POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje, povećati prodaju? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla? Provjerite ponudu naših marketing usluga. Izrada web stranica, cijena vrlo povoljna.
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike
IZRADA WEB STRANICA, POVOLJNO I KVALITETNO
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
Novo u ponudi za poduzetnike: samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...
Mobilna responzivnost web stranica predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.
Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...
Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna podrška za internet marketing...
Imati dobre web stranice danas je gotovo neizbježno za bilo koju tvrtku ili organizaciju koja želi biti prisutna na tržištu. Evo razloga zašto bi trebali imati web stranice:
Dostupnost 24/7: Web stranice su dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što omogućuje kupcima da se informiraju o proizvodima i uslugama u bilo koje vrijeme.
Povećanje vidljivosti: Web stranice mogu pomoći tvrtkama da budu vidljivije na internetu, što može povećati broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.
Predstavljanje tvrtke: Web stranice omogućuju tvrtkama da predstave svoje proizvode i usluge, povijest tvrtke, misiju i viziju, te da se razlikuju od konkurencije.
Komunikacija s kupcima: Web stranice omogućuju tvrtkama da komuniciraju s kupcima putem e-pošte, mailing lista, chatova, foruma, društvenih mreža...
Prodaja proizvoda i usluga: Web stranice omogućuju tvrtkama da prodaju svoje proizvode i usluge online, što može biti vrlo profitabilno i prikladno za kupce.
Branding: Web stranice su važan alat za branding, jer mogu pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda, te u stvaranju pozitivne percepcije o tvrtki i njezinim proizvodima i uslugama.
Analitika i praćenje rezultata: Web stranice omogućuju tvrtkama da prate i analiziraju posjetitelje, te da bolje razumiju svoje kupce i poboljšaju svoj marketing.
Sve u svemu, web stranice su važan alat za tvrtke koje žele biti konkurentne na tržištu, te komunicirati i prodavati svoje proizvode i usluge na najučinkovitiji način.
Bolest "kravljeg ludila" ili "Goveđa spongioformna encefalopatija" jest bolest
krava koja je prouzrokovana jednom vrstom priona.
Prioni su čestice sitnije od virusa, za koje se čak ne bi moglo sa sigurnošću
tvrditi da su živi mikroorganizmi, budući da ne sadrže genetski materijal (DNK
ili RNK), već su jednostavno izgrađeni od veoma otpornih bjelančevina.
Prioni u zaraženoj životinji ili čovjeku imaju razornu moć. Prouzrokuju
prijenosnu spongioformnu encefalopatiju, odnosno bolest u kojoj slikovito
rečeno, moždano tkivo postaje spužvasto.
Te su bolesti neizlječive i smrtonosne. I ljudi i životinje će oboljeti uglavnom
konzumirajući zaraženu hranu.
Kravlje ludilo i Creutzfeldt-Jakobova bolest su bolesti za koje se predpostavlja
da su izazvane proteinskim infektivnim partikulima tj. česticama zvanim prioni.
Prva od navedenih je bolest goveda, a druga se javlja kod čovjeka. Spadaju u
transmitivne spongiformne encefalopatije ( TSE ) što bi u prevodu značilo:
"prenosna oboljenja mozga, tokom kojih se u njemu stvaraju šupljikave tvorevine,
te postaje nalik na spužvu." Zajedničko im je to što se manifestiraju
progresivnome degeneracijom mozga, a bolest redovno završava smrću.
Uspostavljena je veza između Kravljega ludila ( Bovine spongiformne
encefalopatije-BSE) i nove varijante tzv. n.v.Creutzfeldt- Jakobove bolesti
(nv-CJD ili v-CJD) koji se prvenstveno javlja kod mladih osoba i smatra se da je
vezan za ishranu. "Optuženi" su hamburgeri, viršle, kobasice i drugi produkti
koji u sebi sadrže dijelove mozga i kičmene moždine zaraženih goveda
Creutzfeldt-Jakobova bolest (CJD) je rijetka, degenarativna, nepromjenjiva,
kobna bolest mozga. Javlja se kod jedne osobe na milion ljudi, širom svijeta.
Najveći broj slučaja je registrovan u velikoj Britaniji.
Bolest su prvi opisali njemački neuropatolozi, Hans Gerhard Creutzfeldt 1920.
godine i godinu dana kasnije, neovisno od njega, Alfons Jakob.
CJD se obično pojavljuje u kasnijim godinama života i razvija se brzim tokom.
Prvi simptomi se, uglavnom javljaju kod ljudi starijih od 60 godina, a oko 90%
pacijenata umire u prvoj godini. U ranoj fazi bolesti, kod pacijenata se
javljaju simptomi u vidu gubitka pamćenja, promjena u ponašanju, poremećaja vida
i nedostatka koordinacije. Kako bolest napreduje, postaje izrazito mentalno
propadanje, javljaju se nehotične kretnje, sljepilo, slabost ekstremiteta, a
može doći i do kome.
Neka istraživači vjeruju da neobičan “spori virus” ili drugi organizmi izazivaju
CJD. U svakom slučaju, oni nikada nisu mogli izdvojiti virus ili neku drugu
materiju kod oboljelih ljudi. Dalje, faktor koji izaziva CJD ima nekoliko
karakteristika koje su neobične za poznate organizme kao što su virusi i
bakterije. Teško ih je ubiti i ne pojavljuju se sadržani u nekim genetskim
informacijama u obliku nukleinskih kiselina (DNA ili RNA) i obično imaju dug
period inkubacije, prije pojave prvih simptoma.
U nekim slučajevima, period inkubacije može biti duži i od 40 godina . Vodeće
naučne teorije u ovom trenutku smatraju da CJD i druge TSE ne uzrokuju
organizmi, već tip proteina nazvan prion. Prioni se javljaju u normalnome obliku
koji je bezopasan protein pronađen u tjelesnim ćelijama i u zaraznom obliku,
koji uzrokuje bolest. Bezopasni i zarazni oblik priona gotovo su jednaki, ali
infektivni oblik ima nešto drugačiji položaj u odnosu na normalan protein.
Sporadičan CJD se može razviti tako što se normalan prion spontano mjenja u
zarazni oblik proteina i tada se mjenjaju prioni u drugim ćelijama u organizmu u
lančanim reakcijama. Kada se jednom pojave, abnormalni prionski proteini se drže
zajedno i formiraju vlakana i/ili klupka koji se nazvaju plakovi (plaque), što
se može vidjeti pod jačim mikroskopom. Vlakna i plakovi mogu se akumulirati i
godinama, prije nego što se simptomi bolesti počnu pojavljivati. I dalje je
nejasno koja je uloga ovih abnormalnosti u bolesti ili kako oni izazivaju
pomenute simptome.
Oko 5 do 10% slučaja CJD-a su nasljedni. Ovi slučaji mogu nastati iz promjena u
genu koji kontroliše stvaranje normalnoga prion proteina. Dok prioni sami ne
mogu sadržavati genetičku informaciju i ne mogu narediti genima da se
reproduciraju, zaraženi prioni mogu se pojaviti ako se promjena desi u genima za
stvaranje normalnih tjelesnih priona. Ako je prion gen promijenjen u spermiju
ili jajnoj ćeliji neke osobe, promjena može uticati na potomstvo. Identifikovano
je nekoliko različitih promjena u prion genu. Određena promjena tj. mutacija
koja se javlja u pojedinim porodicama utiče na to koliko često će se bolest
pojaviti i koji će simptomi biti najizraženiji. U svakom slučaju, razvoj CJD-a
se ne javlja kod svih ljudi sa promjenama u prion genu. To nagovještava da
promjene samo povečavaju osjetljivost na CJD-a i da i neki drugi, još uvijek
nepoznati faktori također igraju ulogu u pojavi bolesti.
Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, općenito se smatra sigurnim, pa čak
i onda kada mlijeko potječe od životinja s već kliničkim manifestacijama
bolesti. Što se tiče mesa goveda, samim mišićima nije moguće prenijeti bolest.
Rizik za prijenos bolesti putem mesa (mišića) može se tumačiti s pretpostavkom
da je meso zaraženo u kroskontaminaciji s drugim sigurno poznatim visoko
rizičnim tkivima.
Inkubacija goveđe spongiformne encefalopatije kod goveda najčešće traje 4 do 5
godina, ali su poznati slučajevi životinja koje su oboljele u dobi od 20
mjeseci, kao i u dobi od 17 godina.
Inkubacija kod čovjeka (varijanta Creutzfeld - Jacobove bolesti) može trajati i
više od 10 godina, iako svi detalji oko dužine inkubacije nisu za sada još
znanstveno utvrđeni.
Prijenos bolesti od bolesnih krava na telad dobro je utvrđena, i u prirodnim
uvjetima iznosi oko 10%. Ipak, zbog vremenski dugotrajnog razvoja bolesti nije
vjerojatno da bi se bolest mogla prenijeti tkivima goveda mladih kategorija
(teladi ili junadi). U hipotetskom slučaju da su tako mlada goveda zaražena,
njihovo meso postalo bi za čovjeka opasno tek u njihovoj starijoj životnoj dobi.
Karakteristično je za te bolesti da se mogu prenijeti sa jedne vrste životinje
na drugu, sa životinje na čovjeka, te čak i sa čovjeka na čovjeka (kroz hormon
rasta, presađivanjem rožnice itd.)
Veliki je problem kod priona što su veoma otporni na sterilizaciju i
dezinfekciju - u laboratoriju će preživjeti sterilizaciju na 360 oC u
trajanju od sat vremena (inače normalna suha sterilizacija po bolnicama se vrši
na 180 oC).
Osim toga, prioni kod svoje "žrtve" zaobilaze imunološki sustav, istovremeno
napadajući živčani sustav. Time se napadnuta životinja ili čovjek uopće ne brani
od bolesti, a zbog toga je i onemogućen bilo kakav test u ranijim fazama bolesti
iz kojeg bi se mogla vidjeti zaraženost organizma za vrijeme inkubacije (kao što
je, na primjer ELISA test za SIDU, kojim utvrđujemo da je čovjek bio u dodiru sa
virusom daleko prije bilo kakvog znaka bolesti).
Prioni su vrlo slični nekim bjelančevinama unutar moždanog tkiva tako da se mogu
udružiti u zajedničke nakupine i na taj način mjenjaju oblik zdrave
bjelančevine, što prouzrokuje bolest.
Kod čovjeka je otkriveno nekoliko bolesti koje su prouzrokovane prionima,
najpoznatija je Creutzfeldt - Jakobljeva bolest (CJB). Nakon postavljene
dijagnoze, čovjek u prosjeku živi još 6 mjeseci, tijekom kojih mu postepeno sve
više propadaju moždane funkcije. Kod nekih atipičnih slučajeva se bolest
dijagnosticira tek nakon smrti.
Od CJB uglavnom oboljevaju osobe u srednjim godinama života.
Nakon ovog kratkog opisa, još jednog u nizu članaka koje svakodnevno čitamo,
slušamo i gledamo preko mass medija na tu temu, ostaje možda najvažnije pitanje:
kojom hranom se čovjek može zaraziti? Sa sigurnošću se može reći da iznutrice
zaražene životinje donose najveći rizik, kod mesa - mišića je rizik puno manji,
a za mlijeko i mliječne proizvoide se "općenito smatra da nema opasnosti, pa čak
i onda kada mlijeko potječe od životinja s već kliničkim manifestacijama
bolesti".
No, bez obira na sve pretpostavke i "smatranja", danas nitko ne može sa
sigurnošću i 100% tvrditi da ne postoji nikakva opasnost od oboljevanja
konzumiranjem mlijeka i to iz nekoliko razloga: - kao prvo, inkubacija (period
od trenutka zaraze, pa do pokazivanja prvih znakova bolesti) kod tih bolesti
traje godinama, kako kod oboljelih životinja, tako i kod ljudi. Za to vrijeme se
nikako ne može utvrditi zaraženost.
Nakon izbijanja znakova bolesti kod čovjeka, nemoguće je, nakon tolikog vremena
odrediti točan izvor infekcije.
Dijagnostika GSE u Republici Hrvatskoj U skladu s Programom praćenja i
dijagnostike animalnih spongiformnih encefalopatija u Republici Hrvatskoj
specifične dijagnostičke radnje vezane uz GSE obavlja “Laboratorij za praćenje i
dijagnostiku animalnih spongiformnih encefalopatija” Hrvatskog veterinarskog
instituta u Zagrebu. Objektivna dijagnoza bolesti može se postaviti samo
pretragom tkiva mozga laboratorijskim tehnikama, drugim riječima, bolest do
danas nije moguće objektivno potvrditi za života životinje nikakvom
laboratorijskom dijagnostičkom pretragom. Histopatološka pretraga mozga sa
svojim modifikacijama imunocitohistokemijske pretrage, koja se provodi u
Laboratoriju HVI, priznata je po međunarodnim nadležnim tijelima. Zbog veće
potrebe brze ali visokospecifične dijagnostike, aplikativne na procjenu GSE
statusa zaklanih goveda u klaonici, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u
toku je uvođenja metode tzv. brzih dijagnostičkih testova, kojima bi se u
kratkom vremenu mogla isključiti GSE na zaklanim govedima namijenjim javnoj
potrošnji. Ova je metoda službeno prihvaćena i propisana za zemlje članice
Europske unije, a odnosi se i na treće zemlje.
Jasno je, ako maknete tisuće tona koncentrata koštanog i mesnog brašna iz
prehrane gladnih mliječnih krava, morate to nečim nadoknaditi jer će drastično
pasti produkcija – mlijeka! To znaći preračunavanje tablica, ubacivanje soje i
drugih uljarica, nove velike naruđbe sirovina itd. Sve u svemu cijena takve
proizvodnje mora porasti, a mora se mjenjati i program proljetne sjetve.
Sadašnja produkcija koštanog i mesnog brašna (MBM) procjenjuje se na 3 milijuna
tona.Od te količine se oko 2,5 milijuna zadržava a ostatak se izvozi u druge
zemlje.Troškovi za uništavanje (incineraciju) koncentrata procjenjuju se na 3
milijarde eura premda realna vrijednost te hrane ne prelazi više od 1,5
milijardu eura.
Problem koji je bacio Veliku Britaniju na koljena i doslovce “izludio” Europsku
uniju, mogao bi biti prekinut kada se postojeće količine stočne hrane unište.
Međutim, ostaje ono što ne možemo znati; što je s onom količinom koja je
izvezena? Koliko je tamo potrošeno? Također je potpuno neizvjesno koliko je od
postojećeg fonda goveda zaista inficirano. Dok se broj dijagnosticiranih
slučajeva u Velikoj Britaniji smanjuje u drugim zemljama EU se povećava.