GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
Stručni rad Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje Konjević, D., E. Srebočan SAŽETAK Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima. Pri tome traže vlažna tla mlađih šuma graba i hrasta, zbog svog karakterističnog načina ishrane. Zanimljiv i nadasve cijenjen lov na šljuke provodi se kroz dvije osnovne metode, doček na zemlji i buširanje. Novi propisi danas značajno mijenjaju tradicionalni postupak sa ovom divljači po odstrjelu, odnosno nalažu izravnu otpremu lovine u objekte za obradu, pregled i hlađenje. Ovime se značajno utječe na pripremu tradicionalnih specijaliteta od ove divljači, od kojih su svakako najcjenjenija crijeva. Osim ovako, šljuke se uz prethodnu pripremu spravljaju i na razne druge načine. Ključne riječi: šljuka bena, lov, tradicija, specijaliteti SUMMARY Woodcock (Scolopax rusticola L.) from biology to kitchen Woodcock (Scolopax rusticola L.) is a traditional game species in the Republic of Croatia. During spring and autumn migration woodcock reside for a short period in our hunting grounds. They usually inhabit areas covered by hornbeam and oak forests, due to their characteristic way of feeding. Woodcock shooting is traditionally carried out by two methods, shooting from a ground on overflight places and close-quarter hunting with pointer dog. Traditional after shooting procedure with feathered game is significantly altered by newest rules, which demands for direct transport of shot game to facilities for dressing and sanitary inspection. This rule has a strong impact on preparation of traditional game specialties, especially on one of the most esteemed, its intestines. Along with this way of preparation, there are plenty of different recipes for preparation of woodcock meat. Key words: woodcock, hunt, tradition, specialty Dean Konjević, dr. vet. med., znanstveni novak, Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb. E-mail: dean.konjevic@vef.hr Dr. sc. Emil Srebočan, dr. vet. med., izvanredni profesor, Zavod za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb. E-mail: emil@vef.hr Cijeli članak dostupan je u tiskanom izdanju
|
Naslovnica AKTUALNO Uspostava sustava kontrole goveđih trupova i polovica na liniji klanja TEHNLOGIJA Transglutaminaze - nove mogućnosti Limenke kroz stoljeća ODABRANE STRANICE Peradarstvo - proizvodnja jaja ili mesa UZGOJ ŽIVOTINJA Uzgoj pernate divljači - prepelica ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Dinamika rasta nedoraslih jastoga (Palinurus elephas) u konroliranim uvjetima STRUČNI RAD Higijena i tehnologija prerade školjaka STRUČNI RAD Emuglatorske soli STRUČNI RAD Zbrinjavanje životinjskih leševa i konfiskata STRUČNI RAD Šljuka bena (Scolopax rusticola L.), od biologije do kuhinje Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima |
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |