CMS 4000 - UPUTE ZA IZRADU I AŽURIRANJE STRANICA
MENU
Osnovni pojmovi
Promjena passworda
Osnovne postavke
Izbor dizajna
Priprema teksta
Priprema slika
Menu - Kategorije
Unos članaka / stranica
Ažuriranje
Najčešće greške
Statistika
Tražilice
Tips & Tricks
Nadogradnja
Preporuke
NARUČITE CMS

Telefon za informacije
051 / 437 803

Pravopisna provjera teksta - Hacheck - hrvatski akademski spelling checker - Upute za korisnike - Izrada internet stranica - CMS ili Content Menagment System je izraz za programirane web stranice što Vam omogućava da samostalno i jednostavno unosite ili brišete sadržaj sa svojih internet stranica putem jednostavnog i preglednog administratorskog sučelja. Kvalitetna i brza samostalna izrada internet stranica. Samostalno ažuriranje internet stranica bez dodatnih troškova.
 
BESPLATNI programi za obradu slika - Obrada fotografija


Ukoliko još uvijek nemate neki dobar program za pregled i obradu slika (fotografija),
dajemo Vam preporuku za dva izuzetno kvalitetna programa, koji imaju čak i podršku za hrvatski jezik (sve prevedeno) tako da su vrlo adekvatni i za one koji lošije stoje sa engleskim jezikom.

Programi su potpuno besplatni (Freeware)

Prva preporuka:

http://www.faststone.org    FastStone Image Viewer   i   FastStone Photo Resizer

Druga preporuka:

http://www.xnview.com      XnView

Treća preporuka:

http://www.irfanview.com/    IrfanView

Četvrta preporuka:

http://luci.criosweb.ro/riot/     RIOT - za maksimalno sažimanje (kompresiju slika)

Peta preporuka:

www.snapfiles.com/Freeware/categories/graphics_and_photo/  - Programi svih vrstaPrograme možete preuzeti i sa http://www.download.comRECENZIJE PROGRAMA  (Iz online časopisa BUG)

FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer je zaista odličan preglednik slika koji se ne razmeće brojem podržanih grafičkih formata već ostaje vjeran onim najosnovnijim koji se i najčešće susreću.
Već ga samo ta činjenica svrstava u kategoriju alata za kućne korisnike. Grafičko sučelje mu je odlično dizajnirano (ima podršku i za skinove), a iako će na prvi pogled izgledati pomalo neshvatljivo već nakon kraćeg vremena druženja s ovim alatom, sve će opcije postati logički povezane i praktički niti jedna se mogućnost neće učiniti suvišnom. Glavni je prozor podijeljen u tri dijela, s lijeve strane je hijerarhijski popis mapa, a odmah ispod se nalazi mjesto gdje će se prikazivati odabrana fotografija, dok će na desnoj strani biti prikazani maleni prikazi svih slika koje se nalaze u nekoj mapi.

Prikazivanje slika je prilično brzo, pa će se i kod većeg broja fotografija (nekoliko stotina) čekanje svesti tek na desetak sekundi (iako je brzina prikazivanja uvelike povezana s jačinom računala). Doduše, prikazivanje fotografija će se ubrzati kada idući put pristupite mapi s fotografijama koju ste prethodno otvorili, budući da će FastStone Image Viewer kreirati i internu bazu podataka. Doduše, nije nam jasno zašto nigdje nema mogućnosti pretraživanja kada već kreira bazu, a rado bismo vidjeli i mogućnost katalogizacije fotografija u budućim verzijama.

Velik broj opcija dodijeljen je prečicama na tipkovnici, a i sami gumbi na mišu (s dodatkom kotačića) su upotrebljivi na različite načine. Unatoč činjenici da se većina tih opcija ne može dodatno prilagoditi (uopće je program prilično slab kod naprednije konfiguracije), prilično su dobrodošle, a snalaženje i rad s fotografijama je puno lakši. Primjerice, kliknete li dva puta na neku sliku, pokazat će se preko cijelog ekrana, a tada je moguće nastaviti dalje pregledavati fotografije, povećavati prikaz ili ga smanjivati, a ovisno o položaju miša (pri vrhu ekrana, desno i lijevo), prikazat će se ili dodatne opcije ili osnovne informacije o datoteci popraćene sa EXIF metadata informacijama.

FastStone Image Viewer nudi i neke osnovne alata za dorađivanje fotografija poput rotacije, smanjivanja, rezanja, podešavanja oštrine, intenziteta svijetla i kontrasta, te podešavanja boja i uklanjanje efekta crvenih očiju, itd. No, uz te osnovne alate tu je i histogram, ali i mogućnost primjenjivanja nekih specijalnih filtara poput distorzije dijela slike lećom, morfiranja, kreiranja negativa ili efekta stare slike. Svi ti alati su sasvim solidni, iako se ne mogu mjeriti s onima koji su ugrađeni u specijaliziranim alatima ovakve vrste.

Ugodno nas je iznenadila mogućnost slijedne konverzije grafičkih formata koja nudi prilično impresivan niz mogućnosti. Primjerice, moguće je vrlo lako konvertirati sve slike u TIFF format, odrezati ih u određenu dimenziju (tu je ponuđena i mogućnost "pametnog" rezanja slike), dodati im vodeni žig, popraviti odnos boja i kontrast, rotirati ih i dodati im tekst.
Prilično solidno. A tu je i, naravno, mogućnost masovnog preimenovanja grafičkih datoteka.

Sve u svemu, FastStone Image Viewer uopće nije loš preglednik slika, ali je definitivno namijenjen kućnim korisnicima koje će, zacijelo, ugodno iznenaditi unatoč nedostacima.
Ipak, sve ponuđene mogućnosti su prilično dobro odrađene i korisne, a uz dodatnu podršku za skenere te mogućnost "grebanja" ekrana, mogao bi lako postati glavnim alatom za osnovni rad s fotografijama. FastStone Image Viewer je posve besplatan!
XnView

Riječ je o zbilja dobro opremljeno pregledniku slika koji podržava više od četiristo (čak i onih posve egzotičnih) različitih grafičkih formata, a za razliku od mnogih sličnih alatki može snimati u nešto više od pedesetak formata. Osim toga, podržava nešto što nije moguće često vidjeti (premda u zadnje vrijeme sve češće) – osnovnu manipulaciju (promjenu veličine i rezanje) JPEG formata i to bez gubitka na kvaliteti.

Zapravo, XnView je daleko više od običnog preglednika slika što je lako zaključiti kada se shvati da osim klasičnih mogućnosti koje se tiču samoga pregledavanja fotografija, nudi i svu silu raznih dodataka kao što je grupna konverzija fotografija, podršku za razne filtre, kreiranje samostojećih dijaprojekcija od vaših fotografija (sve je slike moguće zapakirati zajedno s glazbom u jednu izvršnu datoteku) i štošta drugo.

Osim klasičnih mogućnosti koje se i očekuju od jednog preglednika slika, u glavnome sučelju nudi i niz alata za manipulaciju datotekama, uvoženje fotografija uz pomoć skenera ili već nekog TWAIN uređaja, alatku za generiranje web-albuma, mogućnost generiranja višestraničnog TIF-a, alat za grupno pretvaranje fotografija i njihovo grupno preimenovanje te još mnogo toga.

Kada smo već kod grupnog pretvaranja fotografija, valja spomenuti da uz tipičnu mogućnost promjene dimenzije velikom broju slika, moguće je dodati i niz drugih transformacija (obrezivanje, dodavanja teksta, primjenjivanje filtara te još pravo brdo toga). Doduše, cijeli taj dodatak možda i nije najpraktičnije riješen pa će se neiskusniji korisnici morati ponešto pomučiti, no da je cijela stvar vrlo funkcionalna, to svakako jest.

Sučelje mu je više ili manje klasično, a moramo mu priznati i da je prilično prilagodljivo dok će mnogi zacijelo cijeniti i činjenicu da mu je sučelje prevedeno na hrvatski jezik. Kada u glavnome prozoru kliknete na fotografiju koju želite detaljnije pogledati, otvorit će se posve novi prozor u kojem će se svaka slika imati zasebnu karticu, ali i gdje se nalazi brdo novih mogućnosti.

Tu ćete moći primjenjivati efekte na fotografije, uključujući i filtre za Adobe Photoshop zahvaljujući ugrađenom dodatku, izraditi panoramu (točnije spojiti više dijelova iste fotografije u panoramsku), ukloniti efekt crvenih očiju, podesiti oštrinu i kontrast, te još štošta.
Zapravo će vam trebati ponešto vremena da otkrijete svaku mogućnost koju XnView nudi.

Premda će neki smatrati da je pomalo suvišno razbacivati mogućnosti na različita mjesta čineći tako program složenijim za korištenje, zapravo ima smisla pametnije razmjestiti opcije jer se na taj način stječe dojam da sučelje nije zatrpano i sve izgleda daleko izdašnije.

Sve u svemu, XnView je odličan preglednik slika, bogato opremljen, a ako instalirate i XnView Shell ekstenziju pojavit će se brzi pregled na kontekstnom izborniku (kada kliknete na fotografiju) zajedno s nekoliko vrlo korisnih opcija. U slučaju, pak, da ste vlasnik
Pocket PC-a, postoji i posebna inačica ovoga preglednika s kojom biste podjednako trebali biti zadovoljni kao i s ovom na Windowsima. Da bi cijela stvar bila još bolja, XnView je posve besplatan, ali u nekomercijalne svrhe.

Tips & Tricks


 

24. 5. 2018. - Design & Hosting: Poslovni forum  


Već danas svi traže informacije putem Interneta. Bez vlastitih kvalitetnih web stranica, Vaši klijenti i kupci završavaju kod konkurencije!