|
|
|
|
364
Na temelju članka 22. stavka 12. i članka 26. Zakona o hrani (»Narodne novine«, br. 117/03, 130/03, 48/04 i 85/06) ministar zdravstva i socijalne skrbi donosi
Članak 1.
Ovim Pravilnikom određuje se sadržaj, oblik i način vođenja evidencija subjekata koji hranu proizvode ili je na bilo koji način stavljaju u promet.
Članak 2.
Evidencija jest evidentiranje svih subjekata koji posluju s
hranom.
Subjekt u poslovanju s hranom jest fizička ili pravna osoba koja posluje s
hranom, sukladno podjeli u članku 7. ovoga Pravilnika (u daljnjem tekstu:
subjekt).
Objekt jest zgrada, privremeni prostor ili vozilo u kojem se odvija bilo kakva
djelatnost s hranom. Objekt uključuje sustav nabave kvalitetne i neškodljive
hrane s provjerom na ulazu u objekt (u daljnjem tekstu: objekt).
Nadležno tijelo jest tijelo nadležno za poslove sanitarne inspekcije.
Izvadak iz evidencije jest isprava kojom subjekt u poslovanju s hranom dokazuje
da je evidentiran u evidenciji ministarstva nadležnog za zdravstvo.
Članak 3.
Subjekti su obvezni surađivati s nadležnim tijelom sukladno
posebnim propisima.
Subjekti moraju obavijestiti nadležno tijelo, na način na koji to nadležno
tijelo od njega traži, o svakom objektu koji je pod njegovim nadzorom, a koji
obavlja djelatnost u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije hrane,
kako bi se svaki takav objekt evidentirao.
Subjekti su obvezni obavještavati nadležno tijelo o svakoj značajnoj promjeni
djelatnosti i svakom zatvaranju postojećega objekta.
Članak 4.
U evidenciju se unose sljedeći podaci:
A) PODACI O KORISNIKU (kontakt osoba, vlasnik, operator, zastupnik)
– ime i prezime
– telefon
– mobitel
– e-mail
– titula
B) PODACI O SUBJEKTU
– naziv subjekta
– točna adresa (ulica i broj, mjesto, županija)
– telefon
– faks
– MBO
– MBS
– e-mail
C) PODACI O OBJEKTU
– naziv objekta
– točna adresa (ulica i broj, mjesto, županija)
– telefon
– faks
– odgovorna osoba (ime i prezime)
– e-mail
– djelatnost objekta – kategorije
– broj zaposlenih
– podaci o kapacitetu (godišnja proizvodnja, ukupan broj radnih mjesta, površina
objekta)
– rješenje o MTU (minimalno-tehničkim uvjetima)
– datum početka djelatnosti na toj lokaciji
– datum upisa
– izjava o točnosti navoda.
Članak 5.
Subjekt može postupak evidencije objekta ostvariti putem
elektroničkog pristupa te nakon završene prijave dobiva automatsku potvrdu o
zaprimanju zahtjeva za evidenciju objekta. Nakon dobivanja rješenja o evidenciji
objekta, subjekt može, putem jedinstvene šifre, pristupiti podacima iz
evidencije o objektu kojeg je subjekt vlasnik i/ili korisnik.
Iznimno, subjekti koji nemaju mogućnost sukladno stavku 1. ovoga članka,
evidenciju objekta mogu ostvariti podnošenjem zahtjeva putem standardiziranog
obrasca kod nadležnog tijela u uredima državne uprave u županijama, ali su
obvezni platiti dodatne troškove upisa.
Subjekti iz stavka 1. i 2. ovoga članka, obvezni su dostaviti potvrdu o
uplaćenim troškovima i rješenje o upisu u sudski, odnosno obrtni registar.
Članak 6.
Evidenciju vodi ministarstvo nadležno za zdravstvo u elektroničkom obliku.
Članak 7.
Subjekti se upisuju u evidenciju u skupinu prema odobrenoj
djelatnosti.
Skupine prema odobrenoj djelatnosti dijele se na:
a) objekte za proizvodnju hrane neanimalnog podrijetla,
b) objekte za veleprodaju hrane,
c) objekte za maloprodaju hrane,
d) objekte u kojima se odvija priprema, obrada ili prerada hrane na
maloprodajnom mjestu uključivo i pokretni i/ili privremeni prostor (stacionarni
i pokretni kiosci hrane, prodajna mjesta na tržnici, pokretna vozila za
prodaju),
e) ugostiteljske objekte: 1) skupine barovi
2) skupine restorani
3) skupine kantine i pripremnice obroka.
Članak 8.
Troškove postupka evidencije snosi stranka. Ministar nadležan za zdravstvo posebnom odlukom propisat će visinu troškova postupka evidencije.
Članak 9.
Kontrolu objekta evidentiranog u evidenciju obavlja nadležno tijelo.
Članak 10.
Subjekt je dužan u roku od šest mjeseci, od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika, evidentirati sve objekte, sukladno članku 2. ovoga Pravilnika, koje koristi i/ili je vlasnik.
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u
»Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/07-04/04
Urbroj: 534-07-07-01
Zagreb, 10. siječnja 2007.
Ministar
doc. dr. sc. Neven Ljubičić, v. r.
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
Uprava za sanitarnu inspekciju
Klasa:
Urbroj:
Zagreb
ZAHTJEV ZA EVIDENTIRANJE SUBJEKATA
PODACI O KORISNIKU (osoba za kontakt) |
|
1. ime i prezime |
|
2. telefon |
|
3. mobitel |
|
4. e-mail |
|
5. titula |
|
PODACI O SUBJEKTU |
|
1. naziv subjekta |
|
2. točna adresa (ulica i broj, mjesto, županija) |
|
3. telefon |
|
4. faks |
|
5. MBO |
|
6. MBS |
|
7. e-mail |
|
PODACI O OBJEKTU |
|
1. naziv objekta |
|
2. točna adresa (ulica i broj, mjesto, županija) |
|
3. telefon/0 |
|
4. faks |
|
5. odgovorna osoba |
|
6. e-mail |
|
7. djelatnost objekta – kategorije |
|
8. broj zaposlenih |
|
9. podaci o kapacitetu (godišnja proizvodnja, ukupan broj radnih mjesta, površina objekta) |
|
10. broj rješenja o MTU |
|
11. datum početka djelatnosti na toj lokaciji |
|
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
Uprava za sanitarnu inspekciju
Klasa:
Urbroj:
Zagreb
Izvod iz
evidencije objekata
PODACI O SUBJEKTU |
|
1. naziv subjekta |
|
2. točna adresa (ulica i broj, mjesto, županija) |
|
3. telefon |
|
4. faks |
|
5. MBO |
|
6. MBS |
|
7. e-mail |
|
PODACI O OBJEKTU |
|
1. naziv objekta |
|
2. točna adresa (ulica i broj, mjesto, županija) |
|
3. telefon |
|
4. faks |
|
5. odgovorna osoba |
|
6. e-mail |
|
7. djelatnost objekta – kategorije |
|
8. broj zaposlenih |
|
9. podaci o kapacitetu (godišnja proizvodnja, ukupan broj radnih mjesta, površina objekta) |
|
10. broj rješenja o MTU |
|
11. datum početka djelatnosti na toj lokaciji |
|
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |