EUROPSKE INTEGRACIJE Nacionalni program RH za pridruživanje Europskoj uniji > Popis kratica i pojmova > Odnos RH i EU > Interesi i prioriteti > Pristup i metodologija > Politički kriteriji > Gospodarske prilagodbe > Gospodarski trendovi > Strukturne reforme > Usklađivanje zakonodavstva > Sloboda kretanja roba > Sloboda kretanja radnika > Sloboda pružanja usluga > Sloboda kretanja kapitala > Pravo trgovačkih društava > Tržišno natjecanje i potpore > Promet > Carine > Socijalna politika i zapošlja. > Malo i srednje poduzetništvo > Telekomunikacije i informac. > Zaštita potrošača i zdravlja > Pravosuđe, unutarnji poslovi > Javna administracija > Državna samouprava > Komunikacijska strategija > EU Dodatak A > EU Dodatak B > Sporazum o stabilizaciji > Protokoli SSP > Kronologija EU > Institucije EU > Izvori prava EU > Pravni akti EU > Financijske institucije > Ministarstvo (MEI) > Međunarodni ugovori > Informacijski releji > Baze podataka o EU > EURO > Pregled najvažnijih zakona > Poslovni WEB katalog > Trgovačko pravo > EU Baza podataka > Izrada Internet stranica KONTAKT PODACI ZA Poslovni forum d.o.o. Link na web stranicu sa e-mail adresama i telefonima Pitanja, narudžbe, savjeti... IZRADA WEB STRANICA Putem vlastitih web stranica možete pružiti brzu i detaljnu informaciju o Vašem poduzeću ili obrtu, proizvodima i uslugama. Obraćate se novim potencijalnim kupcima i kvalitetnije komunicirate sa svim postojećim, povećavate bazu dobavljača, dobivate pristup tržištima i segmentima koji su Vam dosad bili nedostupni - ukratko, poboljšavate svoje poslovanje i otvarate nove poslovne mogućnosti. CMS su internet stranice sa administracijom putem koje možete uvijek samostalno dodavati i ažurirati sadržaj bez ikakvih dodatnih troškova, objavljivati neograničeni broj tekstova... Što je to administracija? Administracija znači da uz pomoć lozinke imate pristup u te stranice, kao što imate i pristup na Facebook ili Gmail. CMS plaćate samo jednom, cijena CMS-a ne ovisi o tome koliko ćete objaviti članaka. Možete objaviti na stotine i tisuće članaka, sve bez ikakvog dodatnog plaćanja kao što bi vam naplaćivali po broju stranica (članaka) da vam rade stranice onako kako su se nekada radile, a što nažalost većina i još danas nudi. CMS Web Express odlikuje jednostavna promjena ili dorada dizajna, jednostavnost unosa i ažuriranja sadržaja. Na svojim CMS web stranicama možete imati i više tematskih cjelina i svakoj toj tematskoj cjelini možete zadati drugačiji dizajn. Dakle, niti sve pojedinačne web stranice unutar vašeg web portala ne moraju izgledati isto. Različitom slikom u zaglavlju web stranica, drugačijom bojom pozadine ili drugačijom bojom fonta možete vaše tematske cjeline učiniti prepoznatljivijima i olakšava snalaženje korisnika.
|
SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU Popis protokola Protokol 1. O tekstilnim i odjevnim proizvodima Protokol 2. O proizvodima od čelika Protokol 3. O trgovini prerađenim poljoprivrednim proizvodima između Zajednice i Hrvatske Protokol 4. Definicija pojma "proizvoda s podrijetlom" i načini upravne suradnje Protokol 5. O uzajamnoj upravnoj pomoći u carinskim pitanjima Protokol 6. O kopnenom prijevozu PROTOKOL 3. O TRGOVINI PRERAĐENIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVODIMA IZMEĐU ZAJEDNICE I HRVATSKE ČLANAK 1. 1. Zajednica i Hrvatska primjenjuju carine na prerađene poljoprivredne proizvode koji su navedeni u Dodatku I. i Dodatku II., sukladno uvjetima koji su u njima navedeni bez obzira na to jesu li ograničeni kvotama ili nisu. 2. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje odlučit će o: - proširenju popisa prerađenih poljoprivrednih proizvoda unutar ovoga Protokola, - izmjenama carina navedenih u Dodacima I. i II., - povećanju ili ukidanju carinskih kvota. 3. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje može zamijeniti carine koje su utvrđene ovim Protokolom sustavom uspostavljenim na temelju tržišnih cijena u Zajednici i Hrvatskoj poljoprivrednih proizvoda koji se stvarno upotrebljavaju u proizvodnji prerađenih poljoprivrednih proizvoda koji su predmet ovoga Protokola. ČLANAK 2. Carine koje se primjenjuju sukladno članku 1. mogu se sniziti odlukom Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje: - kada se u trgovini između Zajednice i Hrvatske snize carine koje se primjenjuju na osnovne proizvode, ili - kao odgovor na sniženje koje je rezultat obostranih koncesija u svezi s prerađenim poljoprivrednim proizvodima. ČLANAK 3. Zajednica i Hrvatska obavijestit će jedna drugu o upravnim rješenjima koja su usvojena za proizvode obuhvaćene ovim Protokolom. Takva bi rješenja trebala osigurati jednak tretman za sve zainteresirane stranke i trebala bi biti, koliko je to moguće, jednostavna i fleksibilna. DODATAK I. Carine koje se primjenjuju na uvoz u Zajednicu robe podrijetlom iz Hrvatske Na uvoz u Zajednicu prerađenih poljoprivrednih proizvoda podrijetlom iz Hrvatske, navedenih u nastavku, primjenjivat će se nulta stopa carine. KN oznaka Opis (1) (2) 0403 Stepka, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje, jogurt, kefir i ostalo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje, koncentrirani ili nekoncentrirani, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih sladila, aromatizirani, s dodanim ili bez dodanog voća, oraha ili kakaa: 0403 10 -Jogurt: 0403 10 51 do 0403 10 99 --Aromatizirani ili s dodanim voćem, orasima ili kakaom 0403 90 -Ostali: 0403 90 71 do 0403 90 99 -- Aromatizirani ili s dodanim voćem, orasima ili kakaom 0405 Maslac i druge masti i ulja dobivene od mlijeka, mliječni namazi: 0405 20 -Mliječni namazi: 0405 20 10 --Sa sadržajem masti od 39% po masi ili više, ali manje od 60% 0405 20 30 --Sa sadržajem masti od 60% po masi ili više, ali koji ne prelazi 75% 0509 00 Prirodne spužve životinjskog podrijetla 0509 00 90 -Ostale 0710 Povrće (nekuhano ili kuhano u pari ili kipućoj vodi), smrznuto: 0710 40 00 -Slatki kukuruz 0711 Povrće privremeno konzervirano (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, sumporenoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u stanju neprikladnom za neposrednu prehranu: 0711 90 -Ostalo povrće; mješavine povrća: --Povrće 0711 90 30 ---Slatki kukuruz 1302 Biljni sokovi i ekstrakti; pektinske tvari, pektinati i pektati; agaragar i ostale sluzi i zgušćivači, dobiveni od biljnih proizvoda, modificirani ili nemodificirani: - biljni sokovi i ekstrakti: 1302 12 00 --slatkog korijena 1302 13 00 --hmelja 1302 20 - pektinske tvari, pektinati i pektati: 1302 20 10 --suhe 1302 20 90 --Ostale 1505 Masti od vune i masne tvari dobivene od tih masti, uključujući lanolin: 1505 10 00 -masti od vune, sirove 1516 Masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla i njihove frakcije, djelomično ili potpuno hidrogenirani, interesterificirani, reesterificirani ili elaidinizirani, bez obzira jesu li rafinirani ili nerafinirani, ali dalje nepripremljeni: 1516 20 - biljne masti i ulja i njihove frakcije: 1516 20 10 --hidrogenirano ricinusovo ulje 1517 Margarin; jestive mješavine ili preparati masti ili ulja životinjskog ili biljnog podrijetla ili od frakcija različitih masti ili ulja iz ovog Poglavlja, osim jestivih masti ili ulja i njihovih frakcija iz tar. broja 15.16: 1517 10 -Margarin, isključujući tekući margarin: 1517 10 10 --koji sadrži više od 10%, ali ne više od 15% mliječne masti po masi 1517 90 -Ostalo: 1517 90 10 --koji sadrži više od 10%, ali ne više od 15% mliječne masti po masi --Ostalo 1517 90 93 ---jestive mješavine ili preparati za oslobađanje plijesni 1518 00 Životinjske ili biljne masti i ulja i njihove frakcije, kuhane, oksidirane, dehidrirane, sumporirane, polimerizirane u vakuumu ili inertnom plinu ili na drugi način kemijski modificirane, isključujući one iz tarifnog broja 1516; nejestive mješavine i preparati od životinjskih i biljnih masti i ulja ili od frakcija različitih masti ili ulja iz ovog Poglavlja što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu 1518 00 10 -Linoksin -Ostalo: 1518 00 91 --Životinjske ili biljne masti i ulja i njihove frakcije, kuhane, oksidirane, dehidrirane, sumporirane, polimerizirane toplinom u vakuumu ili inertnom plinu ili na drugi način kemijski modifirane, osim navedenih u tarifnoj glavi 1516 --Ostale: 1518 00 95 ---nejestive mješavine ili pripravci dobiveni od životinja ili biljnih i životinjskih masti i ulja i njihove frakcije 1518 00 99 ---Ostalo 1521 Biljni voskovi (osim triglicerida), pčelinji vosak, voskovi od ostalih insekata i spermaceti, rafinirani ili nerafinirani, obojeni ili neobojeni 1521 90 -Ostalo: --pčelinji vosak i voskovi od ostalih insekata, rafinirani ili ne, obojani ili neobojani 1521 90 99 ---Ostalo 1522 00 Degras; ostaci dobiveni pri preradi masnih tvari i voskova životinjskog ili biljnog podrijetla 1522 00 10 -Degras 1702 Ostali šećeri, uključujući kemijski čistu laktozu, maltozu, glukozu i fruktozu, u krutom stanju; šećerni sirupi bez dodanih tvari za aromatizaciju ili za bojenje; umjetni med i mješavine umjetnog i prirodnog meda; karamel: 1702 50 00 -Kemijski čista fruktoza 1702 90 -Ostalo, uključujući invertni šećer 1702 90 10 --Kemijski čista maltoza 1704 Proizvodi od šećera (uključujući bijelu čokoladu), bez kakaa 1803 Kakao pasta, odmašćena ili neodmašćena 1804 00 00 Kakao maslac, mast i ulje od kakaa 1805 00 00 Kakao prah, bez dodanog šećera ili drugih sladila 1806 Čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao 1901 Sladni ekstrakt; preh. proiz. od brašna, krupice, škroba i sladnog ekstrakta, bez kakaa ili s dodatkom kakaa manjim od 40% po masi izračunato na temelju odmašćene težine kakaa; nespomenuti na drugom mjestu; preh. proiz. od robe iz tar. br. 04.01 do 04.04 bez dodanog kakao praha ili s dod. kakao prahom do 5% po masi izračunato na temelju odmašćene težine kakaa, nespomenuti na drugom mjestu 1902 Tjestenina, kuhana ili nekuhana ili punjena (mesom ili drugim tvarima) ili drukčije pripremljena, kao što su špageti, makaroni, rezanci, lazanje, njoki, ravioli, kaneloni; "couscous" (kuskus), pripremljeni ili nepripremljeni: -Nekuhana tjestenina, nepunjena i nepripremljena: 1902 11 00 --S dodatkom jaja 1902 19 --Ostala 1902 20 -Punjena tjestenina, kuhana, nekuhana ili drugačije pripremljena: --Ostala: 1902 20 91 ---Kuhana 1902 20 99 ---Ostala 1902 30 -Ostala tjestenina 1902 40 -Couscous 1903 00 00 Tapioka i nadomjestak tapioke pripremljene od škroba, u obliku ljuskica, zrnaca, perli ili u sličnim oblicima 1904 Prehrambeni proizvodi dobiveni bubrenjem ili prženjem žitarica ili proizvoda od žitarica (npr. corn flakes); žitarice (osim kukuruza) u zrnu ili u pahuljicama ili drukčije pripremljene (osim brašna) prethodno kuhane ili drukčije pripremljene, nespomenute ili neobuhvaćene na drugom mjestu: 1905 Kruh, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi s dodatkom kakaa ili bez dodatka kakaa; hostije, kapsule za farmaceutske proizvode, oblate, rižin papir i slični proizvodi 2001 Povrće, voće, uključujući orašasti plodovi i ostali jestivi dijelovi biljaka, pripremljeni ili konzervirani u octu ili octenoj kiselini: 2001 90 -Ostali: 2001 90 30 --Slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 2001 90 40 --Jam, slatki krumpir i slični jestivi dijelovi biljaka koji sadrže 5% ili više škroba 2001 90 60 --Palmine jezgre 2004 Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, smrznuto, osim proizvoda iz tar.br. 20.06: 2004 10 -Krumpir: --Ostali 2004 10 91 ---U obliku brašna ili pahuljica 2004 90 -Ostalo povrće i mješavine povrća: 2004 90 10 --Slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 2005 Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, nesmrznuto, osim proizvoda iz tar. br. 20.06: 2005 20 -Krumpir: 2005 20 10 ---U obliku brašna ili pahuljica 2005 80 00 --Slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 2008 Voće, uključujući i orašaste plodove i ostali jestivi dijelovi biljaka, drukčije pripremljeni ili konzervirani, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih sladila ili alkohola, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: -orašasti plodovi, kikiriki i voćne sjemenke, uključujući mješavine tog voća: 2008 11 --Kikiriki 2008 11 10 ---Kikiriki maslac -Ostalo, uključujući mješavine osim onih ih tarifnog broja 2008 19: 2008 91 00 --Palmine jezgre 2008 99 --Ostalo ---bez dodatka alkohola: ----bez dodatka šećera: 2008 99 85 -----kukuruz, osim slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 2008 99 91 -----jam, slatki krumpir i slični jestivi dijelovi bilja, sa sadržajem škroba po masi od 5% ili više 2101 Ekstrakti, esencije i koncentrati kove, čaja, mate-čaja i preparati na osnovi tih proizvoda ili na osnovi kave, čaja ili mate-čaja; pržena cikorija i ostali prženi nadomjesci kave i ekstrakti, esencije i koncetrati tih proizvoda 2102 Kvasci (aktivni ili neaktivni); ostali jednostanični mikroorganizmi, mrtvi (osim cjepiva iz tar. broja 30.02); pripremljeni prašci za peciva: 2102 10 -Aktivni kvasci 2102 20 -Neaktivni kvasci; ostali jednostanični mikroorganizmi, mrtvi: -- Neaktivni kvasci: 2102 20 11 ---u pločicama, kockama ili sličnim oblicima, ili u pakiranjima koja ne prelaze 1 kg neto 2102 20 19 ---Ostalo 2102 30 00 -Pripremljeni prašci za pecivo 2103 Umaci i preparati za umake; miješani začini i miješana začinska sredstva; brašno i krupica od gorušice i pripremljena gorušica (senf): 2103 10 00 - umak od soje 2103 20 00 - "ketchup" i ostali umaci od rajčica 2103 30 -brašno i krupica od gorušice i pripremljena gorušica (senf) 2103 30 90 -- pripremljena gorušica 2103 90 --Ostalo 2103 90 90 --Ostalo 2104 Juhe, mesne juhe i preparati za te proizvode; homogenizirani složeni prehrambeni proizvodi 2105 00 Sladoled i njemu slični jestivi ledeni proizvodi, s dodatkom ili bez dodatka kakaa 2106 Prehrambeni proizvodi što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: 2106 10 - koncentrati bjelančevina i teksturirane bjelančevinaste tvari 2106 90 -Ostalo 2106 90 10 --Fondi od sira 2106 90 20 --Složeni alkoholni proizvodi, osim onih na temelju mirisnih tvari, za proizvodnju pića --Ostalo: 2106 90 92 ---sa sadržajem mliječne masti, saharoze, izoglukoze, glukoze ili škroba, koji sadrže po masi manje od 1,5% mliječne masti, 5% saharoze ili izoglukoze, 5% glukoze ili škroba 2106 90 98 ---Ostalo 2202 Voda, uključujući mineralnu vodu i gaziranu vodu, s dodanim šećerom ili drugim tvarima za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića, osim sokova od voća i povrća koji se razvrstavaju u tar. br.20.09 2203 00 Pivo od slada 2205 Vermut i ostala vina od svježeg grožđa, aromatizirani biljem ili tvarima za aromatizaciju 2207 Nedenaturirani etilni alkohol alkoholne jakosti 80% volumena ili jači; etilni alkohol i ostali alkoholi, denaturirani, bilo koje jakosti 2208 Nedenaturirani etilni alkohol alkoholne jakosti manje od 80% volumena; rakije, likeri i ostala alkoholna pića: 2208 40 -Rum i tafia 2208 90 -Ostalo: 2208 90 91 do 2208 90 99 --nedenaturirani etilni alkohol alkoholne snage po volumenu manje od 80% 2402 Cigare, čeruti, cigarilosi i cigarete od duhana i nadomjestaka duhana: 2403 Ostali prerađeni duhan i nadomjesci duhana; homogenizirani i rekonstituirani duhan; duhanski ekstrakt i sokovi 2905 Aciklički alkoholi i njihovi halogeni, sulfo, nitro i nitrozo derivati: -Ostali polihidrični alkoholi: 2905 43 00 --Manitol 2905 44 --D-glucitol (sorbitol) 2905 45 00 --Glicerol 3301 Eterična ulja (bez terpena ili s terpenima), uključujući takozvane konkrete i absolute; rezinoidi; koncentrati eteričnih ulja u mastima, neeteričnim uljima, voskovima ili sličnom, dobiveni ekstrakcijom eteričnih ulja pomoću masti ili maceracijom; sporedni terpenski proizvodi dobiveni deterpenacijom eteričnih ulja; vodeni destilati i vodene otopine eteričnih ulja: 3301 90 -Ostalo: 3301 90 21 ---Od slatkog korijena i hmelja 3302 Mješavine mirisnih tvari i mješavine (uključujući alkoholne otopine) na osnovi jedne ili više tih tvari, koje se upotrebljavaju kao sirovine u industriji; drugi preparati na osnovi mirisavih tvari koji se upotrebljavaju u proizvodnji pića 3302 10 -za uporabu u industriji hrane ili pića --za uporabu u industriji pića: ---proizvodi koji sadrže sve aromatske tvari karakteristične za pića: 3302 10 10 ----alkoholne jakosti koja po volumenu prelazi 0,5% ----Ostalo: 3302 10 21 -----koji ne sadrže mliječne masti, saharozu, izoglukozu, glukozu ili škrob, koji sadrže po masi manje od 1,5% mliječne masti, 5% saharoze ili izoglukoze, 5% glukoze ili škroba 3302 10 29 -----Ostalo 3501 Kazein, kazeinati i drugi derivati kazeina, kazeinsko ljepilo: 3501 10 -Kazein 3501 10 50 --za upotrebu u industriji, osim u industriji hrane i pića 3501 10 90 --Ostalo 3501 90 -Ostalo : 3501 90 90 --Ostalo 3505 Dekstrini i drugi modificirani škrobovi (npr. preželatinirani i esterificirani škrobovi); ljepila na osnovi škrobova ili na osnovi dekstrina ili drugih modificiranih škrobova: 3505 10 - Dekstrini i drugi modificirani škrobovi: 3505 10 10 --Dekstrini --Drugi modificirani škrobovi: 3505 10 90 ---Ostalo 3505 20 -Ljepila 3809 Sredstva za doradu, nosači boja, sredstva za ubrzavanje bojenja i fiksiranje boje i drugi proizvodi i preparati (npr. sredstva za apreturu i nagrizanje), koja se upotrebljavaju u tekstilnoj, papirnoj, kožarskoj i sličnim industrijama, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: 3809 10 - na osnovi škrobnih tvari 3823 Industrijske monokarbonske masne kiseline; kisela ulja od rafinacije; industrijski masni alkoholi: - Industrijske monokarbonske masne kiseline; kisela ulja od rafinacije 3823 11 00 -- stearinska kiselina 3823 12 00 -- oleinska kiselina 3823 13 00 -- masne kiseline tal ulja 3823 19 --Ostalo 3823 70 00 - industrijski masni alkoholi 3824 Pripremljena vezivna sredstva za ljevačke kalupe ili ljevačke jezgre; kemijski proizvodi i preparati kemijske i srodnih industrija (uključujući i one koji se sastoje od mješavina prirodnih proizvoda), nespomenuti niti obuhvaćeni na drugom mjestu; ostaci od kemijske i srodnih industrija, nespomenuti niti obuhvaćeni na drugom mjestu: 3824 60 -Sorbitol i drugo osim iz tarifne glave 2905 44 DODATAK II. Tablica 1.: Robe podrijetlom iz Zajednice za koje će Hrvatska ukinuti carine (odmah ili postupno) KN oznaka Opis Stopa carine (% od MFN carine) 2002 2003 2004 2005 2006 2007 (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) 0501 00 00 Ljudska kosa , sirova , oprana ili neoprana, odmašćena; otpaci od ljudske kose 0 0502 Čekinje pitome ili divlje svinje, dlaka jazavaca i ostala dlaka i otpaci 0 0503 00 00 Konjska dlaka i otpaci konjske dlake, pripremljeni u slojevima ili nepripremljeni, s podlogom ili bez podloge 0 0505 Kože i ostali ptičji dijelovi, s perjem i paperjem, perje i dijelovi perja (s odsječenim vrhovima ili ne), očišćeno, dezinficirano i pripremljeno za konzerviranje, ali dalje neobrađeno, prah i otpaci od perja ili dijelovi perja 0 0506 Kosti i srž rogova, sirovi, odmašćeni, jednostavno pripremljeni (ali neisječeni u oblike), tretirani s kiselinom ili deželatinizirani; prah i otpaci tih proizvoda 0 0507 Bjelokost, kornjačevina, kitova kost, dlake kitove kosti, rogovi, parošci, kopita, nokti, pandže i kljunovi, sirovi ili jednostavno pripremljeni ali neisječeni u oblike; prah i otpaci tih proizvoda 0 0508 00 00 Koralji i slične tvari, sirovi ili jednostavno pripremljeni ali drukčije neobrađeni; ljušture mekušaca, ljuskavaca ili bodljikaša, kosti sipe, sirovi ili jednostavno pripremljeni ali neisječeni u oblike; prah i otpaci tih proizvoda 0 0509 00 Prirodne spužve životinjskog podrijetla 0 0510 00 00 Ambra siva, kastoreum, cibet i mošus; kantaride; žuči sušene ili nesušene; žlijezde i ostale životinjske tvari, svježe, rashlađene ili smrznute ili drukčije privremeno konzervirane, koje se upotrebljavaju u proizvodnji farmaceutskih proizvoda 0 0710 Povrće (nekuhano ili kuhano u pari ili kipućoj vodi), smrznuto: 0710 40 00 -Slatki kukuruz 0 0711 Povrće privremeno konzervirano (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, sumporenoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u stanju neprikladnom za neposrednu prehranu: 0711 90 -Ostalo povrće; mješavine povrća: --Povrće 0711 90 30 ---Slatki kukuruz 0 0903 00 00 Maté 0 1212 Rogači, morske i ostale alge, šećerna repa, šećerna trska, svježi,rashlađeni,smrznuti ili suhi, uključujući mljevene; koštice i jezgre iz koštica voća i ostale vrste biljnih proizvoda (uključujući neprženu cikoriju sorte Cichorium intybus sativum), za ljudsku prehranu, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: 1212 20 00 - morske alge i ostale alge 0 1302 Biljni sokovi i ekstrakti; pektinske tvari, pektinati i pektati; agaragar i ostale sluzi i zgušćivači, dobiveni od biljnih proizvoda, modificirani ili nemodificirani: - biljni sokovi i ekstrakti: 1302 12 00 --slatkog korijena 0 1302 13 00 --hmelja 0 1302 14 00 --buhača ili biljnog korijenja koje sadrži rotenon 0 1302 19 --Ostalo: 1302 19 30 ---mješavine biljnih ekstrakta za proizvodnju pića ili prehrambenih proizvoda 0 ---Ostalo 1302 19 91 ----Medicinski 0 1302 20 -pektinske tvari, pektinati i pektati 0 -sluzi i zgušćivači, modificirani ili nemodificirani, dobiveni iz biljnjih proizvoda: 1302 31 00 --Agar-agar 0 1302 32 --sluzi i zgušćivači ekstrahirani iz rogača, sjemena rogača ili sjemena šećerne repe: 1302 32 10 --- iz rogača ili sjemena rogača 0 1401 Biljni materijali koji se uglavnom rabe za pletarstvo (npr. bambus, španjolska trska, trska, rogoz, vrbovo pruće, liko, slama žitarica, očišćena, bijeljena ili bojana i lipova kora) 0 1402 Biljni materijali koji se uglavnom rabe kao materijal za punjenje i tapetiranje (npr. kapok, biljna dlaka i morska trava), uključujući i one što su pripremljene u obliku slojeva, s podlogom ili bez podloge od drugih materijala 0 1403 Biljni materijali koji se uglavnom rabe za proizvodnju metli i četaka (npr. sirak, pijasava, pirevina), pa i u obliku vezica i snopova 0 1404 Biljni proizvodi što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu 0 1505 Masti od vune i masne tvari dobivene od tih masti, uključujući lanolin 0 1506 00 00 Ostale životinjske masti i ulja i njihove frakcije, rafinirani ili nerafinirani, ali kemijski nemodificirani 0 1515 Ostale biljne masti i ulja, nehlapljivi (uključujući jojoba ulje) i njihove frakcije, rafinirani i nerafinirani, ali kemijski nemodificirani: 1515 60 -Jojoba ulje i njegove frakcije 0 1516 Masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla i njihove frakcije, djelomično ili potpuno hidrogenirani, interesterificirani, reesterificirani ili elaidinizirani, bez obzira jesu li rafinirani ili nerafinirani, ali dalje nepripremljeni: 1516 20 - biljne masti i ulja i njihove frakcije: 1516 20 10 --hidrogenirano ricinusovo ulje 0 1518 00 Životinjske ili biljne masti i ulja i njihove frakcije, kuhane, oksidirane, dehidrirane, sumporirane, polimerizirane u vakuumu ili inertnom plinu ili na drugi način kemijski modificirane, uključujući one iz tarifnog broja 1516; nejestive mješavine i preparati od životinjskih i biljnih masti i ulja ili od frakcija različitih masti ili ulja iz ovog poglavlja što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu 1518 00 10 -Linoksyn 0 -Biljna ulja, u tekućem stanju, mješavine, za tehničku ili industrijsku upotrebu, osim za proizvodnju prehrambenih proizvoda za ljudsku uporabu 1518 00 91 do 1518 00 99 -Ostalo 0 1520 00 00 Glicerin sirov; glicerinske vode i baze 0 1521 Biljni voskovi (osim triglicerida), pčelinji vosak, voskovi od ostalih insekata i spermaceti, rafinirani ili nerafinirani, obojeni ili neobojeni 0 1522 00 Degras; ostaci dobiveni pri preradi masnih tvari i voskova životinjskog ili biljnog podrijetla 1522 00 10 -Degras 0 1702 Ostali šećeri, uključujući kemijski čistu laktozu, maltozu, glukozu i fruktozu, u krutom stanju; šećerni sirupi bez dodanih tvari za aromatizaciju ili za bojenje; umjetni med i mješavine umjetnog i prirodnog meda; karamel: 1702 50 00 -Kemijski čista fruktoza 0 1702 90 -Ostalo, uključujući invertni šećer 1702 90 10 --Kemijski čista maltoza 0 1704 Proizvodi od šećera (uključujući bijelu čokoladu), bez kakaa: 170410 - žvakaće gume, uključujući i one prevučene šećerom 0 1803 Kakao pasta, odmašćena ili neodmašćena 0 1804 00 00 Kakao maslac, mast i ulje od kakaa 0 1805 00 00 Kakao prah, bez dodanog šećera ili drugih sladila 0 1901 Sladni ekstrakt; preh. proiz. od brašna, krupice, škroba i sladnog ekstrakta, bez kakaa ili s dodatkom kakaa manjim od 40% po masi izračunato na temelju odmašćene težine kakaa; nespomenuti na drugom mjestu; preh. proiz. od robe iz tar. br. 04.01 do 04.04 bez dodanog kakao praha ili s dod. kakao prahom do 5% po masi izračunato na temelju odmašćene težine kakaa, nespomenuti na drugom mjestu: 1901 10 00 - proizvodi za dječju prehranu u pakiranjima za prodaju na malo 0 1901 20 00 - mješavine i tijesta za proizvodnju pekarskih proizvoda iz tar. broja 19.05 0 1901 90 -Ostalo 80 60 40 30 15 0 1902 Tjestenina, kuhana ili nekuhana ili punjena (mesom ili drugim tvarima) ili drukčije pripremljena, kao što su špageti, makaroni, rezanci, lazanje, njoki, ravioli, kaneloni; "couscous" (kuskus), pripremljeni ili nepripremljeni: -Nekuhana tjestenina, nepunjena i nepripremljena: 1902 11 00 --S dodatkom jaja 80 60 40 30 0 1902 19 --Ostala 80 60 40 30 0 1902 20 -Punjena tjestenina, kuhana, nekuhana ili drugačije pripremljena: --Ostala: 1902 20 91 ---Kuhana 80 60 40 30 0 1902 20 99 ---Ostala 80 60 40 30 0 1902 30 -Ostala tjestenina 80 60 40 30 0 1902 40 -Couscous 80 60 40 30 0 1903 00 00 Tapioka i nadomjestak tapioke pripremljene od škroba, u obliku ljuskica, zrnaca, perli ili u sličnim oblicima 0 1904 Prehrambeni proizvodi dobiveni bubrenjem ili prženjem žitarica ili proizvoda od žitarica (npr. corn flakes); žitarice (osim kukuruza) u zrnu ili u pahuljicama ili drukčije pripremljene (osim brašna) prethodno kuhane ili drukčije pripremljene, nespomenute ili neobuhvaćene na drugom mjestu: 0 2001 Povrće, voće, uključujući orašasti plodovi i ostali jestivi dijelovi biljaka, pripremljeni ili konzervirani u octu ili octenoj kiselini: 2001 90 -Ostali: 2001 90 30 --Slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 0 2001 90 40 --Jam, slatki krumpir i slični jestivi dijelovi biljaka koji sadrže 5% ili više škroba 0 2001 90 60 --Palmine jezgre 0 2004 Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, smrznuto, osim proizvoda iz tar.br. 20.06: 2004 10 -Krumpir: --Ostali 2004 10 91 ---U obliku brašna ili pahuljica 0 2004 90 -Ostalo povrće i mješavine povrća: 2004 90 10 --Slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 0 2005 Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, nesmrznuto, osim proizvoda iz tar. br. 20.06: 2005 20 -Krumpir: 2005 20 10 ---U obliku brašna ili pahuljica 0 2005 80 00 --Slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 0 2008 Voće, uključujući i orašaste plodove i ostali jestivi dijelovi biljaka, drukčije pripremljeni ili konzervirani, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih sladila ili alkohola, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: -orašasti plodovi, kikiriki i voćne sjemenke, uključujući mješavine tog voća: 2008 11 --Kikiriki 2008 11 10 ---Kikiriki maslac 0 -Ostalo, uključujući mješavine osim onih ih tarifnog broja 2008 19: 2008 91 00 --palmine jezgre 0 2008 99 --Ostalo ---bez dodatka alkohola: ----bez dodatka šećera: 2008 99 85 -----kukuruz, osim slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata) 0 2008 99 91 -----jam, slatki krumpir i slični jestivi dijelovi bilja, sa sadržajem škroba po masi od 5% ili više 0 2101 Ekstrakti, esencije i koncentrati kave, čaja, matečaja i preparati na osnovi tih proizvoda ili na osnovi kave, čaja ili matečaja; pržena cikorija i ostali prženi nadomjesci kave i ekstrakti, esencije i koncentrati tih proizvoda 0 2102 Kvasci (aktivni ili neaktivni); ostali jednostanični mikroorganizmi, mrtvi (osim cjepiva iz tar. broja 30.02); pripremljeni prašci za peciva 80 60 40 30 15 0 2103 Umaci i preparati za umake; miješani začini i miješana začinska sredstva; brašno i krupica od gorušice i pripremljena gorušica (senf): 2103 10 00 -umak od soje 0 2103 20 00 - "ketchup" i ostali umaci od rajčica 0 2103 30 -brašno i krupica od gorušice i pripremljena gorušica (senf) 0 2103 90 --Ostalo 2103 90 10 --Chutney od manga, tekući 0 2103 90 30 --gorka aromatična pića alkoholne jakosti od 44,2 do 49,2 %vol., koji sadrže od 1,5 do 6% po masi gencijana, začina i raznih sastojaka i od 4 do 105 šećera, u posudama od 0,5 litre ili manjima 80 60 40 30 15 0 2103 90 90 --Ostalo 80 60 40 30 15 0 2104 Juhe, mesne juhe i preparati za te proizvode; homogenizirani složeni prehrambeni proizvodi 80 60 40 30 15 0 2106 Prehrambeni proizvodi što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: 2106 10 - koncentrati bjelančevina i teksturirane bjelančevinaste tvari 0 2106 90 -Ostalo 2106 90 10 --Fondi od sira 0 2106 90 20 -Složeni alkoholni proizvodi, osim onih na temelju mirisnih tvari, za proizvodnju pića 0 --Ostalo: 2106 90 92 ---sa sadržajem mliječne masti, saharoze, izoglukoze, glukoze ili škroba, koji sadrže po masi manje od 1,5% mliječne masti, 5% saharoze ili izoglukoze, 5% glukoze ili škroba 0 2106 90 98 ---Ostalo 80 60 40 30 15 0 2201 Voda, uključujući prirodnu i umjetnu mineralnu vodu i gaziranu vodu, bez dodanog šećera ili drugih sladila ili aromatizaciju; led i snijeg: 2201 90 00 -Ostalo 0 2203 00 Pivo od slada 80 65 50 0 2207 Nedenaturirani etilni alkohol alkoholne jakosti 80% volumena ili jači; etilni alkohol i ostali alkoholi, denaturirani, bilo koje jakosti 80 65 50 0 2208 Nedenaturirani etilni alkohol alkoholne jakosti manje od 80% volumena; rakije, likeri i ostala alkoholna pića: 2208 20 -alkoholna pića dobivena destilacijom vina, kljuka ili komine, od grožđa: 80 65 50 0 2208 30 -viski 80 50 0 2208 40 -Rum i tafia 80 65 50 0 2208 50 -džin i klekovača 80 65 50 0 2208 60 -Vodka 80 65 50 0 2208 70 -likeri i likeri za okrepu 80 65 50 0 2208 90 -Ostalo 2208 90 11 do 2208 90 19 --Arak 80 65 50 0 --Rakija od kruške ili višnje (osim likera), osim rakije od šljive – šljivovica, u posudama od: ex2208 90 33 ---2 litre ili manje: 80 65 50 0 ex2208 90 38 ---više od 2 litre: 80 65 50 0 2208 90 41 do 2208 90 78 --Ostala jaka alkoholna pića 80 65 50 0 2208 90 91 do 2208 90 99 -nedenaturirani etilni alkohol alkoholne snage po volumenu manje od 80% 80 65 50 0 2402 Cigare, čeruti, cigarilosi i cigarete od duhana i nadomjestaka duhana: 2402 10 00 -Cigare, čeruti i cigarilosi, koji sadrže duhan 0 2403 Ostali prerađeni duhan i nadomjesci duhana; homogenizirani i rekonstituirani duhan; duhanski ekstrakt i sokovi: -Ostali: 2403 91 00 --"Homogenizirani” ili "rekonstituirani" duhan 0 2403 99 --Ostalo 0 2905 Aciklički alkoholi i njihovi halogeni, sulfo, nitro i nitrozo derivati: -Ostali polihidrični alkoholi: 2905 43 00 --Manitol 0 2905 44 --D-glucitol (sorbitol) 0 2905 45 00 --Glicerol 0 3301 Eterična ulja (bez terpena ili s terpenima), uključujući takozvane konkrete i absolute; rezinoidi; koncentrati eteričnih ulja u mastima, neeteričnim uljima, voskovima ili sličnom, dobiveni ekstrakcijom eteričnih ulja pomoću masti ili maceracijom; sporedni terpenski proizvodi dobiveni deterpenacijom eteričnih ulja; vodeni destilati i vodene otopine eteričnih ulja: 3301 90 -Ostalo: --Ekstrahirani oleorezini 3301 90 21 ---Od slatkog korijena i hmelja 0 3301 90 30 ---Ostalo 0 3302 Mješavine mirisnih tvari i mješavine (uključujući alkoholne otopine) na osnovi jedne ili više tih tvari, koje se upotrebljavaju kao sirovine u industriji; drugi preparati na osnovi mirisavih tvari koji se upotrebljavaju u proizvodnji pića 3302 10 -za uporabu u industriji hrane ili pića --za uporabu u industriji pića: ---proizvodi koji sadrže sve aromatske tvari karakteristične za pića: 3302 10 10 ----alkoholne jakosti koja po volumenu prelazi 0,5% 0 ----Ostalo: 3302 10 21 -----koji ne sadrže mliječne masti, saharozu, izoglukozu, glukozu ili škrob, koji sadrže po masi manje od 1,5% mliječne masti, 5% saharoze ili izoglukoze, 5% glukoze ili škroba 0 3302 10 29 -----Ostalo 0 3501 Kazein, kazeinati i drugi derivati kazeina, kazeinsko ljepilo: 3501 10 -Kazein 0 3501 90 --Ostalo: 3501 90 90 --Ostalo 0 3505 Dekstrini i drugi modificirani škrobovi (npr. preželatinirani i esterificirani škrobovi); ljepila na osnovi škrobova ili na osnovi dekstrina ili drugih modificiranih škrobova: 3505 10 - Dekstrini i drugi modificirani škrobovi: 3505 10 10 --Dekstrini 0 --Drugi modificirani škrobovi: 3505 10 90 ---Ostalo 0 3505 20 -Ljepila 0 3809 Sredstva za doradu, nosači boja, sredstva za ubrzavanje bojenja i fiksiranje boje i drugi proizvodi i preparati (npr. sredstva za apreturu i nagrizanje), koja se upotrebljavaju u tekstilnoj, papirnoj, kožarskoj i sličnim industrijama, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu: 3809 10 - na osnovi škrobnih tvari 0 3823 Industrijske monokarbonske masne kiseline; kisela ulja od rafinacije; industrijski masni alkoholi: - Industrijske monokarbonske masne kiseline; kisela ulja od rafinacije 3823 11 00 -- stearinska kiselina 0 3823 12 00 -- oleinska kiselina 0 3823 13 00 -- masne kiseline tal ulja 0 3823 19 --Ostalo 0 3823 70 00 - industrijski masni alkoholi 0 3824 Pripremljena vezivna sredstva za ljevačke kalupe ili ljevačke jezgre; kemijski proizvodi i preparati kemijske i srodnih industrija (uključujući i one koji se sastoje od mješavina prirodnih proizvoda), nespomenuti niti obuhvaćeni na drugom mjestu; ostaci od kemijske i srodnih industrija, nespomenuti niti obuhvaćeni na drugom mjestu: 3824 60 -Sorbitol i drugo osim iz tarifne glave 2905 44 0 Tablica 2.: Kvote i carine koje se primjenjuju pri uvozu u Hrvatsku roba podrijetlom iz Zajednice Bilješka: Na proizvode koji su navedeni u ovoj tablici primijenit će se nulta stopa carine u okviru carinskih kvota koje su navedene u nastavku. Veličina tih kvota povećavat će se godišnje u godinama 2003., 2004., 2005. i 2006. za 10 % veličine kvote u 2002. godini. Carine na uvoz količina koje premašuju te kvote snizit će se u godinama 2002., 2003., 2004., 2005. i 2006. na 90 %, 80 %, 70 %, 60 % i 50 % od carine utvrđene po načelu najpovlaštenije države. KN oznaka Opis Kvota u 2002. (1) (2) (3) 0403 Stepka, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje, jogurt, kefir i ostalo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje, koncentrirani ili nekoncentrirani, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih sladila, aromatizirani, s dodanim ili bez dodanog voća ili kakaa: 1.600 tona 0403 10 -Jogurt: 0403 10 51 do 0403 10 99 --Aromatizirani ili s dodanim voćem, orasima ili kakaom 0403 90 -Ostali: 0403 90 71 do 0403 90 99 -- Aromatizirani ili s dodanim voćem, orasima ili kakaom 0405 Maslac i druge masti i ulja dobivene od mlijeka, mliječni namazi: 40 tona 0405 20 -Mliječni namazi: 0405 20 10 --Sa sadržajem masti od 39% po masi ili više, ali manje od 60% 0405 20 30 --Sa sadržajem masti od 60% po masi ili više, ali koji ne prelazi 75% 1517 Margarin; jestive mješavine ili preparati masti ili ulja životinjskog ili biljnog podrijetla ili od frakcija različitih masti ili ulja iz ovog poglavlja, osim jestivih masti ili ulja i njihovih frakcija iz tar. broja 15.16: 500 tona 1517 10 -Margarin, isključujući tekući margarin: 1517 10 10 --koji sadrži više od 10%, ali ne više od 15% mliječne masti po masi 1517 90 -Ostalo: 1517 90 10 --koji sadrži više od 10%, ali ne više od 15% mliječne masti po masi --Ostalo 1517 90 93 ---jestive mješavine ili preparati za oslobađanje plijesni 2201 Voda, uključujući prirodnu i umjetnu mineralnu vodu i gaziranu vodu, bez dodanog šećera ili drugih sladila ili aromatizaciju; led i snijeg: 3.500 tona 2201 10 -Mineralne vode i gazirane vode 2205 Vermut i ostala vina od svježeg grožđa, aromatizirani biljem ili tvarima za aromat. 300 hl 2208 Nedenaturirani etilni alkohol alkoholne jakosti manje od 80% volumena; rakije, likeri i ostala alkoholna pića: 50 hl ex2208 90 33 ex2208 90 38 ----rakija od šljive (šljivovica) 2402 Cigare, čeruti, cigarilosi i cigarete od duhana i nadomjestaka duhana: 25 tona 2402 20 -Cigarete koje sadrže duhan 2402 90 00 -Ostale 2403 Ostali prerađeni duhan i nadomjesci duhana; homogenizirani i rekonstituirani duhan; duhanski ekstrakt i sokovi: 30 tona 2403 10 -duhan za pušenje, s dodatkom ili bez dodatka nadomjestaka duhana bilo u kojem odnosu Tablica 3.: Kvote i carine koje se primjenjuju pri uvozu u Hrvatsku roba podrijetlom iz Zajednice Bilješka: Na proizvode koji su navedeni u ovoj tablici primjenjivat će se koncesije kako je navedeno u nastavku. Veličina carinskih kvota povećavat će se godišnje u godinama 2003., 2004., 2005. i 2006. za 10 % od kvote u 2002. godini. Carine koje će se primjenjivati na uvoz količina koje premašuju te kvote snizit će se u godinama 2002., 2003., 2004., 2005. i 2006. na 90, 80, 65, 55 i 40 % od carine utvrđene po načelu najpovlaštenije države. KN oznaka Opis Kvota u 2002. g. (tone) Carina na uvoz unutar kvote (% od MFN-a) 2002 2003 2004 (1) (2) (3) (4) (5) (6) 1704 Proizvodi od šećera (uključujući bijelu čokoladu), bez kakaa: 170490 -Ostali 500 50 0 1806 Čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao 1.400 45 22,5 0 1905 Kruh, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi s dodatkom kakaa ili bez dodatka kakaa; hostije, kapsule za farmaceutske proizvode, oblate, rižin papir i slični proizvodi 1.600 45 22,5 0 2105 00 Sladoled i njemu slični jestivi ledeni proizvodi, s dodatkom ili bez dodatka kakaa 700 45 22,5 0 2202 Voda, uključujući mineralnu vodu i gaziranu vodu, s dodanim šećerom ili drugim tvarima za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića, osim sokova od voća i povrća koji se razvrstavaju u tar. br.2009 9.000 50 25 0 Protokol 4. Definicija pojma "proizvoda s podrijetlom" i načini upravne suradnje |