POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 

Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Preporuke knjiga

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Veterinarska ambulanta

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
Poslovni web katalog Poslovni katalog Poslovni internet katalog

Ažurirano: 18. 1. 2020.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga


MEHANIZACIJA

Značaj mehanizacije u poljoprivredi

              

Ako se mehanizacija u poljoprivredi nepravilno primenjuje ili je nema dovoljno ili je lošeg kvaliteta, posljedice mogu biti značajne prije svega u prinosu i kvalitetu. Manifestacija ovih posljedica ogleda se u slijedećem: povećano sabijanje zemljišta, loše izvođenje obrade, sjetve i njege, mehaničko oštećenje biljaka i plodova biljaka, povećani gubitci pri ubiranju, izvođenje agrotehničkih operacija van optimalnih rokova i “zagađenje” zemljišta, vode i zraka štetnim tvarima iz ispušnih plinova ili kemijske zaštite.

Proizvodnja hrane, naročito na većim posjedima ne može se zamisliti bez raznovrsne i kvalitetne mehanizacije. Utvrđeno je da mehanizacija učestvuje u ostvarivanju genetskih potencijala na nivou 40-50%.
Nema uspješne proizvodnje bez suvremene mehanizacije i njene pravilne primjene.

Međutim, ako se mehanizacija nepravilno primenjuje ili je nema dovoljno ili je lošeg kvaliteta, posljedice mogu biti značajne, a manifestiraju se u slijedećem:
povećano sabijanje zemljišta, loše izvođenje obrade, sjetve i njege, mehaničko oštećenje biljaka i plodova biljaka, povećani gubitci pri ubiranju, izvođenje agrotehničkih operacija van optimalnih rokova (zakašnjenja) i “zagađenje” zemljišta, vode i zraka štetnim tvarima iz ispušnih plinova ili kemijske zaštite.

Prekomjerno sabijanje zemljišta izazvano mehaničkim djelovanjem kotača i radnim tjelima poljoprivrednih strojeva narušava odnos zraka i vode u zemljištu. Pri tome se povećava otpor razvoju korjenovog sustava biljaka i stvaraju vrlo nepovoljni uvjeti za odvijanje mikrobiološke aktivnosti, što se negativno ispoljava na osiguranje elemenata plodnosti zemljišta: hrane, vode, kisika toplote i drugo. Istraživanja su pokazala da se ova pojava može ublažiti primjenom tehničkih i agrobioloških mjera, zatim kontroliranim kretanjem mehanizacije, i smanjenjem broja prohoda. Od tehničkih mjera najveći efekt ima primjena gumenih gusjenica kao ekološkog hodnog sistema traktora i strojeva. Utvrđeno je da se zbog prekomjernog sabijanja gubi do 225 dolara po hektaru godišnje.

Kvaliteta obrade, sjetve i njege usjeva utječe na ostvarivanje prinosa i kvalitete proizvoda svih biljnih vrsta.
Tako je utvrđeno da nekvalitetna obrada zemljišta smanjuje prinos za 15-25%, loše izvedena sjetva 10-15%, a nekvalitetna mehanička i kemijska njega i zaštita mogu prepoloviti prinos.

Mehaničko oštećenje biljaka pri izvođenju agrotehničkih operacija izazvano izborom neodgovarajućih strojeva ili neadekvatnim korištenjem utiče na prinos usjeva. Tako je utvrđeno da se prinos sjemenskog kukuruza zbog oštećenja listne mase pri uklanjanju metlica smanjuje za 20-30%.

Oštećenje plodova pri izvođenju agrotehničkih operacija direktno utječe na smanjenje prinosa i kvalitete proizvoda. Oštećenje se događa naročito pri ubiranju, transportu i doradi, posebice kod sjemenskog materijala i povrća. Kod nekih biljnih vrsta utvrđano je oštećenje plodova od 25-35%.

Gubitci plodova pri ubiranju, kao rezultat neusavršenosti strojeva ili lošeg izbora režima rada javljaju se kod svih biljnih vrsta. Tako su utvrđeni gubitci kod pšenice do 5%, sjemenskog kukuruza oko 7%, šećerne repe oko 8%, a kod nekih povrtlarskih kultura i preko 20%, što je znatno više od dozvoljenih vrijednosti.

Pouzdanost i broj mehanizacije utiče na mogućnost izvršenja agrotehničkih operacija u optimalnim rokovima. Tehnološke operacije kao što su sjetva, njega, ubiranje i druge moraju se izvesti u najpovoljnijim agrotehničkim rokovima što je osnova ostvarivanja većih prinosa i kvalitetnijih proizvoda. Produženje rokova naročito pri izvođenju kemijske njege i ubiranja može utjecati na znatno smanjenje prinosa većine biljnih vrsta.

“Zagađenje” zemljišta, vode i zraka štetnim tvarima i ispušnim plinovima nastaje zbog lošije podešenosti poljoprivrednih strojeva za zaštitu bilja i sistema motora, loše odabranog režima rada i povećanje potrošnje goriva.

Prema tome, u cijelom tehnološkom procesu proizvodnje i dorade proizvoda, mehanizacija je ključni faktor u ostvarivanju većih prinosa, boljeg kvaliteta i povećanja ekonomičnosti proizvodnje.
Web dizajn - Ekonomija - Pravo - Knjigovodstvo
Proizvodi - Propisi - Medicinski leksikonZnačaj poljoprivredne mehanizacije

John Deere

Zetor

Creina

Findri

IMT Rakovica

Tehnostroj

CLAAS

Maschio

Gaspardo

SIP Šempeter

OLT, MIO Standard

Trgometal

Zmaj

CASE

KUHN

TAM, TVM

FullWood

Lindsay

ANNA, MLAZ

Husqvarna, Jonsered

Staklenici, plastenici, rasadnici

Muzilice (mljekarstvo)

Agromehanika Kranj

Ulja za mehanizaciju

Strojni prsten "Seljačka sloga"

Utvrđivanje gubitaka na žitnom kombajnu

Traktor na obiteljskom gospodarstvu


Poslovni web katalog Poslovni web katalog Poslovni web katalog
Poslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni