POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA, POVOLJNO I KVALITETNO
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

2002

Na temelju članka 24. stavka 4. i članka 25. stavka 4. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), te članka 79. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine«, broj 117/03, 130/03 i 48/04), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA U POSLOVANJU S HRANOM ZA ŽIVOTINJE


I. SADRŽAJ


Članak 1.
 

Ovim Pravilnikom propisuju se nova higijenska načela u svrhu zaštite potrošača kroz prehrambeni lanac, uključujući sigurnost hrane za životinje i zdravlje životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane, provedbom sljedećih načela:

1. Nositelj odgovornosti za sigurnost hrane za životinje je subjekt u poslovanju s hranom za životinje;

2. Sigurnost hrane za životinje potrebno je osigurati kroz cijeli hranidbeni lanac počevši od primarne proizvodnje hrane za životinje do zaključno hranjenja životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane;

3. Primjena osnovnih načela analize rizika i kontrole kritičnih točaka – Hazard Analysis and Critical Control Points (u daljnjem tekstu: HACCP) te primjena dobre proizvođačke prakse omogućit će subjektima u poslovanju s hranom za životinje da postignu viši stupanj sigurnosti i odgovornosti za sigurnost hrane za životinje.


II. PODRUČJE PRIMJENE


Članak 2.
 

Ovim Pravilnikom propisuju se:

1. Osnovna načela i pravila za higijenu hrane za životinje;

2. Uvjeti i postupci koji osiguravaju sljedivost hrane za životinje;

3. Uvjeti i postupci za odobravanje objekata.


Članak 3.
 

1) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se na:

1. Poslovanje subjekata u poslovanju s hranom za životinje kroz cijeli hranidbeni lanac, od primarne proizvodnje do zaključno stavljanja na tržište hrane za životinje;

2. Hranjenje životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane;

3. Uvoz i izvoz hrane za životinje.

2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na:

1. Proizvodnju hrane za životinje, koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane isključivo za potrebe vlastitog domaćinstva, a ne stavljaju se na tržište;

2. Proizvodnju hrane za kućne ljubimce;

3. Hranidbu životinja koje ne proizvode hranu i ne koriste se za proizvodnju hrane;

4. Opskrbu krajnjeg korisnika malim količinama primarnih proizvoda u bilinogojstvu izravno od proizvođača navedenih proizvoda;

5. Stavljanje na tržište hrane za kućne ljubimce, u maloprodaji.


III. POJMOVNIK


Članak 4.
 

1) Za potrebe ovoga Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

1. Propisi o hrani za životinje – zakoni i podzakonski propisi koji se odnose na hranu za životinje, a obuhvaćaju sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane za životinje koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane;

2. Faza proizvodnje, prerade i opskrbe – bilo koja faza, uključujući uvoz, izvoz, primarnu proizvodnju, izradu, preradu, skladištenje, prijevoz, prodaju i opskrbu hranom za životinje;

3. Primarna proizvodnja – proizvodnja i uzgoj primarnih poljoprivrednih proizvoda u bilinogojstvu, stočarstvu i ribarstvu, uključujući žetvu i pobiranje plodova, mužnju i uzgoj životinja prije klanja, lov i ribolov, te sakupljanje samoniklih plodova i biljaka;

4. Proizvođač hrane za životinje (u daljnjem tekstu: proizvođač) – pravna ili fizička osoba čija je poslovna djelatnost proizvodnja hrane za životinje;

5. Krmiva – proizvodi biljnoga, životinjskoga i mineralnog podrijetla koji se koriste za proizvodnju hrane za životinje ili za hranidbu životinja, u prerađenom ili neprerađenom stanju, bez korištenja dodataka, a nisu štetni za njihovo zdravlje, niti za zdravlje ljudi;

6. Hrana za životinje – krmiva, mješavine krmiva s odobrenim dodacima hrani za životinje, premiksima ili predsmjesama namijenjene hranidbi životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane;

7. Hrana za kućne ljubimce – hrana namijenjena kućnim ljubimcima;

8. Kućni ljubimac – svaka životinja koju ljudi njeguju i drže, a nije namijenjena ljudskoj konzumaciji, proizvodnji hrane ili krzna;

9. Hrana – hrana namijenjena ljudskoj konzumaciji;

10. Dodatak hrani za životinje (u daljnjem tekstu: dodatak) – svaka odobrena tvar, mikroorganizam ili proizvod koja se ugrađuje u hranu za životinje i utječe na njezina hranidbena svojstva;

11. Premiks – proizvod proizveden od vitamina, mineralnih tvari i/ili odobrenih dodataka, namijenjen izradi predsmjesa i gotovih krmnih smjesa s udjelom u potpunim krmnim smjesama do 5 % i nije namijenjen za izravnu hranidbu životinja;

12. Krmna smjesa – predsmjesa ili potpuna krmna smjesa;

13. Predsmjesa – proizvod proizveden od krmiva, premiksa i drugih odobrenih dodataka namijenjen izradi potpunih krmnih smjesa;

14. Potpuna krmna smjesa – mješavina krmiva, premiksa ili predsmjese i drugih odobrenih dodataka hrani za životinje koja u potpunosti udovoljava svim hranidbenim potrebama pojedinih vrsta i kategorija životinja;

15. Genetski modificirani organizam – organizam u kojemu je nasljedni materijal namjerno izmijenjen na način koji se ne može postići prirodno razmnožavanjem i/ili prirodnom rekombinacijom;

16. Higijena hrane za životinje – mjere, postupci i uvjeti potrebni za kontrolu rizika i osiguranje prikladnosti hrane za životinje u skladu s njezinom namjenom;

17. Veterinarsko – zdravstvena ispravnost hrane za životinje – neškodljivost hrane za zdravlje životinja, te posredno za zdravlje ljudi koji konzumiraju proizvode dobivene od tih životinja, a s obzirom na prisutnost određenih štetnih tvari u hrani za životinje;

18. Kakvoća hrane za životinje – sveukupna svojstva hrane koja pridonose njezinoj sposobnosti da zadovolji hranidbene potrebe životinja;

19. Sljedivost – mogućnost ulaženja u trag hrani za životinje, životinji koja proizvodi hranu, odnosno služi za proizvodnju hrane, tvari koja je namijenjena ugrađivanju ili se očekuje da će biti ugrađena u hranu za životinje, kroz sve faze proizvodnje, prerade i opskrbe;

20. Poslovanje s hranom za životinje – poslovanje bez obzira na to je li poduzeto zbog ostvarivanja dobiti ili ne, u sklopu kojeg se obavljaju poslovi proizvodnje, prerade, skladištenja, prijevoza ili opskrbe hranom za životinje, uključujući i proizvodnju, preradu ili skladištenje hrane za životinje namijenjene hranidbi životinja na vlastitom gospodarstvu;

21. Subjekt u poslovanju s hranom za životinje (u daljnjem tekstu: subjekt) – fizička ili pravna osoba, registrirana za obavljanje određenih djelatnosti vezanih uz poslovanje s hranom za životinje, odgovorna da osigura provođenje propisa o hrani za životinje unutar poslovanja kojim upravlja;

22. Objekt u poslovanju s hranom za životinje (u daljnjem tekstu: objekt) – svaka građevina u kojoj se proizvodi, prerađuje, skladišti, pakira, prodaje ili isporučuje proizvod namijenjen hranidbi životinja;

23. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (u daljnjem tekstu: obiteljsko gospodarstvo) – organizacijski i poslovno zaokružena gospodarska cjelina, koja u okviru poljoprivredno stočarske djelatnosti proizvodi hranu za životinje isključivo za potrebe vlastitog gospodarstva i nije registrirana kao trgovačko društvo ili obrt;

24. Dobra proizvođačka praksa u poslovanju s hranom za životinje (u daljnjem tekstu: dobra proizvođačka praksa) – dio sustava osiguranja kakvoće kojim se postiže da se hrana za životinje dosljedno i trajno proizvodi i provjerava prema odgovarajućim standardima kakvoće u skladu s njezinom namjenom;

25. Proizvodna serija (radni nalog) – skupina proizvoda iste vrste proizvedena unutar jedne tehnološke cjeline, od materijala iste kakvoće i zdravstvene ispravnosti, označenih istim serijskim brojem. Sadrži više proizvodnih šarži;

26. Proizvodna šarža – određena količina proizvoda istog sastava, proizvedena istom opremom, pod jednakim uvjetima, u jednom proizvodnom procesu (jedno miješanje);

27. Pakiranje – postupak stavljanja proizvoda u ambalažu (vreće, omot, posudu i sl.) koja se koristi u poslovanju s hranom za životinje, pri čemu proizvod dolazi u neposredan dodir s unutarnjom površinom ambalaže;

28. Stavljanje na tržište – držanje hrane za životinje u svrhu prodaje, uključujući i ponudu za prodaju, prodaju, opskrbu ili bilo koji drugi oblik prometa, bez obzira na to je li besplatan ili nije;

29. Trgovina i posredništvo – stavljanje na tržište hrane za životinje, uključujući uvoz, pakiranje, prijevoz i skladištenje od strane subjekta u poslovanju s hranom za životinje, koji nije njezin proizvođač;

30. Maloprodaja – rukovanje s hranom za životinje i njezino skladištenje na mjestu prodaje ili isporuke krajnjem potrošaču;

31. Službena kontrola – nadzor nad higijenom, veterinarsko – zdravstvenom ispravnošću i kvalitetom hrane za životinje radi utvrđivanja je li udovoljeno odredbama propisa o hrani za životinje, a provode je nadležna tijela;

32. Nadležno tijelo – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Uprava za veterinarstvo;

33. Odobravanje objekta – postupak utvrđivanja propisanih veterinarsko – zdravstvenih uvjeta u objektu koji provodi nadležno tijelo;

34. Rizik – vjerojatnost i težina štetnog djelovanja na zdravlje životinja, a posredno na zdravlje ljudi;

35. Opasnost – biološki, kemijski ili fizikalni čimbenik u hrani za životinje ili stanje hrane za životinje, s mogućnošću da štetno djeluje na zdravlje životinja;

36. Farma – svako mjesto s jednom ili više građevina u kojima životinje povremeno ili trajno borave i/ili se uzgajaju ili drže;

37. Pašnjak – zemlja prekrivena travom ili drugim zeljastim biljkama namijenjena napasanju životinja iz uzgoja.


IV. ODGOVORNOSTI I OBVEZE


Članak 5.
 

1) Subjekti moraju osigurati da se sve faze proizvodnje, prerade i opskrbe izvode u skladu s propisima o hrani za životinje po načelima dobre proizvođačke prakse, te na taj način osigura zdravstvena ispravnost i visoka kakvoća proizvoda.

2) Stavljanje na tržište dodataka za proizvodnju hrane za životinje, ribljeg brašna i premiksa, u maloprodaji, dozvoljeno je isključivo u specijaliziranim maloprodajnim trgovinama (poljoprivredne i veterinarske ljekarne), isključivo odobrenim objektima.

3) Pri uzgoju životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane subjekti moraju provoditi mjere za smanjivanje rizika obzirom na prisutnost bioloških, kemijskih i fizikalnih tvari u hrani za životinje, životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla, na najmanju moguću mjeru.

4) Proizvođači koji hranu za životinje proizvode ili skladište na gospodarskoj cjelini u čijem krugu se nalazi farma ne smiju je stavljati na tržište odnosno iznositi izvan kruga gospodarske cjeline ako nisu osigurani uvjeti za zaštitu hrane za životinje od kontaminacije i unakrsne kontaminacije u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade ili opskrbe s navedene farme.

5) Obiteljska gospodarstva iz članka 11. točaka 5. i 6. ovoga Pravilnika koja proizvode potpune krmne smjese isključivo za potrebe vlastitog gospodarstva smiju koristiti predsmjese (dopunske krmne smjese) i/ili isključivo 2 % do 5 % premikse.

6) Obiteljska gospodarstva ne smiju iznositi proizvedene krmne smjese izvan kruga obiteljskog gospodarstva.


Članak 6.
 

1) Primarna proizvodnja hrane za životinje obuhvaća i poslove:

1. Proizvodnje, prijevoza i rukovanja primarnim proizvodima na mjestu njihove proizvodnje;

2. Prijevoza primarnih proizvoda od mjesta njihove proizvodnje do objekta;

3. Miješanja primarnih proizvoda isključivo za potrebe vlastitog gospodarstva bez korištenja dodataka hrani za životinje, premiksa ili predsmjesa, osim dodataka za siliranje.

2) Prilikom obavljanja poslova iz stavka 1. ovoga članka subjekti moraju:

1. Osigurati uvjete iz Priloga 2. ovoga Pravilnika;

2. Osigurati mikrobiološke standarde i standarde kakvoće iz propisa o hrani za životinje;

3. U objektima u kojima posluju zadovoljiti odredbe iz Priloga 4. ovoga Pravilnika, kada drže životinje koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane.


Članak 7.
 

1) Nadležno tijelo nadzire obavljaju li subjekti na razini primarne proizvodnje poslove u skladu s odredbama članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika.

2) Sve uvezene pošiljke hrane za životinje podliježu obveznom veterinarsko – zdravstvenom pregledu i kontroli prilikom istovara. Sve uvezene pošiljke krmiva iz država članica Europske unije mora pratiti analitičko izvješće o obavljenim analizama uzoraka krmiva, u skladu s Prilogom 8. ovoga Pravilnika, koje se odnosi na navedenu pošiljku krmiva, a prve dvije pošiljke krmiva iz nove zemlje uvoznice ili od novog dobavljača prilikom istovara u tvornici ili mješaonici moraju biti uzorkovane i analizirane u ovlaštenom laboratoriju u skladu s navedenim Prilogom. Vrstu potrebnih analiza propisuje ovlašteni veterinar koji obavlja pregled i uzorkovanje te upisuje podatke u propisanu dokumentaciju.

3) Sve uvezene pošiljke krmiva iz država koje nisu članice Europske unije podliježu obveznom uzorkovanju i analizi u ovlaštenom laboratoriju u skladu s navedenim Prilogom. Vrstu potrebnih analiza propisuje ovlašteni veterinar koji obavlja pregled i uzorkovanje te upisuje podatke u propisanu dokumentaciju.

4) Pošiljke krmiva biljnog podrijetla prilikom uvoza mora pratiti dokaz (certifikat, izjava ili analitičko izvješće) proizvođača, izvoznika ili ovlaštene institucije kojim se jamči da pošiljka ne sadrži i/ili ne potječe od GMO-a u skladu s propisima o hrani za životinje. Za pošiljku koju ne prati navedeni dokaz u tvornicama, mješaonicama i skladištima hrane za životinje prilikom istovara potrebno je obaviti uzorkovanje i analizu na GMO-e.

5) Svaku pošiljku krmiva iz uvoza i u unutarnjem prometu namijenjenu proizvodnji hrane za životinje mora pratiti dokument – otpremnica koja sadrži ime i prezime /naziv dobavljača, adresu, datum i mjesto utovara, količinu krmiva u pošiljci, ime i prezime/naziv i adresu prijevoznika, registarsku oznaku vozila te odredište pošiljke.

6) U tvornicama i mješaonicama hrane za životinje moraju se uzimati službeni uzorci krmiva životinjskog podrijetla i dostavljati u ovlašteni laboratorij na bakteriološku pretragu, a riblje brašno i na pretragu na proteine podrijetlom od sisavaca (mikroskopska metoda), prije pripremanja predsmjesa i potpunih krmnih smjesa. Jednom mjesečno moraju se uzeti službeni uzorci svih predsmjesa i potpunih krmnih smjesa proizvedenih u tom mjesecu i dostaviti u ovlašteni laboratorij na bakteriološku pretragu.

7) Ovlašteni laboratoriji kojima su dostavljeni uzorci za analizu u skladu s odredbama stavaka 2., 3., 4. i 6. ovoga članka dužni su do 10. dana u tekućem mjesecu, za protekli mjesec dostaviti preslike analitičkih izvješća nadležnom tijelu.

8) Dokumente i analitička izvješća iz stavaka 2., 3., 4. i 6. ovoga članka treba čuvati 3 godine.


V. ANALIZA RIZIKA (HACCP)
 

Hazard analysis and critical control points (HACCP – načela)
 

Članak 8.
 

1) Subjekti, osim navedenih u članku 6. stavku 1. točka 3. ovoga Pravilnika, moraju izraditi i uspostaviti trajni postupak kontrole kritičnih točaka po načelima HACCP-a:

1. Provedba analize opasnosti;

2. Utvrđivanje kritičnih kontrolnih točaka;

3. Utvrđivanje kritičnih granica;

4. Uspostava postupaka nadzora;

5. Utvrđivanje popravnih radnji:

6. Utvrđivanje postupka verificiranja;

7. Utvrđivanje zapisa i dokumenata.

2) Prilikom svake izmjene u fazi proizvodnje, prerade i opskrbe subjekti moraju revidirati postupke i provesti korektivne mjere.

Dokumentacija o HACCP-u
 

Članak 9.
 

1) Uz zahtjev za utvrđivanje veterinarsko – zdravstvenih uvjeta subjekti moraju priložiti dokumentacijski sustav o HACCP-u u skladu s člankom 8. ovoga Pravilnika.

2) Kod procjene HACCP sustava nadležno tijelo uzima u obzir prirodu i opseg poslovanja s hranom za životinje.


VI. ODOBRAVANJE OBJEKATA


Upisnik odobrenih objekata


Članak 10.
 

1) Subjekti na čije se objekte odnose odredbe članka 11. ovog Pravilnika, u kojima obavljaju bilo koju fazu proizvodnje, prerade i opskrbe hranom za životinje, ne smiju započeti s radom bez rješenja nadležnog tijela o udovoljavanju propisanim veterinarsko – zdravstvenim uvjetima.

2) Nadležno tijelo vodi Upisnik odobrenih objekata iz članka 12. ovoga Pravilnika.

3) Subjekti su dužni izvijestiti nadležno tijelo u roku osam dana o svakoj promjeni odgovorne osobe, izmjeni opreme u objektu te o svim promjenama vezanim za djelatnost i prestanak rada postojećeg objekta, radi izmjene podataka upisanih u Upisnik iz stavka 2. ovoga članka.


Članak 11.
 

Objekti, u kojima posluju subjekti osim subjekata iz članka 6. stavka 1. točke 3. ovoga Pravilnika moraju biti odobreni od nadležnog tijela, te se upisuju u Upisnik iz članka 10. stavka 2. ovoga Pravilnika prema sljedećim djelatnostima:

1. Proizvodnja i/ili trgovina i posredništvo dodacima hrani za životinje prema Popisu 1 (Prilog 1. ovoga Pravilnika);

2. Proizvodnja i/ili trgovina i posredništvo premiksima i predsmjesama koje sadrže dodatke iz Popisa 1 i Popisa 2 (Prilog 1. ovoga Pravilnika);

3. Proizvodnja i/ili trgovina i posredništvo potpunim krmnim smjesama koje sadrže premikse ili predsmjese proizvedene s dodacima iz Popisa 1 (Prilog 1. ovoga Pravilnika);

4. Proizvodnja i/ili trgovina i posredništvo potpunim krmnim smjesama koje sadrže premikse ili predsmjese proizvedene s dodacima iz Popisa 1 i 2 (Prilog 1. ovoga Pravilnika);

5. Obiteljska gospodarstva koja proizvode isključivo za vlastite potrebe potpune krmne smjese koje sadrže premikse ili predsmjese proizvedene s dodacima iz Popisa 1 i 2 (Prilog 1. ovoga Pravilnika), za hranidbu životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane, a stavljaju se na tržište.

6. Obiteljska gospodarstva koja proizvode isključivo za vlastite potrebe potpune krmne smjese koje sadrže premikse i predsmjese proizvedene s dodacima iz Popisa 1 (Prilog 1. ovoga Pravilnika), za hranidbu životinja koje proizvode hranu ili se koriste za proizvodnju hrane, a stavljaju se na tržište.


Članak 12.
 

1) Subjekti koji posluju u objektima iz članka 11. ovoga Pravilnika moraju ispuniti uvjete navedene u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.

2) Uvoznici hrane za životinje moraju u sklopu poslovanja koje obavljaju imati objekt odobren u skladu s člankom 14. stavkom 1. ovoga Pravilnika i moraju osigurati uvjete u skladu s Prilogom 3. ovoga Pravilnika, osim prilikom uvoza u tvornice i mješaonice za isključive potrebe proizvodnje hrane za životinje u tim tvornicama ili mješaonicama.

3) Uvoznici hrane za kućne ljubimce moraju udovoljavati uvjetima u skladu s člankom 11. točkom 3. ovoga Pravilnika.


Zahtjev za utvrđivanje uvjeta


Članak 13.
 

1) Zahtjev za utvrđivanje uvjeta za izgrađeni ili rekonstruirani objekt podnosi se nadležnom tijelu na posebnom obrascu (Prilog 5. ovoga Pravilnika).

2) Potrebna dokumentacija koja se prilaže uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka navedena je u Prilogu 6. ovoga Pravilnika.

Rješenje o odobrenju
 

Članak 14.
 

1) Nadležno tijelo nakon obavljenog očevida u objektu, donosi rješenje o udovoljavanju propisanim veterinarsko – zdravstvenim uvjetima na temelju kojega se objekt upisuje u Upisnik odobrenih objekata s pripadajućim veterinarskim kontrolnim brojem i šifrom koja označava svaku pojedinu odobrenu djelatnost propisanu odredbama članka 11. ovoga Pravilnika.

2) Rješenje iz stavka 1. ovoga članka izdaje se na razdoblje od 5 godina.


Ukidanje rješenja o odobrenju


Članak 15.
 

Ukidanje rješenja iz članka 14. stavka 1. ovoga Pravilnika i brisanje iz Upisnika odobrenih objekata provodi se u slučajevima:

1. Prestanka obavljanja djelatnosti;

2. Ako se nepravilnosti utvrđene inspekcijskim nadzorom ne otklone u propisanom roku.


Privremena zabrana pojedine djelatnosti
 

Članak 16.
 

Ako objekt ne ispunjava propisane uvjete za jednu ili više odobrenih djelatnosti, nadležno tijelo privremeno zabranjuje obavljanje navedene djelatnosti.

Odobravanje novih djelatnosti
 

Članak 17.
 

Nadležno tijelo na zahtjev subjekta može izdati odobrenje za jednu ili više novih djelatnosti ako objekt udovoljava propisanim uvjetima.

Popis odobrenih objekata
 

Članak 18.
 

1) Popis odobrenih objekata u poslovanju s hranom za životinje objavljuje nadležno tijelo jednom godišnje u »Narodnim novinama«.

2) Popis odobrenih objekata u poslovanju s hranom za životinje iz stavka 1. ovoga članka sljedećeg je sadržaja:

Stupac 1. Veterinarski kontrolni broj (broj odobrenja) sastoji se od:

1. : označava odobrene objekte;

2. 191: ISO kod Republike Hrvatske;

3. 01 – 21 (oznaka županije na području koje se nalazi proizvođač, obiteljsko gospodarstvo, trgovac ili posrednik);

4. XXX (troznamenkasta oznaka proizvođača, trgovca ili posrednika iz Upisnika);

Stupac 2. Šifra djelatnosti – svaka odobrena djelatnost proizvođača, trgovca ili posrednika propisana člankom 11. ovoga Pravilnika posebno se upisuje;

Stupac 3. Naziv i sjedište subjekta u poslovanju s hranom za životinje;

Stupac 4. Naziv i adresa objekta u poslovanju s hranom za životinje;

Stupac 5. Bilješke.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
 

Članak 19.
 

1) Subjekti koji posluju u objektima, navedenim u članku 11. točkama 1. do 5. ovoga Pravilnika moraju uskladiti poslovanje s odredbama ovoga Pravilnika i podnijeti nadležnom tijelu zahtjev iz članka 13. stavka 1. ovoga Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

2) Postojeći subjekti koji posluju u objektima navedenim u članku 11. točki 6. ovoga Pravilnika moraju uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovoga Pravilnika i podnijeti zahtjev iz članka 13. stavka 1. ovoga Pravilnika nadležnom tijelu u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

3) Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka, postojeći subjekti dužni su svoje poslovanje uskladiti s odredbama članaka 8. i 9. ovoga Pravilnika do 31. prosinca 2007. godine.


Članak 20.
 

Prilozi 1 – 8. tiskani su u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.


Članak 21.
 

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti i subjekti u poslovanju s hranom za životinje (»Narodne novine«, broj 96/05).


Članak 22.
 

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 322-01/05-01/765

Urbroj: 525-6-06-08 DVD

Zagreb, 14. srpnja 2006.

Ministar

Petar Čobanković, v. r.

 

Napomena: prilozi su ispušteni u ovom neslužbenom info pregledu

 




 
IZRADA WEB STRANICA

Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo nekoliko razloga zašto bi trebali imati web stranice:

Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama tvrtke u bilo koje vrijeme.

Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.

Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.

Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, chatova, foruma, društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.

Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.

Branding: Web stranice su važan alat za branding, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.

Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoje marketinške aktivnosti.

Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.

Link na našu ponudu za izradu web stranica - Provjerite!
 










POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga