GODINA VI > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 GODINA V > BROJ 6 > BROJ 5 > BROJ 4 > BROJ 3 > BROJ 2 > BROJ 1 > KNJIGE > LINKOVI > IZRADA WEB STRANICA IZRADA WEB STRANICA Samostalna izrada web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć našeg CMS-a. Moderni dizajni za Vašu web stranice. Korištenje administracije slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija te ostvarite svoju prvu web stranicu u trenu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog... Mobilna responzivnost predstavlja prilagođavanje web stranice svim uređajima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve stranice. SEO optimizacija će omogućiti vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama (poput Google-a) za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci. Dizajn responzivnih web stranica, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica... |
UČESTALOST GREŠAKA KLAONIČKE OBRADE I UPOTREBLJIVOSTI MESA PERADI NA PODRUČJU VELIKE GORICE Mahin, S., B. Mioković, Ž. Cvrtila, L. Kozačinski SAŽETAK U okvirima ovog rada obrađeni su podaci o klanju peradi u obrtničkoj klaonici u Velikoj Gorici. Podaci su se odnosili na dinamiku očitovanja tehnoloških grešaka klaoničke obrade tovljenih pilića koji su relevantni u ocjeni kakvoće i tržišne vrijednosti mesa tovljenih pilića (brojlera). Podaci se odnose na jednu proizvodnu seriju i obuhvaćaju podatke o pregledu trupova peradi tijekom jednoga tjedna (n = 400). Obrada peradi je pretežno manualna, s upotrebom opreme koja nije po tehničko-tehnološkim osobinama najsuvremenija, a klaonica je pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Učestalost i postotak tehnoloških grešaka na mesu peradi nastalih tijekom života, iznosi 1%, dok je 3,75 % grešaka pripadalo onima postmortalne etiologije. Zbog tih spomenutih grešaka 15 obrađenih i pregledanih trupova nije bilo moguće svrstati u najbolju klasu, dok su 4 trupa razvrstana van klase. Tako najveći postotak obrađenog mesa spada u extra klasu. Mala obrtnička klaonica, s ovakvim radom i kvalitetom mesa, izborila je svoje mjesto na tržištu, ponudom kvalitetnoga pilećeg mesa. Ključne riječi: klanje peradi, greške obrade Summary THE FREQUENCY OF TECHNOLOGICAL FAILURE DURING THE SLAUGTERING PROCESS OF THE POLUTRY MEAT IN THE TERRITORY OF VELIKA GORICA In this work are present the data about the slaughtered poultry in a small slaughter craftsman plant in the city of Velika Gorica. The percentages of technological mistakes during the slaughtering process are relevant in a judgement of poultry meat quality. The data are from one seria and it is results about examination of poultry carcass slaughtered in one week. Processing of poultry is mainly manual with use of equipment which is not according to the technical features perfect. Slaughterhouse is under veterinary inspection control. The intensity and percentage of technological mistakes are very low. The number of mistakes of premortal etiology amounts 1%, and number of mistakes of postmortal etiology amounts 3,75%. Because of these mistakes 15 of examined and processed carcasses are not within best class, while 4 of them are out of class. The highest percentage of processed meet can be put into extra class. The small slaughter craftsman plant with this work and quality of meat, take the place on the market with offer of high quality poultry meat. Key words: Slaughtering of poultry, the mistakes of processing of poultry. Cijeli rad dostupan je u tiskanom izdanju |
Naslovnica Riječ urednice AKTUALNO Obljetnica Večernjakove kulenijade Otvorena prva klaonica nojeva u RH TEHNLOGIJA pH vrijednost - kriterij za ispravan odabir mesa NUTRICIONIZAM Lipidi i zdravlje ljudi Novi proizvod IREKS AROME - BOMES TRŽIŠTE MESA Proizvodnja i potrošnja mesa peradi do 2030. godine Teško stanje na tržištu svinja TRŽIŠTE RIBE Slatkovodna riba iz ribogojilišta NOVOSTI U dvije godine Perutnina Ptuj - PIPO Čakovec udvostručila broj zaposlenih Zagrebački Velesajam ZNANSTVENO - STRUČNI DIO ZNANSTVENI RAD Utjecaj odmaranja junadi prije klanja na temperaturu i boju mesa STRUČNI RAD Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice STRUČNI RAD Bakteriološka ispravnost čvaraka na zagrebačkim tržnicama STRUČNI PREGLED Kulen - baština za budućnost Prikaz iz literature Obavijesti Upute autorima
|
|
MESO PRVI HRVATSKI ČASOPIS O MESU Poslovni forum d.o.o. - Usluge izrade web stranica |