|
|
|
|
1780
Na temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona
o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97, 105/01 i 172/03), ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
1) Radi sprječavanja unošenja u Republiku
Hrvatsku klasične svinjske kuge zabranjuje se uvoz i provoz iz Njemačke u
Republiku Hrvatsku sljedećih pošiljaka:
a) živih domaćih i divljih svinja;
b) sjemena domaćih i divljih svinja;
c) embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) svježeg mesa domaćih i divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja
koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus
klasične svinjske kuge;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja)
namijenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili
obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske
kuge;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja)
namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili
obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske
kuge;
h) patološki materijal i biološki proizvodi (od
svinja) koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen
virus klasične svinjske kuge.
2) Pošiljke domaćih i divljih svinja koje
potječu iz Njemačke ili drugih država, a provoze se prije ulaska na teritorij
Republike Hrvatske preko teritorija regije Nordrhein-Westphalen, moraju se provoziti isključivo glavnim
cestovnim ili željezničkim prometnicama i mora biti onemogućeno da svinje koje
se provoze dođu u direktan ili indirektan kontakt s drugim svinjama tijekom
transporta.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne
primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) hermetički zatvorene toplinski obrađene
konzerve od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi s Fo
vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih konzervi;
b) proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom
obrade u cijelom proizvodu postignuta temperatura od minimalno 70 °C;
c) termički neobrađene šunke težine od najmanje
5,5 kg koje su podvrgnute prirodnoj fermentaciji i zrenju najmanje 9 mjeseci i
u kojima je:
– aktivnost vode < 0,93 i
– pH vrijednosti < 6,0.
d) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan
od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti
12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH
vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože
bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20°C;
s tim da način obrade mora biti naznačen na
veterinarsko--zdravstvenoj svjedodžbi;
e) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što
je wet-blue koža, kromirana
koža, kuhane čekinje i slično;
f) toplinski obrađena tehnička mast i želatina
gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu proizvoda od
najmanje 70 °C;
g) crijeva ukoliko su bila obrađena na jedan od
sljedećih načina;
– soljena s NaCl kroz
30 dana;
– bijeljena;
– sušena nakon struganja.
s tim da način obrade mora biti naznačen na
veterinarsko--zdravstvenoj svjedodžbi;
h) trofeji divljih životinja kuhani u kipućoj
vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti, papaka, pandži ili
zubi i koji su bili dezinficirani sredstvom odobrenim od nadležnog tijela
države izvoznice, naročito upotrebom peroksida kod
trofeja koji sadrže kosti.
s tim da način obrade mora biti naznačen na
veterinarsko--zdravstvenoj svjedodžbi.
III.
Uz pošiljke navedene u točki II. ove Naredbe, u
Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko ne potječu
iz regije Nordrhein-Westphalen:
a) Svinja namijenjenih neposrednom klanju, pod
uvjetom da su svinje otpremane prijevoznim sredstvima koja su bila očišćena i
dezinficirana najmanje dva puta prije nego su korištena za prijevoz svinja;
b) Svinja namijenjenih za rasplod i tov pod
uvjetom da su svinje boravile najmanje 45 dana ili od rođenja, ako su mlađe od
45 dana u jednom objektu koji nije primao svinje tijekom perioda od 45 dana
prije otpreme svinja i da su svinje pregledane 24 sata prije otpreme od strane
službenog veterinara, te da je u objektu prije otpreme provedeno kliničko
ispitivanje na svinjsku kugu s negativnim rezultatom što na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi mora potvrditi službeni veterinar.
Prijevozna sredstva koja se koriste za prijevoz moraju biti očišćena i
dezinficirana najmanje dva puta prije nego su korištena za prijevoz svinja;
c) Sjemena domaćih i divljih svinja pod uvjetom
da potječu od životinja držanih u centrima za umjetno osjemenjivanje;
d) Embrija/jajnih stanica domaćih i divljih
svinja;
e) Svježeg mesa domaćih i divljih svinja, pod
uvjetom da ne potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u navedenim
regijama;
f) Proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja
koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus
klasične svinjske kuge, pod uvjetom da ne potječu od životinja, rođenih,
uzgajanih i zaklanih u navedenim regijama;
g) Proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja)
namijenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili
obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske
kuge, pod uvjetom da ne potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u
navedenim regijama;
h) Proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja)
namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili
obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske
kuge, pod uvjetom da ne potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u
navedenim regijama;
i) Patološki materijal i biološki proizvodi (od
svinja) koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen
virus klasične svinjske kuge, pod uvjetom da ne potječu od životinja, rođenih,
uzgajanih i zaklanih u navedenim regijama.
IV.
Ova Naredba stupa na snagu danom objave u
»Narodnim novinama«.
V.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje
važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja
Republike Hrvatske domaćih i divljih svinja i njihovih proizvoda iz Njemačke
radi sprječavanja unošenja klasične svinjske kuge (»Narodne novine« br. 51/06.).
Klasa: 322-01/06-01/48
Urbroj: 525-01-06-1
Zagreb, 28. lipnja 2006.
Ministar
poljoprivrede, šumarstva i
vodnoga gospodarstva
Petar Čobanković, v. r.
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga |