|
|
|
|
1477
Na temelju članka 41. stavka 6. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Cilj
Članak 1.
1) Ovim Pravilnikom određuje se cilj za smanjenje prisutnosti bakterija
Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella infantis, Salmonella
typhimurium i Salmonella virchow u rasplodnih jata vrste Gallus gallus, i to kao
smanjenje maksimalnog postotka pozitivnih odraslih rasplodnih jata s najmanje
250 kokoši, na 1% ili manje do 31. prosinca 2011. godine. Ukoliko se u zemlji
nalazi manje od 100 rasplodnih jata, pozitivno može ostati najviše jedno odraslo
rasplodno jato.
2) Sheme testiranja za potvrđivanje ostvarenosti cilja iz stavka 1. ovoga članka
navedene su u Dodatku ovoga pravilnika.
Revidiranje
Članak 2.
Cilj određen u članku 1. stavku 1. ovoga Pravilnika može se revidirati na temelju rezultata prve godine provedbe programa kontrole iz članka 5. Pravilnika za kontrolu salmonela i drugih određenih uzročnika zoonoza koji se prenose hranom (»Narodne novine«, broj 105/06).
Stupanje na snagu
Članak 3.
Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. svibnja 2007. godine.
Klasa: 322-01/07-01/152
Urbroj: 525-6-07-1
Zagreb, 9. ožujka 2007.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
DODATAK
Shema testiranja određena za potvrđivanje ostvarenosti cilja za smanjenje
prisutnosti bakterija Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella
infantis, Salmonella typhimurium i Salmonella virchow kod odraslih rasplodnih
jata (rasplodna jata u proizvodnji) vrste Gallus gallus
1. Opseg uzimanja uzoraka
Uzimanje uzoraka mora obuhvatiti sva odrasla rasplodna jata vrste Gallus gallus
s najmanje 250 jedinki («rasplodna jata»).
2. Monitoring (praćenje) rasplodnih jata
2.1. Lokacija, učestalost i način uzimanja uzoraka
Za potrebe ovoga Pravilnika uzorci rasplodnih jata uzimaju se na inicijativu
subjekta u poslovanju s hranom i kao dio službenih kontrola.
2.1.1. Uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom
Uzorci se uzimaju svaka dva tjedna na mjestu koje je nadležno tijelo odredilo
između sljedeće dvije mogućnosti:
(a) u valionici; ili
(b) na gospodarstvu.
Nadležno tijelo primjenjuje jednu od gore navedenih mogućnosti na cjelokupnu
shemu testiranja i utvrđuje postupak prema kojem subjekt u poslovanju s hranom,
osoba koja uzima uzorak ili laboratorij koji provodi analizu bez odlaganja
obavještavaju nadležno tijelo o otkrivanju serotipova salmonela navedenih u
članku 1. stavku 1. ovoga pravilnika (»relevantna salmonela«) tijekom uzimanja
uzorka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom.
2.1.2. Uzimanje uzoraka u okviru službene kontrole
Ne isključujući odredbe iz Dodatka II. Dijela C. točke 2. Pravilnika za kontrolu
salmonela i drugih određenih uzročnika zoonoza koji se prenose hranom (»Narodne
novine«, broj 105/06), službeno uzimanje uzoraka sastoji se od:
2.1.2.1. Ukoliko se uzorci uzimaju u valionici na inicijativu subjekta u
poslovanju s hranom:
(a) rutinskog uzimanja uzoraka svakih 16 tjedana u valionici, koje u tom slučaju
zamjenjuje odgovarajuće uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s
hranom;
(b) rutinskog uzimanja uzoraka na gospodarstvu ili farmi u dva navrata tijekom
proizvodnog ciklusa, prvi puta u roku od četiri tjedna nakon prijelaza u fazu
nesivosti ili preseljenja u nastambu za nesenje, a drugi put pri kraju faze
nesivosti, najranije osam tjedana prije završetka proizvodnog ciklusa;
(c) dodatnog uzimanja uzoraka na gospodarstvu ili farmi radi utvrđivanja
relevantne salmonele nakon otkrivanja pozitivnih nalaza u uzorcima iz valionice.
2.1.2.2. Ukoliko se uzorci uzimaju na gospodarstvu ili farmi na inicijativu
subjekta u poslovanju s hranom, rutinsko uzimanje uzoraka mora se provesti u tri
navrata tijekom proizvodnog ciklusa:
(a) u roku od četiri tjedna nakon prijelaza u fazu nesivosti ili preseljenja u
nastambu za nesenje;
(b) pri kraju faze nesivosti, najranije osam tjedana prije završetka proizvodnog
ciklusa;
(c) u bilo kojem trenutku tijekom proizvodnje nakon isteka dovoljno vremena od
uzimanja uzoraka iz podtočaka (a) i (b) ove točke.
2.2. Protokol uzimanja uzoraka
2.2.1. Uzimanje uzoraka u valionici
Uzorak svakog rasplodnog jata sastoji se od najmanje jednog skupnog uzorka vidno
uprljanih podložaka košara za valenje, koji se nasumično uzima iz pet odvojenih
košara za valenje dok se ne dosegne površina od ukupno najmanje 1 m2. Ako se
uložena jaja iz jednog rasplodnog jata nalaze u više valionika, jedan ovakav
skupni uzorak uzima se iz svakog valionika.
U slučajevima kada se u košarama za valenje ne upotrebljavaju podlošci, iz 25
različitih košara uzima se po 10 g ljuski razbijenih jaja koje zatim treba
zdrobiti i pomiješati te od toga uzeti 25 g za pretragu.
Ovaj se postupak primjenjuje za uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u
poslovanju s hranom, kao i u okviru službenog uzorkovanja.
2.2.2. Uzimanje uzoraka na gospodarstvu ili farmi
2.2.2.1. Rutinsko uzimanje uzoraka na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom
Uzorkovanje se prvenstveno sastoji od uzoraka fecesa, a namijenjeno je
otkrivanju 1%-tne prevalencije u jatu, s 95%-tnom sigurnošću. U tu svrhu uzorci
moraju sadržavati jedno od sljedećeg:
(a) skupne uzorke fecesa koji se sastoje od pojedinačnih uzoraka svježeg fecesa,
od kojih svaki teži najmanje 1 g i uzimaju se nasumično na različitim mjestima u
nastambi za uzgoj peradi, ili ukoliko životinje imaju slobodan pristup u više
nastambi na određenome gospodarstvu ili farmi, iz svake skupine nastambi za
perad. Za analizu uzorci fecesa se mogu objediniti u najmanje dva skupna uzorka.
Broj mjesta na kojima se uzimaju pojedinačni uzorci fecesa za pripremu skupnog
uzorka je sljedeći:
Broj peradi u nastambi |
Broj uzoraka fecesa koji se uzimaju u nastambi ili skupini nastambi na gospodarstvu ili farmi |
250-349 |
200 |
350-449 |
220 |
450-799 |
250 |
800-999 |
260 |
1000 ili više |
300 |
(b) pet pari »navlaka za obuću za uzimanje uzoraka« (navlaka
za obuću).
Navlake za obuću moraju imati zadovoljavajuću sposobnost upijanja vlage. Mogu se
upotrijebiti i »čarape« od gaze.
Površina navlake za obuću mora biti natopljena odgovarajućom otopinom (0,8%
fiziološkom otopinom ili 0,1% peptonskom vodom ili sterilnom vodom).
Prostor se obilazi na način da se sakupe reprezentativni uzorci iz svih dijelova
nastambe, uključujući područja sa steljom i podnicama, ukoliko je hodanje po
podnicama sigurno. U uzorkovanje su uključeni i svi odvojeni odjeljci u sklopu
nastambe. Po završetku uzorkovanja u odabranoj nastambi navlake za obuću se
pažljivo skidaju kako se sakupljeni materijal ne bi odvojio.
Navlake za obuću se za analizu mogu objediniti u najmanje dva skupna uzorka.
(c) Uzorci iz rasplodnih jata koja se drže u kavezima mogu se sastojati od
samopomiješanih fecesa iz pokretnih traka za prikupljanje izmeta, strugača ili
dubokih jama, ovisno o tipu nastambe. Dva uzorka od najmanje 150 g prikupljaju
se za pojedinačno testiranje iz:
– pokretnih traka za prikupljanje izmeta ispod svakog reda kaveza, koje redovito
protječu i prazne se pužnim pogonom ili pokretnim trakama;
– sustava jama za prikupljanje izmeta, sa usmjerivača (»deflektora«) ispod
kaveza s kojih se struže izmet u duboku jamu ispod nastambe;
– sustava jama za izmete u stepenastoj nastambi s kavezima, u kojima su kavezi
izbočeni i fecesi padaju izravno u jamu.
U jednoj nastambi uobičajeno postoji više redova kaveza. Skupni uzorci fecesa iz
svakog reda zastupljeni su u općem skupnom uzorku. Iz svakog se jata uzimaju dva
skupna uzorka, kako je dolje opisano.
U sustavima s pokretnim trakama i strugačima oni se pokreću na dan uzorkovanja
prije uzimanja uzoraka.
U sustavima s usmjerivačima (»deflektorima«) ispod kaveza i strugačima
prikupljaju se skupni uzorci fecesa koji se nalaze na strugaču nakon puštanja u
pogon.
U sustavima sa stepenastim kavezima bez pokretnih traka, ili strugača skupni
uzorci fecesa prikupljaju se iz duboke jame.
Sustavi s pokretnom trakom za prikupljanje izmeta: skupni fekalni materijal se
prikuplja na istovarnim krajevima trake.
2.2.2.2. Službeno uzimanje uzoraka
(a) Rutinsko uzimanje uzoraka obavlja se u skladu s točkom 2.2.2.1. ovoga
Dodatka.
(b) Uzimanje potvrdnih uzoraka nakon otkrivanja relevantne salmonele u uzorcima
iz valionice, provodi se kako slijedi:
Osim uzorkovanja kako je opisano u točki 2.2.2.1. ovoga Dodatka uzorkovanje može
uključiti nasumično odabrane kokoši iz svake nastambe na gospodarstvu ili farmi,
obično do pet jedinki po nastambi, osim ako nadležno tijelo smatra da je
potrebno uzorkovati veći broj peradi. Pretraživanje se sastoji od testiranja
radi istraživanja prisutnosti antimikrobnih sredstava ili inhibitornog učinka na
rast bakterija u uzorcima. Ukoliko se u uzorcima dokažu antimikrobna sredstva
ili inhibitorni učinak na rast bakterija, testiranje na prisutnost salmonela se
smatra neuspjelim.
Ukoliko nije otkrivena prisutnost relevantne salmonele, ali su otkrivena
antimikrobna sredstva ili inhibitorni učinak na rast bakterija, uzimanje uzoraka
iz jata radi određivanja relevantne salmonele ili inhibitornog učinka na rast
bakterija ponavlja se sve dok se više ne primijeti nijedan inhibitorni učinak na
rast bakterija ili se ne uništi rasplodno jato. U posljednjem slučaju rasplodno
jato se za potrebe cilja iz članka 1. ovoga Pravilnika smatra zaraženim
rasplodnim jatom.
(c) Sumnjivi slučajevi
U iznimnim slučajevima kada nadležno tijelo ima razloga za sumnju na lažno
negativne rezultate prilikom prvog službenog uzorkovanja na gospodarstvu ili
farmi, može se provesti drugo službeno potvrdno uzorkovanje koje se sastoji od
fecesa ili peradi (za otkrivanje salmonela u organima).
U iznimnim slučajevima kada nadležno tijelo ima razloga za sumnju na nepravilno
uzorkovanje na gospodarstvu ili farmi provedeno na inicijativu subjekta u
poslovanju s hranom, može se provesti daljnje službeno uzorkovanje.
3. Pretraga uzoraka
3.1. Priprema uzoraka
3.1.1. Podlošci košara za valenje
(a) staviti u 1 l puferirane peptonske vode (engl. Buffered Peptone Water – u
daljnjem tekstu: BPW), koja je prethodno ugrijana na sobnoj temperaturi i lagano
promiješati;
(b) nastaviti s kultiviranjem uzorka prema metodi izdvajanja bakterija iz točke
3.2. ovoga Dodatka.
3.1.2. Uzorci navlaka za obuću
(a) pažljivo otpakirati svaki par navlaka za obuću (ili »čarapa«) kako bi se
izbjeglo odvajanje pripadajućeg fekalnog materijala i staviti ih u 225 ml BPW
koja je prethodno ugrijana na sobnoj temperaturi;
(b) ako se pet pari navlaka za obuću objedinjuje u dva skupna uzorka, staviti
pet pojedinačnih uzoraka u najmanje 225 ml BPW i osigurati da su svi uzorci
potpuno uronjeni u BPW;
(c) protresti kako bi došlo do potpunog zasićenja uzorka i nastaviti s
kultiviranjem uzorka prema metodi izdvajanja bakterija iz točke 3.2. ovoga
Dodatka.
3.1.3. Ostali uzorci fekalnog materijala
(a) u laboratoriju staviti svaki uzorak (ili po potrebi skupni uzorak) u jednaku
količinu BPW i lagano promiješati;
(b) pričekati 10 – 15 minuta da uzorak omekša, zatim lagano promiješati;
(c) nakon miješanja, odmah odvojiti 50 g mješavine i dodati je u 200 ml BPW,
koja je prethodno ugrijana na sobnoj temperaturi;
(d) nastaviti s kultiviranjem uzorka prema metodi izdvajanja bakterija iz točke
3.2. ovoga Dodatka.
3.2. Metoda izdvajanja uzročnika
Primjenjuje se metoda koju je preporučio Referentni laboratorij Europske
zajednice za salmonelu u Bilthovenu, Nizozemskoj; a koja je modifikacija
postupka iz norme HRN EN ISO 6579:2003 pri čemu se kao jedino sredstvo za
selektivno obogaćivanje upotrebljava polutvrdi agar (engl. Modified Semi-solid
Rappaport Vassiliadis – u daljnjem tekstu: MSRV). Polutvrdi agar treba
inkubirati pri 41,5 +/– 1 °C tijekom 2 × (24 +/– 3) sata.
Inkubirani BPW od uzoraka navlaka za obuću i drugih uzoraka fekalnog materijala
iz točke 3.1. ovoga Dodatka moguće je objediniti za daljnje kultiviranje. U tu
svrhu treba inkubirati oba uzorka u BPW kao i obično. Od svakog uzorka uzeti 1
ml inkubiranog bujona i temeljito promiješati, a zatim uzeti 0,1 ml mješavine i
nacijepiti na MSRV podlogu na uobičajeni način.
3.3. Serotipizacija
Iz svakog pozitivnog uzorka tipizira se barem jedan izolat po shemi
Kaufmann-White.
3.4. Alterantivne metode
Za uzorke koji su uzeti na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, metode
analiza navedene u posebnim propisima o službenim kontrolama mogu se koristiti
umjesto metoda za pripremu uzoraka, metoda izdvajanja i metoda serotipizacije
navedene u točki 3. ovoga Dodatka, ukoliko su validirane u skladu s normom HRN
EN ISO 16140:2004.
3.5 Čuvanje sojeva
Najmanje sojevi izdvojeni tijekom provođenja službenih kontrola, moraju biti
sačuvani za daljnju fagotipizaciju ili testiranje na antimikrobnu osjetljivost,
koristeći uobičajene metode za zbirku sojeva, koje moraju osigurati
preživljavanje sojeva u razdoblju od najmanje dvije godine.
4. Rezultati i izvješća
U svrhu provjere ostvarivanja cilja iz članka 1. ovoga pravilnika rasplodno se
jato smatra pozitivnim ako se u jednom ili više fekalnih uzoraka uzetih na
gospodarstvu ili farmi utvrdi prisutnost relevantne salmonele (različite od
cjepnog soja) ili ako postoji druga službena potvrda u zemlji u relevantnim
fekalnim uzorcima ili uzorcima organa peradi. Navedeno se ne primjenjuje za
iznimne slučajeve sumnjivih rasplodnih jata kada nalaz salmonele na gospodarstvu
na temelju uzorkovanja na inicijativu subjekta u poslovanju s hranom, nije
potvrđen službenim uzorkovanjem.
Kumulativni rezultati uzorkovanja i testiranja u rasplodnim jatima na razini
gospodarstva ili farme zbrajaju se na sljedeći način: npr. svako rasplodno jato
broji se samo jedanput, bez obzira na broj postupaka uzorkovanja i testiranja.
Pozitivna rasplodna jata broje se samo jedanput, bez obzira na broj postupaka
uzorkovanja i testiranja.
Izvješća uključuju:
a) detaljni opis primijenjenih postupaka za shemu uzorkovanja i vrstu uzetih
uzoraka, ako je potrebno;
(b) broj postojećih i broj testiranih rasplodnih jata;
(c) rezultate testiranja;
(d) obrazloženja rezultata, posebice u vezi s iznimnim slučajevima.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |