POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 













 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU

MESO
USPOSTAVA SUSTAVA KONTROLE GOVEĐIH TRUPOVA I POLOVICA
NA LINIJI KLANJA


Hadžiosmanović, M.


Dana 28. svibnja 2004. godine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Hrvatski stočarski centar predstavio je program «Sustava kontrole kakvoće goveđih trupova i polovica na liniji klanja». Sustav se osniva na Pravilniku o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja (NN RH 20/2004) koji je donesen u veljači 2004. godine. Prilikom donošenja prijedloga kao temelj i polazište sustava kontrole uzeti su u obzir propisi Europske unije, Zakon o hrani RH, Zakon o stočarstvu, Pravilnik o obveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar domaćih životinja te vođenju evidencija i drugi propisi. Pravilnikom o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja propisani su uvjeti i kriteriji razvrstavanja i ocjenjivanja goveđih trupova i polovica, način utvrđivanja kakvoće, obilježavanja i uvjeti kojima moraju udovoljavati ovlaštene osobe koje provode postupak ocjenjivanja. Također, određen je nadzor i provedba nadzora nad obavljanjem ovih poslova. Kakvoća goveđih trupova i polovica podrazumijeva njihovo razvrstavanje u kategorije i klase te ocjenjivanje prema prekrivenosti masnim tkivom. Kategorije uključuju podjelu na teletinu, junetinu i govedinu, te prema dobi i spolu. Raspon klasiranja obuhvaća 5 oznaka i to: izvrstan («E»), vrlo dobar («U»), dobar («R»), osrednji («O») i slab («P») skraćeno «EUROP». Stupanj prekrivenosti masnim tkivom također se ocjenjuje i to ocjenama od 1 do 5 (1=vrlo slaba; 2=slaba; 3=srednja; 4=jaka; 5=vrlo jaka).

Na sastanku su predstavljene dužnosti Hrvatskog stočarskog centra koji organizira provođenje postupka klasiranja i nadzor nad radom ovlaštenih klasifikatora. Dužnosti klasifikatora su da obavlja klasiranje trupova i polovica, te da obavlja administrativne poslove vezane za postupak klasiranja i označavanja. Klaonice trebaju sklopiti ugovor s ovlaštenim osobama te trebaju osigurati uvjete za provođenje postupka klasiranja i vođenje odgovarajuće evidencije. Vlasnik goveda odgovoran je za pravilno obilježavanje i odgovarajuću dokumentaciju životinja. Nakon dobivanja zapisnika vlasnik ima pravo od HSC-a zatražiti ponovljeno klasiranje. Hrvatski stočarski centar vodi jedinstveni registar pravnih osoba ovlaštenih za provođenje postupka klasiranja. Klasifikator (osoba koja provodi klasifikaciju) mora imati najmanje IV. stupanj stručne spreme (poljoprivredni ili veterinarski tehničar), završen program izobrazbe (tečaj za klasifikatore) i mora biti djelatnik pravne osobe koja ima ovlaštenje MPŠVG. Izobrazbu klasifikatora organizira HSC u kojemu su stručnjaci povjerenstva HSC-a (stručnjaci sa Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, MPŠVG-a i HSC-a). Nadzor nad pravnim osobama ovlaštenim za provođenje postupka klasiranja provodi HSC, a nadzor nad radom HSC-a obavlja MPŠVG.


Dr. sc. Mirza Hadžiosmanović, redoviti profesor, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb; e-mail: hmirza@vef.hr


Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju










Naslovnica

AKTUALNO

Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja

TEHNLOGIJA

Transglutaminaze - nove mogućnosti

Limenke kroz stoljeća

ODABRANE STRANICE

Peradarstvo - proizvodnja jaja ili mesa

UZGOJ ŽIVOTINJA

Uzgoj pernate divljači - prepelica


ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Dinamika rasta nedoraslih jastoga (Palinurus elephas) u konroliranim uvjetima

STRUČNI RAD

Higijena i tehnologija prerade školjaka

STRUČNI RAD

Emuglatorske soli

STRUČNI RAD

Zbrinjavanje životinjskih leševa i konfiskata

STRUČNI RAD

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje


Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima






MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb