POSLOVNI FORUM ZAKONSKA REGULATIVA TURISTIČKE DJELATNOSTI SADRŽAJ Prilozi > Pregled najvažnijih zakona i drugih propisa > Trgovačko pravo > Management > Europske integracije > Poslovni WEB katalog > INFO prilozi > Kako postati ugovornim korisnikom Poslovnog Foruma? > Baza podataka Hrvatskog gospodarstva (pretraživanje) > Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Posebna ponuda Izrada web stranica Izrada CMS stranica Besplatno za web stranice Dodatne Internet usluge Izrada primjera ugovora Izrada poslovnog plana Imenici - Adresari IZRADA WEB STRANICA Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing... >> Link na ponudu za izradu web stranica >>
|
PRILOG II. - ELEMENTI ZA KATEGORIZACIJU HOTELA - NOVI OBJEKTI HOTEL 1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO 1.1. Recepcija 1. Natkriven ulaz u hotel (nadstrešnica iznad ulaznih vrata) "2. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult. Iznimno, u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično " 3. Recepcija radi 24h dnevno 4. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 5. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije 6. Usluge pošte i dostave poruka gostu 7. U Hotelima s više od 25 smještajnih jedinica recepcioner, u uniformi, s pločicom s imenom osobe. 8. U hotelima do 25 smještajnih jedinica osigurana osoba koja obavlja usluge recepcije 9. Recepcioner, u uniformi, s pločicom s imenom osobe 10. Stolice i sl. s niskim stolićem, s mogućnošću premještanja 11. Pepeljare, osim u dijelovima za nepušače 1.2 Udobnost/općenito 1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 2. Klima 1.3 Sadržaji i usluge 1.Mogućnost korištenja telefona za interne i vanjske pozive 2. Usluga faksa 3. Usluga e-maila 4. Vratar / nosač prtljage u hotelima do 25 smještajnih jedinica (jedna osoba) 5. Vratar u hotelu s više od 25 smještajnih jedinica 6. Nosač prtljage u hotelu s više od 25 smještajnih jedinica "7. Parkiralište za motorna vozila, za najmanje 30% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano" 8. Parkiralište za motorna vozila, za najmanje 20% smještajnih jedinica i garažna mjesta za najmanje 10% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano 9. Parkiralište za motorna vozila za najmanje 20% smještajnih jedinica i garažna mjesta, za najmanje 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano 10. Prostor za povremeno parkiranje motornih vozila radi ukrcaja odnosno iskrcaja gostiju i prtljage, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano 11. Usluga čuvanja prtljage do jednog dana 12. Usluga čuvanja prtljage dulje od jednog dana "13. Mogućnost mijenjanja valute. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele do 25 smještajnih jedinica " 14. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama 15. Osigurane usluge pranja i glačanja odjeće 16. Osigurana usluga kemijskog čišćenja odjeće "17. Aparat za čišćenje obuće.Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti" "18. Recepcioner odnosno osoba koja obavlja poslove recepcije govori najmanje jedan strani jezik" 19. Kutija prve pomoći 20. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći Iznimno od odredbi točaka: 7., 8., 9.i 10., iz ove podtočke, hotel koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila, odnosno osigurana garažna mjesta 1.4 Sanitarije u zajedničkim prostorima (sukladno općim odredbama Pravilnika) Osnovni uvjeti 1. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce 2. Pod od protukliznog i vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) 3.Zid od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) 4. Prirodno ili mehaničko provjetravanje 5. Sredstvo za osvježavanje prostora 6. Odgovarajuća rasvjeta Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce 7. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom 8. Tekući sapun 9. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku 10. Ogledalo 11. Koš za otpatke 12. Polica za odlaganje stvari, uz umivaonik Zahod za žene 13. WC školjka s ispiračem 14. Kuka za odjeću 15. Mogućnost zaključavanja vrata i sl. 16. Koš za otpatke 17. Polica za odlaganje stvari 18. Držač s WC papirom 19. Četka za čišćenje zahodske školjke Zahod za muškarce 20. WC školjka s ispiračem 21. Kuka za odjeću 22. Mogućnost zaljučavanja vrata i sl. 23. Držač s WC papirom 24. Četka za čišćenje zahodske školjke 25. Pisoar na ispiranje tekućom vodom u posebnom prostoru Napomena: Broj zahoda s predprostorima prema općem dijelu Pravilnika 1.5 Čišćenje i opće stanje recepcije 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Uređaji ispravni 1.6 Čišćenje i opće stanje sanitarija u zajedničkim prostorima 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO 2.1 Horizontalne i vertikalne komunikacije i ostalo (hodnici, stubišta, dizala) 1. Zaseban gospodarski ulaz (osoblje, roba) 2. Glavno stubište koje povezuje sve katove minimalno korisne širine kraka stubišta od 1,4 m 3. Glavno stubište koje povezuje sve katove minimalno korisne širine kraka stubišta od 1,5 m 4. Glavno stubište koje povezuje sve katove minimalno korisne širine kraka stubišta od 1,6 m 5. Stubište za osoblje 6. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom 7. Dizalo za goste s dva kata ( tri nivoa). Za više od 75 smještajnih jedinica dodatno dizalo, ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju 8. Dizalo za goste s jednim katom (dva nivoa). Za više od 50 smještajnih jedinica dodatno dizalo, ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju 9. Dizalo za osoblje u građevini s tri kata (četiri nivoa) u hotelima koji imaju više od 25 smještajnih jedinica 10. Dizalo za osoblje u građevini s dva kata (tri nivoa) 11. Prirodan ili mehanički sustav prozračivanja hodnika 12. Klimatizirani hodnici koji vode do smještajnih jedinica 13. Kat za nepušače za hotele s dva i više katova 2.2 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Uređaji ispravni 3.SMJEŠTAJNE JEDINICE - MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA - FAMILY ROOM, HOTELSKI APARTMAN - SUITE) 3.1 Minimalna netto površina modula sobe (modul čine: predprostor, spavaći dio sobe i kupaonica) Hotel 3* 1. Površina :21m2 Hotel 4* 2. Površina: 26m2 Hotel 5* 3. Površina: 32m2 3.2. Minimalna netto površina modula obiteljske sobe - family room (modul čine: predprostor, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica) Hotel 3* 1. Površina 33m2 Hotel 4* 2. Površina 41m2 Hotel 5* 3. Površina 52m2 3.3 Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana - SUITE-a (modul čine: predprostor, prostorije za spavanje, prostorije za boravak i kupaonica i zaseban zahod ako je propisan) 1. Najmanje dva hotelska apartmana - suita. Iznimno, odreba se ne primjenjuje na hotel koji ima do 25 smještajnih jedinica. Ako hotel, koji nema propisanu obvezu, ima hotelski apartman-suit, tada taj apartman mora ispunjavati propisane uvjete ovisno o kategoriji koja se hotelu utvrđeuje Hotel 3* 2. Površina 32m2 3. Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak najmanje 12m2 Hotel 4* 4. Površina 38m2 5. Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak najmanje 14m2 Hotel 5* 6. Površina 43m2 7. Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak najmanje 15m2 3.4 Minimalna netto površina kupaonice Hotel 3* 1. Kupaonica 4,0m2 Hotel 4* 2. Kupaonica 5,0m2 Hotel 5* 3. Kupaonica 6,0m2 4. SOBA , OBITELJSKA SOBA - FAMILY ROOM 4.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u sobu, obiteljsku sobu 2. Predprostor 3. Prostor za spavanje 4. Kupaonica 5. Prozor s dnevnim svjetlom 4.2 Krevet 1. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 110 x 200cm, krevet za dvije osobe, minimalne veličine 160 x 200cm 2. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine 120 x 210cm, krevet za dvije osobe, minimalne veličine 180 x 210cm 3. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 120 x 210cm,krevet za dvije osobe minimalne veličine 200 x 210cm 4. Rublje za krevet: jedna plahta, jastučnica, poplun u navlaci "5. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti" 6. Prekrivač za svaki krevet 7. Jastuk, po osobi 8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahti svaki dan 4.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje ili slično koji potpuno isključuju prirodno svjetlo 2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 3. Noćni ormarić uz krevet, po osobi 4. Tepih koji se ne kliže uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom 5. Stalak za prtljagu 6. Vatrootporna pepeljara samo u sobi za pušače 7. Vatrootporni koš za otpatke 8. Ogledalo 9. Ogledalo za cijelu figuru 10. Slika ili drugi ukrasni predmet 11. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi 12. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 13. Klima s individualnom regulacijom u sobi 14. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 15. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi "16. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane. " 17. Jedna slobodna elektro utičnica 18. Više od jedne slobodne elektro utičnice 4.4. Ostale usluge 1. Kat za nepušače (za hotele sa dva i više katova) 1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji s programom na dva strana jezika i daljinskim upravljačem 3. TV u boji s programom na tri strana jezika i daljinskim upravljačem 4. TV u boji s programom na najmanje četiri strana jezika i daljinskim upravljačem 5. Mogućnost odabira plačenog programa na TV-u 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Telefon za direktne vanjske pozive 9. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Cjenik sobe i lista hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 11. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 12. Mapa s turističkim obavijestima (vodičima, i sl.) 13. Sef 14. Mini-bar 15. Usluga buđenja 16. Automatski sustav buđenja 17. Vrećica za prljavo rublje 18. Preša za hlače na zahtjev gosta 19. "Ne smetaj " ili sličan znak 20. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini 21. Dječji krevetić na zahtjev gosta 22. Polufotelja, fotelja, ili sl. i stolić 23. Javljač požara (dimni ili sl.) 24. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektro rasvjetu 4.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 5. HOTELSKI APARTMAN - SUITE 5.1 Osnovni uvjeti 1. Zaseban ulaz u hotelski apartman 2. Predprostor 3. Prostorija za spavanje 4. Prostorija za boravak 5. Kupaonica 6. Zaseban zahod 7. Prozor s dnevnim svjetlom 5.2 Krevet 1. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 110 x 200 cm, krevet za dvije osobe 160 x 200 cm 2. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 120 x 210 cm, krevet za dvije osobe 180 x 210 cm 3. Krevet za jednu osobu, minimalne veličine: 120 x 210 cm, krevet za dvije osobe200 x 210 cm 4. Rublje za krevet: jedna plahta, jastučnica, poplun u navlaci 5. Dodatni pokrivač po osobi . Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 6. Prekrivač za svaki krevet 7. Jastuk, po osobi 8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta 9. Mijenjanje plahti svaka tri dana i za svakog novog gosta 10. Mijenjanje plahti svaki drugi dan i za svakog novog gosta 11. Mijenjanje plahti svaki dan 5.3 Oprema i uređenje 1. Zastori za zamračivanje ili slično koji potpuno isključuju prirodno svjetlo 2. Noćni ormarić uz krevet, po osobi 3. Tepih koji se ne kliže uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom 4. Stalak za prtljagu 5. Vatrootporna pepeljara samo u hotelskom apartmanu za pušače 6. Vatrootporni koš za otpatke 7. Ogledalo 8. Ogledalo za cijelu figuru 9. Slika ili drugi ukrasni predmet 10. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi 11. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol sa toaletnom stolicom ili stolicom 12. Pisaći stol sa stolicom i toaletni stol sa toaletnom stolicom 13. Garnitura za sjedenje (niski stolić sa polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana 14.Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 15. Klima s individualnom regulacijom u hotelskom apartmanu 16. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka 17. Noćna svjetiljka uz krevet, po osobi "18. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane. " 19. Jedna slobodna elektro utičnica 20. Više od jedne slobodne elektro utičnice 5.4. Ostale usluge 1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) 2. TV u boji s programom na dva strana jezika i daljinskim upravljačem 3. TV u boji s programon na tri strana jezika i s daljinskim upravljačem u prostoriji za spavanje i u prostoriji za boravak 4. TV u boji s programom na najmanje četiri strana jezika i s daljinskim upravljačem u prostoriji za spavanje i u prostoriji za boravak 5. Mogućnost odabira plaćenog programa na TV-u 6. Telefon za direktne interne pozive 7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu 8. Telefon za direktne vanjske pozive u prostoriji za spavanje i u prostoriji za boravak 9. Kućni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 10. Cjenik hotelskog apartmana i lista usluga hotela s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku 11. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) 12. Mapa s turističkim obavijestima ( vodičima, i sl.) 13. Sef 14. Mini-bar 15. Usluga buđenja 16. Automatski sustav buđenja 17. Vrećica za prljavo rublje 18. Preša za hlače na zahtjev gosta 19. "Ne smetaj " ili sličan znak 20. Plan u slučaju evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini 21. Dječji krevetić na zahtjev gosta 22. Javljač požara (dimni ili sl.) u prostorijama za boravak i spavanje 23. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektro rasvjetu 5.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl. 5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 9. Uređaji ispravni 6. KUPAONICA 6.1 WC školjka, umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. Dvije role WC papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Dva umivaonika ili dvostruki umivaonik s toplom i hladnom vodom 6. Sapun u omotu ili tekući sapun 7. Koš za otpatke 8. Vrećice za higijenske uloške 6.2 Kada / tuš kada 1. Kada minimalne dužine 1,60 ili tuš kada minimalne dimenzije 0,9 x 0,9 m, sa toplom i hladnom vodom. Glava tuša pokretna 2. Kada minimalne dužine 1,60, m s toplom i hladnom vodom, s rukohvatima. Glava tuša pokretna 3. Kada minimalne dužine 1,80 m, s toplom i hladnom vodom, s rukohvatima. Glava tuša pokretna 4. Zaslon od PVC-a ili kaljenog stakla (splinterproof-a) najmanje do polovice dužine kade, a za tuš kadu u cijelosti. 6.3 Oprema, uređenje i ostalo 1. Zidovi kupaonice u cijelosti prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom 2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnom materijalom 3. Kuka za ručnike uz kadu i / ili umivaonik, po osobi 4. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi 5. Tri ručnika, dva manja i jedan veći, po osobi 6. Prečka ili držač ručnika, po osobi 7. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuša 8. Protuklizni tepih za kadu ili tuš kadu ili protuklizno dno kade ili tuš kade 9. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora 10. Ogledalo 11. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici 12. Prirodno ili mehaničko prozračivanje 13. Promjena ručnika svaka dva dana i za svakog novog gosta 14. Promjena ručnika svaki dan ili na zahtjev gosta 15. Utičnica za električni brijači aparat prilagođena međunarodnom sistemu 16. Fiksni telefon u kupaonici 17. Kuka za odjeću, po osobi 18. Čaša, po osobi 19. Sušilo za kosu 20. Ogledalo s povećalom za šminkanje/brijanje 21. Stolica od antikorozivnog materijala. Plastična nije dozvoljena 22. Šampon za kosu 23. Sapun za kupanje 24. Kapa za tuširanje / kupanje, po osobi 25. Ogrtač, po osobi 26. Grijanje. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 6.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 7. ZASEBAN ZAHOD- obveza samo u HOTELSKOM APARTMANU (SUITE) u hotelu s 5*. Ako zaseban zahod imaju i druge smještajne jedinice, bez obzira na kategoriju hotela, tada su obvezni svi propisani elementi 7.1 WC školjka, umivaonik 1. WC školjka s ispiračem 2. Četka za čišćenje WC školjke 3. Dvije role WC papira 4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom 5. Sapun u omotu ili tekući sapun 6. Papirnati ručnici s držačem 7. Koš za otpatke 8. Vrećice za higijenske uloške "9. Zidovi zahoda u cijelosti prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom" "10. Podovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom" 7.2 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 8. KUHINJA - u hotelu s više od 25 smještajnih jedinica u kojem se pružaju usluge doručka i ostale prehrane 8.1 Oprema 1.Kuhinja povezana s gospodarskim ulazom "2. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv unsekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajuće uređaje za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)." 3. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala "4. Kuhinjski zid do visine 2,0m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.)" 5. Hlađena i odvojena prostorija za hladnu i obrađenu hranu (salate, umaci i sl.) "6. Prostor s dvodjelnim koritom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili u centralnoj pripremnici, ako postoji " 7. Odgovarajuće radne površine i police od nehrđajućeg materijala 8. Koš za otpatke pokraj svake radne površine 9. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 10. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 11. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog objekta ne šire emisije 12. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete 13. Obrađena hrana spremljena na temperaturi do najviše10°C 14. Odvojeni prostori sa dvodjelnim sudoperima za pranje bijelog posuđa i crnog posuđa, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodjelni sudoperi 15. Klima 16. Odgovarajući umivaonik s nožnim ili automatskim ukljućivanjem protoka tekuće tople i hladne vode, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 17. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 18. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 19. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 20. Kutija prve pomoći kompletno popunjena 8a KUHINJA- u hotelu kao druga kuhinja i ostale ako postoje uz kuhinju iz točke 8 ovog Pravilnika 8a.1 Oprema "1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv unsekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajuće uređaje za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)." 2. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala 3. Kuhinjski zid do visine 2m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) 4. Najmanje jedan rashladni uređaj "5. Najmanje jedan dvodjelni sudoper, s tekućom toplom i hladnom vodom, za pripremu namirnica" 6. Odgovarajuće radne površine 7. Koš za otpatke kraj radne površine 8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 9. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 10. Uređaji za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog objekta ne šire emisije 11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete 12. Klima 13. Odgovarajući umivaonik s nožnim ili automatskim ukljućivanjem protoka tekuće tople i hladne vode, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 14. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 15. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 16. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 17. Kutija prve pomoći kompletno popunjena 8b KUHINJA-u hotelu u kojem se pružaju samo usluge doručka i u hotelu koji ima do 25 smještajnih jedinica, a pružaju se usluge doručka i ostale prehrane 8b.1 Oprema 1. Kuhinja povezana s gospodarskim ulazom "2. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv unsekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajuće uređaje za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)." 3. Kuhinjski pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala 4. Kuhinjski zid do visine 2m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) 5. Najmanje jedan dvodjelni sudoper, s tekućom toplom i hladnom vodom, za pripremu namirnica 6. Odgovarajuće radne površine i police od nehrđajućeg materijala, ne od drveta 7. Koš za otpatke kraj radne površine 8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka 9. Upotreba krpe samo kod termičke obrade hrane 10. Uređaji za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima smještajnog objekta ne šire emisije 11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete 12. Dvodjelni sudoperi za pranje crnog i bijelog posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatani su jednodjelni sudoperi 13. Klima 14. Odgovarajući umivaonik s nožnim ili automatskim ukljućivanjem protoka tekuće tople i hladne vode, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku 15. Osoblje mora nositi uniformu i kapu 16. Znak da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane 17. Vatrootporna tkanina za gašenje požara 18. Kutija prve pomoći kompletno popunjena 8.2 Prostorije, priručni prostori i uređaji za čuvanje namirnica, proizvoda i pića, te način čuvanja (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. i 8b. ovog priloga) "1. Prostorija ili prostor za čuvanje namirnica prozračivana prirodnim ili mehaničkim putem" 2. Posebni rashladni prostori i/ili uređaji za spremanje:mesa, ribe, mlječnih proizvoda, voća i povrća 3. Priručni prostor za čuvanje namirnica za dnevnu uporabu u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji 4. Smrznuti proizvodi (- 18oC) 5. Riba i meso (0-3oC) 6. Povrće, jaja, kuhana hrana i ostalo (najviše 10oC) 7. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima 8. Police koje nisu napravljene od drveta 9. Sirova i obrađena hrana ne smije se zajedno odlagati 10. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom 8.3 Prostorije i prostori za odlaganje: rezervne opreme, sredstava za čišćenje i komunalnog i drugog otpada (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8.i 8b ovog Priloga) 1. Jedna odgovarajuće opremljena prostorija za odlaganje rezervne opreme 2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru 3. Zasebna i prozračivana prostorija za komunalni otpad u kojoj su odgovarajući spremnici za komunalni otpad ili kontejneri ili odgovarajuće tipizirane posude 8.4 Čišćenje i opće stanje (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8., 8a. i 8b ovog Priloga) 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 9. DORUČAK 9.1 Usluživanje doručka 1. Usluživanje doručka u blagovaonici 2. Buffet doručak uz mogućnost usluživanja konobara 3. Usluživanje doručka najmanje dva sata 4. Usluživanje doručka najmanje tri sata 5. Usluživanje doručka najmanje četiri sata 9.2 Usluživanje proizvoda Usluživanje napitaka 1. Topla i hladna voda 2. Toplo i hladno mlijeko 3. Kava, čaj 4. Kava bez kofeina 5. Šećer i zaslađivači 6. Prirodni sok od naranče 7. Dodatna vrsta soka 8. Dvije dodatne vrste sokova Usluživanje proizvoda od žitarica - žuta linija 9. Dvije vrste krušnih i dvije vrste pekarskih proizvoda 10. Tri vrste krušnih i tri vrste pekarskih proizvoda 11. Četiri vrste krušnih i četiri vrste pekarskih proizvoda 12. Usluživanje tosta na zahtjev 13. Dvije vrste proizvoda od žitarica 14. Tri vrste proizvoda od žitarica 15. Četiri vrste proizvoda od žitarica Usluživanje mliječnih proizvoda - bijela linija 16. Maslac 17. Margarin 18. Jogurt 19. Jedna vrsta sira 20. Dvije vrste sira 21. Tri vrste sira 22. Drugi mliječni proizvodi 23. Dvije vrste pekmeza ili marmelade 24. Tri vrste pekmeza ili marmelade 25. Med Usluživanje mesnih proizvoda - crvena linija 26. Jedna vrsta kobasice ili slanine i sl. 27. Tri vrste kobasica i / ili slanine i sl. 28. Jedna vrsta hladnih narezaka:salama ili šunka ili sl. 29. Dvije vrste hladnih narezaka 30. Tri vrste hladnih narezaka Usluživanje jaja i priloga - smeđa linija 31. Kajgana ili omlet ili kuhano jaje ili jaje na oko 32. Jaja pripremljena na dva načina (kajgana, omlet, kuhano jaje, jaje na oko) 33. Jaja pripremljena na tri načina (kajgana, omlet, kuhano jaje, jaje na oko) 34. Topli prilog ili toplo jelo (npr. povrće ili grah ili tjestenina s umakom ili sl.) 35. Dvije vrste toplih priloga ili toplih jela Usluživanje voća i povrća - zelena linija 36. Jedna vrsta svježeg voća ili voćna salata od svježeg voća 37. Dvije vrste svježeg voća i / ili voćne salate od svježeg voća i kompot 38. Tri vrste svježeg voća i / ili voćne salate od svježeg voća i kompot Postava hrane (buffet ili slično) za goste 39. Postava hladnih jela sa sustavom rashlađivanja (led, smrznute ploče ili sl.) 40. Postava toplih jela uz korištenje toplih tanjura (topla kupka, infracrveni grijači ili slično): 65oC 9.3 Ostalo 1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 2. Klima 9.4 Osoblje 1. Uniformirano osoblje s pločicom s imenom osobe 9.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni 10. USLUŽIVANJE HRANE 10.1 Usluživanje ručka, večere i drugih obroka 1. Usluživanje hrane u blagovaonici 2. Tri sata za ručak 3. Tri sata za večeru 10.2 Ponuda menu-a 1. Najmanje dva menu-a za svaki obrok ili buffet s uslugom konobara na zahtjev. Deset različitih jela s najmanje dva topla jela 2. Petnaest jela po narudžbi 3. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, ako se pruža usluga za hotele s 3* i 4* 10.3 Ostalo 1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 2. Klima u zatvorenim prostorima, za 3* i 4* ako pružaju uslugu 10.4. Osoblje Uniformirano osoblje s pločicom s imenom osobe, ako se pruža usluga za 3* i 4* 10.5 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni Ako se u objektima s 3* i 4* pružaju usluge prehrane (osim doručka) tada se moraju pružiti u skladu s odredbama ovog Pravilnika 11. USLUŽIVANJE U SMJEŠTAJNU JEDINICU (ROOM SERVICE) 1. Usluživanje doručka 2. Usluživanje ostalih obroka i pića 24 sata dnevno. Nema obveze usluživanja toplih jela od 23 do 7 h 3. Jelovnik u smještajnoj jedinici na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, ako se pruža usluga za 3* i 4* 12. USLUGA CAFFE BARA-TOČIONIK 12.1 Usluga caffe bara-točionik 1. Točionik s šankom za neposredno usluživanje gostiju 2. Usluživanje pića i toplih i hladnih napitaka 3. Grickalice i sendviči 4. Pekarski prozvodi i slastice 5. Točionik sukladno općim odredbama Pravilnika 12.2 Vrijeme usluživanja 1. 8 sati 2. 12 sati 3. 16 sati 12.3 Ostalo 1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti 2. Klima u zatvorenim prostorima 12.4 Čišćenje i opće stanje 1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. 6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. 7. Uređaji ispravni "13. PROSTORIJE I PROSTORI ZA ZAPOSLENO OSOBLJE ( sanitarije za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru, sanitarije za ostalo osoblje, garderobe, blagavaonica, office za sobarice)" 13.1 Sanitarije za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru U hotelu do 25 smještajnih jedinica 1. Jedan zahod s predprostorom u kojem je pisoar na automatsko tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku 2. Jedna tuš kabina. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji uslužuju samo doručak U hotelu s više od 25 smještajnih jedinica 3. Jedan zahod za žene s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku 4. Jedan zahod za muškarce, s predprostorom u kojem je pisoar na automatsko tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenjue ruku 5. Jedna tuš kabina do 6 zaposlenih osoba u jednoj smjeni 6. Jedna tuš kabina za žene, jedna za muškarce od 6 do 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni 7. Tri tuš kabine preko 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni 8. Sanitarije odgovarajuće opremljene opremom i priborom za održavanje higijene 13.2 Sanitarije za ostalo osoblje koje ne podliježe sanitarnom nadzoru. Ne primjenjuje se na hotele do 25 smještajnih jedinica U hotelu radi 6 i više osoba u jednoj smjeni: 1. Jedan zahod za žene s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom. 2. Jedan zahod za muškarce, s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom "3. Sanitarije odgovarajuće opremljene opremom i priborom za održavanje higijene" 13.3 Garderoba, prostor za blagovanje, office za sobarice 1. Garderoba s dvostrukim garderobnim ormarićima za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru 2. Garderoba za ostalo osoblje, opremljena garderobnim ormarićima sa ključem u dostatnom broju 3. Prostor za blagovanje, odgovarajuće opremljen, u hotelima s više od 20 zaposlenih osoba u jednoj smjeni. Iznimno, zajednički prostor za blagovanje za zaposleno osoblje iz više smještajnih objekata kojima posluje jedan ugostitelj na istoj destinaciji "4. Jedan office za sobarice u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica, a na svakih daljnjih 50 smještajnih jedinica u hotelu, dodatni office za sobarice" 14.OSTALI SADRŽAJI U HOTELU 14.1 Sadržaji u hotelu 1. Prodaja tiska 2. Trgovina s tiskom, suvenirima i sl.Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotele koji imaju do 25 smještajnih jedinica. Ti hoteli moraju imati samo prodaju tiska "3. Bazen u zatvorenom prostoru. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotele koji imaju do 25 smještajnih jedinica" "4. Bazen na otvorenom prostoru, u priobalnim hotelima. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotele koji imaju do 25 smještajnih jedinica" 5. Sanitarije za korisnike bazena. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotele koji ne moraju imati bazen. Ukoliko hotel koji nema propisanu obvezu ima bazen, tada mora imati sanitarije za korisnike bazena. 6. Prostorija za fitnes s opremom 7. Sauna 8. Jacuzzi 15. VANJSKI IZGLED OBJEKTA I OKOLIŠ 15.1 Vanjski izgled objekta 1. Prilazni put u dobrom stanju: bez rupa, lokvi i sl. 2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje ili sličnog 3. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja 4. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu 15.2 Okoliš objekta 1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša: bez otpadaka, suhog lišća i sl. 2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja 3. Dobro funkcioniranje rasvjete 16. ODRŽAVANJEA OBJEKATA 16.1 Održavanje Održavanje hotela osigurano kontinuirano
|