 |
|
Preporuka

Knjiga: "U potrazi za psom" - Tamara Ferari Miškulin

Svima koji vole svoje pse i žele naučiti što više kako da ih uspješno odaberu, vole i njeguju, neka svakako pročitaju njezinu knjigu "U potrazi za psom".
Ona uspješno popunjava mjesto između stručne veterinarske literature i običnog priručnika o držanju psa. Namijenjena je podjednako
budućim vlasnicima pasa, onima koji ih već imaju, a žele jednostavne i jasne informacije o njezi, bolestima i liječenju, ali i onima
koji se njima dugo bave i svoje znanje postupno skupljaju kroz iskustvo. U njoj su zastupljene najčešće bolesti, trovanja i nezgode
koje mogu zadesiti vašeg ljubimca, tako da pomaže podjednako i veterinarima jer ćete na vrijeme zatražiti pravu pomoć i tako doprinjeti bržem
i boljem tretmanu te uspješnom ishodu. Autorica knjige je doktorice veterine Tamara Ferari Miškulin.
Kako bi se upoznali sa sadržajem knjige, u nastavku donosimo nekoliko kratkih odlomaka:
PALATABILNOST HRANE >> Kratki odlomak: Većina pasa više voli konzerve nego dehidrat i to prvenstveno zbog visokog udjela vode. Dodavanje vode u suhu hranu, namakanje bobica, povećat će palatibilnost kod većine pasa, no mačka će na tako pripremljen obrok samo frknuti nosom. Oblik bobica u dehidratu nije toliko važan. Psima i macama je svejedno jesu li one u obliku kružića ili trokutića. Važno je da nemaju oštrih rubova kako ne bi došlo do iritacije sluznice jezika i usne šupljine. Udio bjelančevina i masti u hrani povećat će njenu palatibilnost do jedne mjere. Okus piletine, govedine ili kunića važan je čimbenik koji pridonosi palatibilnosti. Određeni okus dobije se tako da se primjerice goveđe meso djelomično razgradi enzimima. Dobivena tekućine zatim se poprska po površini hrane. Tako dobivamo različite okuse i mirise hrane koja je manje - više jednakog sastava. Mnoge životinje radije će jesti onu hranu na koju su navikle. Tu može doći do problema poželimo li promijeniti vrstu hrane jer pas očekuje točno određeni oblik i miris hrane i jednostavno ne želi probati ništa drugo. Tada hranu treba mijenjati postupno tako da u hranu na koju su navikli malo - pomalo dodajemo manje količine nove hrane. BOLESTI NOKTIJU >> Kratki odlomak: Raskrvareni nokat može se dogoditi svakom veterinaru posebno ako je pas nemiran, a ponekad i sami vlasnici inzistiraju da odrežemo "još samo malo". Osim toga kod nekih laganih pasa (pudle) koji ne mogu izbrusiti nokte u šetnji, nokti su nevjerojatno debeli i tvrdi pa ako su još i crni zaista je teško procjeniti do kuda je sigurno odrezati. Češće dolazi do povreda kod rezanja noktiju psima kojima se to radi neredovito jer naraste i krvna žila, a ne samo nokat tj. prokrvljuje se sve veći dio nokta. STRANO TIJELO U TANKOM CRIJEVU >> Kratki odlomak: To već može biti povezano s zdravstvenim problemom. Isto tako može se dogoditi da komadić trave zapne u nazofaringsu što će dovesti do posljedične reakcije na strano tijelo i dosta neugodnih problema.
Informatika i poslovne usluge, poslovne baze podataka, web hosting, izrada web stranica, programiranje,
zastupanja i trgovačka posredovanja, marketing, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, analiza i istraživanje tržišta.
Korisni linkovi: ,
,
,
,
,
,
,
,
,
| | | |
 |