|
|
|
|
3061
Na temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97. i 105/01.), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
Zabranjuje se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko
područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih i divljih svinja;
b) sjemena domaćih i divljih svinja;
c) embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) svježeg mesa domaćih i divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način
kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus vezikularne bolesti svinja;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu,
industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus vezikularne bolesti svinja;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj
medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus vezikularne bolesti svinja;
h) patološki materijal i biološki proizvodi (od svinja) koji nisu bili obrađeni
na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus vezikularne bolesti svinja;
podrijetlom iz Republike Italije – regija Abruzzo, Calabria, Campania, Sicilia,
Veneto i Lombardija radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku vezikularne
bolesti svinja.
Navedena zabrana odnosi se i na pošiljke živih domaćih i divljih svinja koje
potječu iz drugih zemalja, odnosno drugih regija u Republici Italiji, ako se
prevoze preko područja navedenih regija.
II.
Zabrane navedene u točki I. ove Naredbe ne primjenjuju se na
pošiljke:
a) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi s Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih
konzervi;
b) proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu
postignuta temperatura od minimalno 70°C;
c) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana
koža, kuhane čekinje, i slično;
d) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade
postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70°C;
e) trofeji divljih životinja kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su
otklonjena sva tkiva osim kosti, papaka, pandži ili zubi i koji su bili
dezinficirani sredstvom odobrenim od nadležnog tijela države izvoznice, naročito
upotrebom peroksida kod trofeja koji sadrže kosti s tim da način obrade mora
biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi.
III.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske domaćih i divljih svinja i proizvoda podrijetlom od navedenih životinja iz Republike Italije – regija Campania, Calabria, Sicilia, Basilicata, Molise i Lazio (»Narodne novine«, broj 50/02).
IV.
Ova Naredba stupa na snagu odmah.
Klasa: 322-01/06-01/65
Urbroj: 525-01-06-1/EM
Zagreb, 5. prosinca 2006.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |