POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA, POVOLJNO I KVALITETNO
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

1477

Na temelju članka 41. stavka 6. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

PRAVILNIK

O SHEMI TESTIRANJA ZA SMANJENJE PRISUTNOSTI ODREĐENIH SEROTIPOVA SALMONELA U ODRASLIH RASPLODNIH JATA (RASPLODNA JATA U PROIZVODNJI) VRSTE GALLUS GALLUS

Cilj

Članak 1.

1) Ovim Pravilnikom određuje se cilj za smanjenje prisutnosti bakterija Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella infantis, Salmonella typhimurium i Salmonella virchow u rasplodnih jata vrste Gallus gallus, i to kao smanjenje maksimalnog postotka pozitivnih odraslih rasplodnih jata s najmanje 250 kokoši, na 1% ili manje do 31. prosinca 2011. godine. Ukoliko se u zemlji nalazi manje od 100 rasplodnih jata, pozitivno može ostati najviše jedno odraslo rasplodno jato.
2) Sheme testiranja za potvrđivanje ostvarenosti cilja iz stavka 1. ovoga članka navedene su u Dodatku ovoga pravilnika.

Revidiranje

Članak 2.

Cilj određen u članku 1. stavku 1. ovoga Pravilnika može se revidirati na temelju rezultata prve godine provedbe programa kontrole iz članka 5. Pravilnika za kontrolu salmonela i drugih određenih uzročnika zoonoza koji se prenose hranom (»Narodne novine«, broj 105/06).

Stupanje na snagu

Članak 3.

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. svibnja 2007. godine.

Klasa: 322-01/07-01/152
Urbroj: 525-6-07-1
Zagreb, 9. ožujka 2007.

Ministar
Petar Čobanković, v. r.


DODATAK

Shema testiranja određena za potvrđivanje ostvarenosti cilja za smanjenje prisutnosti bakterija Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella infantis, Salmonella typhimurium i Salmonella virchow kod odraslih rasplodnih jata (rasplodna jata u proizvodnji) vrste Gallus gallus
 

1. Opseg uzimanja uzoraka
Uzimanje uzoraka mora obuhvatiti sva odrasla rasplodna jata vrste Gallus gallus s najmanje 250 jedinki («rasplodna jata»).

2. Monitoring (praćenje) rasplodnih jata
2.1. Lokacija, učestalost i način uzimanja uzoraka
Za potrebe ovoga Pravilnika uzorci rasplodnih jata uzimaju se na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom i kao dio službenih kontrola.
2.1.1. Uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom
Uzorci se uzimaju svaka dva tjedna na mjestu koje je nadležno tijelo odredilo između sljedeće dvije mogućnosti:
(a) u valionici; ili
(b) na gospodarstvu.
Nadležno tijelo primjenjuje jednu od gore navedenih mogućnosti na cjelokupnu shemu testiranja i utvrđuje postupak prema kojem subjekt u poslovanju s hranom, osoba koja uzima uzorak ili laboratorij koji provodi analizu bez odlaganja obavještavaju nadležno tijelo o otkrivanju serotipova salmonela navedenih u članku 1. stavku 1. ovoga pravilnika (»relevantna salmonela«) tijekom uzimanja uzorka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom.
2.1.2. Uzimanje uzoraka u okviru službene kontrole
Ne isključujući odredbe iz Dodatka II. Dijela C. točke 2. Pravilnika za kontrolu salmonela i drugih određenih uzročnika zoonoza koji se prenose hranom (»Narodne novine«, broj 105/06), službeno uzimanje uzoraka sastoji se od:
2.1.2.1. Ukoliko se uzorci uzimaju u valionici na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom:
(a) rutinskog uzimanja uzoraka svakih 16 tjedana u valionici, koje u tom slučaju zamjenjuje odgovarajuće uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom;
(b) rutinskog uzimanja uzoraka na gospodarstvu ili farmi u dva navrata tijekom proizvodnog ciklusa, prvi puta u roku od četiri tjedna nakon prijelaza u fazu nesivosti ili preseljenja u nastambu za nesenje, a drugi put pri kraju faze nesivosti, najranije osam tjedana prije završetka proizvodnog ciklusa;
(c) dodatnog uzimanja uzoraka na gospodarstvu ili farmi radi utvrđivanja relevantne salmonele nakon otkrivanja pozitivnih nalaza u uzorcima iz valionice.
2.1.2.2. Ukoliko se uzorci uzimaju na gospodarstvu ili farmi na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, rutinsko uzimanje uzoraka mora se provesti u tri navrata tijekom proizvodnog ciklusa:
(a) u roku od četiri tjedna nakon prijelaza u fazu nesivosti ili preseljenja u nastambu za nesenje;
(b) pri kraju faze nesivosti, najranije osam tjedana prije završetka proizvodnog ciklusa;
(c) u bilo kojem trenutku tijekom proizvodnje nakon isteka dovoljno vremena od uzimanja uzoraka iz podtočaka (a) i (b) ove točke.
2.2. Protokol uzimanja uzoraka
2.2.1. Uzimanje uzoraka u valionici
Uzorak svakog rasplodnog jata sastoji se od najmanje jednog skupnog uzorka vidno uprljanih podložaka košara za valenje, koji se nasumično uzima iz pet odvojenih košara za valenje dok se ne dosegne površina od ukupno najmanje 1 m2. Ako se uložena jaja iz jednog rasplodnog jata nalaze u više valionika, jedan ovakav skupni uzorak uzima se iz svakog valionika.
U slučajevima kada se u košarama za valenje ne upotrebljavaju podlošci, iz 25 različitih košara uzima se po 10 g ljuski razbijenih jaja koje zatim treba zdrobiti i pomiješati te od toga uzeti 25 g za pretragu.
Ovaj se postupak primjenjuje za uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, kao i u okviru službenog uzorkovanja.
2.2.2. Uzimanje uzoraka na gospodarstvu ili farmi
2.2.2.1. Rutinsko uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom
Uzorkovanje se prvenstveno sastoji od uzoraka fecesa, a namijenjeno je otkrivanju 1%-tne prevalencije u jatu, s 95%-tnom sigurnošću. U tu svrhu uzorci moraju sadržavati jedno od sljedećeg:
(a) skupne uzorke fecesa koji se sastoje od pojedinačnih uzoraka svježeg fecesa, od kojih svaki teži najmanje 1 g i uzimaju se nasumično na različitim mjestima u nastambi za uzgoj peradi, ili ukoliko životinje imaju slobodan pristup u više nastambi na određenome gospodarstvu ili farmi, iz svake skupine nastambi za perad. Za analizu uzorci fecesa se mogu objediniti u najmanje dva skupna uzorka.
Broj mjesta na kojima se uzimaju pojedinačni uzorci fecesa za pripremu skupnog uzorka je sljedeći:

Broj peradi u nastambi

Broj uzoraka fecesa koji se uzimaju u nastambi ili skupini nastambi na gospodarstvu ili farmi

250-349

200

350-449

220

450-799

250

800-999

260

1000 ili više

300

(b) pet pari »navlaka za obuću za uzimanje uzoraka« (navlaka za obuću).
Navlake za obuću moraju imati zadovoljavajuću sposobnost upijanja vlage. Mogu se upotrijebiti i »čarape« od gaze.
Površina navlake za obuću mora biti natopljena odgovarajućom otopinom (0,8% fiziološkom otopinom ili 0,1% peptonskom vodom ili sterilnom vodom).
Prostor se obilazi na način da se sakupe reprezentativni uzorci iz svih dijelova nastambe, uključujući područja sa steljom i podnicama, ukoliko je hodanje po podnicama sigurno. U uzorkovanje su uključeni i svi odvojeni odjeljci u sklopu nastambe. Po završetku uzorkovanja u odabranoj nastambi navlake za obuću se pažljivo skidaju kako se sakupljeni materijal ne bi odvojio.
Navlake za obuću se za analizu mogu objediniti u najmanje dva skupna uzorka.
(c) Uzorci iz rasplodnih jata koja se drže u kavezima mogu se sastojati od samopomiješanih fecesa iz pokretnih traka za prikupljanje izmeta, strugača ili dubokih jama, ovisno o tipu nastambe. Dva uzorka od najmanje 150 g prikupljaju se za pojedinačno testiranje iz:
– pokretnih traka za prikupljanje izmeta ispod svakog reda kaveza, koje redovito protječu i prazne se pužnim pogonom ili pokretnim trakama;
– sustava jama za prikupljanje izmeta, sa usmjerivača (»deflektora«) ispod kaveza s kojih se struže izmet u duboku jamu ispod nastambe;
– sustava jama za izmete u stepenastoj nastambi s kavezima, u kojima su kavezi izbočeni i fecesi padaju izravno u jamu.
U jednoj nastambi uobičajeno postoji više redova kaveza. Skupni uzorci fecesa iz svakog reda zastupljeni su u općem skupnom uzorku. Iz svakog se jata uzimaju dva skupna uzorka, kako je dolje opisano.
U sustavima s pokretnim trakama i strugačima oni se pokreću na dan uzorkovanja prije uzimanja uzoraka.
U sustavima s usmjerivačima (»deflektorima«) ispod kaveza i strugačima prikupljaju se skupni uzorci fecesa koji se nalaze na strugaču nakon puštanja u pogon.
U sustavima sa stepenastim kavezima bez pokretnih traka, ili strugača skupni uzorci fecesa prikupljaju se iz duboke jame.
Sustavi s pokretnom trakom za prikupljanje izmeta: skupni fekalni materijal se prikuplja na istovarnim krajevima trake.
2.2.2.2. Službeno uzimanje uzoraka
(a) Rutinsko uzimanje uzoraka obavlja se u skladu s točkom 2.2.2.1. ovoga Dodatka.
(b) Uzimanje potvrdnih uzoraka nakon otkrivanja relevantne salmonele u uzorcima iz valionice, provodi se kako slijedi:
Osim uzorkovanja kako je opisano u točki 2.2.2.1. ovoga Dodatka uzorkovanje može uključiti nasumično odabrane kokoši iz svake nastambe na gospodarstvu ili farmi, obično do pet jedinki po nastambi, osim ako nadležno tijelo smatra da je potrebno uzorkovati veći broj peradi. Pretraživanje se sastoji od testiranja radi istraživanja prisutnosti antimikrobnih sredstava ili inhibitornog učinka na rast bakterija u uzorcima. Ukoliko se u uzorcima dokažu antimikrobna sredstva ili inhibitorni učinak na rast bakterija, testiranje na prisutnost salmonela se smatra neuspjelim.
Ukoliko nije otkrivena prisutnost relevantne salmonele, ali su otkrivena antimikrobna sredstva ili inhibitorni učinak na rast bakterija, uzimanje uzoraka iz jata radi određivanja relevantne salmonele ili inhibitornog učinka na rast bakterija ponavlja se sve dok se više ne primijeti nijedan inhibitorni učinak na rast bakterija ili se ne uništi rasplodno jato. U posljednjem slučaju rasplodno jato se za potrebe cilja iz članka 1. ovoga Pravilnika smatra zaraženim rasplodnim jatom.
(c) Sumnjivi slučajevi
U iznimnim slučajevima kada nadležno tijelo ima razloga za sumnju na lažno negativne rezultate prilikom prvog službenog uzorkovanja na gospodarstvu ili farmi, može se provesti drugo službeno potvrdno uzorkovanje koje se sastoji od fecesa ili peradi (za otkrivanje salmonela u organima).
U iznimnim slučajevima kada nadležno tijelo ima razloga za sumnju na nepravilno uzorkovanje na gospodarstvu ili farmi provedeno na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, može se provesti daljnje službeno uzorkovanje.

3. Pretraga uzoraka
3.1. Priprema uzoraka
3.1.1. Podlošci košara za valenje
(a) staviti u 1 l puferirane peptonske vode (engl. Buffered Peptone Water – u daljnjem tekstu: BPW), koja je prethodno ugrijana na sobnoj temperaturi i lagano promiješati;
(b) nastaviti s kultiviranjem uzorka prema metodi izdvajanja bakterija iz točke 3.2. ovoga Dodatka.
3.1.2. Uzorci navlaka za obuću
(a) pažljivo otpakirati svaki par navlaka za obuću (ili »čarapa«) kako bi se izbjeglo odvajanje pripadajućeg fekalnog materijala i staviti ih u 225 ml BPW koja je prethodno ugrijana na sobnoj temperaturi;
(b) ako se pet pari navlaka za obuću objedinjuje u dva skupna uzorka, staviti pet pojedinačnih uzoraka u najmanje 225 ml BPW i osigurati da su svi uzorci potpuno uronjeni u BPW;
(c) protresti kako bi došlo do potpunog zasićenja uzorka i nastaviti s kultiviranjem uzorka prema metodi izdvajanja bakterija iz točke 3.2. ovoga Dodatka.
3.1.3. Ostali uzorci fekalnog materijala
(a) u laboratoriju staviti svaki uzorak (ili po potrebi skupni uzorak) u jednaku količinu BPW i lagano promiješati;
(b) pričekati 10 – 15 minuta da uzorak omekša, zatim lagano promiješati;
(c) nakon miješanja, odmah odvojiti 50 g mješavine i dodati je u 200 ml BPW, koja je prethodno ugrijana na sobnoj temperaturi;
(d) nastaviti s kultiviranjem uzorka prema metodi izdvajanja bakterija iz točke 3.2. ovoga Dodatka.
3.2. Metoda izdvajanja uzročnika
Primjenjuje se metoda koju je preporučio Referentni laboratorij Europske zajednice za salmonelu u Bilthovenu, Nizozemskoj; a koja je modifikacija postupka iz norme HRN EN ISO 6579:2003 pri čemu se kao jedino sredstvo za selektivno obogaćivanje upotrebljava polutvrdi agar (engl. Modified Semi-solid Rappaport Vassiliadis – u daljnjem tekstu: MSRV). Polutvrdi agar treba inkubirati pri 41,5 +/– 1 °C tijekom 2 × (24 +/– 3) sata.
Inkubirani BPW od uzoraka navlaka za obuću i drugih uzoraka fekalnog materijala iz točke 3.1. ovoga Dodatka moguće je objediniti za daljnje kultiviranje. U tu svrhu treba inkubirati oba uzorka u BPW kao i obično. Od svakog uzorka uzeti 1 ml inkubiranog bujona i temeljito promiješati, a zatim uzeti 0,1 ml mješavine i nacijepiti na MSRV podlogu na uobičajeni način.
3.3. Serotipizacija
Iz svakog pozitivnog uzorka tipizira se barem jedan izolat po shemi Kaufmann-White.
3.4. Alterantivne metode
Za uzorke koji su uzeti na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, metode analiza navedene u posebnim propisima o službenim kontrolama mogu se koristiti umjesto metoda za pripremu uzoraka, metoda izdvajanja i metoda serotipizacije navedene u točki 3. ovoga Dodatka, ukoliko su validirane u skladu s normom HRN EN ISO 16140:2004.
3.5 Čuvanje sojeva
Najmanje sojevi izdvojeni tijekom provođenja službenih kontrola, moraju biti sačuvani za daljnju fagotipizaciju ili testiranje na antimikrobnu osjetljivost, koristeći uobičajene metode za zbirku sojeva, koje moraju osigurati preživljavanje sojeva u razdoblju od najmanje dvije godine.

4. Rezultati i izvješća
U svrhu provjere ostvarivanja cilja iz članka 1. ovoga pravilnika rasplodno se jato smatra pozitivnim ako se u jednom ili više fekalnih uzoraka uzetih na gospodarstvu ili farmi utvrdi prisutnost relevantne salmonele (različite od cjepnog soja) ili ako postoji druga službena potvrda u zemlji u relevantnim fekalnim uzorcima ili uzorcima organa peradi. Navedeno se ne primjenjuje za iznimne slučajeve sumnjivih rasplodnih jata kada nalaz salmonele na gospodarstvu na temelju uzorkovanja na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, nije potvrđen službenim uzorkovanjem.
Kumulativni rezultati uzorkovanja i testiranja u rasplodnim jatima na razini gospodarstva ili farme zbrajaju se na sljedeći način: npr. svako rasplodno jato broji se samo jedanput, bez obzira na broj postupaka uzorkovanja i testiranja. Pozitivna rasplodna jata broje se samo jedanput, bez obzira na broj postupaka uzorkovanja i testiranja.
Izvješća uključuju:
a) detaljni opis primijenjenih postupaka za shemu uzorkovanja i vrstu uzetih uzoraka, ako je potrebno;
(b) broj postojećih i broj testiranih rasplodnih jata;
(c) rezultate testiranja;
(d) obrazloženja rezultata, posebice u vezi s iznimnim slučajevima.




 
IZRADA WEB STRANICA

Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo nekoliko razloga zašto bi trebali imati web stranice:

Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama tvrtke u bilo koje vrijeme.

Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.

Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.

Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, chatova, foruma, društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.

Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.

Branding: Web stranice su važan alat za branding, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.

Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoje marketinške aktivnosti.

Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.

Link na našu ponudu za izradu web stranica - Provjerite!
 










POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga