|
|
VETERINARSKA AMBULANTA PRIVATNE PRAKSE "KUĆNI
LJUBIMCI"
Tamara Ferari Miškulin - Rijeka
Link;
http://www.ferarica.com
Ljetne vrućine
Nikada nemojte psa ostavljati u autu dok vi pijete kavu pa makar vam se
činilo da je dovoljno hladovine.
Može se dogoditi da već za pola sata sunce dođe na auto koji se tada pretvara u
smrtonosnu klopku za vašeg psa.
Ljetna vrućina uvijek stigne naglo i zatekne nas nepripremljene. Odjednom
prestane padati kiša i gle čuda, vanjska temperatura doseže i 35 stupnjeva...
Prvi slobodan dan spremamo zimske kapute i vadimo kupaće i japanke. Tako je to
svake godine i svake godine smatram za potrebno upozoriti vlasnike pasa na to da
psi vrućinu, za razliku od nas, podnose mnogo teže.
Iako je tek 5. mjesec, pa nemamo osjećaj da je "ljeto", temperature su bile
itekako ljetne, pa onda vrijede i ljetna pravila ponašanja sa psom. Upravo nas
ta nagla promjena temperature ponekad tako iznenadi da se može dogoditi da
zaboravimo poduzeti mjere za zaštitu naših ljubimaca koje su nam u sredini ljeta
već uhodane.
Osnovno je pravilo da psa šetamo samo rano ujutro i kasno navečer. I tada treba
izbjegavati mjesta na kojima nema hlada, a psu treba odmah po dolasku kući
ponuditi velike količine svježe vode. Voda mora biti na raspolaganju cijeli dan,
poželjno je da je u nekoliko posudica. To je posebno važno ako pas ostaje sam
kod kuće. Može se dogoditi da prolije zdjelicu s vodom, pa će žeđati cijeli dan
dok se vi ne vratite s posla. Klimu mu ostavite upaljenu posebno ako živite u
toplom stanu, okrenutom na južnu stranu. Zamračite stan koliko je to moguće kako
bi ušlo što manje topline.
Ukoliko putujete sa psom, mislite na to da na odredištu trebate debelu
hladovinu, a poželjno je i češće stajanje po putu (opet u hladovini) kako bi pas
obavio nuždu i po potrebi popio vodu. Nikada nemojte psa ostavljati u autu dok
vi pijete kavu, pa makar vam se činilo da je dovoljno hladovine. Može se
dogoditi da već za pola sata sunce dođe na auto koji se tada pretvara u
smrtonosnu klopku za vašeg psa.
Što se tiče jela, i psima i nama je apetit smanjen ovih dana. Obrok im treba
ponuditi što kasnije navečer i što ranije ujutro i sve će biti u redu.
Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38,5 stupnjeva celzijusa, dakle
značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke
temperature.
Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje. Dahtanje je zapravo ubrzano
površno disanje s frekvencom od 200 do 400 puta u minuti pri čemu pas može
povećati disajni volumen s dvije na pedeset litara. Kada dahće, pas pretežno
udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu
su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (boxer, pekinezer, buldozi i sl.) pa je
kod njih potreban poseban oprez.
Preporuka
Knjiga: "U potrazi za psom" - Tamara Ferari Miškulin
Svima koji vole svoje pse i žele naučiti što više kako da ih uspješno odaberu, vole i njeguju, neka svakako pročitaju njezinu knjigu "U potrazi za psom".
Ona uspješno popunjava mjesto između stručne veterinarske literature i običnog priručnika o držanju psa. Namijenjena je podjednako
budućim vlasnicima pasa, onima koji ih već imaju, a žele jednostavne i jasne informacije o njezi, bolestima i liječenju, ali i onima
koji se njima dugo bave i svoje znanje postupno skupljaju kroz iskustvo.
U njoj su zastupljene najčešće bolesti, trovanja i nezgode
koje mogu zadesiti vašeg ljubimca, tako da pomaže podjednako i veterinarima jer ćete na vrijeme zatražiti pravu pomoć i tako doprinjeti bržem
i boljem tretmanu te uspješnom ishodu.
Knjiga je namijenjena svim ljudima koji vole pse, a neizravno i samim psima.
Nije osmišljena tako da im čitate tekstove prije spavanja jer bi njima bili
nerazumljivi. Zamišljena je tako da one savjete koje budete smatrali korisnima
primijenite u svom svakodnevnom druženju sa psom. Na obostrano zadovoljstvo.
Da bi psi razumjeli ono što im želimo reći, naš jezik u obliku slova na papiru
moramo preoblikovati u nježnost, brigu i ljubav. Poznato pravilo u ljubavi jest
da treba davati. Koliko god dali psu, on će vam stostruko vratiti.
|
| | | |
|