|
|
|
|
1516
Na temelju članka 35. stavaka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 117/03, 130/03, 48/04), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom uređuju opći zahtjevi kakvoće ulja od ploda i komine maslina
(u daljnjem tekstu: proizvodi) koja se stavljaju na tržište radi prodaje
krajnjem potrošaču, a odnose se na:
– kategorizaciju i nazivlje;
– fizikalno-kemijska i senzorska svojstva;
– fizikalno-kemijska i senzorska svojstva sirovina, vrstu i količinu sirovina,
dodataka i drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi;
– tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i preradi;
– dodatne ili specifične podatke koji trebaju biti navedeni na deklaraciji,
ambalažu i uvjete pakiranja;
– metode uzorkovanja i analize fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava u
svrhu utvrđivanja sukladnosti proizvoda sa zahtjevima propisanim ovim
Pravilnikom.
POSEBNE ODREDBE
Kategorije, nazivi i definicije proizvoda
Članak 2.
Proizvodi se razvrstavaju u kategorije i stavljaju na tržište radi prodaje
krajnjem potrošaču pod sljedećim nazivima:
1. Djevičanska maslinova ulja
a) Ekstra djevičansko maslinovo ulje je proizvod dobiven izravno iz ploda
masline isključivo mehaničkim postupcima, koji sadrži najviše 0,8 grama
slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda
i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim
u Prilogu 1., koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio;
b) Djevičansko maslinovo ulje je proizvod dobiven izravno iz ploda masline
isključivo mehaničkim postupcima, koji sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih
kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koji
udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u
Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
2. Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih
maslinovih ulja je proizvod dobiven miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i
djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne sadrži više
od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100
grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu
kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
3. Ulje komine maslina je proizvod dobiven miješanjem rafiniranog ulja komine
maslina i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog ulja lampante, koji ne
sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina
na 100 grama proizvoda i koji udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu
kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
Članak 3.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točke 2. i 3. ovoga Pravilnika koriste se
kao sirovine sljedeći proizvodi:
1. Rafinirano maslinovo ulje koje je dobiveno rafinacijom djevičanskih
maslinovih ulja, koje ne sadrži više od 0,3 grama slobodnih masnih kiselina
izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koje udovoljava svim
zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga
Pravilnika;
2. Rafinirano ulje komine maslina koje je dobiveno rafinacijom sirovog ulja
komine maslina, koje ne sadrži više od 0,3 grama slobodnih masnih kiselina
izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koje udovoljava svim
zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga
Pravilnika;
3. Maslinovo ulje lampante koje je djevičansko ulje neprihvatljivih senzorskih
svojstava, koje sadrži više od 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao
oleinska kiselina na 100 grama proizvoda i koje udovoljava svim zahtjevima
karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika;
4. Sirovo ulje komine maslina koje je dobiveno preradom komine maslina
mehaničkim postupcima i/ili ekstrakcijom komine maslina organskim otapalima, bez
rafinacije i reesterifikacije, te bez miješanja s uljima druge vrste, koji
udovoljava svim zahtjevima karakterističnim za ovu kategoriju propisanim u
Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva
Članak 4.
Kriteriji za razvrstavanje proizvoda iz članaka 2. i 3. ovoga Pravilnika su fizikalno-kemijska i senzorska svojstva propisana u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
Tehnološki postupci koji se primjenjuju u proizvodnji
Članak 5.
Proizvodi iz članaka 2. i 3. ovoga Pravilnika dobivaju se izravno od ploda
masline (Olea europaea L.) i/ili krutog ostatka (komine) koji ostaje nakon
dobivanja ulja izravno iz ploda masline.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika koriste se
plodovi stabla masline (Olea europaea L.) koji se podvrgavaju isključivo
mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima u uvjetima koji ne dovode do
promjena sastojaka ulja, te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili
biokemijskog djelovanja. Proizvodi iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika mogu
se podvrgnuti isključivo postupcima pranja, centrifugiranja, dekantacije i/ili
filtracije.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točka 2. ovoga Pravilnika koristi se ulje
dobiveno rafinacijom djevičanskih maslinovih ulja i djevičanska maslinova ulja
iz članka 2. točka 1. ovoga Pravilnika.
Za proizvodnju proizvoda iz stavaka 2. i 3. ovoga članka nije dozvoljeno
korištenje ulja dobivenih upotrebom organskih otapala, reesterifikacijom i
miješanjem s uljima druge vrste.
Za proizvodnju proizvoda iz članka 2. točke 3. ovoga Pravilnika koristi se ulje
iz članka 3. točka 2., te djevičanska maslinova ulja iz članka 2. točka 1. ovoga
Pravilnika.
Za proizvodnju proizvoda iz stavka 5. ovoga članka nije dozvoljeno korištenje
ulja dobivenih postupkom reesterifikacije i miješanjem s uljima druge vrste.
Pakiranje i ambalaža
Članak 6.
Proizvodi iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika stavljaju se na
tržište radi prodaje krajnjem potrošaču kao pakovine čiji je najveći obujam pet
litara.
Iznimno od odredbi stavka 1. ovoga članka proizvodi namijenjeni opskrbi
ugostiteljskih objekata, kantina, bolnica, dječjih vrtića, škola, ustanova
socijalne skrbi i drugih subjekata u poslovanju s hranom koji opskrbljuju
krajnjeg potrošača s pripremljenom hranom, mogu se pakirati u ambalažu čiji je
obujam veći od pet litara.
Ambalaža u koju se pakiraju proizvodi iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga
Pravilnika mora imati zatvarač koji se nakon prvog otvaranja ne može dovesti u
prvobitno stanje.
Deklariranje ili označavanje
Članak 7.
Kod deklariranja ili označavanja proizvoda primjenjuju se odredbe posebnog
propisa kojim se propisuje opće deklariranje ili označavanje hrane, te sljedeće
odredbe:
1. Osim naziva proizvoda iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika jasnim
i neizbrisivim slovima moraju biti navedene i sljedeće informacije o kategoriji
proizvoda:
– za ekstra djevičansko maslinovo ulje: »ulje visoke kakvoće dobiveno izravno iz
ploda masline isključivo mehaničkim postupcima«;
– za djevičansko maslinovo ulje: »ulje dobiveno izravno iz ploda masline
isključivo mehaničkim postupcima«;
– za maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih
maslinovih ulja: »ulje dobiveno miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i
(ekstra) djevičanskog maslinovog ulja«;
– za ulje komine maslina: »ulje dobiveno miješanjem rafiniranog ulja komine
masline i djevičanskog maslinovog ulja« ili »ulje koje se sastoji isključivo od
ulja dobivenog obradom komine masline i ulja dobivenog izravno iz ploda
masline«.
2. Za proizvode iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika mogu se navesti
i podaci o:
– udjelu slobodnih masnih kiselina ili maksimalnom, udjelu slobodnih masnih
kiselina uz obavezno navođenje vrijednosti peroksidnog broja, količine voskova,
vrijednosti K232, K270 i K utvrđenih metodama koje su propisane posebnim
propisom, znakovima iste veličine, u istom vidnom polju;
– senzorskim svojstvima, ako se temelje na rezultatima senzorske analize
provedene prema metodi koja je propisana posebnim propisom, te korištenjem
isključivo pojmova koji su navedeni u toj metodi.
3. Navod »prvo hladno prešanje« može se navesti samo za djevičansko ili ekstra
djevičansko maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi prerade nižoj od 27°C prvim
mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta hidrauličnom prešom;
4. Navod »hladni postupak« može se navesti samo za djevičansko ili ekstra
djevičansko maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi prerade nižoj od 27°C
procjeđivanjem ili centrifugiranjem maslinovog tijesta.
Članak 8.
Ukoliko se prisutnost proizvoda iz članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika
u mješavini s drugim biljnim uljima, naglašava na deklaraciji riječima, slikama
ili crtežima, na drugom mjestu osim u popisu sastojaka, takva mješavina mora
nositi naziv »mješavina biljnih ulja (ili određeni naziv biljnih ulja prema
vrsti sirovine) i maslinovog ulja (ili naziv kategorije maslinovih ulja iz čanka
2. točka 1.)« iza čega neposredno slijedi postotni udio maslinovih ulja u
mješavini.
Na deklaraciji mješavine iz stavka 1. ovoga članka prisutnost proizvoda iz
članka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika može biti naglašena slikama ili
crtežima ako čine više od 50% mješavine o kojoj se radi.
Ukoliko su maslinova ulja sastojak hrane, a na deklaraciji se osim u popisu
sastojaka njihova prisutnost naglašava riječima, slikom ili crtežom, onda
neposredno uz naziv hrane mora biti navedena količina izražena u postotku (%) na
ukupnu neto masu hrane.
Postotak (%) dodanih maslinovih ulja u odnosu na ukupnu neto masu hrane može se
zamijeniti postotkom na ukupnu masu masnoće, uz dodavanje riječi postotak
masnoće.
Ukoliko se na deklaraciji mješavine ulja ili na deklaraciji proizvoda naglašava
prisutnost ulja komine maslina iz članka 2. točka 3. ovoga Pravilnika
primjenjuju se stavci 1., 2., 3. i 4. ovoga članka pri čemu se mijenjaju riječi
»maslinova ulja« u »ulje komine maslina«.
Označavanje podrijetla proizvoda
Članak 9.
Za ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje iz članka 2. točka 1. ovoga
Pravilnika može se označavati podrijetlo uz uvjete propisane u stavcima 3., 4.,
5., 6. i 7. ovoga članka.
Označavanje podrijetla u smislu ovoga Pravilnika podrazumijeva upućivanje na
zemljopisno područje navedeno na deklaraciji.
Označavanje regionalnog podrijetla dozvoljeno je samo za proizvode koji imaju
registriranu »oznaku izvornosti« i registriranu »oznaku zemljopisnog
podrijetla«, sukladno posebnom propisu o oznakama izvornosti i oznakama
zemljopisnog podrijetla hrane.
U drugim slučajevima označavanje podrijetla se sastoji od upućivanja na zemlju u
kojoj je proizvod dobiven.
Označavanje podrijetla koja upućuje na zemlju podrijetla mora odgovarati zemlji
u kojoj se nalazi područje u kojem su masline ubrane i u kojoj se nalazi pogon u
kojem su te masline prerađene u ulje.
Ako su masline ubrane u jednoj, a njihova prerada u svrhu dobivanja ulja
obavljena u drugoj zemlji, označavanje podrijetla treba sadržavati sljedeći
tekst: »(ekstra) djevičansko maslinovo ulje dobiveno u (slijedi naziv zemlje o
kojoj se radi) od maslina ubranih u (slijedi naziv zemlje o kojoj se radi)«.
U slučaju miješanja ulja različitog podrijetla unutar iste kategorije, ekstra
djevičanskog ili djevičanskog maslinovog ulja, ukoliko 75% ili više ulja potječe
iz jedne zemlje, kao podrijetlo može se navesti dotična zemlja, uz naznaku
minimalnog udjela (75% ili više) toga ulja u mješavini.
Proizvođačka dokumentacija
Članak 10.
Subjekt u poslovanju s hranom, odnosno proizvođač ili onaj koji proizvode iz
članka 2. ovoga Pravilnika stavlja na tržište, dužan je u slučaju zahtjeva dati
na uvid nadležnom inspektoru proizvođačku dokumentaciju.
Proizvođačka dokumentacija je dokument koji, za svaku seriju proizvoda koji se
stavlja na tržište, sadrži:
1. podatke iz deklaracije;
2. podatke o proizvedenim količinama gotovog proizvoda;
3. podatke o vrsti, količini i podrijetlu korištenih sirovina, pomoćnih
sredstava te vrsti ambalaže;
4. kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje;
5. za proizvode s navodima iz članka 7. točka 2. ovoga Pravilnika, izvješća o
provedenim analizama;
6. za proizvode s navodima iz članka 7. stavaka 3. i 4. ovoga Pravilnika, zapise
ili dokumentaciju kojom se dokazuju uvjeti i način prerade;
7. za proizvode s navodima iz članka 9. stavci 4., 5. 6. i 7. ovoga Pravilnika,
dokumentaciju kojom se dokazuje podrijetlo plodova i/ili mjesto prerade maslina
ili podrijetlo ekstra djevičanskog odnosno djevičanskog maslinovog ulja.
8. za proizvode s navodima iz članka 3. ovoga Pravilnika, dokaze o registraciji
oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla.
Utvrđivanje sukladnosti
Članak 11.
Za utvrđivanje sukladnosti fizikalno – kemijskih i senzorskih svojstava
proizvoda iz članaka 2. i 3. ovoga Pravilnika s propisanim zahtjevima kakvoće
koriste se metode uzorkovanja i analize navedene u Prilogu 2., koji je tiskan uz
ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Metode za utvrđivanje udovoljavanja zahtjevima maslinovih ulja navedene u
Prilogu 2. ovoga Pravilnika se propisuju posebnim propisom.
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 12.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o temeljnim
zahtjevima za ulja od ploda i komine maslina (»Narodne novine« broj 35/99,
44/00, 109/00, 158/03).
Proizvodi proizvedeni i deklarirani u skladu s propisom iz stavka 1. ovoga
članka mogu se stavljati na tržište najkasnije do 31. prosinca 2006. godine i
mogu se nalaziti u maloprodaji do isteka roka valjanosti proizvoda.
Članak 13.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/06-01/3
Urbroj: 525-11-06-1
Zagreb, 22. svibnja 2006.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1.
FIZIKALNO-KEMIJSKA I SENZORSKA SVOJSTVA POJEDINIH KATEGORIJA ULJAOD PLODA I KOMINE MASLINA
Tablica 1:
Kategorija |
Slo-bodne masne kiseline(%) |
Peroksi-dni broj mmol O2/kg (*) |
Voskovi mg/kg(**) |
Zasićene masne kiseline na položaju 2 triglicerida(%) |
Stigma-stadieni |
Razlika između HPLC ECN42 i teoretskog ECN42 |
K232 (*) |
K270 (*) |
Delta-K (*) |
Senzorska analiza |
Senzorska analiza |
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje |
≤ 0,8 |
≤ 10 |
≤ 250 |
≤ 1,5 |
≤ 0,15 |
≤ 0,2 |
≤ 2,50 |
≤ 0,22 |
≤ 0,01 |
Mm = 0 |
Mv > 0 |
2. Djevičansko maslinovo ulje |
≤ 2,0 |
≤ 10 |
≤ 250 |
≤ 1,5 |
≤ 0,15 |
≤ 0,2 |
≤ 2,60 |
≤ 0,25 |
≤ 0,01 |
Mm ≤ 2,5 |
Mv > 0 |
3. Maslinovo ulje lampante |
> 2,0 |
— |
≤ 300(3) |
≤ 1,5 |
≤ 0,50 |
≤ 0,3 |
— |
— |
— |
Mm > 2,5(2) |
— |
4.Rafinirano maslinovo ulje |
≤ 0,3 |
≤ 2,5 |
≤ 350 |
≤ 1,8 |
— |
≤ 0,3 |
— |
≤ 1,10 |
≤ 0,16 |
— |
— |
5. Maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja |
≤ 1,0 |
≤ 7,5 |
≤ 350 |
≤ 1,8 |
— |
≤ 0,3 |
— |
≤ 0,90 |
≤ 0,15 |
— |
— |
6. Sirovo ulje komine maslina |
— |
— |
> 350(4) |
≤ 2,2 |
— |
≤ 0,6 |
— |
— |
— |
— |
— |
7. Rafinirano ulje komine maslina |
≤ 0,3 |
≤ 2,5 |
> 350 |
≤ 2,2 |
— |
≤ 0,5 |
— |
≤ 2,00 |
≤ 0,20 |
— |
— |
8. Ulje komine maslina |
≤ 1,0 |
≤ 7,5 |
> 350 |
≤ 2,2 |
— |
≤ 0,5 |
— |
≤ 1,70 |
≤ 0,18 |
— |
— |
(1) Suma
izomera koji se mogu (ali ne moraju) odijeliti kapilarnom kolonom. |
Tablica 2:
Kategorija |
Sastav masnih kiselina (1) |
Suma transo-leinskih izomera(%) |
Suma transli-nolnih i trans-lino-lenskih izomera(%) |
Sastav sterola |
Ukupni teroli(mg/ |
Eritrodiol i uvaol (%)(**) |
||||||||||
Miri-stinska 14:0 |
Lino-lenska |
Ara-hinska |
Gadole-inska |
Behen-ska |
Ligno-cerinska |
Kole-sterol(%) |
Brasi-kasterol(%) |
Kampe-sterol(%) |
Stigma-sterol(%) |
Beta-sito-sterol(%) (2) |
Delta-7-stigmastenol |
|||||
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,2 |
≤ 0,2 |
≤ 0,05 |
≤ 0,05 |
≤ 0,5 |
≤ 0,1 |
≤ 4,0 |
< kamp. |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 000 |
≤ 4,5 |
2.Djevičansko maslinovo ulje |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,2 |
≤ 0,2 |
≤ 0,05 |
≤ 0,05 |
≤ 0,5 |
≤ 0,1 |
≤ 4,0 |
< kamp. |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 000 |
≤ 4,5 |
3.Maslinovo ulje lampan-te |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,2 |
≤ 0,2 |
≤ 0,10 |
≤ 0,10 |
≤ 0,5 |
≤ 0,1 |
≤ 4,0 |
— |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 000 |
≤ 4,5 (3) |
4.Rafinirano maslinovo ulje |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,2 |
≤ 0,2 |
≤ 0,20 |
≤ 0,30 |
≤ 0,5 |
≤ 0,1 |
≤ 4,0 |
< kamp. |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 000 |
≤ 4,5 |
5.Maslinovo uljesastavlje-no od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,2 |
≤ 0,2 |
≤ 0,20 |
≤ 0,30 |
≤ 0,5 |
≤ 0,1 |
≤ 4,0 |
< kamp. |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 000 |
≤ 4,5 |
6. Sirovo ulje komine maslina |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,3 |
≤ 0,2 |
≤ 0,20 |
≤ 0,10 |
≤ 0,5 |
≤ 0,2 |
≤ 4,0 |
— |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 2 500 |
> 4,5 (4) |
7.Rafinirano ulje komine maslina |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,3 |
≤ 0,2 |
≤ 0,40 |
≤ 0,35 |
≤ 0,5 |
≤ 0,2 |
≤ 4,0 |
< kamp. |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 800 |
> 4,5 |
8. Ulje komine maslina |
≤ 0,05 |
≤ 1,0 |
≤ 0,6 |
≤ 0,4 |
≤ 0,3 |
≤ 0,2 |
≤ 0,40 |
≤ 0,35 |
≤ 0,5 |
≤ 0,2 |
≤ 4,0 |
< kamp. |
≥ 93,0 |
≤ 0,5 |
≥ 1 600 |
> 4,5 |
(1) Druge prisutne masne kiseline (%): palmitinska (16:0):
7,5 do 20,0; palmitoleinska (16:1): 0,3 do 3,5; heptadekanska (17:0) : 0,3;
heptadecenska (17:1): 0,3; stearinska (18:0): 0,5 do 5,0; oleinska (18:1): 55,0
do 83,0; linolna (18:2): 3,5 do 21,0.
(2) Suma: delta-5,23-stigmastadienola + klerosterola + beta-sitosterola +
sitostanola + delta-5-avenasterola + delta-5,24-stigmastadienola.
(3) Ulja s količinom voskova između 300 mg/kg i 350 mg/kg smatraju se maslinovim
uljima lampante ako je ukupna količina alifatskih alkohola 350 mg/kg ili ako je
udio eritrodiola i uvaola 3,5%.
(4) Ulja s količinom voskova između 300 mg/kg i 350 mg/kg smatraju se sirovim
uljima komine maslina ako je ukupna količina alifatskih alkohola > 350 mg/kg i
ako je udio eritrodiola i uvaola > 3,5%
Napomene:
(a) Rezultati analiza moraju biti izraženi onim brojem decimalnih mjesta kojim
je izražena granična vrijednost za pojedino svojstvo. Zadnja znamenka mora se
uvećati za jednu jedinicu ako je znamenka koja slijedi veća od 4.
(b) Ako najmanje jedno od svojstava ne odgovara navedenim vrijednostima, ulje se
može svrstati u drugu kategoriju ili u ulje koje nije u skladu sa zahtjevima
ovog Pravilnika.
(c) Svojstva označena jednom zvjezdicom (*), a odnose se na kvalitetu ulja,
podrazumijevaju sljedeće:
– kod djevičanskih maslinovih ulja, ako vrijednost najmanje jednog od označenih
svojstava ne zadovoljava graničnu vrijednost, ulje se svrstava u drugu
odgovarajuću kategoriju unutar djevičanskih maslinovih ulja.
– kod maslinovog ulja lampante, dovoljno je da barem jedno od označenih
svojstava odgovara propisanim vrijednostima.
(d) Ako je svojstvo označeno s dvije zvjezdice (**), znači da za sve tipove ulja
komine maslina nije nužno da sva označena svojstva istovremeno udovoljavaju
propisanim vrijednostima
PRILOG 2.
METODE UZORKOVANJA I ANALIZA KEMIJSKO-FIZIKALNIH I SENZORSKIH SVOJSTAVA
1. HRN EN ISO 5555 – Životinjske i biljne masti i ulja – Uzorkovanje;
2. HRN EN ISO 661 – Životinjske i biljne masti i ulja – Priprema uzoraka za
ispitivanje;
3. HRN EN ISO 660 – Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje kiselinskog
broja i kiselosti;
4. HRN EN ISO 3960 – Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje peroksidnog
broja;
5. Određivanje količine voskova kapilarnom plinskom kromatografijom COI/T.20/Doc.no.18/Rev.
2 2003;
6. HRN EN ISO 12228- Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje količine
pojedinačnih i ukupnih sterola – Metoda plinske kromatografije ili Određivanje
sastava i količine sterola kapilarnom plinskom kromatografijom COI/T.20/Doc.no.10/Rev.1
2001;
7. Određivanje količine eritrodiola IUPAC, Method 2.431;
8. HRN EN ISO 6800 – Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje sastava
masnih kiselina na položaju 2-molekule triglicerida ili Određivanje masnih
kiselina na 2-položaju triglicerida ulja i masti AOCS Ch 3-91;
9. HRN EN ISO 3656 – Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje
apsorbancija u ultraljubičastom spektru izraženih kao specifična UV ekstincija
ili Spektrofotometrijsko ispitivanje u UV COI/T.20/Doc.no. 19/6 June 1996;
10. HRN EN ISO 5508 – Životinjske i biljne masti i ulja – Analiza metilnih
estera masnih kiselina plinskom kromatografijom;
11. HRN EN ISO 5509 – Životinjske i biljne masti i ulja – Priprava metil estera
masnih kiselina ili Priprava metil estera masnih kiselina maslinovog ulja i
komine masline COI/T.20/Doc.no.17/6 June 1996;
12. Senzorska analiza djevičanskog maslinovog ulja
COI/T.20/Doc.no15/Rev.11996;
COI/T.20/Doc.no.14/Rev.1;COI/T.20/Doc.no.13/Rev.1; COI/T.20/Doc.no.15/Rev.1annex1;
COI/T.20/Doc.no.5;COI/T.20/Doc.no.;
13. Određivanje količine alifatskih alkohola kapilarnom plinskom kromatografijom
COI/T.20/Doc.no.26;
14. HRN EN ISO 15788-1 – Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje
stigmastadiena u biljnim uljima ili COI/T.20/Doc.no. 11/Rev.2, 2001;
15. Određivanje razlike između stvarne i teoretske količine triglicerida s ECN42
COI/T.20/Doc.no.20/Rev.1 2001 ili IUPAC, Method 2.234.
16. HRN EN ISO 15304+AC:2004 – Životinjske i biljne masti i ulja – Određivanje
udjela trans izomera masnih kiselina biljnih ulja i masti – Metoda plinske
kromatografije ili COI/T.20/Doc. no. 17, Određivanje trans nezićenih masnih
kiselina plinskom kromatografijom.
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |