|
|
|
|
2449
Na
temelju članka 17. stavka 3. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj
41/07), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
1)
Radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku klasične svinjske kuge
zabranjuje se ulazak u Republiku Hrvatsku sljedećih pošiljaka:
a)
živih domaćih i divljih svinja;
b)
sjemena domaćih i divljih svinja;
c)
embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d)
mesa domaćih i divljih svinja;
e)
proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način
kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
f)
proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu,
industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
g)
proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili
medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa
sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
h)
patološki materijal i biološki proizvodi (od svinja) koji nisu bili obrađeni na
način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge.
2)
Navedena zabrana odnosi se i na pošiljke domaćih i divljih svinja koje potječu
iz drugih država ako se prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske provoze
preko država ili dijelova teritorija država koji ne udovoljavaju odredbama iz
točke II. ove Naredbe.
II.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe ne odnosi se na države ili dijelove teritorija
država u kojima klasična svinjska kuga nije potvrđena u posljednjih 12 mjeseci,
u kojima je cijepljenje protiv klasične svinjske kuge službeno zabranjeno
najmanje 12 mjeseci te svinje nisu cijepljene u posljednjih 12 mjeseci.
III.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz
država odnosno dijelove teritorija država navedenih u Prilozima I, II, III, IV
koji su sastavni dio ove Naredbe.
IV.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a)
sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
–
tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati,
te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10
sati;
–
soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode
najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana
prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
–
sušene 42 dana na temperaturi od 20°C;
s
tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
b)
kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čekinje, i slično;
c)
toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade
postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70°C;
d)
crijeva ukoliko su bila obrađena na jedan od sljedećih načina;
–
soljena s NaCl kroz 30 dana;
–
bijeljena;
–
sušena nakon struganja.
s
tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
e)
trofeji divljih životinja kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su
otklonjena sva tkiva osim kosti, papaka, pandži ili zubi i koji su bili
dezinficirani sredstvom odobrenim od nadležnog tijela države izvoznice, naročito upotrebom peroksida kod trofeja koji
sadrže kosti.
s
tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi.
V.
Uz
pošiljke navedene u točki IV. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u državama odnosno dijelovima država, navedenim u Prilogu I koji je
sastavni dio ove Naredbe:
–
hermetički zatvorenih toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih
konzervi;
–
proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu
postignuta temperatura od minimalno 70°C;
–
termički neobrađenih šunki težine od najmanje 5,5 kg koje su podvrgnute
prirodnoj fermentaciji i zrenju najmanje 9 mjeseci i u kojima je:
–
aktivnost vode < 0,93 i
–
pH vrijednosti < 6,0.
VI.
Uz
pošiljke navedene u točki IV. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u državama odnosno dijelovima država navedenim u Prilogu II, koji je
sastavni dio ove Naredbe:
–
hermetički zatvorenih toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih
konzervi;
VII.
Uz
pošiljke navedene u točki IV. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se
uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i
zaklanih u državama odnosno dijelovima država navedenim u Prilozima III i IV,
koji su sastavni dio ove Naredbe:
–
proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu
postignuta temperatura od minimalno 80C.
VIII.
Ova
Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
IX.
Danom
stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u
Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske domaćih i
divljih svinja i njihovih proizvoda radi sprječavanja unošenja klasične
svinjske kuge (»Narodne novine« br. 132/06.).
Klasa:
322-01/07-01/50
Urbroj: 525-1-07-1 EM
Zagreb,
16. srpnja 2007.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG I.
–
Srbija
–
Crna Gora
PRILOG II.
–
Bahrain,
–
Bocvana,
–
Kina,
–
Kolumbija,
–
Etiopija,
–
Ekvador
–
Hong Kong,
–
Izrael,
–
Indija,
–
Island,
–
Kenija,
–
Maroko,
–
Madagaskar,
–
Makedonija,
–
Mauricijus,
–
Namibija,
–
Singapur,
–
Svaziland,
–
Tajland,
–
Tunis,
–
Urugvaj,
–
Zimbabve.
PRILOG III.
–
Argentina,
–
Brazil,
–
Bjelorusija,
–
Paragvaj,
–
Rusija,
–
Južnoafrička Republika.
PRILOG IV.
–
Meksiko.
|
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |