|
|
Pregled iz tiska o čudnim propisima - Zakon o zbrani pripremanja sendviča
| |
Pregled zakona i drugih propisa: 23. 12. 2024. Poslovne i internet usluge, pravne informacije, vijesti iz gospodarstva, poduzetništvo, kreditiranje, stanje na tržištu... |
|
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
|
|
|
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
|
|
|
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
|
|
IZRADA WEB STRANICA
Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...
Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.
Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...
Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...
| |
O takozvanom Zakonu o zabrani pripremanja sendviča
KRATKI PREGLED IZ TISKA O ZABRANI
NOVI LIST:
Na snagu je stupio novi zakon o zbrani pripremanja sendviča.
- Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča.
Kazna i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna. Hvala na razumijevanju! –
natpis je koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća »Kvarner Punat« na
opatijskoj Pančeri pored hotela Bellevue.
Kako su nam objasnile prodavačice, informaciju o ovom »stop pravljenju sendviča
u trgovinama« zakonu saznale su dan ranije putem medija, a natpis na vratima
odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.
Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje »butige«, mogao bi, naiđe li
inspekcija, izazvati pravi »udar na ionako prazne džepove«. Ipak, u dogovoru s
upravom, hrabre opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima
praviti »najskuplji sendvič na svijetu« te je natpis ubrzo skinut s vratiju, a u
tome su ih podržali i sami kupci.
U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u
pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir ili salama), no manji
trgovci nastoje udovoljiti željama i zahtjevima potrošača. Umjesto da sami kupci
rade sendviče za marendu, to za njih učini prodavačica, no ako je kazna za takav
postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički »s pet deka
parizera« ili onaj radnički od »pola pinke s mortadelom«, stvarno otiđe u povijest.
Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto naše
prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po
HACCP standardima.
Naše prodavačice rade sendviče s rukama u rukavicama, ne
stavljamo nikakve umake, već samo ljudima prerežemo kruh i stavimo unutra sir i
mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s prljavim rukama od
posla, zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete.
Zar nije bolje da mu prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze
mučiti – kazao je Gordan Žic, direktor »Kvarner Punta« koji posluje u okviru
zagrebačkog trgovačkog udruženja »Ultra Gros«.
Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika Dušana Mušća, zabrana
pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine,
prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti.
Ne možemo se boriti za trgovce u ovoj situaciji, jer postoje ugostitelji koji
moraju zadovoljiti određene propise kako bi svojim gostima mogli posluživati
sendviče. Trgovine bi u tom smislu trebale samo prodavati osnovne namirnice, a
ukoliko žele mogu se doregistrirati kao ugostiteljski objekt te na taj način riješiti ovaj problem.
Obavljanje djelatnosti za koju niste registrirani trebalo bi biti kažnjivo te i
iz osobnog iskustva znam da se u marketima namirnice za sendvič prodaju
odvojeno. Nastojimo pomiriti interese između obrtnika raznih djelatnosti i s
time u vezi dajemo sugestije zakonodavcu koji neovisno o tome zatim radi propise – rekao je Mušćo.
Tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati s
nikakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo zabranjena
njihova konzumacija u dućanima. Dimitrić je upozorio i kako u Zakonu u trgovini
stoji da »trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu tako da
bude primjerena za uporabu«, što bi sugeriralo da se sendviči u trgovinama ipak mogu spremati.
Cijelu priču i njezinu opravdanost međutim nisu uspjeli pobliže objasniti ni u
sanitarnoj inspekciji, ni u Državnom inspektoratu. Sanitarna inspekcija provjerava odvija li se rukovanje s hranom na higijenski
način, a utvrđivanje pružaju li se u objektima koji su registrirani za prodaju
robe i druge usluge u nadležnosti je Državnog inspektorata, doznali smo od
glasnogovornice sanitarne inspekcije, dok su nam u Državnom inspektoratu rekli
da je pripremanje sendviča pitanje higijene, što je posao sanitarne inspekcije.
U Državnom inspektoratu istaknuli su da nadzor nad pojedinim trgovinama
posljednjih dana nije povećan, već se kontrole obavljaju sustavno.
Web portal http://www.poslovnipuls.com/2011/02/17/prodavacice-sendivic-kazna/
Dobrodošli u zemlju glupih zakona: Zbog pripremanja sendviča prodavačice čeka kazna od 5.000 kn!
Zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007.
godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti…
Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča. Kazna
i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna. Hvala na razumijevanju! – natpis je
koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća “Kvarner Punat” na opatijskoj
Pančeri pored hotela Bellevue.
Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje butige, mogao bi, naiđe li
inspekcija, izazvati pravi »udar na ionako prazne džepove. Ipak, u dogovoru s
upravom, “hrabre” opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima
praviti “najskuplji sendvič na svijetu”, te je natpis ubrzo skinut s vratiju, a
u tome su ih podržali i sami kupci.
Tportal:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/112215/Za-pripremanje-sendvica-u-ducanu-kazna-5-tisuca-kuna.html
Novinaru Novog lista prodavačice su otkrile kako su informaciju o ovom 'stop
pravljenju sendviča u trgovinama' zakonu saznale dan ranije putem medija, a
natpis na vratima odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.
Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje 'butige', mogao bi, naiđe li
inspekcija, izazvati pravi 'udar na ionako prazne džepove'. Ipak, u dogovoru s
upravom, hrabre opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima
praviti 'najskuplji sendvič na svijetu' te je natpis ubrzo skinut s vrata, a u
tome su ih podržali i sami kupci.
Opširnije
U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u
pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir ili salama), no manji
trgovci nastoje udovoljiti željama potrošača. Umjesto da sami kupci
rade sendviče za marendu, to za njih učini prodavačica, no ako je kazna za takav
postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički 'panin s pet deka
parizera' ili onaj radnički od 'pola pinke s mortadelom', stvarno otiđe u povijest.
'Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto naše
prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po
HACCP standardima. Naše prodavačice rade sendviče s rukama u rukavicama i s
hvataljkama, ne stavljamo nikakve umake, već samo ljudima prerežemo kruh i
stavimo unutra sir i mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s
prljavim rukama od posla, zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete. Zar
nije bolje da mu prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze
mučiti', kazao je za Novi list Gordan Žic, direktor Kvarner Punta koji posluje u
okviru zagrebačkog trgovačkog udruženja Ultra Gros.
Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika D. Mušća, zabrana
pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine,
prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti.
Tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati
ni sa kakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo
zabranjena njihova konzumacija u dućanima. Dimitrić je upozorio i kako u Zakonu
u trgovini stoji da 'trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu
tako da bude primjerena za uporabu', što bi sugeriralo da se sendviči u
trgovinama ipak mogu spremati.
-----------------------------------------
Što je to sendvič?
Evo što o tome nalazimo na Wikipediji:
Sendvič je hrana načinjena od jedne ili dvije kriške kruha sa jednim ili više
slojeva namirnica. Kruh se može i namazati maslacom, senfom ili nečim drugim
kako bi se pojačao okus i struktura.
Raniji oblici sendviča se pripisuju staroj židovskoj sagi "Hille the Elder",
prema kojoj je upakirano meso janjetine i gorkih biljaka u kruhu.
U srednjem vijeku, tanke kriške hrapavog i obično ustajalog kruha, su korištene
kao tanjuri. Nakon objeda, ostacima tog kruga su hranili pse i prosjake ili
ostavili za večeru. Takav kruh je bio preteča "otvorenim" sendvičima. Direktan
prethodnik engleskom sendviču se pojavljuje u 17. stoljeću u Nizozemskoj.
Prvi pisani trag engleske riječi "sandwich" pojavljuje se u dnevniku Edwarda
Gibbona u opisu "komadi hladnog mesa". Riječ je nastala prema John Montagu, 4th
Earl of Sandwich, engleski aristokrat iz 18. stoljeća, iako nema direktnu
poveznicu sa hranom. Priča se da je Lord Sandwich volio jesti takav oblik hrane
tijekom kartanja jer je mogao istovremeno raditi obje stvari - kartati i jesti,
a da ne uprlja karte tijekom igre.
Upravo je tako sendvič i nastavio svoje širenje među muškim društvo tijekom
društvenih igara i zabava. Popularnost sendviča raste u Engleskoj i Španjolskoj
tijekom 19. stoljeća kada je ovaj oblik hrane prihvaćen u radničkoj klasi kao
brz, prenosiv i jeftin obrok.
U to vrijeme sendvič se napokon pojavljuje i izvan Europe. U SAD-u, sendvič je
prvobitno prezentiran kao dio večere. Početkom 20. stoljeća, kako je kruh
postajao spojnica američke prehrane, sendvič postaje popularan koliko i brzi
obrok na Mediteranu.
Sendviči se obično nose na posao, u školu ili na izlet za jelo kao dio "paketa"
za ručak. Uobičajeno je da sadrže kombinaciju povrća, mesa, sira, i/ili nekog
umaka. Široko su rasprostranjeni u restoranima i kafićima. Riječ sendvič se
također može koristiti i kao glagol u značenju za pozicioniranje nečega između
dvije stvari.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PREPORUKE
CMS - Internet marketing
|
Video i animirana prezentacija. Pogledajte i poslušajte kratki prilog o tome što
mora znati svaki vlasnik tvrtke ili obrtnik, ali i svi drugi koji žele
kvalitetno poslovati putem Interneta. U Hrvatskoj postoji preko 1.000.000
registriranih korisnika Interneta.
Samo na Internetu Vaša ponuda, zajedno sa svim podacima, opisima i slikama,
može biti dostupna 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.
|
POSLOVNE INTERNET USLUGE
Predstavljen je pregled propisa sastavljen od strane Poslovnog foruma d.o.o. i suradnika u dobroj vjeri, te iste preglede koristite isključivo na vlastitu odgovornost.
Poslovni forum se ograđuje od bilo koje odgovornosti ili štetne posljedice nastale primjenom ili tumačenjem pravnih informacija objavljenim na ovim web stranicama. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost.
Poslovni forum uložiti će razumne napore da održi web stranice potpuno funkcionalnima i da sve objavljene informacije o propisima budu što je više moguće točne, potpune i pouzdane, ali nije odgovoran za povremeno nefunkcioniranje stranica niti jamči,
izričito ili prešutno, za točnost, istinitost, pouzdanost ili cjelovitost bilo kojeg objavljenog podatka, materijala ili informacije.
Vodite računa da protekom vremena određene informacije i propisi mogu biti izmijenjeni. Poslovni forum ne daje usluge pravne pomoći ili savjeta.
Poslovni forum d.o.o. pruža samo poslovne i internet usluge za koje je registriran.
Poslovni forum d.o.o. - Izrada CMS stranica -
Izrada CMS programa -
Web Express -
Ažurirano: 23. 12. 2024.
|
| | Ažurirano: 23. 12. 2024.
|
| |