušavo voćno vino« je voćno vino koje je
dobiveno alkoholnim vrenjem od voćnog soka ili sekundarnim alkoholnim vrenjem
od voćnog vina koje, kada se otvori posuda, otpušta ugljični dioksid koji
potječe isključivo od vrenja i ima tlak od najmanje 3,0 bara kao posljedicu
otopljenog ugljičnog dioksida pri temperaturi zatvorene posude od 20°C;
7. »voćni masulj« je
svježe izgnječeno voće s peteljkom ili bez nje;
8. »voćni mošt« je tekući proizvod, proizveden
odgovarajućim postupcima tiještenja i ocjeđivanja voćnog masulja;
9. »voćni mošt u fermentaciji« je proizvod
dobiven fermentacijom voćnog mošta, stvarne alkoholne jakosti veće od 1 % vol.,
ali manje od tri petine ukupne volumne alkoholne jakosti;
10. »voćni sok« je voćni mošt tretiran
dopuštenim sredstvima i postupcima (konzerviranje, hlađenje, filtracija i dr.) koji sprečavaju početak alkoholne fermentacije;
11. »voćna komina« je ostatak od prešanja
svježeg voća, fermentirana ili nefermentirana;
12. »talog voćnog vina« je:
– istaloženi ostatak u posudama s voćnim vinom
nakon fermentacije, za vrijeme odležavanja i dozrijevanja voćnog vina i
dopuštenih postupaka bistrenja i taloženja, kao i ostatak dobiven filtriranjem
ili centrifugiranjem voćnog vina,
– talogom voćnog vina smatra se i ostatak nakon
bistrenja i taloženja voćnog mošta kao i ostatak dobiven filtriranjem i
centrifugiranjem voćnog mošta;
13. »pojačavanje« je povećanje volumnih udjela
alkohola (volumne alkoholne jakosti) u voćnom masulju,
voćnom moštu, voćnom moštu u fermentaciji, dodavanjem šećera;
14. »alkoholna jakost« može biti:
– prirodna alkoholna jakost – ukupna alkoholna
jakost izražena u volumnim %, u proizvodu prije ikakvog postupka pojačavanja
ili doslađivanja,
– stvarna alkoholna jakost – alkoholna jakost
izražena u volumnim % u proizvodu pri temperaturi od 20°C,
– potencijalna alkoholna jakost – alkoholna
jakost izražena u volumnim % u proizvodu pod pretpostavkom prelaska ukupne
količine šećera vrenjem u alkohol,
– ukupna alkoholna jakost – alkoholna jakost
izražena u volumnim % i
predstavlja sumu stvarne i potencijalne alkoholne jakosti.
Zabranjeno je stavljanje u promet drugih voćnih
vina osim onih navedenih u stavku 1. točkama 3 – 6. ovog članka.
II. DOPUŠTENI POSTUPCI U
PROIZVODNJIVOĆNIH VINA
Članak 3.
Dopušteno je kod svih voćnih vina:
1. primjena sljedećih postupaka i obrade;
a) prozračivanje i dodavanje kisika;
b) uvođenje dušika;
c) toplinska obrada;
d) centrifugiranje i filtracija, bez ili s
inertnim sredstvima za filtriranje uz uvjet da nema nepoželjnih ostataka u
tretiranim proizvodima;
e) dodavanje ugljičnog dioksida, argona i
dušika, samostalno ili kombinirano, isključivo radi stvaranja inertne atmosfere
i radi obrade proizvoda bez pristupa zraka;
f) dodavanje sorbinske
kiseline i kalijevog sorbata, pod uvjetom da sadržaj sobinske kiseline u gotovom proizvodu ne prelazi 200 mg/L;
g) dodavanje L-askorbinske
kiseline;
h) dodavanje limunske kiseline;
i) dodavanje jabučne ili mliječne kiseline;
j) dodavanje vinske kiseline;
k) dodavanje kvasaca;
1) dodavanje enzima;
m) dodavanje sredstava za otkiseljavanje;
n) obrada aktivnim ugljenom maksimalno do 100
g/hL;
o) dodavanje polivinil polipirolidona
(PVPP) maksimalno do 80 g/hL;
p) dodavanje mliječnih bakterija;
q) dodavanje kalijheksacijanoferata;
r) bistrenje s jednim ili više sredstava za
enološku upotrebu:
– jestiva želatina,
– morunji mjehur,
– kazein ili kalijev kazeinat,
– bjelanjak jajeta,
– bentonit,
– silicij dioksid u obliku gela ili koloidne
otopine,
– kaolin,
– tanin,
– pektolitički enzimi.
2. miješanje voćnih vina različitih voćnih vrsta
te dodavanje voćnih sokova različitih voćnih vrsta.
Članak 4.
Dopušteno je kod voćnih vina:
1. dodavanje šećera, voćnog soka i/ili
koncentriranog voćnog soka u takvoj mjeri da sadržaj stvarnog alkohola u
trenutku predaje potrošaču ne prelazi 13 % vol.;
2. bojanje prirodno crvenog vina od jezgričavog ili bobičastog i koštičavog
voća svježim kominama ili sokovima iste skupine voćnih vrsta.
Članak 5.
Za proizvodnju desertnog voćnog vina,
aromatiziranog voćnog vina, biser voćnog vina i pjenušavog voćnog vina
dopušteno je voćnim vinima dodavati šećer ili koncentrirani voćni sok u većoj
mjeri od one označene u članku 4. ovog Pravilnika.
Članak 6.
Zabranjeno je:
1. miješanje voćnog vina s pokvarenim ili
patvorenim voćnim vinom;
2. miješanje voćnog vina s vinom;
3. proizvodnja voćnog vina od komine ili taloga.
IV. EVIDENCIJA
PROIZVOĐAČA
Članak 7.
Proizvođači voćnih vina koji svoje proizvode
stavljaju na tržište moraju biti upisani u Upisnik proizvođača grožđa, vina i
voćnih vina (u daljnjem tekstu: Upisnik). Obrazac za upis u Upisnik tiskanje u
Prilogu 3. ovog Pravilnika.
V. STAVLJANJE U PROMET
Članak 8.
Voćno vino koje se stavlja u promet mora
udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:
1. da ima odgovarajuća organoleptička
svojstva, da je bistro i čisto bez stranog mirisa i okusa;
2. sadržaj stvarnog alkohola od 1,2 % vol. do 13
% vol., a kod desertnog voćnog vina i aromatiziranog voćnog vina više od 13 %
vol.;
3. ukupne kiseline najmanje 3,5 g/L izražene kao
jabučna kiselina;
4. hlapive kiseline najviše do 1,5 g/L izražene
kao octena kiselina;
5. ekstrakta bez šećera najmanje 15 g/L;
6. ukupnog sumpor dioksida do 200 mg/L;
7. slobodnog sumpor dioksida najviše 30 mg/L;
8. pepela najmanje 1 g/L.
Članak 9.
Ne smije se stavljati u promet:
1. po zdravlje štetno voćno vino;
2. patvoreno voćno vino;
3. mješavina voćnog vina s patvorenim ili po
zdravlje štetnim voćnim vinom;
4. mješavina voćnog vina i vina;
5. pokvareno voćno vino;
6. mješavina voćnog vina s pokvarenim voćnim
vinom.
Članak I0.
U promet se može staviti voćno vino koje je
proizvedeno u skladu s odredbama ovog Pravilnika i koje ima rješenje za
stavljanje u promet.
Rješenje iz stavka 1. ovog članka izdaje
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo (u daljnjem tekstu: Zavod).
Rješenje za stavljanje u promet izdaje se na
osnovi zahtjeva proizvodača, fizikalnokemijske
analize obavljene u ovlaštenom ispitnom laboratoriju
i organoleptičke ocjene koju daje Zavod.
Organoleptičko ocjenjivanje voćnih
vina provodi se metodom »da/ne«. Obrazac za organoleptičko
ocjenjivanje voćnih vina tiskan je u Prilogu 2. ovog Pravilnika
Zavod je dužan izdati rješenje za stavljanje u
promet u roku od 15 dana od dana zaprimljenog uzorka te kopiju izdanog rješenja
dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u
daljnjem tekstu: Ministarstvo).
Voćno vino u prometu mora biti označeno
evidencijskim markicama koje izdaje Zavod uz rješenje
za stavljanje u promet.
Članak 11.
Voćna vina mogu se izvoziti ako udovoljavaju
uvjetima propisanim ovim Pravilnikom. Iznimno, proizvodi iz stavka 1. ovog
članka, mogu se izvoziti na osnovi ugovorene izvozne kakvoće navedene u ugovoru
uz suglasnost Ministarstva.
Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka koji se
izvoze i označuju kao hrvatski proizvod moraju potjecati od voća proizvedenog
na području Republike Hrvatske i cijeli proces proizvodnje mora biti obavljen
na području Republike Hrvatske.
Proizvodi iz stavka 1. ovog članka koji se
izvoze moraju imati rješenje iz članka 10. ovog Pravilnika, na temelju kojeg
Zavod izdaje svjedodžbu (certifikat) o kakvoći.
Rezultati fizikalno – kemijske analize na
temelju kojih se izdaje rješenje iz članka 10. i svjedodžba (certifikat) o
kakvoći važeći su 6 mjeseci od dana izvršene analize.
Članak 12.
Uvezena voćna vina moraju udovoljavati uvjetima
propisanim ovim Pravilnikom.
Proizvodi iz stavka I. ovog članka moraju pri
uvozu imati svjedodžbu o kakvoći izdanu od strane Zavoda.
Svjedodžbu o kakvoći izdaje Zavod na osnovi
zahtjeva proizvođača te provedene fizikalno-kemijske analize obavljene u
ovlaštenom ispitnom laboratoriju i organoleptičke
ocjene koju daje Zavod.
Na temelju svjedodžbe o kakvoći Zavod izdaje
rješenje iz članka 10. ovog Pravilnika.
Članak 13.
Zabranjeno je uvezena voćna vina miješati s
domaćim voćnim vinima i označavati kao domaći proizvod.
Uvezena voćna vina stavljaju se u promet samo u
originalno zatvorenim posudama.
Uvezena voćna vina mogu se i izvoziti, ali na
svakom pratećem dokumentu i na deklaraciji mora biti naznačena zemlja
podrijetla, a proizvod ne smije nositi oznaku podrijetla iz Republike Hrvatske.
VII. DEKLARIRANJE ILI
OZNAČAVANJE
Članak 14.
Vino od voća mora se označiti kao »voćno vino«.
Voćno vino proizvedeno od više vrsta voća označava se kao »voćno vino od različitog voća«. Pri navođenju
korištenih vrsta voća one se navode silaznim redoslijedom po njihovu
količinskomu udjelu, i to slovnim znakovima iste vrste, boje i veličine.
Članak 15.
Desertno voćno vino i aromatizirano voćno vino
označava se kao »desertno voćno vino« i »aromatizirano voćno vino«.
Članak 16.
Biser voćno vino mora se označiti kao »biser
voćno vino«, pjenušavo voćno vino kao »pjenušavo voćno vino«. Ne smije se
koristiti naziv »pjenušac«.
Članak 17.
Kod voćnog vina nisu dopuštene oznake koje
ukazuju na posebno okrepljujuće djelovanje, kao što su »zdravo voćno vino«,
»okrepljujuće voćno vino«, ili oznake kao »prirodno«, »nepatvoreno«, »čisto«,
»alternativno« te sintagme s tim riječima.
Članak 18.
Navođenje skupina voćnih vrsta dopušteno je samo
onda ako je proizvod 100 % proizveden od navedene skupine vrsta voća. Navođenje
voćnih vrsta i sorti dopušteno je samo onda ako je proizvod u udjelu od
najmanje 85 % proizveden od pojedine navedene voćne vrste ili sorte. Navođenje
godišta dopušteno je ako je korišteno voće u udjelu od najmanje 85 % ubrano u
godini čije je navođenje predviđeno. Voćno vino na koje je stavljena oznaka
sorte ili godišta smije se stavljati u promet pod tom oznakom samo onda ako je
ona dokaziva.
Članak 19.
Voćno vino mora odgovarati sljedećim odredbama o
označavanju:
1. Voćno vino koje se stavlja u promet u
posudama s nazivnim volumenom do 60 1 mora na etiketi sadržavati naziv ili
tvrtku proizvođača, punitelja ili drugoga sudionika u trženju, a u slučaju
uvezenih voćnih vina naziv ili tvrtku uvoznika te općinu ili dio mjesta i
državu u kojima mu je glavno sjedište.
2. Pri navođenju naziva ili tvrtke navodi se
poslovni status tih osoba pojmovima kao što su »punitelj«, »punjeno za...«,
»punio...«, »proizvođač«, »proizveo...«, »distribucija«, »distributer«,
»uvoznik«, »uvezao...« ili drugim odgovarajućim pojmovima.
VIII. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 20.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/06-01/65
Urbroj: 525-1-06-1
Zagreb, 20. lipnja 2006.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1.
SVRSTAVANJE POJEDINIH VOĆNIH VRSTA U SKUPINE
1. koštičavo voće
–
šljiva (Prunus domestica),
trešnja (Prunus avium),
višnja (Prunus ceracus), trnina (Prunus spinosus), liči (Litchi chinensis), drenjina (Cornus mas), marelica (Prunus armeniaca), breskva (Prunus persica), rogač (Ceratonia siliqua) i dr.;
2. jezgričavo voće –
jabuka (Malus domestica),
dunja (Cydonia oblonga),
kruška (Pyrus communis) i dr.;
3. jagodičasto ili
bobičasto voće – borovnica (Vaccinium myrtillus), ogrozd (Ribes grossularia), ribiz (Ribes spp., jagoda (Fragaria spp.), kupina (Rubus fruticosus), ostrušica (Rubus caesius), malina (Rubus idaeus), dud (Morus spp.), brusnica (Vacciniurn vitis-idaea), planika (Arbutus unedo), bazga (Sambucus nigra) i dr.
PRILOG 2.
OBRAZAC ZA ORGANOLEPTIČKO OCJENJIVANJE VOĆNIH VINA
Komisija br.
_________________________
Ocjenjivač br.
_________________________
Oznaka uzorka _________________________
Vrsta proizvoda _________________________
Svojstvo |
Ocjena |
Napomena |
Boja |
da/ne |
|
Bistroća |
da/ne |
|
Perlanje (ukoliko se radi o pjenušavom ili biser voćnom vinu) |
da/ne |
|
Miris |
da/ne |
|
Okus |
da/ne |
|
Konačna ocjena (zaokružiti) |
|
Da/Ne |
Mjesto i datum: Potpis
ocjenjivača:
PRILOG 3.
............................................................
Naziv
tijela kojem se podnosi prijava
.......................................................... ...................................................
Sjedište
tijela Naziv i sjedište proizvođača
PRIJAVA ZA UPIS U UPISNIK PROIZVOĐAČA GROŽĐA, VINA 1 VOĆNIH VINA
U smislu članka 23. stavka 2. i članka 61.
Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) podnosim
prijavu za upis u Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina – promjenu
upisa u Upisniku pod rednim brojem .............
U tu svrhu navodim sljedeće podatke:
Naziv katastarske općine u kojoj
se nalazi |
Broj katastarske čestice |
Površina |
Broj |
Naziv i postotna |
Godina sadnje |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
7 |
|
|
|
|
|
|
Ovim se potvrđuje da je podnositelj ove prijave upisan u Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina pod brojem
............................................... ..........................................
Potpis
proizvođača Potpis
ovlaštene osobe
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |