|
|
|
|
2295
Na
temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07)
ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi
Članak 1.
U
Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (»Narodne novine« broj
172/04) u članku 9. stavak 2. mijenja se i glasi:
»2)
Ako jako alkoholno piće ili alkoholno piće ne odgovara stavku 1. ovoga članka
označava se kao »jako alkoholno piće« odnosno »alkoholno piće« bez navođenja
kategorije.«.
Članak 2.
U
članku 9. stavku 7. iza riječi: »sukladno« brišu se riječi: »posebnim
propisima.« te dodaju riječi: »odredbama propisa o priznavanju i zaštiti oznaka
jakih alkoholnih i aromatiziranih pića u čijem sastavu je i Lista jakih
alkoholnih i aromatiziranih pića podrijetlom iz Hrvatske.«.
Članak 3.
Iza članka 9. dodaje se članak 9a. koji glasi:
»Odstupanja
(1)
Pozitivna i negativna odstupanja koja su dozvoljena kod označavanja volumne
alkoholne jakosti jakih alkoholnih i alkoholnih pića, izraženo u apsolutnim
vrijednostima, su:
–
za pića na osnovi fermentiranog meda: 1% vol.;
–
za pića koja sadrže macerirano voće ili dijelove
biljaka: 1,5% vol.;
–
za ostala pića: 0,3% vol.
(2)
Odstupanja iz stavka 1. ovog članka primjenjuju se neovisno od odstupanja koja
nastaju odabirom analitičke metode koja se koristi za određivanje alkoholne
jakosti.«.
Članak 4.
U
članku 14. riječi: »lozovača (loza)« mijenjaju se i glase: »loza«.
Članak 5.
Članak
18. mijenja se i glasi:
»Loza
(1)
Loza je proizvod dobiven destilacijom prevrelog grožđanog masulja
na 60 – 75% vol. alkohola.
(2)
Kada se stavlja na tržište loza mora udovoljavati ovim zahtjevima:
–
alkoholna jakost gotovog proizvoda: najmanje 37,5% vol.;
–
količina estera najmanje 50 grama na hektolitar, preračunato na 100% vol.
alkohola;
–
količina viših alkohola najmanje 150 grama na hektolitar, preračunato na 100%
vol. alkohola;
–
količina metilnog alkohola od 80 – 400 grama na hektolitar, preračunato na 100%
vol. alkohola.«.
Članak 6.
Iza članka 66. dodaje se članak 66a. koji glasi:
»Maraschino
(1)
Maraschino je bezbojan liker čija aroma potječe od
destilata višnje maraske ili od destilata produkta maceriranja
višanja i dijelova višanja u alkoholu.
(2)
Kada se stavlja na tržište proizvod mora udovoljavati ovim zahtjevima:
–
alkoholna jakost gotovog proizvoda: najmanje 24% vol.;
–
sadržaj šećera minimalno 100 grama po litri izraženo kao invertni šećer.
(3)
Proizvod se može nazvati »Zadarski maraschino« samo
ako zadovoljava uvjete iz Pravilnika o priznavanju i zaštiti oznaka jakih
alkoholnih i aromatiziranih pića.«.
Članak 7.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-02/07-01/57
Urbroj: 525-1-07-1
Zagreb,
9. srpnja 2007.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |