GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
NA LINIJI KLANJA Hadžiosmanović, M. Dana 28. svibnja 2004. godine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Hrvatski stočarski centar predstavio je program «Sustava kontrole kakvoće goveđih trupova i polovica na liniji klanja». Sustav se osniva na Pravilniku o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja (NN RH 20/2004) koji je donesen u veljači 2004. godine. Prilikom donošenja prijedloga kao temelj i polazište sustava kontrole uzeti su u obzir propisi Europske unije, Zakon o hrani RH, Zakon o stočarstvu, Pravilnik o obveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar domaćih životinja te vođenju evidencija i drugi propisi. Pravilnikom o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja propisani su uvjeti i kriteriji razvrstavanja i ocjenjivanja goveđih trupova i polovica, način utvrđivanja kakvoće, obilježavanja i uvjeti kojima moraju udovoljavati ovlaštene osobe koje provode postupak ocjenjivanja. Također, određen je nadzor i provedba nadzora nad obavljanjem ovih poslova. Kakvoća goveđih trupova i polovica podrazumijeva njihovo razvrstavanje u kategorije i klase te ocjenjivanje prema prekrivenosti masnim tkivom. Kategorije uključuju podjelu na teletinu, junetinu i govedinu, te prema dobi i spolu. Raspon klasiranja obuhvaća 5 oznaka i to: izvrstan («E»), vrlo dobar («U»), dobar («R»), osrednji («O») i slab («P») skraćeno «EUROP». Stupanj prekrivenosti masnim tkivom također se ocjenjuje i to ocjenama od 1 do 5 (1=vrlo slaba; 2=slaba; 3=srednja; 4=jaka; 5=vrlo jaka). Na sastanku su predstavljene dužnosti Hrvatskog stočarskog centra koji organizira provođenje postupka klasiranja i nadzor nad radom ovlaštenih klasifikatora. Dužnosti klasifikatora su da obavlja klasiranje trupova i polovica, te da obavlja administrativne poslove vezane za postupak klasiranja i označavanja. Klaonice trebaju sklopiti ugovor s ovlaštenim osobama te trebaju osigurati uvjete za provođenje postupka klasiranja i vođenje odgovarajuće evidencije. Vlasnik goveda odgovoran je za pravilno obilježavanje i odgovarajuću dokumentaciju životinja. Nakon dobivanja zapisnika vlasnik ima pravo od HSC-a zatražiti ponovljeno klasiranje. Hrvatski stočarski centar vodi jedinstveni registar pravnih osoba ovlaštenih za provođenje postupka klasiranja. Klasifikator (osoba koja provodi klasifikaciju) mora imati najmanje IV. stupanj stručne spreme (poljoprivredni ili veterinarski tehničar), završen program izobrazbe (tečaj za klasifikatore) i mora biti djelatnik pravne osobe koja ima ovlaštenje MPŠVG. Izobrazbu klasifikatora organizira HSC u kojemu su stručnjaci povjerenstva HSC-a (stručnjaci sa Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, MPŠVG-a i HSC-a). Nadzor nad pravnim osobama ovlaštenim za provođenje postupka klasiranja provodi HSC, a nadzor nad radom HSC-a obavlja MPŠVG. Dr. sc. Mirza Hadžiosmanović, redoviti profesor, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb; e-mail: hmirza@vef.hr Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju |
Naslovnica AKTUALNO Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja TEHNLOGIJA Transglutaminaze - nove mogućnosti Limenke kroz stoljeća ODABRANE STRANICE Peradarstvo - proizvodnja jaja ili mesa UZGOJ ŽIVOTINJA Uzgoj pernate divljači - prepelica ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Dinamika rasta nedoraslih jastoga (Palinurus elephas) u konroliranim uvjetima STRUČNI RAD Higijena i tehnologija prerade školjaka STRUČNI RAD Emuglatorske soli STRUČNI RAD Zbrinjavanje životinjskih leševa i konfiskata STRUČNI RAD Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima |
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |