POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 

 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 

Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Preporuke knjiga

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Veterinarska ambulanta

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese
Poslovni web katalog Poslovni katalog Poslovni internet katalog

Ažurirano: 23. 9. 2019.
POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga


OSNOVNI POJMOVI

Za pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja – pesticida vezano je nekoliko pojmova koje je nužno poznavati i o kojima se većinom govori u uputama priloženim uz preparate. Ti pojmovi su: fitotoksičnost, kompatibilnost, karenca, toleranca, perzistentnost i rezistentnost.

Fitotoksičnost. Pesticidi poslije primjene mogu često da izazovu na plodovima, lišću, cvijetovima ili cjelim biljkama razne promjene koje se manifestiraju u prolaznim ili trajnim oštećenjima. Ona se ispoljavaju u vidu opekotina, sušenja i opadanja lišća, deformaciji biljnih djelova, propadanju cijelih biljaka ili sličnim promjenama. Uzroci koji dovode do ove pojave mogu biti različiti: neispravni preparati, njihov pogrešan izbor, predoziranje, različita osjetljivost biljaka i sorti, nepovoljni klimatski uvjeti, nekvalitetan način primjene itd.

Kompatibilnost. U praksi se često nameće potreba za istovremenim suzbijanjem pprouzročitelja bolesti i štetočina, te je potrebno izmješati 2-3 preparata. Ovakva tretiranja predstavljaju uštedu u radnoj snazi i materijalnim sredstvima. Kompatibilnost je pojava kada se dva ili više preparata mogu međusobno mješati radi istovremene primjene, a da se ne ispolje nikakve negativne posljedice na biljkama. Međutim, kod nekih preparata prilikom istovremenog mješanja dolazi do kemijske reakcije koja smanjuje njihovu efikasnost ili dovodi do drugih neželjenih posljedica (pojava fitotoksičnosti i dr.). Ova pojava se naziva inkopatibilnost.
Većina pesticida se ne može mješati sa pesticidima alkalne (bazne) reakcije, kao što je bord. juha. U uputama svakog preparata je naznačeno sa kojim se sredstvima može mješati. Pored toga izrađuju se specijalne tablice, gde se može vidjeti mogućnost mješanja pesticida.

Karenca. Ona označava najkraći period vremena koje mora proći od poslednje primjene pesticida pa do berbe ili žetve. Karence postoje za svaki preparat koji se koristi u zaštiti bilja i one su navedene u upustvima za njihovu primjenu. Izražavaju se u danima ili tjednima. Na primjer, karenca za preparate dijazinona je 14 dana, što znači da se oni mogu primjeniti najkasnije 14 dana pred berbu ili žetvu.

Toleranca. Poslije primjene pesticida, na plodovima ili drugim biljnim djelovima ostaju njihovi ostatci ili residue, koje se mogu lako otkriti preciznim kemiskim analizama i biološkim metodama. U interesu zdravlja potrošača određene su najveće dozvoljene količine ostataka ili rezidua pesticida na raznim proizvodima i oni predstavljaju tolerancu. Ona se izražava u miligramima na kilogram svježeg proizvoda. Prilikom primjene pesticida, ako se poštuje karenca, u momentu berbe ili žetve na proizvodima neće biti više ostataka nego što dopušta toleranca.

Perzistentnost. Predstavlja postojanost ili produženo djelovanje pesticida. Neki pesticidi posle primjene djeluju na štetočine i prouzrokovače bolesti kratko, svega nekoliko dana, dok drugi djeluju 10-15 dana i više. Perzistentnost preparata zavisi od osobina pesticida, klimatskih i drugih faktora.

Rezistentnost. Posle višegodišnje uporabe nekog pesticida pojedine štetočine, bolesti ili korovi postaju otporni ili rezistentni na njih. U takvim slučajevima ni mogostruko povećane doze ne daju željene rezultate. Pojava rezistentnosti naročito je zapažena kod primjene insekticida i fungicida. Registrirano je preko 500 štetočina kod kojih je utvrđena rezistentnost. Nastajanje otpornosti se usporava često izmjenom upotrebljavanih pesticida i primjenom samo u dozama i koncentracijama koje su naznačene u uputama. Takođe i racionalna primjena pesticida (samo kad je neophodno) usporava nastajanje rezistentnosti.

 ZAŠTITA BILJA

FUNGICIDI

HERBICIDI

INSEKTICIDI

RAZNA SREDSTVA

Osnovni pojmovi

Integralna zaštita

Štetnost pesticida

Popis zaštitnih sredstava

Štete od štetočinja

Knjiga: "Štetnici u tlu"

Bordoška juha

Ekološka poljoprivreda
Poslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni