Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Preporuke knjiga

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Veterinarska ambulanta

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
Poslovni web katalog Poslovni katalog Poslovni internet katalog

Ažurirano: 20. 1. 2021.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga 
ZAŠTO JE POTREBAN INVESTICIJSKI PROJEKT?

Ukoliko se ne raspolaže sa dovoljnim novčanim sredstvima, za pokretanje novog posla ili proširenje postojećeg javlja se potreba obračanja financijskim institucijama ili drugim poslovnim subjektima koji pod određenim uvjetima su spremni uložiti sredstva.
Jedan o važnih i najčeščih uvjeta, jest prilaganje poslovnog plana, odnosno Investicijskog projekta (programa).

Investicijski projekt ili poslovni plan, nije samo puka formalnost, već je temeljna okosnica svakog poduzetničkog pothvata, jer tek detaljnim i pažljivim planiranjem i analiziranjem svih detalja budućeg pothvata, može se uvidjeti da li je opravdano i realno pristupiti realizaciji ideje.

Nije istina da u RH nitko ne odobrava kredite ili da se teško odobravaju. Istina je da se krediti ne odobravaju osobama koje nemaju investicijski projekt i ne žele ga napraviti, ili svojim investicijskim projektom ili poslovnim planom nazivaju površno pismo na dvije, tri stranice.

Prilikom investicijskih planiranja u poljoprivredi, analiziraju se pretpostavke koje moraju biti zadovoljene da bi poljoprivrednik poduzetnik, koji je upravitelj i vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a ujedno i radnik na svom gospodarstvu, donio kvalitetnu odluku o ulaganju u određenu investiciju.

Postupak odlučivanja o novim investicijama skup je rizičnih odluka o ulaganju sredstava od kojih se očekuje da pridonesu razvoju i ekonomskom uspjehu poljoprivrednog gospodarstva.

Stoga je potrebno poznavati faktore uspješnosti investiranja, postupak planiranja i donošenja odluka kao i suvremene ocjene učinkovitosti investicija.
Ulaganja u koja se ulazi po osnovu zamolbe neuredno napisane na nekoliko listova, bez stvarne analize, neminovno vode u propast investicije.

Zbog obilježja, specifičnosti i složenosti poljoprivredne proizvodnje i tržišta poljoprivrednih proizvoda i vanjskih uvjeta, rizik u poljoprivredi je izuzetno velik.
U slučaju loše procjene, ili npr. suše, bolesti, štetočinja, poljoprivrednik može lako izgubiti ne samo "poduzeće" nego i posao i dom dat pod hipoteku.

Cilj planiranja i analiziranja svih elemenata, problematike i rizika nije odvraćanje poljoprivrednika od investiranja već realna procjena ravnoteže očekivanih koristi i mogućih rizika.

Investicijski projekt mora održavati sva obilježja investicije i ekonomskih pokazatelja opravdanosti ulaganja, a koji se izračunavaju temeljem podataka dobivenih od poljoprivrednika.

U praksi se investicijski projekti rade prema općeprihvaćenoj metodologiji i sadržaju koji je u skladu i sa metodologijom HBOR-a (Hrvatska banka za obnovu i razvitak), a koja je prihvaćena i od strane Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu (HZPSS) i agroekonomske struke, kao i banaka, štedionica i ostalih kreditnih i vladinih institucija i zajmodavaca.

 SADRŽAJ INVESTICIJSKOG PROJEKTA (POSLOVNI PLAN)

PRIMJERI POSLOVNIH PLANOVA

Zašto je potreban investicijski projekt

Sadržaj investicijskog projekta

Literatura

Izrada poslovnih planova!

Hrvatski registar obveza po kreditima

Iskustva MPC-a

Kako poduzetnici otplaćuju kredite

Simentalke mi ne mogu vraćati kreditPoslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni