GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
Stručni rad HIGIJENA I TEHNOLOGIJA PRERADE ŠKOLJAKA Mašić, M. SAŽETAK Razina proizvodnje u akvakulturi Hrvatske nije u skladu s tisućljetnom tradicijom i prirodnim resursima primorskog dijela. U akvakulturi umjetni uzgoj školjkaša ima neslućene mogućnosti razvitka, u prvom redu kamenica i dagnji. Međutim situacija se u posljednjih nekoliko godina počela mijenjati. Otvaraju se nova uzgajališta školjki kao i drugi uzgoji u akvakulturi. U nutrutivnom pogledu meso školjke je važan izvor sastojaka hrane prijeko potrebnih čovjeku, pogotovo bjelančevina. Njihova vrijednost je u lakšoj probavljivosti, boljem iskorištenju, pogodnijem aminokiselinskom sastavu, pogotovo kad su u pitanju esencijalne aminokiseline. Osim toga meso školjke je bogato vitaminima A, C, D, E te vitaminima iz B-kompleksa. I mineralne tvari obilato su zastupljene i to u optimalnim prirodnim omjerima. Upravo stoga se meso školjki ističe kao namirnica prijeko potrebna ljudskom organizmu. Veliki oprez potreban je, međutim, zbog činjenice da su školjke lako pokvarljive, a njihovo meso se često konzumira sirovo ili slabo toplinski slabo obrađeno, što, opet, aktualizira potrebu kontrole proizvodnje i prometa školjkaša u okvirima veterinarske struke. Ključne riječi: školjke, akvakultura, kemijski sastav SUMMARY HYGIENE AND TECHNOLOGY IN THE SHELLS PROCESSING A level of production in aquaculture in Croatia is not keeping pace with a thousand year old tradition and natural resources of coastal part. Shell growth in aquaculture has unimagined possibilities, especially in mussels and oysters. But, situation has started to change in the last few years. The new cultivations of shells are opening like some other cultivation in aquaculture. Shell meat is a very important ingredient as a source of necessary protein in human feeding. Their greatest value is light digesting, better usage, and suitable composition of amino acid, especially the essential amino acids. Besides that, the shell meat is rich with A, C, D, E, and B-complex vitamins. Minerals are also plentifully present and in natural, optimal proportions. But, caution is needed, because they are consumed either raw or thermally processed on low temperatures, so they could be dangerous, even poisonous if not completely fresh. Because of that, strong veterinary control is needed in both shell meat consuming. Key words: shells, aquaculture, chemical structure Mr. Mario Mašić dr.vet.med., Veterinarska stanica Imotski Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju |
Naslovnica AKTUALNO Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja TEHNLOGIJA Transglutaminaze - nove mogućnosti Limenke kroz stoljeća ODABRANE STRANICE Peradarstvo - proizvodnja jaja ili mesa UZGOJ ŽIVOTINJA Uzgoj pernate divljači - prepelica ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Dinamika rasta nedoraslih jastoga (Palinurus elephas) u konroliranim uvjetima STRUČNI RAD Higijena i tehnologija prerade školjaka STRUČNI RAD Emuglatorske soli STRUČNI RAD Zbrinjavanje životinjskih leševa i konfiskata STRUČNI RAD Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima |
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |