|
|
Preporuka
Knjiga: "U potrazi za psom" - Tamara Ferari Miškulin
Svima koji vole svoje pse i žele naučiti što više kako da ih uspješno odaberu, vole i njeguju, neka svakako pročitaju njezinu knjigu "U potrazi za psom".
Ona uspješno popunjava mjesto između stručne veterinarske literature i običnog priručnika o držanju psa. Namijenjena je podjednako
budućim vlasnicima pasa, onima koji ih već imaju, a žele jednostavne i jasne informacije o njezi, bolestima i liječenju, ali i onima
koji se njima dugo bave i svoje znanje postupno skupljaju kroz iskustvo. U njoj su zastupljene najčešće bolesti, trovanja i nezgode
koje mogu zadesiti vašeg ljubimca, tako da pomaže podjednako i veterinarima jer ćete na vrijeme zatražiti pravu pomoć i tako doprinjeti bržem
i boljem tretmanu te uspješnom ishodu. Autorica knjige je doktorice veterine Tamara Ferari Miškulin.
Kako bi se upoznali sa sadržajem knjige, u nastavku donosimo nekoliko kratkih odlomaka:
PRIPREME U NOVOM DOMU >> Kratki odlomak: Oko obavljanja nužde postavlja se najviše pitanja. Prvo vrijeme štene ne možete izvoditi van jer nije cijepljeno, pa to mora biti neko mjesto u stanu (balkon, kupaonica). Možete kupiti pijesak za mačke, koji je dosta pogodan jer upija miris mokraće, no većina štenaca zaključit će kako je pijesak mnogo zabavnije izbacivati van iz kutije nego piškiti u njega. Poslužit će stari novinski papir ili podmetači - pelene koje možete kupiti u ljekarnama i specijaliziranim dućanima, a za razliku od novina jako dobro upijaju. PALATABILNOST HRANE >> Kratki odlomak: Većina pasa više voli konzerve nego dehidrat i to prvenstveno zbog visokog udjela vode. Dodavanje vode u suhu hranu, namakanje bobica, povećat će palatibilnost kod većine pasa, no mačka će na tako pripremljen obrok samo frknuti nosom. Oblik bobica u dehidratu nije toliko važan. Psima i macama je svejedno jesu li one u obliku kružića ili trokutića. Važno je da nemaju oštrih rubova kako ne bi došlo do iritacije sluznice jezika i usne šupljine. Udio bjelančevina i masti u hrani povećat će njenu palatibilnost do jedne mjere. Okus piletine, govedine ili kunića važan je čimbenik koji pridonosi palatibilnosti. Određeni okus dobije se tako da se primjerice goveđe meso djelomično razgradi enzimima. Dobivena tekućine zatim se poprska po površini hrane. Tako dobivamo različite okuse i mirise hrane koja je manje - više jednakog sastava. Mnoge životinje radije će jesti onu hranu na koju su navikle. Tu može doći do problema poželimo li promijeniti vrstu hrane jer pas očekuje točno određeni oblik i miris hrane i jednostavno ne želi probati ništa drugo. Tada hranu treba mijenjati postupno tako da u hranu na koju su navikli malo - pomalo dodajemo manje količine nove hrane. SINDROM BRAHICEFALIČNOG DISANJA >> Kratki odlomak: Sužene nosnice i produženo meko nepce smatraju se primarnim anatomskim defektima kod ovog sindroma, dok laringealni kolaps smatramo sekundarnim defektom koji nastane zbog velikog negativnog tlaka pri inspiriju (udisaju) kod bolesnih pasa.
Informatika i poslovne usluge, poslovne baze podataka, web hosting, izrada web stranica, programiranje,
zastupanja i trgovačka posredovanja, marketing, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, analiza i istraživanje tržišta.
Korisni linkovi: ,
,
,
,
,
,
,
,
,
| | | |
|