PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR KROVOPOKRIVAČ
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja
automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme,
prethodna i
naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak
obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno,
penziono,
pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari,
osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
-
vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak,
porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone;
porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz
slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor
napredovanja,
grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično
ponašanje
mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita,
zaštita od
nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv
zanimanja i
stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
"Narodne novine" br. 31/95).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih
obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor krovopokrivač, koje
je u
skladu s Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br.
31/95)
označeno šifrom 71310, je:
MAJSTOR - KROVOPOKRIVAČ
I. Područje rada
- izrada krovova od crijeva i betonskog crijepa,
- izrada krovova s pokrovom od ravnih ploča,
- izrada krovova s pokrovom od valovitih ploča,
- izrada krovova s limenim pokrovom,
- izrada krovova i s drugim pokrovima (drvo, šindra, ljepenka...),
- izrada svih vrsta izolacija na građevinama (vlaga, toplina, buka),
- ugradnja naprava za odvodnju površinskih voda,
- postavljanje podloga na vanjskim zidovima, izrada ravnih krovova,
- postavljanje gromobranskih uređaja.
II. Sadržaj ispita
1. Praktični dio ispita
Na praktitnom dijelu majstorskog ispita kandidat mora izvesti dobiveni
zadatak
prema nacrtu, precizno i kvalitetno uz primjenu propisanih mjera zaštite pri
radu i
zaštite okoliša. Ispitanik mora pokazati da vlada osnovnim vještinama obrade
drva,
kamena i metala.
Ispitanik mora pokazati samostalnost u radu i organizatorske sposobnosti.
Za praktični dio majstorskog ispita može se zadati:
- izrada krova sa pokrovom koga predviđa projekt te i ugradnjom izolacijskih
slojeva
ako su projektom predviđeni.
- izrada hidro, toplinske i zvučne izolacije zidova i podova na novogradnji,
- izrada ravnih krovova ili terasa,
- restauracija krovišta na povijesnim ili kulturnim spomenicima.
2. Teorijska znanja nužna za obavljanje i organiziranje radova iz djelokruga
rada
majstora krovopokrivača i izolatera
2.1. Građevni materijali;
- drvo,
- kamen,
- mort,
- beton,
- pokrovi: crijep i drugi opekarski proizvodi, kamene ploče, betonske ploče,
azbestcementne ploče, salonit, lim, staklo, keramički proizvodi, drvo,
šindra,
- izolacijski mterijal
- veziva.
2.2. Obručun i organizacija radova
- gradilišna dokumentacija,
- obračun količina,
- normiranje i analiza cijena,
- obračun radova,
- tehnički pregled i primopredaja objekta,
- priprema i organizacija radova na gradilištu.
2.3. Građevne konstrukcije
- projektna dokumentacija - vrste projekata (idejni, glavni i izvedbeni) i
njihovo
čitanje,
- prostoručno prikazivanje pojedinih detalja u jednoj od projekcija,
- konsiruktivni i nekonstruktivni elementi građevine,
- krovne konstrukcije,
- izolacije,
- stropne konstrukcije,
- sve vrste zidova i stupova,
- sustavi za odvodnju krovnih voda.
2.4. Alati i strojevi
- ručni alati,
- strojevi za rezanje,
- strojevi za bušenje,
- pribor za taljenje i zavarivanje,
- kuhala za smole.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-28
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR KRZNAR
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja
automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski / rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme,
prethodna i
naknadna kalkulacija;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove (Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno,
penziono,
pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari,
osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav; vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez,
porez na dohodak, porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone; porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za
utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz
slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor
napredovanja,
grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično
ponašanje
mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita,
zaštita od
nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv
zanimanja i
stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
"Narodne novine" br. 31/95).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor krznar, koje je u
skladu s
Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95)
označeno šifrom 74340, je:
MAJSTOR KRZNAR
I. Područje rada
- izrada muške, ženske i dječje odjeće od krzna i imitacija krzna,
- izrada raznih proizvoda od krzna (prostirki, pufova i sl.)
- dorada i bojenje krzna.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu ispita, ispitanik izrađuje jedan ili više krznenih
izradaka, ovisno
o složenosti. Praktična izrada sastoji se od :
- uzimanja mjera, ako nisu zadane,
- dizajna i konstrukcije izratka,
- izbora osnovnog, pomoćnog materijala i pribora,
- samostalne izrade kroja, krojenja i izrade spojeva,
- samostalne izrade raznih dijelova,
- šivanje i dovršavanje izratka,
- proračuna utroška materijala i međufazne kontrole.
Pri izradi praktičnog dijela ispita, ispitanik se mora pridržavati
propisanih mjera
zaštite na radu i zaštite okoliša, te ostalih uvjeta, koje mu odredi Ispitna
komisija.
2. Sadržaji majstorskog ispita, neophodni za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu
2.1. Materijali
- konac, vrste konca, finoća, jačina, elastičnost, istezljivost, izbor
konca,
- vrste koža krznaša, njihovo označavanje i dobivanje,
- najvažnija kemijska i fizikalna svojstva krzna,
- kategorizacija krzna,
- osnovna ispitivanja koža krznaša,
- umjetna krzna, vrste, sastav i svojstva,
- sredstva za oplemenjivanje i bojenje krzna,
- materijali za podstave i umetke, svojstva, sastav i njihov izbor,
- izbor zatvarača, kopči i drugog pribora prema funkciji, vrsti izratka i
modnim zahtjevima.
2.2. Estetika
- estetika, dizajn, zanat, umjetnost,
- moda i faktori koji utječu na modu,
- krzneni odjevni predmeti i drugi izratci kao komunikacijsko sredstvo,
- formativni faktori dizajna krznenih predmeta (sklad forme i sadržaja,
estetski
principi forme,
utjecaj prirode na dizajn, forma i stil...),
- psihološki čimbenici krznenih proizvoda u odijevanju,
- modni ukrasi i detalji,
- tipovi građe ljudskog tijela u primjeni oblika i vrste krznene odjeće,
- kompozicija i princip komponiranja (postizanje jedinstva i sklada, te
cjelovitosti elemenata),
- poznavanje povijesnog pregleda krzna u odijevanju,
- kreiranje modela.
2.3. Konstrukcija odjeće i drugih krznenih izradaka
- osnove anatomske građe ljudskog tijela, analiza proporcija i
antropometrijskih podataka,
- utvrđivanje i mjerenje tjelesnih mjera, glavne i pomoćne mjere,
- sustavi označavanja odjevnih veličina krznene odjeće,
- konstrukcija ženskih haljetaka raznih oblika,
- konstrukcija ženskog ogrtača različitih oblika,
- konstrukcija ženske pelerine različitih oblika,
- konstrukcija pufa i drugih krznenih izradaka,
- konstrukcija različitih oblika muških, ženskih i dječjih kapa,
- utvrđivanje utroška materijala na osnovi krojnih slika
2.4. Tehnologija krznarstva
- organiziranje procesa rada u krznarskoj radionici,
- izračunavanje utroška materijala, energije i kapaciteta izrade,
- planiranje izrade, raspoređivanje poslova, analiza i praćenje operativnog
plana,
- načini određivanja i određivanje vremena izrade i radne norme,
- rezanje kože krznaša i izrade spojeva, te šivanje,
- pripremanje i dorada sirovina i izradaka,
- izrada raznih dijelova,
- sastavljanje i slaganje sirovina, izbor koža i drugih sirovina,
- obrada dlake i kože,
- klimatski i drugi uvjeti u krznarskoj radionici.
2.5. Strojevi i uređaji
- poznavanje osnova građe i funkcije alata, strojeva i uređaja za krojenje,
- strojni šivaći ubodi, tipovi i njihovo oblikovanje,
- obični krznarski šivaći strojevi,
- posebni šivaći strojevi,
- šivaći automati,
- strojevi i uređaji za završno glačanje,
- tekuće održavanje strojeva, uređaja i alata,
- zaštitne mjere pri radu na pojedinim strojevima, uređajima i s pojedinim
alatima.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-33
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR KUHAR
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja
automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme,
prethodna i
naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno,
penziono,
pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari,
osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
- vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak,
porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone ;
- porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz
slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor
napredovanja,
grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično
ponašanje
mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita,
zaštita od
nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv
zanimanja i
stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
"Narodne novine" br. 31/95).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor kuhar, koje je u
skladu s
Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95)
označeno šifrom 51221, je:
MAJSTOR KUHAR
I. Područja rada
U kuharstvu je potrebito:
- savladavanje umijeća i vještina pripreme svih vrsta jela prema osnovnim
recepturama i izvedenim receptima,
- znati tehnološke postupke prigotovljavanja namirnica,
- pripremati gotova jela,
- pripremati jela po narudžbi,
- pripremati jela nacionalne kuhinje,
- pripremati jela poznatih svjetskih kuhinja,
- pripremati salate i "dressinge",
- pripremati slatka jela,
- pripremati tople napitke,
- prigotovljavati jela u sali,
- sastavljati jelovnike.
Majstor kuhar mora pri tome skrbiti da je higijena prostora za pohranu
namirnica i
pripremljenih jela kao i higijena kuhinje u skladu sa propisima. Mora
brinuti o
održavanju strojeva i uređaja u kuhinji kako bi oni bili ispravni i tehnički
postojani.
Osim što brine o održavanju strojeva i uređaja otklanja i sitne kvarove.
Osobnu
higijenu održava besprijekornom.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu ispita ispitanik mora pokazati vještine i navike u
pripremi
jelovnika za svakodnevne glavne obroke i svečane obroke prema namjeni
(najmanje
5 jelovnika).
Prema predloženim jelovnicima komisija će izabrati jela (najmanje 3) koja će
ispitnik
pripremiti kao praktičan rad.
Izbor može biti slijedeći:
- juhe (temeljci, bistre juhe, krem juhe, juhe s povrćem),
- različita variva,
- predjela (hladna i topla predjela),
- gotova jela (jela od mesa, govedina, teletina, svinjetina, janjetina,
perad, divljač,
jela od iznutrica, jela od riba, rakova i sl.),
- jela po narudžbi (prema različitim receptima),
- slatka jela (kreme, jela od lijevanog tijesta),
- jela hrvatske kuhinje (štrukli, purica s mlincima, različita jela od riba
i sl.),
- jela vegetarijanske kuhinje,
- dijetalna jela.
Majstor kuhar mora prigotoviti i aranžirati jelo. Osim toga mora na primjeru
jednog
jela pokazati prigotovljavanje jela za stolom. Tu dolaze u obzir tehnike
miješanja,
filiranja, flambiranja, rasijecanja i sl.
2. Stručno teoretski dio ispita
Ovaj dio ispita sastoji se iz tri stručna područja:
1. Stručni račun
Moguća su slijedeća područja primijenjena na kuharstvo:
- kalkulacija (izračunavanje nabavne i prodajne cijene, izračunavanje marže)
- gospodarski račun (zaključni račun, pravilo trojno, prosječni račun, račun
diobe,
račun smjese, verižni račun, postotni račun)
- izračunavanje površina i volumena
- primjena normativa u sastavljanju obroka.
2. Francuski jezik sa stručnim nazivljem
Francusko nazivlje se u kuharstvu primjenjuje kao međunarodno.
Na ispitu ispitanik treba pokazati:
- vještinu čitanja i izgovora,
- vještinu pisanja,
- leksički obuhvatiti stručno kulinarsko nazivlje i onaj broj riječi koje će
omogućiti
služenje stručnim nazivljem.
To je moguće na slijedećim tekstovima:
- tekstovi o kuhinjskim prostorijama i opremi,
- tekstovi s nazivljem namirnica,
- tekstovi različitih recepata,
- tekstovi sastavljanjajelovnika.
3. Kuharstvo
Ovaj dio sadržaja ima dvije cjeline. To su poznavanje robe i prehrana i
kuharske vještine.
U prvom dijelu potrebno je imati znanja iz slijedećih područja:
- roba i poznavanje robe (pojam, higijena ambalaže, rukovanje, pohrana),
- hrana (sastojci hrane),
- vrste živežnih namirnica: živežne namirnice biljnog podrijetla (žitarice,
povrće,
gljive, škrob, ulje i masti, namirnice za zaslađivanje, alkaloidne
namirnice),
- živežne namirnice životinjskog podrijetla (meso stoke, peradi, divljači,
ribe, mlijeko, jaja),
- alkoholna pića (vino, pivo, jaka alkoholna pića),
- osnovna znanja o prehrani:
- kemijska građa živih organizama,
- hrana,
- metabolizam,
- energetska vrijednost živežnih namirnica,
- zdrava prehrana,
- dijete,
- ugostiteljska oprema - strojevi, uređaji i alati koji se koriste u
kuharstvu,
- mjere zaštite na radu,sprečavanje nesreća na radu, zaišta okoliša.
U drugom dijelu (kuharstvo) potrebna su slijedeća znanja:
- pripremanje namirnica za prigotovljavanje jela,
- salate,
- osnove prigotovljavanje jela,
- juhe,
- variva,
- predjela,
- gotova jela,
- jela po narudžbi,
- slatka jela,
- jela nacionalne i ostalih svjetskih kuhinja,
- korištenje proizvoda prehrambene industrije,
- prigotovljavanje jela u sali,
- sastavljanje jelovnika,
- ugostiteljska oprema (strojevi, uređaji i alati koji se koriste u
kuharstvu),
- mjere zaštite na radu, sprečavanje nesreća na radu, za ta okoliša.
Klasa:311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-13
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR LIMAR
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća prijeko
potrebita
znanja za obavljanje obrta, i posebnog dijela, koji se odnosi na svako
zanimanje.
II.
Na zajedničkom dijelu ispita pitanja se formuliraju iz sljedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi,
2. Osnove podučavanja naučnika.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
a) osnovna pitanja o osnivanju obrta, analizi tržišta, mjestu obavljanja
djelatnosti,
pravnom obliku i veličini obrta;
b) organizaciju obrta, pripremu rada i proces poslovanja, nabavu i
skladištenje,
utjecaj automatizacije na organizaciju rada u obrtu;
c) organizaciju rada, opis radnih mjesta, rukovođenje i međuljudske odnose;
d) ekonomske pokazatelje poslovanja (produktivnost, ekonomičnost i
rentabilnost),
proizvodnju i usluge, organiziranost obrta, zadrugarstvo;
e) financijsko poslovanje obrta, planiranje, platni promet, financiranje i
kredite,
štedno-kreditne zadruge i dr.;
f) mjere za unaprjeđenje obrta, poslovno savjetovanje i stručno
usavršavanje;
g) knjigovodstvo i poslovne knjige obrtnika;
h) obračun troškova, ukupne troškove, fiksne i varijabilne troškove,
prethodnu i
naknadnu kalkulaciju;
i) analizu knjigovodstvenih i financijskih podataka, obračun troškova, plan
financijskog toka, poslovni plan.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
– uvjete za obavljanje obrta i upis u obrtni registar;
– obrazovanje i osposobljavanje za obavljanje obrta;
– organiziranost obrta;
– građansko pravo, postupak ovrhe;
– trgovačka društva;
– radno pravo i ugovor o radu, statut, tarifni pravilnik, radno vrijeme i
godišnji
odmor, zaštitu na radu i postupak pred sudom za radne sporove (Zakon o
radu),
strukovno obrazovanje;
– mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pravo na osiguranje u slučaju nesreće
na
poslu, pravo na osiguranje imovine;
– porezni sustav – opći porezni zakon, porez na dohodak, porez na dobit,
porez na
dodanu vrijednost, posebne poreze i trošarine, financiranje jedinica lokalne
uprave
i samouprave, porezno savjetovanje;
– ulogu obrta u gospodarstvu i društvu, zadatke i organiziranost obrtničke
komore,
gospodarske komore;
– obrazovanje za obrtnička zanimanja, ugovor o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati praktična i
teoretska znanja iz sljedećih područja:
1. osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta),
strukovne škole
i obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja;
2. planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...), izvedbeni i operativni programi,
uvjeti za
realizaciju nastave, utvrđivanje obrazovnog plana obrtničke radionice...;
3. suradnja obrtničke radionice i škole (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad);
4. mladi u obrazovanju, potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu
generaciju, tipične razvojne pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi,
motivacija kao faktor napredovanja, grupno psihološki način ponašanja,
utjecaj
okoline, socijalno i praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka
pomoć
mladima, zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja prijeko
potrebna
za samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju, i to za zanimanja
objavljena u »Popisu vezanih i povlaštenih obrta« označena u rubrici »Naziv
zanimanja« i »Složenost zanimanja« brojem 5. (»Pravilnik o vezanim i
povlaštenim
obrtima, i načinu izdavanja povlastica«, »Narodne novine«, br. 87/01 od 10.
listopada 2001.).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) prijeko potrebita stručno teoretska znanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanja majstor limar jest:
I. PODRUČJE RADA
– izrada limenih cijevi i cijevnih elemenata,
– izrada ležećih i visećih žljebova,
– izrada lijevaka, vedrica, raznog posuđa, lukova i sl.,
– izrada limenih ormara, kutija i sl.,
– izrada okapnica, rubnih limova i njihova montaža,
– održavanje i popravak limarija,
– izolaterski radovi i sl.
II. SADRŽAJI ISPITA
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu majstorskog ispita ispitanik izrađuje jedan ili više
limarskih
proizvoda koje mu odredi ispitna komisija. Praktična zadaća zadaje se iz
područja
rada majstora limara.
Praktična izrada zadanih limarskih predmeta sastoji se od:
– mjerenja i zacrtavanja na limu,
– krojenja i razvijanja odgovarajućeg plašta,
– obrade lima odgovarajućim postupcima,
– spajanja limova odgovarajućim postupcima (zavarivanjem, zakivanjem,
presavijanjem, lijepljenjem, vijcima i dr.),
– montaže limarije i kontrola radova,
– proračuna materijala i cijene gotovog proizvoda.
Pored izrade zadanih limarskih proizvoda, ispitanik se podvrgava radnoj
probi
kojom se provjeravaju praktična znanja i vještine primjerene majstorskom
zvanju.
U praktičnom dijelu ispita ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera
zaštite pri
radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.
2. Sadržaji majstorskog ispita, prijeko potrebiti za vješto obavljanje
poslova
primjerenih obrtu
2.1. Materijali
– standardno označavanje materijala za limarske proizvode, konstrukcije i
njihove dijelove,
– osnovna ispitivanja materijala (čvrstoća, tvrdoća, otpornost protiv
korozije i sl.),
– željezno, čelici, obojeni i plemeniti metali, izbor, svojstva i primjena,
– toplinska obrada metala,
– čelični limovi, limovi od bakra, aluminija i drugih metala,
– dekaptirani i pocinčani limovi,
– limovi za duboko vučenje, štancanje i drugo,
– zamjena limova plastičnim masama,
– pogonski i pomoćni materijali, tekućina za hlađenje, sredstva za čišćenje,
sredstva za zaštitu od korozije i sl.,
– ostali nemetalni materijali za izolaciju i brtvljenje.
2.2. Estetika
– estetika, dizajn, zanat, umjetnost,
– dizajn limarskih konstrukcija i proizvoda s obzirom na tržišne zahtjeve,
– formativni čimbenici dizajna (sklad forme i sadržaja, estetska načela
forme i sl.),
– povijesni pregled razvoja limarskog zanata,
– kreiranje modela limarskih konstrukcija i njihovih dijelova.
2.3. Konstrukcija limarskih proizvoda, dijelova i sklopova
– volumen i oplošje tijela (kocka, prizma, piramida, krnja piramida, valjak,
stožac,
krnji stožac, kugla i sl.),
– osnovne geometrijske konstrukcije i razvijanje plašteva (razvijanje plašta
kocke,
kvadra, piramide, krnje piramide; kvadratni, kružni, koncentrični i
ekscentrični
komadi i dr.),
– upotreba računala i korisničkih programa za limarske konstrukcije,
– utvrđivanje utroška materijala.
2.4. Tehnologija limarije
– organiziranje rada u radionici i na radilištu,
– planiranje rada, raspoređivanje poslova, praćenje i analiza operativnog
plana,
– izračunavanje utroška vremena, materijala, dijelova i sklopova, energije i
izračunavanje kapaciteta radionice,
– pregled, dijagnosticiranje i utvrđivanje oštećenja limarskih konstrukcija,
– vrste i prikaz spojeva,
– građevinska limarija, sustavi odvodnje i sustavi klimatizacije,
– sustavi izolacije i brtvljenja, njihovo ispitivanje i održavanje,
– izrada projektne dokumentacije (idejno rješenje, tehničko rješenje i sl.),
– mjere higijensko-tehničke zaštite i zaštita okoliša.
2.5. Strojevi i uređaji
– poznavanje građe i funkcija strojeva u limarskoj radionici,
– ručni alati i strojevi za obradu i montažu,
– specijalni alati, naprave i uređaji,
– čuvanje i tekuće održavanje strojeva i uređaja,
– zaštitne mjere pri radu s pojedinim strojevima i uređajima.
Klasa: 133-02/02-02/01
Urbroj: 515-03-02-2
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR LJEVAČ
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz sljedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi,
2. Osnove podučavanja naučnika.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
uporaba materijala i skladišta, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaj
automatizacije
na organizaciju rada u obrtu;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski / rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne sheme,
prethodna i
naknadna kalkulacija;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak
obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove (Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno i
mirovinsko osiguranje, pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na
osiguranje
života, stvari, osiguranje od odgovornosti, starosnu mirovinu samostalnih
obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav,
- vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak,
porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone, porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za
utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava,
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja ispitanik mora pokazati znanje iz sljedećih
područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...).
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice.
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mlađu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao čimbenik
napredovanja, grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i
praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima,
zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teorijska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja", označena brojem 2. u rubrici "Šifra,
naziv
zanimanja i stupanj stručne spreme" (Pravilnik o vezanim i povlaštenim
obrtima
"Narodne novine", br. 31/95.).
VIII.
Programske cjeline stručno-teorijskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno-teorijska znanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor ljevač, koje je u
skladu s
Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine", br. 31/95.),
označeno šifrom 72110, je:
MAJSTOR LJEVAČ
I. PODRUČJE RADA
- priprema materijala, alata, naprava i uređaja za izradu elemenata i
opreme,
potrebne u tehnologiji izrade odljevaka svih stupnjeva složenosti,
- izrada ljevačkih mješavina,
- izrada kalupa i jezgri,
- priprema kalupa za lijevanje i lijevanje,
- izrada proračuna i konstrukcija ulijevnih sustava i hranitelja,
- rezanje i kalupovanje (ručno, pomoću šablone i strojno),
- postavljanje i održavanje postrojenja u automatskim ljevaonicama metala.
II. SADRŽAJ ISPITA
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu majstorskog ispita kandidat mora pokazati vještinu
obrade
metala ručnim alatom i strojevima. Ispitanik mora pokazati samostalnost i
preciznost
u radu te organizacijske sposobnosti. Ispitanik mora zadatak izraditi prema
nacrtu
precizno i kvalitetno uz primjenu mjera zaštite pri radu i zaštite okoliša.
Praktični radovi su obuhvaćeni područjem rada majstora ljevača.
Ispitaniku se može na praktičnom dijelu majstorskog ispita zadati da prema
projektu:
- izradi jezgru za kalup,
- pripremi kovine za lijevanje,
- pripremi kalupske i jezgrene mješavine,
- obavi taljenje i izlijevanje,
- izradi jezgrene i kalupske mješavine
- izradi pješčani kalup,
- izradi kalup pomoću šablone,
- izradi kalup strojno.
2. Teorijska znanja neophodna za obavljanje poslova iz djelokruga rada
majstora ljevača.
2.1. Materijali
- osnovna ispitivanja tehničkih materijala (čvrstoća, tvrdoća,
primjenljivost oblika,
otpornost protiv korozije),
- vrsta, struktura, sastav i fizička svojstva metala,
- čelik, legirajući elementi u čeliku,
- konstrukcijski čelik - vrste, sastav i namjena,
- specijalni čelici, vrste, sadržaj, svojstva i namjena,
- materijali upotrebljavani u gradnji kalupa i jezgri,
- čelični lijev, lijevano željezo, tvrdi lijev i temper lijev,
- standardi oblika i dimenzija poluproizvoda za lijevanje,
- izbor tehničkih materijala sa stajališta funkcije, obrade (topljenje i
lijevanje),
- razvrstavanje materijala za lijevanje
- izbor materijala uz korištenje standarda i tablica,
- otpad tehničkih materijala i zaštita okoline.
2.2. Alati i strojevi
- određivanje alata za obradu (optimalan izbor ljevačkog alata),
- uporaba standardnog alata (oznake standarda i oznake s kojima se osigurava
pravilna uporaba izabranog alata),
- strojevi za izradu jezgri,
- konvencionalni strojevi posebne namjene, strojevi i postrojenja za
pripremu mješavina,
- numerički (brojčano) upravljani strojevi,
- održavanje alata, strojeva i uređaja (agregata)
- strojevi i postrojenja za izradu kalupa,
- čuvanje i tekuće održavanje alata, strojeva i uređaja,
- aparati za ispitivanje kalupskih i jezgrenih mješavina,
- zaštitne mjere pri radu s pojedinim strojevima i uređajima.
Ispitanik mora pokazati vještine u rukovanju, podešavanju alata, strojeva i
uređaja.
2.3. Radna dokumentacija i konstrukcije
- vrste nacrta i njihovo čitanje,
- prikazivanje pojedinih ulijevnih sustava crtežom,
- vrste hranitelja, proračun i dimenzioniranje,
- osnovna načela povezivanja osnovnih elemenata uređaja za proizvodnju
(ulijevnih
sustava i hranitelja),
- uporabe standarda pri različitim konstrukcijama,
- pogonske i konstruktivne značajke i veličine o kojima ovisi iskoristivost,
- postupci pri proračunu i konstrukciji ulijevnih sustava i hranitelja,
- konstruktivna i kemijska zaštita,
- standardi i propisi,
- norme, standardi i propisi u ljevarstvu.
2.4. Organizacija i obračun radova
- radna, tehnološka i planska dokumentacija,
- sustav označivanja radne dokumentacije,
- obračun količina,
- normiranje i analiza cijena,
- obračun radova,
- priprema i organizacija radova.
Klasa: 311-01/97-01/1373
Urbroj: 526-08/97-01
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR MESAR
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja
automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme,
prethodna i
naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak
obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno,
penziono,
pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari,
osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
- vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak,
porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone;
- porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz
slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor
napredovanja,
grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično
ponašanje
mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita,
zaštita od
nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv
zanimanja i
stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
"Narodne novine" br. 31/95).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor mesar, koje je u
skladu s
Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95)
označeno šifrom 74110, je:
MAJSTOR - MESAR
I. Područje rada
U mesarskom obrtu potrebno je raditi i proizvoditi slijedeće:
- proizvoditi sve vrste mesa i to u cijelim komadima ili sječenog u komade,
- klasificirati meso u skladu s njegovim svojstvima, sastavom i zrelosti,
- skladišliti meso, hladiti i zamrzavati,
- proizvoditi soljeno, sušeno ili dimljeno meso,
- proizvoditi mesne prerađevine i to kobasice svih vrsta, salame, paštete,
kuhane
šunke, mesne ekstrakte i sokove
i to naročito pazeći na kvalitetu proizvoda, okus i boju te prezentaciju
mesa i mesnih
prerađevina.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Ovaj dio ispita sastoji se od izrade majstorskog rada uz napravljene sve
potrebite
predradnje: ocjena stoke za klanje, transport i utjerivanje stoke za klanje,
klanje
stoke i priprema nusprodukata klanja. U pripremama sudjeluje najmanje jedan
član
ispitne komisije.
Na praktičnom dijelu ispita ispitanik pokazuje:
- način rasijecanja stoke na polovice i četvrtine te obradu mesa za razne
namjene,
- proizvodnju mljevenog mesa te pripremu raznih proizvoda od mljevenog mesa,
- proizvodnju sirovih kobasica za pečenje i kuhanje,
- proizvodnju hrenovki i proizvodnju trajnih kobasica,
- pripremu mesa, salama i trajnih kobasica za sušenje i dimljenje.
Pri izradi praktičnog dijela ispita ispitanik mora pokazati vještine i
znanja iz
područja proizvodnje i prerade mesa. Pri preradi mesa mora se služiti
osnovnim
recepturama.
Važno je da ispitanik poštuje mjere zaštite na radu i zaštite okoliša kao i
sve
higijenske mjere.
Pripremljene proizvode ispitanik mora aranžirati i izložiti.
2. Stručno teoretski sadržaji ispita neophodni za obavljanje obrta
U ovom dijelu ispita neophodna su znanja iz slijedećih područja :
2.1. Stručna matematika
- proračun troškova materijala,
- proračun cijene proizvodnje i prodajne cijene.
2.2. Tehnologija pioizvodnje i prerade mesa
- transport stoke,
- procjena žive stoke za klanje,
- načini klanja stoke u odnosu na održavanje kvalitete mesa,
- obrada zaklane stoke (rasijecanje na polovice i četvrtine),
- obrada polovica i četvrtina,
- iskorištavanje i upotreba mesa u skladu s njegovim svojstvima, sastavom i
zrelosti
(razlikovanje vrste mesa, označavanje mesa, procjena kvalitete mesa u odnosu
na
meso-mast-kosti),
- proizvodnja kobasica za kuhanje, hrenovki i sirovih kobasica (sirovine,
začini,
recepture, priprava, kuhanje, dozrijevanje, sušenje, dimljenje),
- proizvodnja kuhanih i sirovih salamura, proizvodnja mljevenog mesa i
mesnih
proizvoda,
- proizvodnja polutrajnih i trajnih kobasica prema različitim recepturama,
- proizvodnja delikatesnih proizvoda (hladetina, aspik, rolade, paštete,
želatina),
- proizvodnja mesnih salata prema različitim recepturama,
- priprema mesa za različite prigode.
2.3. Poznavanje strojeva i uređaja
- struktura mesarske radionice i pogona za klanje stoke,
- vrste strojeva, uređaja i alata u mesarskoj radionici i pogonima za klanje
stoke,
- rukovanje i briga o strojevima, uređajima i alatima u mesarskoj radionici
i
pogonima za klanje stoke,
- uređaji za hlađenje, zamrzavanje i čuvanje mesa i mesnih proizvoda,
- skladištenje sastojaka (začina, crijeva i sl. za kobasice, ambalaža za
pakiranje),
- skladištenje mesa i mesnih proizvoda,
- transport stoke, mesa i mesnih proizvoda,
- zaštita na radu, zaštita okoliša,
- higijensko održavanje postrojenja.
2.4. Prezentacija mesa i mesnih prerađevina
- priprava mesa i mesnih prerađevina za prodaju,
- savjetovanje kupaca pri kupnji mesa,
- prezentiranje mesa i mesnih prerađevina (složiti platu sa raznim vrstama
mesa,
obilježiti robu, zapakirati robu).
2.5. Obračun troškova
Poznavati načine formiranja cijena mesa i mesnih prerađevina uključujući
faktore
koji se obračunavaju pri sniženju cijena proizvoda kao i naknadnu
kalkulaciju.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj : 526-01-95-22
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR MLINAR
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja
automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme,
prethodna i
naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove (Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno,
penziono,
pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari,
osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
- vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak,
porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone ;
- porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz
slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor
napredovanja,
grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično
ponašanje
mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita,
zaštita od
nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv
zanimanja i
stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
"Narodne novine" br. 31/95).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor mlinar, koje je u
skladu s
Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95)
označeno šifrom 82730, je:
MAJSTOR - MLINAR
I. Područje rada
U mlinarstvu je potrebno raditi i proizvoditi slijedeće:
- Preuzimati sirovine
- Pohranjivati, sortirati, ljuštiti i čistiti sirovine
- Usitnjavati, proizvoditi pahuljice, grubo i fino mljeti sirovine
- Dozirati, vagati, praviti smjese i prešati
- Pakirati i otpremati gotove proizvode
- Uzimati probe i ispitivati kvalitetu sirovina i proizvoda.
Majstor mlinar mora pri tome brinuti da mlinarski pogon radi bez smetnji a
odgovoran je i da strojevi, uređaji i radni prostor budu u dobrom
higijenskom stanju
i tehnički postojani. On se brine za održavanje strojeva i preuzima manje
popravke.
Također kontrolira pravilnost usklađivanja sirovina, pakiranje pro izvoda i
sudjeluje u
njihovom raspačavanju i prodaji.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Ovaj dio ispita sastoji se od slijedećih radnji:
- ispitivanje i ocjenjivanje sirovina, međuprodukata i gotovih proizvoda u
mlinarstvu,
- priprema i posluživanje uređaja za preradu sirovina i međuprodukata,
- proizvodnja međuprodukata i gotovih proizvoda,
- skladištenja, pakiranja i otpreme međuprodukata i gotovih praizvoda.
Pri izvodenju ovih radnji mora se posebno paziti na higijenu okoliša i
osobnu
higijenu, poštivati propise iz područja zaštite na radu i zaštite okoliša
kao i voditi
računa o racionalnom korištenju energije.
2. Stručno teoretski dio ispita
1. Stručni račun:
Moguća su slijedeća područja:
- preračunavanje receptura na diferenciranje količine produkata.
- utvrđivanje potrebnih količina sirovina na temelju iskustvenih promjena u
težini pri
njihovoj obradi i preradi
- skup općih troškova, povećavanje i smanjivanje cijena
- izračunavanje sastava mješavina
- izračunavanje volumena i površina
2. Sustav sirovina,poluproizvoda i gotovih proizvoda
- osnovnih životnih procesa prikazati na primjeru žitarica
- građa tvari
- građa hranjivih tvari i važnost enzima
- laboratorijski način analiza sirovina
- postupci pri pripremanju tijesta
3. Tehnologija zanimanja
- osnove ljudske prehrane
- sirovine i podrijetlo, sastav,svojstva, spajanje i mogućnost primjene
- preuzimanje sirovina, čišćenje i skladištenje
- mlinarski pogoni, strojevi, uređaji i postrojenja
- usitnjavanje, odvajanje
- miješanje
- dodatni materijali
- poluproizvodi
- priprema gotovih proizvoda, melansiranje, prešanje
- gotovi proizvodi, načini skladištenja, pakiranja i otpreme
- mjere zašlite na radu, sprečavanje nesreća na radu, zaštita okoliša.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj : 526-01-95-34
PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE
MAJSTOR MLJEKAR
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita
znanja
neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se
odnosi na
svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih
područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta,
pravni oblik,
veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje
posla,
upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja
automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i
društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja,
proizvodnja,
reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna
služba,
međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska
ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni
promet, vrste
financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan
obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled,
inventura,
procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada
podataka
u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih
troškova
kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme,
prethodna i
naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna
troškova,
računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna
za
pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta,
prestanak
obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni
pravilnik,
radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom
za
radne sporove (Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno,
penziono,
pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari,
osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
- vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak,
porez
na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu,
nasljedstvo
i poklone ;
- porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje
vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od
poreza i
korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore,
gospodarske
komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom
obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca,
ugovor
o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz
slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja,
ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne
škole i
obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost
stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i
zadaci, okvirni
planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje
obrazovnog
plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i
pomagala,
metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične
razvojne
pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor
napredovanja,
grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično
ponašanje
mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita,
zaštita od
nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V.
osnova su
za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna
za
samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja
objavljena u
"Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv
zanimanja i
stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima
"Narodne novine" br. 31/95).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena
zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor mljekar, koje je u
skladu s
Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("N. N." br. 31/95) označeno
šifrom 74130, je:
MAJSTOR MLJEKAR
I. Područje rada
- proizvodnja pasteriziranog, steriliziranog i homogeniziranog svježeg
konzumnog mlijeka,
- proizvodnja pasteriziranog, steriliziranog i homogeniziranog vrhnja od
svježeg mlijeka,
- proizvodnja mlijeka u prahu, evaporiranog i kondenziranog mlijeka,
- proizvodnja maslaca,
- proizvodnjafermentiranih mliječnih napitaka (jogurta, kiselog mlijeka
itd.),
- proizvodnja sireva i skute,
- proizvodnja kazeina i laktoze,
- proizvodnja mliječnih sladoleda.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu ispita za majstora mljekara, ispitanik se podvrgava
jednoj ili
više ranih proba, kojom dokazuje potpunu samostalnost u pripremi proizvodnje
i
kontroli jednog ili više proizvoda, obuhvaćenih područjima rada.
Radna proba se sastoji od:
- sastavljanja recepture,
- planiranja tehnološkog procesa,
- pripreme i kontrole sirovma, strojeva i uređaja,
- kontrole tehnološkog procesa i
- kontrole gotovog proizvoda.
Pri izradi praktičnog dijela ispita, ispitanik se mora pridržavati
propisanih mjera
zaštite na radu i zaštite okoliša, te ostalih uvjeta, koje mu odredi Ispitna
komisija.
2. Sadržaji majstorskog ispita, neophodnih za vješto obavljanje poslova
primjerenih obrtu
2.1. Sirovo mlijeko
- pojam, definicija i vrste mlijeka po porijeklu,
- značenje mlijeka kao živežne namirnice,
- prosječni sastav mlijeka, struktura i vrijednost pojedinih sastojaka
(voda,
bjelančevine, mast, šećer, mineralne tvari, enzimi...)
- fizikalna svojstva mlijeka,
- baktericidna svojstva mlijeka.
2.2. Mikriobiologlja u mljekarstvu
- osnove morfologije i biologije mikroorganizama,
- utjecaj fizikalnih i kemijskih činitelja na mikroorganizme,
- mikroorganizmi u mljekarskoj tehnologiji,
- mlijeko kao hranjiva sredina za mikroorganizme, starter kulture
mikroorganizama,
- mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napitaka, vrhnja, maslaca,
sireva i sladoleda.
2.3. Tehnologija mliječnih proizvoda
- značaj higijene i sanatacije u tehnologiji mliječnih proizvoda,
- sprečavanje zagađenja okoliša i mljekare,
- postupci sterilizacije i čišćenja u mljekari, te postupak s mlijekom od
mužnje do mljekare,
- tehnologija proizvodnje pasteriziranog mlijeka,
- tehnologija proizvodnje steriliziranog konzumnog mlijeka,
- tehnologija proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, kiselo
mlijeko,
acidofilno mlijeko, kefir, kumis),
- nefermentirani mliječni proizvodi,
- tehnologija proizvodnje sladoleda,
- tehnologija proizvodnje dehidriranih mliječnih proizvoda (evaporirano
mlijeko,
kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu...),
- tehnologija proizvodnje vrhnja i maslaca,
- tehnologija proizvodnje tvrdih, mekih i topljenih sireva,
- skladištenje i čuvanje mlijeka i mliječnih proizvoda.
2.4. Osnove ispitivanja u mljekarskoj tehnologiji
- kontrola mlijeka (određivanje suhe tvari, mjerenje kiselosti, određivanje
gustoće...),
- praćenje toka fermentacije,
- organoleptička ispitivanja mlijeka, mliječnih napitaka i drugih mliječnih
proizvoda,
- određivanje masnoća,
- sirišno fermentacijska proba i izračunavanje količine sirila.
2.5. Strojevi i uređaji za:
- primarnu obradu mlijeka,
- prijem, čuvanje i transport mlijeka,
- toplinsku obradu mlijeka,
- proizvodnju kiselomliječnih proizvoda,
- razlijevanje i pakiranje konzumnog mlijeka,
- proizvodnju kondenziranog i evaporiranog mlijeka, te mlijeka u prahu,
- proizvodnju masalaca,
- proizvodnju sireva,
- proizvodnju sladoleda, te mjere higijensko tehničke zaštite i osnova
održavanja.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-21
|