POSLOVNI FORUM ZAKONSKA REGULATIVA TURISTIČKE DJELATNOSTI SADRŽAJ Prilozi > Pregled najvažnijih zakona i drugih propisa > Trgovačko pravo > Management > Europske integracije > Poslovni WEB katalog > INFO prilozi > Kako postati ugovornim korisnikom Poslovnog Foruma? > Baza podataka Hrvatskog gospodarstva (pretraživanje) > Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Posebna ponuda Izrada web stranica Izrada CMS stranica Besplatno za web stranice Dodatne Internet usluge Izrada primjera ugovora Izrada poslovnog plana Imenici - Adresari IZRADA WEB STRANICA Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing... >> Link na ponudu za izradu web stranica >>
|
PRILOG I. - ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU HOTELA - POSTOJEĆI OBJEKTI HOTEL 1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO 1.1. Recepcija 1. Natkriven ulaz u hotel (nadstrešnica iznad ulaznih vrata) 2. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult. Iznimno, u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično. 3. Recepcija radi 16h dnevno. U ostalom vremenu recepcija dostupna na poziv 4. Recepcija radi 24h dnevno 5. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 6. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije 7. Usluge pošte i dostave poruka gostu 8. U hotelima s više od 25 smještajnih jedinica recepcioner, u uniformi, s pločicom s imenom osobe 9. U hotelima do 25 smještajnih jedinica osigurana osoba koja obavlja usluge recepcije 10. Recepcioner, u uniformi, s pločicom s imenom osobe, 11. Stolice i sl. s niskim stolićem, s mogućnošću premještanja 12. Pepeljare, osim u dijelovima za nepušače 1.2 Udobnost/općenito 1. Grijanje. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 2. Hlađenje 1.3 Sadržaji i usluge 1. Mogućnost korištenja telefona za interne i vanjske pozive 2. Usluga faksa 3. Usluga e-maila 4. Sef 5.TV u boji, u prostoru s mogućnošću sjedenja. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji imaju TV u boji u smještajnim jedinicima 6. Vratar / nosač prtljage u hotelima do 25 smještajnih jedinica (jedna osoba) 7. Vratar u hotelima s više od 25 smještajnih jedinica 8. Nosač prtljage u hotelima s više od 25 smještajnih jedinica 9. Parkiralište za motorna vozila, za 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano 10. Natkriveno parkiralište za motorna vozila, za 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano 11. Prostor za povremeno parkiranje motornih vozila radi ukrcaja odnosno iskrcaja gostiju i prtljage,ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano 12. Usluga čuvanja prtljage do jednog dana 13. Usluga čuvanja prtljage dulje od jednog dana 14. Mogućnost mijenjanja valute. Iznimno ne primjenjuje se na hotele do 25 smještajnih jedinica 15. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama 16. Osigurane usluge pranja i glačanja odjeće. 17. Osigurana usluga kemijskog čišćenja odjeće 18. Aparat za čišćenje obuće. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. 19. Recepcioner odnosno osoba koja obavlja poslove recepcije govori najmanje jedan strani jezik 20. Kutija prve pomoći 21. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći Iznimno od odredbi točaka: 9.,10.i 11. iz ove podtočke, hotel koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila 1.4 Sanitarije u zajedničkim prostorima (sukladno općim odredbama Pravilnika) Osnovni uvjeti 1. Sanitarije u pravilu pod istim krovom i u blizini sadržaja, ako nisu, pristup do sanitarija mora biti zaštičen od oborina 2. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce 3. Pod od protukliznog i vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) 4. Zid od vodonepropusnog materijala koj se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) 5. Prirodno ili mehaničko provjetravanje 6. Sredstvo za osvježavanje prostora 7. Odgovarajuča rasvjeta Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce 8. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom 9. Tekući sapun 10. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku 11. Ogledalo 12. Koš za otpatke 13. Polica za odlaganje stvari-uz umivaonik Zahod za žene 14. WC školjka s ispiračem 15. Kuka za odjeću 16. Mogućnost zaključavanja vrata i sl. 17. Koš za otpatke 18. Polica za odlaganje stvari 19. Držač s WC papirom 20. Četka za čišćenje zahodske školjke Zahod za muškarce 21. WC školjka s ispiračem 22. Kuka za odjeću 23. Mogućnost zaključavanja vrata ili sl. 24. Držač s WC papirom 25. Četka za čišćenje zahodske školjke 26. Pisoar na ispiranje tekućom vodom postavljen ili ograđen tako da se ne vidi izvana Napomena: Broj zahoda s predprostorima prema općem dijelu Pravilnika 1.5 Čišćenje i opće stanje recepcije 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Uređaji ispravni 1.6 Čišćenje i opće stanje sanitarija u zajedničkim prostorima 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO 2.1 Horizontalne i vertikalne komunikacije (hodnici, stubišta, dizala) 1. Glavno stubište koje povezuje sve katove 2. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom 3. Dizalo za goste s tri kata (četiri nivoa) za građevinu s više od 25 smještajnih jedinica 4.Dizalo za goste s dva kata ( tri nivoa).Za više od 75 smještajnih jedinica dodatno dizalo ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju 5.Dizalo za goste s dva kata ( tri nivoa). Za više od 50 smještajnih jedinica dodatno dizalo ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju 6. Stubište ili dizalo, za osoblje u građevini s tri kata (četiri nivoa). 7. Prirodan ili mehanički sustav prozračivanja hodnika 2.2 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Uređaji ispravni 3. SMJEŠTAJNE JEDINICE - MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA -FAMILY ROOM,HOTELSKI APARTMAN - SUITE) 3.1 Minimalna netto površina modula sobe (modul čine: predprostor ako ga ima, spavaći dio sobe i kupaonica) Hotel 2* 1. Dvokrevetna soba: površina 15m2 2. Jednokrevetna soba: površina 11m2 Hotel 3* 3. Dvokrevetna soba: površina 17,5m2 4. Jednokrevetna soba: površina 12m2 Hotel 4* 5. Dvokrevetna soba: površina 21,5m2 6. Jednokrevetna soba: površina 16,5m2 Hotel 5* 7. Dvokrevetna soba: pocršina 24m2 8. Jednokrevetna soba: površina 18m2 Iznimno dozvoljeno odstupanje od površine modula je do 1 m2. Hoteli koji imaju odstupanje površine modula za više od 1m2 moraju u propisanom roku izvršiti utvrđenu kompenzaciju ili povećati površinu modula 3.2 Minimalna netto površina modula obiteljske sobe - family room (modul čine: predprostor ako ga ima, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica) 1. Površina modula sobe po krevetu veća od površine propisane za dvokrevetnu sobu 3m2 3.3 Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana - SUITE-a (modul čine: predprostor ako ga ima, prostorija za spavanje, prostorija za boravak i kupaonica) 1. Najmanje dva hotelska apartmana - suite-a. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotel koji ima do 25 smještajnih jedinica. Ako hotel, koji nema propisanu obvezu, ima hotelski apartman - suite, tada taj apartman mora ispunjavati propisane uvjete ovisno o kategoriji koja se hotelu utvrđuje. Hotel 2* 2. Površina 26m2 Hotel 3* 3. Površina 29m2 Hotel 4* 4. Površina 32m2 Hotel 5* 5. Površina 35m2 4. SOBA, OBITELJSKA SOBA - FAMILY ROOM 4.1 Soba, obiteljska soba 1. Zaseban ulaz u sobu, obiteljsku sobu 2. Prostor za spavanje 3. Kupaonica 4. Prozor s dnevnim svjetlom 4.2 Krevet 1.Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 80 x 190 cm , krevet za dvije osobe, minimalne veličine 140 x 190 cm 2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 100 x 200 cm, krevet za dvije osobe, minimalne veličine 160x200cm 3. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet - za hotele 4* i 5* obavezan je pokrivač u navlaci. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci 4. Dodatni pokrivač po osobi, a ako je pokrivač poplun, tada dodatni pokrivač na zahtjev gosta. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 5. Prekrivač za svaki krevet 6. Jastuk po osobi 7. Dodatni jastuk na zahtjev gosta 8. Mijenjanje plahti jednom tjedno i za svakog novog gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahti svaki dan 4.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje ili slično, a u hotelima 4* i 5* zastori ili slično koji isključuju prirodno svjetlo 2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 3. Noćni ormarić ili polica za 2*, uz krevet, po osobi 4. Tepih koji se ne kliže uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom 5. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru.Stalak može biti i sklopiv 6. Stalak za prtljagu, može biti sklopiv 7. Vatrootporna pepeljara samo u sobi za pušače 8. Koš za otpatke 9. Ogledalo 10. Ogledalo za cijelu figuru 11. Slika ili drugi ukrasni predmet 12. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi 13. Grijanje. Iznimno , ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 14. Hlađenje s individualnom regulacijom u sobi 15. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 16. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi 17. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane 18. Jedna slobodna elektro utičnica 4.4. Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji 3. TV u boji s programon na tri strana jezika i daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programon na najmanje četiri strana jezika i daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV-u 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 9. Cjenik sobe i lista hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 11. Mapa s turističkim obavijestima( vodičima, i sl.) 12. Sef 13. Mini-bar 14. Usluga buđenja 15. Automatski sustav buđenja 16. Vrećica za prljavo rublje 17. Preša za hlače na zahtjev gosta 18. "Ne smetaj " ili sličan znak 19. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini 20. Dječji krevetić na zahtjev gosta 21. Polufotelja, fotelja ili sl. i stolić, u najmanje 50% dvokrevetnih soba 22. Polufotelja, fotelja ili sl. i stolić, u svim dvokrevetnim sobama 23. Javljač požara (dimni ili sl.) 24. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektro rasvjetu 4.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 5. HOTELSKI APARTMAN - SUITE 5.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u hotelski apartman 2. Prostorija za spavanje 3. Prostorija za boravak 4. Kupaonica 5. Prozori s dnevnim svjetlom 5.2 Krevet 1. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 80 x 190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 140x190 cm 2. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 100 x 200 cm, krevet za dvije osobe, minimalne veličine 160x 200 cm 3. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, porkrivač za svaki krevet - za hotele 4* i 5* obavezan je pokrivač u navlaci. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci 4. Dodatni pokrivač po osobi, a ako je pokrivač poplun, tada dodatni pokrivač na zahtjev gosta. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 5. Prekrivač za svaki krevet 6. Jastuk, po osobi 7. Dodatni jastuk na zahtjev gosta 8. Mijenjanje plahti jednom tjedno i za svakog novog gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahti svaki dan 5.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje ili slično, a u hotelima 4* i 5* zastori ili slično, koji isključuju prirodno svjetlo 2. Noćni ormarić ili polica za 2* uz krevet, po osobi 3. Tepih koji se ne kliže uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom 4. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru. Stalak može biti sklopiv 5. Stalak za prtljagu, može biti i sklopiv 6. Vatrootporna pepeljara samo u hotelskom apartmanu za pušače 7. Koš za otpatke 8. Ogledalo 9. Ogledalo za cijelu figuru 10. Slika ili drugi ukrasni predmet 11. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi 12. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 13. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljama, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana 14.Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 15. Hlađenje s individualnom regulacijom u hotelskom apartmanu 16. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 17. Noćna svjetiljka uz svaki krevet,- po osobi. 18. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane 19. Jedna slobodna elektro utičnica 5.4. Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija ( putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji 3. TV u boji s programon na tri strana jezika i s daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programom na najmanje četiri strana jezika i daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV-u 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 9. Cjenik hotelskog apartmana i lista hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 11. Mapa s turističkim obavijestima ( vodičima, i sl.) 12. Sef 13. Mini-bar 14. Usluga buđenja 15. Automatski sustav buđenja 16. Vrećica za prljavo rublje 17. Preša za hlače na zahtjev gosta 18. "Ne smetaj " ili sličan znak 19. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini 20. Dječji krevetić na zahtjev gosta 21. Javljač požara (dimni ili sl.) u prostorijama za boravak i spavanje 22. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektro rasvjetu 5.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 6. KUPAONICA 6.1 WC školjka, umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Sapun u omotu ili tekući sapun 6. Koš za otpatke 7. Vrećice za higijenske uloške 6.2 Kada/tuš kada 1. Kada s rukohvatima ili tuš kada sa toplom i hladnom vodom 2. Kada s toplom i hladnom vodom, s rukohvatima, u najmanje 30% kupaonica, a u ostalim kupaonicama može biti tuš kada 3. Kada minimalne dužine 1,50m, s toplom i hladnom vodom, s rukohvatima 4. Zavjesa ili sl. oko kade ili tuš kade 5. Zaslon od PVC-a ili kaljenog stakla (splinterproof-a) najmanje do polovice dužine kade,a za tuš kadu u cijelosti 6. Zidovi oko kade /tuš kade obloženi s keramičkim pločicama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine najmanje 1.60 m od dna kade ili tuš kade. Zid iznad visine 1.60m mora biti najmanje oličen vodonepropusnom bojom do stropa 7. Zidovi oko kade obloženi keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine 1.80m od dna kade 6.3 Uređenje, oprema i ostalo 1. Ostali zidovi u tzv. "mokrom" dijelu kupaonice prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima 2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima 3. Kuka za ručnike uz kadu i / ili umivaonik, po osobi 4. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi 5. Tri ručnika, dva manja i jedan veći, po osobi 6. Prečka ili držač ručnika, po osobi 7. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade 8. Protuklizni tepih za kadu ili protuklizno dno kade 9. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora 10. Ogledalo 11. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici 12. Prirodno ili mehaničko prozračivanje 13. Promjena ručnika svaka tri dana i za svakog novog gosta 14. Promjena ručnika svaka dva dana i za svakog novog gosta 15. Promjena ručnika svaki dan ili na zahtjev gosta 16. Utičnica za električni brijači aparat. Adapter na raspolaganju na zahtjev gosta za 3*, 4* i 5* 17. Fiksni telefon u kupaonici 17. Kuka za odjeću, po osobi 18. Čaša, po osobi 19. Sušilo za kosu 20. Ogledalo s povećalom za šminkanje/brijanje 21. Stolica od antikorozivnog materijala. Plastična nije dozvoljena 22. Šampon za kosu 23. Sapun za kupanje 24. Kapa za tuširanje / kupanje, po osobi 25. Ogrtač, po osobi 26. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 6.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 7. ZASEBAN ZAHOD (zaseban zahod nije obavezan, ali ako smještajna jedinica ima zaseban zahod tada su obavezni svi propisani elementi) 7.1 WC školjka, umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Sapun u omotu ili tekući sapun 6. Papirnati ručnici s držačem 7. Koš za otpatke 8. Vrećice za higijenske uloške 9. Zidovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine od 1,6m 10. Podovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom 7.2 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 7. ZASEBAN ZAHOD 8.1 WC školjka, umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. Dvije role WC papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Sapun u omotu ili tekući sapun 6. Papirnati ručnici s držačem 7. Koš za otpatke 8. Vrećice za higijenske uloške 9. Zidovi zahoda u cijelosti prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom 10. Podovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drudim vodonepropusnim materijalom 8.2 Čišćenje i opće stanje 8. KUHINJA - u hotelu s više od 25 smještajnih jedinica u kojem se pružaju usluge doručka i ostale prehrane 8.1 Oprema 1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje inskekata) 2. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala 3. Kuhinjski zid do visine 2,0m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) 4. Prostor s dvodjelnim koritom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili u centralnoj pripremnici, ako postoji ovog Pravilnika. 5. Odgovarajuće radne površine i police od nehrđajućeg materijala 6. Koš za otpatke pokraj svake radne površine 7. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 8. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 9. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog objekta ne šire emisije 10. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete 11. Obrađena hrana spremljena na temperaturi do najviše10°C 12. Odvojeni prostori sa dvodjelnim sudoperima za pranje bijelog posuđa i crnog posuđa, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodjelni sudoperi 13. Umivaonik sa toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 14. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 15. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 16. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 17. Kutija prve pomoći kompletno popunjena 8a KUHINJA- u hotelu kao druga kuhinja i ostale ako postoje uz kuhinju iz točke 8 ovog Pravilnika 8a.1 Oprema 1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) 2. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala 3. Kuhinjski zid do visine 2m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) 4. Najmanje jedan rashladni uređaj 5. Najmanje jedan dvodjelni sudoper, s tekućom toplom i hladnom vodom, za pripremu namirnica 6. Odgovarajuće radne površine 7. Koš za otpatke kraj radne površine 8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 9. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 10. Uređaji za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog objekta ne šire emisije 11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete 12. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, za osoblje u kuhinji, tekući sapun, papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 13. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 14. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 15. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 16. Kutija prve pomoći kompletno popunjena 8b KUHINJA-u hotelu u kojem se pružaju samo usluge doručka i u hotelu koji ima do 25 smještajnih jedinica, a pružaju se usluge doručka i ostale prehrane 8b.1 Oprema 1. Prozori na otvaranje, ako postoje i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) 2. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala 3. Kuhinjski zid do visine 2m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) 4. Najmanje jedan dvodjelni sudoper, s tekućom toplom i hladnom vodom, za pripremu namirnica 5. Odgovarajuće radne površine i police od nehrđajućeg materijala, ne od drveta 6. Koš za otpatke kraj radne površine 7. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 8. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 9. Uređaji za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog objekta ne šire emisije 10. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete 11. Dvodjelni sudoperi za pranje crnog i bijelog posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom, ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodjelni sudoperi 12. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, za osoblje u kuhinji, tekući sapun, papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 13. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 14. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 15. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 16. Kutija prve pomoći kompletno popunjena 8.2 Prostorije, priručni prostori i uređaji za čuvanje namirnica, proizvoda i pića, te način čuvanja (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. i 8b. ovog priloga) 1. Prostorija ili prostor za čuvanje namirnica prozračivana prirodnim ili mehaničkim putem 2. Posebni rashladni prostori i/ili uređaji za spremanje:mesa, ribe, mlječnih proizvoda, voća i povrća 3. Priručni prostor za čuvanje namirnica za dnevnu uporabu u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji 4. Smrznuti proizvodi (- 18oC) 5. Riba i meso (0-3oC) 6. Povrće, jaja, kuhana hrana i ostalo (najviše 10oC) 7. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima 8. Police koje nisu napravljene od drveta 9. Sirova i obrađena hrana ne smije se zajedno odlagati 10. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom 8.3 Prostorije i prostori za odlaganje: rezervne opreme, sredstava za čišćenje i komunalnog i drugog otpada (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8.i 8b ovog Priloga) 1. Jedna odgovarajuće opremljena prostorija za odlaganje rezervne opreme 2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru 3. Zasebna i prozračivana prostorija za komunalni otpad u kojoj su odgovarajući spremnici za komunalni otpad ili kontejner ili odgovarajuće tipizirane posude. 8.4 Čišćenje i opće stanje (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8., 8a. I 8b ovog Priloga) 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 9. DORUČAK 9.1 Usluživanje doručka 1. Usluživanje doručka u blagavaonici 2. Buffet doručak uz mogućnost usluživanja konobara 3. Usluživanje doručka najmanje dva sata 4. Usluživanje doručka najmanje tri sata 5. Usluživanje doručka najmanje četiri sata 9.2 Usluživanje proizvoda Usluživanje napitaka 1. Topla i hladna voda 2. Toplo i hladno mlijeko 3. Kava, čaj 4. Kava bez kofeina 5. Šećer i zaslađivači 6. Prirodni sok od naranče. 7. Dodatna vrsta soka 8. Dvije dodatne vrste soka Usluživanje proizvoda od žitarica - žuta linija 9. Jedna vrsta krušnog i jedna vrsta pekarskog proizvoda 10. Dvije vrste krušnih i dvije vrste pekarskih proizvoda 11. Tri vrste krušnih i tri vrste pekarskih proizvoda 12. Četiri vrste krušnih i četiri vrste pekarskih proizvoda 13. Usluživanje tosta na zahtjev 14. Dvije vrste proizvoda od žitarica 15. Tri vrste proizvoda od žitarica 16. Četiri vrste proizvoda od žitarica Usluživanje mliječnih proizvoda - bijela linija 17. Maslac 18. Margarin 19. Jogurt 20. Jedna vrsta sira 21. Dvije vrste sira 22. Tri vrste sira 23. Drugi mlječni proizvodi 24. Jedna vrsta pekmeza ili marmelade 25. Dvije vrste pekmeza ili marmelade 26. Tri vrste pekmeza ili marmelade 27. Med Usluživanje mesnih proizvoda - crvena linija 28. Jedna vrsta kobasice ili slanine i sl. 29. Tri vrste kobasica i / ili slanine i sl. 30. Jedna vrsta hladnih narezaka:salama ili šunka ili sl. 31. Dvije vrste hladnih narezaka 32. Tri vrste hladnih narezaka Usluživanje jaja i priloga - smeđa linija 33. Kajgana ili omlet ili kuhano jaje ili jaje na oko 34. Jaja pripremljena na dva načina (kajgana, omlet, kuhano jaje, jaje na oko) 35. Jaja pripremljena na tri načina (kajgana, omlet, kuhano jaje, jaje na oko) 36. Topli prilog ili toplo jelo (npr. povrće ili grah) 37. Dvije vrste toplih priloga ili toplih jela Usluživanje voća i povrća - zelena linija 38. Jedna vrsta svježeg voća ili voćna salata od svježeg voća 39. Dvije vrste svježeg voća i / ili voćne salate od svježeg voća i kompot 40. Tri vrste svježeg voća i / ili voćne salate od svježeg voća i kompot Postava hrane (buffet ili slično) za goste 41. Postava hladnih jela s rashlađivanjem (led, smrznute ploče ili sl.) 42. Postava toplih jela s mogućnošću korištenja toplih tanjura (topla kupka, infracrveni grijači ili slično): 65o C U hotelima sa 2* i 3* zvijezdice koji nemaju buffet doručak gostu se mora ponuditi mogućnost izbora iz cjelokupng propisanog asortimana doručka 9.3. Ostalo 1. Grijanje. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 2. Hlađenje 9.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 10. USLUŽIVANJE HRANE 10.1 Usluživanje ručka, večere i drugih obroka 1. Usluživanje hrane u blagovaonici 10.2 Ponuda menu-a 1. Najmanje dva menu-a za svaki obrok ili buffet, s uslugom konobara na zahtjev. Deset različitih jela s najmanje dva topla jela 2. Jela po narudžbi -a- la, carte.Petnaest jela uključujući predjelo, glavno jelo plus desert 3. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, ako se pruža usluga za 2*, 3* i 4* 10.3 Vrijeme usluživanja 1. Tri sata za ručak 2. Tri sata za večeru 10.4 Ostalo 1. Hlađenje u zatvorenim prostorima. Za 3* i 4*,ako pružaju uslugu 2. Grijanje. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. Za 2* i 3 * i 4*, ako pružaju uslugu 10.5 Osoblje 1. Uniformirano osoblje s pločicom s imenom osobe, ako se pružaju usluge za 2*, 3* i 4*.Nije obavezno za hotele s 2* s manje od 50 smještajnih jedinica i za hotele s 3* s manje od 25 smještajnih jedinica 10.6 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni Ako se u objektima s 2*, 3*, 4* pružaju usluge prehrane, osim doručka, tada se moraju pružiti sukladno s općim odredbama ovog Pravilnika 11. USLUŽIVANJE U SMJEŠTAJNU JEDINICU (ROOM SERVICE) 11.1 Usluživanje u smještajnu jedinicu 1. Usluživanje doručka 2. Usluživanje ostalih obroka i pića 24 sata dnevno. Nema obveze usluživanja toplih jela od 23 do 7 h 3. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, ako se pruža usluga za 2*, 3* i 4* 12. USLUGA CAFFE BARA-TOČIONIK 12.1 Usluga caffe bara-točionik 1. Točionik s šankom za neposredno usluživanje gostiju 2. Usluživanje pića i toplih i hladnih napitaka 3. Grickalice i sendviči na raspolaganju 4. Pekarski prozvodi i slastice 5. Točionik sukladno općim odredbama Pravilnika 12.2 Vrijeme usluživanja 1. 8 sati 2. 12 sati 3. 16 sati 12.3 Ostalo 1. Hlađenje u zatvorenim prostorima 2. Grijanje. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 12.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 13. PROSTORIJE I PROSTORI ZA ZAPOSLENO OSOBLJE ( sanitarije za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru, sanitarije za ostalo osoblje, garderobe, blagavaonica, office za sobarice) 13.1 Sanitarije za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru U hotelu do 25 smještajnih jedinica 1. Jedan zahod s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku 2. Jedna tuš kabina. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji uslužuju samo doručak U hotelu s više od 25 smještajnih jedinica 3. Jedan zahod za žene s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku 4. Jedan zahod za muškarce, s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku 5. Jedna tuš kabina do 6 zaposlenih osoba u jednoj smjeni 6. Jedna tuš kabina za žene, jedna za muškarce od 6 do 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni 7. Tri tuš kabine preko 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni 8. Sanitarije odgovarajuće opremljene opremom i priborom za održavanje higijene 13.2 Sanitarije za ostalo osoblje koje ne podliježe sanitarnom nadzoru. Ne primjenjuje se na hotele do 25 smještajnih jedinica U hotelu radi 6 i više osoba u jednoj smjeni: 1. Jedan zahod za žene s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom. 2. Jedan zahod za muškarce, s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom 3. Sanitarije odgovarajuće opremljene opremom i priborom za održavanje higijene 13.3 Garderoba, prostor za blagovanje, office za sobarice 1.Garderoba s dvostrukim garderobnim ormarićima za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru 2. Garderoba za ostalo osoblje, opremljena garderobnim ormarićima sa klučem u dostatnom broju 3. Prostor za blagovanje, odgovarajuće opremljen, u hotelima s više od 20 zaposlenih osoba u jednoj smjeni. Iznimno, zajednički prostor za blagovanje za zaposleno osoblje iz više smještajnih objekata kojima posluje jedan ugostitelj na istoj destinaciji 4. Jedan office za sobarice u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica, a na svakih daljnjih 50 smještajnih jedinica u hotelu, dodatni office za sobarice 14.OSTALI SADRŽAJI U HOTELU 14.1 Sadržaji u hotelu 1. Prodaja tiska "2. Trgovina s tiskom, suvenirima i sl. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotele koji imaju do 25 smještajnih jedinica. Ti hoteli moraju imati samo prodaju tiska. " hotele koji imaju do 25 smještajnih jedinica. Ti hoteli moraju imati samo prodaju tiska. 15. VANJSKI IZGLED OBJEKTA I OKOLIŠ 15.1 Vanjski izgled objekta 1. Prilazni put u dobrom stanju: bez lokvi, rupa i sl. 2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje ili sličnog 3. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja 4. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu 15.2 Okoliš objekta 1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša 2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja 3. Dobro funkcioniranje rasvjete, ako postoji 16. ODRŽAVANJE HOTELA 16.1 Održavanje 1. Održavanje hotela osigurano kontinuirano
|