POKLON BON u vrijednosti 500 kuna
Besplatni poklon bon u vrijednosti 500 kuna koji možete iskoristiti Vi ili ga pokloniti drugoj osobi ili poslovnom subjektu. Pravi poklon za Vas ili Vaše poslovne partnere koji možete iskoristiti kako bi unaprijedili svoje poslovanje i marketing.
Link na poklon bon - Iskoristite popuste!
 

 

 
IZRADA WEB STRANICA ZA PODUZETNIKE
Izrada web stranica po izuzetno povoljnim cijenama. Izrada internet stranica koje možete uvijek samostalno ažurirati bez ikakvih dodatnih troškova. Objavite neograničeni broj tekstova, objavite sve ponude, akcije, oglase, kataloge...
Link za opširnije informacije o povoljnoj izradi kvalitetnih CMS web stranica
 

 

 
PRIMJERI UGOVORA, POSLOVNIH PLANOVA, IMENICI
Korisni primjeri ugovora, obrasci, primjeri poslovnih planova, imenici za direktni marketing, usluga sastavljanja imenika i baza podataka po Vašim potrebama, pretraživanje baza podataka, trgovačko zastupanje i posredovanje...
Informirajte se o našim uslugama - Isplati se!
 

 













 

 
NAPOMENA!
U nastavku je sadržaj web stranice koja je izrađena prije dosta vremena. S obzirom na protek vremena, neke od informacija možda više nisu aktualne. Za aktualne i ažurirane informacije, posjetite naslovnu stranicu ovog web portala.
Link na naslovnu stranicu web portala www.poslovniforum.hr
 

 


NAPOMENA!


GODINA VI

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1

GODINA V

> BROJ 6

> BROJ 5

> BROJ 4

> BROJ 3

> BROJ 2

> BROJ 1



> KNJIGE

> LINKOVI

> IZRADA WEB STRANICA

Klikni za pregled priloga
PREGLED SVIH USLUGA ZA PODUZETNIKE KOJE SU VAM NA RAPOLAGANJU NA POSLOVNOM FORUMU



UČESTALOST GREŠAKA KLAONIČKE OBRADE I UPOTREBLJIVOSTI MESA PERADI NA PODRUČJU VELIKE GORICE


Mahin, S., B. Mioković, Ž. Cvrtila, L. Kozačinski

SAŽETAK

U okvirima ovog rada obrađeni su podaci o klanju peradi u obrtničkoj klaonici u Velikoj Gorici. Podaci su se odnosili na dinamiku očitovanja tehnoloških grešaka klaoničke obrade tovljenih pilića koji su relevantni u ocjeni kakvoće i tržišne vrijednosti mesa tovljenih pilića (brojlera). Podaci se odnose na jednu proizvodnu seriju i obuhvaćaju podatke o pregledu trupova peradi tijekom jednoga tjedna (n = 400). Obrada peradi je pretežno manualna, s upotrebom opreme koja nije po tehničko-tehnološkim osobinama najsuvremenija, a klaonica je pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Učestalost i postotak tehnoloških grešaka na mesu peradi nastalih tijekom života, iznosi 1%, dok je 3,75 % grešaka pripadalo onima postmortalne etiologije. Zbog tih spomenutih grešaka 15 obrađenih i pregledanih trupova nije bilo moguće svrstati u najbolju klasu, dok su 4 trupa razvrstana van klase. Tako najveći postotak obrađenog mesa spada u extra klasu. Mala obrtnička klaonica, s ovakvim radom i kvalitetom mesa, izborila je svoje mjesto na tržištu, ponudom kvalitetnoga pilećeg mesa.
Ključne riječi: klanje peradi, greške obrade


Summary

THE FREQUENCY OF TECHNOLOGICAL FAILURE DURING THE SLAUGTERING PROCESS OF THE POLUTRY MEAT IN THE TERRITORY OF VELIKA GORICA
In this work are present the data about the slaughtered poultry in a small slaughter craftsman plant in the city of Velika Gorica. The percentages of technological mistakes during the slaughtering process are relevant in a judgement of poultry meat quality. The data are from one seria and it is results about examination of poultry carcass slaughtered in one week. Processing of poultry is mainly manual with use of equipment which is not according to the technical features perfect. Slaughterhouse is under veterinary inspection control. The intensity and percentage of technological mistakes are very low. The number of mistakes of premortal etiology amounts 1%, and number of mistakes of postmortal etiology amounts 3,75%. Because of these mistakes 15 of examined and processed carcasses are not within best class, while 4 of them are out of class. The highest percentage of processed meet can be put into extra class. The small slaughter craftsman plant with this work and quality of meat, take the place on the market with offer of high quality poultry meat.
Key words: Slaughtering of poultry, the mistakes of processing of poultry.



Cijeli rad dostupan je u tiskanom izdanju




 



Naslovnica

Riječ urednice

AKTUALNO

Obljetnica Večernjakove kulenijade

Otvorena prva klaonica nojeva u RH

TEHNLOGIJA

pH vrijednost - kriterij za ispravan odabir mesa

NUTRICIONIZAM

Lipidi i zdravlje ljudi

Novi proizvod IREKS AROME - BOMES

TRŽIŠTE MESA

Proizvodnja i potrošnja mesa peradi do 2030. godine

Teško stanje na tržištu svinja

TRŽIŠTE RIBE

Slatkovodna riba iz ribogojilišta

NOVOSTI

U dvije godine Perutnina Ptuj - PIPO Čakovec udvostručila broj zaposlenih

Zagrebački Velesajam

ZNANSTVENO - STRUČNI DIO

ZNANSTVENI RAD

Utjecaj odmaranja junadi prije klanja na temperaturu i boju mesa

STRUČNI RAD

Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice

STRUČNI RAD

Bakteriološka ispravnost čvaraka na zagrebačkim tržnicama

STRUČNI PREGLED

Kulen - baština za budućnost

Prikaz iz literature

Obavijesti

Upute autorima



Ažurirano: 23. 9. 2019.



MESO
PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU

ZADRUŽNA ŠTAMPA d.d., Jakićeva 1, P.P. 910, Zagreb