POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 

Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Preporuke knjiga

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Veterinarska ambulanta

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
Poslovni web katalog Poslovni katalog Poslovni internet katalog

Ažurirano: 18. 11. 2019.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga


 PLUM POX VIRUS - ŠARKA ŠLJIVE


Osnovna preventivna mjera je proizvodnja bezvirusnog sadnog materijala za podizanje zasada. Prije podizanja novih zasada na odabranoj površini treba uništiti sva zaražena stabla šljive, kajsije, breskve i drugih biljaka koje su domaćini virusa. Sadnja tolerantnih sorti na šarku kao što su Rut Gešteter, Kalifornijska rana, Blue free, Stanley i Valjevka.

I ove jeseni će se podići stotine hektara pod šljivom. Kao i predhodnih godina najveći dio zasada biti će podignut sa sadnim materijalom sumljivog porjekla, koji nije prošao virus testove. Takvim radom smo došli do rezultata da skoro i nema šljivika u našoj zemlji koji nije zaražen ovim virusom.
Ekonomska štetnost virusa šarke šljive ogleda se prvenstveno u promjenama koje nastaju u plodovima zaraženih sorti šljive. U osjetljivih kultivara, kao što je požegača, zaraženi plodovi su manji, neugledni, izmijenjene građe i kemijskog sastava i prerano otpadaju. Zbog ovakvih promjena značajno se smanjuju i kvalitet i prinos plodova.
U osjetljivih sorti plodovi su smolaste, sluzaste koegzistencije, neukusni za jelo i neupotrebljivi za preradu jer su im proizvodi (pekmez, rakija) nakiseli zbog povećane količine kiselina i smanjenog ukupnog šećera. Virus u zavisnosti od sorte može smanjiti prinos do 30% i izazvati otpadanje plodova do 40% na oko mjesec dana prije berbe. Poslije svega navedenog, možemo zaključiti da je ovo jedan od virusa koji nanosi najveće štete našem voćarstvu, koji postavlja pitanje i samog opstanka šljivarske proizvodnje.

Domaćini ovog virusa su pored šljive i japanska šljiva, kajsija, breskva (na slici vidimo simptome virusa šarke šljive na plodovima breskve), trnošljiva, ukrasna šljiva, crni trn i magriva. Pojedini autori iz svijeta opisuju čak 78 zeljastih vrsta biljaka koje su domaćini ovog virusa, dok naši stručnjaci smatraju da kod nas to ne predstavlja problem.

U prirodi se virus šarke širi na dva načina: sadnim materijalom i biljnim ušima. Zaraženi sadni materijal je odigrao najznačajniju ulogu u prostornom širenju virusa, kao i u prenošenju virusa u razne zemlje. Zaraženi izdanci su imali posebnu ulogu u ovome. Izdanci se, kako je poznato, formiraju u velikom broju (1-100) iz korjena stabla šljive, i ako su ova zaražena, bit će zaraženi i svi izdanci. Virus se aktivno prenosi biljnim ušima, sokom zaraženih biljaka. Ishranom do 5 minuta na zaraženom lišću uši su sposobne da odmah prenose virus dalje i vrše zaražavanje zdravih biljaka.

Osnovna preventivna mjera je proizvodnja bezvirusnog sadnog materijala za podizanje zasada. Ako se koristi virusno ispitan materijal on ne smije sadržati virus šarke.
Prije podizanja novih zasada na odabranoj površini treba uništiti sva zaražena stabla šljive, kajsije, breskve i drugih biljaka koje su domaćini virusa.

Ako je moguće treba poduzeti preventivu prostornom izolacijom. Ustanovljeno je da se virus na udaljenosti od izvora zaraze od 100 m prenio na 100% biljaka za 10 godina, dok je u istom periodu na udaljenosti izvora zaraze od 500-800 m virus prenijet na samo 1,5% zdravih biljaka.
Suzbijanje biljnih uši je također jedna od korisnih mjera za ograničavanje širenja virusa.


  Izvor: http://www.poljoprivreda.info
hr


Voće i povrće

Mreže kao zaštita

Zaštita od mraza

Podizanje voćnjaka

Propalo voćarstvo

Knjige o voćarstvu

Knjige o povrćarstvu

Plodored kod uzgoja

Bolesti povrća

Elementarne nepogode

Šarka šljive

O povrću (razno 1)

Uzgoj kupusa

O povrću (razno 2)

Bolesti jabuka i uši

Egzotično voće

Voće razno 1

Voće razno 2

Ekološka poljoprivreda

ANALIZA TLA

Agrometeorolog

Uzgoj krastavaca

Uza štihaču i knjiga

Ekonomski leksikon

Pravni leksikon

Medicinski leksikon

Knjigovodstvo

Proizvodi i usluge

Propisi, zakoni

Izrada web stranica


   Poslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni