POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA, POVOLJNO I KVALITETNO
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 


Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI




PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese




IZRADA WEB STRANICA

Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...

Ažurirano: 16. 7. 2024.












POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga

 
IZRADA WEB STRANICA

Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo razloga zašto bi trebali imati web stranice:

Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama u bilo koje vrijeme.

Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.

Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.

Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, mailing lista, chatova, foruma, društvenih mreža...

Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.

Branding: Web stranice su važan alat za branding, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.

Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoj marketing.

Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.

Link na našu ponudu za izradu web stranica i pregled i drugih poslovnih usluga!
 




BRUCELOZA

Bruceloza je primarno bolest životinja uzrokovana različitim vrstama brucela. U akutnom stadiju se bolest manifestira općim simptomima infekta, dok su lokalni simptomi malo ili nikako izraženi. U kroničnom stadiju, koji može trajati mjesecima pa i godinama, a temperatura može imati valovit ili intermitentan karakter. U ovom stadiju se također češće javljaju i lokalni simptomi od strane zahvaćenih organa.

Uzročnici bruceloze mogu biti Brucella melitensis, Brucella abortus, Brucella suis i Brucella canis.
Brucellae su gram negativni, unutar-stanični bacili. Četiri vrste uzrokuju bolest u ljudi (B. melitensis, B. abortus, B. suis i B. canis). B. melitensis je parazit koza, ovaca i deva, B. abortus goveda, B. suis svinja i B. canis pasa. U ljudi bolest najčešće uzrokuje B. melitensis.
Oni se međusobno razlikuju s obzirom na potrebu za kisikom i rastom, te biokemijski. 

Infekcija je pretežno uzrokovana kontaminiranom hranom, a može se prenositi spolnim kontaktom ili putem insekata koji sišu krv. Uzročnik nije osobito otporan u vanjskoj sredini. 
Poslije dužeg vremena inficirana životinja može i spontano ozdraviti, te prestati biti kliconoša. 
Bruceloza je rasprostranjena po cijelom svijetu i zadnje joj je vrijeme incidencija u porastu. Bolest se u čovjeka pojavljuje sporadično i endemski. Endemsko pojavljivanje je povezano s područjima gdje je uzgoj životinja u tijesnoj vezi s čovjekovim prebivalištima. Izvor zaraze su životinje, najviše se uzročnika može naći u mliječnim žlijezdama, maternici i posteljici zaražene životinje. Životinje mogu mjesecima i godinama izlučivati uzročnike u mlijeku i drugim ekskretima. Izlučene bakterije se dugo zadržavaju u vlažnoj zemlji i vodi. Putovi prijenosa na ljude su: direktni kontakt s zaraženom životinjom, udisanje aerosola, konzumacija mlijeka, mliječnih proizvoda i sirovog mesa zaraženih životinja. Rjeđe se bolest prijenosi inokulacijom, transplacentarno na dijete i interhumano. Ulazno mjesto infekcije je sluznica respiratornog ili gastrointestinalnog trakta, konjuktiva ili koža. Bruceloza može biti i profesionalna bolest.
Domaće su životinje rezervoari infekcije za čovjeka, a divlje životinje za domaće životinje (u literaturi se spominju nalazi kod jelena, srna, zečeva, glodavaca, golubova, komaraca, stjenica, buha i krpelja). 
Bolest se vrlo teško liječi. Mlade, još spolno nezrele, a pogotovo bređe životinje vrlo su primljive za infekciju. 
Bruceloza se u svinje pretežno manifestira pobačajima, rjeđe lokalnim upalama. Brucele se iz inficirane svinje izlučuju mokraćom, spermom, vaginalnim sekretom, mlijekom, posteljicom, lohijalnim sekretom i fetusom prilikom pobačaja, te sadržajem bruceloznih gnojnih promjena. 
Svinja će se , dakle , inficirati hranom kontaminiranom brucelama, ili kroz kožu. Glavni način širenja je spolni. Nerast ima veliku ulogu u širenju , jer brucele izlučuje spermom. 
Svinje ne ugibaju od bruceloze, ali i do 80% slučajeva uzrokuje pobačaje – dakle teške materijalne štete i neproduktivnu proizvodnju. Pobačaj uslijedi nakon 60 – 90 dana gravidnosti. Tri mjeseca poslije infekcije traje stanje opće upale kod svinje, i kasnije se brucele lokaliziraju u sve organe. 
Brucelozne svinje su nemirne ili depresivne, ukočeno hodaju, ponekad imaju proljev i edem vimena. U kasnijoj fazi svinje šepaju zbog artritisa i apcesa na nogama. 
Liječenje i vakcinacija svinja se ne provodi. Bolest se utvrđuje laboratorijski, i ako je nalaz pozitivan svinja se izlučuje iz uzgoja. 
Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u grupu zaraznih bolesti životinja koje se suzbijaju po zakonu spada i bruceloza svinja. Na brucelozu se mora pretražiti:
- jedanput godišnje krv svih krmača u uzgojima od 10 do 50 grla, te krv 20% krmača u uzgojima brojnijim od 50 grla;
- krv novonabavljenih svinja prije uvođenja u uzgoj;
- dva puta godišnje krv nerastova koji služe za proizvodnju sjemena za umjetno osjemenjivanje i prirodni pripust, tako da se jedan pregled obavi prije korištenja za rasplod, 
- dva puta godišnje obavezno ispitivanje na brucelozu svih nerastova u ekstenzivnim uzgojima.
Veterinari su dužni dostaviti krv životinja na laboratorijsku pretragu, a po mogućnosti i fetus kod svakog pobačaja nazimica odnsono krmača. 
Na temelju Pravilnika o o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bruceloze goveda, ovaca, koza i svinja oboljelima od bruceloze smatraju se svinje kod kojih se uzročnici bruceloze (Brucella suis) izoliraju iz sekreta, ekskreta, krvi, organa ili pobačenih fetusa. Kod uzgoja i stada svinja, uz navedene rezultate seroloških ispitivanja, na brucelozu moraju ukazivati i anamnestički, epizootiološki i klinički podaci. Ovisno o situaciji i slučaju , veterinarski će inspektor odrediti različite mjere , a smatra se da je bruceloza svinja prestala u zaraženom dvorištu ako su izvršene sve navedene veterinarsko-sanitarne mjere, ako su dva serološka pregleda krvi obavljena kod svih životinja koje mogu oboljeti od bruceloze u tom dvorištu, u razmaku od mjesec dana dala negativan rezultat i ako je od posljednjeg pregleda prošlo najmanje 60 dana.
Bruceloza je subakutno-kronična, ciklička bolest tako da se mogu razlikovati tri stadija bolesti. Prvi stadij je samo katkad razvijen. Javlja se lokalna, lagana upala na koži ili sluznici uz povećanje regionalnih limfnih čvorova. Druga faza predstavlja generalizaciju infekta, prodiranje uzročnika u krv, te njegovo naseljavanje u različita tkiva (jetra, slezena, koštana srž, bubreg, kosti, testise, osrčje, moždane ovojnice itd.). U trećoj fazi dolazi do lokalizacije bolesti i pojave simptoma od strane zahvaćenog organa. Općenito je za patogenezu bruceloza važno da su intracelularni (unutar-stanični) paraziti, tako da mogu parazitirati u stanicama zaštićeni od antitijela i mnogih antibiotika. Upravo je ta mogućnost brucela odgovorna za kroničnost infekcije.
Inkubacija varira, i u prosjeku traje 5 - 21 dan, može postojati i period latencije od 6 - 9 mjeseci. Klinička slika je karakterizirana izraženim općim simptomima u početku. Bolest može početi naglo s vrućicom i tresavicom tako da se ne razlikuje od mnogih drugih infektivnih bolesti.
U drugom slučaju bolest počinje postupno neodređenim znakovima, kao što su umor, depresija, glavobolja, boli u udovima i sl. Gotovo je konstantan znak kod bruceloze velika slabost koja se pojavljuje već i kod najmanjeg fizičkog napora ili čak i kod ustajanja iz kreveta. Temperatura se postupno povećava, a prethodi joj osjećaj tresavice i groznice, rano se javlja simptom profuznog noćnog znojenja. Istodobno se javlja glavobolja, boli u mišićima i drugim dijelovima tijela. Za brucelozu su karakteristične boli u zglobovima s otokom, boli u mišićima i neuralgije. Od gastrointestinalnih simptoma često su prisutni gubitak teka i opstipacija, rjeđe proljevi. Kod polovice bolesnika se već na početku nalaze otok limfnih čvorova, te povećanje slezene i jetre. Nakon nekoliko dana simptomi postaju izraženiji, a temperatura viša. Temperaturna krivulja može pokazivati karakterističan valoviti tijek s febrilnim fazama koje traju 20 - 30 dana uz kraće periode bez vrućice. U većini slučajeva temperatura varira s dnevnim kolebanjima od jutarnjih 36,5°C do 40°C navečer. Uz porast temperature se i stanje bolesnika pogoršava. Noću bolesnika muči nesanica, a pred jutro se uz obilno znojenje temperatura smanjuje. Bolesnik gubi na težini zbog anoreksije, a zbog afekcije živčanog sustava postoji grubi tremor jezika i prstiju, razdražljivost i depresija.
U krvnoj slici se nalazi nizak broj leukocita s povećanjem broja limfocita, a sedimentacija je samo umjereno ubrzana. Ova prikazana akutna faza bolesti se može protezati tjednima odnosno mjesecima, a u najtežim slučajevima i godinama mogu biti prisutni samo opći simptomi bez simptoma lokalizacije infekta.
U drugoj fazi infekta se bolest manifestira simptomima jednog organa ili organskog sustava na kojemu se obično nalaze kronične promjene. U rjeđim slučajevima mogu biti zahvaćeni više organa ili organskih sustava. Najčešće su pogođeni limfni sustav, jetra, koštana srž i urogenitalni sustav, rjeđe su to dišni, lokomotorni, kardiovaskularni, živčani sustav, oko i koža. Povećanje slezene je najčešći simptom u kasnijem stadiju bruceloze, također su povećani i limfni čvorovi. Jetra je rjeđe povećana, a uzrok povećanja su upalne promjene jetre (fibrozni hepatitis) koje mogu napredovati sve do ciroze. Poremećaji funkcije koštane srži se očituju laganom anemijom, smanjenjem broja leukocita (leukopenijom) i relativnim povećenjem broja limfocita (limfocitozom). U ovoj fazi bolesti se mogu javiti upala testisa, promjene bubrega u smislu nefroze, upale pluća i poplućnice uzrokovane brucelama. Javljaju se upalne promjene u mišićima, zglobovima (gnojni artritis - gležanj, koljeno, kuk, kralježnica), kostima i perifernim živcima tako da se jako često javljaju boli u udovima kao prominentan simptom kod bruceloze. Mogu se javiti i upalne promjene na srcu te promjene središnjeg živčanog sustava od meningitisa do radikulitisa.
Osim ovih akutnih i kroničnih kliničkih slika, može bruceloza proći kao jedno gripozno stanje s kratkotrajnom temperaturom i laganim općim simptomima. U drugim pak slučajevima može teći perakutno s jako naznačenim septičko-toksičkim simptomima, difuznim hepatitisom, endokarditisom, pa može završiti i smrtno.
Tijek bolesti je u većini slučajeva subakutno-kroničan, a samo u malom broju slučajeva može bruceloza ostati aktivna godinama.

Uklanjanje izvora zaraze, dakle iskorjenjivanje bolesti u životinja je osnova prevencije bruceloze u ljudi. Dosljedno cijepljenje životinja ima dobar učinak. Kuhanjem i pasterizacijom mlijeka te termičkom obradom mesa se prekidaju putovi zaraze čovjeka preko hrane.


Brucella abortus




Brucellosis is a severe acute febrile disease caused by bacteria of the genus Brucella. Relapses are not uncommon; focal lesions may occur in bones, joints, genitourinary tract, and other sites. Hypersensitivity reactions can follow occupational exposure. Infection may be subclinical. Chronic infections may occur.
Structure
Brucellae are Gram-negative coccobacilli; non-spore-forming and non-motile; aerobic, but may need added CO2.
Classification and Antigenic Types
Three species (B melitensis, B abortus, B suis) are important human pathogens; B canis is of lesser importance. Species are differentiated by production of urease and H2S, dye sensitivity, cell wall antigens and phage sensitivity. The major species are divided into multiple biovars.
Pathogenesis
Portals of entry are the mouth, conjunctivae, respiratory tract and abraded skin. Organisms spread, possibly in mononuclear pha gocytes, to reticuloendothelial sites. Small granulomas reveal a mononuclear response; hypersensitivity is a major factor.
Host Defenses
Effective host defense depends mainly upon cell-mediated immunity.
Epidemiology
Brucellosis is a zoonosis, acquired from handling of infected animals or consuming contaminated milk or milk products. Exposure is frequently occupational. The disease is now uncommon in the United States and Britain but common in the Mediterranean and Arabian Gulf regions, Latin America, Africa, and parts of Asia.
Diagnosis
Diagnosis can be made clinically if there is a history of exposure. Blood cultures may be positive in early disease but serology is mainstay of diagnosis. Interpretation is complicated by subclinical infections and persistent levels of antibody.
Control
Brucellosis is prevented by pasteurizing milk, eradicating infection from herds and flocks, and observing safety precautions (protective clothing and laboratory containment). The disease is treated with doxycycline, streptomycin and rifampin.

Bacteria of the genus Brucella cause disease primarily in domestic, feral and some wild animals and most are also pathogenic for humans. In animals, brucellae typically affect the reproductive organs, and abortion is often the only sign of the disorder. Human brucellosis is either an acute febrile disease or a persistent disease with a wide variety of symptoms. It is a true zoonosis in that virtually all human infections are acquired from animals. The disease is controlled by the routine practice of pasteurizing milk and milk products, as well as by comprehensive campaigns to eradicate the disease by destroying domestic animals which exhibit positive serologic reactions to brucellae. Vaccines providing some protection to cattle, sheep and goats are available.
Clinical Manifestations
The presentation of brucellosis is characteristically variable. The incubation period is often difficult to determine but is usually from 2 to 4 weeks. The onset may be insidious or abrupt. Subclinical infection is common.
In the simplest case, the onset is influenzalike with fever reaching 38 to 40oC. Limb and back pains are unusually severe, however, and sweating and fatigue are marked. The leukocyte count tends to be normal or reduced, with a relative lymphocytosis. On physical examination, splenomegaly may be the only finding. If the disease is not treated, the symptoms may continue for 2 to 4 weeks. Many patients will then recover spontaneously but others may suffer a series of exacerbations. These may produce an undulant fever in which the intensity of fever and symptoms recur and recede at about 10 day intervals. Anemia is often a feature. True relapses may occur months after the initial episode, even after apparently successful treatment.
Most affected persons recover entirely within 3 to 12 months but some will develop complications marked by involvement of various organs, and a few may enter an ill-defined chronic syndrome. Complications include arthritis, often sacroiliitis, and spondylitis (in about 10 percent of cases), central nervous system effects including meningitis (in about 5%), uveitis and, occasionally, epididymoorchitis. In contrast to animals, abortion is not a feature of brucellosis in pregnant women. Hypersensitivity reactions, which may mimic the symptoms of an infection, may occur in individuals who are exposed to infective material after previous, even subclinical, infection.

 



Govedarstvo

Vođenje podataka u govedarstvu i proizvodnji mlijeka

Aktualno stanje u govedarstvu

Najniža dopuštena razina laktacijske proizvodnje mlijeka

Literatura

Kravlje ludilo

Suvremeno hranjenje stoke

Mastitis

Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka

Mikrobiološka kvaliteta mlijeka

Utjecaj hranidbe krava s dodatkom sojine sačme i ljuske

Mužnja kod krava

Muzilice

Zbog novih otkupnih cijena seljaci prodaju krave

Simmental / Holstein

Istarsko govedo

Higjenski uvjeti na farmama mliječnih krava

Zarazne bolesti

Bruceloza

Bedrenica 

TEST NA TOVNE OSOBINE I KAKVOĆU MESA

TEST NA VANJŠTINU GOVEDA

TEST NA MLIJEČNE OSOBINE

IZRAČUN UZGOJNE VRIJEDNOSTI KRAVA

Evidencija o reprodukcijskom i zdravstvenom stanju stada

Vođenje podataka o prihodima i troškovima

Vođenje podataka za proizvodnju ratarskih kultura

Pračenje kolićine mlijeka u stadu

Evidencija rasplodne proizvodnje

Evidencija proizvodnje mlijeka po laktaciji

Opširnije o evidencijama...

Mlijeko, dobivanje, čuvanje i kontrola

Dodaci stočnoj hrani na bazi gline

Utjecaj hranidbe životinja na okoliš

Mljekarstvo - literatura

Mlijeko - iz tiska

Stočarstvo - iz tiska

Silaža

Ovčarstvo

Zakoni i propisi
 
 


Poslovni web katalog Poslovni web katalog Poslovni web katalog





Poslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni