POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
Većina
proizvođača mlijeka susrela se s pojmom somatskih stanica i
mikroorganizama prilikom obračuna kada su se neki od njih vjerojatno i
neugodno iznenadili. Mljekare su, naime, uvele način plaćanja mlijeka osim
prema suhoj tvari koju čine: mliječna mast, bjelančevine i minerali i prema
mikrobiološkoj kvaliteti mlijeka: ukupnom broju bakterija i broju somatskih
stanica. Mnogima je još uvijek nejasno što ti pojmovi zapravo znače.
Somatske stanice u mlijeku su stanični elementi koji potječu iz organizma
životinje, i u određenoj količini su normalno, prisutne u mlijeku. Međutim,
njihov povećan broj je pouzdan znak da se sa zdravljem ili higijenom
životinje nešto događa.
Somatske stanice se dijele na stanice vimena i stanice krvi. Stanice vimena
su stanice pločastog, cilindričnog i žljezdanog epitela, a potječu iz
alveola i mliječnih kanalića i kanala. U stanice krvi ubrajamo eritrocite,
koji nisu normalna pojava u mlijeku, zatim leukocite i limfocite, koji su
redovita pojava u mlijeku.
Broj i vrsta stanica mijenjaju se u ovisnosti o fiziološkom stanju organizma
pa najveći utjecaj ima stadij laktacije. Naime kolostrum, što je prvo
mlijeko nakon telenja, sadrži više milijuna somatskih stanica, što je sasvim
razumljivo jer je bogato stanicama krvi koje daju otpornost mladunčetu u
prvim satima života. To mlijeko ne koristi se za ljudsku upotrebu. Broj
stanica povećan je i za vrijeme estrusa, a veći je i pri kraju mužnje.
Normalan broj somatskih stanica u mlijeku iznosi do 300.000 u ml. Ima li u
mlijeku više somatskih stanica, to je siguran znak da je prisutna upala
vimena.
Mikroorganizmi u mlijeku su: bakterije kojih ima zaista mnogo a njihova
vrsta i broj ovise o izvoru infekcije, zatim kvasci i plijesni. Neke
bakterije utječu na lošu kvalitetu mlijeka jer mu mijenjaju svojstva:
kiselost -Streptococcus i Lactobacillus vrste, sluzavost-Micrococcus,
neprimjeren okus i miris-bakterije iz roda Alcaligenes i Escherichia i tako
dalje. Neke su naročito opasne pa mogu izazvati: mastitis, tuberkulozu,
brucelozu, zarazni pobačaj krava, groznicu itd. Većina ovih opasnih
bakterija opasna je i za ljude a prenose se upravo mlijekom.
Normalan broj mikroorganizama u mlijeku iznosi do 50 000 u l ml i takovo
mlijeko se deklarira kao mlijeko ekstra kvalitete. No to je idealan broj
koji je teško zadržati. Optimalan broj je ipak od 100.000 do 200.000 u l ml.
Mlijeko s 500.000 u l ml je vrlo loše kvalitete i nipošto nije za preradu.
Postavlja se pitanje zbog čega dolazi do povećanja broja somatskih stanica i
mikroorganizama? Najčešći su uzroci: neodgovarajuće držanje i smještaj
životinja, nepravilna ručna ili strojna mužnja, greške u hranidbi,
nepravilno zasušenje krava, nepravilan postupak mužnje i manipulacije
mlijeka nakon mužnje. Mora se znati da mikroorganizmi razgrađuju sastojke
mlijeka: mliječnu mast i bjelančevine te ih koriste za vlastito umnožavanje
koje ide velikom brzinom. Već nakon jednog sata, broj bakterija u mlijeku
višestruko se povećava ako mlijeko ne ohladimo, nego ga ostavimo da stoji na
sobnoj temperaturi. Mlijeko bi trebalo nakon mužnje što prije ohladiti na
2 - 4 oC, kako bi se zaustavilo množenje mikroorganizama.
Vše od 98 posto somatskih stanica u mlijeku nastaje od bijelih krvnih
stanica, koje su ušle u mlijeko kao posljedica ulaska bakterija u vime
krave. Krajnji rezultat te pojave je mastitis, odnosno infekcija mliječne
žlijezde koja uzrokuje upalu vimena i zagađuje mlijeko.
U skupnom uzorku mlijeka uzetog s nekog sabirališta u kojemu je nađeno
500.000 do 1,000.000 somatskih stanica znak je da je mastitis raširen kod
30-ak posto krava.
Možemo stoga reći da je povećan broj somatskih stanica u mlijeku posljedica
uzrokovana ulaskom mikroorganizama u tijelo krave, iz bilo kojeg razloga.
Autor:
Stručni savjetnik za stočarstvo:
Ljubica Kravarščan dipl.ing.agr.
Poslovni Forum d.o.o. za informatiku i poslovne usluge
Istraživanje tržišta - Izrada poslovnih planova - Izrada web stranica - Savjetovanje Kontakt e-mail adrese i telefoni