POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Želite poboljšati svoje poslovanje? Želite povećati prodaju? Tvrtka vam je u krizi ili pred zatvaranjem? Imate sve manje kupaca? Slaba je potražnja za vašim uslugama? Opada vam promet i dobit? Svakim danom imate sve manje posla?
Link na pregled ponude - Poslovne usluge za poduzetnike - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
POSLOVNE INFORMACIJE, SAVJETI I ANALIZE
Potražite sve informacije o poslovanju u Hrvatskoj, pravne, porezne i druge savjete, informacije o internet oglašavanju i marketingu, rezultate istraživanja tržišta, poslovne analize, informacije o kreditima za poduzetnike, poticajima...
Kontaktirajte nas ukoliko su Vam potrebne poslovne informacije
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI, BAZE PODATAKA
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 





 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 

Klikni za pregled priloga


> NASLOVNA STR.

> RATARSTVO

> GOVEDARSTVO

> SVINJOGOJSTVO

> PERADARSTVO

> VOĆE I POVRĆE

> ZAŠTITA BILJA

> EKOLOŠKA POLJ.

> MEHANIZACIJA

> ZAKONI I PROPISI




PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

> Knjige (Literatura)

> Preporuke knjiga

> Analiza tla

> Veterina

> Investicije u poljoprivredi i izrada poslovnih planova

> Poslovna baza podataka

> Veterinarska ambulanta

> Agro marketing

> Web poljoprivreda

> OPG u Hrvatskoj

> Info prilozi

> Adresar i imenik

> Poslovni web katalog

> Posebne ponude i akcije

> Kontakt adrese




Poslovni web katalog Poslovni katalog Poslovni internet katalog

Ažurirano: 16. 10. 2018.












POSEBNA PONUDA ZA PODUZETNIKE
Link na brzi pregled poslovnih i internet usluga


Proizvodnja mlijeka

MIKROBIOLOŠKA KVALITETA MLIJEKA

Većina proizvođača mlijeka susrela se s pojmom somatskih stanica i mikroorganizama prilikom obračuna kada su se neki od njih vjerojatno i neugodno iznenadili. Mljekare su, naime, uvele način plaćanja mlijeka osim prema suhoj tvari koju čine: mliječna mast, bjelančevine i minerali i prema mikrobiološkoj kvaliteti mlijeka: ukupnom broju bakterija i broju somatskih stanica. Mnogima je još uvijek nejasno što ti pojmovi zapravo znače. Somatske stanice u mlijeku su stanični elementi koji potječu iz organizma životinje, i u određenoj količini su normalno, prisutne u mlijeku. Međutim, njihov povećan broj je pouzdan znak da se sa zdravljem ili higijenom životinje nešto događa.

Somatske stanice se dijele na stanice vimena i stanice krvi. Stanice vimena su stanice pločastog, cilindričnog i žljezdanog epitela, a potječu iz alveola i mliječnih kanalića i kanala. U stanice krvi ubrajamo eritrocite, koji nisu normalna pojava u mlijeku, zatim leukocite i limfocite, koji su redovita pojava u mlijeku.

Broj i vrsta stanica mijenjaju se u ovisnosti o fiziološkom stanju organizma pa najveći utjecaj ima stadij laktacije. Naime kolostrum, što je prvo mlijeko nakon telenja, sadrži više milijuna somatskih stanica, što je sasvim razumljivo jer je bogato stanicama krvi koje daju otpornost mladunčetu u prvim satima života. To mlijeko ne koristi se za ljudsku upotrebu. Broj stanica povećan je i za vrijeme estrusa, a veći je i pri kraju mužnje. Normalan broj somatskih stanica u mlijeku iznosi do 300.000 u ml. Ima li u mlijeku više somatskih stanica, to je siguran znak da je prisutna upala vimena.

Mikroorganizmi u mlijeku su: bakterije kojih ima zaista mnogo a njihova vrsta i broj ovise o izvoru infekcije, zatim kvasci i plijesni. Neke bakterije utječu na lošu kvalitetu mlijeka jer mu mijenjaju svojstva: kiselost -Streptococcus i Lactobacillus vrste, sluzavost-Micrococcus, neprimjeren okus i miris-bakterije iz roda Alcaligenes i Escherichia i tako dalje. Neke su naročito opasne pa mogu izazvati: mastitis, tuberkulozu, brucelozu, zarazni pobačaj krava, groznicu itd. Većina ovih opasnih bakterija opasna je i za ljude a prenose se upravo mlijekom.

Normalan broj mikroorganizama u mlijeku iznosi do 50 000 u l ml i takovo mlijeko se deklarira kao mlijeko ekstra kvalitete. No to je idealan broj koji je teško zadržati. Optimalan broj je ipak od 100.000 do 200.000 u l ml. Mlijeko s 500.000 u l ml je vrlo loše kvalitete i nipošto nije za preradu.

Postavlja se pitanje zbog čega dolazi do povećanja broja somatskih stanica i mikroorganizama? Najčešći su uzroci: neodgovarajuće držanje i smještaj životinja, nepravilna ručna ili strojna mužnja, greške u hranidbi, nepravilno zasušenje krava, nepravilan postupak mužnje i manipulacije mlijeka nakon mužnje. Mora se znati da mikroorganizmi razgrađuju sastojke mlijeka: mliječnu mast i bjelančevine te ih koriste za vlastito umnožavanje koje ide velikom brzinom. Već nakon jednog sata, broj bakterija u mlijeku višestruko se povećava ako mlijeko ne ohladimo, nego ga ostavimo da stoji na sobnoj temperaturi. Mlijeko bi trebalo nakon mužnje što prije ohladiti na 2 - 4 oC, kako bi se zaustavilo množenje mikroorganizama.

Vše od 98 posto somatskih stanica u mlijeku nastaje od bijelih krvnih stanica, koje su ušle u mlijeko kao posljedica ulaska bakterija u vime krave. Krajnji rezultat te pojave je mastitis, odnosno infekcija mliječne žlijezde koja uzrokuje upalu vimena i zagađuje mlijeko.

U skupnom uzorku mlijeka uzetog s nekog sabirališta u kojemu je nađeno 500.000 do 1,000.000 somatskih stanica znak je da je mastitis raširen kod 30-ak posto krava.

Možemo stoga reći da je povećan broj somatskih stanica u mlijeku posljedica uzrokovana ulaskom mikroorganizama u tijelo krave, iz bilo kojeg razloga.

Autor:
Stručni savjetnik za stočarstvo:
 Ljubica Kravarščan dipl.ing.agr.

 



Govedarstvo

Vođenje podataka u govedarstvu i proizvodnji mlijeka

Aktualno stanje u govedarstvu

Najniža dopuštena razina laktacijske proizvodnje mlijeka

Literatura

Kravlje ludilo

Suvremeno hranjenje stoke

Mastitis

Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka

Mikrobiološka kvaliteta mlijeka

Utjecaj hranidbe krava s dodatkom sojine sačme i ljuske

Mužnja kod krava

Muzilice

Zbog novih otkupnih cijena seljaci prodaju krave

Simmental / Holstein

Istarsko govedo

Higjenski uvjeti na farmama mliječnih krava

Zarazne bolesti

Bruceloza

Bedrenica 

TEST NA TOVNE OSOBINE I KAKVOĆU MESA

TEST NA VANJŠTINU GOVEDA

TEST NA MLIJEČNE OSOBINE

IZRAČUN UZGOJNE VRIJEDNOSTI KRAVA

Evidencija o reprodukcijskom i zdravstvenom stanju stada

Vođenje podataka o prihodima i troškovima

Vođenje podataka za proizvodnju ratarskih kultura

Pračenje kolićine mlijeka u stadu

Evidencija rasplodne proizvodnje

Evidencija proizvodnje mlijeka po laktaciji

Opširnije o evidencijama...

Mlijeko, dobivanje, čuvanje i kontrola

Dodaci stočnoj hrani na bazi gline

Utjecaj hranidbe životinja na okoliš

Mljekarstvo - literatura

Mlijeko - iz tiska

Stočarstvo - iz tiska

Silaža

Ovčarstvo

Zakoni i propisi
 
 


Poslovni web katalog Poslovni web katalog Poslovni web katalog





Poslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge


Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje
Kontakt e-mail adrese i telefoni