 |
|
Preporuka

Knjiga: "U potrazi za psom" - Tamara Ferari Miškulin

Svima koji vole svoje pse i žele naučiti što više kako da ih uspješno odaberu, vole i njeguju, neka svakako pročitaju njezinu knjigu "U potrazi za psom".
Ona uspješno popunjava mjesto između stručne veterinarske literature i običnog priručnika o držanju psa. Namijenjena je podjednako
budućim vlasnicima pasa, onima koji ih već imaju, a žele jednostavne i jasne informacije o njezi, bolestima i liječenju, ali i onima
koji se njima dugo bave i svoje znanje postupno skupljaju kroz iskustvo. U njoj su zastupljene najčešće bolesti, trovanja i nezgode
koje mogu zadesiti vašeg ljubimca, tako da pomaže podjednako i veterinarima jer ćete na vrijeme zatražiti pravu pomoć i tako doprinjeti bržem
i boljem tretmanu te uspješnom ishodu. Autorica knjige je doktorice veterine Tamara Ferari Miškulin.
Kako bi se upoznali sa sadržajem knjige, u nastavku donosimo nekoliko kratkih odlomaka:
PAPIRI >> Kratki odlomak: Dobro ste razmislili, ne biste mješanca i odlučili ste kupiti rasnog psa. Pa, evo nekoliko važnih informacija o pasjoj papirologiji jer neinformiranost često dovede do toga da se budući vlasnici strašno razočaraju kad se poslije nekoliko mjeseci ispostavi da njihov čistokrvni pas ne može dobiti papire – rodovnicu. S istim problemom suoče se i vlasnici odraslih rasnih pasa koji žele imati podmladak. Jednostavno sami pronađu predstavnika iste pasmine, razumije se, suprotnog spola, psi veselo obave sve što treba, a tek se naknadno netko sjeti priupitati kako će štenci dobiti papire (pa i mama i tata ih imaju!). Cijela stvar nije tako jednostavna i strogo je regulirana kinološkim propisima. Ako ste vlasnik ženke s rodovnicom i želite bebe s rodovnicom, najprije se morate učlaniti u Hrvatski kinološki savez (HKS). Članom HKS-a postat ćete učlanjenjem u neku od kinoloških organizacija na razini vašeg grada (kinološki klubovi ili društva), zatim morate svoga psa izvesti na ocjenjivanje (smotru ili izložbu), a nakon te ocjene na uzgojni pregled. Uzgojni pregledi organiziraju se 4 do 5 puta godišnje, obično u proljetnim i jesenskim mjesecima. Uzgojni pregled obavlja se jednom, a vrijedi do 8. godine starosti psa. Uzgojni pregled nije samo ocjena vanjštine već je za neke pasmine pasa obvezan RTG kukova, za druge ispit urođenih sposobnosti, što morate obaviti prije pristupanja uzgojnom pregledu. Na uzgojnom pregledu radi se i proba naravi psa. Kad ste jednom ocijenili psa i obavili uzgojni pregled, javljate se osobi koja je u vašoj matičnoj kinološkoj organizaciji zadužena za vašu pasminu. ŠTENEĆAK >> Kratki odlomak: Prvi znak bolesti je visoka temperatura koja se javlja od 3 - 6 dana nakon što je pas bio u dodiru s virusom. Nakon 2 dana temperatura obično padne, da bi za nekoliko dana ili tjedana ponovno narasla. Kad tjelesna temperatura drugi put naraste najčešće su već očiti i drugi simptomi: iscjedak iz očiju i nosa, povremeno povraćanje i/ili proljevi, kašljanje. Životinja gubi apetit, postaje apatična, ponekad se javlja i crvenilo kože. Virus štenećaka djeluje imunosupresivno, dakle oslabljuje obrambene mehanizme organizma, što otvara vrata sekundarnim infekcijama koje bi zdrav organizam bez problema nadjačao. PALATABILNOST HRANE >> Kratki odlomak: Palatabilnost hrane je jednostavno rečeno njena ukusnost ili jestivost. Dakle, ako neka hrana ima visoko ocijenjenu palatibilnost to zapravo znači da je psi vrlo rado jedu. Zbog toga je palatibilnost presudni faktor kod odabira hrane za kućnog ljubimca. Mnogi vlasnici kupit će i desetak razlčitih vrsta bobica kako bi pronašli onu koja će se ljubimcu najviše dopasti. Faktori koji utječu na palatabilnost hrane jesu njen miris, temperatura, oblik i tekstura zalogaja u ustima (npr. hrapav ili gladak), količina određenih hranjivih tvari koje hrana sadrži te navike kućnog ljubimca. Nabrojeni čimbenici utječu i jedni na druge. Tako količina vode ili masti u nekoj hrani mijenjaju njen miris. Miris hrane vrlo je važan. Svi znamo za izvanredni pasji njuh, a svaki vlasnik mace zna da će ona oprezno i pomno ponjuškati svaku hranu prije nego li je počne jesti. Zagrijavanje hrane pojačat će njen miris i palatibilnost. Pokusima je ustanovljeno da zagrijavanje hrane od 0° na 40° Celzija jako povećava njenu palatibilnost. Hrana se ne smije pretjerano zagrijavati jer će to imati suprotan učinak. Idealno je da je zagrijana na tjelesnu temperaturu pasa što je oko 38 do 39 ° Celzija.
Informatika i poslovne usluge, poslovne baze podataka, web hosting, izrada web stranica, programiranje,
zastupanja i trgovačka posredovanja, marketing, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, analiza i istraživanje tržišta.
Korisni linkovi: ,
,
,
,
,
,
,
,
,
| | | |
 |