|
|
Preporuka
Knjiga: "U potrazi za psom" - Tamara Ferari Miškulin
Svima koji vole svoje pse i žele naučiti što više kako da ih uspješno odaberu, vole i njeguju, neka svakako pročitaju njezinu knjigu "U potrazi za psom".
Ona uspješno popunjava mjesto između stručne veterinarske literature i običnog priručnika o držanju psa. Namijenjena je podjednako
budućim vlasnicima pasa, onima koji ih već imaju, a žele jednostavne i jasne informacije o njezi, bolestima i liječenju, ali i onima
koji se njima dugo bave i svoje znanje postupno skupljaju kroz iskustvo. U njoj su zastupljene najčešće bolesti, trovanja i nezgode
koje mogu zadesiti vašeg ljubimca, tako da pomaže podjednako i veterinarima jer ćete na vrijeme zatražiti pravu pomoć i tako doprinjeti bržem
i boljem tretmanu te uspješnom ishodu. Autorica knjige je doktorice veterine Tamara Ferari Miškulin.
Kako bi se upoznali sa sadržajem knjige, u nastavku donosimo nekoliko kratkih odlomaka:
PALATABILNOST HRANE >> Kratki odlomak: Palatabilnost hrane je jednostavno rečeno njena ukusnost ili jestivost. Dakle, ako neka hrana ima visoko ocijenjenu palatibilnost to zapravo znači da je psi vrlo rado jedu. Zbog toga je palatibilnost presudni faktor kod odabira hrane za kućnog ljubimca. Mnogi vlasnici kupit će i desetak razlčitih vrsta bobica kako bi pronašli onu koja će se ljubimcu najviše dopasti. Faktori koji utječu na palatabilnost hrane jesu njen miris, temperatura, oblik i tekstura zalogaja u ustima (npr. hrapav ili gladak), količina određenih hranjivih tvari koje hrana sadrži te navike kućnog ljubimca. Nabrojeni čimbenici utječu i jedni na druge. Tako količina vode ili masti u nekoj hrani mijenjaju njen miris. Miris hrane vrlo je važan. Svi znamo za izvanredni pasji njuh, a svaki vlasnik mace zna da će ona oprezno i pomno ponjuškati svaku hranu prije nego li je počne jesti. Hrana se ne smije pretjerano zagrijavati jer će to imati suprotan učinak. Idealno je da je zagrijana na tjelesnu temperaturu pasa što je oko 38 do 39 ° Celzija. BOLESTI NOKTIJU >> Kratki odlomak: Što se tiče preventive, potrebno je nokte povremeno skratiti i to posebno kod laganih pasa koji ih ne mogu sami izbrusiti. Ako sami režete nokte svojem psu najbolje je kupiti turpiju. Bez šale. Sigurnije je, nema straha od povrede krvne žile. Iako zvuči smiješno najbolja je fina turpija za drvo. Manje im smeta, a činjenica je da su nakon rezanja škarama nokti oštriji nego prije. Nakon turpijanja su fino kratki, glatki i tupi. A možete turpijati svaki dan pomalo... dok se prijatelj ne navikne i shvati da to uopće ne boli. Krvarenje kod previše odrezanog nokta u pravilu nije opasno. Ako se to dogodi savjetujem vlasnike da puste psa da 15 minuta trčkara po asfaltu i obično krvarenje stane. Ako pas ide odmah u auto stavimo čvrsti povoj i preporučimo da ga vlasnici sami skinu za 24 sata. No, pogled na krvavi nokat nikad nije ugodan pa zato preporučujem turpiju, a ne rezanje. STRANO TIJELO U TANKOM CRIJEVU >> Kratki odlomak: Ako pas povremeno jede travu i zdrav je, to zapravo ne predstavlja nekakav zdravstveni problem. No svima nam je poznato da psi jedu travu kad im je "slabo", tj. kad osjećaju nagon za povraćanjem pa pretjeranim uzimanjem trave pokušavaju sami sebi olakšati povraćanje.
Informatika i poslovne usluge, poslovne baze podataka, web hosting, izrada web stranica, programiranje,
zastupanja i trgovačka posredovanja, marketing, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, analiza i istraživanje tržišta.
Korisni linkovi: ,
,
,
,
,
,
,
,
,
| | | |
|