POSLOVNI FORUM ZAKONSKA REGULATIVA TURISTIČKE DJELATNOSTI SADRŽAJ Prilozi > Pregled najvažnijih zakona i drugih propisa > Trgovačko pravo > Management > Europske integracije > Poslovni WEB katalog > INFO prilozi > Kako postati ugovornim korisnikom Poslovnog Foruma? > Baza podataka Hrvatskog gospodarstva (pretraživanje) > Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Posebna ponuda Izrada web stranica Izrada CMS stranica Besplatno za web stranice Dodatne Internet usluge Izrada primjera ugovora Izrada poslovnog plana Imenici - Adresari IZRADA WEB STRANICA Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing... >> Link na ponudu za izradu web stranica >>
|
PRILOG V. - ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU TURISTIČKOG NASELJA - POSTOJEĆI OBJEKTI
TURISTIČKO NASELJE 1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO 1.1. Recepcija 1. Natkriven ulaz u prijemni hol s recepcijom (nadstrešnica iznad ulaznih vrata) 2. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult 3. Recepcija radi 16h dnevno (u ostalom vremenu recepcija dostupna na poziv) 4. Recepcija radi 24h dnevno 5. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 6. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije 7. Usluge pošte i dostave poruka gostu 8. Uniformirani recepcionari s pločicom s imenom osobe 9. Stolice i sl. s niskim stolićem, s mogućnošću premještanja 10. Pepeljare, osim u dijelovima za nepušače 1.2 Udobnost/općenito 1. Grijanje ( osim u objektima koji posluju ljeti) 2. Hlađenje 1.3 Sadržaji i usluge 1. Mogućnost korištenja telefona za interne i vanjske pozive 2. Usluga faksa 3. Usluga e-maila 4. Sef 5. TV u boji u prostoru s mogućnošću sjedenja 6. Vratar i nosač prtljage (organizirani prijenos prtljage) 7. Parkiralište za 30% smještajnih jedinica (do 500 metara od ulaza u turističko naselje) 8. Natkriveno parkiralište za 30 % smeštajnih jedinica (do 500 metara od ulaza u turističko naselje) 9. Usluga čuvanja prtljage 10. Usluga čuvanja prtljage dulje od jednog dana 11. Mogućnost mijenjanja valute 12. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama 13. Usluge pranja i glačanja odjeće 14. Osigurana usluga kemijskog čišćenja odjeće 15. Osoba na recepciji koja govori najmanje jedan strani jezik 16. Kutija prve pomoći 17. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći 1.4 Sanitarije u javnim prostorima (sukladno općim odredbama Pravilnika) Osnovni uvjeti 1. Sanitarije u pravilu pod istim krovom i u blizini sadržaja, ako nisu pristup do sanitarija mora biti zaštićen od oborina 2. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce 3. Pod od protukliznog i vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) 4. Zid od vodonepropusnog materijala koj se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) 5. Prirodno ili mehaničko provjetravanje 6. Sredstvo za osvježavanje prostora 7. Odgovarajuća rasvjeta Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce 8. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom 9. Tekući sapun 10. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku 11. Ogledalo 12. Koš za otpatke 13. Polica za odlaganje stvari Zahod za žene 14. WC školjka s ispiračem 15. Kuka za odjeću 16. Mogućnost zaključavanja vrata ili sl. 17. Koš za otpatke 18. Polica za odlaganje stvari 19. Držač s WC papirom 20. Četka za čišćenje zahodske školjke Zahod za muškarce 21. WC školjka s ispiračem 22. Kuka za odjeću 23. Mogućnost zaljučavanja vrata ili sl. 24. Držač s WC papirom 25. Četka za čišćenje zahodske školjke 26. Pisoar na ispiranje s tekućom vodom postavljen ili ograđen tako da se ne vidi iz vana Broj zahoda s predprostorima prema općem dijelu Pravilnika 1.5 Čišćenje i opće stanje recepcije 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Uređaji ispravni 1.6 Čišćenje i opće stanje sanitarija u javnim prostorima 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO 2.1 Horizontalne i vertikalne komunikacije (hodnici, stubišta, dizala) 1. Glavno stubište koje povezuje sve katove 2. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom 3. Dizalo za goste s tri kata (četiri nivoa) za građevinu s više od 30 smještajnih jedinica 4. Dizalo za goste s dva kata ( tri nivoa) 5. Prirodan ili mehanički sustav prozračivanja hodnika Za građevinu u kojoj nije moguće ugraditi dizalo za goste mora se izvršiti propisana kompenzacija 2.2 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Uređaji ispravni Turističko naselje u kojem građevinski nije moguće ugraditi dizalo za goste mora izvršiti propisanu kompenzaciju 3. SMJEŠTAJNE JEDINICE - MODULI (soba, hotelski apartman - suite, studio apartman, apartman) 3.1 Minimalna netto površina modula sobe (modul čine: predprostor ako ga ima, prostorija za spavanje + kupaonica) Turističko naselje 2* 1. Dvokrevetna soba: površina 15 m2 2. Jednokrevetna soba: površina 11m2 Turističko naselje 3* 3. Dvokrevetna soba: površina 17,5m2 4. Jednokrevetna soba: površina 12m2 Turističko naselje 4* 5. Dvokrevetna soba: površina 21,5m2 6. Jednokrevetna soba: površina 16,5m2 Turističko naselje 5* 7. Dvokrevetna soba: površina 24m2 8. Jednokrevetna soba: površina 18m2 U postojećim objektima dozvoljeno je odstupanje od propisanih površina modula do 1m2, a turistička naselja koja imaju odstupanja u površinama modula za više od 1m2 3.2 Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana (modul čine: predprostor ako ga ima, prostorije za spavanje i prostorija za boravak + kupaonica) Turističko naselje 2* 1. Površina 26m2 Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak u hotelskom apartmanu mora imati površinu najmanje 10m2 Turističko naselje 3* 2. Površina 29m2 Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak u hotelskom apartmanu mora imati površinu najmanje 12m 2 Turističko naselje 4* 3. Površina 32m2 Trističko naselje 5* 4. Površina 35m2 Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak u hotelskom apartmanu mora imati površinu najmanje 14m 2 3.3 Minimalna netto površina modula studio apartmana (modul čine:predprostor ako ga ima, prostorija za spavanje, boravak, blagovanje i kuhanje ili iznimno prostorija za spavanje i odvojena prostorija za boravak, blagovanje i kuhanje + kupaonica). Iznimno, u studio apartman u objektu koji se kategorizira s 2* i funkciju boravka može zamijeniti dio za blagovanje. Modul za dvije osobe Turističko naselje 2* 1. Površina 19m2 Turističko naselje 3* 2. Površina 22 m2 Turističko naselje 4* 3. Površina 25m2 Turističko naselje 5* 4. Pobvršina 30m2 Modul za tri osobe Turističko naselje 2* 1. Površina 24m2 Turističko naselje 3* 2. Površina 27m2 Turističko naselje 4* 3. Površina 30m2 Turističko naselje 5* 4. Površina 35m2 Modul za četri osobe Turističko naselje 2* 1. Površina 29m2 Turističko naselje 3* 2. Površina 32m2 Turističko naselje 4* 3. Površina 35m2 Turističko naselje 5* 4. Površina 40m2 3.4. Minimalna netto površina modula apartmana (modul čine: predprostor ako ga ima, prostorija za spavanje i prostorija za boravak, blagovanje i kuhanje + kupaonica + zaseban zahod ako je propisan) Modul s jednom prostorijom za spavanje Turističko naselje 2* 1. Površina 26m2 (jedna kupaonica) Turističko naselje 3* 2. Površina 31m2 (jedna kupaonica) Turističko naselje 4* 3. Površina 39m2 (jedna kupaonica) Turističko naselje 5* 4. Površina 48m2 (jedna kupaonica) Modul s dvije prostorije za spavanje Turističko naselje 2* 1. Površina 36m2 (jedna kupaonica) Turističko naselje 3* 2. Površina 45m2 (jedna kupaonica) Turističko naselje 4* 3. Površina 54m2 ( jedna kupaonica + zaseban zahod ) Turističko naselje 5* 4. Površina 68m2 ( dvije kupaonica + zaseban zahod ) Modul s tri prostorije za spavanje Turističko naselje 2* 1. Površina 48m2 ( jedna kupaonica) Turističko naselje 3* 2. Površina 55m2 ( jedna kupaonica + zaseban zahod ) Turističko naselje 4* 3. Površina 69m2 ( dvije kupaonice + zaseban zahod ) Turistička naselja 5* 4. Površina 88m2 ( tri kupaonice + zaseban zahod) 4. SOBA 4.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u sobu 2. Kupaonica 3. Prozori s dnevnim svjetlom 4.2 Krevet 1.Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 80 x 190 cm, 140 x 190 cm za francuski krevet 2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 100 x 200 cm, 160 x 200 cm za francuski krevet 3. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet (jedna plahta ako je pokrivač u navlaci) 4. Dodatni pokrivač po osobi (osim u objektima koji posluju ljeti) 5. Prekrivač za svaki krevet 6. Jastuk po osobi 7. Dodatni jastuk (na zahtjev) po osobi 8. Mijenjanje plahti jednom tjedno i za svakog novog gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahit svaki dan 4.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje (ili slično) koji potpuno isključuju prirodno svjetlo 2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 3. Noćni ormarić uz svaki krevet za jednu osobu (ili polica za 2*) 4. Noćni ormarić za francuski krevet, po osobi (ili polica za 2*) 5. Tepih koji se ne kliže uz krevet (ako pod nije prekriven tepisonom ) 6. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru (stalak može biti sklopiv) 7. Stalak za prtljagu (može biti sklopiv) 8. Vatrootporna pepeljara (samo u sobi za pušače) 9. Koš za otpatke 10. Ogledalo 11. Ogledalo za cijelu figuru 12. Slika ili drugi ukrasni predmet 13. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi 14. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) 15. Hlađenje s individualnom regulacijom u sobi 16. Glavna rasvjeta na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 17. Noćna svjetiljka uz svaki krevet (uz francuski krevet s obje strane) 18. Mogućnost reguliranja glavnog osvjetljenja iz kreveta 19. Jedna slobodna utičnica 4.4. Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija ( putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji 3. TV u boji s programom na tri strana jezika i daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programom na najmanje četiri strana jezika i daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 9. Cjenik sobe i lista usluga turističkog naselja s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 11. Mapa s turističkim obavijestima( vodičima, i sl.) 12. Sef 13. Mini-bar 14. Usluga buđenja 15. Automatski sustav buđenja 16. Vrećica za prljavo rublje 17. "Ne smetaj " ili sličan znak 18. Preša za hlače (na zahtjev) 19. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini 20. Dječji krevetić na zahtjev gosta 21. Polufotelja, fotelja, ili sl. i stolić, u najmanje 50% dvokrevetnih soba 22. Polufotelja, fotelja ili sl. i stolić u svim dvokrevetnim sobama 23. Javljač požara (dimni ili sl.) 24. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za električnu rasvjetu 4.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 5. HOTELSKI APARTMAN 5.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u hotelski apartman 2. Prostorija za spavanje 3. Prostorija za boravak 4. Kupaonica 5. Prozori s dnevnim svjetlom 5.2 Krevet 1.Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 80 x 190 cm, 140 x 190 cm za francuski krevet 2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 100 x 200 cm, 160 x 200 cm za francuski krevet 3. Rublje za krevet: Dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet (jedna plahta ako je pokrivač u navlaci) 4. Dodatni pokrivač (osim u objektima koji posluju ljeti), po osobi 5. Prekrivač za svaki krevet 6. Jastuk, po osobi 7. Dodatni jastuk (na zahtjev), po osobi 8. Mijenjanje plahti jednom tjedno i za svakog novog gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahit svaki dan 5.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje (ili slično) koji potpuno isključuju prirodno svjetlo 2. Noćni ormarić uz svaki krevet za jednu osobu (ili polica za 2* ) 3. Noćni ormarić uz francuski krevet, po osobi (ili polica za 2*) 4. Tepih koji se ne kliže uz krevet (ako pod nije prekriven tepisonom ) 5. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru (stalak može biti sklopiv) 6. Stalak za prtljagu (može biti sklopiv) 7. Vatrootporna pepeljara (samo u hotelskom apartmanu za pušače) 8. Koš za otpatke 9. Ogledalo 10. Ogledalo za cijelu figuru 11. Slika ili drugi ukrasni predmet 12. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi 13. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 14. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana 15. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) 16. Hlađenje s individualnom regulacijom u hotelskom apartmanu 17. Glavna rasvjeta na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 18. Noćna svjetiljka uz svaki krevet (uz francuski krevet s obje strane) 19. Mogućnost reguliranja glavnog osvjetljenja iz kreveta 20. Jedna slobodna utičnica 5.4. Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji 3. TV u boji s programom na tri strana jezika i daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programom na najmanje četiri strana jezika i daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 9. Cjenik hotelskog apartmana i lista usluga turističkog naselja s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 11. Mapa s turističkim obavijestima ( vodičima, i sl.) 12. Sef 13. Mini bar 14. Usluga buđenja 15. Automatski sustav buđenja 16. Vrećica za prljavo rublje 17. Preša za hlače (na zahtjev) 18. "Ne smetaj " ili sličan znak 19. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini 20. Dječji krevetić na zahtjev gosta 21. Javljač požara (dimni ili sl.) u prostorijama za boravak i spavanje 22. Svijetleća poziciona oznaka+A570 za elektro rasvjetu na svakom prekidaču 5.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 6. STUDIO APARTMAN 6.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u studio apartman 2. Prostorija namijenjena za spavanje, boravak, blagovanje i kuhanje ili prostorija za spavanje i odvojena prostorija za boravak, blagovanje i kuhanje 3. Kupaonica 4. Prozor s dnevnim svjetlom 6.2 Krevet 1.Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 80 x 190 cm, 140 x 190 cm za francuski krevet 2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 100 x 200 cm, 160 x 200 cm za francuski krevet 3. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet (jedna plahta ako je pokrivač u navlaci) 4. Dodatni pokrivač po osobi (osim u objektima koji posluju ljeti) 5. Prekrivač za svaki krevet 6. Jastuk po osobi 7. Dodatni jastuk (na zahtjev), po osobi 8. Mijenjanje plahti jednom tjedno i za svakog novog gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahti svaki dan Kreveti mogu biti fiksni i / ili sklopivi 6.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje (ili slično) koji potpuno isključuju prirodno svjetlo 2. Noćni ormarić uz svaki krevet za jednu osobu (ili polica za 2* ) 3. Noćni ormarić uz francuski krevet, po osobi (ili polica za 2*) 4. Tepih koji se ne kliže uz krevet (ako pod nije prekriven tepisonom ) 5. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru (stalak može biti sklopiv) 6. Stalak za prtljagu (može biti sklopiv) 7. Vatrootporna pepeljara (samo u studio apartmanu za pušače) 8. Koš za otpatke 9. Ogledalo 10. Ogledalo za cijelu figuru 11. Slika ili drugi ukrasni predmet 12. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi 13. Garnitura za sjedenje (spavanje) (niski stolić s polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu studio apartmana 14. Stol za blagovanje sa brojem stolica koji odgovara kapacitetu studio apartmana 15. Stolnjakom prekriven stol za blagovanje 16. Stolnjakom i nadstolnjakom prekriven stol za blagovanje 15. Sudoper s hladnom i toplom vodom 16. Kuhalo s najmanje dvije grijače ploče ili plamenika 17. Ostava ili kuhanjski ormarić za čuvanje namirnica 18. Ormar za posuđe i pribor za jelo 19. Posuđe i pribor za pripremanje i konzumiranje hrane, napitaka i pića 20. Dovoljna količina čistih kuhinjskih krpa i pribor za pranje suđa 21. Pećnica ili roštilj ili mikrovalna pećnica 22. Hladnjak 23. Kuhinjska napa iznad kuhala 24. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) 25. Hlađenje s individualnom regulacijom u studio apartmanu 26. Glavna rasvjeta na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 27. Noćna svjetiljka uz svaki krevet (uz francuski krevet s obje strane) 28. Mogućnost reguliranja glavnog osvjetljenja iz kreveta 29. Jedna slobodna utičnica Funkciju garniture za sjedenje može zamijeniti garnitura za blagovanje u objektu s 2* 6.4. Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji 3. TV u boji s programom na tri strana jezika i s daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programom na četiri strana jezika i s daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 9. Cjenik studio apartmana i lista usluga turističkog naselja s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 11. Mapa s turističkim obavijestima ( vodičima, i sl.) 12. Sef 13. Usluga buđenja 14. Automatski sustav buđenja 15. Vrećica za prljavo rublje 16. "Ne smetaj " ili sličan znak 17. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata studio apartmana ili u neposrednoj blizini 18. Dječji krevetić na zahtjev gosta 19. Javljač požara (dimni ili sl.) u prostorijama za boravak i spavanje 20. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektro rasvjetu 6.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 7. APARTMAN 7.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u apartman 2. Prostorija za spavanje 3. Prostorija za boravak, blagovanje i kuhanje 4. Kupaonica 5. Prozori s dnevnim svjetlom 7.2 Krevet 1.Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 80 x 190 cm, 140 x 190 cm za francuski krevet 2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 100 x 200 cm, 160 x 200 cm za francuski krevet 3. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet (jedna plahta ako je pokrivač u navlaci) 4. Dodatni pokrivač (osim u objektima koji posluju ljeti), po osobi 5. Prekrivač za svaki krevet 6. Jastuk, po osobi 7. Dodatni jastuk (na zahtjev) po osobi 8. Mijenjanje plahti jednom tjedno i za svakog novog gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahti svaki dan 7.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje (ili slično) koji potpuno isključuju prirodno svjetlo 2. Noćni ormarić uz svaki krevet za jednu osobu (ili polica za 2* ) 3. Noćni ormarić za francuski krevet, po osobi (ili polica za 2*) 4. Tepih koji se ne kliže uz krevet (ako pod nije prekriven tepisonom ) 5. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru (stalak može biti sklopiv) 6. Stalak za prtljagu (može biti sklopiv) 7. Vatrootporna pepeljara (samo u apartmanu za pušače) 8. Koš za otpatke 9. Ogledalo 10. Ogledalo za cijelu figuru 11. Slika ili drugi ukrasni predmet 12. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi 13. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 14. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu apartmana 15. Stol za blagovanje sa brojem stolica koji odgovara kapacitetu apartmana 16. Stolnjakom prekriven stol za blagovanje 17. Stolnjakom i nadstolnjakom prekriven stol za blagovanje 16. Sudoper s hladnom i toplom vodom 17. Kuhalo s najmanje dvije grijače ploče ili plamenika 18. Ostava ili kuhanjski ormarić za čuvanje namirnica 19. Ormar za posuđe i pribor za jelo 20. Posuđe i pribor za pripremanje i konzumiranje hrane, napitaka i pića 21. Dovoljna količina čistih kuhinjskih krpa i pribor za pranje suđa 22. Pećnica ili roštilj ili mikrovalna pećnica 23. Hladnjak 24. Kuhinjska napa iznad kuhala 25. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) 26. Hlađenje s individualnom regulacijiom u apartmanu 27. Glavna rasvjeta na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 28. Noćna svjetiljka uz svaki krevet (uz francuski krevet s obje strane) 29. Mogućnost regulucije glavne rasvjete iz kreveta 30. Jedna slobodna utičnica u apartmanu 7.4 Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji 3. TV u boji s programom na tri strana jezika i daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programom na najmanje četiri strana jezika i daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 9. Cjenik apartmana i lista uslug turistričkog naselja s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 11. Mapa s turističkim obavijestima( vodičima, i sl.) 12. Sef 13. Usluga buđenja 14. Automatski sustav buđenja 15. Vrećica za prljavo rublje 16. "Ne smetaj " ili sličan znak 17. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata apartmana ili u neposrednoj blizini 18. Dječji krevetić na zahtjev gosta 19. Javljač požara (dimni ili sl.) u prostorijama za boravak i spavanje 20. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektro rasvjetu 7.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 8. KUPAONICA 8.1 WC školjka, umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. Dvije role WC papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Sapun u omotu ili tekući sapun 6. Koš za otpatke 7. Vrećice za higijenske uloške 8.2 Kada/tuš kada 1. Kada ili tuš kada s toplom i hladnom vodom 2. Kada minimalne dužine 1,60 m s toplom i hladnom vodom s rukohvatima (u kupaonicama koje nemaju kadu potrebna je kompenzacija) 3. Kada minimalne dužine 1,60 m s toplom i hladnom vodom s rukohvatima 4. Zavjesa ili sl. oko kade ili tuš kade 5. Zaslon oko kade od PVC-a ili splinterproof-a 6. Zidovi oko kade /tuš kade obloženi s keramičkim pločicama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine najmanje 1.60 m od dna kade ili tuš kade (zid iznad visine 1.60 m mora biti najmanje oličen vodootpornom bojom do stropa) 7. Zidovi oko kade obloženi keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine 1.80 m od dna kade 8.3 Uređenje, oprema i ostalo 1. Ostali zidovi u tzv. "mokrom" dijelu kupaonice prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima 2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima 3. Kuka za ručnike uz kadu i / ili umivaonik, po osobi 4. Dva ručnika (jedan manji i jedan veći), po osobi 5. Tri ručnika (dva manja i jedan veći), po osobi 6. Prečka ili držač ručnika, po osobi 7. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade 8. Protuklizni tepih za kadu ili tuš kadu ili protuklizno dno kade ili tuš kade 9. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora 10. Ogledalo 11. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici 12. Prirodno ili mehaničko prozračivanje 13. Promjena ručnika svaka tri dana i za svakog novog gosta 14. Promjena ručnika svaka dva dana i za svakog novog gosta 15. Promjena ručnika svaki dan ili na zahtjev gosta 16. Utičnica za električni brijači aparat (adapter na raspolaganju, na zahtjev gosta, za 4* i 5* ) 17. Kuka za odjeću , po osobi 18. Čaša, po osobi 19. Sušilo za kosu 20. Ogledalo s povećalom za šminkanje/brijanje 21. Stolica od antikorozivnog materijala (plastična nije dozvoljena) 22. Ogrtač po osobi 23. Šampon za kosu 24. Sapun za kupanje 25. Kapa za tuširanje / kupanje, po osobi 26. Grijanje (osim za turistička naselja koja posluju ljeti) 8.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 9. ZASEBAN ZAHOD 9.1 WC školjka i umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. Dvije role WC papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Sapun u omotu ili tekući sapun 6. Papirnati ručnici s držačem 7. Koš za otpatke 8. Vrećice za higijenske uloške 9. Zidovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom od visine od 1,6m 10. Podovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom 9.2 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 10. KUHINJA 10.1 Oprema i osoblje 1. Prozori i ventilacijski otvori s rešetkama 2. Prostori i uređaji za čišćenje i obradu namirnica sukladno općim odredbama ovog Pravilnika 3. Uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 4. Odvojeni prostori za pranje crnog i bijelog suđa 5. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala 6. Umivaonik sa toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, sapun i četkice za nokte i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 7. Oprema od nehrđajučeg i neškodljivog materijala (radne plohe ne smiju biti drvene) 8. Koš za otpatke pokraj svake radne površine 9. Kuhinjsko suđe 10. Uređaj za odvod pare, dima i mirisa 11. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 12. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 13. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 14. Obrađena hrana spremljena na temperaturi do najviše 10oC 15. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 16. Kutija prve pomoći;kompletno popunjena 17. Sanitarne prostorije za kuhinjsko osoblje, u blizini 18. WC i umivaonik s toplom i hladnom vodom u sanitarnim prostorijama za osoblje 19. Tuš kabine odvojeno za žene i muškarce u sanitarnim prostorijama za osoblje 1. Prozori i ventilacijski otvori s rešetkama 2. Kuhinjski pod od vodootpornog i neklizajućeg materijala 3. Umivaonik sa toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, sapun i četkice za nokte i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 4. Oprema od nehrđajućeg i neškodljivog materijali (radne plohe ne smiju biti drvene) 5. Uređaj za odvod pare, dima i mirisa 6. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 7. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 8. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 9. Obrađena hrana spremljena na temperaturi do najviše 10oC 10. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 11. Kutija prve pomoći; kompletno popunjena 12. Sanitarne prostorije za kuhinjsko osoblje, u blizini 13. WC i umivaonik s toplom i hladnom vodom u sanitarijama za osoblje 14. Tuš kabine odvojeno za žene i muškarce u sanitarnim prostorijama za osoblje 10.2 Spremanje proizvoda u rashladnim prostorima 1. Posebni rashladni prostori za spremanje: mesa, ribe, mlječnih proizvoda, voća i povrća 2. Smrznuti proizvodi (- 18oC) 3. Riba i meso (0-3oC) 4. Povrće, jaja, kuhana hrana i ostalo (najviše 10oC) 5. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima (vidljivi vanjski kontroler) 6. Police koje nisu napravljene od drveta 7. Sirova i obrađena hrana ne smije se zajedno odlagati 8. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom 10.3 Spremanje proizvoda u drugim prostorima 1. Prostor zračen prirodnim ili mehaničkim putem 2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji 3. Zasebna i prozračivana prostorija za komunalni otpad 10.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 11. DORUČAK 11.1 Usluživanje doručka 1. Usluživanje doručka u blagovaonici 2. Buffet doručak uz mogućnost usluživanja konobara 3. Usluživanje doručka najmanje dva sata 4. Usluživanje doručka najmanje tri sata 5. Usluživanje doručka najmanje četiri sata 11.2 Usluživanje proizvoda Usluživanje napitaka 1. Topla i hladna voda 2. Toplo i hladno mlijeko 3. Kava, čaj 4. Kava bez kofeina 5. Šećer i zaslađivači 6. Sok od naranče (orange juice) 7. Dodatna vrsta soka 8. Dvije dodatne vrste soka Usluživanje proizvoda od žitarica - žuta linija 9. Jedna vrsta krušnog i jedna vrsta pekarskog proizvoda 10. Dvije vrste krušnih i dvije vrste pekarskih proizvoda 11. Tri vrste krušnih i tri vrste pekarskih proizvoda 12. Četiri vrste krušnih i četiri vrste pekarskih proizvoda 13. Usluživanje tosta na zahtjev 14. Dvije vrste proizvoda od žitarica 15. Tri vrste proizvoda od žitarica 16. Četiri vrste proizvoda od žitarica Usluživanje mliječnih proizvoda - bijela linija 17. Maslac 18. Margarin 19. Jogurt 20. Jedna vrsta sira 21. Dvije vrste sira 22. Tri vrste sira 23. Drugi mliječni proizvodi 24. Jedna vrsta pekmeza ili marmelade 25. Dvije vrste pekmeza ili marmelade 26. Tri vrste pekmeza ili marmelade 27. Med Usluživanje mesnih proizvoda - crvena linija 28. Jedna vrsta kobasice ili slanine i sl. 29. Tri vrste kobasica i / ili slanine i sl. 30. Jedna vrsta hladnih narezaka:salama ili šunka ili sl. 31. Dvije vrste hladnih narezaka 32. Tri vrste hladnih narezaka Usluživanje jaja i priloga - smeđa linija 33. Kajgana ili omlet ili kuhano jaje ili jaje na oko 34. Jaja pripremljena na dva načina (kajgana, omlet, kuhano jaje, jaje na oko) 35. Jaja pripremljena na tri načina (kajkgana, omlet, kuhano jaje, jaje na oko) 36. Topli prilog ili toplo jelo (npr. povrće ili grah) 37. Dvije vrste toplih priloga ili toplih jele Usluživanje voća i povrća - zelena linija 38. Jedna vrsta svježeg voća ili voćna salata od svježeg voća 39. Dvije vrste svježeg voća i / ili voćne salate od svježeg voća i kompot 40. Tri vrste svježeg voća i/ili voćne salate od svježeg voća i kompot Postava hrane (buffet ili slično) za goste 41. Postava hladnih jela sa hlađenjem (led, smrznute ploče ili sl.) 42. Postava toplih jela s mogućnošću korištenja toplih tanjura (topla kupka, infracrveni grijači ili slično): 65oC U turističkom naselju sa 2* i 3* zvijezdice koje nema buffet doručak gostu se mora na jelovniku ponuditi mogućnost izbora iz cjelokupng propisanog asortimana doručka U turističkom naselju koje ima samo smještajne jedinice studio apartmane i apartmane nema obveze doručka za objekte 2*, 3*, 4*. 11.3. Ostalo 1. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) 2. Hlađenje (u zatvorenim prostorima) 11.3 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 12. USLUŽIVANJE HRANE 12.1 Usluživanje ručka, večere i drugih obroka 1. Turističko naselje koji uslužuje i druge obroke osim doručka mora te obroke usluživati u blagavaonici sukladno općim odredbama Pravilnika 1. Usluživanje hrane u blagavaonici 12.2 Ponuda menu-a 1. Najmanje dva menu-a za svaki obrok ili buffet s uslugom konobara na zahtjev (deset različitih jela s najmanje dva topla jela) 2. Jela po narudžbi -a-la-carte (petnaest jela uključujići predjelo, glavno jelo plus desert 3. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku (ako se pruža usluga za 2*, 3* i 4*) 12.3 Vrijeme usluživanja 1. Tri sata za ručak 2. Tri sata za večeru 12.4 Ostalo 1. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) za 2*, 3*, 4*, ako pružaju uslugu 2. Hlađenje (u zatvorenim prostorima, za 3* i 4* ako pružaju uslugu) 12.5 Osoblje Uniformirano osoblje s pločicom s imenom osobe (ako se pruža usluga za 2*, 3*, 4*) 12.6 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni Ako se u objektima s 2, 3, 4* pružaju usluge prehrane (osim doručka) tada se moraju pružiti u skladu s općim odredbama Pravilnika 13. USLUGA CAFFE BARA 13.1 Usluga caffe bara 1. Usluživanje pića i toplih i hladnih napitaka 2. Grickalice i sendviči na raspolaganju 3. Pekarski proizvodi i slastice 13.2 Vrijeme usluživanja 1. 8 sati 2. 12 sati 3. 16 sati 13.3 Ostalo 1. Hlađenje (u zatvorenim prostorima) 2. Grijanje (osim u objektima koji posluju ljeti) 13.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 14. PROSTORIJE ZA OSOBLJE 14.1 Prostorije za osoblje 1. Garderobe, posebno za žene i muškarce 2. Zasebne tuš kabine za žene i muškarce 3. Zahod s WC školjkom i ispiračem, četkom za čišćenje WC školjke i jednom rolom WC papira s držačem 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom s ogledalom i košem za otpatke 5. Office sobarica 6. Blagavaonica za osoblje (za više od 20 zaposlenih) 15.OSTALI SADRŽAJI U TURISTIČKOM NASELJU 15.1 Sadržaji u turističkom naselju 1. Caffe bar ili druga vrsta iz skupine barova i restorana 2. Prodaja tiska 3. Osigurana mogućnost nabave živežnih namirnica 16. VANJSKI IZGLED OBJEKATA I OKOLIŠ 16.1 Vanjski izgled objekata 1. Prilazni put u dobrom stanju: bez lokvi, rupa i sl. 2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje ili sličnog 3. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja 4. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu 16.2 Okoliš objekata 1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša 2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja 3. Dobro funkcioniranje rasvjete 17. ODRŽAVANJE TURISTIČKIH NASELJA 17.1 Održavanje 1. Održavanje turističkih naselja osigurano kontinuirano
|